n principiu, masa de Revelion este compusă din mâncăruri tradiționale, specifice Sărbătorilor de iarnă indiferent de zonă: preparate de casă din carne de porc, pește, vițel și pasăre.
Gustarea rece poate fi compusă din pastramă de porc, tobă, piftie, cașcaval, salam, șunculiță țărănească, salată boeuf, icre, măsline, roșii umplute cu vinete, ardei gras decorat cu brânză și mărar, salată de crudități cu pui.
Pe lângă tradiționalele preparate din carne de porc, salatele de vinete sau salatele de boeuf, putem avea la aperitiv pentru masa de Revelion și preparate puțin mai sofisticate.
Un astfel de preparat este somonul afumat cu castraveți și cremă de brânză care se spune că aduce noroc în noptea dintre ani.
Sau dorada în sare, iar pentru aperitive sunt de neuitat bruschetele cu cremă de păstrăv afumat.
Sau, nu în ultimul rând, un biban prăjit asezonat cu salată sau legume sotate, extrem de ușor de gătit, după cum puteți vedea mai jos.
Publicitate
Iar ca să nu pierdeți gustul afumăturilor ”chef Ovidiu” ne-a transmis o rețetă excelentă de Ciorbă albă de cârnați și cartofi.
Vă oferim câteva idei pentru meniul de Revelion:
Idei pentru masa de Revelion 2023: Cartofi Duchesse / Rozete de cartofi
Ingrediente:
1 kg cartofi
100 gr unt
3 gălbenuşuri ou
1/2 linguriţă nucşoară
50 grame caşcaval
sare şi piper după gust
Mod de preparare:
Cartofii se curăţă, se spală şi se taie în cuburi. Se pun la fiert în apă cu sare. Apoi se scurg de apă şi se zdrobesc. Se pune unt, amestecând continuu. Se adaugă treptat gălbenuşurile, caşcavalul ras, nucşoară, sare şi piper dupa gust.
Apoi, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se toarnă aveline din compoziţia formată.
Se introduce tava în cuptorul încălzit la 200 grame şi se lasă circa 6-7 minute.
Idei pentru masa de Revelion 2023: Tartine cu pastă de ton
Este o rețetă extrem de simplă. Totul se poate face în 5 minute. Pasta de ton din conservă va fi un aperitiv delicios și foarte ușor de făcut. Este o pastă de pește rapidă potrivită pentru aperitive și tartine.
Ingrediente pentru 6 persoane
2 conserve de ton bucăți în suc propriu sau chiar în ulei
o jumătate de lămâie
o jumătate de pachet de unt
2 lingurițe de ulei de măsline
o ceapă mică
măsline pentru ornare
sare
piper
Mod de preparare:
Se scoate tonul din conservă după ce se scurge apa/uleiul. Apoi se fărâmițează cu ajutorul unei furculițe. Se adaugă untul si se amestecă bine până se face o pastă omogenă. Se stoarce lămâia și se amestecă în continuare, apoi sarea și piperul. Gustați în permanență pentru a putea regla cât de sărată iese pasta. la final adăugați ceapa tăiată foarte mărunt și uleiul de măsline.
Amestecați până se omogenizează. Apoi puneți câteva felii de pâine la prăjit și te tăiați în formă de triunghi, dreptunghi sau pătrat. Puneți pasta de ton pe bucățelele de pâine prăjită și ornați cu măsline. Sigur o să primiți aprecieri de la musafiri.
Idei pentru masa de Revelion 2023: Dorada în sare
Dorada este unul dintre cei mai gustoși pești de apă sărată. Gătit la cuptor, în sare, este un deliciu. Peștele își trage sare doar cât trebuie pentru a fi bun de mâncat. Se gătește ușor și este o variantă excelentă pentru masa de Revelion. Mai jos vă prezentăm rețeta noastră pentru 4 persoane:
4 bucăți Dorada
2 kg sare grunjoasa mare
O lămâie tăiată felii
Cimbru, piper,
Usturoi – un cățel tăiat felii
Pe o tavă, pe care se pune o hărtie de copt se face un pat de sare de circa 2 centimetri. Se pune doradele pe sare, iar apoi în interiorul peștilor se pune câte o bucată de usturoi, o felie sau două de lămâie și cimbrul. Apoi se acoperă peștii cu sarea grunjoasă și se pun la cuptor la 150 grade, timp de 40-45 minute.
Curățați sarea și savurați gustul. Se poate stropi cu zeamă de lămâie sau cu mujdei. După preferințe. Se mănâncă cu mâna și pentru asta ar trebui ca într-un bol cu apă sa puneți câteva felii de lămâie pentru a vă curăța degetele în timp ce mâncați. Puteți pune în timp ce peștele este la cuptor si niște cartofi noi, cu tot cu coaja la copt.
Idei pentru masa de revelion2023: Bruschete cu cremă de păstrăv
De ce aveți nevoie:
O bucată păstrăv afumat
un pachet de unt
două franzele baghetă
o lămâie
ulei de măsline 100 grame
un cățel de usturoi
busuioc, oregano, piper, sare
În uleiul de măsline se adaugă usturoiul tocat mărunt, sarea, piperul, oregano și busuiocul. Se amestecă bine. Apoi se taie baghetele de franzelă în felii subtiri. Se unge cu pasta de ulei fiecare felie, iar apoi se pun la cuptorul încinsla 150 de grade C , câteva minute până devin crocante ( grijă să nu le ardeți)
Se ia păstrăvul afumat, se curăță de oase și de piele. Carnea se mărunțește și se amestecă cu bucata de unt până se face o pastă. Se adaugă zeamă de lămâie, sare si piper după gust. După ce pasta este gata se adauga pe feliile de pâine făcute cu busuioc și usturoi. Se asează pe un platou și garantat va fi cel mai apreciat aperitiv de pe masă. Se poate orna cu o feliuță de măslină
O a doua varianta este să ungeti feliile de pâine prăjită cu unt sau cremă de brânză și să adăugați pe ele bucățele din păstrăvul afumat și o bucățică mică de lămâie. La fel vor fi apreciate și savurate de musafiri.
Idei pentru masa de revelion 2023: Salată Olivier / variantă salată de beuf
Ingrediente:
500 gr piept de pui
o legătură mărar
o linguriţă muştar
3 linguri iaurt
3 căţei de usturoi
4 cartofi potriviţi
4 castraveţi muraţi medii
3 linguri de maioneză
o salată verde (pentru ornat)
o roşie (pt ornat)
2 ouă fierte (pentru ornat)
măsline negre (pentru ornat)
sare, piper
Pieptul de pui se fierbe şi apoi se taie cubuleţe. Cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi se dau pe răzătoarea mare. Castraveţii muraţi se taie cubuleţe mici, iar mărarul se toacă mărunt. Toate aceste ingrediente se amestecă într-o salatieră.
Sosul: se amestecă maioneza cu iaurtul, muştarul, sarea şi usturoiul pisat. Combinăm sosul cu salata şi pregătim patul verde (din salata verde), după care aşezăm salata peste.
Idei pentru masa de revelion 2023: Ciorbă albă de cârnați afumați cu cartofi
După cura de sarmale, salate de boef și ouă umplute, este posibil să simțiți nevoia unui preparat de sezon, dar mai ușor decât cele enumerate mai sus.
Ciorba albă de cârnați poate fi elementul perfect: nici nu mai mâncați sarmale, dar în același timp rămâneți în tema culinară a sărbătorilor de iarnă. Din păcate până să apucăm să îi facem o poză, fotograful nostru a mâncat-o pe toată. Până la urmă și asta este o dovadă că este o soluție delicioasă pentru masa de Revelion… sau de după..
Ingrediente:
4 cepe medii
2 morcovi
1 țelină
1 ardei
3 cartofi
500 g cârnați de casă afumați
4 ouă
6 linguri de smântână grasă
2 căței de usturoi
1 sticlă de coniac sau vinars
sare, borș, piper după gust
Mod de preparare: Punem uleiul la încins într-o oală și adăugăm cârnațul tăiat bucățele, apoi, după 3 minute, ceapa tăiată cubulețe.
Ne servim cu un pahar de vinars, cât timp așteptăm ca ceapa să devină sticloasă.
Adăugăm apoi morcovul tăiat în bucăți foarte mici sau dat prin răzătoare, dacă găsiți una prin casă.
Le călim pe toate aproximativ 5 minute, apoi adăugăm țelina și ardeiul și ulteruir o cană de apă fierbinte.
Imediat după această operațiune este nevoie de un alt păhărel de vinars pentru că trebuie să așteptăm să înceapă să fiarbă.
Apoi adăugați treptat apă și puțin borș lichid.
După încă două pahare de vinars, legumele ar trebui să fie fierte (oricum nu vă mai pasă) și puteți adăuga cartofii.
Secretul vine abia la sfârșit: gălbenușul ouălor trebuie amestecat bine cu smântâna apoi adăugat câte puțină ciorbă fiartă (doar ușor, pentru a nu se tăia – cu cât smântâna este mai grasă, se taie mai greu) peste amestec, până acesta devine fierbinte.
Ciorba va prinde astfel o consistență cremoasă. Indiferent cum va ieși, la final veți fi fericit.
Idei pentru masa de revelion 2023: Friptură de porc cu rozmarin, usturoi şi măsline
Ingrediente:
1 bucată pulpă de porc
2-3 căţei de usturoi
câteva crenguţe de rozmarin proaspăt
o mână de măsline
fulgi de chilli
sare şi piper după gust
ulei
Pulpa de porc se spală, se zvântă şi se freaca bine cu sare. Se aşează într-o tavă şi se presară cu piper, fulgi de chilli, măslinele şi usturoiul tăiate cubuleţe. Se stropeşte uşor cu ulei – opţional şi cu puţin vin. Se dă la cuptorul încins pentru aproximativ 45-50 de minute.
Idei pentru masa de Revelion 2023: Somon afumat cu castraveți și cremă de brânză
200 gr somon afumat
200 gr cremă brânză
1 castravete
1 ceapă roșie
câteva fire mărar
2-3 linguri zeamă de lămâie
caviar german
sare de mare
piper alb
Mod de preparare:
Desfacem somonul afumat bucăți, punem în robotul de bucătărie și îl mărunțim. Amestecăm somonul cu cremă de brânză. Adaugăm ceapa și mărarul tocate fin, apoi omogenizăm compoziția. Dacă nu doriți să se simtă bucățelele de ceapă o puteți băga la robot și o transformați în pastă.
Tăiem castravetele felii nu foarte groase și le așezăm pe un platou. Punem crema de somon într-un sprit și ornăm feliuțele de castravete. Decorăm cu caviarul german și crenguțe de mărar.
Idei pentru masa de revelion 2023: Somon pe grill cu sos de iaurt Ingrediente:
2 medalioane de somon
4 linguri ulei de măsline extravirgin
2 lingurțte sare roz de Himalaya
2 lingurițe condiment pentru pește
zeamă de la jumătate de lămâie
Pentru sos:
200 gr iaurt gras
zeama de la jumătate de lămâie
2-3 căței usturoi
mărar și pătrunjel
ceapă verde
sare și piper
Mod de preparare:
Stropim peștele pe ambele părți cu zeama de la jumătate de lămâie și cu două linguri ulei de masline extravirgin. Presărăm condimentul pentru pește și sarea roz. Ungem grill-ul cu două linguri de ulei de măsline și când e foarte bine încins așezăm pe el peștele.
Lăsăm aproximativ 5-10 minute pe fiecare parte, depinde cât este de gros. Cât stă peștele pe grill pregătim sosul de iaurt. Adăugăm pătrunjelul, mărarul usturoiul pisat și frunzele de ceapă verde tocate mărunt și omogenizăm. Servim sosul alături de pește.
Idei pentru masa de Revelion 2023: Mușchi de porc cu sos de mere și legume sote
Ingrediente pentru mușchi:
1 mușchi de porc cca 1 kg
200 ml vin alb
1 crenguță rozmarin
1 lingură condiment pentru carne de porc
praf de usturoi
boia de ardei
piper
3 linguri miere
1 lingură oțet balsamic
Pentru sosul de mere:
2 mere mari dulci-acrișoare
1 lingură zahăr brun
50 ml vin alb
Pentru garnitură:
500 gr legume (mazăre, morcov, conopida, brocolli)
50 gr unt
1 linguriță condiment pentru legume
Mod de preparare
Amestecăm într-un bol condimentele și frecăm bine mușchiul cu amestecul rezultat. Punem mușchiul în folie de aluminiu și îl punem în tavă. Adăugăm vinul alb și dăm la cuptor 30-40 minute.
Scoatem mușchiul din folie și îl glazurăm cu mierea diluată cu oțetul balsamic.
Dăm la cuptor din nou pentru 10-15 minute, ca să se rumenească. Scoatem mușchiul din tavă, acoperim cu folie de aluminiu și îl lăsăm câteva minute să își lase aromele apoi tăiem felii.
Cât stă mușchiul în cuptor pregătim sosul de mere.
Curațăm merele și le tăiem cubulețe mici. Le sotam în unt până încep să se înmoaie. Adăugăm zahărul brun și le lăsăm pe foc încă două minute. Mixăm compoziția, adaugăm vinul și dăm într-un clocot.
Sotăm legumele în unt și asezonăm cu condimentul pentru legume. Legumele nu trebuie lăsate foarte mult, trebuie să își mențină culoarea și să fie ușor crocante, nu trebuie să se înmoaie.
După gust mai puteți adăuga sare și piper. Așezăm pe un platou și servim.
Idei pentru masa de Revelion 2023: Ouă umplute cu brânză Cheddar
Ingrediente:
12 ouă
2 linguri de brânză Cheddar rasă
1/2 ceașcă de maioneză
1 lingură de muștar
4 felii de bacon
Mod de preparare:
Fierbe ouăle timp de 10-12 minute și toarnă apă rece peste ele până când ajung la temperatura camerei. Decojește-le cu grijă și taie-le în jumătăți.
Într-o tigaie curată, prăjește baconul până când capătă o culoare maronie. Scurge-l pe șervetele uscate. Îndepărtează gălbenușurile și amestecă-le cu maioneză, muștar, brânza Cheddar și bucățele mărunte de bacon. Umple jumătățile de ouă cu acest amestec și răcește-le în frigider timp de câteva ore.
Poți decora ouăle umplute cu Cheddar și bacon cu câteva frunze de pătrunjel. Acestea se servesc reci, la antreu.
Idei pentru masa de Revelion 2023: Cârnăciori la cuptor
Ingrediente:
cca 70 g zahăr brun
450 g bacon, tăiat felii
câteva bucățele de cârnăciori afumați
Mod de preparare:
Încinge cuptorul la 170 de grade Celsius. Învelește fiecare cârnăcior în câte o felie de bacon, prinde-o cu o scobitoare și pune-o într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Înainte de a băga totul în cuptor, presară niște zahăr peste preparat. După 30-40 de minute, gustarea este gata și poate fi pusă pe platoul de aperitive.
Idei pentru masa de Revelion 2023: Rulou cu somon și cremă de brânză
Ingrediente:
1 pachet de cremă de brânză
1 lingură mărar proaspăt și tocat sau o linguriță de mărar uscat
4 foi de tortilla
un somon afumat, tăiat fin
16 frunze de spanac
16 felii de ardei gras roșu
Mod de preparare:
Amestecă mărarul cu crema de brânză. Pune câte 50 g din compoziție pe fiecare tortilla, apoi câte un sfert din somon. Acoperă cu 3-4 frunze de spanac și 4 felii de ardei roșu. Rulează foile de tortilla, strângându-le tare, și învelește-le în folie alimentară. Bagă-le în frigider pentru cel puțin 2 ore, dar nu mai mult de 24 de ore, înainte de servire.
Idei pentru masa de Revelion 2023: Foietaj cu măsline și lapte
Un preparat ideal pentru aperitiv și pentru ronțăit între mese. Nu este complicat de făcut
Ingrediente:
350 g aluat foietaj
15 măsline verzi umplute cu ardei
1 gălbenuș
1 lingură lapte
Mod de preparare:
Întinde aluatul de foietaj într-un dreptunghi (32x15cm) cu o grosime de 3mm. Taie-l pe lungime în două bucăți de 18 și 14 cm. Pune-le la rece timp de 10 minute. Așează bucata mai mică de aluat pe o tavă presărată cu făină. Așează pe ea, pe latura de 14 cm, 5 măsline cap la cap, pornind de la 1.5 cm de margine.
Formează încă două rânduri (la 2 cm distanță unul de celălalt) cu restul măslinelor. Unge toată suprafața aluatului în jurul măslinelor cu galbenușul bătut cu lapte. Acoperă cu cealaltă foaie de aluat și presează ușor pe toată suprafața astfel încât să lipești bine în jurul măslinelor. Pune totul la frigider timp de 20 minute.
Încinge cuptorul la 200 C/ gaz treapta 6. Nivelează marginile aluatului, apoi taie fâșii pe lungime, astfel încât să rămână măslinele în secțiune. Așează foietajele pe o tavă cu hârtie de copt și coace-le timp de 5-6 minute. Scoate-le pe un grătar să se răcească.
Idei pentru masa de Revelion 2023: Sandvis cu somon și hrean
Ingrediente:
250 g somon afumat rupt fâșii
100 g cremă de brânză
2 lingurițe hrean ras
ierburi aromate
4 felii pâine de secară
ou fiert
Mod de preparare:
Amestecă crema de brânză cu hreanul și întinde-o pe feliile de pâine prăjită. Adaugă fâșii de somon și ierburi aromate și ou. Servește cu felii de lămâie.
Idei pentru Masa de Revelion 2023: Șalău file cu sos de capere și lămâie
Ingrediente pentru o porție de 4 persoane
4 bucăți pește șalău file
2 buc lămâi
1 linguriță amestec de legume uscate
1 linguriță mix de ierburi aromatice ( cimbrișor, oregano, busuioc si dafin)
30 ml ulei de măsline
câteva boabe de piper
praf de piper măcinat
sare după gust
50 gr capere în oțet
50 ml vin alb sec
75 ml ulei măsline
Se iau cele 4 bucăți de șalău și se pun la marinat amestecând 20 ml de ulei de masline cu vinul alb, cu un praf de sare si piper, cu un praf de amestec de plante aromatice ( cimbrișor, oregano, busuioc si dafin) și sucul de la o lămâie, se toarnă peste pește și se lasă cel puțin 30 de minute.
Se scoate peștele de la marinat și se prăjește în ulei încins sau se pune pe hârtie pentru copt, într-o tavă și se rumenește în cuptor circa 25-35 minute la o temperatura de 150 de grade celsius. Verificați periodic să nu se ardă.
Sosul de capere se pregătește în uleiul de măsline rămas, încins la foc. Apoi se pun în el caperele, mișcând tigaia pe flacără câteva secunde, adăugându-se legumele deshidratate, sare si piperul praf și boabe, restul de condimente rămas din plante aromatice.
Peste acestea se stoarce sucul de la o lămâie si se pune din nou pe foc, mișcând încontinuu tigaia, circa 5 minute. Sosul se toarnă fierbinte peste peștele rumenit și așezat pe un platou .
Idei pentru masa de Revelion 2023: Pomana porcului
Nu credem că există o mâncare mai tradițională decât ”pomana porcului” . Gustul este absolut senzațional și după servire, merge cu aproape orice băutură, atât vinul, berea cât și tăria. Practic deschide ”țugul” pentru o noapte întreagă. În plus , nimic nu se aruncă și poate fi consumat și în zilele următoare.
Untura rămasă se poate întinde pe pâine și cu niste ceapă tocată mărunt presărată deasupra îți aduce aminte de gustul copilăriei, de viața curată de la țară.
Pentru 8 porții de pomana porcului sunt necesare următoarele:
1 kg piept de porc
1/2 kg ceafă de porc fără os
1/2 kg cotlet de porc fără os
1/2 kg de cârnați de porc ( de preferabil afumat)
2 cepe albe
2 caței de usturoi
4 lingurițe de boia de ardei dulce
condimente: Sare, piper
Mod de preparare
Se taie cuburi toată carnea. Pentru început se pune pieptul de porc într-o cratiță mare si se pune la încins. După ce începe să se topească grăsimea se adaugă ceapa tăiată mărunt si se călește împreună cu aceasta.
Apoi se adaugă pe rând bucățile tăiate cuburi de ceafă și cotlet. Se amestecă tot timpul la foc mic. Cratița trebuie acoperită cu un capac.
După ce toată carnea a fiert mai bine de o oră în grăsimea topită, se adaugă cârnațul și usturoiul tocat mărunt și se mai lasă pe foc încă 35-45 de minute. În acest timp se mai adaugă boia de ardei dulce, piper și sare după gust. Se amestecă aproape tot timpul cu grijă să nu se prindă de fundul cratiței.
La sfârșit orice bucată de carne trebuie să se topească în gură. Poate fi servit cu mămăligă sau cu piure de cartofi. Merge la fix cu salata de castraveți murați.
Idei pentru masa de Revelion 2023: Crap la cuptor
Ingrediente :
– un crap de cca 1 kg
– condimente pentru pește
– piper alb
– un ardei rosu
– un ardei verde
– 2 cepe
– 5 roșii
– 1 lămâie
– o căpățână și jumătate de usturoi
– 1 fir pătrunjel verde
– 1 cană de apă
– ulei masline
– sare
Mod de preparare
Se condimentează peștele cu condimentul special pentru pește și cu piper. Se pune apoi la rece 2-3 ore.
Puneți într-o tavă ulei de măsline. Apoi se adaugă ardeii tăiati pe lung, ceapa tăiată și căteii de usturoi care se pun netăiați, întregi.
Se face un pat de legume pe care se pune pestele. În interiorul peștelui puneți câteva felii de lămâie si un fir de pătrunjel verde. Pe lângă crap puneti roșii taiate și felii de lămâie.
Se adaugă o cană de apă, și se pune la cuptor, la foc mediu- 150 grade celsius timp de o oră și jumătate. După 60 de minute întoarceți peștele.
Pentru garnitură se pot adăuga cartofi natur sau consuma simplu, cu mămăligă.
Idei pentru masa de Revelion 2023: Tocană de creveți cu pâine prăjită
Ingrediente:
6-7 căței de usturoi
Creveți curățați- 500 g
2 lămâi sau limes
vin alb ( sec sau demisec) 100 ml
pătrunjel – o legătură
50 grame de unt
pâine feliată
ulei de măsline sau de floarea soarelui
sare, piper
chili
Mode de preparare:
Este o rețetă simplă, care se face în 10-15 minute. Se pune o tigaie cu ulei pe foc. Se taie usturoiul felii și se prăjește. Se adaugă creveții și se rumenesc 4-5 minute.
Se taie în două lămâile și se storc peste creveți
Se taie mărunt legătura de pătrunjel și se adaugă peste creveți.
Se adaugă vinul și apoi întreaga compoziție lasă 10 minute la fiert
Se adaugă untul și se lasă să se topească în sosul format.
Se adaugă sare, puțin piper. Cei care preferă picant pot adăuga și chili
Se iau feliile de pâine si se prăjesc în prăjitorul de pâine.
Când se consumă, pâinea prăjită se poate baga în sosul creveților.
Poftă bună!
Creveți delicioși cu coniac, usturoi si pătrunjel verde
Și dacă suntem la capitolul CREVEȚI, am primit de la un mare chef o rețetă de creveti delicioși cu coniac, usturoi si pătrunjel verde. O retetă originală din nordul Italiei excelentă pentru masa de Revelion.
Ingrediente:
-creveți decorticați și prefierți
-ulei de măsline
-usturoi
-coniac
-lămâie
-pătrunjel verde
-sare și piper
-fulgi de chili (optional)
Mod de preparare:
Într-o tigaie se pune puțin ulei de măsline în care se pun la prăjit creveții decorticați și spălați. Pentru ca se folosesc creveți prefierți, timpul de gătire este mic, de câteva minute. După ce se prăjesc 2-3 minute pe fiecare parte, se adaugă sare, piper și câțiva fulgi de chili (dacă doriți să fie picanți).
Zdrobiți 2-3 căței de usturoi și puneți-i în tigaie peste creveți. Stoarceți și o jumătate de lămâie.
Adăugați un păhărel de coniac peste creveții din tigaie și lăsați sa se mai gătească 2-3 minute până când se evaporă alcoolul și rămâne doar aroma plăcută de coniac.
Aveți grija sa nu gătiți prea mult și să rămână în tigaie sosul delicios format de uleiul de măsline, zeama de lămâie și coniac.
La final puneți o cantitate generoasă de pătrunjel verde tocat mărunt.
Se servesc cu bagheta franțuzească prăjită sau se pot amesteca cu paste fierte al dente.
Idei de gătit pentru masa de Revelion: Rețetă de biban de mare prăjit
Bibanul de mare este o delicatesă printre cunoscători. Se potrivește de minune la masa de Revelion, fiind un pește cu un conținut scăzut de grăsimi, dar foarte bogat în proteine și Omega 3.
Este extraordinar de gustor, iar ușurința cu care pot fi scoase oasele îl fac ideal și pentru copii.
Cel mai comun tip de biban vândut la noi este bibanul de mare cu dungi.
Se poate pregăti ușor și acasă, la cuptor, la grătar sau prăjit, însă merită să îl încercați și la restaurant.
Bibanul de mare proaspat are o aromă ușoară, dulce și carne albă cu textură fină. Gustul său aduce aminte de plajele însorite ale Greciei și de tavernele albastre la care peștele este felul principal în meniu.
Prăjit în ulei de măsline sau unt cu sare și piper este o opțiune rapidă și ușoară pentru acasă.
Rețetă biban de mare pentru noaptea de Revelion:
Lăsați peștele timp de 10 de minute afară din frigider, înainte de a-l găti.
Bibanul curatat și spălat, trebuie șters cu un prosop de hârtie.
Apoi se stropeste cu zeama de lămâie și se lasa 10 minute.
Asezonați-l cu sare și puțin piper. Nu puneți usturoi direct pe pește. Usturoiul trebuie preparat separat, într-un mujdei gustos.
Încingeți uleiul și gătiți fiecare parte doar 3-4 minute la foc mediu pentru rezultate optime.
Se poate servi cu legume sotate sau cu salată verde.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
În fiecare an, foarte mulți botoșaneni participă la „Noaptea Muzeelor”. Pentru ca evenimentul cultural, ce va avea loc sâmbătă, 17 mai a.c., să se desfășoare în condiții de siguranță, la nivelul instituțiilor organizatoare trebuie adoptate măsuri care să asigure:
– evitarea supraaglomerării, prin permiterea accesului vizitatorilor doar în limitele în care se poate asigura o supraveghere atentă, prin personalul propriu sau cel voluntar angrenat în activități de ghidaj;
– stabilirea clară a circuitelor de vizitare;
– suplimentarea personalului propriu față de o zi obişnuită, astfel încât eventualele surse de incendiu să poată fi observate în timp util;
– reinstruirea personalului pentru cunoașterea modului de utilizare a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor și de evacuare a vizitatorilor, în caz de nevoie;
– asigurarea funcționării instalației de iluminat de securitate pentru evacuarea persoanelor și a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor şi dotarea acestora cu toate accesoriile necesare;
Publicitate
– verificarea tuturor spațiilor pentru identificarea unor eventuale surse de incendiu, după finalizarea activității cu publicul;
– informarea vizitatorilor cu privire la faptul că în incinta construcțiilor fumatul este interzis;
– respectarea interdicției utilizării, pentru diverse activități, a focului deschis în apropierea muzeelor;
– informarea participanților cu privire la faptul că parcarea autoturismelor, a microbuzelor sau a autocarelor trebuie să se realizeze astfel încât să nu se blocheze sau să diminueze căile de acces către obiective, iar autospecialele de pompieri să poată interveni și ajunge la hidranții exteriori;
– interzicerea amplasării unor standuri comerciale pe căile de evacuare din muzee.
Persoanele care participă la Noaptea Muzeelor, trebuie să respecte următoarele măsuri de prevenire a incendiilor:
– să intre în muzeu, în mod organizat, pentru a vizita spațiile expoziționale;
– să respecte circuitul de vizitare stabilit și îndrumările personalului care asigură ghidajul;
– să supravegheze permanent copiii;
– să nu fumeze și să nu utilizeze focul deschis în locurile în aceste activități sunt interzise.
Reguli de comportare în cazul izbucnirii unui incendiu:
– păstrarea calmului și evitarea îmbulzelii la ieșirea din obiectiv;
– respectarea îndrumărilor primite de la personalul muzeului;
– părăsirea clădirii, fără a mai reveni în interior.
WhatsApp NU mai funcționează pe anumite modele de iPhone. Aplicația a renunțat la suportul pentru versiunile mai vechi de iOS și modelele iPhone, relatează alba24.ro.
Mii de utilizatori de iPhone nu mai pot folosi WhatsApp, deoarece aplicația a încetat să funcționeze pe modelele mai vechi.
Este o lovitură pentru mulți utilizatori și ar putea însemna că trebuie să investești într-un telefon nou.
Utilizatorii de Android au fost afectați de această schimbare mai devreme în acest an, însă acum a venit rândul celor care folosesc Apple, scrie The Star.
Ce modele de Iphone nu mai pot folosi WhatsApp
iPhone 5,
iPhone 6,
iPhone 6 Plus.
Modelele mai vechi decât acestea, lansate chiar și în 2012, nu mai sunt nici ele compatibile cu WhatsApp.
Așadar, aplicația de mesagerie extrem de populară funcționează acum doar pe telefoanele care au instalat iOS 15.1 sau o versiune mai nouă.
Publicitate
Prin faptul că nu acceptă versiuni mai vechi, WhatsApp va putea să optimizeze aplicația și să introducă noi funcții care pur și simplu nu ar fi posibile cu sistemele de operare învechite.
Asta înseamnă că dispozitivele mai vechi sunt lăsate în urmă, întrucât WhatsApp își adaptează serviciul pentru telefoane mai moderne.
De asemenea, WhatsApp a monitorizat îndeaproape numărul de utilizatori care încă rulează versiuni mai vechi de iOS, pentru a minimiza impactul asupra celor care continuă să folosească dispozitive mai vechi.
Meta, compania care deține WhatsApp, spune că aceste modificări fac parte din actualizările regulate care au scopul de a menține aplicația sigură, funcțională și compatibilă cu modelele mai noi de telefoane, relatează Metro.
Așadar, dacă nu ți-ai actualizat dispozitivul de ceva timp, poate că a venit momentul să o faci.
Poți verifica ce sistem iOS ai accesând meniul de setări, apoi alegând „General” și „Informații”. Acolo vei găsi opțiunea „Versiune”, care îți va indica ce sistem de operare rulează telefonul tău.
Cum să actualizezi dispozitivul Smartphone
Vă puteți actualiza dispozitivul deschizând Setări iPhone > General > Actualizare software.
Este important de reținut că această decizie afectează doar unii utilizatori de iPhone, deoarece utilizatorii de Android nu vor fi afectați de această actualizare și pot continua să folosească WhatsApp așa cum ar face-o în mod normal.
La începutul anului 2025, o altă categorie extinsă de modele de telefoane au rămas fără acces la WhatsApp.
În județul Botoșani, aproape de malurile Prutului, se află peisaje de basm care ascund locuri pline de istorie și legendă. De neratat este „Poiana celor patru stejari”, o pădure crescută în jurul unor arbori seculari despre care localnicii spun că ar fi fost plantați chiar de Ștefan cel Mare, scrie ADEVARUL.
România este plină de peisaje fabuloase și locuri de legendă, chiar și acolo unde puțini s-ar aștepta. De exemplu, în nordul județului Botoșani, se află un adevărat paradis verde, zidit de natură pe malurile Prutului. Dincolo de frumusețea zăvoaielor și a codrilor ce învelesc ambele maluri ale frontierei acvatice, zona este încărcată de istorie și legende din vremuri de demult, cu voievozi, hani tătari și prea-frumoase fete. În acest colț miraculos de Românie, unde natura sălbatică se îmbină cu frumusețea peisajelor rurale, un loc care nu trebuie ratat de niciun turist este poiana celor patru stejari sau locul în care Ștefan cel Mare a lăsat un semn de aducere aminte despre una dintre cele mai mari biruinție din lunga sa domnie.
Stejari de jumătate de mileniu, „părinții” unui codru întreg
La „Poiana celor patru stejari” se ajunge destul de ușor, dacă ai GPS sau dacă întrebi un localnic. Pentru a intra în paradisul verde de la Prut, trebuie întâi să faci un drum de 65 de kilometri din municipiul Botoșani, pe drumul național care duce la Darbani, prin Dorohoi. Drumul reabilitat te duce într-un ținut de vis, paralel cu Codrii Herței și malurile Prutului, până la Darabani. Dacă-ți faci timp, poți cumpăra legume proaspete de la țăranii care vând la poartă.
Odată ajunși la Darabani,turiștii pot descoperi un oraș cochet, unde pot lua masa, bea o cafea și chiar se pot odihni, după un drum lung, în parcul din spatele bisericii vechi de un secol și jumătate. Din Darabani, se urmează drumul către cel mai nordic colț al țării,către Rădăuți Prut. Înainte de a ajunge la Păltiniș, pe un drum care cotește la stânga se intră pe un drum pietruit. După două-trei curbe dreapta-stânga se ajunge la poiană.
Frumusețea locului merită orice strădanie. Există multe variante de plimbare în natură în zonă. Prima dată este indicat să intrăm în „Poiana celor patru stejari”. Printr-un tunel de verdeață, se ajunge în poiană. Veți găsi doar trei stejari, în loc de patru. Explicația este cât se poate de simplă: unul dintre aceștia a fost doborât de furtună, acum câteva decenii. Arborii sunt impresionanți. Bătrâni, plini de cicatricile furtunilor încasate de-a lungul secolelor, fiecare în parte având în jur de 500 de ani. „Acești stejari au fost testați în mod științific și s-a ajuns la concluzia că au în jur de 500 de ani”, spune Ionel David, bibliotecar și specialist în cultură și istorie locală. Pădurarii spun că arborii sunt cât se poate de sănătoși și mai pot trăi încă trei secole.
Publicitate
„Acești copaci au văzut atât de multă istorie”, adaugă dărăbăneanul. Tocmai datorită vechimii lor, în mod oficial, stejarii au fost declarați monument al naturii, iar zona din care fac parte arie protejată. Prin H.C.J nr.170/2010, privind unele măsuri pentru protecţia ariilor naturale protejate de interes judeţean, a parcurilor dendrologice, a arborilor monumente ale naturii, a florei şi faunei sălbatice, cei trei stejari din Poiana Teioasă sunt declaraţi monumente ale naturii. Se spune că cei patru stejari au fost „tații” întregii păduri din zonă.
„Se spune că ei au fost primii copaci în zonă. Iar de acolo s-au răspândite ghindele și a răsărit o pădure întreagă”, mărturisește Ionel David. În 2014, odată cu înființarea Zilelor Nordului, un festival care atrage tineri din toată țara la Darabani, cu sprijinul ONG-urilor, poiana a fost marcată și amenajată turistic. Plimbarea prin poiană este o adevărată plăcere.
Locul unde Ștefan cel Mare s-a odihnit după măcelul de la Lipnic
Poiana stejarilor seculari de la Darabani este și un loc plin de istorie. Legendele locului spun că cei patru stejari au fost plantați de Ștefan cel Mare, în august 1470, după o bătălie dată peste Prut. Mai precis, este vorba de bătălia de la Lipnic. Marele han Mamac și-a trimis hoarda după pradă în Polonia și Moldova. Cea care a trecut Prutul era și cea mai numeroasă și mai puternică, condusă de fratele și fiul Marelui Han. Hoarda a început să prade toate satele care le ieșeau în cale.
Ștefan cel Mare a fost însă anunțat de urgia din Polonia și era pregătit să pună capăt odată pentru totdeauna raidurilor tătărăști. Cu ajutorul cavaleriei ușoare răzeșești, marele voievod i-a împins pe tătari dincolo de Prut. Mai apoi i-a prins în zona Lipnicului (astăzi Republica Moldova). Măcelul a fost cumplit, puțini tătari au scăpat cu viață. Printre cei prinși s-au numărat fiul și fratele hanului Mamac. Cu atâția robi și pradă de război, Ștefan cel Mare s-a întors către Cetatea de Scaun.
„A trecut Prutul exact pe aici, prin zona Darabaniului. Pe atunci, nu era pădurea asta. Voievodul a vrut să se odihnească, cu întreaga armată. Era foarte cald, în luna lui august. Așa că a dat ordin să fie plantați patru stejari, la cele patru colțuri ale cortului. Dacă observați, așa sunt dispuși și acești stejari. Este o legendă, dar noi tindem să-i dăm dreptate. Acei stejari, trăiesc și astăzi”, spune Ionel David. Specialiștii confirmă prezența marelui voievod, pe teritoriul județului Botoșani. „Cu siguranță, Ștefan cel Mare a avut legătură cu Botoșaniul. Drept dovadă stau ctitoriile sale din municipiile Dorohoi și Botoșani. Este foarte posibil să fi trecut Prutul în aceea zonă”, spune istoricul Dănuț Huțu, directorul Direcției de Cultură Botoșani.
Prin zăvoaiele Prutului
Plimbarea prin poiana celor patru stejari poate să-ți ocupe o zi întreagă. Este un loc cu aer curat și miresme plăcute, care îndeamnă la meditație. Trilurile păsărilor cântătoare contribuie la atmosferă, la fel ca şi familia de bufnițe care și-a găsit sălaș în trunchiul gros al unuia dintre stejari. După poiană, nu trebuie ratată o plimbare prin zăvoaiele de pe malurile Prutului, prin mijlocul unei naturi sălbatice și totodată domoale, prietenoase. Nu lipsesc păsările, căprioarele și chiar mistreții.
Cuviosul Sila s-a născut în anul 1697 şi a intrat din copilărie în viaţa monahală. În jurul anului 1714, Cuviosul Sila a venit la Sihăstria Putnei. În 1753, Sfântul Iacob Putneanul l-a rânduit să poarte de grijă părinţilor sihaştri de aici, ascultare pe care a împlinit-o până în 1781. Simţind că se apropie de trecerea din această viaţă, s-a retras şi a mai trăit în această lume doi ani, întru răbdarea neputinţelor trupului şi în rugăciune cu smerenie şi cu mulţumire. În 23 aprilie 1783, Cuviosul Sila şi-a dat sufletul în mâinile Mântuitorului Hristos, după o viaţă în care s-a străduit să Îl slujească întru totul.
Sfântul Paisie era ca un stâlp de foc, sprijinind pe toţi cei din jur ca un povăţuitor adevărat. El primise de la Hristos, Păstorul cel Bun, darul cel mare al înainte-vederii, care, adăugându-se la noianul de virtuţi, l-a făcut să fie cunoscut şi cinstit de către toţi ca un adevărat păstor. În 16 decembrie 1784, Cuviosul Paisie s-a strămutat cu pace la cele veşnice.
Cuviosul Natan s-a născut în anul 1717, în zona Paşcanilor. A intrat în viaţa monahală la Mănăstirea Putna. Aici a fost rasoforit cu numele Natanail, a fost hirotonit ieromonah şi i s-a dat ascultarea de eclesiarh. Sf. Natan a arătat multă osârdie în cele două ascultări pe care le-a împlinit în viaţa monahală: cea de duhovnic şi cea de copist de manuscrise şi alcătuitor de pomelnice. A trecut la Domnul în 26 decembrie 1784.
Sprijinindu-se unul pe altul, în rugăciune şi în ascultare, lucrându-şi fiecare talantul dat de Dumnezeu, Sfântul Mitropolit Iacob şi Sfinţii Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan au reuşit să scrie o pagină sfântă în istoria secolului al XVIII-lea din Moldova. Sub ascultarea Sfântului Iacob, colaboratori din toate cinurile bisericeşti şi straturile sociale au lucrat împreună spre binele comunităţii şi spre mântuirea lor. Împreună-lucrarea lor reprezintă un model de comuniune între ierarh şi monahi, între cler şi popor, în ascultare şi în dragoste, care a bineplăcut lui Dumnezeu.
Sfintele moaște
În data de 24 aprilie 1990, părinții Mănăstirii Putna au început refacerea schitului de la Sihăstria Putnei, după ce acesta fusese închis pentru mai bine de 200 de ani. În această zi au fost găsite sfintele moaște ale Cuvioșilor Sila, Paisie și Natan. Mai întâi a fost găsită piatra de mormânt a Cuviosului Sila, în partea dreaptă a bisericii schitului, la exterior, având inscripția „Aici zac oasele ieroschimonahului Sila, care au răposat văleatul 1783, aprilie 23”. La o palmă de pământ se aflau osemintele lui, galbene și frumoase. Pe aceeași latură, lângă naos, a fost aflată piatra de mormânt a Cuviosului Paisie, cu inscripția „Aici odihnesc oasele robului lui Dumnezeu Paisie ieroschimonahul, și au răposat la văleatul 17[…]”. Sub această lespede erau rămășițele sale pământești, tot galbene și frumoase, cu o putere harică deosebită. În interiorul bisericii s-au descoperit osemintele Cuviosului Natan. La 15 iunie 2016, în prezența Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Pimen, conform binecuvântării și aprobării Sfântului Sinod, a fost desfăcută cripta Sfântului Iacob Putneanul. Părinții mănăstirii au aflat toate osemintele sfântului, care erau precum o pâine coaptă și rumenă – culoarea sfințeniei și a desăvârșirii întru Domnul. Înmormântarea sa a fost una a smereniei: a fost așezat în mormânt îmbrăcat smerit, doar în veșmânt monahicesc de schimnic, cu o singură cruce, simplă, din argint. Cu adevărat, atunci când a părăsit demnitatea de mitropolit s-a lepădat de cele trecătoare ale lumii.