Connect with us
Publicitate

Actualitate

În 2024 vor fi două majorări de pensii. Noua Lege a PENSIILOR a fost APROBATĂ de Guvern

Publicat

Publicitate

Guvernul a aprobat joi Noua Lege a pensiilor iar premierul Marcel Ciolacu a anunțat două majorări importante în anul 2024. Prima va fi la 1 ianuarie, iar a doua la 1 septembrie, când majoritatea pensiilor vor crește prin recalculare, reparând nedreptăți majore, relatează alba24.ro.

„Vor fi eliminate toate inechitățile din sistemul public de pensii.  Prin aprobarea acestei legi, vom elimina pragul de 9,4% din PIB, introdus de cei care doreau blocarea creșterii pensiilor până în anul 2027.

Categoric în anul 2024 nu va fi nicio mărire de impozite în România”, a declarat premierul.

Marcel Ciolacu a transmis că așteaptă de la Ministrul Finanțelor un plan de măsuri administrativ asumat atât în ceea ce privește colectarea la bugetul de stat, cât și planul concret în ceea ce privește digitalizarea ANAF și a sistemului vamal.

„Guvernul lucrează pentru pregătirea proiectului de lege pentru bugetul de stat pentru 2024 (…) și sunt convinsă că împreună cu colegii din Guvern vom găsi soluțiile necesare astfel încât românii în 2024 să poată beneficia de creșterile la pensie prevăzute în această lege”, a spus ministru Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Publicitate

Întrebată care este sursa de finanțare pentru această nouă lege a pensiilor, ministrul a transmis că este bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul de stat.

„Important este că astăzi avem un proiect adoptat în Guvern (…) și că în anul 2024 va fi primul an în care un Guvern acordă două creșteri ale pensiilor.

Una care era deja prevăzută în actuala lege, majorarea cu formula elvețiană adică rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, iar cealaltă prin recalcularea pensiilor.

Publicitate

Recalcularea pensiilor va aduce elemente importante:

1) Nu vor mai fi inechități între românii care au muncit la fel, care au ieșit la pensie în perioade diferite.

2) Diminuăm inechitățile între femei și bărbați.

3) Diminuăm o inechitate importantă și anume cea cu privire la indemnizația minimă socială. Fiindcă acum avem români care poate din cauze de invaliditate au intrat în sistemul de indemnizație minimă socială cu un an de perioadă contributivă și avem români care poate sunt cu 35 de ani, stagiu complet de cotizare și se află tot în indemnizație minimă socială de 1.125 de lei.

Prin noua lege, fiecare român care a muncit peste 25 de ani va obține acele puncte de stabilitate. 0,5 puncte pentru peste 25 de ani, 0,75 puncte pentru cei care au lucrat peste 30 de ani și 1 punct pentru cei care au lucrat peste 35 de ani.

În felul acesta un român care a lucrat 35 de ani pe salariul minim și este încă în indemnizație minimă socială va avea o creștere considerabilă. Vom face o diferență în funcție de muncă”, a mai explicat ministrul Muncii.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Rezultate Titularizare 2024: Ministerul Educației a publicat rezultatele inițiale ale candidaților la proba scrisă

Publicat

Publicitate

Rezultatele de la concursul de Titularizare 2024 au fost publicate astăzi, la ora 12:00, la sediile inspectoratelor școlare și pe platforma dedicată concursului. Notele candidaților la angajarea într-o școală din sistemul public de învățământ sunt cele inițiale, dinainte de contestații.

Contestațiile se depun la sediile inspectoratelor școlare județene sau se transmit prin mijloace electronice, astăzi, 23 iulie, după afișarea rezultatelor, până la ora 21:00, respectiv mâine, 24 iulie, până la ora 12:00.

Proba scrisă a avut loc miercuri, 17 iulie, – au fost 37.500 candidați înscriși la Titularizare 2024, dintre care peste 6.800 din promoția curentă. Peste 1.000 de candidați din această promoție nu s-au mai și prezentat la examen.

Peste 2.660 de candidați s-au retras de la proba scrisă de Titularizare 2024 după ce au văzut subiectele. Aproape 50 din cei care s-au prezentat au fost eliminați din examen. Rata de participare a fost de 86,48%, a anunțat Ministerul Educației.

Rezultate titularizare BOTOȘANI

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Stareţul Mănăstirii Popăuţi, arhimandritul Ioan Harpa, va sluji la Biserica Uspenia în ziua de prăznuire a Sfântul Mare Mucenic si Tămăduitor Pantelimon

Publicat

Publicitate

Botoșănenii sunt așteptați la sfârșitul acestei săptămâni, la BISERICA USPENIA , din Centrul Vechi, pentru a-l cinsti în rugăciune pe Sfântul Mare Mucenic si Tămăduitor Pantelimon. 

Potrivit informațiilor oferite de părintele paroh Marius Babiuc, sărbătorea începe încă de vineri seară,  26 iulie, de la ora 17.00, când va fi oficiată Taina Sfântului Maslu săvârşită de un sobor de preoţi. De asemenea, vor fi înălțate rugăciuni în cinstea Sfântului Pantelimon, iar cei prezenți se vor putea închina la moaştele Sfântului Pantelimon.

Sâmbătă, 27 iulie, în ziua de prăznuire a sfântului, de la ora 7.30, se va oficia Utrenia şi Sfânta Liturghie de către Părintele Arhimandrit Ioan Harpa, exarhul mănăstirilor din Botoșani şi stareţ al Mănăstirii Popăuţi, alături de  un sobor de preoţi.

Botoșănenii se pot închina și sâmbătă la moaştele Sfântului Pantelimon.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Mai mulți șoferi din Botoșani au rămas fără permis după o acțiune „blitz” a polițiștilor din cadrul Serviciului Rutier

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune de tip ”blitz”, pe raza municipiului Botoșani,  pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere.

În cadrul activităților desfășurate, au fost controlate 28 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 26 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 16.015 de lei.

De asemenea, au fost reținute 4 permise de conducere, pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer de 66 de ani din Dorohoi, scos din trafic de polițiști după ce l-au prins beat la volan

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Dorohoi au oprit pentru control, pe raza municipiului Dorohoi, un autoturism, condus de un bărbat, de 66 de ani, din același municipiu.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a refuzat prelevarea de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending