Connect with us

Eveniment

În această seară: Luna sângerie sau Luna vânătorului. Fenomen astronomic spectaculos, pe cerul de toamnă

Publicat

Publicitate

Duminică seara, pe cerul României va putea fi observant un fenomen astronomic spectaculos. Este Lună plină, numită ”Luna sângerie”, prima după echinocțiul de toamnă.

Va oferi o lumină specială de seară, în condițiile în care ziua se scurtează acum, iar Soarele se îndreaptă spre minimul său la solstiţiul de iarnă din 21 decembrie în emisfera nordică.

Deşi nu va fi o „super Lună”, un termen neştiinţific care se referă la Lunile pline care apar în timp ce Luna se află la cea mai mare apropiere de Pământ, această Lună plină vine cu o moştenire interesantă de nume în diferite tradiţii culturale.

Triburile nativilor americani Algonquin din nord-estul SUA numeau această Lună plină ”Luna Călătoare”, ”Luna Vânătorului” sau ”Luna Sângerie”, potrivit unui blog al Nasa.

De asemenea, ea marchează sfârşitul unei perioade de post pentru călugării budişti cunoscută sub numele de Vassa, un festival de curse de bărci în Laos şi festivalul Sukkot din calendarul ebraic, care durează şapte zile, potrivit Independent.

Luna plină precedentă, care a răsărit pe 10 septembrie, a fost ”Luna Recoltei”. Următoarea Lună plină de după duminică va fi pe 8 noiembrie şi este numită uneori ”Luna Castorului”.

Publicitate

Fie că este numită ”Luna Vânătorului”, ”Luna Sângerie” sau pur şi simplu Lună plină, lumina acesteia din 9 octombrie ”va spăla”, probabil, majoritatea vederilor unui alt eveniment ceresc, ploaia de meteoriţi Draconide.

Un afişaj în general slab de stele căzătoare pentru început, Draconidele vor atinge apogeul între 9 şi 10 octombrie şi se vor pierde probabil în strălucirea lunară, potrivit Mediafax.

Fenomene astronomice în luna octombrie
Cel mai important fenomen astronomic din luna octombrie, dar şi din acest an se va produce pe 25 octombrie 2022, când o să avem o eclipsă parţială de Soare, vizibilă în condiţii bune şi din ţara noastră, potrivit AstroBârlad.

Eclipsa va fi vizibilă din Europa, nord-estul Africii şi vestul Asiei, magnitudinea maximă a eclipsei fiind de 0.86 (86.2%). În România, Soarele va fi acoperit în proporţie de 44%, în nord estul extrem, şi 32% în vestul ţării.

Momentele eclipsei parţiale de Soare din 25 octombrie

Începutul eclipsei parţiale 12:25:13
Faza maximă 13:38:17
Sfărşitul eclipsei parţiale 14:50:41
Alte fenomene astronomice în luna octombrie
13 octombrie, ora 6.46: Luna în conjuncţie cu Pleiadele (2.7º) – dimineaţa
15 octombrie, ora 7.28: Luna în conjuncţie cu planeta Marte (3.6º) – dimineaţa
17 octombrie, ora 13:21: Luna la apogeu (404.330 km) – dimineaţa / 17 octombrie, ora 18.41: Luna în conjuncţie cu steaua Pollux (1.8º)
21 octombrie, ora 21.00: Maximul curentului de meteori Orionidele (ZHR=20)
23 octombrie, ora 0.00: Planeta Venus în conjuncţie superioară – invizibil
24 octombrie, ora 7.00: Luna în conjuncţie cu planeta Mercur – dimineaţa
25 octombrie, ora 14.00 Eclipsă parţială de Soare – vizibil din România
28 octombrie, ora 5.48: Luna în conjuncţie cu steaua Antares (2.3º) – seara
29 octombrie, ora 16.48: Luna la perigeu (368.289 km) – seara
31 octombrie, ora 17.00 Soarele intră pe teritoriul constelaţiei Balanţa (Libra)

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Guvernul anunță folosirea dronelor pentru identificarea proprietăților nedeclarate și externalizarea recuperării taxelor către executori

Publicat

Publicitate

Guvernul anunță noi măsuri: drone pentru identificarea proprietăților nedeclarate, executori pentru recuperarea taxelor și publicarea listelor cu datornici la bugetul local, anunță alba24.ro.

Dronele vor putea fi utilizate pentru identificarea clădirile și pentru a măsura suprafața lor.

Pe baza acestor măsurători se va deschide rol fiscal pentru cetățenii care nu și-au declarat clădirea respectivă, a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, vineri, într-o conferință de presă susținută alături de premierul Ilie Bolojan.

O altă măsură pentru a crește nivelul de încasare a taxelor este aceea că autoritățile locale vor putea externaliza încasarea debitelor scadente prin firme de executare fiscală.

Cheltuielile cu executarea vor fi în sarcina debitoriului, adică a celui care are restanțe.

De asemenea, Guvernul Bolojan vrea să ofere posibilitatea administrațiilor locale să facă publice listele datornicilor la buget.

Publicitate

Asta s-a putea face prin modificarea codului de procedură fiscală, care azi spune că sunt informații de secret fiscal natura și cuantumul obligațiilor fiscale.

”Vom propune eliminarea de la secretul fiscal a acestor informații. Autoritățile locale și centrale vor putea publica aceste informații, care să devină publice” a spus Cseke Attila.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfânta Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare

Publicat

Publicitate

Sfânta Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare și a Sfântului Grigorie de Nyssa, s-a născut în anul 327, primind la botez numele bunicii sale. A primit o educație aleasă de la mama ei, Emilia, care era o bună creștină.

Tatăl ei, Vasile dorea ca fiica sa să își întemeieze o familie prin Taina Nunții, însă tânărul cu care trebuia să se căsătorească Sfânta Macrina a murit la scurt timp după logodnă, fapt pentru care sfânta a refuzat să se se mai căsătorească, închinându-și viața în totalitate lui Dumnezeu. Îmbrățișează viața monahală (în vremurile acelea viața monahală se putea desfășura în sânul familiei), transformând astfel casa părintească într-un adevărat loc de asceză.

Până când frații ei au ajuns la vârsta maturității, Sfânta Macrina s-a dedicat creșterii și educării lor, apoi, împreună cu mama ei, cu alte câteva rude și foste servitoare s-au retras la o proprietate din Pont, unde au întemeiat o comunitate cu viața de obște, a cărei cârmuitoare a fost Sfânta Macrina până când sufletul ei a plecat la Domnul, în anul 379.

Citeste mai mult

Actualitate

Permisul de conducere ar putea fi suspendat pentru neplata amenzilor. Noi reguli și la achiziția unei mașini

Publicat

Publicitate

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat vineri că Guvernul Bolojan intenționează să adopte măsuri ferme pentru combaterea neplății amenzilor și taxelor, relatează alba24.ro.

Una dintre cele mai importante propuneri este suspendarea permisului de conducere pentru șoferii care nu își achită amenzile de circulație în termen de 90 de zile.
„Permisul va putea fi restituit doar după ce se face dovada achitării tuturor obligațiilor restante. Dacă mai există datorii, permisul rămâne suspendat”, a explicat ministrul.

Reguli noi pentru radierea și cumpărarea autovehiculelor
Radierea unui vehicul va fi posibilă doar cu prezentarea unui certificat de atestare fiscală, care să confirme absența datoriilor către bugetul local.

De asemenea, cumpărarea unei mașini va fi condiționată de lipsa restanțelor fiscale ale cumpărătorului — o schimbare importantă față de situația actuală, în care doar vânzătorul trebuie să prezinte acest document.

Autorizațiile de construire, legate de plata datoriilor
Guvernul mai pregătește o măsură care va condiționa eliberarea autorizațiilor de construire de plata integrală a tuturor taxelor și amenzilor de către solicitant.

În plus, va fi introdus un cadru legal care va permite utilizarea dronelor pentru identificarea clădirilor și a suprafețelor acestora, în vederea actualizării și verificării bazei de date fiscale.

Publicitate

Citeste mai mult

Actualitate

Noi reguli de salarizare, mai puțini polițiști locali. Reforma administrației locale propusă de Guvernul Bolojan

Publicat

Publicitate

Reforma administrației locale propusă de Guvernul Bolojan. Guvernul condus de Ilie Bolojan pregătește o reformă amplă a administrației locale, care va include plafonarea numărului de angajați din primării și consilii județene, precum și limitarea numărului de polițiști locali și introducerea unei grile de salarizare unice pentru anumite localități.

Pentru primării, principalul criteriu în stabilirea numărului maxim de posturi va fi numărul de locuitori. În cazul consiliilor județene, indicatorii vor fi mai detaliați, incluzând numărul de unități administrativ-teritoriale din județ, existența unui spital județean în subordine și alți factori.

Scopul acestor măsuri este de a elimina discrepanțele actuale: în prezent, există primării cu un număr redus de angajați care funcționează eficient, dar și primării cu personal numeros, fără îmbunătățiri vizibile ale serviciilor publice.

Acolo unde personalul este supradimensionat, va fi necesară reducerea acestuia. În schimb, primăriile care au un număr redus de angajați nu vor fi afectate.

În premieră, un funcționar public va putea avea norma împărțită între două – trei primării.

”La o primărie mică, colaborarea între primării este foarte importantă. Un contabil poate rezolva problemele de contabilitate cu o jumătate de normă la primărie, o jumătate de normă la alta.

Publicitate

Sunt situații în care nu mai avem biblioteci în rural și un bibliotecar poate lucra la două primării. Un bilbiotecar la o comună mică nu se justifică cu normă întreagă” a spus Bolojan.

Limitarea numărului de polițiști locali și reducerea suprapunerilor de competențe

Guvernul intenționează și modificarea normei privind numărul de polițiști locali. În prezent, standardul este de 1 polițist local la 1.000 de locuitori, însă această normă va fi majorată, întrucât există orașe care funcționează bine cu 1 polițist la 2.000 de locuitori, în timp ce altele depășesc limita legală din cauza constrângerilor juridice.

Se vor lua măsuri pentru a evita suprapunerile de atribuții cu Poliția Națională, inclusiv:

  • organizarea de dispecerate comune;

  • utilizarea eficientă a sistemelor de supraveghere video;

  • coordonarea clară a echipajelor.

Reforma administrației locale: Salarii plafonate în localitățile cu venituri insuficiente

O altă măsură esențială este stabilirea unei grile de salarizare unice pentru localitățile care nu-și pot acoperi din venituri proprii nici măcar cheltuielile de personal.

Această grilă, aplicabilă la nivel național, nu va putea fi depășită, având în vedere că statul acoperă deja, prin transferuri, o parte importantă din cheltuielile acestor administrații.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending