În principiu, masa de Revelion este compusă din mâncăruri tradiționale, specifice Sărbătorilor de iarnă indiferent de zonă: preparate de casă din carne de porc, pește, vițel și pasăre, relatează alba24.ro.
Gustarea rece poate fi compusă din pastramă de porc, tobă, piftie, cașcaval, salam, șunculiță țărănească, salată beuf, icre, măsline, roșii umplute cu vinete, ardei gras decorat cu brânză și mărar, salată de crudități cu pui.
Pe lângă tradiționalele preparate din carne de porc, salatele de vinete sau salatele de beuf, putem avea la aperitiv pentru masa de Revelion și preparate puțin mai sofisticate.
Un astfel de preparat este somonul afumat cu castraveți și cremă de brânză care se spune că aduce noroc în noptea dintre ani.
Sau dorada în sare, iar pentru aperitive sunt de neuitat bruschetele cu cremă de păstrăv afumat.
Sau, nu în ultimul rând, un biban prăjit asezonat cu salată sau legume sotate, extrem de ușor de gătit, după cum puteți vedea mai jos.
Publicitate
Iar ca să nu pierdeți gustul afumăturilor ”chef Ovidiu” ne-a transmis o rețetă excelentă de Ciorbă albă de cârnați și cartofi.
Vă oferim câteva idei pentru meniul de Revelion:
Idei pentru masa de Revelion 2023: Cartofi Duchesse / Rozete de cartofi
Ingrediente:
1 kg cartofi
100 gr unt
3 gălbenuşuri ou
1/2 linguriţă nucşoară
50 grame caşcaval
sare şi piper după gust
Mod de preparare:
Cartofii se curăţă, se spală şi se taie în cuburi. Se pun la fiert în apă cu sare. Apoi se scurg de apă şi se zdrobesc. Se pune unt, amestecând continuu. Se adaugă treptat gălbenuşurile, caşcavalul ras, nucşoară, sare şi piper dupa gust.
Apoi, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se toarnă aveline din compoziţia formată.
Se introduce tava în cuptorul încălzit la 200 grame şi se lasă circa 6-7 minute.
Idei pentru masa de Revelion 2023: Tartine cu pastă de ton
Este o rețetă extrem de simplă. Totul se poate face în 5 minute. Pasta de ton din conservă va fi un aperitiv delicios și foarte ușor de făcut. Este o pastă de pește rapidă potrivită pentru aperitive și tartine.
Ingrediente pentru 6 persoane
2 conserve de ton bucăți în suc propriu sau chiar în ulei
o jumătate de lămâie
o jumătate de pachet de unt
2 lingurițe de ulei de măsline
o ceapă mică
măsline pentru ornare
sare
piper
Mod de preparare:
Se scoate tonul din conservă după ce se scurge apa/uleiul. Apoi se fărâmițează cu ajutorul unei furculițe. Se adaugă untul si se amestecă bine până se face o pastă omogenă. Se stoarce lămâia și se amestecă în continuare, apoi sarea și piperul. Gustați în permanență pentru a putea regla cât de sărată iese pasta. la final adăugați ceapa tăiată foarte mărunt și uleiul de măsline.
Amestecați până se omogenizează. Apoi puneți câteva felii de pâine la prăjit și te tăiați în formă de triunghi, dreptunghi sau pătrat. Puneți pasta de ton pe bucățelele de pâine prăjită și ornați cu măsline. Sigur o să primiți aprecieri de la musafiri.
Idei pentru masa de Revelion 2023: Dorada în sare
Dorada este unul dintre cei mai gustoși pești de apă sărată. Gătit la cuptor, în sare, este un deliciu. Peștele își trage sare doar cât trebuie pentru a fi bun de mâncat. Se gătește ușor și este o variantă excelentă pentru masa de Revelion. Mai jos vă prezentăm rețeta noastră pentru 4 persoane:
4 bucăți Dorada
2 kg sare grunjoasa mare
O lămâie tăiată felii
Cimbru, piper,
Usturoi – un cățel tăiat felii
Pe o tavă, pe care se pune o hărtie de copt se face un pat de sare de circa 2 centimetri. Se pune doradele pe sare, iar apoi în interiorul peștilor se pune câte o bucată de usturoi, o felie sau două de lămâie și cimbrul. Apoi se acoperă peștii cu sarea grunjoasă și se pun la cuptor la 150 grade, timp de 40-45 minute.
Curățați sarea și savurați gustul. Se poate stropi cu zeamă de lămâie sau cu mujdei. După preferințe. Se mănâncă cu mâna și pentru asta ar trebui ca într-un bol cu apă sa puneți câteva felii de lămâie pentru a vă curăța degetele în timp ce mâncați. Puteți pune în timp ce peștele este la cuptor si niște cartofi noi, cu tot cu coaja la copt.
Idei pentru masa de revelion2023: Bruschete cu cremă de păstrăv
De ce aveți nevoie:
O bucată păstrăv afumat
un pachet de unt
două franzele baghetă
o lămâie
ulei de măsline 100 grame
un cățel de usturoi
busuioc, oregano, piper, sare
În uleiul de măsline se adaugă usturoiul tocat mărunt, sarea, piperul, oregano și busuiocul. Se amestecă bine. Apoi se taie baghetele de franzelă în felii subtiri. Se unge cu pasta de ulei fiecare felie, iar apoi se pun la cuptorul încinsla 150 de grade C , câteva minute până devin crocante ( grijă să nu le ardeți)
Se ia păstrăvul afumat, se curăță de oase și de piele. Carnea se mărunțește și se amestecă cu bucata de unt până se face o pastă. Se adaugă zeamă de lămâie, sare si piper după gust. După ce pasta este gata se adauga pe feliile de pâine făcute cu busuioc și usturoi. Se asează pe un platou și garantat va fi cel mai apreciat aperitiv de pe masă. Se poate orna cu o feliuță de măslină
O a doua varianta este să ungeti feliile de pâine prăjită cu unt sau cremă de brânză și să adăugați pe ele bucățele din păstrăvul afumat și o bucățică mică de lămâie. La fel vor fi apreciate și savurate de musafiri.
Idei pentru masa de revelion 2023: Salată Olivier / variantă salată de beuf
Ingrediente:
500 gr piept de pui
o legătură mărar
o linguriţă muştar
3 linguri iaurt
3 căţei de usturoi
4 cartofi potriviţi
4 castraveţi muraţi medii
3 linguri de maioneză
o salată verde (pentru ornat)
o roşie (pt ornat)
2 ouă fierte (pentru ornat)
măsline negre (pentru ornat)
sare, piper
Pieptul de pui se fierbe şi apoi se taie cubuleţe. Cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi se dau pe răzătoarea mare. Castraveţii muraţi se taie cubuleţe mici, iar mărarul se toacă mărunt. Toate aceste ingrediente se amestecă într-o salatieră.
Sosul: se amestecă maioneza cu iaurtul, muştarul, sarea şi usturoiul pisat. Combinăm sosul cu salata şi pregătim patul verde (din salata verde), după care aşezăm salata peste.
Idei pentru masa de revelion 2023: Ciorbă albă de cârnați afumați cu cartofi
După cura de sarmale, salate de boef și ouă umplute, este posibil să simțiți nevoia unui preparat de sezon, dar mai ușor decât cele enumerate mai sus.
Ciorba albă de cârnați poate fi elementul perfect: nici nu mai mâncați sarmale, dar în același timp rămâneți în tema culinară a sărbătorilor de iarnă. Din păcate până să apucăm să îi facem o poză, fotograful nostru a mâncat-o pe toată. Până la urmă și asta este o dovadă că este o soluție delicioasă pentru masa de Revelion… sau de după..
Ingrediente:
4 cepe medii
2 morcovi
1 țelină
1 ardei
3 cartofi
500 g cârnați de casă afumați
4 ouă
6 linguri de smântână grasă
2 căței de usturoi
1 sticlă de coniac sau vinars
sare, borș, piper după gust
Mod de preparare: Punem uleiul la încins într-o oală și adăugăm cârnațul tăiat bucățele, apoi, după 3 minute, ceapa tăiată cubulețe.
Ne servim cu un pahar de vinars, cât timp așteptăm ca ceapa să devină sticloasă.
Adăugăm apoi morcovul tăiat în bucăți foarte mici sau dat prin răzătoare, dacă găsiți una prin casă.
Le călim pe toate aproximativ 5 minute, apoi adăugăm țelina și ardeiul și ulteruir o cană de apă fierbinte.
Imediat după această operațiune este nevoie de un alt păhărel de vinars pentru că trebuie să așteptăm să înceapă să fiarbă.
Apoi adăugați treptat apă și puțin borș lichid.
După încă două pahare de vinars, legumele ar trebui să fie fierte (oricum nu vă mai pasă) și puteți adăuga cartofii.
Secretul vine abia la sfârșit: gălbenușul ouălor trebuie amestecat bine cu smântâna apoi adăugat câte puțină ciorbă fiartă (doar ușor, pentru a nu se tăia – cu cât smântâna este mai grasă, se taie mai greu) peste amestec, până acesta devine fierbinte.
Ciorba va prinde astfel o consistență cremoasă. Indiferent cum va ieși, la final veți fi fericit.
Idei pentru masa de revelion 2023: Friptură de porc cu rozmarin, usturoi şi măsline
Ingrediente:
1 bucată pulpă de porc
2-3 căţei de usturoi
câteva crenguţe de rozmarin proaspăt
o mână de măsline
fulgi de chilli
sare şi piper după gust
ulei
Pulpa de porc se spală, se zvântă şi se freaca bine cu sare. Se aşează într-o tavă şi se presară cu piper, fulgi de chilli, măslinele şi usturoiul tăiate cubuleţe. Se stropeşte uşor cu ulei – opţional şi cu puţin vin. Se dă la cuptorul încins pentru aproximativ 45-50 de minute.
Idei pentru masa de Revelion 2023: Somon afumat cu castraveți și cremă de brânză
200 gr somon afumat
200 gr cremă brânză
1 castravete
1 ceapă roșie
câteva fire mărar
2-3 linguri zeamă de lămâie
caviar german
sare de mare
piper alb
Mod de preparare:
Desfacem somonul afumat bucăți, punem în robotul de bucătărie și îl mărunțim. Amestecăm somonul cu cremă de brânză. Adaugăm ceapa și mărarul tocate fin, apoi omogenizăm compoziția. Dacă nu doriți să se simtă bucățelele de ceapă o puteți băga la robot și o transformați în pastă.
Tăiem castravetele felii nu foarte groase și le așezăm pe un platou. Punem crema de somon într-un sprit și ornăm feliuțele de castravete. Decorăm cu caviarul german și crenguțe de mărar.
Idei pentru masa de revelion 2023: Somon pe grill cu sos de iaurtIngrediente:
2 medalioane de somon
4 linguri ulei de măsline extravirgin
2 lingurțte sare roz de Himalaya
2 lingurițe condiment pentru pește
zeamă de la jumătate de lămâie
Pentru sos:
200 gr iaurt gras
zeama de la jumătate de lămâie
2-3 căței usturoi
mărar și pătrunjel
ceapă verde
sare și piper
Mod de preparare:
Stropim peștele pe ambele părți cu zeama de la jumătate de lămâie și cu două linguri ulei de masline extravirgin. Presărăm condimentul pentru pește și sarea roz. Ungem grill-ul cu două linguri de ulei de măsline și când e foarte bine încins așezăm pe el peștele.
Lăsăm aproximativ 5-10 minute pe fiecare parte, depinde cât este de gros. Cât stă peștele pe grill pregătim sosul de iaurt. Adăugăm pătrunjelul, mărarul usturoiul pisat și frunzele de ceapă verde tocate mărunt și omogenizăm. Servim sosul alături de pește.
Idei pentru masa de Revelion 2023: Mușchi de porc cu sos de mere și legume sote
Ingrediente pentru mușchi:
1 mușchi de porc cca 1 kg
200 ml vin alb
1 crenguță rozmarin
1 lingură condiment pentru carne de porc
praf de usturoi
boia de ardei
piper
3 linguri miere
1 lingură oțet balsamic
Pentru sosul de mere:
2 mere mari dulci-acrișoare
1 lingură zahăr brun
50 ml vin alb
Pentru garnitură:
500 gr legume (mazăre, morcov, conopida, brocolli)
50 gr unt
1 linguriță condiment pentru legume
Mod de preparare
Amestecăm într-un bol condimentele și frecăm bine mușchiul cu amestecul rezultat. Punem mușchiul în folie de aluminiu și îl punem în tavă. Adăugăm vinul alb și dăm la cuptor 30-40 minute.
Scoatem mușchiul din folie și îl glazurăm cu mierea diluată cu oțetul balsamic.
Dăm la cuptor din nou pentru 10-15 minute, ca să se rumenească. Scoatem mușchiul din tavă, acoperim cu folie de aluminiu și îl lăsăm câteva minute să își lase aromele apoi tăiem felii.
Cât stă mușchiul în cuptor pregătim sosul de mere.
Curațăm merele și le tăiem cubulețe mici. Le sotam în unt până încep să se înmoaie. Adăugăm zahărul brun și le lăsăm pe foc încă două minute. Mixăm compoziția, adaugăm vinul și dăm într-un clocot.
Sotăm legumele în unt și asezonăm cu condimentul pentru legume. Legumele nu trebuie lăsate foarte mult, trebuie să își mențină culoarea și să fie ușor crocante, nu trebuie să se înmoaie.
După gust mai puteți adăuga sare și piper. Așezăm pe un platou și servim.
Idei pentru masa de Revelion 2023: Ouă umplute cu brânză Cheddar
Ingrediente:
12 ouă
2 linguri de brânză Cheddar rasă
1/2 ceașcă de maioneză
1 lingură de muștar
4 felii de bacon
Mod de preparare:
Fierbe ouăle timp de 10-12 minute și toarnă apă rece peste ele până când ajung la temperatura camerei. Decojește-le cu grijă și taie-le în jumătăți.
Într-o tigaie curată, prăjește baconul până când capătă o culoare maronie. Scurge-l pe șervetele uscate. Îndepărtează gălbenușurile și amestecă-le cu maioneză, muștar, brânza Cheddar și bucățele mărunte de bacon. Umple jumătățile de ouă cu acest amestec și răcește-le în frigider timp de câteva ore.
Poți decora ouăle umplute cu Cheddar și bacon cu câteva frunze de pătrunjel. Acestea se servesc reci, la antreu.
Idei pentru masa de Revelion 2023: Cârnăciori la cuptor
Ingrediente:
cca 70 g zahăr brun
450 g bacon, tăiat felii
câteva bucățele de cârnăciori afumați
Mod de preparare:
Încinge cuptorul la 170 de grade Celsius. Învelește fiecare cârnăcior în câte o felie de bacon, prinde-o cu o scobitoare și pune-o într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Înainte de a băga totul în cuptor, presară niște zahăr peste preparat. După 30-40 de minute, gustarea este gata și poate fi pusă pe platoul de aperitive.
Idei pentru masa de Revelion 2023: Rulou cu somon și cremă de brânză
Ingrediente:
1 pachet de cremă de brânză
1 lingură mărar proaspăt și tocat sau o linguriță de mărar uscat
4 foi de tortilla
un somon afumat, tăiat fin
16 frunze de spanac
16 felii de ardei gras roșu
Mod de preparare:
Amestecă mărarul cu crema de brânză. Pune câte 50 g din compoziție pe fiecare tortilla, apoi câte un sfert din somon. Acoperă cu 3-4 frunze de spanac și 4 felii de ardei roșu. Rulează foile de tortilla, strângându-le tare, și învelește-le în folie alimentară. Bagă-le în frigider pentru cel puțin 2 ore, dar nu mai mult de 24 de ore, înainte de servire.
Idei pentru masa de Revelion 2023: Foietaj cu măsline și lapte
Un preparat ideal pentru aperitiv și pentru ronțăit între mese. Nu este complicat de făcut
Ingrediente:
350 g aluat foietaj
15 măsline verzi umplute cu ardei
1 gălbenuș
1 lingură lapte
Mod de preparare:
Întinde aluatul de foietaj într-un dreptunghi (32x15cm) cu o grosime de 3mm. Taie-l pe lungime în două bucăți de 18 și 14 cm. Pune-le la rece timp de 10 minute. Așează bucata mai mică de aluat pe o tavă presărată cu făină. Așează pe ea, pe latura de 14 cm, 5 măsline cap la cap, pornind de la 1.5 cm de margine.
Formează încă două rânduri (la 2 cm distanță unul de celălalt) cu restul măslinelor. Unge toată suprafața aluatului în jurul măslinelor cu galbenușul bătut cu lapte. Acoperă cu cealaltă foaie de aluat și presează ușor pe toată suprafața astfel încât să lipești bine în jurul măslinelor. Pune totul la frigider timp de 20 minute.
Încinge cuptorul la 200 C/ gaz treapta 6. Nivelează marginile aluatului, apoi taie fâșii pe lungime, astfel încât să rămână măslinele în secțiune. Așează foietajele pe o tavă cu hârtie de copt și coace-le timp de 5-6 minute. Scoate-le pe un grătar să se răcească.
Idei pentru masa de Revelion 2023: Sandvis cu somon și hrean
Ingrediente:
250 g somon afumat rupt fâșii
100 g cremă de brânză
2 lingurițe hrean ras
ierburi aromate
4 felii pâine de secară
ou fiert
Mod de preparare:
Amestecă crema de brânză cu hreanul și întinde-o pe feliile de pâine prăjită. Adaugă fâșii de somon și ierburi aromate și ou. Servește cu felii de lămâie.
Idei pentru Masa de Revelion 2023: Șalău file cu sos de capere și lămâie
Ingrediente pentru o porție de 4 persoane
4 bucăți pește șalău file
2 buc lămâi
1 linguriță amestec de legume uscate
1 linguriță mix de ierburi aromatice ( cimbrișor, oregano, busuioc si dafin)
30 ml ulei de măsline
câteva boabe de piper
praf de piper măcinat
sare după gust
50 gr capere în oțet
50 ml vin alb sec
75 ml ulei măsline
Se iau cele 4 bucăți de șalău și se pun la marinat amestecând 20 ml de ulei de masline cu vinul alb, cu un praf de sare si piper, cu un praf de amestec de plante aromatice ( cimbrișor, oregano, busuioc si dafin) și sucul de la o lămâie, se toarnă peste pește și se lasă cel puțin 30 de minute.
Se scoate peștele de la marinat și se prăjește în ulei încins sau se pune pe hârtie pentru copt, într-o tavă și se rumenește în cuptor circa 25-35 minute la o temperatura de 150 de grade celsius. Verificați periodic să nu se ardă.
Sosul de capere se pregătește în uleiul de măsline rămas, încins la foc. Apoi se pun în el caperele, mișcând tigaia pe flacără câteva secunde, adăugându-se legumele deshidratate, sare si piperul praf și boabe, restul de condimente rămas din plante aromatice.
Peste acestea se stoarce sucul de la o lămâie si se pune din nou pe foc, mișcând încontinuu tigaia, circa 5 minute. Sosul se toarnă fierbinte peste peștele rumenit și așezat pe un platou .
Idei pentru masa de Revelion 2023: Pomana porcului
Nu credem că există o mâncare mai tradițională decât ”pomana porcului” . Gustul este absolut senzațional și după servire, merge cu aproape orice băutură, atât vinul, berea cât și tăria. Practic deschide ”țugul” pentru o noapte întreagă. În plus , nimic nu se aruncă și poate fi consumat și în zilele următoare.
Untura rămasă se poate întinde pe pâine și cu niste ceapă tocată mărunt presărată deasupra îți aduce aminte de gustul copilăriei, de viața curată de la țară.
Pentru 8 porții de pomana porcului sunt necesare următoarele:
1 kg piept de porc
1/2 kg ceafă de porc fără os
1/2 kg cotlet de porc fără os
1/2 kg de cârnați de porc ( de preferabil afumat)
2 cepe albe
2 caței de usturoi
4 lingurițe de boia de ardei dulce
condimente: Sare, piper
Mod de preparare
Se taie cuburi toată carnea. Pentru început se pune pieptul de porc într-o cratiță mare si se pune la încins. După ce începe să se topească grăsimea se adaugă ceapa tăiată mărunt si se călește împreună cu aceasta.
Apoi se adaugă pe rând bucățile tăiate cuburi de ceafă și cotlet. Se amestecă tot timpul la foc mic. Cratița trebuie acoperită cu un capac.
După ce toată carnea a fiert mai bine de o oră în grăsimea topită, se adaugă cârnațul și usturoiul tocat mărunt și se mai lasă pe foc încă 35-45 de minute. În acest timp se mai adaugă boia de ardei dulce, piper și sare după gust. Se amestecă aproape tot timpul cu grijă să nu se prindă de fundul cratiței.
La sfârșit orice bucată de carne trebuie să se topească în gură. Poate fi servit cu mămăligă sau cu piure de cartofi. Merge la fix cu salata de castraveți murați.
Idei pentru masa de Revelion 2023: Crap la cuptor
Ingrediente :
– un crap de cca 1 kg
– condimente pentru pește
– piper alb
– un ardei rosu
– un ardei verde
– 2 cepe
– 5 roșii
– 1 lămâie
– o căpățână și jumătate de usturoi
– 1 fir pătrunjel verde
– 1 cană de apă
– ulei masline
– sare
Mod de preparare
Se condimentează peștele cu condimentul special pentru pește și cu piper. Se pune apoi la rece 2-3 ore.
Puneți într-o tavă ulei de măsline. Apoi se adaugă ardeii tăiati pe lung, ceapa tăiată și căteii de usturoi care se pun netăiați, întregi.
Se face un pat de legume pe care se pune pestele. În interiorul peștelui puneți câteva felii de lămâie si un fir de pătrunjel verde. Pe lângă crap puneti roșii taiate și felii de lămâie.
Se adaugă o cană de apă, și se pune la cuptor, la foc mediu- 150 grade celsius timp de o oră și jumătate. După 60 de minute întoarceți peștele.
Pentru garnitură se pot adăuga cartofi natur sau consuma simplu, cu mămăligă.
Idei pentru masa de Revelion 2023: Tocană de creveți cu pâine prăjită
Ingrediente:
6-7 căței de usturoi
Creveți curățați- 500 g
2 lămâi sau limes
vin alb ( sec sau demisec) 100 ml
pătrunjel – o legătură
50 grame de unt
pâine feliată
ulei de măsline sau de floarea soarelui
sare, piper
chili
Mode de preparare:
Este o rețetă simplă, care se face în 10-15 minute. Se pune o tigaie cu ulei pe foc. Se taie usturoiul felii și se prăjește. Se adaugă creveții și se rumenesc 4-5 minute.
Se taie în două lămâile și se storc peste creveți
Se taie mărunt legătura de pătrunjel și se adaugă peste creveți.
Se adaugă vinul și apoi întreaga compoziție lasă 10 minute la fiert
Se adaugă untul și se lasă să se topească în sosul format.
Se adaugă sare, puțin piper. Cei care preferă picant pot adăuga și chili
Se iau feliile de pâine si se prăjesc în prăjitorul de pâine.
Când se consumă, pâinea prăjită se poate baga în sosul creveților.
Poftă bună!
Creveți delicioși cu coniac, usturoi si pătrunjel verde
Și dacă suntem la capitolul CREVEȚI, am primit de la un mare chef o rețetă de creveti delicioși cu coniac, usturoi si pătrunjel verde. O retetă originală din nordul Italiei excelentă pentru masa de Revelion.
Ingrediente:
-creveți decorticați și prefierți
-ulei de măsline
-usturoi
-coniac
-lămâie
-pătrunjel verde
-sare și piper
-fulgi de chili (optional)
Mod de preparare:
Într-o tigaie se pune puțin ulei de măsline în care se pun la prăjit creveții decorticați și spălați. Pentru ca se folosesc creveți prefierți, timpul de gătire este mic, de câteva minute. După ce se prăjesc 2-3 minute pe fiecare parte, se adaugă sare, piper și câțiva fulgi de chili (dacă doriți să fie picanți).
Zdrobiți 2-3 căței de usturoi și puneți-i în tigaie peste creveți. Stoarceți și o jumătate de lămâie.
Adăugați un păhărel de coniac peste creveții din tigaie și lăsați sa se mai gătească 2-3 minute până când se evaporă alcoolul și rămâne doar aroma plăcută de coniac.
Aveți grija sa nu gătiți prea mult și să rămână în tigaie sosul delicios format de uleiul de măsline, zeama de lămâie și coniac.
La final puneți o cantitate generoasă de pătrunjel verde tocat mărunt.
Se servesc cu bagheta franțuzească prăjită sau se pot amesteca cu paste fierte al dente.
Idei de gătit pentru masa de Revelion: Rețetă de biban de mare prăjit
Bibanul de mare este o delicatesă printre cunoscători. Se potrivește de minune la masa de Revelion, fiind un pește cu un conținut scăzut de grăsimi, dar foarte bogat în proteine și Omega 3.
Este extraordinar de gustor, iar ușurința cu care pot fi scoase oasele îl fac ideal și pentru copii.
Cel mai comun tip de biban vândut la noi este bibanul de mare cu dungi.
Se poate pregăti ușor și acasă, la cuptor, la grătar sau prăjit, însă merită să îl încercați și la restaurant.
Bibanul de mare proaspat are o aromă ușoară, dulce și carne albă cu textură fină. Gustul său aduce aminte de plajele însorite ale Greciei și de tavernele albastre la care peștele este felul principal în meniu.
Prăjit în ulei de măsline sau unt cu sare și piper este o opțiune rapidă și ușoară pentru acasă.
Rețetă biban de mare pentru noaptea de Revelion:
Lăsați peștele timp de 10 de minute afară din frigider, înainte de a-l găti.
Bibanul curatat și spălat, trebuie șters cu un prosop de hârtie.
Apoi se stropeste cu zeama de lămâie și se lasa 10 minute.
Asezonați-l cu sare și puțin piper. Nu puneți usturoi direct pe pește. Usturoiul trebuie preparat separat, într-un mujdei gustos.
Încingeți uleiul și gătiți fiecare parte doar 3-4 minute la foc mediu pentru rezultate optime.
Se poate servi cu legume sotate sau cu salată verde.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
După măsurile fiscale de austeritate aprobate recent de Guvern, specialiștii în economie spun că prețurile vor crește cu până la 5%. Pentru a face față scumpirilor, populația trebuia să ia în calcul un plan bine stabilit a bugetului lunar al familiei și să încerce metode de reducere a cheltuielilor, scrie ADEVĂRUL.
Românii trebuie să reconsidere bugetul de cumpărături. Foto: Freepic
În ultimele săptămâni, guvernanții au propus o serie de măsuri fiscale de austeritate prin care se urmărește reducerea deficitului bugetar. Printre altele, creșterea TVA, ceea ce va însemna și o majorare a prețurilor, inclusiv la alimente, bunuri de larg consum, cărți și multe altele. Specialiștii spun că prețurile vor crește cu până la 5%, ceea ce înseamnă cheltuieli lunare mult mai mari pentru populație.
Nu suntem însă singura țară din lume care trece printr-o astfel de situație, inclusiv mările puteri mondiale având perioade de austeritate marcate de o povară financiară mai mare pentru populație. Tocmai de aceea, specialiștii americani au deja întocmite adevărate manuale de supraviețuire pentru omul de rând în perioadele de creștere a prețurilor și reducere a veniturilor. Câteva sfaturi esențiale trebuie luate în considerare pentru a depăși cu bine această perioadă.
Primul pas: reevaluarea bugetului de venituri și cheltuieli
Un adevărat decalog al supraviețuirii în perioade de scumpiri majore a fost întocmit de firma de contabilitate și consultanță financiară Porte Brown din Chicago. Primul pas, spun specialiștii de la Porte Brown, este reevaluarea bugetului personal sau al familiei. Exact ca un contabil, cel care se ocupă de bugetul familiei trebuie să realizeze o balanță simplă. Adică o linie verticală trasă pe mijlocul unei foi albe de hârtie, iar de-o parte și de alta trecute veniturile și cheltuielile în căsuțe separate. La urmă se trage linie. Dacă cheltuielile sunt mai mare decât veniturile trebuie luate neapărat măsuri. Fie renunțarea la celuielile care nu sunt vitale, fie creșterea veniturilor (dacă vorbim de rate și cheltuieli necesare care ne depășesc veniturile).
„Dacă ieșirile lunare de numerar depășesc intrările, un buget te poate ajuta să te încadrezi în posibilitățile tale. Împarte bugetul în categoriile principale, atât pentru intrări, cât și pentru cheltuieli. Vei vedea rapid dacă au apărut cheltuieli care nu sunt vitale sau atât de importante și care pot fi eliminate. Va trebui să ajustezi continuu bugetul pe măsură ce se schimbă circumstanțele. De asemenea, nu uita să pui deoparte un fond pentru „zile negre” pentru costuri neprevăzute, cum ar fi un frigider stricat sau reparații auto”, precizează specialiștii de la Porte Brown.
Publicitate
Cumpărături inteligente cu liste bine puse la punct, fără copii și cu oferte
Cumpărăturile inteligente pot face o economie considerabilă în bugetul familiei. Specialiștii de la Investopedia, una dintre cele mai importante surse de informare și educație financiară, au câteva ponturi pentru a reuși să ne aprovizionăm eficient și totodată economic, jonglând cu scumpirile în favoarea noastră. În primul rând, ne trebuie mereu liste pe care să trecem cumpărăturile absolut necesare. În perioade de austeritate, specialiștii ne sfătuiesc să renunțăm, mai ales dacă nu dispunem de resurse financiare importante sau tocmai am înregistrat o scădere a veniturilor, la răsfățuri inutile sau la produse care nu sunt neapărat necesare.
Lista de cumpărături trebuie să cuprindă în special produsele de bază, indispensabile, cum ar fi hârtia igenică, pasta de dinți sau săpunul, la care se adaugă treptat alte lucruri care ne sunt absolut folositoare, in special alimente de bază precum orezul, făina, uleiul, mălaiul și altele, în funcție de obiceiul nostru de consum. „Dacă te învârți prin magazinul alimentar și îți umpli coșul cu tot ce îți atrage atenția, vei cheltui mai mult decât dacă ți-ai fi pregătit o listă de cumpărături în avans. Planifică-ți mesele pentru săptămâna următoare și notează cu atenție ingredientele de care ai nevoie pentru a pregăti acele feluri de mâncare. Cumpără doar produsele de pe listă și evită cumpărăturile impulsive”, precizează Lisa Smith pentru Investopedia.
Nu trebuie să ne lăsăm impresionanți de multitudinea de oferte, mai ales dacă acele oferte nu sunt la produsele de care avem nevoie. Adică, spun specialiștii, nu trebuie să mergem pe ideea „lasă să fie acolo”. În schimb ar trebui să folosim toate ofertele disponibile pentru produsele de care suntem interesați. Deși obișnuim să cumpărăm o anumită marcă de produs, putem opta pentru variante mai ieftine, aflate la ofertă. Economia va fi vizibilă. Nu trebuie să ne ferim de produsele aflate aproape de data de expirare, mult reduse ca preț, dacă sunt în termenul de valabilitate și mai ales se potrivesc nevoilor noastre imediate.
Fără copii la cumpărături
Specialiștii recomandă să nu luăm copiii la cumpărături. Motivele sunt evidente.
„Copiii flămânzi, obosiți și morocănoși cresc costul cumpărăturilor. Fiecare minut în plus petrecut în magazin crește probabilitatea de a cumpăra mai mult – inclusiv jucării și gustări menite să-i țină pe copii liniștiți în timp ce tu încerci să te concentrezi pe găsirea unor chilipiruri. Supermarketurile vizează și copiii. Există un motiv pentru care cerealele zaharoase și dulciurile sunt expuse la nivelul ochilor copiilor”, precizează cei de la Investopedia. Nu trebuie să uitați să mergeți sătui la cumpărături. Este cunoscut faptul că în momentul în care suntem flămânzi avem tendința să supraestimăm nevoile noastre alimentare.
Gătitul și proviziile salvează mulți bani
În momentul în care prețurile cresc vertiginos, veniturile rămân la fel sau chiar scad în urma unor măsuri fiscale de austeritate, astfel că mâncatul în oraș ar trebui tăiat de pe listă, spun specialiștii, sau măcar redus la experiențe ocazionale. Cea mai ieftină opțiune este gătitul. Chiar și cei care nu sunt foarte pricepuți în ale bucătăriei pot găsi soluții. Dacă vrem să facem economie cu adevărat până și cafeaua trebuie să o bem acasă. „A lua masa în oraș este o idee scumpă. Multe dintre mesele pe care le plătești într-un restaurant pot fi gătite acasă la jumătate din preț. Chiar și cafeaua bună este mai ieftină dacă o faci singur acasă”, precizează jurnalistul Lisa Smith, specializată în domeniul financiar.
Să luăm drept exemplu o banală porție de cartofi prăjiți servită la un restaurant. Costă minimum 9 lei chiar și într-un orășel de provincie. La piață, un kilogram de cartofi ajunge maximum la 3.5 lei. La un calcul simplu se vede că o porție de 300 de grame de cartofi prăjiți la restaurant este echivalentul a peste două kilograme de cartofi cumpărați de la piață sau supermarket. Iar exemplele pot continua. Economia la mâncare nu trebuie însă să ne poarte către zona fast-food sau a produselor nesănătoase, dar mai ieftine. De exemplu, am putea evita mezelurile, chiar și cele la preț de chilipir, și să optăm pentru o bucată de carne gătită sau o porție bună de carbohidrați sănătoși (fasole, de exemplu).
Mersul pe jos face piciorul frumos, dar mai ales ne ajută să facem economie
Și reducerea utilizării mașinii ne poate ajuta sǎ facem economii. De exemplu, putem folosi autoturismul pentru a parcurge distanțe lungi sau pentru a căra obiecte grele. În rest, pentru distanțele scurte și medii, putem opta pentru mersul pe jos sau pentru transportul în comun, mai ales dacă trăim în orașe mai mici. În general, specialiștii recomandă că atunci când suntem nevoiți să folosim autoturismul trebuie să învățăm să conducem inteligent.
„Printre modalitățile simple, dar eficiente, de a reduce consumul de benzină se numără: facem toate treburile odată, planificat, pentru a reduce numărul de călătorii, evităm călătoriilor în orele de vârf, verificăm regulat presiunea în anvelope, limităm utilizarea aerului condiționat și oprim motorul când staționăm. Nu trebuie să uităm să folosim bicicleta și mersul pe jos ori de câte ori este posibil”, spune cei de la Porte Brown.
Tăiem din produsele de lux și căutăm alternative mai ieftine
Primele lucruri care trebuie reduse sau chiar eliminate din bugetul de criză sunt produsele de lux, dacă obișnuim să utilizăm așa ceva. În general, specialiștii recomandă să căutăm variante asemănătoare, fără să facem un rabat semnificat la calitate, dar mai ieftine. De exemplu, dacă ne place încălțămintea sport de brand, optăm pentru unul mai ieftin decât cel pe care-l foloseam de obicei. Același lucru se poate aplica la o mulțime de produse, cu economii consistente
„Majoritatea oamenilor, sunt fideli anumitor mărci, produse și magazine. De fapt, poți achiziționa anumite articole în mod regulat fără să te gândești dacă există ceva asemănător sau chiar mai bun, dar mai ieftin. Ia în considerare alternative mai ieftine. În multe cazuri, poți cheltui mai puțin fără a compromite calitatea. Multe magazine alimentare oferă produse generice sau de marcă proprie lângă produse de marcă pe rafturi. Produsele fără marcă sunt de obicei fabricate de companii mai mici, fără bugete mari de marketing, sau de aceleași companii care produc produse de marcă”, adaugă specialiștii de la Porte Brown.
Guvernul vrea să introducă reguli noi pentru contractele de energie electrică. Clienții casnici ar putea beneficia de prețuri fixe, protecție împotriva debranșării și acces la energie regenerabilă partajată. Legea care schimbă regulile pe piața furnizorilor de energie este în dezbatere publică până pe 1 august, scrie alba24.ro.
Un proiect de Ordonanță de Urgență pus recent în dezbatere publică propune schimbări majore în legislația energiei electrice, cu efecte directe asupra milioanelor de clienți casnici din România. Dacă va fi adoptată, ordonanța ar putea aduce mai multă transparență în facturi, contracte mai clare și stabile, dar și o protecție reală pentru consumatorii vulnerabili. Documentul poate fi văzut AICI: OUG organizarea pietei de energie 22-07-2025, iar nota de fundamentare AICI: Nota de Fundamentare OUG-EX-1-modificare-Lege-123-2012-22.07.2025
Contracte pe durată fixă, cu preț garantat: Adio modificări din senin
Una dintre cele mai importante prevederi este obligarea marilor furnizori (cum ar fi Electrica, PPC sau Hidroelectrica) să ofere, la cererea clientului, contracte pe minimum un an cu preț fix.
Acest tip de contract ar deveni o alternativă sigură pentru cei care vor să se ferească de scumpiri neașteptate, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani pe piața liberă.
Mai mult, furnizorii nu vor mai putea modifica unilateral prețul în timpul unui astfel de contract și vor fi obligați să prezinte, la semnare, un rezumat clar, pe înțelesul oricui.
Facturi mai clare și comparabile între furnizori
Publicitate
OUG obligă furnizorii să le spună clar clienților dacă prețul este fix, variabil sau dinamic, ce taxe includ facturile, și care sunt condițiile de încetare sau prelungire a contractului.
Această transparență ar putea reduce abuzurile sau țepele contractuale, ajutându-i pe români să compare mai ușor ofertele și să aleagă în cunoștință de cauză.
Dreptul de a deveni prosumatori… și mai mult decât atât
Proiectul oferă clienților casnici dreptul nu doar de a produce și consuma energia generată (ex: panouri solare), ci și de a o partaja cu vecini sau membri ai aceleiași comunități, chiar și contra cost.
Astfel, inclusiv cei care nu au acoperișuri proprii sau terenuri ar putea beneficia de energie regenerabilă, prin asocieri locale, în blocuri sau comunități rurale.
Clienții vulnerabili: Protejați de la debranșare
Pentru persoanele în situații dificile (venituri mici, dependenți de echipamente electrice pentru sănătate etc.), ordonanța impune un principiu clar:
Nicio debranșare nu poate avea loc fără măsuri alternative sau sprijin social.
Autoritățile locale vor avea obligația să intervină cu ajutor financiar sau soluții de eșalonare a datoriilor.
Este pentru prima dată când legea oferă un cadru coerent care protejează oamenii de întreruperea curentului în cele mai grele momente, mai ales iarna.
Furnizorii de energie, obligați să joace corect
ANRE va avea atribuții extinse pentru a supraveghea:
cum sunt stabilite prețurile,
dacă furnizorii respectă obligația de a oferi contracte fixe,
dacă există comisioane abuzive la reziliere, și cum este tratat clientul vulnerabil sau prosumatorul.
Vor fi publicate rapoarte anuale privind impactul contractelor dinamice și comportamentul pieței, ceea ce ar putea duce la amenzi sau reglementări mai stricte, dacă apar abuzuri.
Intervenții ale statului în caz de criză
În situații excepționale (cum a fost criza energetică din 2022-2023), statul va putea impune prețuri reglementate sub nivelul costurilor, dar doar pentru o parte limitată din consum, și doar dacă furnizorii sunt compensați transparent.
Este o măsură de ultim resort, care poate ține în frâu facturile populației în fața unor scumpiri explozive.
Ce urmează: proiectul e încă în dezbatere publică
Proiectul de OUG este publicat de Ministerul Energiei și poate fi consultat și comentat până la 1 august 2025. După această dată, Guvernul poate decide adoptarea prin aprobare în ședință. Dacă se adoptă, va fi o schimbare majoră în favoarea populației
Acest proiect de ordonanță nu este perfect, dar oferă cel mai coerent pachet de protecție pentru consumatori din ultimii ani.
Dacă va fi adoptat, românii vor avea:
contracte mai sigure și stabile,
facturi mai clare,
acces extins la energie verde,
protecție reală în fața debranșării și abuzurilor.
Vineri, în jurul orei 15:47, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au fost sesizați cu privire la dispariția tinerei Agavriloae Rodica Gabriela, în vârstă de 23 de ani. Tânăra a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit, iar familia nu mai reușește să ia legătura cu aceasta.
Polițiștii desfășoară activități de căutare pentru depistarea tinerei și fac apel către persoanele care pot oferi informații cu privire la locul unde s-ar putea afla să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112.
Cod galben de caniculă și de instabilitate atmosferică pentru județul Botoșani
Administrația Națională de Meteorologie a emis două atenționări cod galben de caniculă pentru județul Botoșani. Prima este valabilă de astăzi, de la ora 10:00, până mâine la aceeași oră, iar a două de mâine, de la ora 10:00, până luni, la aceeași oră.
Maximele se vor încadra între 33 și 36 de grade, iar minimele în general între 17 și 20 grade. Specialiștii atrag atenția că indicele temperatură-umezeală va atinge sau depăși pragul critic de 80 de unități, ceea ce amplifică disconfortul termic resimțit de populație.
Publicitate
Totodată, a fost emis și un Cod galben de instabilitate atmosferică, de astăzi, de la ora 17:00, până mâine, la ora 06:00.
Sunt așteptate intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 60…70 km/h), averse torențiale, descărcări electrice și grindină de mici și medii dimensiuni (în general 2-4 cm). În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp, iar pe arii restrânse de peste 30 l/mp.
Pentru a face față în siguranță valului de căldură, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri de protecție:
– deplasați-vă doar în primele ore ale dimineții sau seara, preferabil prin zone umbrite, alternând mersul cu pauze de repaus.;
– evitați aglomerațiile, expunerea directă la soare și efortul fizic intens, în special între orele 11:00 și 18:00;
– purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
– mâncați cât mai multe fructe și legume și evitați alimentele bogate în grăsimi;
– consumați zilnic 1,5 – 2 litri de lichide, preferabil apă, ceaiuri ușoare sau sucuri naturale, la temperatura camerei;
– evitaţi băuturile ce conţin alcool, cofeină sau zahăr;
– mențineți legătura cu persoanele vârstnice din familie: verificați starea lor de sănătate și oferiți-le ajutor, dacă este nevoie;
– nu lăsaţi copiii / animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
– creați un mediu răcoros în locuință, pentru a nu suprasolicita organismul.
Măsuri pentru prevenirea incendiilor în perioada caniculei
Având în vedere riscul crescut de izbucnire a incendiilor în contextul temperaturilor ridicate, ISU Botoșani recomandă populației respectarea următoarelor măsuri preventive:
– respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor;
– nu utilizați focul deschis în zone cu vegetație uscată, în apropierea materialelor combustibile sau a locurilor cu pericol de explozie, fără supraveghere și măsuri corespunzătoare de siguranță;
– nu expuneți la soare sau în spații supraîncălzite recipiente ce conțin lichide inflamabile sau gaze sub presiune;
– pregătiți hrana folosind foc deschis doar în spații special amenajate, la distanțe sigure față de clădiri, depozite, culturi agricole, păduri sau alte zone vulnerabile;
– nu aruncați țigări aprinse în zone cu vegetație uscată;
– supravegheați copiii și nu le permiteți accesul la surse de foc (chibrituri, brichete etc.).
Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani .
Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.
Pentru a preveni situațiile de urgență în contextul codului galben de instabilitate atmosferică, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:
– fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
– nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;
– parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
– îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
– nu atingeți firele căzute la pământ;
– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descăcodrcată gratuit din Google Play Store și AppStore.