Connect with us

Eveniment

IDEI pentru MASA de REVELION 2023. Preparate speciale pentru meniul festiv din noaptea de ANUL NOU

Publicat

Publicitate

n principiu, masa de Revelion este compusă din mâncăruri tradiționale, specifice Sărbătorilor de iarnă indiferent de zonă: preparate de casă din carne de porc, pește, vițel și  pasăre.

Gustarea rece poate fi compusă din pastramă de porc, tobă, piftie, cașcaval, salam, șunculiță țărănească, salată boeuf, icre, măsline, roșii umplute cu vinete, ardei gras decorat cu brânză și mărar, salată de crudități cu pui. 

Pe lângă tradiționalele preparate din carne de porc, salatele de vinete sau salatele de boeuf, putem avea la aperitiv pentru masa de Revelion și preparate puțin mai sofisticate.

Un astfel de preparat este somonul afumat cu castraveți și cremă de brânză care se spune că aduce noroc în noptea dintre ani.

Sau dorada în sare, iar pentru aperitive sunt de neuitat bruschetele cu cremă de păstrăv afumat.

Sau, nu în ultimul rând, un biban prăjit asezonat cu salată sau legume sotate, extrem de ușor de gătit, după cum puteți vedea mai jos. 

Publicitate

Iar ca să nu pierdeți gustul afumăturilor ”chef Ovidiu” ne-a transmis o rețetă excelentă de Ciorbă albă de cârnați și cartofi.

Vă oferim câteva idei pentru meniul de Revelion:

Idei pentru masa de Revelion 2023: Cartofi Duchesse / Rozete de cartofi

Ingrediente:

  • 1 kg cartofi
  • 100 gr unt
  • 3 gălbenuşuri ou
  • 1/2 linguriţă nucşoară
  • 50 grame caşcaval
  • sare şi piper după gust

Mod de preparare:

Cartofii se curăţă, se spală şi se taie în cuburi. Se pun la fiert în apă cu sare. Apoi se scurg de apă şi se zdrobesc. Se pune unt, amestecând continuu. Se adaugă treptat gălbenuşurile, caşcavalul ras, nucşoară, sare şi piper dupa gust.

Apoi, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se toarnă aveline din compoziţia formată.

Se introduce tava în cuptorul încălzit la 200 grame şi se lasă circa 6-7 minute.

Idei pentru masa de Revelion 2023: Tartine cu pastă de ton

Este o rețetă extrem de simplă. Totul se poate face în 5 minute. Pasta de ton din conservă va fi un aperitiv delicios și foarte ușor de făcut. Este o pastă de pește rapidă potrivită pentru aperitive și tartine.

Ingrediente pentru 6 persoane

  • 2 conserve de ton bucăți în suc propriu sau chiar în ulei
  • o jumătate de lămâie
  • o jumătate de pachet de unt
  • 2 lingurițe de ulei de măsline
  • o ceapă mică
  • măsline pentru ornare
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Se scoate tonul din conservă după ce se scurge apa/uleiul. Apoi se fărâmițează cu ajutorul unei furculițe. Se adaugă untul si se amestecă bine până se face o pastă omogenă. Se stoarce lămâia și se amestecă în continuare, apoi sarea și piperul. Gustați în permanență pentru a putea regla cât de sărată iese pasta. la final adăugați ceapa tăiată foarte mărunt și uleiul de măsline.

Amestecați până se omogenizează. Apoi puneți câteva felii de pâine la prăjit și te tăiați în formă de triunghi, dreptunghi sau pătrat. Puneți pasta de ton pe bucățelele de pâine prăjită și ornați cu măsline. Sigur o să primiți aprecieri de la musafiri.

Idei pentru masa de Revelion 2023: Dorada în sare

dorada sare

Dorada este unul dintre cei mai gustoși pești de apă sărată. Gătit la cuptor, în sare, este un deliciu. Peștele își trage sare doar cât trebuie pentru a fi bun de mâncat. Se gătește ușor și este o variantă excelentă pentru masa de Revelion. Mai jos vă prezentăm rețeta noastră pentru 4 persoane:

  • 4 bucăți Dorada
  • 2 kg sare grunjoasa mare
  • O lămâie tăiată felii
  • Cimbru, piper,
  • Usturoi – un cățel tăiat felii

Pe o tavă, pe care se pune o hărtie de copt se  face un pat de sare de circa 2 centimetri. Se pune doradele pe sare, iar apoi în interiorul peștilor se pune câte o bucată de usturoi, o felie sau două de lămâie și cimbrul. Apoi se acoperă peștii cu sarea grunjoasă și se pun la cuptor la 150 grade, timp de 40-45 minute.

Curățați sarea și savurați gustul. Se poate stropi cu zeamă de lămâie sau cu mujdei. După preferințe. Se mănâncă cu mâna și pentru asta ar trebui ca într-un bol cu apă sa puneți câteva felii de lămâie pentru a vă curăța degetele în timp ce mâncați. Puteți pune în timp ce peștele este la cuptor si niște cartofi noi, cu tot cu coaja la copt.

Idei pentru masa de revelion2023: Bruschete cu cremă de păstrăv

bruschete pastravDe ce aveți nevoie:

  • O bucată păstrăv afumat
  • un pachet de unt
  • două franzele baghetă
  • o lămâie
  • ulei de măsline 100 grame
  • un cățel de usturoi
  • busuioc, oregano, piper, sare

În uleiul de măsline se adaugă usturoiul tocat mărunt, sarea, piperul, oregano și busuiocul. Se amestecă bine. Apoi se taie baghetele de franzelă în felii subtiri. Se unge cu pasta de ulei fiecare felie, iar apoi se pun la cuptorul încinsla 150 de grade C , câteva minute până devin crocante ( grijă să nu le ardeți)

Se ia păstrăvul afumat, se curăță de oase și de piele. Carnea se mărunțește și se amestecă cu bucata de unt până se face o pastă. Se adaugă zeamă de lămâie, sare si piper după gust. După ce pasta este gata se adauga pe feliile de pâine făcute cu busuioc și usturoi. Se asează pe un platou și garantat va fi cel mai apreciat aperitiv de pe masă. Se poate orna cu o feliuță de măslină

O a doua varianta este să ungeti feliile de pâine prăjită cu unt sau cremă de brânză și să adăugați pe ele bucățele din păstrăvul afumat și o bucățică mică de lămâie. La fel vor fi apreciate și savurate de musafiri.

Idei pentru masa de revelion 2023: Salată Olivier / variantă salată de beuf

Ingrediente:

  • 500 gr piept de pui
  • o legătură mărar
  • o linguriţă muştar
  • 3 linguri iaurt
  • 3 căţei de usturoi
  • 4 cartofi potriviţi
  • 4 castraveţi muraţi medii
  • 3 linguri de maioneză
  • o salată verde (pentru ornat)
  • o roşie (pt ornat)
  • 2 ouă fierte (pentru ornat)
  • măsline negre (pentru ornat)
  • sare, piper

Pieptul de pui se fierbe şi apoi se taie cubuleţe. Cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi se dau pe răzătoarea mare. Castraveţii muraţi se taie cubuleţe mici, iar mărarul se toacă mărunt. Toate aceste ingrediente se amestecă într-o salatieră.

Sosul: se amestecă maioneza cu iaurtul, muştarul, sarea şi usturoiul pisat. Combinăm sosul cu salata şi pregătim patul verde (din salata verde), după care aşezăm salata peste.

Idei pentru masa de revelion 2023: Ciorbă albă de cârnați afumați cu cartofi

ciorba carnati si cartofi

După cura de sarmale, salate de boef și ouă umplute, este posibil să simțiți nevoia unui preparat de sezon, dar mai ușor decât cele enumerate mai sus.

Ciorba albă de cârnați poate fi elementul perfect: nici nu mai mâncați sarmale, dar în același timp rămâneți în tema culinară a sărbătorilor de iarnă. Din păcate până să apucăm să îi facem o poză, fotograful nostru a mâncat-o pe toată. Până la urmă și asta este o dovadă că este o soluție delicioasă pentru masa de Revelion… sau de după..

Ingrediente:

  • 4 cepe medii
  • 2 morcovi
  • 1 țelină
  • 1 ardei
  • 3 cartofi
  • 500 g cârnați de casă afumați
  • 4 ouă
  • 6 linguri de smântână grasă
  • 2 căței de usturoi
  • 1 sticlă de coniac sau vinars
  • sare, borș, piper după gust

Mod de preparare: Punem uleiul la încins într-o oală și adăugăm cârnațul tăiat bucățele, apoi, după 3 minute, ceapa tăiată cubulețe.

Ne servim cu un pahar de vinars, cât timp așteptăm ca ceapa să devină sticloasă.

Adăugăm apoi morcovul tăiat în bucăți foarte mici sau dat prin răzătoare, dacă găsiți una prin casă.

Le călim pe toate aproximativ 5 minute, apoi adăugăm țelina și ardeiul și ulteruir o cană de apă fierbinte.

Imediat după această operațiune este nevoie de un alt păhărel de vinars pentru că trebuie să așteptăm să înceapă să fiarbă.

Apoi adăugați treptat apă și puțin borș lichid.

După încă două pahare de vinars, legumele ar trebui să fie fierte (oricum nu vă mai pasă) și puteți adăuga cartofii.

Secretul vine abia la sfârșit: gălbenușul ouălor trebuie amestecat bine cu smântâna apoi adăugat câte puțină ciorbă fiartă (doar ușor, pentru a nu se tăia – cu cât smântâna este mai grasă, se taie mai greu) peste amestec, până acesta devine fierbinte.

Ciorba va prinde astfel o consistență cremoasă. Indiferent cum va ieși, la final veți fi fericit.

Idei pentru masa de revelion 2023: Friptură de porc cu rozmarin, usturoi şi măsline

Ingrediente:

  • 1 bucată pulpă de porc
  • 2-3 căţei de usturoi
  • câteva crenguţe de rozmarin proaspăt
  • o mână de măsline
  • fulgi de chilli
  • sare şi piper după gust
  • ulei

Pulpa de porc se spală, se zvântă şi se freaca bine cu sare. Se aşează într-o tavă şi se presară cu piper, fulgi de chilli, măslinele şi usturoiul tăiate cubuleţe. Se stropeşte uşor cu ulei – opţional şi cu puţin vin. Se dă la cuptorul încins pentru aproximativ 45-50 de minute.

Idei pentru masa de Revelion 2023: Somon afumat cu castraveți și cremă de brânză

  • 200 gr somon afumat
  • 200 gr cremă brânză
  • 1 castravete
  • 1 ceapă roșie
  • câteva fire mărar
  • 2-3 linguri zeamă de lămâie
  • caviar german
  • sare de mare
  • piper alb

Mod de preparare:

Desfacem somonul afumat bucăți,  punem în robotul de bucătărie și îl mărunțim. Amestecăm somonul cu cremă de brânză. Adaugăm ceapa și mărarul tocate fin, apoi omogenizăm compoziția. Dacă nu doriți să se simtă bucățelele de ceapă o puteți băga la robot și o transformați în pastă.

Tăiem castravetele felii nu foarte groase și le așezăm pe un platou. Punem crema de somon într-un sprit și ornăm feliuțele de castravete. Decorăm cu caviarul german și crenguțe de mărar.

Idei pentru masa de revelion 2023: Somon pe grill cu sos de iaurt Ingrediente:

  • 2 medalioane de somon
  • 4 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 2 lingurțte sare roz de Himalaya
  • 2 lingurițe condiment pentru pește
  • zeamă de la jumătate de lămâie

Pentru sos:

  • 200 gr iaurt gras
  • zeama de la jumătate de lămâie
  • 2-3 căței usturoi
  • mărar și pătrunjel
  • ceapă verde
  • sare și piper

Mod de preparare:

Stropim peștele pe ambele părți cu zeama de la jumătate de lămâie și cu două linguri ulei de masline extravirgin. Presărăm condimentul pentru pește și sarea roz. Ungem grill-ul cu două linguri de ulei de măsline și când e foarte bine încins așezăm pe el peștele.

Lăsăm aproximativ 5-10 minute pe fiecare parte, depinde cât este de gros. Cât stă peștele pe grill pregătim sosul de iaurt. Adăugăm pătrunjelul, mărarul usturoiul pisat și frunzele de ceapă verde tocate mărunt și omogenizăm. Servim sosul alături de pește.

Idei pentru masa de Revelion 2023: Mușchi de porc cu sos de mere și legume sote

Ingrediente pentru mușchi:

  • 1 mușchi de porc cca 1 kg
  • 200 ml vin alb
  • 1 crenguță rozmarin
  • 1 lingură condiment pentru carne de porc
  • praf de usturoi
  • boia de ardei
  • piper
  • 3 linguri miere
  • 1 lingură oțet balsamic

Pentru sosul de mere:

  • 2 mere mari dulci-acrișoare
  • 1 lingură zahăr brun
  • 50 ml vin alb

Pentru garnitură:

  • 500 gr legume (mazăre, morcov, conopida, brocolli)
  • 50 gr unt
  • 1 linguriță condiment pentru legume

Mod de preparare

Amestecăm într-un bol condimentele și frecăm bine mușchiul cu amestecul rezultat. Punem mușchiul în folie de aluminiu și îl punem în tavă. Adăugăm vinul alb și dăm la cuptor 30-40 minute.

Scoatem mușchiul din folie și îl glazurăm cu mierea diluată cu oțetul balsamic.

Dăm la cuptor din nou pentru 10-15 minute, ca să se rumenească. Scoatem mușchiul din tavă, acoperim cu folie de aluminiu și îl lăsăm câteva minute să își lase aromele apoi tăiem felii.

Cât stă mușchiul în cuptor pregătim sosul de mere.

Curațăm merele și le tăiem cubulețe mici. Le sotam în unt până încep să se înmoaie. Adăugăm zahărul brun și le lăsăm pe foc încă două minute. Mixăm compoziția, adaugăm vinul și dăm într-un clocot.

Sotăm legumele în unt și asezonăm cu condimentul pentru legume. Legumele nu trebuie lăsate foarte mult, trebuie să își mențină culoarea și să fie ușor crocante, nu trebuie să se înmoaie.

După gust mai puteți adăuga sare și piper. Așezăm pe un platou și servim.

Idei pentru masa de Revelion 2023: Ouă umplute cu brânză Cheddar

Ingrediente:

  • 12 ouă
  • 2 linguri de brânză Cheddar rasă
  • 1/2 ceașcă de maioneză
  • 1 lingură de muștar
  • 4 felii de bacon

Mod de preparare:

Fierbe ouăle timp de 10-12 minute și toarnă apă rece peste ele până când ajung la temperatura camerei. Decojește-le cu grijă și taie-le în jumătăți.

Într-o tigaie curată, prăjește baconul până când capătă o culoare maronie. Scurge-l pe șervetele uscate. Îndepărtează gălbenușurile și amestecă-le cu maioneză, muștar, brânza Cheddar și bucățele mărunte de bacon. Umple jumătățile de ouă cu acest amestec și răcește-le în frigider timp de câteva ore.

Poți decora ouăle umplute cu Cheddar și bacon cu câteva frunze de pătrunjel. Acestea se servesc reci, la antreu.

Idei pentru masa de Revelion 2023: Cârnăciori la cuptor

Ingrediente:

  • cca 70 g zahăr brun
  • 450 g bacon, tăiat felii
  • câteva bucățele de cârnăciori afumați

Mod de preparare:

Încinge cuptorul la 170 de grade Celsius. Învelește fiecare cârnăcior în câte o felie de bacon, prinde-o cu o scobitoare și pune-o într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Înainte de a băga totul în cuptor, presară niște zahăr peste preparat. După 30-40 de minute, gustarea este gata și poate fi pusă pe platoul de aperitive.

Idei pentru masa de Revelion 2023: Rulou cu somon și cremă de brânză

Ingrediente:

  • 1 pachet de cremă de brânză
  • 1 lingură mărar proaspăt și tocat sau o linguriță de mărar uscat
  • 4 foi de tortilla
  • un somon afumat, tăiat fin
  • 16 frunze de spanac
  • 16 felii de ardei gras roșu

Mod de preparare:

Amestecă mărarul cu crema de brânză. Pune câte 50 g din compoziție pe fiecare tortilla, apoi câte un sfert din somon. Acoperă cu 3-4 frunze de spanac și 4 felii de ardei roșu. Rulează foile de tortilla, strângându-le tare, și învelește-le în folie alimentară. Bagă-le în frigider pentru cel puțin 2 ore, dar nu mai mult de 24 de ore, înainte de servire.

Idei pentru masa de Revelion 2023: Foietaj cu măsline și lapte

Un preparat ideal pentru aperitiv și pentru ronțăit între mese. Nu este complicat de făcut

Ingrediente:

  • 350 g aluat foietaj
  • 15 măsline verzi umplute cu ardei
  • 1 gălbenuș
  • 1 lingură lapte

Mod de preparare:

Întinde aluatul de foietaj într-un dreptunghi (32x15cm) cu o grosime de 3mm. Taie-l pe lungime în două bucăți de 18 și 14 cm. Pune-le la rece timp de 10 minute. Așează bucata mai mică de aluat pe o tavă presărată cu făină. Așează pe ea, pe latura de 14 cm, 5 măsline cap la cap, pornind de la 1.5 cm de margine.

Formează încă două rânduri (la 2 cm distanță unul de celălalt) cu restul măslinelor. Unge toată suprafața aluatului în jurul măslinelor cu galbenușul bătut cu lapte. Acoperă cu cealaltă foaie de aluat și presează ușor pe toată suprafața astfel încât să lipești bine în jurul măslinelor. Pune totul la frigider timp de 20 minute.

Încinge cuptorul la 200 C/ gaz treapta 6. Nivelează marginile aluatului, apoi taie fâșii pe lungime, astfel încât să rămână măslinele în secțiune. Așează foietajele pe o tavă cu hârtie de copt și coace-le timp de 5-6 minute. Scoate-le pe un grătar să se răcească.

Idei pentru masa de Revelion 2023: Sandvis cu somon și hrean

Ingrediente:

  • 250 g somon afumat rupt fâșii
  • 100 g cremă de brânză
  • 2 lingurițe hrean ras
  • ierburi aromate
  • 4 felii pâine de secară
  • ou fiert

Mod de preparare:

Amestecă crema de brânză cu hreanul și întinde-o pe feliile de pâine prăjită. Adaugă fâșii de somon și ierburi aromate și ou. Servește cu felii de lămâie.

Idei pentru Masa de Revelion 2023: Șalău file cu sos de capere și lămâie

Ingrediente pentru o porție de 4 persoane

  • 4 bucăți pește șalău file
  • 2 buc lămâi
  • 1 linguriță amestec de legume uscate
  • 1 linguriță mix de ierburi aromatice ( cimbrișor, oregano, busuioc si dafin)
  • 30 ml ulei de măsline
  • câteva boabe de piper
  • praf de piper măcinat
  • sare după gust
  • 50 gr capere în oțet
  • 50 ml vin alb sec
  • 75 ml ulei măsline

Se iau cele 4 bucăți de șalău și se pun la marinat amestecând 20 ml de ulei de masline cu vinul alb, cu un praf de sare si piper, cu un praf de amestec de plante aromatice ( cimbrișor, oregano, busuioc si dafin) și sucul de la o lămâie, se toarnă peste pește și se lasă cel puțin 30 de minute.

Se scoate peștele de la marinat și se prăjește în ulei încins sau se pune pe hârtie pentru copt, într-o tavă și se rumenește în cuptor circa 25-35 minute la o temperatura de 150 de grade celsius. Verificați periodic să nu se ardă.

Sosul de capere se pregătește în uleiul de măsline rămas, încins la foc. Apoi se pun în el caperele, mișcând tigaia pe flacără câteva secunde, adăugându-se legumele deshidratate, sare si piperul praf și boabe, restul de condimente rămas din plante aromatice.

Peste acestea se stoarce sucul de la o lămâie si se pune din nou pe foc, mișcând încontinuu tigaia, circa 5 minute. Sosul se toarnă fierbinte peste peștele rumenit și așezat pe un platou .

Idei pentru masa de Revelion 2023: Pomana porcului

Nu credem că există o mâncare mai tradițională decât ”pomana porcului” . Gustul este absolut senzațional și după servire, merge cu aproape orice băutură, atât vinul, berea cât și tăria. Practic deschide ”țugul” pentru o noapte întreagă. În plus , nimic nu se aruncă și poate fi consumat și în zilele următoare.

Untura rămasă se poate întinde pe pâine și cu niste ceapă tocată mărunt presărată deasupra îți aduce aminte de gustul copilăriei, de viața curată de la țară.

Pentru 8 porții de pomana porcului sunt necesare următoarele:

  • 1 kg piept de porc
  • 1/2 kg ceafă de porc fără os
  • 1/2 kg cotlet de porc fără os
  • 1/2 kg de cârnați de porc ( de preferabil afumat)
  • 2 cepe albe
  • 2 caței de usturoi
  • 4 lingurițe de boia de ardei dulce
  • condimente: Sare, piper

Mod de preparare

Se taie cuburi toată carnea. Pentru început se pune pieptul de porc într-o cratiță mare si se pune la încins. După ce începe să se topească grăsimea se adaugă ceapa tăiată mărunt si se călește împreună cu aceasta.

Apoi se adaugă pe rând bucățile tăiate cuburi de ceafă și cotlet. Se amestecă tot timpul la foc mic. Cratița trebuie acoperită cu un capac.

După ce toată carnea a fiert mai bine de o oră în grăsimea topită, se adaugă cârnațul și usturoiul tocat mărunt și se mai lasă pe foc încă 35-45 de minute. În acest timp se mai adaugă boia de ardei dulce, piper și sare după gust. Se amestecă aproape tot timpul cu grijă să nu se prindă de fundul cratiței.

La sfârșit orice bucată de carne trebuie să se topească în gură. Poate fi servit cu mămăligă sau cu piure de cartofi. Merge la fix cu salata de castraveți murați.

Idei pentru masa de Revelion 2023: Crap la cuptor

Ingrediente :

  • – un crap de cca 1 kg
  • – condimente pentru pește
  • – piper alb
  • – un ardei rosu
  • – un ardei verde
  • – 2 cepe
  • – 5 roșii
  • – 1 lămâie
  • – o căpățână și jumătate de usturoi
  • – 1 fir pătrunjel verde
  • – 1 cană de apă
  • – ulei masline
  • – sare

Mod de preparare

Se condimentează peștele cu condimentul special pentru pește și cu piper. Se pune apoi la rece 2-3 ore.

Puneți într-o tavă ulei de măsline. Apoi se adaugă ardeii tăiati pe lung, ceapa tăiată și căteii de usturoi care se pun netăiați, întregi.

Se face un pat de legume pe care se pune pestele. În interiorul peștelui puneți câteva felii de lămâie si un fir de pătrunjel verde. Pe lângă crap puneti roșii taiate și felii de lămâie.

Se adaugă o cană de apă, și se pune la cuptor, la foc mediu- 150 grade celsius timp de o oră și jumătate. După 60 de minute întoarceți peștele.

Pentru garnitură se pot adăuga cartofi natur sau consuma simplu, cu mămăligă.

Idei pentru masa de Revelion 2023: Tocană de creveți cu pâine prăjită

Ingrediente:

  • 6-7 căței de usturoi
  • Creveți curățați-  500 g
  • 2 lămâi sau limes
  • vin alb ( sec sau demisec) 100 ml
  • pătrunjel – o legătură
  • 50 grame de unt
  • pâine feliată
  • ulei de măsline sau de floarea soarelui
  • sare, piper
  • chili

Mode de preparare:

Este o rețetă simplă, care se face în 10-15 minute. Se pune o tigaie cu ulei pe foc. Se taie usturoiul felii și se prăjește. Se adaugă creveții și se rumenesc 4-5 minute.

Se taie în două lămâile și se storc peste creveți

Se taie mărunt legătura de pătrunjel și se adaugă peste creveți.

Se adaugă vinul și apoi întreaga compoziție lasă 10 minute la fiert

Se adaugă untul și se lasă să se topească în sosul format.

Se adaugă sare, puțin piper. Cei care preferă picant pot adăuga și chili

Se iau feliile de pâine si se prăjesc în prăjitorul de pâine.

Când se consumă, pâinea prăjită se poate baga în sosul creveților.

Poftă bună!

Creveți delicioși cu coniac, usturoi si pătrunjel verde

Și dacă suntem la capitolul CREVEȚI, am primit de la un mare chef o rețetă de creveti delicioși cu coniac, usturoi si pătrunjel verde. O retetă originală din nordul Italiei excelentă pentru masa de Revelion.

Ingrediente:

  • -creveți decorticați și prefierți
  • -ulei de măsline
  • -usturoi
  • -coniac
  • -lămâie
  • -pătrunjel verde
  • -sare și piper
  • -fulgi de chili (optional)

Mod de preparare:

Într-o tigaie se pune puțin ulei de măsline în care se pun la prăjit creveții decorticați și spălați. Pentru ca se folosesc creveți prefierți, timpul de gătire este mic, de câteva minute. După ce se prăjesc 2-3 minute pe fiecare parte, se adaugă sare, piper și câțiva fulgi de chili (dacă doriți să fie picanți).

Zdrobiți 2-3 căței de usturoi și puneți-i în tigaie peste creveți. Stoarceți și o jumătate de lămâie.

Adăugați un păhărel de coniac peste creveții din tigaie și lăsați sa se mai gătească 2-3 minute până când se evaporă alcoolul și rămâne doar aroma plăcută de coniac.

Aveți grija sa nu gătiți prea mult și să rămână în tigaie sosul delicios format de uleiul de măsline, zeama de lămâie și coniac.

La final puneți o cantitate generoasă de pătrunjel verde tocat mărunt.

Se servesc cu bagheta franțuzească prăjită sau se pot amesteca cu paste fierte al dente.

Idei de gătit pentru masa de Revelion: Rețetă de biban de mare prăjit

Bibanul de mare este o delicatesă printre cunoscători. Se potrivește de minune la masa de Revelion, fiind un pește cu un conținut scăzut de grăsimi, dar foarte bogat în proteine și Omega 3.

Este extraordinar de gustor, iar ușurința cu care pot fi scoase oasele îl fac ideal și pentru copii.

Cel mai comun tip de biban vândut la noi este bibanul de mare cu dungi.

Se poate pregăti ușor și acasă, la cuptor, la grătar sau prăjit, însă merită să îl încercați și la restaurant.

Bibanul de mare proaspat are o aromă ușoară, dulce și carne albă cu textură fină. Gustul său aduce aminte de plajele însorite ale Greciei și de tavernele albastre la care peștele este felul principal în meniu.

Prăjit în ulei de măsline sau unt cu sare și piper este o opțiune rapidă și ușoară pentru acasă.

Rețetă biban de mare pentru noaptea de Revelion:

Lăsați peștele timp de 10 de minute afară din frigider, înainte de a-l găti.

Bibanul curatat și spălat, trebuie șters cu un prosop de hârtie.

Apoi se stropeste cu zeama de lămâie și se lasa 10 minute.

Asezonați-l cu sare și puțin piper. Nu puneți usturoi direct pe pește. Usturoiul trebuie preparat separat, într-un mujdei gustos.

Încingeți uleiul și gătiți fiecare parte doar 3-4 minute la foc mediu pentru rezultate optime.

Se poate servi cu legume sotate sau cu salată verde.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Peste 300 de locuri de muncă disponibile la Botoșani. LISTA cu locurile de muncă comunicată de AJOFM

Publicat

Publicitate

Peste 330 de locuri de muncă sunt libere în această săptămână la nivelul județului Botoșani, au anunțat responsabilii din zona forțelor de muncă. Datele au fost centralizate de AJOFM Botoșani de la agenții economici și făcute publice la începutul acestei săptămâni.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

DENUMIRE JOB DENUMIRE ANGAJATOR ADRESA ANGAJATOR
INGINER TEXTILE, PIELARIE ROMED SRL STR.ION PILLAT, Nr. 27A, LOC.BOTOSANI, Telefon:0040231537200
INGINER CONSTRUCTII CIVILE, INDUSTRIALE SI AGRICOLE ALERO SRL STR.NAŢIONALĂ, Nr. 21, LOC.BOTOSANI, Telefon:0744556520
INGINER CONSTRUCTII CIVILE, INDUSTRIALE SI AGRICOLE TOTAL INVEST GRUP SRL STR.Str. ION PILLAT, Nr. 9, G1, LOC.BOTOSANI, Telefon:0733021913
PROIECTANT INGINER INSTALATII TEHNO INSTAL NORD SRL STR.Str. PRIMĂVERII,

Nr. 11, A, Ap. 12, LOC.BOTOSANI, Telefon:0728984158

INGINER/SUBINGINER TEHNOLOG PRELUCRARI MECANICE SC UPSS SA STR.Str. ETERNITATII,

Nr. 2, LOC.BOTOSANI, Telefon:516881

INGINER ÎN INDUSTRIA ALIMENTARA LACTO SOLOMONESCU SRL STR.PRINCIPALA, Nr. F.N., LOC.MIRON COSTIN, Telefon:0728882280
MEDIC SPECIALIST SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA MAVROMATI STR.MARCHIAN, Nr. 11,

LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/518812

ASISTENT MEDICAL GENERALIST SPITALUL MUNICIPAL DOROHOI STR.BLD. VICTORIEI,

Publicitate

Nr. 75, MUN., LOC.DOROHOI, Telefon:231613240

FARMACIST DR.MAX S.R.L. STR.AEROPORTULUI,

Nr. 53, COM., LOC.BOTOSANI, Telefon:0213017474

INSPECTOR DE SPECIALITATE ÎN ADMINISTRATIA PUBLICA DIRECTIA SERVICII PUBLICE STR.Pietonalul transilvaniei, Nr. 2, LOC.BOTOSANI, Telefon:0726291827
TRANSLATOR TOTAL INVEST GRUP SRL STR.Str. ION PILLAT, Nr. 9, G1, LOC.BOTOSANI, Telefon:0733021913
MAISTRU CONSTRUCTII CIVILE, INDUSTRIALE SI AGRICOLE ALERO SRL STR.NAŢIONALĂ, Nr. 21, LOC.BOTOSANI, Telefon:0744556520
TEHNICIAN ELECTRONICA CONTED SA STR.Str. 1 DECEMBRIE 1918, Nr. 8, LOC.DOROHOI, Telefon:0760685644
TEHNICIAN ELECTRONICA VIDEOLED SMART SECURITY SRL STR.CURCUBEULUI, Nr. 11, 11, B, Ap. 3, LOC.MUNICIPIUL BOTOSANI, Telefon:0745508714
TEHNICIAN ELECTRONICA VIDEOLED SMART SECURITY SRL STR.CURCUBEULUI, Nr. 11, 11, B, Ap. 3, LOC.MUNICIPIUL BOTOSANI, Telefon:0745508714
TEHNICIAN ÎN INDUSTRIA CONFECTIILOR SI TRICOTAJELOR GT COMPANY SRL STR.Calea NAŢIONALĂ,

Nr. 30, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/534833

TEHNICIAN DENTAR DARE TO SMILE SRL STR.Mihai Eminescu,

Nr. 37, LOC.CATAMARESTI-DEAL, Telefon:0754022991

BRANCARDIER SPITALUL MUNICIPAL DOROHOI STR.BLD. VICTORIEI, Nr. 75, LOC.DOROHOI, Telefon:231613240
ASISTENT MEDICAL GENERALIST SPITALUL MUNICIPAL DOROHOI STR.BLD. VICTORIEI, Nr. 75, LOC.DOROHOI, Telefon:231613240
ASISTENT MEDICAL GENERALIST SPITALUL MUNICIPAL DOROHOI STR.BLD. VICTORIEI, Nr. 75, LOC.DOROHOI, Telefon:231613240
AGENT DE VÂNZARI HIGH TECH TOOLS S.R.L. STR.SOARELUI, Nr. 1536 A, LOC.CURTESTI, Telefon:0728040101
AGENT DE VÂNZARI MARIOSPRODCONF SRL STR.ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, LOC.BOTOSANI, Telefon:0752216503
ELECTRICIAN ILUMINARE SCENA TEATRUL MIHAI EMINESCU STR.B-dul MIHAI EMINESCU, Nr. 48, LOC.BOTOSANI, Telefon:0741614358
PROGRAMATOR AJUTOR CA CONNECT SRL STR.DOBOSARI, Nr. 79H, LOC.BOTOSANI, Telefon:0785265911
ANALIST AJUTOR CA CONNECT SRL STR.DOBOSARI, Nr. 79H, LOC.BOTOSANI, Telefon:0785265911
TEHNICIAN PENTRU SISTEME DE DETECTIE, SUPRAVEGHERE VIDEO, CONTROL ACCES VIDEOLED SMART SECURITY SRL STR.CURCUBEULUI, Nr. 11, 11, B, Ap. 3, LOC.MUNICIPIUL BOTOSANI, Telefon:0745508714
RECEPTIONER DE HOTEL MARIOSPRODCONF SRL STR.ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, LOC.BOTOSANI, Telefon:0752216503
GESTIONAR DEPOZIT CASA PAINII SRL STR.Calea NATIONALA, Nr. 121A, LOC.BOTOSANI, Telefon:0748118565
BUCATAR IANYS BUSINESS SRL STR.aleea dumbrava,

Nr. 4, LOC.DOROHOI, Telefon:0748117774

BUCATAR MARIOSPRODCONF SRL STR.ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, LOC.BOTOSANI, Telefon:0752216503
BUCATAR VICTORIOUS BUSINESS S.R.L. STR.CUZA VODA, Nr. 4, LOC.MUNICIPIUL BOTOSANI, Telefon:0747081800
PIZZAR IANYS BUSINESS SRL STR.aleea dumbrava,

Nr. 4, LOC.DOROHOI, Telefon:0748117774

PIZZAR MARIOSPRODCONF SRL STR.ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., LOC.BOTOSANI, Telefon:0752216503
OSPATAR (CHELNER) IANYS BUSINESS SRL STR.aleea dumbrava,

Nr. 4, LOC.DOROHOI, Telefon:0748117774

OSPATAR (CHELNER) VICTORIOUS BUSINESS S.R.L. STR.CUZA VODA, Nr. 4, LOC.MUNICIPIUL BOTOSANI, Telefon:0747081800
GOSPODAR ASOCIATIA DE PROPRIETARI NR.11 STR.col. V. Tomoroveanu, Nr. 4, LOC.BOTOSANI, Telefon:0734908729
CAMERISTA HOTEL MARIOSPRODCONF SRL STR.ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, LOC.BOTOSANI, Telefon:0752216503
VÂNZATOR EDIMAR COMPANY SRL STR.Str. VIILOR, Nr. 7, B, Ap. 4, LOC.BOTOSANI, Telefon:0740214137
INFIRMIER/INFIRMIERA SPITALUL MUNICIPAL DOROHOI STR.BLD. VICTORIEI,

Nr. 75, LOC.DOROHOI, Telefon:231613240

ÎNGRIJITOARE LA UNITATI DE OCROTIRE SOCIALA SI SANITARA SPITALUL MUNICIPAL DOROHOI STR.BLD. VICTORIEI,

Nr. 75, LOC.DOROHOI, Telefon:231613240

ZIDAR ROSAR-TENCUITOR ALERO SRL STR.NAŢIONALĂ, Nr. 21, LOC.BOTOSANI, Telefon:0744556520
ZIDAR ROSAR-TENCUITOR D&D CONSTRUCT SRL STR.1 MAI, Nr. 1A, LOC.BOTOSANI, Telefon:0743794621
ZIDAR ROSAR-TENCUITOR TOTAL INVEST GRUP SRL STR.Str. ION PILLAT, Nr. 9, G1, LOC.BOTOSANI, Telefon:0733021913
FIERAR BETONIST D&D CONSTRUCT SRL STR.1 MAI, Nr. 1A, LOC.BOTOSANI, Telefon:0743794621
FIERAR BETONIST TOTAL INVEST GRUP SRL STR.Str. ION PILLAT, Nr. 9, G1, LOC.BOTOSANI, Telefon:0733021913
DULGHER (EXCLUSIV RESTAURATOR) D&D CONSTRUCT SRL STR.1 MAI, Nr. 1A, LOC.BOTOSANI, Telefon:0743794621
DULGHER (EXCLUSIV RESTAURATOR) TOTAL INVEST GRUP SRL STR.Str. ION PILLAT, Nr. 9, G1, LOC.BOTOSANI, Telefon:0733021913
FAIANTAR D&D CONSTRUCT SRL STR.1 MAI, Nr. 1A, LOC.BOTOSANI, Telefon:0743794621
INSTALATOR RETELE TERMICE SI SANITARE SC MONTAJ-VARTO INSTALATII SRL STR.savenilor, Nr. 27, LOC.MUNICIPIUL BOTOSANI, Telefon:0750173372
ZUGRAV ALERO SRL STR.NAŢIONALĂ, Nr. 21, LOC.BOTOSANI, Telefon:0744556520
ZUGRAV D&D CONSTRUCT SRL STR.1 MAI, Nr. 1A, LOC.BOTOSANI, Telefon:0743794621
SUDOR PRODALCOM SA STR.A. S. PUŞKIN, Nr. 129, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/534672
LACATUS MECANIC PRODALCOM SA STR.A. S. PUŞKIN, Nr. 129, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/534672
OPERATOR LA MASINI-UNELTE SEMIAUTOMATE SI AUTOMATE MOBILIER DELAGRAVE S.R.L. STR.1 DECEMBRIE, Nr. 87, LOC.DARABANI, Telefon:0757596095
FREZOR UNIVERSAL SC UPSS SA STR.Str. ETERNITATII,

Nr. 2, LOC.BOTOSANI, Telefon:516881

STRUNGAR UNIVERSAL SC UPSS SA STR.Str. ETERNITATII,

Nr. 2, LOC.BOTOSANI, Telefon:516881

STRUNGAR LA STRUNG CARUSEL SC UPSS SA STR.Str. ETERNITATII,

Nr. 2, LOC.BOTOSANI, Telefon:516881

MECANIC AUTO REC SRL STR.Calea NAŢIONALĂ,

Nr. 163, MUN., LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/631235

MECANIC UTILAJ HIGH TECH TOOLS S.R.L. STR.SOARELUI, Nr. 1536 A, LOC.CURTESTI, Telefon:0728040101
MECANIC INTRETINERE SI REPARATII UTILAJE DIN INDUSTRIA TEXTILA, CONFECTII SI INCALTAMINTE GT COMPANY SRL STR.Calea NAŢIONALĂ,

Nr. 30, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/534833

ELECTRICIAN ÎN CONSTRUCTII ELSACO POWER SRL STR.Str. RĂZBOIENI,

Nr. 3B, LOC.BOTOSANI, Telefon:0728027530

ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI REPARATII CONTED SA STR.Str. 1 DECEMBRIE 1918, Nr. 8, LOC.DOROHOI, Telefon:0760685644
ELECTROMECANIC GT COMPANY SRL STR.Calea NAŢIONALĂ,

Nr. 30, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/534833

COFETAR NATURAL DEEA CAKES S.R.L. STR.NAŢIONALĂ, Nr. 79, MUN. , A, Ap. 6, LOC.BOTOSANI, Telefon:0755211485
PATISER NATURAL DEEA CAKES S.R.L. STR.NAŢIONALĂ, Nr. 79,  A, Ap. 6, LOC.BOTOSANI, Telefon:0755211485
PATISER PRINCESS CAKES IASI S.R.L. STR.Muşatini, Nr. 36, LOC.HLIPICENI, Telefon:0754921174
CROITOR RBT BOUTIQUE S.R.L. STR.MATEI CORVIN,

Nr. 10, LOC.DOROHOI, Telefon:0736900096

CONFECTIONER, PRELUCRATOR ÎN INDUSTRIA TEXTILA FPS FLEXIBLES ROMÂNIA S.R.L. STR.Calea NATIONALA,

Nr. 1F,LOC.BOTOSANI, Telefon:0314/057777

CONFECTIONER, PRELUCRATOR ÎN INDUSTRIA TEXTILA MARIOSPRODCONF SRL STR.ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, LOC.BOTOSANI, Telefon:0752216503
CONFECTIONER, PRELUCRATOR ÎN INDUSTRIA TEXTILA RBT BOUTIQUE S.R.L. STR.MATEI CORVIN,

Nr. 10, LOC.DOROHOI, Telefon:0736900096

BRODER MANUAL-MECANIC ROMED SRL STR.ION PILLAT, Nr. 27A, LOC.BOTOSANI, Telefon:0040231537200
CONFECTIONER ARTICOLE DIN PIELE SI ÎNLOCUITORI ROMED SRL STR.ION PILLAT, Nr. 27A, LOC.BOTOSANI, Telefon:0040231537200
CONTROLOR CALITATE GT COMPANY SRL STR.Calea NAŢIONALĂ,

Nr. 30, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/534833

OPERATOR CONFECTIONER INDUSTRIAL ÎMBRACAMINTE DIN TESATURI, TRICOTAJE, MATERIALE SINTETICE CONTED SA STR.Str. 1 DECEMBRIE 1918, Nr. 8, LOC.DOROHOI, Telefon:0760685644
OPERATOR CONFECTIONER INDUSTRIAL ÎMBRACAMINTE DIN TESATURI, TRICOTAJE, MATERIALE SINTETICE DAGAMITEX S.R.L. STR.NAŢIONALĂ, Nr. 32, MUN., LOC.BOTOSANI, Telefon:0740113388
OPERATOR CONFECTIONER INDUSTRIAL ÎMBRACAMINTE DIN TESATURI, TRICOTAJE, MATERIALE SINTETICE GT COMPANY SRL STR.Calea NAŢIONALĂ,

Nr. 30, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231/534833

OPERATOR CONFECTIONER INDUSTRIAL ÎMBRACAMINTE DIN TESATURI, TRICOTAJE, MATERIALE SINTETICE LTP BALKAN S.R.L. STR.NAŢIONALĂ, Nr. 3, LOC.BOTOSANI, Telefon:0231708050
OPERATOR CONFECTIONER INDUSTRIAL ÎMBRACAMINTE DIN TESATURI, TRICOTAJE, MATERIALE SINTETICE ROMED SRL STR.ION PILLAT, Nr. 27A, LOC.BOTOSANI, Telefon:0040231537200
OPERATOR CONFECTII ÎMBRACAMINTE DIN PIELE SI ÎNLOCUITORI DAGAMITEX S.R.L. STR.NAŢIONALĂ, Nr. 32, LOC.BOTOSANI, Telefon:0740113388
PREGATITOR-LANSATOR CONFECTII ROMED SRL STR.ION PILLAT, Nr. 27A, LOC.BOTOSANI, Telefon:0040231537200
SOFER DE AUTOTURISME SI CAMIONETE SANCOS SRL STR.COM.CONCESTI, Nr. fn, LOC.CONCESTI, Telefon:0785939780
SOFER DE AUTOTURISME SI CAMIONETE SPITALUL MUNICIPAL DOROHOI STR.BLD. VICTORIEI,

Nr. 75, LOC.DOROHOI, Telefon:231613240

Conducător auto transport rutier de mărfuri SC UPSS SA STR.Str. ETERNITATII,

Nr. 2, LOC.BOTOSANI, Telefon:516881

MACARAGIU SC UPSS SA STR.Str. ETERNITATII,

Nr. 2, LOC.BOTOSANI, Telefon:516881

SPALATOR VEHICULE HÎRTIE ANCA ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ STR.HUŢANI, Nr. 17, SAT H, LOC.HUTANI, Telefon:0740497286
MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET ALERO SRL STR.NAŢIONALĂ, Nr. 21, LOC.BOTOSANI, Telefon:0744556520
MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET EDIL MURIGIPS GMNI SRL STR.FLĂMÎNZI, Nr. FN, ORAS FLAMANZI, Telefon:0758643177
MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET TOTAL INVEST GRUP SRL STR.Str. ION PILLAT, Nr. 9, G1, LOC.BOTOSANI, Telefon:0733021913
MUNCITOR NECALIFICAT ÎN INDUSTRIA CONFECTIILOR CONTED SA STR.Str. 1 DECEMBRIE 1918, Nr. 8, LOC.DOROHOI, Telefon:0760685644
MUNCITOR NECALIFICAT ÎN INDUSTRIA CONFECTIILOR FPS FLEXIBLES ROMÂNIA S.R.L. STR.Calea NATIONALA,

Nr. 1F, LOC.BOTOSANI, Telefon:0314/057777

MUNCITOR NECALIFICAT LA ASAMBLAREA, MONTAREA PIESELOR ARLEMNS PRODUCT SRL STR.1, Nr. 529, LOC.STAUCENI, Telefon:0743806179
MANIPULANT MARFURI SANCOS SRL STR.COM.CONCESTI, Nr. fn,  LOC.CONCESTI, Telefon:0785939780
AJUTOR BUCATAR IANYS BUSINESS SRL STR.aleea dumbrava,

Nr. 4, LOC.DOROHOI, Telefon:0748117774

AJUTOR BUCATAR MARIOSPRODCONF SRL STR.ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., LOC.BOTOSANI, Telefon:0752216503
AJUTOR BUCATAR VICTORIOUS BUSINESS S.R.L. STR.CUZA VODA, Nr. 4, LOC.MUNICIPIUL BOTOSANI, Telefon:0747081800
PORTAR LACTO SOLOMONESCU SRL STR.PRINCIPALA, Nr. F.N., LOC.BOTOSANI, Telefon:0728882280

Citeste mai mult

Eveniment

Consumatorii de droguri ar putea fi internați fără consimțământ în spitale și centre de tratament. Lege la Parlament

Publicat

Publicitate

Consumatorii de droguri ar putea fi internați fără consimțământ în spitale și centre de tratament. Un proiect de lege ce introduce posibilitatea internării nevoluntare și a tratamentului de specialitate, în anumite cazuri, a consumatorilor dependenți de droguri, a fost depusă la Senat, scrie alba24.ro.

Actul normativ, semnat de 17 parlamentari social-democrați și unul de la minoritățile naționale, completează în acest sens articolul 22 din Legea nr.143/2000 privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, potrivit Agerpres.

Potrivit proiectului, ”prin derogare de la prevederile art. 53 din Legea sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice nr.487/2002, în cazul consumatorului și consumatorului dependent se instituie internarea nevoluntară și tratament de specialitate în următoarele situații:

  • a) comportamentul pacientului reprezintă un pericol iminent de vătămare pentru el însuși sau pentru alte persoane
  • b) pacientul nu are capacitatea psihică de a înțelege starea de boală și necesitatea instituirii tratamentului medical
  • c) pacientul suferă de o tulburare psihică gravă și judecata îi este afectată, iar neinternarea ar putea antrena o gravă deteriorare a stării sale
  • d) pacientul este minor sau pus sub interdicție”.

Cum se va face internarea nevoluntară

”Internarea nevoluntară poate fi percepută ca o formă ce încalcă drepturile pacientului, însă în cazul în care persoana reprezintă un pericol pentru sine sau pentru alții, poate fi internată prin procedura de internare nevoluntară”, arată inițiatorii.

În aceste situații, familia, medicul de familie, medicul curant psihiatru, organele abilitate (reprezentanți ai administrației publice locale, poliție, jandarmerie, pompieri, procuror, instanță de judecată civilă), în cazul în care consideră oportună necesitatea internării printr-o cerere scrisă, aceasta trebuie datată (data, ora) și semnată, va conține date de identificare ale persoanei care întocmește cererea, calitatea acestei persoanei, datele de identificare ale pacientului, expunerea detaliată a argumentelor ce au dus la necesitatea acestui act.

Potrivit inițiatorilor, România are nevoie de o schimbare radicală a abordării consumului de droguri, inspirată de modelele statelor în care aceste politici și-au dovedit eficiența, și anume sprijinirea consumatorilor pentru a accesa îngrijire bazată pe tratamente de reabilitare, servicii de reducere a efectelor nocive și alte servicii medicale și sociale.

Publicitate

”Este esențială sprijinirea persoanelor consumatoare să acceseze servicii specializate și, astfel, să fie redus numărul deceselor, respectiv al spitalizărilor”, susțin aceștia.

AICI, lista unităților sanitare în care se organizează centre de sănătate mintală și pentru prevenirea adicțiilor. În Alba, centrul va fi la Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: O femeie de 46 de ani, din Albești, a ars de vie în locuința sa care a fost mistuită de un incendiu

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent s-a produs, în această seară, într-o gospodărie din localitatea Albești. O anexă, lipită de casă, a fost cuprinsă de flăcări.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Albești, cu trei autospeciale de stingere, echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD, o ambulanță aparținând Serviciului Județean de Ambulanță, dar și echipaje de poliție.

Aceștia au constatat faptul că anexa ardea în totalitate. Întrucât existau informații că proprietara era în interior în momentul izbucnirii incendiului, pompierii au început căutările concomitent cu acțiunea de stingere. Din nefericire, femeia, în vârstă de 46 de ani,a fost găsită decedată în anexă.
Cazul a fost preluat de Poliție.

Citeste mai mult

Eveniment

APIA Botoșani eliberează adeverințe pentru beneficiarii intervenției „DR 06 – Bunăstarea animalelor”

Publicat

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani informează că începând de astăzi, 03 martie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii intervenției DR 06 – Bunăstarea animalelorpachetul a) porcine sau pachetul b) păsări, care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare ce au încheiat convenții pentru anul de angajament 2025.

Astfel, potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cerere de plată aferentă anului de angajament 2025, pentru DR 06 Bunăstarea animalelor, precum și valoarea de 85% din suma solicitată în cererea de plată.

Valoarea creditului va fi de până la 90% din suma înscrisă în adeverința cuvenită beneficiarului pentru plățile privind bunăstarea animalelor, anul de angajament 2025.

Precizăm faptul că la APIA CJ Botoșani s-au depus cereri de plată pentru Intervenția DR 06 – Bunăstare animale, Campania 2025, după cum urmează: 3 beneficiari au depus cereri pentru pachetul a) -porcine și 9 beneficiari pentru pachetul b)-păsări.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici și Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează maxim 80% din valoarea fiecărui credit acordat de bănci fermierilor.

Reamintim fermierilor ca potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.703/2013, cu modificările și completările ulterioare, ordin care stabilește condițiile în care se vor încheia convențiile dintre instituțiile financiar-bancare și nebancare și APIA, în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate de instituția noastră în baza adeverințelor eliberate, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

Publicitate

În ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.

Toate convențiile încheiate între sunt postate pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending