Connect with us

Actualitate

IDEI pentru MASA de REVELION 2025. Preparate speciale pentru meniul festiv din noaptea de ANUL NOU

Publicat

Publicitate

În principiu, masa de Revelion este compusă din mâncăruri tradiționale, specifice Sărbătorilor de iarnă indiferent de zonă: preparate de casă din carne de porc, pește, vițel și  pasăre. Gustarea rece poate fi compusă din pastramă de porc, tobă, piftie, cașcaval, salam, șunculiță țărănească, salată beuf, icre, măsline, roșii umplute cu vinete, ardei gras decorat cu brânză și mărar, salată de crudități cu pui. Pe lângă tradiționalele preparate din carne de porc, salatele de vinete sau salatele de beuf, putem avea la aperitiv pentru masa de Revelion și preparate puțin mai sofisticate, scrie alba24.ro.

Un astfel de preparat este somonul afumat cu castraveți și cremă de brânză care se spune că aduce noroc în noptea dintre ani.

Sau dorada în sare, iar pentru aperitive sunt de neuitat bruschetele cu cremă de păstrăv afumat.

Sau, nu în ultimul rând, un biban prăjit asezonat cu salată sau legume sotate, extrem de ușor de gătit, după cum puteți vedea mai jos. 

Iar ca să nu pierdeți gustul afumăturilor ”chef Ovidiu” ne-a transmis o rețetă excelentă de Ciorbă albă de cârnați și cartofi.

Vă oferim câteva idei pentru meniul de Revelion:

Publicitate

Idei pentru masa de Revelion 2025: Cartofi Duchesse / Rozete de cartofi

Ingrediente:

  • 1 kg cartofi
  • 100 gr unt
  • 3 gălbenuşuri ou
  • 1/2 linguriţă nucşoară
  • 50 grame caşcaval
  • sare şi piper după gust

Mod de preparare:

Cartofii se curăţă, se spală şi se taie în cuburi. Se pun la fiert în apă cu sare. Apoi se scurg de apă şi se zdrobesc. Se pune unt, amestecând continuu. Se adaugă treptat gălbenuşurile, caşcavalul ras, nucşoară, sare şi piper dupa gust.

Apoi, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se toarnă aveline din compoziţia formată.

Se introduce tava în cuptorul încălzit la 200 grame şi se lasă circa 6-7 minute.

Idei pentru masa de Revelion 2025: Tartine cu pastă de ton

Este o rețetă extrem de simplă. Totul se poate face în 5 minute. Pasta de ton din conservă va fi un aperitiv delicios și foarte ușor de făcut. Este o pastă de pește rapidă potrivită pentru aperitive și tartine.

Ingrediente pentru 6 persoane

  • 2 conserve de ton bucăți în suc propriu sau chiar în ulei
  • o jumătate de lămâie
  • o jumătate de pachet de unt
  • 2 lingurițe de ulei de măsline
  • o ceapă mică
  • măsline pentru ornare
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Se scoate tonul din conservă după ce se scurge apa/uleiul. Apoi se fărâmițează cu ajutorul unei furculițe. Se adaugă untul si se amestecă bine până se face o pastă omogenă. Se stoarce lămâia și se amestecă în continuare, apoi sarea și piperul. Gustați în permanență pentru a putea regla cât de sărată iese pasta. la final adăugați ceapa tăiată foarte mărunt și uleiul de măsline.

Amestecați până se omogenizează. Apoi puneți câteva felii de pâine la prăjit și te tăiați în formă de triunghi, dreptunghi sau pătrat. Puneți pasta de ton pe bucățelele de pâine prăjită și ornați cu măsline. Sigur o să primiți aprecieri de la musafiri.

Idei pentru masa de Revelion 2025: Dorada în sare

Dorada este unul dintre cei mai gustoși pești de apă sărată. Gătit la cuptor, în sare, este un deliciu. Peștele își trage sare doar cât trebuie pentru a fi bun de mâncat. Se gătește ușor și este o variantă excelentă pentru masa de Revelion. Mai jos vă prezentăm rețeta noastră pentru 4 persoane:

  • 4 bucăți Dorada
  • 2 kg sare grunjoasa mare
  • O lămâie tăiată felii
  • Cimbru, piper,
  • Usturoi – un cățel tăiat felii

Pe o tavă, pe care se pune o hărtie de copt se  face un pat de sare de circa 2 centimetri. Se pune doradele pe sare, iar apoi în interiorul peștilor se pune câte o bucată de usturoi, o felie sau două de lămâie și cimbrul. Apoi se acoperă peștii cu sarea grunjoasă și se pun la cuptor la 150 grade, timp de 40-45 minute.

Curățați sarea și savurați gustul. Se poate stropi cu zeamă de lămâie sau cu mujdei. După preferințe. Se mănâncă cu mâna și pentru asta ar trebui ca într-un bol cu apă sa puneți câteva felii de lămâie pentru a vă curăța degetele în timp ce mâncați. Puteți pune în timp ce peștele este la cuptor si niște cartofi noi, cu tot cu coaja la copt.

Idei pentru masa de revelion2025: Bruschete cu cremă de păstrăv

bruschete pastravDe ce aveți nevoie:

  • O bucată păstrăv afumat
  • un pachet de unt
  • două franzele baghetă
  • o lămâie
  • ulei de măsline 100 grame
  • un cățel de usturoi
  • busuioc, oregano, piper, sare

În uleiul de măsline se adaugă usturoiul tocat mărunt, sarea, piperul, oregano și busuiocul. Se amestecă bine. Apoi se taie baghetele de franzelă în felii subtiri. Se unge cu pasta de ulei fiecare felie, iar apoi se pun la cuptorul încinsla 150 de grade C , câteva minute până devin crocante ( grijă să nu le ardeți)

Se ia păstrăvul afumat, se curăță de oase și de piele. Carnea se mărunțește și se amestecă cu bucata de unt până se face o pastă. Se adaugă zeamă de lămâie, sare si piper după gust. După ce pasta este gata se adauga pe feliile de pâine făcute cu busuioc și usturoi. Se asează pe un platou și garantat va fi cel mai apreciat aperitiv de pe masă. Se poate orna cu o feliuță de măslină

O a doua varianta este să ungeti feliile de pâine prăjită cu unt sau cremă de brânză și să adăugați pe ele bucățele din păstrăvul afumat și o bucățică mică de lămâie. La fel vor fi apreciate și savurate de musafiri

Idei pentru masa de Revelion 2025: Bruschete cu păstrăv afumat

O rețetă extrem de simplă:

  • Paine tăiată cuburi sau felii dintr-o baghetă de franzelă
  • păstrăv afumat ( la rece sau la cald)
  • cremă de brânză ( de preferat Philadelphia)
  • lămâîe
  • măsline
  • ulei de măsline
  • usturoi

Mod de preparare:

Prajiți pâinea, sa fie puțin crocantă. Ungeti feliile de pâine cu un amestec de ulei de măsline și usturoi tocat.

Puneți pe pâinea prăjită crema de brănză și bucățele de păstrăv afumat.

Adaugați o feliuță subțire de lămâie și măslină.

Se servește ca aperitiv

Idei pentru masa de revelion 2025: Salată Olivier / variantă salată de beuf

Ingrediente:

  • 500 gr piept de pui
  • o legătură mărar
  • o linguriţă muştar
  • 3 linguri iaurt
  • 3 căţei de usturoi
  • 4 cartofi potriviţi
  • 4 castraveţi muraţi medii
  • 3 linguri de maioneză
  • o salată verde (pentru ornat)
  • o roşie (pt ornat)
  • 2 ouă fierte (pentru ornat)
  • măsline negre (pentru ornat)
  • sare, piper

Pieptul de pui se fierbe şi apoi se taie cubuleţe. Cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi se dau pe răzătoarea mare. Castraveţii muraţi se taie cubuleţe mici, iar mărarul se toacă mărunt. Toate aceste ingrediente se amestecă într-o salatieră.

Sosul: se amestecă maioneza cu iaurtul, muştarul, sarea şi usturoiul pisat. Combinăm sosul cu salata şi pregătim patul verde (din salata verde), după care aşezăm salata peste.

Idei pentru masa de revelion 2025: Ciorbă albă de cârnați afumați cu cartofi

ciorba carnati si cartofi

După cura de sarmale, salate de boef și ouă umplute, este posibil să simțiți nevoia unui preparat de sezon, dar mai ușor decât cele enumerate mai sus.

Ciorba albă de cârnați poate fi elementul perfect: nici nu mai mâncați sarmale, dar în același timp rămâneți în tema culinară a sărbătorilor de iarnă. Din păcate până să apucăm să îi facem o poză, fotograful nostru a mâncat-o pe toată. Până la urmă și asta este o dovadă că este o soluție delicioasă pentru masa de Revelion… sau de după..

Ingrediente:

  • 4 cepe medii
  • 2 morcovi
  • 1 țelină
  • 1 ardei
  • 3 cartofi
  • 500 g cârnați de casă afumați
  • 4 ouă
  • 6 linguri de smântână grasă
  • 2 căței de usturoi
  • 1 sticlă de coniac sau vinars
  • sare, borș, piper după gust

Mod de preparare: Punem uleiul la încins într-o oală și adăugăm cârnațul tăiat bucățele, apoi, după 3 minute, ceapa tăiată cubulețe.

Ne servim cu un pahar de vinars, cât timp așteptăm ca ceapa să devină sticloasă.

Adăugăm apoi morcovul tăiat în bucăți foarte mici sau dat prin răzătoare, dacă găsiți una prin casă.

Le călim pe toate aproximativ 5 minute, apoi adăugăm țelina și ardeiul și ulteruir o cană de apă fierbinte.

Imediat după această operațiune este nevoie de un alt păhărel de vinars pentru că trebuie să așteptăm să înceapă să fiarbă.

Apoi adăugați treptat apă și puțin borș lichid.

După încă două pahare de vinars, legumele ar trebui să fie fierte (oricum nu vă mai pasă) și puteți adăuga cartofii.

Secretul vine abia la sfârșit: gălbenușul ouălor trebuie amestecat bine cu smântâna apoi adăugat câte puțină ciorbă fiartă (doar ușor, pentru a nu se tăia – cu cât smântâna este mai grasă, se taie mai greu) peste amestec, până acesta devine fierbinte.

Ciorba va prinde astfel o consistență cremoasă. Indiferent cum va ieși, la final veți fi fericit.

Idei pentru masa de revelion 2025: Friptură de porc cu rozmarin, usturoi şi măsline

Ingrediente:

  • 1 bucată pulpă de porc
  • 2-3 căţei de usturoi
  • câteva crenguţe de rozmarin proaspăt
  • o mână de măsline
  • fulgi de chilli
  • sare şi piper după gust
  • ulei

Pulpa de porc se spală, se zvântă şi se freaca bine cu sare. Se aşează într-o tavă şi se presară cu piper, fulgi de chilli, măslinele şi usturoiul tăiate cubuleţe. Se stropeşte uşor cu ulei – opţional şi cu puţin vin. Se dă la cuptorul încins pentru aproximativ 45-50 de minute.

Idei pentru masa de Revelion 2025: Somon afumat cu castraveți și cremă de brânză

  • 200 gr somon afumat
  • 200 gr cremă brânză
  • 1 castravete
  • 1 ceapă roșie
  • câteva fire mărar
  • 2-3 linguri zeamă de lămâie
  • caviar german
  • sare de mare
  • piper alb

Mod de preparare:

Desfacem somonul afumat bucăți,  punem în robotul de bucătărie și îl mărunțim. Amestecăm somonul cu cremă de brânză. Adaugăm ceapa și mărarul tocate fin, apoi omogenizăm compoziția. Dacă nu doriți să se simtă bucățelele de ceapă o puteți băga la robot și o transformați în pastă.

Tăiem castravetele felii nu foarte groase și le așezăm pe un platou. Punem crema de somon într-un sprit și ornăm feliuțele de castravete. Decorăm cu caviarul german și crenguțe de mărar.

Idei pentru masa de revelion 2025: Somon pe grill cu sos de iaurtIngrediente:

  • 2 medalioane de somon
  • 4 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 2 lingurțte sare roz de Himalaya
  • 2 lingurițe condiment pentru pește
  • zeamă de la jumătate de lămâie

Pentru sos:

  • 200 gr iaurt gras
  • zeama de la jumătate de lămâie
  • 2-3 căței usturoi
  • mărar și pătrunjel
  • ceapă verde
  • sare și piper

Mod de preparare:

Stropim peștele pe ambele părți cu zeama de la jumătate de lămâie și cu două linguri ulei de masline extravirgin. Presărăm condimentul pentru pește și sarea roz. Ungem grill-ul cu două linguri de ulei de măsline și când e foarte bine încins așezăm pe el peștele.

Lăsăm aproximativ 5-10 minute pe fiecare parte, depinde cât este de gros. Cât stă peștele pe grill pregătim sosul de iaurt. Adăugăm pătrunjelul, mărarul usturoiul pisat și frunzele de ceapă verde tocate mărunt și omogenizăm. Servim sosul alături de pește.

Idei pentru masa de Revelion 2025: Mușchi de porc cu sos de mere și legume sote

Ingrediente pentru mușchi:

  • 1 mușchi de porc cca 1 kg
  • 200 ml vin alb
  • 1 crenguță rozmarin
  • 1 lingură condiment pentru carne de porc
  • praf de usturoi
  • boia de ardei
  • piper
  • 3 linguri miere
  • 1 lingură oțet balsamic

Pentru sosul de mere:

  • 2 mere mari dulci-acrișoare
  • 1 lingură zahăr brun
  • 50 ml vin alb

Pentru garnitură:

  • 500 gr legume (mazăre, morcov, conopida, brocolli)
  • 50 gr unt
  • 1 linguriță condiment pentru legume

Mod de preparare

Amestecăm într-un bol condimentele și frecăm bine mușchiul cu amestecul rezultat. Punem mușchiul în folie de aluminiu și îl punem în tavă. Adăugăm vinul alb și dăm la cuptor 30-40 minute.

Scoatem mușchiul din folie și îl glazurăm cu mierea diluată cu oțetul balsamic.

Dăm la cuptor din nou pentru 10-15 minute, ca să se rumenească. Scoatem mușchiul din tavă, acoperim cu folie de aluminiu și îl lăsăm câteva minute să își lase aromele apoi tăiem felii.

Cât stă mușchiul în cuptor pregătim sosul de mere.

Curațăm merele și le tăiem cubulețe mici. Le sotam în unt până încep să se înmoaie. Adăugăm zahărul brun și le lăsăm pe foc încă două minute. Mixăm compoziția, adaugăm vinul și dăm într-un clocot.

Sotăm legumele în unt și asezonăm cu condimentul pentru legume. Legumele nu trebuie lăsate foarte mult, trebuie să își mențină culoarea și să fie ușor crocante, nu trebuie să se înmoaie.

După gust mai puteți adăuga sare și piper. Așezăm pe un platou și servim.

Idei pentru masa de Revelion 2025: Ouă umplute cu brânză Cheddar

Ingrediente:

  • 12 ouă
  • 2 linguri de brânză Cheddar rasă
  • 1/2 ceașcă de maioneză
  • 1 lingură de muștar
  • 4 felii de bacon

Mod de preparare:

Fierbe ouăle timp de 10-12 minute și toarnă apă rece peste ele până când ajung la temperatura camerei. Decojește-le cu grijă și taie-le în jumătăți.

Într-o tigaie curată, prăjește baconul până când capătă o culoare maronie. Scurge-l pe șervetele uscate. Îndepărtează gălbenușurile și amestecă-le cu maioneză, muștar, brânza Cheddar și bucățele mărunte de bacon. Umple jumătățile de ouă cu acest amestec și răcește-le în frigider timp de câteva ore.

Poți decora ouăle umplute cu Cheddar și bacon cu câteva frunze de pătrunjel. Acestea se servesc reci, la antreu.

Idei pentru masa de Revelion 2025: Cârnăciori la cuptor cu bacon

Ingrediente:

  • cca 70 g zahăr brun
  • 450 g bacon, tăiat felii
  • câteva bucățele de cârnăciori afumați

Mod de preparare:

Încinge cuptorul la 170 de grade Celsius. Învelește fiecare cârnăcior în câte o felie de bacon, prinde-o cu o scobitoare și pune-o într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Înainte de a băga totul în cuptor, presară niște zahăr peste preparat. După 30-40 de minute, gustarea este gata și poate fi pusă pe platoul de aperitive.

Idei pentru masa de Revelion 2025: Rulou cu somon și cremă de brânză

Ingrediente:

  • 1 pachet de cremă de brânză
  • 1 lingură mărar proaspăt și tocat sau o linguriță de mărar uscat
  • 4 foi de tortilla
  • un somon afumat, tăiat fin
  • 16 frunze de spanac
  • 16 felii de ardei gras roșu

Mod de preparare:

Amestecă mărarul cu crema de brânză. Pune câte 50 g din compoziție pe fiecare tortilla, apoi câte un sfert din somon. Acoperă cu 3-4 frunze de spanac și 4 felii de ardei roșu. Rulează foile de tortilla, strângându-le tare, și învelește-le în folie alimentară. Bagă-le în frigider pentru cel puțin 2 ore, dar nu mai mult de 24 de ore, înainte de servire.

Idei pentru masa de Revelion 2025: Foietaj cu măsline și lapte

Un preparat ideal pentru aperitiv și pentru ronțăit între mese. Nu este complicat de făcut

Ingrediente:

  • 350 g aluat foietaj
  • 15 măsline verzi umplute cu ardei
  • 1 gălbenuș
  • 1 lingură lapte

Mod de preparare:

Întinde aluatul de foietaj într-un dreptunghi (32x15cm) cu o grosime de 3mm. Taie-l pe lungime în două bucăți de 18 și 14 cm. Pune-le la rece timp de 10 minute. Așează bucata mai mică de aluat pe o tavă presărată cu făină. Așează pe ea, pe latura de 14 cm, 5 măsline cap la cap, pornind de la 1.5 cm de margine.

Formează încă două rânduri (la 2 cm distanță unul de celălalt) cu restul măslinelor. Unge toată suprafața aluatului în jurul măslinelor cu galbenușul bătut cu lapte. Acoperă cu cealaltă foaie de aluat și presează ușor pe toată suprafața astfel încât să lipești bine în jurul măslinelor. Pune totul la frigider timp de 20 minute.

Încinge cuptorul la 200 C/ gaz treapta 6. Nivelează marginile aluatului, apoi taie fâșii pe lungime, astfel încât să rămână măslinele în secțiune. Așează foietajele pe o tavă cu hârtie de copt și coace-le timp de 5-6 minute. Scoate-le pe un grătar să se răcească.

Idei pentru masa de Revelion 2025: Sandvis cu somon și hrean

Ingrediente:

  • 250 g somon afumat rupt fâșii
  • 100 g cremă de brânză
  • 2 lingurițe hrean ras
  • ierburi aromate
  • 4 felii pâine de secară
  • ou fiert

Mod de preparare:

Amestecă crema de brânză cu hreanul și întinde-o pe feliile de pâine prăjită. Adaugă fâșii de somon și ierburi aromate și ou. Servește cu felii de lămâie.

Idei pentru Masa de Revelion 2025: Șalău file cu sos de capere și lămâie

Ingrediente pentru o porție de 4 persoane

  • 4 bucăți pește șalău file
  • 2 buc lămâi
  • 1 linguriță amestec de legume uscate
  • 1 linguriță mix de ierburi aromatice ( cimbrișor, oregano, busuioc si dafin)
  • 30 ml ulei de măsline
  • câteva boabe de piper
  • praf de piper măcinat
  • sare după gust
  • 50 gr capere în oțet
  • 50 ml vin alb sec
  • 75 ml ulei măsline

Se iau cele 4 bucăți de șalău și se pun la marinat amestecând 20 ml de ulei de masline cu vinul alb, cu un praf de sare si piper, cu un praf de amestec de plante aromatice ( cimbrișor, oregano, busuioc si dafin) și sucul de la o lămâie, se toarnă peste pește și se lasă cel puțin 30 de minute.

Se scoate peștele de la marinat și se prăjește în ulei încins sau se pune pe hârtie pentru copt, într-o tavă și se rumenește în cuptor circa 25-35 minute la o temperatura de 150 de grade celsius. Verificați periodic să nu se ardă.

Sosul de capere se pregătește în uleiul de măsline rămas, încins la foc. Apoi se pun în el caperele, mișcând tigaia pe flacără câteva secunde, adăugându-se legumele deshidratate, sare si piperul praf și boabe, restul de condimente rămas din plante aromatice.

Peste acestea se stoarce sucul de la o lămâie si se pune din nou pe foc, mișcând încontinuu tigaia, circa 5 minute. Sosul se toarnă fierbinte peste peștele rumenit și așezat pe un platou .

Idei pentru masa de Revelion 2025: Pomana porcului

Nu credem că există o mâncare mai tradițională decât ”pomana porcului” . Gustul este absolut senzațional și după servire, merge cu aproape orice băutură, atât vinul, berea cât și tăria. Practic deschide ”țugul” pentru o noapte întreagă. În plus , nimic nu se aruncă și poate fi consumat și în zilele următoare.

Untura rămasă se poate întinde pe pâine și cu niste ceapă tocată mărunt presărată deasupra îți aduce aminte de gustul copilăriei, de viața curată de la țară.

Pentru 8 porții de pomana porcului sunt necesare următoarele:

  • 1 kg piept de porc
  • 1/2 kg ceafă de porc fără os
  • 1/2 kg cotlet de porc fără os
  • 1/2 kg de cârnați de porc ( de preferabil afumat)
  • 2 cepe albe
  • 2 caței de usturoi
  • 4 lingurițe de boia de ardei dulce
  • condimente: Sare, piper

Mod de preparare

Se taie cuburi toată carnea. Pentru început se pune pieptul de porc într-o cratiță mare si se pune la încins. După ce începe să se topească grăsimea se adaugă ceapa tăiată mărunt si se călește împreună cu aceasta.

Apoi se adaugă pe rând bucățile tăiate cuburi de ceafă și cotlet. Se amestecă tot timpul la foc mic. Cratița trebuie acoperită cu un capac.

După ce toată carnea a fiert mai bine de o oră în grăsimea topită, se adaugă cârnațul și usturoiul tocat mărunt și se mai lasă pe foc încă 35-45 de minute. În acest timp se mai adaugă boia de ardei dulce, piper și sare după gust. Se amestecă aproape tot timpul cu grijă să nu se prindă de fundul cratiței.

La sfârșit orice bucată de carne trebuie să se topească în gură. Poate fi servit cu mămăligă sau cu piure de cartofi. Merge la fix cu salata de castraveți murați.

Idei pentru masa de Revelion 2025: Crap la cuptor

Ingrediente :

  • – un crap de cca 1 kg
  • – condimente pentru pește
  • – piper alb
  • – un ardei rosu
  • – un ardei verde
  • – 2 cepe
  • – 5 roșii
  • – 1 lămâie
  • – o căpățână și jumătate de usturoi
  • – 1 fir pătrunjel verde
  • – 1 cană de apă
  • – ulei masline
  • – sare

Mod de preparare

Se condimentează peștele cu condimentul special pentru pește și cu piper. Se pune apoi la rece 2-3 ore.

Puneți într-o tavă ulei de măsline. Apoi se adaugă ardeii tăiati pe lung, ceapa tăiată și căteii de usturoi care se pun netăiați, întregi.

Se face un pat de legume pe care se pune pestele. În interiorul peștelui puneți câteva felii de lămâie si un fir de pătrunjel verde. Pe lângă crap puneti roșii taiate și felii de lămâie.

Se adaugă o cană de apă, și se pune la cuptor, la foc mediu- 150 grade celsius timp de o oră și jumătate. După 60 de minute întoarceți peștele.

Pentru garnitură se pot adăuga cartofi natur sau consuma simplu, cu mămăligă.

Idei pentru masa de Revelion 2025: Tocană de creveți cu pâine prăjită

Ingrediente:

  • 6-7 căței de usturoi
  • Creveți curățați-  500 g
  • 2 lămâi sau limes
  • vin alb ( sec sau demisec) 100 ml
  • pătrunjel – o legătură
  • 50 grame de unt
  • pâine feliată
  • ulei de măsline sau de floarea soarelui
  • sare, piper
  • chili

Mode de preparare:

Este o rețetă simplă, care se face în 10-15 minute. Se pune o tigaie cu ulei pe foc. Se taie usturoiul felii și se prăjește. Se adaugă creveții și se rumenesc 4-5 minute.

Se taie în două lămâile și se storc peste creveți

Se taie mărunt legătura de pătrunjel și se adaugă peste creveți.

Se adaugă vinul și apoi întreaga compoziție lasă 10 minute la fiert

Se adaugă untul și se lasă să se topească în sosul format.

Se adaugă sare, puțin piper. Cei care preferă picant pot adăuga și chili

Se iau feliile de pâine si se prăjesc în prăjitorul de pâine.

Când se consumă, pâinea prăjită se poate baga în sosul creveților.

Poftă bună!

Idei pentru masa de Revelion 2025: Creveți delicioși cu coniac, usturoi si pătrunjel verde

Și dacă suntem la capitolul CREVEȚI, am primit de la un mare chef o rețetă de creveti delicioși cu coniac, usturoi si pătrunjel verde. O retetă originală din nordul Italiei excelentă pentru masa de Revelion.

Ingrediente:

  • -creveți decorticați și prefierți
  • -ulei de măsline
  • -usturoi
  • -coniac
  • -lămâie
  • -pătrunjel verde
  • -sare și piper
  • -fulgi de chili (optional)

Mod de preparare:

Într-o tigaie se pune puțin ulei de măsline în care se pun la prăjit creveții decorticați și spălați. Pentru ca se folosesc creveți prefierți, timpul de gătire este mic, de câteva minute. După ce se prăjesc 2-3 minute pe fiecare parte, se adaugă sare, piper și câțiva fulgi de chili (dacă doriți să fie picanți).

Zdrobiți 2-3 căței de usturoi și puneți-i în tigaie peste creveți. Stoarceți și o jumătate de lămâie.

Adăugați un păhărel de coniac peste creveții din tigaie și lăsați sa se mai gătească 2-3 minute până când se evaporă alcoolul și rămâne doar aroma plăcută de coniac.

Aveți grija sa nu gătiți prea mult și să rămână în tigaie sosul delicios format de uleiul de măsline, zeama de lămâie și coniac.

La final puneți o cantitate generoasă de pătrunjel verde tocat mărunt.

Se servesc cu bagheta franțuzească prăjită sau se pot amesteca cu paste fierte al dente.

Idei de gătit pentru masa de Revelion 2025: Rețetă de biban de mare prăjit

Bibanul de mare este o delicatesă printre cunoscători. Se potrivește de minune la masa de Revelion, fiind un pește cu un conținut scăzut de grăsimi, dar foarte bogat în proteine și Omega 3.

Este extraordinar de gustor, iar ușurința cu care pot fi scoase oasele îl fac ideal și pentru copii.

Cel mai comun tip de biban vândut la noi este bibanul de mare cu dungi.

Se poate pregăti ușor și acasă, la cuptor, la grătar sau prăjit, însă merită să îl încercați și la restaurant.

Bibanul de mare proaspat are o aromă ușoară, dulce și carne albă cu textură fină. Gustul său aduce aminte de plajele însorite ale Greciei și de tavernele albastre la care peștele este felul principal în meniu.

Prăjit în ulei de măsline sau unt cu sare și piper este o opțiune rapidă și ușoară pentru acasă.

Rețetă biban de mare pentru noaptea de Revelion 2025:

Lăsați peștele timp de 10 de minute afară din frigider, înainte de a-l găti.

Bibanul curatat și spălat, trebuie șters cu un prosop de hârtie.

Apoi se stropeste cu zeama de lămâie și se lasa 10 minute.

Asezonați-l cu sare și puțin piper. Nu puneți usturoi direct pe pește. Usturoiul trebuie preparat separat, într-un mujdei gustos.

Încingeți uleiul și gătiți fiecare parte doar 3-4 minute la foc mediu pentru rezultate optime.

Se poate servi cu legume sotate sau cu salată verde.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un fals preot din Botoșani, care colecta bani la Mănăstirea Secu, este acuzat de înșelăciune

Publicat

Publicitate

Un fals preot din județul Botoșani, care colecta bani în proximitatea Mănăstirii Secu, este anchetat de polițiști pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, a informat, luni, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț.

Bărbatul în vârstă de 46 de ani era îmbrăcat în haine preoțești și a fost prins când lua de la credincioși pomelnice cu bani.

”Asupra sa au fost identificate patru bancnote de 500 euro, având inscripția PROP COPY, două bancnote de 20 lire, cinci bancnote de un dolar, o bancnotă de 100 lei moldovenești, o bancnotă de 200 lei, o pereche de chei auto și patru tuburi cu mir. În interiorul autoturismului au fost identificate 24 de pomelnice cu diferite sume de bani, un spray iritant lacrimogen și două piese de vestimentație preoțească”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț, Andreea Atomei.

Falsul preot a fost condus la audieri, iar, la final, polițiștii au întocmit dosar penal pe numele acestuia, pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

ANM: Vreme oscilantă și ploi pe arii relativ extinse, în majoritatea regiunilor, în perioada 17 – 30 noiembrie

Publicat

Publicitate
Vremea în România, între 17 și 30 noiembrie, va fi oscilantă, cu ploi pe arii extinse în majoritatea regiunilor, conform prognozei ANM. În primele zile, vremea va fi mai rece, cu temperaturi scăzând sub norma, în timp ce spre finalul perioadei se anunță o încălzire treptată, dar cu instabilitate.
Se așteaptă un număr mare de precipitații, în special în zonele de munte și deal, dar și în regiunile joase.
Detalii prognoză
  • Temperaturi: Vor fi mai scăzute la începutul perioadei, cu valori sub normal, după care se vor înregistra creșteri treptate.
  • Precipitații: Ploi vor cădea pe arii relativ extinse în majoritatea regiunilor, cu o probabilitate mai mare în zonele de munte și deal.
  • Instabilitate atmosferică: Se anunță instabilitate atmosferică, mai ales în a doua parte a perioadei.
Recomandări
  • Verificați prognoza meteo: Este recomandat să verificați prognoza meteo locală pentru a fi la curent cu evoluția vremii.
  • Ajustați-vă activitățile: Planificați-vă activitățile în funcție de condițiile meteo, în special dacă aveți programate călătorii sau activități în aer liber.
  • Pregătiți-vă pentru condiții de iarnă: Fiind în noiembrie, este posibil ca temperaturile să scadă brusc, așa că este recomandat să vă pregătiți pentru condiții de iarnă, inclusiv pentru posibile ninsori sau polei.

Citeste mai mult

Eveniment

Asigurările RCA pentru trotinete și biciclete electrice au devenit obligatorii. Cât costă și ce vehicule sunt exceptate

Publicat

Publicitate

Asigurările RCA pentru trotinete și biciclete electrice au devenit obligatorii. Asigurarea de răspundere civilă obligatorie (RCA) a devenit obligatorie pentru trotinetele electrice și bicicletele electrice începând din 16 noiembrie, scrie alba24.ro.

De asemenea, de la mijlocul lui decembrie, polițiștii rutieri pot aplica și amenzi între 1.000 și 2.000 de lei pentru nerespectarea acestei prevederi.

Asigurările RCA pentru trotinete și biciclete electrice au devenit obligatorii

Legea 181/2025 pentru modificarea și completarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, a fost publicată pe 13 noiembrie în Monitorul Oficial și se aplică începând cu 16 noiembrie.

Potrivit noului act normativ, utilizatorii de biciclete electrice și trotinete electrice sunt obligați să încheie un contract de asigurare RCA.

Ce trotinete și biciclete vor avea nevoie de RCA

Nu toate trotinetele electrice vor fi obligate să aibă RCA. Potrivit legii, este considerat vehicul:

  • a) orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie, dar care nu se deplasează pe șine, cu:
    • o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h; sau
    • masă proprie mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h;
  • b) orice remorcă destinată utilizării cu vehiculul menționat la lit. a), indiferent dacă este cuplată sau necuplată;
  • c) tramvai;

Astfel, dacă trotineta se încadrează în aceste criterii (viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h, greutate proprie mai mare de 25 kg și viteză de peste 14 km/h) este considerată „vehicul motorizat” în sensul legii și trebuie asigurată.

Publicitate

Ce vehicule electrice nu vor avea nevoie de RCA

Modelele ușoare, folosite în oraș la viteze mici, nu intră sub incidența noii reglementări.

Mai exact, trotinetele și bicicletele electrice sunt exceptate de la asigurarea RCA dacă:

  • Trotinete electrice:
    • Viteza maximă prin construcție nu depășește 25 km/h
    • Au 2 – 3 roți și ghidon
    • Sunt pentru o singură persoană
    • Locul șezând este la max. 540 mm înălțime (2 roți) sau 400 mm (3 roți)
    • Au motor electric
  • Biciclete electrice:
    • Sunt propulsate prin pedale cu asistare electrică
    • Motorul electric are putere max. 250 W
    • Asistarea se oprește când ciclistul nu mai pedalează
    • Viteza maximă cu asistare este 25 km/h

Vehiculele care depășesc 25 km/h sau nu se încadrează în parametrii tehnici definiți trebuie omologate, înmatriculate și asigurate RCA, fiind considerate o altă categorie de vehicul.

Asigurările RCA pentru trotinete și biciclete electrice. Cât vor costa

În ce privește prețul unei polițe RCA pentru trotinete electrice, acesta nu a fost încă stabilit. Prețul poate fi influențat de mai mulți factori, inclusiv:

  • Tipul și puterea motorului
  • Vârsta proprietarului
  • Istoricul de daune
  • Scopul utilizării (personal vs. comercial)

În general, costul este mult mai redus decât pentru un autoturism, situându-se de obicei între 100 și 300 de lei pe an, în funcție de riscurile evaluate de asigurator. Pentru utilizarea personală, tariful s-ar putea situa în jurul valorii de 150 lei/an, iar pentru activități comerciale (livrări, închiriere), prețul ar putea fi mai mare.

Ce despăgubiri pot fi acordate în cazul trotinetelor cu RCA

Limitele minime de răspundere acoperite prin asigurarea RCA conform reglementărilor Uniunii Europene sunt următoarele:

  • pentru prejudicii materiale produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabilește, pentru accidente, la un nivel de 6.434.740 lei;
  • pentru vătămări corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabilește la un nivel de 31.926.210 lei.

Ce va trebui să facă persoanele implicate într-un accident cu trotinetă cu RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară a precizat pentru HotNews.ro că procedura de despăgubire în cazul unui accident în care va fi implicată o trotinetă asigurată RCA nu se schimbă față de actuala legislație.

„Ca și până acum, persoanele prejudiciate se pot adresa asigurătorului persoanei vinovate sau propriului asigurător în cazul în care propriul contract de asigurare RCA acoperă și clauza de decontare directă”, spune ASF.

Amenzi pentru lipsa asigurării RCA în cazul trotinetelor și bicicletelor electrice

Începând cu data de 13 decembrie, polițiștii rutieri vor putea aplica sancțiuni pentru lipsa asigurării RCA pentru biciclete și trotinete electrice.

Pentru astfel de abateri de la noile reguli se vor aplica amenzi situate între 1.000 și 2.000 de lei.

Citeste mai mult

Cultura

„Micul prinţ” vine la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” Botoșani

Publicat

Publicitate

Copiii din Botoșani sunt invitați la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” să vizioneze spectacolul „Micul prinţ”, în zilele de:  joi, 20 noiembrie 2025, de la ora 18:00 și duminică, 23 noiembrie 2025, de la orele 11:00 şi 12:30.

Spectacolul „Micul Prinţ” este o adaptare de Sorina Băleanu după Antoine de Saint-Exupéry. Regia artistică este semnată de Sorina Băleanu; scenografie, videomapping şi ecleraj: Gelu Rîșca; coregrafia şi efecte sonore: Victoria Bucun.

Din distribuţie fac parte actorii:  Adelina Cojocariu, Cosmin Tanasă, Oana Asofiei, Andrei Iurescu, Andrei Bordianu, Ioana Buta, Pavel Petraşi, Marius Rusu

 

„Spectacolul „Micul Prinţ” este călătoria fiecăruia prin „univers”, în căutarea unor suflete, a unor prieteni care simt şi gândesc la fel ca noi. O călătorie în trecut pentru regăsirea copilului din noi şi pentru şansa de a ne aminti că „toţi adulţii au fost şi ei cândva copii”, dar au uitat asta, aşa că acum se comportă ciudat. Iar pentru copii este foarte obositor să le tot explice adulţilor cum funcţionează viaţa.

„Micul Prinţ” este un spectacol de animaţie fără păpuşi, care se adresează copiilor peste 6 ani, dar şi tinerilor (nu-i exclude pe părinţii acestora).” Sorina Băleanu – regizor artistic.

Publicitate

 

Preţ bilet 20 lei

 

Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona on line https://www.entertix.ro/g/334/teatrul-pentru-copii-si-tineret-vasilache.html sau accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet, ori de la sediul instituţiei, de marţi şi până vineri, între orele 10:30 şi 12:30, dar şi înainte de începerea fiecărui spectacol, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începere spectacolului.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending