Connect with us
Publicitate

Actualitate

În 2024 vor fi două majorări de pensii. Noua Lege a PENSIILOR a fost APROBATĂ de Guvern

Publicat

Publicitate

Guvernul a aprobat joi Noua Lege a pensiilor iar premierul Marcel Ciolacu a anunțat două majorări importante în anul 2024. Prima va fi la 1 ianuarie, iar a doua la 1 septembrie, când majoritatea pensiilor vor crește prin recalculare, reparând nedreptăți majore, relatează alba24.ro.

„Vor fi eliminate toate inechitățile din sistemul public de pensii.  Prin aprobarea acestei legi, vom elimina pragul de 9,4% din PIB, introdus de cei care doreau blocarea creșterii pensiilor până în anul 2027.

Categoric în anul 2024 nu va fi nicio mărire de impozite în România”, a declarat premierul.

Marcel Ciolacu a transmis că așteaptă de la Ministrul Finanțelor un plan de măsuri administrativ asumat atât în ceea ce privește colectarea la bugetul de stat, cât și planul concret în ceea ce privește digitalizarea ANAF și a sistemului vamal.

„Guvernul lucrează pentru pregătirea proiectului de lege pentru bugetul de stat pentru 2024 (…) și sunt convinsă că împreună cu colegii din Guvern vom găsi soluțiile necesare astfel încât românii în 2024 să poată beneficia de creșterile la pensie prevăzute în această lege”, a spus ministru Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Publicitate

Întrebată care este sursa de finanțare pentru această nouă lege a pensiilor, ministrul a transmis că este bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul de stat.

„Important este că astăzi avem un proiect adoptat în Guvern (…) și că în anul 2024 va fi primul an în care un Guvern acordă două creșteri ale pensiilor.

Una care era deja prevăzută în actuala lege, majorarea cu formula elvețiană adică rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, iar cealaltă prin recalcularea pensiilor.

Publicitate

Recalcularea pensiilor va aduce elemente importante:

1) Nu vor mai fi inechități între românii care au muncit la fel, care au ieșit la pensie în perioade diferite.

2) Diminuăm inechitățile între femei și bărbați.

3) Diminuăm o inechitate importantă și anume cea cu privire la indemnizația minimă socială. Fiindcă acum avem români care poate din cauze de invaliditate au intrat în sistemul de indemnizație minimă socială cu un an de perioadă contributivă și avem români care poate sunt cu 35 de ani, stagiu complet de cotizare și se află tot în indemnizație minimă socială de 1.125 de lei.

Prin noua lege, fiecare român care a muncit peste 25 de ani va obține acele puncte de stabilitate. 0,5 puncte pentru peste 25 de ani, 0,75 puncte pentru cei care au lucrat peste 30 de ani și 1 punct pentru cei care au lucrat peste 35 de ani.

În felul acesta un român care a lucrat 35 de ani pe salariul minim și este încă în indemnizație minimă socială va avea o creștere considerabilă. Vom face o diferență în funcție de muncă”, a mai explicat ministrul Muncii.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinții 7 tineri din Efes

Publicat

Publicitate

Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte în zilele de 4 august şi 22 octombrie pe cei 7 tineri din Efes: Maximilian, Exacustodian, Iamvlih, Martinian, Dionisie, Ioan şi Constantin.

În timpul împăratului Deciu (249-251), în toamna anului 249, a fost emis un edict de persecuţie generală a creştinilor. Împăratul Deciu a venit în anul 250 în Efes şi a impus aplicarea imediată a Edictului. Între cei identificaţi ca fiind creştini, au fost şi cei 7 tineri pe care îi pomenim. Împăratul a încercat printr-un interogatoriu direct să-i determine să se lepede de credința creștină, însă, văzând că aceştia refuză, le-a dat un timp de gândire. Cei 7 tineri s-au retras într-o peşteră din muntele Ohlon (azi muntele Pion) din imediata apropiere a Efesului.

Cel mai tânăr dintre ei, Iamvlih, cobora din când în când în Efes pentru a cumpăra hrană şi pentru a aduce haine de schimb. Împăratul Deciu, întorcându-se în Efes, şi aflând că cei şapte nu au părăsit credința, ci din contră s-au ascuns într-o peşteră din imediata apropiere a oraşului, a ordonat să fie zidită intrarea în peşteră pentru ca cei 7 tineri să moară prin asfixiere şi prin lipsa hranei. Timpul a trecut, aceste persecuții au încetat, la conducerea imperiului au venit împărați creștini.

După 372 de ani, în anul 622, când Imperiul Bizantin era condus de împăratul Heraclie (610-641), un anume Adolie care stăpânea muntele Ohlonului a luat pietrele cu care fusese zidită intrarea în peşteră şi a descoperit intrarea. Trezindu-se ca dintr-un somn de o noapte, cei 7 tineri l-au trimis ca de obicei pe Iamvlih să cumpere de mâncare şi pentru a mai aduce veşti. Foarte uimit de schimbările pe care le vedea în oraş, dar mai ales de bisericile şi crucile mari care stăteau la vedere, Iamvlih socotea că este într-un alt oraş, şi nu în Efes.

Negustorii erau miraţi să vadă o monedă de argint atât de veche, cu chipul împăratului Decius pe ea, aşa încât l-au dus pe Iamvlih în faţa proconsului şi a episcopului, sub motivul că au găsit o comoară de demult. Realizând din convorbirea cu episcopul Ştefan, cel care păstorea cetatea Efesului în acea vreme, că nu mai trăieşte sub domnia lui Decius, Iamvlih i-a condus pe toţi cei de faţă la peşteră. Ajuns la peşteră, episcopul a găsit tăbliţele cu viaţa lor şi a dat laudă lui Dumnezeu pentru că în acest fel le-a fost luminată mintea şi le-a fost arătat adevărul despre învierea morţilor. Chemat de către episcop, împăratul a venit şi el la peşteră, s-a închinat sfinţilor şi I-a mulţumit lui Dumnezeu pentru ceea ce le-a descoperit.

Cei şapte tineri au mai trăit încă şapte zile, iar apoi au adormit întru Domnul, fiind înmormântaţi cu mare cinste de către întregul popor.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

MAE: Atenţionare de călătorie! Se anunță grevă în Grecia

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Elenă că Federaţia Maritimă Panelenă a anunţat organizarea unei greve de 48 de ore, marţi şi miercuri, astfel că feriboturile şi celelalte nave de transport pasageri vor rămâne andocate în porturile greceşti.

MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena (+302106714035) şi Consulatului General al României de la Salonic (+302310340088).

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Atena (+306978996222) şi Consulatului General al României de la Salonic (+306946049076).

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet www.mae.ro (Sfaturi, alerte de călătorie), https://atena.mae.ro şi http://salonic.mae.ro.

Totodată, cetăţenii români care călătoresc în Republica Elenă pot accesa aplicaţia digitală “mAIGreece”, realizată de către Ministerul elen al Turismului, disponibilă şi în limba română pe pagina de Internet: https://www.gov.gr/en/upourgeia/upourgeio-tourismou/tourismou/maigreece.

AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Elevii Liceului „Regina Maria” Dorohoi au făcut căsuțe pentru păsări și au învățat ce înseamnă colectarea selectivă

Publicat

Publicitate
Elevii clasei a IX-a C ai Liceului „Regina Maria” Dorohoi în colaborare cu Primăria Municipiului Dorohoi au organizat astăzi, 21.10 2024, activități în cadrul Proiectului „Săptămâna Verde! Facem pământul să zâmbească!” sub îndrumarea dirigintei prof. Mariana Sandu.
Activitatea s-a desfășurat începând cu ora 9:00 în incinta Primăriei și în parcurile din jurul acesteia, ocazie cu care elevii au fost informați cu privire la colectarea selectivă, au realizat căsuțe pentru păsări care au fost montate în copaci și au colectat gunoaiele, efectuând astfel o campanie de ecologizare.
Având în vedere interesul acordat de elevi cu prilejul activităților, aceștia având ca Motto: „Verdele este mai multe decât o culoare, este un mod de viață!”, precizăm faptul că Primăria Municipiului Dorohoi va susține mereu astfel de acțiuni de educare și responsabilizare în ceea ce privește grija față de mediul înconjurător.

Citeste mai mult

Eveniment

Important pentru fermieri! APIA anunță că au intrat banii pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură

Publicat

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani informează fermierii că s-a efectuat plata ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, acordat în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015, cu modificările și completările ulterioare, pentru cererile aferente trimestrului II 2024.

Suma plătită de APIA CJ Botoșani este de 6.306.309,00 lei și se acordă pentru un număr de 433 de beneficiari care au depus cereri pentru sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare, după cum urmează:

 

Sector Cantitate de motorină (litri) Suma plătită (lei)
Vegetal 3.457.400,00 6.036.502,00
Zootehnic 136.593,00 238.481,00
Imbunătățiri funciare 17.940,00 31.326,00

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending