Connect with us

Actualitate

Idei de cadouri de Crăciun pentru oamenii din viața ta

Publicat

Publicitate

Dacă nu ați reușit să cumpărați încă să cumpărați daruri de sărbători, vă prezentăm câteva idei care să vă ajute să luați o decizie. Aveți ocazia să le faceți o bucurie celor din familie, dar și prietenilor și colegilor, de Crăciun, scrie alba24.ro.

Nu uitați: cadourile pentru cei dragi trebuie însoțite de mesaje, urări și felicitări de Crăciun.

Idei de cadouri de Crăciun pentru prieteni
Gașca de prieteni nu este familie, însă este foarte aproape. Cu siguranță te vezi cu ei mai des decât o faci cu familia și chiar dacă de sărbători nu ești, de regulă, alături de prieteni, ci alături de cei cu același sânge ca al tău, este bine să te gândești la ei.

Un cadou, chiar dacă este venit înainte sau după Crăciun, poate să vă apropie și mai mult.

De fapt, este bine să oferi câte un cadou fiecărei persoane cu care intri în contact zilnic sau frecvent.

Portarul, doamna care spală scările, colegul de muncă cu care doar te saluți în fiecare dimineață, însă pe care nu știi cum îl cheamă, toți sunt parte din viața ta și un cadou le va însenina ziua.

Publicitate

Evident, nu trebuie să le oferi ceva scump. Poți să încerci să le oferi ceva gratuit, făcut de mâna ta. Gestul contează cel mai mult și poate schimba impresia asupra ta.

Ce oferi cadou de Crăciun?
Dacă am lămurit faptul că trebuie să oferi cadouri tuturor, rămâne de stabilit ce oferi cadou.

Nu poți să cumperi coșuri cadou pentru 200 de persoane, deoarece s-ar putea să ajungi la faliment.

Încearcă să gândești personalizat, în funcție de importanța persoanei căreia îi oferi cadoul și în funcție de relația pe care o ai cu ea și oferă cadouri cât mai potrivite.

Idei de cadouri pentru părinți și socri
Cu siguranță nu vei da greș, indiferent de alegere, pentru că pe ei îi vei mulțumi și cu simpla ta prezență la masă.

Totuși, în funcție de buget, pasiunile lor și preferințe, poți alege să le dăruieşti electrocasnice, electronice, poate un nou televizor sau poți alege variante mai economice.

O ramă foto în care să pui poze cu întreaga familie, papuci de casă, o butelie de vin căreia să-i personalize eticheta, un set nou de tacâmuri, pahare de vin sau un coș cadou cu de toate.

Poți chiar să îi surprinzi cu bilete la cinema, teatru sau la un spectacol de colinde.

Nu sunt de neglijat nici voucherele la magazine, ei putând să-și aleagă singuri un cadou.

Dacă au hobby-uri, poți să te axezi pe ele. O undiță, o tablă de șah, o programare plătită la un salon de înfrumusețare.

Piața de handmade a luat amploare în ultima perioadă. Puteți găsi la târgurile specializate sau chiar pe net diverse obiecte handmade (de la bijuterii, la fulare, accesorii, pahare, farfurii pictate manual).

Aveti avantajul că produsele sunt unicat, iar gestul vostru va fi apreciat de cel care primeşte cadoul.

Un simplu sms poate aduce bucurie celor din jurul tău. Nu uita să trimiți mesaje și urări de Crăciun la rude, prieteni, colegi.

Cadou pentru iubit sau soț
Bărbații au o mulțime de hobby-uri ce te pot inspira în alegerea cadoului perfect pentru Crăciun.

Dacă este mare fan al unei echipe de fotbal poți să-i faci cadou o minge semnată cu autografele fotbaliștilor, ori un tricou personalizat cu numele său pe echipamentul jucătorului preferat l-ar impresiona.

Mari iubitor de gadgeturi, bărbații adoră orice este electronic. Un ceas smart, un acumulator pentru încărcarea telefonului sau o pereche de căști.

Un accesoriu de piele va exprima întotdeauna eleganță, iar un portofel sau o curea sunt mereu utile în viața unui bărbat.

Articolele vestimentare sunt și ele apreciate.

O cămașă elegantă sau poate o pijama călduroasă, ori o pereche de papuci de casă simpatici vor reprezenta un cadou perfect pentru el de Crăciun.

Băuturile alcoolice sunt un bun cadou de Crăciun pentru bărbați. Optează pentru o sticlă de whiskey vechi sau poate un vin premium bun ori un bax de bere mai rară.

Idei de cadouri de Crăciun pentru iubită / soție
Femeile sunt mereu ușor de impresionat cu orice gest frumos, făcut din suflet, dar sfatul nosru este să nu rămâneți la gesturi simbolice.

Ele știu să aprecieze un dar personalizat, unic și special, la fel de bine cum și cadourile obișnuite sunt pe placul lor.

În primul rând atunci când vrei să faci un cadou trebuie să știi dinainte ce vrei să îi transmiți femeii din viața ta prin darul pe care îl faci.

Atunci când nu știi ce o va impresiona, pune-i într-un plic personalizat o sumă bunicică de bani.

Cu siguranță va știi ce cadou să își facă, iar dacă suma este generoasă poate chiar își va lua mai multe obiecte pe care și le dorește.

O cutie cu diferite produse cosmetice de calitate o va impresiona cu siguranță, iar o trusă de cosmetice niciodată nu va fi refuzată.

Articolele vestimentare sunt ceva la care nu poți da greș: întotdeauna sunt bine primite.

Oricâte haine ar avea, una în plus nu strică niciodată. Problema este cu gusturile. Alegerea unei bluze, pulover, eșarfe, tricou sau rochie este o loterie pentru un bărbat.

Poți să te ferești de asta dacă alegi o bluza sau un pulovăr călduros cu imprimeuri funny cu Moș Crăciun, fulgi de nea.  O altă soluție poate fi și un set de mănuși și căciulă.

Parfumul este un accesoriu nelipsit în viața unei femei, de aceea este un dar apreciat. Înainte să îl cumperi trebuie să dai ”o geană” prin colecția ei de parfumuri și să ochești sticluța care este pe terminate. Cu siguranță este parfumul preferat iar o sticluță nouă va fi extrem de apreciată.

Cel mai tare cadou ar fi o vacanță exotică, undeva unde să scăpați de frigul iernii.

Idei de cadouri de Crăciun: Ce le cumperi nașilor

Puteți alege să le faceți un cadou care să îi mulțumească pe amândoi. Un obiect decorativ, anumite accesorii de bucătărie, prajitor de pâine, blender, o boxă portabilă, un set de veselă fină sau o lenjerie de pat ar putea fi cadoul perfect. Totul depinde de relația voastră.

Mai există varianta halatelor pufoase de baie care sunt atât de utile în perioada rece și, dacă le asortezi cu papucei ce dacă, sigur se vor bucura.

Puteți alege să le faceţi cadou o seară la spa pentru doi, bilete la cinema sau carduri cadou.

Idei de cadouri de Crăciun: frați, cumnați și prieteni
Alegerea unui cadou de această dată ar trebui să fie mai ușoară, mai ales că vă petreceți cea mai mare parte din timp cu ei, cel mai probabil.

Pijamale, produse pentru îngrijire personală, parfumuri, cărți jocuri pentru PC sau mici lucruri simbolice de Crăciun.

Orice variante ați alege, nu prea aveți cum să dați greș dacă vă ghidați după instinct și dacă vă cunoașteți apropiații.

Cadouri pentru copii (1-14 ani)

Cadouri de Crăciun pentru bebeluşi
Pentru bebeluşi şi copilaşii de până la  5 ani, ca părinte trebuie să-i oferiţi cadouri specifice vârstei lor – covoraşe de joc, pături decorative, zornăituri, jucării de pluş din bumbac organic, player muzical sau căţeluşi mecanici care se mişcă, cântă şi latră.

Nu-i cumpăraţi maşinuţe, figurine care se pot strica uşor sau orice fel de jucărie cu piese mici ce pot fi înghiţite.

De asemenea, nu-i cumpăraţi jucării de pluş care se pot rupe uşor şi din care să iasă bumbacul ce poate fi înghiţit, nici jucării din materiale toxice precum jucăriile din plumb care sunt interzise.

Cumpăraţi animăluţe de pluş care să fie durabile şi de mari dimensiuni care să-i confere bebeluşului iluzia că nu este singur atunci când nu sunteţi în preajmă sau când doarme singur în pătuţul său.

Maşinuţele din plastic cu unelte din cauciuc şi cubuleţe şi cărămizi sunt numai bune pentru orice bebeluş  pentru a-l ţine preocupat şi să-i dezvolte aptitudinile inginereşti.

Inclusiv o minge mică este ideală căci l-ar ajuta să-şi dezvolte pasiunea pentru sport.

Idei de cadouri de Crăciun: ce cadou să-i luăm unui copil cu vârsta de peste 3 ani?
Probabil vă amintiţi de vremurile când băieţii primeau maşinuţe cu telecomandă şi cămăşuţe de culoare albastră, iar fetele primeau căsuţe cu păpuşi şi rochiţe roz.

Era o tradiţie pornită încă din vremurile Angliei Victoriene sau a Franţei Belle Époque când băieţeii primeau soldăţei din plumb specifice sexului masculin, iar fetiţele primeau păpuşi cusute.

Vremurile s-au schimbat, inclusiv mentalitatea umană.

Copilaşii pot să devina foarte inventivi la capitolul scenarii.

Nu strică să-i dăruiţi şi un personaj din pluş care să servească drept un antagonist, dar care să nu fie prea înfricoşător.

Un monstruleţ pufos de culoare mov sau un şarpe verde este suficient.

Puteţi să-i cumpăraţi cărţi cu poveşti pe care să i le citiţi în fiecare seară la culcare.

Unui copil cu vârsta cuprinsă între 4 şi 6 ani (indiferent de sex) puteţi să-i dăruiţi pachete cu piese Lego cu care să construiască castele, turnuleţe, şosele suspendate, fie trenuleţe mecanice cu linii care să fie ansamblate, maşinuţe şi piste auto.

Pentru a-i dezvolta simţul artistic, cărticele de colorat pot fi un început. O minge de fotbal, nişte rachete de tenis, o bicicletă sau echipamentele de înot pot forma un viitor sportiv.

Ce cadouri să-i oferim unui elev cu vârsta de 6-14 ani?
Cărțile sunt cea mai bună idee. Unui elev de clasa I este ideal să-i oferiţi manuale ilustrative de limba română sau alte limbi străine pentru învăţarea facilă a alfabetului sau pentru dezvoltarea vocabularului şi gramaticii.

Pe plan secundar sunt culegerile de matematică şi cărţile cu poveşti, ghicitori şi poezii adresate vârstei unui şcolar de clasă primară, precum şi  instrumente de pictat, plastilină şi echipamente sportive.

Dacă doriţi să-l orientaţi spre o carieră medicală, achiziţionaţi un pachet de truse medicale din plastic şi cauciuc pentru copii care să includă  corpul uman din plastic cu care să se joace de-a doctorul.

Un set cu instrumente pentru experimente chimice, o cutie cu oasele de dinozaur care să fie ansamblate fără lipici sau un model al sistemului solar i-ar impresiona pe micuţi.

Dacă dispuneţi de un buget mai mare, puteţi să-i cumpăraţi un microscop, un set de un telescop astronomic sau un binoclu pentru a-i stârni interesul pentru mediul înconjurător.

Atenţie – nu le oferiţi droguri, alcool, ţigări sau etnobotanice drept cadouri adolescenţilor, pentru că este ilegal. De asemenea, nu-i invitaţi în cluburi sau la petreceri destinate adulţilor.
Echipamentele sportive precum o minge de fotbal, baschet sau volei, rachetele de tenis, o bâtă de baseball, acompaniate de tricoul, fularul şi treningul cu sigla echipei favorite pot fi cele mai ideale cadouri pentru un viitor sportiv.

Ca părinte îi puteţi dărui copilului dumneavoastră un câine, o pisică, un peruş, un hamster sau un acvariu cu un peşte care să-l încânte şi să-i ţină companie.

La vârsta şcolară, majoritatea copiilor pătrund în lumea digitală.

Chiar dacă dispuneţi de un buget mare, nu trebuie să vă răsfăţaţi copii cu cadouri scumpe.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

COMUNA DÂNGENI – ANUNȚ DE INTERES PUBLIC: Licitație publică

Publicat

Publicitate

Unitatea administrativ-teritorială Dângeni, județul Botoșani organizează în data de 16.04.2025 ora 10:00 licitație publică pentru închirierea pe o durată de 10 ani a unui spațiu care poate fi folosit ca și farmacie cu o suprafață de 45,44 mp la care se mai adaugă o suprafață de 39,55 mp care este folosit ca și spațiu comun.

Documentele necesare se pot ridica de la sediul Primăriei Comunei Dângeni începând cu data de 7.04.2025, costul și condițiile de plată pentru obținerea documentelor potrivit prevederilor OUG nr. 57/2019 este de 50 lei ce se achită la casieria Primăriei.

Ofertele se pot depune la sediul Primăriei începând cu data de 09.04.2025 până pe data de 15.04.2025.

Relațiile suplimentare se pot obține telefonic la: 0742856793 sau la sediul Primăriei.

Citeste mai mult

Eveniment

Salariu majorat la cerere! Când și cum să ceri o mărire de salariu la orice firmă din România, ca să nu fii refuzat niciodată

Publicat

Publicitate

Ai ajuns în punctul în care știi că meriți mai mulți bani. Muncești din greu, ai rezultate bune, colegii te respectă, șefii se bazează pe tine, dar… salariul tău a rămas același. Nu-i așa că e frustrant? Asta pentru că mărirea de salariu nu vine de la sine. Trebuie să o ceri, dar să știi exact când și cum să o faci, ca să nu fii refuzat. Nu e vorba doar de noroc, ci de strategie. Dacă ai abordarea potrivită, vei pleca din biroul șefului cu un zâmbet larg și un salariu mai mare, scrie playtech.ro.

Momentul perfect: când să ceri o mărire?

Nu te duci la șef într-o zi haotică, când e stresat și are alte probleme. Nici după o perioadă în care firma merge prost sau s-a tăiat din bugete. Cel mai bun moment să ceri o mărire de salariu este după ce ai demonstrat că aduci valoare. Dacă tocmai ai finalizat un proiect de succes, ai adus economii companiei, ai crescut vânzările sau ai îmbunătățit ceva semnificativ, acum e momentul. Efectul e mai puternic dacă cererea vine imediat după ce ai făcut ceva impresionant.

Mai există și alte momente strategice: la final de an, când se fac evaluările de performanță, sau după un an de muncă în firmă, dacă ai dovedit că ești indispensabil. Dacă firma are rezultate financiare bune și se fac angajări, e clar că există bani. De ce să nu fie și pentru tine?

Cum pregătești terenul?

Nu intri în birou pur și simplu și spui „Vreau mai mulți bani!”. Asta e rețeta sigură pentru un refuz. În schimb, trebuie să ai un „dosar” în minte cu toate motivele pentru care meriți mai mult. Fă o listă clară cu realizările tale, economiile pe care le-ai adus companiei, responsabilitățile în plus pe care le-ai preluat. Ai crescut vânzările? Ai adus un client nou? Ai eficientizat procesele? Ai învățat ceva nou care te face mai valoros? Fiecare detaliu contează.

Publicitate

Un alt truc este să cercetezi piața. Vezi cât se plătește pentru poziția ta în alte companii. Dacă descoperi că angajații cu aceleași competențe ca tine câștigă cu 20-30% mai mult, e un argument solid. Nimeni nu vrea să piardă un angajat bun doar pentru că nu i-a oferit salariul corect.

Cum formulezi cererea ca să primești un „DA” rapid?

Tonul face diferența între succes și eșec. Nu te plângi că ai nevoie de bani, nu aduci în discuție probleme personale. Șefii vor rezultate, nu emoții. Abordarea corectă este una profesionistă: „În ultimul an am contribuit la X și Y, am crescut eficiența echipei, am adus clienți noi și am preluat responsabilități suplimentare. Cred că este momentul să discutăm o ajustare a salariului care să reflecte aceste contribuții.”

Dacă ești pregătit cu argumente solide și ai încredere în tine, răspunsul va fi mult mai greu de refuzat. Important este să eviți să ceri o sumă anume din prima. Mai bine îl lași pe angajator să vină cu o ofertă. Dacă e sub așteptările tale, poți negocia elegant spunând: „Mă așteptam la o valoare mai aproape de X, având în vedere impactul pe care l-am avut.”

Ce faci dacă totuși ești refuzat?

Se poate întâmpla, chiar dacă ai făcut totul bine. Uneori, compania nu are buget sau politica salarială nu permite măriri în acel moment. Dacă primești un „nu”, nu pleca cu capul plecat. Întreabă ce ai putea face pentru a merita o mărire în viitor și cere un termen clar: „Ce ar trebui să îndeplinesc ca să discutăm din nou peste trei luni?”

Dacă nu primești un răspuns clar sau dacă simți că nu există interes să fii recompensat corect, poate e timpul să îți reevaluezi opțiunile. Piața muncii e dinamică, iar dacă ai competențe valoroase, vei găsi un angajator care să te plătească pe măsura muncii tale.

Banii nu vin la cei care așteaptă, ci la cei care cer!

Dacă nu ceri, nu primești. E simplu. Angajatorii nu îți vor crește salariul din proprie inițiativă, pentru că e mai convenabil pentru ei să te plătească la nivelul actual. Dar dacă vii cu argumente solide, îți alegi momentul perfect și îți formulezi cererea inteligent, ai toate șansele să obții o mărire fără emoții.

Acum știi ce ai de făcut. E timpul să îți iei inima în dinți și să ceri ceea ce meriți!

Citeste mai mult

Eveniment

O nouă regulă pentru obținerea vizelor SUA, anunțate de ambasada de la București. Intră în vigoare în 7 aprilie

Publicat

Publicitate

O nouă regulă pentru obținerea vizelor SUA: Ambasada americană în România a anunțat, miercuri că, începând din 7 aprilie, persoanele care solicită viză temporară trebuie să prezinte o copie tipărită a paginii de confirmare cu codul de bare, pentru a demonstra că au utilizat acelaşi formular de cerere pentru a-şi programa interviul, scrie alba24.ro.

„Începând cu 7 aprilie 2025, toţi solicitanţii de viză temporară trebuie să prezinte o copie tipărită a paginii de confirmare cu codul de bare, pentru a demonstra că au utilizat acelaşi formular de cerere DS-160 pentru a-şi programa interviul”, au scris reprezentanții Ambasadei SUA în România, într-o postare pe Facebook.

Înainte de interviu, solicitanții trebuie să verifice dacă au completat și trimis formularul DS-160 online și să se asigure că numărul codului de bare de pe pagina de confirmare DS-160 corespunde cu cel utilizat pentru programarea întâlnirii.

În cazul în care numerele nu corespund, solicitanților care și-au programat întâlnirea folosind un formular incomplet sau incorect nu li se va permite să susțină un interviu și li se va solicita să își reprogrameze întâlnirea prin intermediul USTravelDocs.com, folosind numărul de cod de bare DS-160 corespunzător.

Ambasada transmite că secția consulară nu poate modifica sau actualiza numerele codului de bare DS-160 în numele solicitanților.

O nouă regulă pentru obținerea vizelor SUA: Formularul DS- 160

Publicitate

Formularul DS-160 („Online Nonimmigrant Visa Application”) este o cerere online utilizată pentru a solicita toate vizele de neimigrant în SUA, inclusiv vizele de vizitator B-1/B-2, vizele K (logodnic), vizele de student F-1 și vizele de muncă, precum H-1B, O-1 și altele.

În esență, pentru orice tip de viză temporară necesară pentru a intra în Statele Unite, va trebui completat și trimis online formularul DS-160.

Citeste mai mult

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (339)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI

 

Daniel Sur, în „Apostrof” nr. 5 din 2019, reluând o idee a lui Yuval Noah Harari despre viitorul omului: „…crede că principala boală de care va suferi omul într-un viitor imediat este irelevanţa. Că omul va deveni inutil…”;

 

Publicitate

Constantin Cubleşan definind poezia: „O emoţie care se materializează în cântec”;

 

Vă rog să vă opriţi asupra unui poem scris de Alexandru Florin Rădulea şi care  se intitulează „a cumpăra un zbor”:

„a venit îngerul şi mi-a spus:

– nu vrei să-ţi dai bocancii jos şi să zbori?

eu nu am fost în stare să-i răspund;

cuvintele pe care le-aş fi putut răspunde

se ridicau spre văzduh, precum sufletul unui muribund.

 

a venit îngerul şi mi-a spus:

– nu vrei să te descalţi şi să zbori cât mai sus?

– cum să zbor? am întrebat ulterior

– să zbori, aşa, în mintea ta de vinecior

că, oricum, ai acolo spaţiu din belşug;

îmi spuse îngerul cu un oarecare prieteşug.

 

iar eu, naiv şi curios din fire, am întrebat

– şi unde să zbor, mă rog?

– spre binele tău

mi-a răspuns îngerul, înălţându-se uşor.

(vezi „Apostrof” nr. 5 din 2019)

 

Scriitorul, jurnalistul şi scenaristul Didier Decoin, secretarul general al Academiei Goncourt,  acordă un interviu Despinei Jderu (vezi „Observator cultural nr. 975 din 2019). La un moment dat, Didier Decoin ne recomandă doi scriitori francezi clasici: „Cei doi scriitori clasici la care mă întorc mereu sunt Proust şi Malraux. Revin la observaţiile lui Proust şi la umorul lui, la reuniunile organizate la Madame Verdurin, care mă amuză cumplit. Fraza lui Proust nu mi se pare dificilă. Trebuie să te arunci în ea şi apoi să înoţi. Un alt scriitor pe care îl recitesc este Alexandre Dumas. Este formidabil. Singurul care a reuşit tot ceea ce a făcut. I-am cerut lui Jacques Chirac să-l primească în Pantheon. Preşedintele m-a chemat la Elysee şi m-a întrebat: „Chiar credeţi că este un scriitor enorm şi merită să fie în Pantheon?” „Domnule preşedinte, chiar cred”, i-am răspuns. Pe lângă tot ceea ce a scris, a fost un om desăvârşit. A luptat împotriva pedepsei cu moartea, a rasismului, a misoginismului, toate sunt problemele societăţii de astăzi. Dacă cineva merită să intre în Pantheon nu doar ca scriitor, ci şi ca om, este Dumas. Cortegiul funerar a fost urmat de o femeie de culoare, într-o ceremonie extraordinară dedicată primirii lui Alexandre Dumas la Pantheon.”;

 

Ion Simuţ, în „Familia” nr. 5 din 2019, publică eseul (mai mult un articol de opinie) intitulat „Elegie pentru revistele literare”. Articolul este dur şi merită citit pentru obiectivitatea opiniilor. Menţionăm că a fost reluat şi în„Observator cultural nr. 975 din 2019. Reţinem concluzia mare: „…avem o presă literară inflaţionistă, şablonardă, uniformizată, rubricardă, îmbătrînită, inerţială, nejurnalistică, indiferentă la public, nevandabilă, sectară, provincială. Soluţii sau remedii există pentru fiecare dintre aceste defecte, dar mai întâi ele trebuie asumate. Un pacient care nu-şi recunoaşte boala şi simptomele ei nu are cum să fie tratat eficient”;

Ion Simuţ, în “Observator cultural”  nr. 975 din 2019, despre revistele literare de azi:

  1. a) “Revistele de cultură, (cu cele trei excepţii: “România literară”, “Dilema veche” şi “Observator cultural”) nu au difuzare, nu au vizibilitate pe piaţă, nu au public, din nefericire, şi nu fac nimic pentru a-l identifica şi a-l câştiga; aproape tot tirajul se dă colaboratorilor, celorlalte reviste şi prietenilor;
  2. b)Revistele de cultură nu au orizont şi spirit jurnalistic: adună literatură şi recenzii uşurele, complezente, pe care le împachetează neatractiv şi neproblematic; revistele noastre nu au întrebări, nu au nelinişti, nu fac investigaţii, nu ridică problem în domeniul culturii”;
  3. c) “Revistele de cultură sunt făcute predominant de poeţi, rămăşiţe de mentalitate ale vechii epoci, dar poeţi buni, care burduşesc sumarul cu poezie şi îşi închipuie că au dat lovitura; poezia a căzut din rangul comunist în această epocă de piaţă, dar nimeni nu vrea să vadă, se iluzionează că tot genul liric se poartă; din păcate, nu se mai poartă, iar la recitalurile USR elevii aduşi cu forţa râd pe înfundate şi se distrează”;

 

Deschid „România literară” nr. 27 – 28 din 2019. La „poemul săptămânii” e prezent Gellu Dorian cu „Literatura”.  Reţin câteva versuri: „întâi de toate priveşti prin gaura cheii din pagină / şi deodată sânge, şi deodată iubire, şi deodată ură / şi deodată totul, / apoi închizi uşa, între coperte e linişte ca în rai, / în afara lor e ca în iad, dar fără iad nu poţi alege raiul, / fiecare pagină e o ţară în care emigrezi…”;

 

Preşedintele ARACIP, Şerban Iosifescu, în „Ziarul Lumina” din 8 iunie 2019, declară: „Sistemul de învăţământ nu este nici echitabil şi nici just, nu este just inclusiv în repartiţia resurselor, pentru că, pe de o parte, cei care au – au şi mai mult, iar cei care nu au – au mai puţin şi se produce chiar un transfer invers de resurse de la cei care nu au la cei care au”;

 

La editura „Baroque Books & Artsdin Bucureşti a apărut volumul „Citeşte! Te rog, citeşte!”  semnat de Felicitas von Lovenberg. Simona Preda, în „România literară” nr. 27 – 28 din 2019, publică o cronică în care include şi „cele zece drepturi inviolabile ale cititorului” în propunerea scriitorului francez Daniel Pennac:

  1. a) „dreptul de a nu citi”;
  2. b) „dreptul de a sări pagini”;
  3. c) „dreptul de a nu citi o carte până la capăt”;
  4. d) „dreptul de a reciti”;
  5. e) „dreptul de a citi orice”;
  6. f) „dreptul la bovarism (adică dreptul de a interpreta romanul ca pe o realitate);
  7. g) „dreptul de a citi oriunde”;
  8. h) „dreptul de a răsfoi”;
  9. i) „dreptul de a citi cu voce tare”;
  10. j) „dreptul de a tăcea”;

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending