Connect with us

Eveniment

IGPR: Peste 80 de percheziţii domiciliare în toată țara pe linia combaterii infracţiunilor economico-financiare

Publicat

Publicitate

Peste 80 de percheziţii domiciliare se desfăşoară luni dimineaţă în cadrul a 15 acţiuni operative, pentru tragerea la răspundere a persoanelor implicate în infracţiuni economico-financiare.

”Astăzi, 27 mai, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, împreună cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, coordonează o amplă operaţiune de combatere a infracţiunilor economico-financiare”, precizează IGPR.

Astfel, poliţiştii, sub supravegherea procurorilor de caz, efectuează 86 de percheziţii domiciliare, în cadrul a 15 acţiuni operative, pentru tragerea la răspundere a persoanelor implicate în comiterea de fapte penale şi protejarea comunităţii de activităţile ilegale.

Activităţile sunt efectuate în cadrul unor dosare penale în care se fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, contrabandă, falsificare de produse, înşelăciune, fals, spălarea banilor, obţinere ilegală de fonduri, delapidare, precum şi alte infracţiuni prevăzute de Codul fiscal.

Acţiunile urmăresc documentarea activităţii infracţionale a persoanelor cercetate, recuperarea prejudiciilor şi indisponibilizarea bunurilor obţinute din săvârşirea de infracţiuni sau deţinute ilegal.

Persoanele depistate vor fi conduse la audieri, în vederea luării măsurilor legale în fiecare cauză.

Publicitate

Activităţile se desfăşoară în contextul măsurilor luate la nivelul Poliţiei Române, pentru combaterea infracţionalităţii de orice fel. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Botoșani: Continuă demersurile municipalității pentru eficientizarea și modernizarea întregii rețele de iluminat public

Publicat

Publicitate

Luni, 30 decembrie 2024, Primăria Municipiului Botoșani a obținut o nouă etapă, în valoare de 5 milioane de lei, în proiectul privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat, în urma sesiunii de depunere a documentațiilor pe platforma Administrației Fondului de Mediu (AFM). Demersul municipalității a fost un succes, în condițiile în care fondurile disponibile la nivel național au fost epuizate în doar 5 minute de la deschiderea sesiunii.
Este vorba de etapa 6 prin care vor fi montate 660 corpuri de iluminat eficiente, moderne și prietenoase cu mediul, cu module de telegestiune, pe 43 de străzi, printre care Teilor, Patriarh Teoctist Arăpașu, Vârnav, Săvenilor, Grigore Antipa, Armoniei, Aleea Liceului, Pinului, Viilor, Tiberiu Crudu, Constantin Gane sau Mihail Kogălniceanu.
„În evaluare tehnică avem ofertele depuse pentru etapa 4 a proiectului iar pentru etapa 5 vom semna în curând contractul de finanțare”, a precizat primarul Cosmin Andrei.
Etapele 4 și 5, în valoare de 9 milioane de lei, vor acoperi 121 de străzi, printre care Tulbureni, Humăriei, Cernavodă, Simion Bărnuțiu, Plopilor, Grigore Ghica, Doboșari, Cărămidari, Bradului, Gheorghe Hasnaș, Ioan Missir, Luizoaia, Ilie Ciolac, Mihail Sorbul, Iazului, Berzelor, Ion Elefterescu, Aleea Parcul Tineretului, Octav Băncilă, Aleea Rapsodia sau Crizantemelor. În total, vor fi schimbate peste 1.300 de becuri energofage, cu randament scăzut, cu echipamente LED și module de telegestiune.
În cadrul aceluiași proiect, la nivelul municipiului Botoșani au fost schimbate 3.130 corpuri de iluminat, în cadrul etapelor 1 – 3.
„Creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat” se derulează prin Programul privind Sprijinirea Eficienței Energetice și a Gestionării Inteligente a Energiei în Infrastructura de Iluminat Public, desfășurat prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor –AFM.

Citeste mai mult

Eveniment

Accident la Corni! Un bărbat de 37 de ani s-a răsturnat cu mașina

Publicat

Publicitate

Un bărbat, în vârstă de 37 de ani, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce s-a răsturnat cu mașina pe un drum din localitatea Corni. S-a întâmplat în urmă cu puțin timp.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD și o ambulanță SAJ. Aceștia au constat faptul că autoturismul era răsturnat pe cupolă, iar cele două persoane care se aflau în interior, în momentul producerii evenimentului, erau ieșite din mașină. Șoferul a fost rănit, fiind preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, fiind deconectate bornele bateriei.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Primele didactice ar putea dispărea, iar reducerile la transportul elevilor, limitate. Impactul ordonanței „trenuleț” asupra Educației

Publicat

Publicitate

Impactul ordonanței ”trenuleț” asupra Educației: Voucherele pentru copiii cu cerințe educaționale speciale (CES), prevăzute de legea învățământului preuniversitar 198/2023, sunt amânate de Guvern până la începutul anului școlar 2026-2027. Gratuitatea la transportul elevilor va fi limitată iar primele didactice ar putea dispărea printr-o formulare vagă din document, scrie alba24.ro.

Informația a fost publicată de Edupedu, care citează proiectul de ordonanță de urgență supranumit „trenuleț”.

Ordonanța are mai multe prevederi care nemulțumesc atât profesorii, cât și elevii.

Spre exemplu, Guvernul Ciolacu vrea să limiteze transportul cu reducere pentru studenți cu trenul doar la ruta domiciliu-facultate, iar reducerile la autobuz și metrou să fie doar pentru orașul în care învață studentul.

Și primele didactice ale angajaților din învățământ vor fi, se pare, eliminate. Primele au fost obținute de profesorii din sindicate și care au protestat public, în urma grevei generale din mai-iunie 2023, după 13 zile de proteste și trei mitinguri de amploare în toată țara.

Explicația privind posibila eliminare a primelor didactice vine tot de la Edupedu.

Publicitate

”Concret, în proiectul publicat de Ministerul de Finanțe în transparență decizională duminică 29 decembrie, la prânz, apare la articolul XXIV condiționarea acordării primelor de „decontarea integrală” din fonduri externe nerambursabile.

Lucru pe care orice profesor îl poate identifica drept imposibil fiindcă o parte din prima de carieră didactică a fost de la bun început acordată ca sumă de la bugetul de stat – este vorba despre componenta de 30% pentru nevoile personale, bani din care cadrele didactice puteau achiziționa orice.

Doar o componentă de 70% din cei 1.500 de lei era eligibilă pentru decontare din fonduri europene, nu toată suma, cum vrea să condiționeze acum Guvernul Ciolacu” au scris jurnaliștii publicației.

Asociațiile de elevi, de studenți și sindicatele din Învățământ au reacționat la aceste măsuri, pe care le-au catalogat ca fiind ”un regres nemaiîntâlnit din 1989 până în prezent”.

Ce prevederi au fost incluse în ”Ordonanța Trenuleț” care afectează sistemul de învățământ

Transport pentru studenți:

Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență beneficiază de reducere de 90%:Pentru transportul intern auto și feroviar (clasa a II-a), între localitatea de domiciliu și localitatea în care se află instituția de învățământ.

Pentru transportul local în comun și metrou, în localitatea unde se află universitatea.

Explicație: Facilitatea este menținută pentru a sprijini accesul la educație al studenților.

Finanțare pentru burse și protecție socială:

Costul standard pentru bursele studenților și sprijinul social în universități se menține la nivelul din noiembrie 2024.

Explicație: Guvernul nu alocă sume suplimentare, dar păstrează finanțarea existentă pentru burse și alte ajutoare.

Tichete sociale pentru elevi și preșcolari dezavantajați:

Tichetele sociale pentru sprijin educațional acordate elevilor și preșcolarilor dezavantajați vor fi susținute doar dacă cheltuielile sunt integral decontate din fonduri externe nerambursabile.

Explicație: Se încurajează folosirea fondurilor europene pentru aceste măsuri.

Prime pentru personalul didactic și auxiliar:

Primele pentru carieră didactică și alte stimulente acordate personalului din învățământ vor fi disponibile doar dacă sunt integral decontate din fonduri externe nerambursabile.

Explicație: Se limitează cheltuielile directe din bugetul național, prioritizând sprijinul extern.

Blocarea angajărilor:

Angajările în sistemul public, inclusiv în educație, sunt suspendate, cu excepția cazurilor justificate și aprobate în limitele bugetului.

Explicație: Se evită creșterea costurilor prin reducerea numărului de angajați noi.

Citeste mai mult

Eveniment

BNR lansează în circuitul numismatic o monedă cu tema 400 de ani de la naşterea Mitropolitului Dosoftei

Publicat

Publicitate

Banca Naţională a României lansează în circuitul numismatic, începând de luni, o monedă din aur cu tema 400 de ani de la naşterea Mitropolitului Dosoftei.

Conform unui comunicat al BNR, moneda are valoarea nominală de 100 lei, forma rotundă, diametrul de 21 mm şi greutatea de 6,452 grame.

Aversul monedei prezintă Mănăstirea Probota unde s-a călugărit Mitropolitul Dosoftei, inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „100 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2024”.

Reversul monedei redă portretul Sfântului Ierarh, Mitropolitul Dosoftei şi inscripţia „400 DE ANI DE LA NASTEREA MITROPOLITULUI DOSOFTEI”.

Monedele din aur sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent şi sunt însoţite de broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese, iar preţul de vânzare pentru moneda din aur este 4.200 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate.

Publicitate

Monedele din aur cu tema 400 de ani de la naşterea Mitropolitului Dosoftei au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending