Connect with us

Actualitate

IDEI pentru MASA de REVELION 2025. Preparate speciale pentru meniul festiv din noaptea de ANUL NOU

Publicat

Publicitate

În principiu, masa de Revelion este compusă din mâncăruri tradiționale, specifice Sărbătorilor de iarnă indiferent de zonă: preparate de casă din carne de porc, pește, vițel și  pasăre. Gustarea rece poate fi compusă din pastramă de porc, tobă, piftie, cașcaval, salam, șunculiță țărănească, salată beuf, icre, măsline, roșii umplute cu vinete, ardei gras decorat cu brânză și mărar, salată de crudități cu pui. Pe lângă tradiționalele preparate din carne de porc, salatele de vinete sau salatele de beuf, putem avea la aperitiv pentru masa de Revelion și preparate puțin mai sofisticate, scrie alba24.ro.

Un astfel de preparat este somonul afumat cu castraveți și cremă de brânză care se spune că aduce noroc în noptea dintre ani.

Sau dorada în sare, iar pentru aperitive sunt de neuitat bruschetele cu cremă de păstrăv afumat.

Sau, nu în ultimul rând, un biban prăjit asezonat cu salată sau legume sotate, extrem de ușor de gătit, după cum puteți vedea mai jos. 

Iar ca să nu pierdeți gustul afumăturilor ”chef Ovidiu” ne-a transmis o rețetă excelentă de Ciorbă albă de cârnați și cartofi.

Vă oferim câteva idei pentru meniul de Revelion:

Publicitate

Idei pentru masa de Revelion 2025: Cartofi Duchesse / Rozete de cartofi

Ingrediente:

  • 1 kg cartofi
  • 100 gr unt
  • 3 gălbenuşuri ou
  • 1/2 linguriţă nucşoară
  • 50 grame caşcaval
  • sare şi piper după gust

Mod de preparare:

Cartofii se curăţă, se spală şi se taie în cuburi. Se pun la fiert în apă cu sare. Apoi se scurg de apă şi se zdrobesc. Se pune unt, amestecând continuu. Se adaugă treptat gălbenuşurile, caşcavalul ras, nucşoară, sare şi piper dupa gust.

Apoi, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se toarnă aveline din compoziţia formată.

Se introduce tava în cuptorul încălzit la 200 grame şi se lasă circa 6-7 minute.

Idei pentru masa de Revelion 2025: Tartine cu pastă de ton

Este o rețetă extrem de simplă. Totul se poate face în 5 minute. Pasta de ton din conservă va fi un aperitiv delicios și foarte ușor de făcut. Este o pastă de pește rapidă potrivită pentru aperitive și tartine.

Ingrediente pentru 6 persoane

  • 2 conserve de ton bucăți în suc propriu sau chiar în ulei
  • o jumătate de lămâie
  • o jumătate de pachet de unt
  • 2 lingurițe de ulei de măsline
  • o ceapă mică
  • măsline pentru ornare
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Se scoate tonul din conservă după ce se scurge apa/uleiul. Apoi se fărâmițează cu ajutorul unei furculițe. Se adaugă untul si se amestecă bine până se face o pastă omogenă. Se stoarce lămâia și se amestecă în continuare, apoi sarea și piperul. Gustați în permanență pentru a putea regla cât de sărată iese pasta. la final adăugați ceapa tăiată foarte mărunt și uleiul de măsline.

Amestecați până se omogenizează. Apoi puneți câteva felii de pâine la prăjit și te tăiați în formă de triunghi, dreptunghi sau pătrat. Puneți pasta de ton pe bucățelele de pâine prăjită și ornați cu măsline. Sigur o să primiți aprecieri de la musafiri.

Idei pentru masa de Revelion 2025: Dorada în sare

Dorada este unul dintre cei mai gustoși pești de apă sărată. Gătit la cuptor, în sare, este un deliciu. Peștele își trage sare doar cât trebuie pentru a fi bun de mâncat. Se gătește ușor și este o variantă excelentă pentru masa de Revelion. Mai jos vă prezentăm rețeta noastră pentru 4 persoane:

  • 4 bucăți Dorada
  • 2 kg sare grunjoasa mare
  • O lămâie tăiată felii
  • Cimbru, piper,
  • Usturoi – un cățel tăiat felii

Pe o tavă, pe care se pune o hărtie de copt se  face un pat de sare de circa 2 centimetri. Se pune doradele pe sare, iar apoi în interiorul peștilor se pune câte o bucată de usturoi, o felie sau două de lămâie și cimbrul. Apoi se acoperă peștii cu sarea grunjoasă și se pun la cuptor la 150 grade, timp de 40-45 minute.

Curățați sarea și savurați gustul. Se poate stropi cu zeamă de lămâie sau cu mujdei. După preferințe. Se mănâncă cu mâna și pentru asta ar trebui ca într-un bol cu apă sa puneți câteva felii de lămâie pentru a vă curăța degetele în timp ce mâncați. Puteți pune în timp ce peștele este la cuptor si niște cartofi noi, cu tot cu coaja la copt.

Idei pentru masa de revelion2025: Bruschete cu cremă de păstrăv

bruschete pastravDe ce aveți nevoie:

  • O bucată păstrăv afumat
  • un pachet de unt
  • două franzele baghetă
  • o lămâie
  • ulei de măsline 100 grame
  • un cățel de usturoi
  • busuioc, oregano, piper, sare

În uleiul de măsline se adaugă usturoiul tocat mărunt, sarea, piperul, oregano și busuiocul. Se amestecă bine. Apoi se taie baghetele de franzelă în felii subtiri. Se unge cu pasta de ulei fiecare felie, iar apoi se pun la cuptorul încinsla 150 de grade C , câteva minute până devin crocante ( grijă să nu le ardeți)

Se ia păstrăvul afumat, se curăță de oase și de piele. Carnea se mărunțește și se amestecă cu bucata de unt până se face o pastă. Se adaugă zeamă de lămâie, sare si piper după gust. După ce pasta este gata se adauga pe feliile de pâine făcute cu busuioc și usturoi. Se asează pe un platou și garantat va fi cel mai apreciat aperitiv de pe masă. Se poate orna cu o feliuță de măslină

O a doua varianta este să ungeti feliile de pâine prăjită cu unt sau cremă de brânză și să adăugați pe ele bucățele din păstrăvul afumat și o bucățică mică de lămâie. La fel vor fi apreciate și savurate de musafiri

Idei pentru masa de Revelion 2025: Bruschete cu păstrăv afumat

O rețetă extrem de simplă:

  • Paine tăiată cuburi sau felii dintr-o baghetă de franzelă
  • păstrăv afumat ( la rece sau la cald)
  • cremă de brânză ( de preferat Philadelphia)
  • lămâîe
  • măsline
  • ulei de măsline
  • usturoi

Mod de preparare:

Prajiți pâinea, sa fie puțin crocantă. Ungeti feliile de pâine cu un amestec de ulei de măsline și usturoi tocat.

Puneți pe pâinea prăjită crema de brănză și bucățele de păstrăv afumat.

Adaugați o feliuță subțire de lămâie și măslină.

Se servește ca aperitiv

Idei pentru masa de revelion 2025: Salată Olivier / variantă salată de beuf

Ingrediente:

  • 500 gr piept de pui
  • o legătură mărar
  • o linguriţă muştar
  • 3 linguri iaurt
  • 3 căţei de usturoi
  • 4 cartofi potriviţi
  • 4 castraveţi muraţi medii
  • 3 linguri de maioneză
  • o salată verde (pentru ornat)
  • o roşie (pt ornat)
  • 2 ouă fierte (pentru ornat)
  • măsline negre (pentru ornat)
  • sare, piper

Pieptul de pui se fierbe şi apoi se taie cubuleţe. Cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi se dau pe răzătoarea mare. Castraveţii muraţi se taie cubuleţe mici, iar mărarul se toacă mărunt. Toate aceste ingrediente se amestecă într-o salatieră.

Sosul: se amestecă maioneza cu iaurtul, muştarul, sarea şi usturoiul pisat. Combinăm sosul cu salata şi pregătim patul verde (din salata verde), după care aşezăm salata peste.

Idei pentru masa de revelion 2025: Ciorbă albă de cârnați afumați cu cartofi

ciorba carnati si cartofi

După cura de sarmale, salate de boef și ouă umplute, este posibil să simțiți nevoia unui preparat de sezon, dar mai ușor decât cele enumerate mai sus.

Ciorba albă de cârnați poate fi elementul perfect: nici nu mai mâncați sarmale, dar în același timp rămâneți în tema culinară a sărbătorilor de iarnă. Din păcate până să apucăm să îi facem o poză, fotograful nostru a mâncat-o pe toată. Până la urmă și asta este o dovadă că este o soluție delicioasă pentru masa de Revelion… sau de după..

Ingrediente:

  • 4 cepe medii
  • 2 morcovi
  • 1 țelină
  • 1 ardei
  • 3 cartofi
  • 500 g cârnați de casă afumați
  • 4 ouă
  • 6 linguri de smântână grasă
  • 2 căței de usturoi
  • 1 sticlă de coniac sau vinars
  • sare, borș, piper după gust

Mod de preparare: Punem uleiul la încins într-o oală și adăugăm cârnațul tăiat bucățele, apoi, după 3 minute, ceapa tăiată cubulețe.

Ne servim cu un pahar de vinars, cât timp așteptăm ca ceapa să devină sticloasă.

Adăugăm apoi morcovul tăiat în bucăți foarte mici sau dat prin răzătoare, dacă găsiți una prin casă.

Le călim pe toate aproximativ 5 minute, apoi adăugăm țelina și ardeiul și ulteruir o cană de apă fierbinte.

Imediat după această operațiune este nevoie de un alt păhărel de vinars pentru că trebuie să așteptăm să înceapă să fiarbă.

Apoi adăugați treptat apă și puțin borș lichid.

După încă două pahare de vinars, legumele ar trebui să fie fierte (oricum nu vă mai pasă) și puteți adăuga cartofii.

Secretul vine abia la sfârșit: gălbenușul ouălor trebuie amestecat bine cu smântâna apoi adăugat câte puțină ciorbă fiartă (doar ușor, pentru a nu se tăia – cu cât smântâna este mai grasă, se taie mai greu) peste amestec, până acesta devine fierbinte.

Ciorba va prinde astfel o consistență cremoasă. Indiferent cum va ieși, la final veți fi fericit.

Idei pentru masa de revelion 2025: Friptură de porc cu rozmarin, usturoi şi măsline

Ingrediente:

  • 1 bucată pulpă de porc
  • 2-3 căţei de usturoi
  • câteva crenguţe de rozmarin proaspăt
  • o mână de măsline
  • fulgi de chilli
  • sare şi piper după gust
  • ulei

Pulpa de porc se spală, se zvântă şi se freaca bine cu sare. Se aşează într-o tavă şi se presară cu piper, fulgi de chilli, măslinele şi usturoiul tăiate cubuleţe. Se stropeşte uşor cu ulei – opţional şi cu puţin vin. Se dă la cuptorul încins pentru aproximativ 45-50 de minute.

Idei pentru masa de Revelion 2025: Somon afumat cu castraveți și cremă de brânză

  • 200 gr somon afumat
  • 200 gr cremă brânză
  • 1 castravete
  • 1 ceapă roșie
  • câteva fire mărar
  • 2-3 linguri zeamă de lămâie
  • caviar german
  • sare de mare
  • piper alb

Mod de preparare:

Desfacem somonul afumat bucăți,  punem în robotul de bucătărie și îl mărunțim. Amestecăm somonul cu cremă de brânză. Adaugăm ceapa și mărarul tocate fin, apoi omogenizăm compoziția. Dacă nu doriți să se simtă bucățelele de ceapă o puteți băga la robot și o transformați în pastă.

Tăiem castravetele felii nu foarte groase și le așezăm pe un platou. Punem crema de somon într-un sprit și ornăm feliuțele de castravete. Decorăm cu caviarul german și crenguțe de mărar.

Idei pentru masa de revelion 2025: Somon pe grill cu sos de iaurtIngrediente:

  • 2 medalioane de somon
  • 4 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 2 lingurțte sare roz de Himalaya
  • 2 lingurițe condiment pentru pește
  • zeamă de la jumătate de lămâie

Pentru sos:

  • 200 gr iaurt gras
  • zeama de la jumătate de lămâie
  • 2-3 căței usturoi
  • mărar și pătrunjel
  • ceapă verde
  • sare și piper

Mod de preparare:

Stropim peștele pe ambele părți cu zeama de la jumătate de lămâie și cu două linguri ulei de masline extravirgin. Presărăm condimentul pentru pește și sarea roz. Ungem grill-ul cu două linguri de ulei de măsline și când e foarte bine încins așezăm pe el peștele.

Lăsăm aproximativ 5-10 minute pe fiecare parte, depinde cât este de gros. Cât stă peștele pe grill pregătim sosul de iaurt. Adăugăm pătrunjelul, mărarul usturoiul pisat și frunzele de ceapă verde tocate mărunt și omogenizăm. Servim sosul alături de pește.

Idei pentru masa de Revelion 2025: Mușchi de porc cu sos de mere și legume sote

Ingrediente pentru mușchi:

  • 1 mușchi de porc cca 1 kg
  • 200 ml vin alb
  • 1 crenguță rozmarin
  • 1 lingură condiment pentru carne de porc
  • praf de usturoi
  • boia de ardei
  • piper
  • 3 linguri miere
  • 1 lingură oțet balsamic

Pentru sosul de mere:

  • 2 mere mari dulci-acrișoare
  • 1 lingură zahăr brun
  • 50 ml vin alb

Pentru garnitură:

  • 500 gr legume (mazăre, morcov, conopida, brocolli)
  • 50 gr unt
  • 1 linguriță condiment pentru legume

Mod de preparare

Amestecăm într-un bol condimentele și frecăm bine mușchiul cu amestecul rezultat. Punem mușchiul în folie de aluminiu și îl punem în tavă. Adăugăm vinul alb și dăm la cuptor 30-40 minute.

Scoatem mușchiul din folie și îl glazurăm cu mierea diluată cu oțetul balsamic.

Dăm la cuptor din nou pentru 10-15 minute, ca să se rumenească. Scoatem mușchiul din tavă, acoperim cu folie de aluminiu și îl lăsăm câteva minute să își lase aromele apoi tăiem felii.

Cât stă mușchiul în cuptor pregătim sosul de mere.

Curațăm merele și le tăiem cubulețe mici. Le sotam în unt până încep să se înmoaie. Adăugăm zahărul brun și le lăsăm pe foc încă două minute. Mixăm compoziția, adaugăm vinul și dăm într-un clocot.

Sotăm legumele în unt și asezonăm cu condimentul pentru legume. Legumele nu trebuie lăsate foarte mult, trebuie să își mențină culoarea și să fie ușor crocante, nu trebuie să se înmoaie.

După gust mai puteți adăuga sare și piper. Așezăm pe un platou și servim.

Idei pentru masa de Revelion 2025: Ouă umplute cu brânză Cheddar

Ingrediente:

  • 12 ouă
  • 2 linguri de brânză Cheddar rasă
  • 1/2 ceașcă de maioneză
  • 1 lingură de muștar
  • 4 felii de bacon

Mod de preparare:

Fierbe ouăle timp de 10-12 minute și toarnă apă rece peste ele până când ajung la temperatura camerei. Decojește-le cu grijă și taie-le în jumătăți.

Într-o tigaie curată, prăjește baconul până când capătă o culoare maronie. Scurge-l pe șervetele uscate. Îndepărtează gălbenușurile și amestecă-le cu maioneză, muștar, brânza Cheddar și bucățele mărunte de bacon. Umple jumătățile de ouă cu acest amestec și răcește-le în frigider timp de câteva ore.

Poți decora ouăle umplute cu Cheddar și bacon cu câteva frunze de pătrunjel. Acestea se servesc reci, la antreu.

Idei pentru masa de Revelion 2025: Cârnăciori la cuptor cu bacon

Ingrediente:

  • cca 70 g zahăr brun
  • 450 g bacon, tăiat felii
  • câteva bucățele de cârnăciori afumați

Mod de preparare:

Încinge cuptorul la 170 de grade Celsius. Învelește fiecare cârnăcior în câte o felie de bacon, prinde-o cu o scobitoare și pune-o într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Înainte de a băga totul în cuptor, presară niște zahăr peste preparat. După 30-40 de minute, gustarea este gata și poate fi pusă pe platoul de aperitive.

Idei pentru masa de Revelion 2025: Rulou cu somon și cremă de brânză

Ingrediente:

  • 1 pachet de cremă de brânză
  • 1 lingură mărar proaspăt și tocat sau o linguriță de mărar uscat
  • 4 foi de tortilla
  • un somon afumat, tăiat fin
  • 16 frunze de spanac
  • 16 felii de ardei gras roșu

Mod de preparare:

Amestecă mărarul cu crema de brânză. Pune câte 50 g din compoziție pe fiecare tortilla, apoi câte un sfert din somon. Acoperă cu 3-4 frunze de spanac și 4 felii de ardei roșu. Rulează foile de tortilla, strângându-le tare, și învelește-le în folie alimentară. Bagă-le în frigider pentru cel puțin 2 ore, dar nu mai mult de 24 de ore, înainte de servire.

Idei pentru masa de Revelion 2025: Foietaj cu măsline și lapte

Un preparat ideal pentru aperitiv și pentru ronțăit între mese. Nu este complicat de făcut

Ingrediente:

  • 350 g aluat foietaj
  • 15 măsline verzi umplute cu ardei
  • 1 gălbenuș
  • 1 lingură lapte

Mod de preparare:

Întinde aluatul de foietaj într-un dreptunghi (32x15cm) cu o grosime de 3mm. Taie-l pe lungime în două bucăți de 18 și 14 cm. Pune-le la rece timp de 10 minute. Așează bucata mai mică de aluat pe o tavă presărată cu făină. Așează pe ea, pe latura de 14 cm, 5 măsline cap la cap, pornind de la 1.5 cm de margine.

Formează încă două rânduri (la 2 cm distanță unul de celălalt) cu restul măslinelor. Unge toată suprafața aluatului în jurul măslinelor cu galbenușul bătut cu lapte. Acoperă cu cealaltă foaie de aluat și presează ușor pe toată suprafața astfel încât să lipești bine în jurul măslinelor. Pune totul la frigider timp de 20 minute.

Încinge cuptorul la 200 C/ gaz treapta 6. Nivelează marginile aluatului, apoi taie fâșii pe lungime, astfel încât să rămână măslinele în secțiune. Așează foietajele pe o tavă cu hârtie de copt și coace-le timp de 5-6 minute. Scoate-le pe un grătar să se răcească.

Idei pentru masa de Revelion 2025: Sandvis cu somon și hrean

Ingrediente:

  • 250 g somon afumat rupt fâșii
  • 100 g cremă de brânză
  • 2 lingurițe hrean ras
  • ierburi aromate
  • 4 felii pâine de secară
  • ou fiert

Mod de preparare:

Amestecă crema de brânză cu hreanul și întinde-o pe feliile de pâine prăjită. Adaugă fâșii de somon și ierburi aromate și ou. Servește cu felii de lămâie.

Idei pentru Masa de Revelion 2025: Șalău file cu sos de capere și lămâie

Ingrediente pentru o porție de 4 persoane

  • 4 bucăți pește șalău file
  • 2 buc lămâi
  • 1 linguriță amestec de legume uscate
  • 1 linguriță mix de ierburi aromatice ( cimbrișor, oregano, busuioc si dafin)
  • 30 ml ulei de măsline
  • câteva boabe de piper
  • praf de piper măcinat
  • sare după gust
  • 50 gr capere în oțet
  • 50 ml vin alb sec
  • 75 ml ulei măsline

Se iau cele 4 bucăți de șalău și se pun la marinat amestecând 20 ml de ulei de masline cu vinul alb, cu un praf de sare si piper, cu un praf de amestec de plante aromatice ( cimbrișor, oregano, busuioc si dafin) și sucul de la o lămâie, se toarnă peste pește și se lasă cel puțin 30 de minute.

Se scoate peștele de la marinat și se prăjește în ulei încins sau se pune pe hârtie pentru copt, într-o tavă și se rumenește în cuptor circa 25-35 minute la o temperatura de 150 de grade celsius. Verificați periodic să nu se ardă.

Sosul de capere se pregătește în uleiul de măsline rămas, încins la foc. Apoi se pun în el caperele, mișcând tigaia pe flacără câteva secunde, adăugându-se legumele deshidratate, sare si piperul praf și boabe, restul de condimente rămas din plante aromatice.

Peste acestea se stoarce sucul de la o lămâie si se pune din nou pe foc, mișcând încontinuu tigaia, circa 5 minute. Sosul se toarnă fierbinte peste peștele rumenit și așezat pe un platou .

Idei pentru masa de Revelion 2025: Pomana porcului

Nu credem că există o mâncare mai tradițională decât ”pomana porcului” . Gustul este absolut senzațional și după servire, merge cu aproape orice băutură, atât vinul, berea cât și tăria. Practic deschide ”țugul” pentru o noapte întreagă. În plus , nimic nu se aruncă și poate fi consumat și în zilele următoare.

Untura rămasă se poate întinde pe pâine și cu niste ceapă tocată mărunt presărată deasupra îți aduce aminte de gustul copilăriei, de viața curată de la țară.

Pentru 8 porții de pomana porcului sunt necesare următoarele:

  • 1 kg piept de porc
  • 1/2 kg ceafă de porc fără os
  • 1/2 kg cotlet de porc fără os
  • 1/2 kg de cârnați de porc ( de preferabil afumat)
  • 2 cepe albe
  • 2 caței de usturoi
  • 4 lingurițe de boia de ardei dulce
  • condimente: Sare, piper

Mod de preparare

Se taie cuburi toată carnea. Pentru început se pune pieptul de porc într-o cratiță mare si se pune la încins. După ce începe să se topească grăsimea se adaugă ceapa tăiată mărunt si se călește împreună cu aceasta.

Apoi se adaugă pe rând bucățile tăiate cuburi de ceafă și cotlet. Se amestecă tot timpul la foc mic. Cratița trebuie acoperită cu un capac.

După ce toată carnea a fiert mai bine de o oră în grăsimea topită, se adaugă cârnațul și usturoiul tocat mărunt și se mai lasă pe foc încă 35-45 de minute. În acest timp se mai adaugă boia de ardei dulce, piper și sare după gust. Se amestecă aproape tot timpul cu grijă să nu se prindă de fundul cratiței.

La sfârșit orice bucată de carne trebuie să se topească în gură. Poate fi servit cu mămăligă sau cu piure de cartofi. Merge la fix cu salata de castraveți murați.

Idei pentru masa de Revelion 2025: Crap la cuptor

Ingrediente :

  • – un crap de cca 1 kg
  • – condimente pentru pește
  • – piper alb
  • – un ardei rosu
  • – un ardei verde
  • – 2 cepe
  • – 5 roșii
  • – 1 lămâie
  • – o căpățână și jumătate de usturoi
  • – 1 fir pătrunjel verde
  • – 1 cană de apă
  • – ulei masline
  • – sare

Mod de preparare

Se condimentează peștele cu condimentul special pentru pește și cu piper. Se pune apoi la rece 2-3 ore.

Puneți într-o tavă ulei de măsline. Apoi se adaugă ardeii tăiati pe lung, ceapa tăiată și căteii de usturoi care se pun netăiați, întregi.

Se face un pat de legume pe care se pune pestele. În interiorul peștelui puneți câteva felii de lămâie si un fir de pătrunjel verde. Pe lângă crap puneti roșii taiate și felii de lămâie.

Se adaugă o cană de apă, și se pune la cuptor, la foc mediu- 150 grade celsius timp de o oră și jumătate. După 60 de minute întoarceți peștele.

Pentru garnitură se pot adăuga cartofi natur sau consuma simplu, cu mămăligă.

Idei pentru masa de Revelion 2025: Tocană de creveți cu pâine prăjită

Ingrediente:

  • 6-7 căței de usturoi
  • Creveți curățați-  500 g
  • 2 lămâi sau limes
  • vin alb ( sec sau demisec) 100 ml
  • pătrunjel – o legătură
  • 50 grame de unt
  • pâine feliată
  • ulei de măsline sau de floarea soarelui
  • sare, piper
  • chili

Mode de preparare:

Este o rețetă simplă, care se face în 10-15 minute. Se pune o tigaie cu ulei pe foc. Se taie usturoiul felii și se prăjește. Se adaugă creveții și se rumenesc 4-5 minute.

Se taie în două lămâile și se storc peste creveți

Se taie mărunt legătura de pătrunjel și se adaugă peste creveți.

Se adaugă vinul și apoi întreaga compoziție lasă 10 minute la fiert

Se adaugă untul și se lasă să se topească în sosul format.

Se adaugă sare, puțin piper. Cei care preferă picant pot adăuga și chili

Se iau feliile de pâine si se prăjesc în prăjitorul de pâine.

Când se consumă, pâinea prăjită se poate baga în sosul creveților.

Poftă bună!

Idei pentru masa de Revelion 2025: Creveți delicioși cu coniac, usturoi si pătrunjel verde

Și dacă suntem la capitolul CREVEȚI, am primit de la un mare chef o rețetă de creveti delicioși cu coniac, usturoi si pătrunjel verde. O retetă originală din nordul Italiei excelentă pentru masa de Revelion.

Ingrediente:

  • -creveți decorticați și prefierți
  • -ulei de măsline
  • -usturoi
  • -coniac
  • -lămâie
  • -pătrunjel verde
  • -sare și piper
  • -fulgi de chili (optional)

Mod de preparare:

Într-o tigaie se pune puțin ulei de măsline în care se pun la prăjit creveții decorticați și spălați. Pentru ca se folosesc creveți prefierți, timpul de gătire este mic, de câteva minute. După ce se prăjesc 2-3 minute pe fiecare parte, se adaugă sare, piper și câțiva fulgi de chili (dacă doriți să fie picanți).

Zdrobiți 2-3 căței de usturoi și puneți-i în tigaie peste creveți. Stoarceți și o jumătate de lămâie.

Adăugați un păhărel de coniac peste creveții din tigaie și lăsați sa se mai gătească 2-3 minute până când se evaporă alcoolul și rămâne doar aroma plăcută de coniac.

Aveți grija sa nu gătiți prea mult și să rămână în tigaie sosul delicios format de uleiul de măsline, zeama de lămâie și coniac.

La final puneți o cantitate generoasă de pătrunjel verde tocat mărunt.

Se servesc cu bagheta franțuzească prăjită sau se pot amesteca cu paste fierte al dente.

Idei de gătit pentru masa de Revelion 2025: Rețetă de biban de mare prăjit

Bibanul de mare este o delicatesă printre cunoscători. Se potrivește de minune la masa de Revelion, fiind un pește cu un conținut scăzut de grăsimi, dar foarte bogat în proteine și Omega 3.

Este extraordinar de gustor, iar ușurința cu care pot fi scoase oasele îl fac ideal și pentru copii.

Cel mai comun tip de biban vândut la noi este bibanul de mare cu dungi.

Se poate pregăti ușor și acasă, la cuptor, la grătar sau prăjit, însă merită să îl încercați și la restaurant.

Bibanul de mare proaspat are o aromă ușoară, dulce și carne albă cu textură fină. Gustul său aduce aminte de plajele însorite ale Greciei și de tavernele albastre la care peștele este felul principal în meniu.

Prăjit în ulei de măsline sau unt cu sare și piper este o opțiune rapidă și ușoară pentru acasă.

Rețetă biban de mare pentru noaptea de Revelion 2025:

Lăsați peștele timp de 10 de minute afară din frigider, înainte de a-l găti.

Bibanul curatat și spălat, trebuie șters cu un prosop de hârtie.

Apoi se stropeste cu zeama de lămâie și se lasa 10 minute.

Asezonați-l cu sare și puțin piper. Nu puneți usturoi direct pe pește. Usturoiul trebuie preparat separat, într-un mujdei gustos.

Încingeți uleiul și gătiți fiecare parte doar 3-4 minute la foc mediu pentru rezultate optime.

Se poate servi cu legume sotate sau cu salată verde.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

COD GALBEN pe râurile Siret, Jijia și afluenți

Publicat

Publicitate

Cod Galben de inundații pe râurile Siret, Jijia și afluenții acestuia

 

 

 

Hidrologii au anunțat că există risc de inundații pe râurile Siret, Jijia și afluenții acestuia și au instruit Cod galben, valabil de astăzi, de la ora 12:00 până mâine, la aceeași oră.

 

Publicitate

Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENȚIE”.

 

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.

 

Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

 

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

 

Informare preventivă:

 

Reguli de comportare și acțiune la inundații:

 

 

 

1. Când inundațiile vă surprind acasă, dacă aveți timp, luați următoarele măsuri pentru protejarea bunurilor:

 

– aduceți în casă unele lucruri sau puneți-le culcate la pământ într-un loc sigur (mobilă de curte, unelte de grădina sau alte obiecte care se pot muta și care pot fi suflate de vânt sau luate de apă);

 

– blocați ferestrele, astfel încât acestea să nu fie sparte de vânt, de apă, de obiecte care plutesc, sau de aluviuni;

 

– evacuați animalele și bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;

 

– încuiați ușile casei și ferestrele dupa ce inchideți apa, gazul și instalațiile electrice.

 

 

 

2. Dacă inundatia este iminentă, procedați astfel:

 

– mutați obiectele care se pot mișca în partea cea mai de sus a casei, deconectati aparatele electrice și, împreună cu întreaga familie, părăsiți locuința și deplasați-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălțimi sau alte locuri dominante) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor;

 

– în cazul în care sunteti surprins în afara locuinței (pe străzi, în școli, în parcuri, gări, autogări, magazine, alte locuri) este necesar să respectați cu strictețe comunicările primite și să vă îndreptați spre locurile de refugiu cele mai apropiate.

 

 

 

3. Dacă se ordonă evacuarea, respectați următoarele reguli:

 

– respectati ordinea de evacuare stabilită: copii, bătrâni, bolnavi din zonele cele mai periclitate;

 

– înainte de părăsirea locuinței întrerupeți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, energie electrică și închideti ferestrele;

 

– scoateți animalele din gospodărie (grajduri, adăposturi) și dirijați-le către locurile care oferă protecție;

 

– la părăsirea locuinței luați documentele personale, o rezervă de alimente, apă, trusă sanitară, un mijloc de iluminat, un aparat de radio, iar pe timp friguros și îmbrăcăminte mai groasă;

 

– după sosirea la locul de refugiu, comportați-vă calm, ocupaț locurile stabilite, protejați și supravegheați copiii, respectați măsurile stabilite.

 

 

 

4. La reîntoarcerea acasă respectați următoarele:

 

– nu intrați în locuință în cazul în care aceasta a fost avariată sau a devenit insalubră;

 

– nu atingeți firele electrice;

 

– nu consumați apa direct de la sursă, ci numai după ce a fost fiartă;

 

– consumați alimente numai după ce au fost curățate, fierte și, după caz, controlate de organele sanitare;

 

– nu folosiți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, electricitate, fără aprobarea organelor de specialitate;

 

– acordați ajutor victimelor surprinse de inundații;

 

– executați lucrări de înlăturare a urmărilor inundației, degajarea malului, curățirea locuinței și mobilierului, dezinfectarea încăperilor, repararea avariilor.

 

Reguli și măsuri ce trebuie îndeplinite preventiv pentru diminuarea efectelor produse de inundatii:

 

• curățarea, adâncirea sau realizarea șanturilor de preluare a apelor pluviale;

 

• drenarea și asigurarea curgerii apei către șanturile de captare, astfel încât în gospodării aceasta să nu mai băltească;

 

• regularizarea unor pârâie, curățirea lor, a canalelor și tuburilor colectoare, a vâlcelelor pentru a asigura preluarea eventualilor torenți formați;

 

• crearea de bazine de rezervă pentru captarea viiturilor;

 

• deținatorilor de construcții situate pe direcția viiturilor de pe versanți li se recomandă realizarea unor canale de captare și dirijare a apei;

 

• curățarea pilonilor de susținere a podurilor, punților și podețelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor adevărate baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistența acestora;

 

• achiziționarea de saci pentru a putea fi umpluți cu nisip în scopul protejării împotriva pătrunderii apei sau a întăririi malurilor și digurilor;

 

• executarea unor lucrari de drenare a apei rezultate din precipitatii în zonele afectate de alunecări de teren pentru a împiedica pătrunderea acesteia prin crăpăturile formate în scopul prevenirii reactivării acestora;

 

• întreținerea unor lucrări de îmbunătățiri funciare, protejari de maluri și diguri;

 

• achizitionarea, la nivelul fiecarei localitati, a unor motopompe, acestea fiind necesare evacuarii apei din clădirile instituțiilor și populatiei din zone respective, pentru că în situații majore forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență nu sunt suficiente.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro ( https://fiipregatit.ro/ghid/ghid-inundatie/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Cultura

Ateliere de lectură și scriere la Memorialul Ipotești

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, instituție de cultură în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează în perioada 7-12 iulie 2025 ediția anuală a Atelierelor de lectură și scriere, proiect cultural adresat elevilor de gimnaziu și liceu. Îndrumătorii celor două serii de ateliere dedicate poeziei și prozei vor fi scriitoarea Camelia Toma (poezie) și scriitorul Dumitru Crudu (proză).

Camelia Toma va lucra pornind de la expoziția „Tomagraph” a artistei Ana Toma, care se află în Sala Horia Bernea și a fost vernisată în cadrul „Zilelor Eminescu”. Instalațiile din expoziția Anei Toma sunt gândite, pornind de la un vers al unui poet, iar elevii vor parcurge calea inversă de identificare a versului pornind de la realizarea lor artistică, reconstituind și comentând textul.

Dumitru Crudu va lucra pe texte ale poeților contemporani și pe texte de Eminescu, îndrumând participanții în scrierea propriilor texte.

Atelierele sunt, astfel, un prilej de familiarizare cu scrieri clasice și contemporane aduse în atenția elevilor participanți prin lecturi, dezbateri și scrieri originale. Copiii și tinerii între 11 și 18 ani, interesați de Ateliere de lectură și scriere, se pot înscrie la adresa m.ipotesti@gmail.com, până la data de 03 iulie 2025.memorial

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani a fost plasat sub COD PORTOCALIU de vijelii

Publicat

Publicitate

❗️Atenție, Cod Portocaliu de vijelii, la Botoșani ❗️

 

Meteorologii au actualizat prognoza și anunță că județul Botoșani va fi sub o avertizare de tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, astăzi, între orele 12:00 – 19:00. În intervalul menționat, vor fi vijelii puternice (viteze ale vântului 70 …90 km/h), grindină de medii și mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale.

 

În intervale scurte de timp (1 – 3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 de l/mp și izolat peste 50 l/mp.

 

Publicitate

ISU Botoșani a înștiințat unitățile administrativ-teritoriale din județ cu privire la fenomenele meteorologice prognozate și a transmis măsurile ce trebuie luate pentru a preveni evenimentele care ar putea pune în pericol siguranța cetățenilor sau produce pagube materiale.

 

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani .

 

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

 

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

 

– fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

 

– nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

 

– parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

 

– îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

 

– nu atingeți firele căzute la pământ;

 

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

 

– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

 

https://fiipregatit.ro/ghiduri/inundatii-despre-8-9#despre-33

 

https://fiipregatit.ro/ghiduri/furtuna-despre-8-6#siguranta-in-caz-de-furtuna-23

Citeste mai mult

Eveniment

Țânțarii și căpușele vă pot îmbolnăvi! Protejați-vă de înțepăturile sau mușcăturile acestora

Publicat

Publicitate

Bolile transmise de vectori sunt afecțiuni cauzate de agenți patogeni (virusuri, bacterii, paraziți) care sunt transmiși de la un organism gazdă la altul prin intermediul unor organisme, numite vectori.

Vectorii sunt organisme vii, de obicei artropode (cum ar fi țânțarii, muștele, gândacii, căpușele) dar și unele animale (cum ar fi rozătoarele), care pot transmite agenți patogeni infecțioși între oameni sau de la animale la oameni.

Mulți dintre acești vectori se hrănesc cu sângele mamiferelor (inclusiv omul), păsărilor şi reptilelor, ingerând microorganisme patogene de la o gazdă infectată (umană sau animală) pe care le transmit apoi la o nouă gazdă, după ce agentul patogen s-a replicat. Odată ce un vector devine infecțios, acesta este capabil să transmită agentul patogen pentru tot restul vieții sale, în timpul fiecărei mușcături ulterioare, precizează Institutul Național de Sănătate Publică.

Bolile transmise de vectori sunt o problemă de sănătate publică globală, reprezentând mai mult de 17% din toate bolile infecțioase, provocând peste 700.000 de decese anual. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), până la 80% din populația lumii este expusă riscului pentru una sau mai multe boli transmise prin vectori, cea mai importantă povară a acestor boli aflându-se în prezent în zonele tropicale și subtropicale, afectând în mod disproporționat cele mai sărace populații.

Din 2014, focare majore de febră Denga, malarie, febră Chikungunya, febră galbenă și Zika au afectat populații numeroase, curmând vieți și suprasolicitând sistemele de sănătate din multe țări. Alte boli precum leishmanioza și filariaza limfatică provoacă suferință cronică, dizabilitate și stigmatizare ocazională.

Malaria este o infecție parazitară transmisă de țânțarul anofel (Anopheles mosquitoes), cunoscut și ca „țânțarul malariei”. Se estimează că provoacă 249 de milioane de cazuri la nivel global și peste 60.8000 de decese în fiecare an, majoritatea deceselor apărând la copiii sub 5 ani.

Publicitate

Febra Denga este cea mai răspândită infecție virală transmisă de țânțarii Aedes. Peste 3,9 miliarde de persoane din peste 132 de țări sunt expuse riscului de a contacta Denga , cu aproximativ 96 de milioane de cazuri simptomatice și aproximativ 40000 de decese în fiecare an.

Alte boli virale transmise prin vectori includ infecția cu virusurile Chikungunya, Zika și West Nile, febra galbenă, encefalita japoneză (toate transmise de țânțari), encefalita transmisă de căpușe și febra hemoragică Crimeea-Congo.

Pe langă bolile virale, există și infecții bacteriene transmise de căpușe la om, precum boala Lyme, Rickettsiozele și Tularemia.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dezvoltat Răspunsul global pentru controlul vectorilor în perioada 2017–2030 (RGCV), oferind astfel o nouă strategie de consolidare a controlului vectorilor la nivel mondial, printr-o capacitate sporită, o supraveghere îmbunătățită, o mai bună coordonare și o acțiune integrată între sectoare și boli.

În România, modificările de ordin climatic (temperaturi ridicate, valurile de căldură ce urmează ploilor abundente), precum și intensificarea circulației de călători și mărfuri din zone endemice au reprezentat factori favorizanți pentru apariția unor cazuri de malarie, febră Denga și infecții cu virusul Zika.

În România sunt supravegheate epidemiologic urmatoarele boli:

 Malaria

 Meningita West-Nile

 Encefalita de căpuşă (TBE)

 Febra butonoasă

 Boala Lyme

Multe dintre aceste boli pot fi prevenite prin măsuri de autoprotecție și prin mobilizarea comunității.

Un element crucial în reducerea poverii bolilor transmise de vectori este schimbarea comportamentului uman, în sensul adoptării măsurilor preventive.

Îmbunătățirea gradului de conștientizare a populației este esențial, astfel încât, oamenii, să știe cum să se protejeze de țânțari, căpușe, insecte, muște și alți vectori.

Accesul la apă și canalizare este un factor foarte important în controlul și eliminarea bolilor. Măsurile de îmbunătățire a stocării apei și îmbunătățirea sistemelor de canalizare contribuie alături de adoptarea comportamentelor preventive la controlul acestor boli la nivel de comunitate.

Măsuri recomandate populației pentru a preveni bolile transmise prin țânțari:

 purtați îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, dacă ieșiți seara din locuințe sau când mergeți în zone cu vegetație sau pe malul apelor;

 utilizați substanțe repelente împotriva țânțarilor, comercializate în farmacii (DEET, icaridin, IR 3535, para-metan-diol), care se aplică pe părţile descoperite ale corpului (în concordanță cu instrucțiunile de pe etichetă);

 împiedicați pătrunderea țânțarilor în casă prin folosirea de plase de protecție la ferestre/uși;

 utilizați substanțe insecticide în locuință/în jurul locuinței;

 utilizați sisteme de aer condiționat în locuință;

 utilizați plase împotriva țânțarilor în jurul paturilor în cazul în care nu sunt disponibile celelalte măsuri menționate anterior sau dacă dormiți în aer liber;

 acoperiți pătuțul sau căruciorul copilului cu plase împotriva țânțarilor.

Înmulțirea țânțarilor poate fi oprită prin:

 evacuarea apei din subsoluri;

 repararea instalațiilor de apă și canalizare din subsoluri și din apropierea locuințelor;

 evitarea aruncării la întâmplare a obiectelor care nu ne mai trebuie și în care apa poate stagna (cutii de conserve, cauciucuri de automobile, jucării etc);

 îndepărtarea gunoaielor menajere în care se pot adăposti țânțarii.

Măsuri recomandate populației pentru a preveni bolile transmise prin căpușe:

Măsuri de protecţie personală împotriva infestării cu căpuşe

 purtați haine deschise la culoare, cu mâneci lungi și pantaloni lungi;

 purtați pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje (nu este indicat să purtați papuci/sandale în zonele endemice);

 aplicați substanțe repelente (DEET-Dietiltoluamidă) pe pielea ce ar putea veni în contact cu căpuşele (mâini, braţ–antebraţ, etc) şi utilizați spray-uri cu repelenţi pe bază de permetrin pentru haine (în special pe pantofi, şosete, pantaloni, etc);

 tratați hainele purtate în aer liber, după activități desfășurate în zone cu potențial de infestare cu căpușe, prin spălare și uscare la aer cald sau fierbinte, timp de cel puțin o oră;

 inspectați corpul cu atenţie, deoarece căpuşele se pot fixa oriunde fără a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii. Înlăturați prompt căpuşele în cazul în care sunt găsite pe corp (cu ajutorul unei pensete cu vârful bont prin prinderea cât mai aproape de piele şi tragerea în sus, astfel încât capul căpuşei să nu rămână în piele);

 după înlăturarea căpuşelor dezinfectați pielea cu acool (70%) şi aplicați un unguent cu antibiotic cu spectru larg.

Împiedicarea înmulțirii căpușelor se poate realiza prin:

1. Managementul habitatelor favorabile căpuşelor – în zonele rezidenţiale în care s-a constatat o infestare semnificativă cu ixodide trebuie luate următoarele măsuri:

 reduceți vegetația înaltă (ierburi, tufișuri);

 înlăturați frunzele moarte şi crengile căzute, distrugeți-le prin ardere;

 înlăturați vegetația din vecinătatea sau de pe pereții caselor;

 acoperiți găurile/crăpăturile din pereții caselor.

1. Managementul animalelor gazdă

 descurajați prezența rozătoarelor (depozitați corect gunoiul menajer, depozitați corect proviziile – inclusiv grâne, fân, etc., folosiți capcane, momeli otrăvite, etc);

 descurajați prezența unor animale sălbatice (căprioare, arici, porci mistreţi, urşi, etc.) în apropierea casei;

 aplicați tratamente cu acaricide adecvate asupra animalelor de companie (câini, pisici, etc) şi asupra celor domestice (oi, capre, vaci, cai şi păsări de curte).

1. Managementul aplicării de acaricide sau prin controlul chimic (cu acaricide) a populațiilor de căpușe

 aplicarea prin pulverizare de formule recomandate de acaricide pe zone restrânse şi în microfocare (nu se fac aplicări masive prin pulverizare / stropire din avion sau maşină);

 alegerea în funcţie de situaţie, de la caz la caz, a acaricidului şi a concentrațiilor celor mai potrivite.

Atenție – aplicarea acaricidelor trebuie efectuată de către personal calificat şi atestat în acest sens.

Sursa: Institutul Național de Sănătate Publică

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending