Connect with us
Publicitate

Eveniment

În atenția părinților care își înscriu copiii la creșă

Publicat

Publicitate

Părinții vor trebui să fie informați de către educatori, în legătură cu copiii de la creșă, despre progresele, starea emoțională și dificultăți identificate în activitatea cu aceștia, relatează alba24.ro.

Este una dintre noutățile din metodologia de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară.

Comunicarea se face în scris către părințiii/ reprezentanții legali ai copiilor sau prin orice mijloace de comunicare, semestrial sau ori de câte ori este necesar, cu avizul directorului/coordonatorului/șefului de centru de zi.

Publicitate

Datele care vor fi comunicate părinților sunt:

progresele realizate de copii pe cele 5 domenii de dezvoltare
starea emoțională și afectivă a copiilor
dificultăți/deficiențe identificate
orice alte elemente care necesită luarea unor măsuri sau a căror cunoaștere de către părinți/ reprezentanți legali este necesară pentru dezvoltarea armonioasă, optimă a copiilor.
Progresele făcute de copii sunt înregistrate de către educator în caietul de observații și în Fișa de apreciere a progresului copilului înainte de intrarea în învățământul preșcolar. Educatorul va colabora activ cu părinții/reprezentanții legali ai copiilor înscriși la creșă. De asemenea, va derula programe de informare și formare a acestora, pentru a dezvolta competențele parentale, potrivit edupedu.ro.

Creșele vor trebui să coleboreze cu psihologi, mentori, metodiști de la inspectoratele școlare și alți specialiști, pentru evaluarea potențialului copilului și stimulării dezvoltării optime a acestuia.

Publicitate

Drepturi și obligații pentru părinți și creșe
Părinții/reprezentanții legali ai copilului au dreptul la:

consiliere și sprijin din partea personalului unității de educație timpurie antepreșcolară pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă în ceea ce privește educația copilului, dezvoltarea psihologică a acestuia, precum și pentru probleme de ordin medical și/sau social
primirea oricăror informații necesare dezvoltării armonioase a copilului, pe care personalul le poate furniza, în funcție de evoluția copilului.
Obligațiile părinților/ reprezentanților legali ai copilului la creșă:

să comunice orice informații cu privire la starea de sănătate a copilului
să comunice informații necesare dezvoltării armonioase, optime a copilului
să achite contribuția lunară de întreținere/ contribuție de hrană, stabilită prin decizia consiliului de administrație al unității de învățământ, după consultarea părinților; părinții/ reprezentanții legali care au în îngrijire copii ce sunt expuși riscului de separare de familie și au aprobate planuri de servicii sunt scutiți parțial sau integral de această taxă, ce va fi suportată din bugetul local; contribuția poate fi achitată și prin tichete de creșă, tichete sociale și/sau cupoane sociale
Cabinet medical sau medic ori asistent în fiecare creșă
În fiecare creșă trebuie să existe un cabinet medical, cu un medic sau asistent medical, după caz.

Publicitate

În cadrul unităților de învățământ preuniversitar cu nivel antepreșcolar se organizează și funcționează un cabinet medical deservit de un asistent medical și, după caz, de un medic

Acesta acordă, la nevoie, primul ajutor prespitalicesc antepreșcolarilor, în limitele competențelor profesionale și dotărilor. De asemenea, examinează, tratează și supraveghează medical antepreșcolarii cu afecțiuni acute până la preluarea lor de către familie/reprezentantul legal/serviciul de ambulanță.

Asistentul medical efectuează, zilnic, triajul epidemiologic al copiilor și consemnează triajul într-un registru special destinat; depistează și izolează orice suspiciune/boală infecto-contagioasă, informând medicul despre aceasta.

Publicitate

Programul de funcționare a creșelor
Doar creșele cu program prelungit vor funcționa pe tot parcursul anului, inclusiv în timpul vacanțelor școlare, perioadă în care se organizează activități educaționale recreative, potrivit metodologiei.

Unitățile de educație timpurie antepreșcolară, indiferent de tipul de program al acestora își pot suspenda temporar activitatea, cu acordul inspectoratului școlar și cu informarea părinților, cel mult 30 de zile pe an, pentru curățenie, reparații sau dezinsecție.

În perioada vacanțelor școlare se poate restrânge activitatea unității de educație timpurie antepreșcolară, în funcție de situația cererilor primite din partea părinților, cu respectarea planificării concediilor de odihnă ale cadrelor didactice.

Tipurile de unități de educație timpurie antepreșcolară
Metodologia de organizare şi funcţionare a creşelor, care stabileşte patru tipuri de unităţi/instituţii de educaţie timpurie antepreşcolară a fost aprobată săptămâna trecută de Guvern.

Documentul stabilește principiile de organizare și funcționare a unităților de educație timpurie antepreșcolară, structura anului școlar pentru aceste unități, tipurile de servicii oferite, modalitatea de înscriere, transfer, scoatere din evidență a copiilor în/din unitățile de educație timpurie antepreșcolară, precum și conținutul educativ al activității de educație timpurie antepreșcolară, a comunicat Ministerul Educației.

De asemenea, reglementează modalitațile de asigurare a resursei umane, relația unităților de educație timpurie antepreșcolară cu părinții și comunitatea, monitorizarea activității și finanțarea acestor unități.

Potrivit metodologiei, serviciile de educație timpurie antepreșcolară desemnează servicii integrate de educație, îngrijire și supraveghere oferite copiilor antepreșcolari, pe timpul zilei, în 4 tipuri de unități/instituții de educație timpurie antepreșcolară:

creșe arondate unei unități de învățământ preșcolar cu personalitate juridică, cu program prelungit (creșa este un serviciu public sau privat cu misiunea de a oferi, pe timpul zilei, servicii integrate de educație, îngrijire și supraveghere copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani)
creșe arondate unei unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică care are în componență nivel preșcolar, inclusiv creșele confesionale care solicită arondarea prin decizie a inspectoratelor școlare județene/al municipiului București
creșe nearondate unei unități de învățământ pentru care autoritățile administrației publice locale au calitatea de persoană juridică fondatoare și care devin unități de învățământ cu personalitate juridică și sunt coordonate metodologic de inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București;
centre de zi cu grupe de antepreșcolari (centrele de zi nu au statut de unități de învățământ, ci fac parte din categoria serviciilor sociale fără cazare oferite de furnizorii de servicii sociale acreditați, publici și privați, cu misiunea de a asigura menținerea, refacerea și dezvoltarea capacităților copilului și ale părinților săi).
Unitățile de educație antepreșcolară pot fi înființate și organizate în sistem public și privat, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Unitățile de educație timpurie antepreșcolară private se organizează cu respectarea legislației în vigoare și a acelorași criterii, standarde și indicatori de performanță ce se aplică și unităților de învățământ publice. Acestea dispun de autonomie organizatorică și economico-financiară, în conformitate cu reglementările legale referitoare la organizarea și funcționarea sistemului de învățământ particular și confesional.

Grupe de vârstă și tipuri de program
Activitatea de educație antepreșcolară se organizează pe grupe de vârstă și tipuri de program, în conformitate cu prevederile legale generale referitoare la organizarea sistemului de învățământ preuniversitar.

Programul de funcționare urmărește acoperirea nevoilor copiilor și a părinților acestora și poate fi flexibil.

Tipurile de program ce pot fi practicate sunt program normal (5 ore pe zi) și program prelungit (10 ore pe zi). La nivelul aceleiași unități pot funcționa și grupe cu program normal și grupe cu program prelungit.

În unitățile de educație timpurie antepreșcolară se recomandă următoarea modalitate de organizare a efectivelor de copii:

a) grupa mică (copii de la 0 la 12 luni)
b) grupa mijlocie (copii de la 13 la 24 luni)
c) grupa mare (copii de la 25 la 36 luni).
Tipurile de servicii oferite de unitățile de educație timpurie antepreșcolară sunt:

servicii de educație timpurie, realizate în baza unui curriculum național, centrat pe dezvoltarea fizică, cognitivă, emoțională și socială a copiilor, respectiv pe remedierea timpurie a unor dificultăți de adaptabilitate la mediul educațional, de învăţare sau pe remedierea eventualelor deficiențe în dezvoltare
servicii de îngrijire, protecție și nutriție a copiilor
servicii de supraveghere a stării de sănătate a copilului
servicii complementare pentru copil și familie, respectiv servicii de informare și consiliere, de educație parentală, servicii de terapie logopedică, servicii de asistenţă psihopedagogică oferite de centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse sau servicii tip: centru de joacă, ludotecă etc.
Finanțarea creșelor
Finanțarea unităților de învățământ preuniversitar de stat care oferă servicii de educație timpurie antepreșcolară, mai puțin centrele de zi, se realizează din următoarele surse: bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, pentru cheltuieli cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum și contribuțiile aferente acestora, sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, prin bugetele locale, venituri proprii ale bugetelor locale, donații și sponsorizări, alte surse legal constituite, inclusiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale.

Finanțarea centrelor de zi se face din următoarele surse: venituri proprii ale bugetelor locale, donații și sponsorizări, respectiv alte surse legal constituite, inclusiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale.

Valorile și misiunea unității de educație timpurie anteprescolară, programul de funcționare, informațiile cu privire la categoriile de personal și atribuțiile acestora, drepturile și obligațiile părinților/reprezentanților legali vor fi aduse la cunoștința acestora de către conducerea unității, în momentul depunerii dosarului de înscriere, precum și la încheierea contractului educațional” se arată în informarea publicată de Ministerul Educaţiei.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Deputat Alexandra Huțu: Masă sănătoasă pentru încă 1.503 elevi din Botoșani

Publicat

Publicitate

Guvernul condus de președintele PSD, Marcel Ciolacu, a decis extinderea numărului de școli din județul Botoșani care vor asigura zilnic copiilor câte o masă. Astfel va crește numărul școlilor în care se implementează Programul „Masă sănătoasă” de la 24 la 28, iar cu cei 1.503 elevi ai școlilor nou introduse în programul guvernamental, numărul copiilor botoșăneni beneficiari ajunge la 12.289, adică aproximativ 20% din totalul elevilor din județ.

„Echipa PSD Botoșani, condusă de Doina Federovici, a militat pentru extinderea Programului «Masa sănătoasă» în cât mai multe școli, pentru că acesta vine în ajutorul comunităților, în special al celor mai nevoiașe. Astfel, copiii au acces la școală și totodată beneficiază și de o masă, pe care, din păcate, de multe ori, familiile din care provin nu le-o pot asigura. Vom continua demersurile pentru ca acest program guvernamental să includă cât mai multe școli din județ”, a declarat deputatul social-democrat Alexandra Huțu.

Cele patru noi școli incluse în program sunt: Liceul Teoretic „Anastasie Bașotă” Pomârla, Școala nr. 1 Săveni, Școala Lunca și Școala „Dimitrie Brândză” Viișoara.

Publicitate

În județ, beneficiare ale programului mai sunt următoarele unități de învățământ: Liceul cu Program Sportiv, Liceul Plopenii Mari – Ungureni, Liceul Tehnologic Bucecea, Liceul Tehnologic Coțușca și școlile din Hudești, Curtești, Ungureni, Tudora, Mileanca, „Spiru Haret” Dorohoi, Școala 12 Botoșani, „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi, Cristești, Cordăreni, Albești, Drăgușeni, Leorda, Mihălășeni, Cristinești, Hilișeu-Horia, Bălușeni, Ibănești, Ripiceni, „Alexandru Ioan Cuza” Dorohoi.

„Grija pentru copii a fost și este în centrul preocupărilor noastre, ale echipei social-democrate, și niciun efort pe care-l facem pentru ei nu este prea mare. De aceea creăm condițiile pentru ca toți copiii, indiferent de clasa socială sau de zona județului din care provin, să aibă șanse de a crește frumos, de a se dezvolta, pentru că ei reprezintă viitorul nostru”, a mai spus deputatul PSD Alexandra Huțu.

        

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Pompierii îi sfătuiesc pe botoșăneni: Supravegheaţi plitele și aragazele atunci când gătiți. Reguli de prevenire a incendiilor

Publicat

Publicitate

Respectarea regulilor de prevenire a incendiilor

Sărbătorile se apropie, iar cetăţenii desfăşoară în gospodării o serie de activităţi care să asigure curățenia în case și pregătirea produselor tradiționale de Paște. Pentru prevenirea incendiilor, ISU Botoșani reco

0

Publicitate

mandă respectarea următoarelor măsuri:

–  menţineţi permanent curăţenia şi ordinea în bucătării sau în spaţiile de preparare a hranei;

–  supravegheaţi plitele și aragazele atunci când gătiți;

Publicitate

– 20 depozitaţi produsele alimentare / culinare, precum ulei, grăsime, alcool, care prezintă pericol de incendiu, la distanţă de siguranţă faţă de sursele de aprindere;

§ utilizaţi aparatele electrocasnice de tipul friteuzelor, cuptoarelor cu microunde, cuptoarelor electrice etc. conform instrucţiunilor producătorilor şi nu le lăsați în priză dacă nu sunt folosite;

§ pe timpul curățeniei, nu suprasolicitați instalaţia electrică;

Publicitate

§ folosiţi focul deschis la o distanţă de siguranţă faţă de construcţii sau depozite de furaje;

§ depozitaţi cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire într-un loc amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după ce stingeți complet resturile de jar;

§ păstraţi sursele de foc, cum sunt chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz şi altele asemănătoare, în locuri în care nu au acces copiii;

Publicitate

§ nu amplasați lumânările aprinse foarte aproape de tot ceea ce se poate aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare etc.) sau în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele, pentru a nu le răsturna şi provoca incendii;

§ supravegheaţi copiii în permanenţă şi nu îi lăsaţi singuri în casă cu lumânări aprinse, sobe, plite şi/sau aparate electrice aflate în funcţiune.

Citeste mai mult

Eveniment

Primarii din Botoșani care au rupt „blestemul” reabilitărilor aberante. „Ar fi păcat să faci o lucrare și apoi să o distrugi”

Publicat

Publicitate

Doi primari din județul Botoșani au învățat să prioritizeze proiectele edilitare, renunțând chiar la fonduri pentru asfaltări fiindcă aveau în execuție lucrări subterane. Și-au asumat decizia tocmai pentru a nu sparge drumurile proaspăt reabilitate, o practică devenită tradiție în administrația românească, scrie ADEVĂRUL.

În practica administrativă și edilitară românească s-a încetățenit, mai ales în ultimele două decenii, o practică absolut aberantă. De multe ori, după ce autoritățile reușeau să asfalteze străzile, la scurt timp distrugeau totul pentru a reabilita sistemele de apă, canalizare sau termoficare.

Evident, asfaltul „readus la starea inițială”, cum apărea în majoritatea contractelor cu antreprenorii, nu mai arăta nici pe departe ca la început. Pe scurt, sume uriașe aruncate pe fereastră, dintr-o lipsă crasă de interes în sensul prioritizării lucrărilor. Iar exemplele sunt multiple.

Publicitate
Lucrări de asfaltare la Corni FOTO Cosmin Zamfirache
Lucrări de asfaltare la Corni FOTO Cosmin Zamfirache

Comuna Stăuceni se află la câțiva kilometri de municipiul Botoșani și este formată din patru sate. Toate satele beneficiază de apă și canalizare, iar din 2025 comuna va fi racordată la gaz metan.

Cozmin Epuraș, edilul Stăuceniului, aflat la cel de-al patrulea mandat, spune că încă are lucrări de extindere a rețelelor de canalizare și mărturisește că încă din 2011 a făcut tot posibilul pentru a face lucrările în ordinea lor firească. Mai precis, a asfaltat străzile numai după ce s-a asigurat că a terminat toate lucrările în subteran.

 

Publicitate

 

Lucrări de reabilitare la Corni FOTO Cosmin Zamfirache
Lucrări de reabilitare la Corni FOTO Cosmin Zamfirache

Doi primari de la țară, din județul Botoșani, reușesc însă cu succes să întrerupă această aberantă „tradiție” edilitară. Mai precis, au înțeles și au învățat, chiar cu riscul de a pierde unele proiecte, să prioritizeze lucrările, tocmai pentru a nu arunca banii pe fereastră. Este vorba despre edilii din Stăuceni și Corni.

„Am pierdut un proiect pentru drumuri în 2011”

Comuna Stăuceni se află la câțiva kilometri de municipiul Botoșani și este formată din patru sate. Toate satele beneficiază de apă și canalizare, iar din 2025 comuna va fi racordată la gaz metan.

Publicitate

Cozmin Epuraș, edilul Stăuceniului, aflat la cel de-al patrulea mandat, spune că încă are lucrări de extindere a rețelelor de canalizare și mărturisește că încă din 2011 a făcut tot posibilul pentru a face lucrările în ordinea lor firească. Mai precis, a asflatat străzile numai după ce s-a asigurat că a terminat toate lucrările în subteran.

 

 

Publicitate
Cozmin Epuraș, primarul din Stăuceni FOTO Cosmin Zamfirache
Cozmin Epuraș, primarul din Stăuceni FOTO Cosmin Zamfirache

„Am și pierdut un proiect pentru drumuri în 2011. Am renunțat fiindcă lucram la proiectul pentru apă și canalizare. Eram conștienți că vom termina drumul și după aceea se va sparge pentru conducte. Așa facem de atunci. Vedem ce lucrări sunt și preferăm să amânăm sau să renunțăm la anumite proiecte doar pentru a face lucrurile în ordinea firească și a nu arunca banii pe fereastră”, precizează Cozmin Epuraș.

Lucrări edilitare în Stăuceni FOTO Cosmin Zamfirache
Lucrări edilitare în Stăuceni FOTO Cosmin Zamfirache

„Am dat declarație pe propria răspundere”

Același sistem îl aplică și Valerian Vărvăruc, edilul din Corni, o comună situată la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Botoșani. Valerian Vărvăruc se apropie de încheierea primului mandat, dar a lucrat anterior cu proiecte pe fonduri europene în administrația publică și cunoaște această meteahnă a lipsei de prioritizare a lucrărilor.

La fel ca edilul din Stăuceni, primarul din Corni spune că nici nu s-a gândit la asfaltare până nu termină lucrările la apă și canal. A realizat deja o parte a rețelei, în urmă cu un an, iar acum urmează alte aducțiuni.

Valerian Vărvăruc, primarul din Corni FOTO Cosmin Zamfirache
Valerian Vărvăruc, primarul din Corni FOTO Cosmin Zamfirache

„Am dat declarație pe propria răspundere, amânând asfaltarea până la finalizarea lucrărilor de apă și canalizare. Așa este normal. Ar fi păcat să execuți o lucrare și după aceea să o distrugi. Noi am asfaltat pe o porțiune, însă doar după ce am încheiat acel tronson cu reabilitarea rețelei de apă și canalizare. Mai avem 15 kilometri de prelungire conducte și 700 de racorduri. După care asfaltăm”, a mărturisit Valerian Vărvăruc.

ADEVĂRUL

Citeste mai mult

Eveniment

O nouă modă printre șoferii recalcitranți de pe drumurile naționale și autostrăzile din România. Rămâi fără permis pe loc

Publicat

Publicitate

Atenție, conducători auto! A apărut o nouă modă printre șoferii recalcitranți de pe drumurile naționale și autostrăzile din România, care atrage sancțiuni severe din partea autorităților. Este vorba despre dispozitivele luminoase, care imită semnalele luminoase ale poliției, ce pot duce la amenzi consistente și chiar la confiscarea imediată a acestora, informează playtech.ro.

Fenomenul accesoriilor luminoase: între atracție și pericol

Aceste accesorii, care emit lumini intermitente în nuanțe de roșu și albastru, captează interesul șoferilor dornici de senzații tari, care își imaginează că sunt „polițiști sub acoperire”. Cu prețuri accesibile și disponibilitate largă pe internet, dispozitivele sunt ademenitoare pentru cei care vor să impresioneze sau să intimideze în trafic. Un expert auto explică: „Instalarea este incredibil de simplă, efectuându-se de obicei la jumătatea parbrizului, cu sursa de alimentare conectată la bricheta mașinii. În trafic, aceste dispozitive pot fi confundate ușor cu cele ale autospecialelor Poliției Române.”

Publicitate

Consecințe legale și riscuri asociate
Utilizarea acestor dispozitive nu este doar ilegală, ci și periculoasă. Polițiștii atrag atenția asupra consecințelor grave: „Utilizatorii acestor dispozitive luminoase ilegale se expun la amenzi care variază între 1.305 și 2.900 lei, precum și la suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile. În plus, dispozitivele sunt confiscate pe loc”, afirmă un reprezentant al Brigăzii Rutiere. Situația escaladează dacă șoferii se prezintă drept polițiști, caz în care se adaugă și acuzații penale.

 

Impactul asupra siguranței rutiere
Imitarea semnalelor de poliție prin aceste dispozitive creează confuzie și poate compromite intervențiile autorităților în situații de urgență. Acest comportament nu doar că încalcă normele legale, dar pune în pericol viața și siguranța altor participanți la trafic, putând duce la accidente grave.

Publicitate

Măsuri preventive și responsabilitate civică
Este crucial ca șoferii să înțeleagă seriozitatea acestui comportament și să evite utilizarea dispozitivelor care pot induce în eroare atât autoritățile, cât și pe ceilalți șoferi. Autoritățile continuă să monitorizeze această tendință și să aplice sancțiuni riguroase, pentru a asigura respectarea legii și a menține ordinea și siguranța pe drumurile publice.

Apel la conștiința șoferilor
În final, este responsabilitatea fiecărui conducător auto să respecte regulile de circulație și să contribuie la un mediu rutier sigur. Prin renunțarea la astfel de gadgeturi periculoase și respectând legile, fiecare șofer contribuie la siguranța proprie și a celorlalți participanți la trafic. Poliția Română încurajează toți șoferii să manifeste prudență și respect reciproc în trafic, pentru a evita incidentele neplăcute și pentru a promova o cultură a siguranței rutiere sustenabile.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending