Connect with us
Publicitate

Eveniment

Iarna 2023 – 2024 în România. Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion

Publicat

Publicitate

Vremea în iarna 2023 – 2024 în România: prima prognoză anunță o iarnă normală și poate la fel de blândă ca cele din ultimii ani. Totuși, nu este exclus ca în iarna 2023 – 2024 să avem parte și de fenomene severe, cu viscol și ger, precum și un strat consistent de zăpadă, atât în zona montană, cât și în zonele joase.

Director prognoză meteorologică la Administrația Națională de Meteorologie, Florinela  Georgescu, a făcut prima prognoză meteo a iernii 2023-2024, în cadrul Conferințelor FOCUS ENERGETIC cu tema ”Provocările iernii 2023 – 2024 pentru sectorul energetic românesc”.

„Chiar dacă ultimele ierni au fost blânde, indiferent de ce arată estimările sezoniere, iernile normale în România pot aduce episoade de vreme severă, cu viscol, ger și cantități importante de ninsoare, care să depună strat consistent de zăpadă”, a declarat Florinela  Georgescu.

Publicitate

Cu privire la prognoza meteo pentru iarna 2023-2024, directorul ANM a precizat că în general se poate anticipa că vom avea o iarnă în limitele normale.

Totuși, nu sunt excluse și episoadele de vreme severă, cu temperaturi minime de minus 30 de grade Celsius, cu viscol și ger, precum și cantități însemnate de precipitații solide, care să depună strat de zăpadă atât la munte, cât și în zonele joase.

Cum va fi vremea în iarna 2023 – 2024. Decembrie 2023

Publicitate

În luna decembrie putem avea atât perioade cu temperaturi foarte ridicate, cât și perioade cu zile geroase. De-a lungul anilor, au mai fost perioade cu temperaturi foarte ridicate, de 20 de grade Celsius, dar si perioade cu ger adevărat, cu temperaturi de minus 30 de grade Celsius.

Deși regimul de precipitații în lunile de iarnă este în general unul mai scăzut decât în lunile de toamnă, sunt posibile cantități care să depășească 40 – 50 de litri pe mp, în special în zonele de munte.

Prognoza arată o anomalie pozitivă a temperaturilor în luna decembrie, adică puțin mai cald decât normal, raportat la media ultimelor decenii. Totuși, este o anomalie destul de redusă, deci o abatere destul de redusă care lasă loc categoric și posibilelor perioade cu vreme severă. Astfel, nu este exclus ca în luna decembrie să avem câteva perioade cu ger.

Publicitate

În ceea ce privește cantitățile de precipitații, în mare parte din țară dar și în Europa, luna decembrie se va încadra în media climatologică.

Este posibil să nu lipsească precipitațiile, mai ales dacă apar perioade cu temperaturi mai scăzute. Atunci, precipitațiile vor fi solide și este posibil să avem primele perioade cu strat de zăpadă, mai ales pe zona de munte.

 Cum va fi vremea în iarna 2023 – 2024. Vremea de Crăciun

Publicitate

Pentru decembrie 2023, site-ul Accuweather.com arată că vor fi câteva episoade de ninsori încă de la începutul lunii, când sunt semnalate două zile cu precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Mai multe zile cu ninsoare vor fi însă în preajma Crăciunului, începând din data de 19 decembrie și până în 24 decembrie. Zile cu ninsoare mai sunt anunțate și de Revelion, pe data de 31 decembrie 2023 și 1 ianuarie 2024.

Chiar dacă ultimele ierni au fost unele blânde și ultimele estimări arată că vremea se încălzește, specificul de iarnă al țării noastre arată că pot apărea episoade de vreme severă, cu viscol și ger.

Întrebată despre cum va fi vremea de Crăciun, Georgescu a precizat că prognoza pentru perioada sărbătorilor este incertă.

”Semnalele indică un început de iarnă care ar putea fi mai cald decât de obicei, dar acest lucru trebuie privit cu precauție, deoarece vremea severă poate interveni oricând”, a mai declarat Florinela Georgescu.

Cum va fi vremea în iarna 2023 – 2024. Vremea în ianuarie 2024
Luna ianuarie este luna din an cu temperaturile cele mai scăzute. Frecvent, temperaturile vor fi negative, atât ziua cât și noaptea.

Chiar și așa, sunt posibile perioade în care vremea să se încălzească și să apară valori în jurul a 20 de grade Celsius.

De remarcat temperaturile din  cursul nopților, care în anii anteriori, în lunile ianuarie au fost cele mai geroase, cu valori de minus 30 de grade Celsius.

Ultimele ierni de altfel au fost unele blânde, cu o tendință de a avea un strat consistent de zăpadă doar în zonele montane.

Cel mai probabil în luna ianuarie 2023 este posibil să avem un deficit de precipitații.

Este posibil ca precipitații sub formă solidă să apară în luna martie, chiar uneori în perioade scurte și la începutul lunii aprilie.

”Prognoza Comisiei Europene arată că o abatere pozitivă a temperaturilor este posibilă pe tot continentul. Este o situație care ne lasă posibilitatea de a interpreta că, pe perioade îndelungate, este posibil să avem o vreme în limita normelor cu probabilitate de a înregistra și perioade mai reci”, a mai spus directorul ANM.

În ceea ce privește cantitățile de precipitații din luna ianuarie 2024, s-ar putea ca pe partea de vest și sud-vest, aria precipitațiilor să fie excendentară. În cazul în care temperaturile vor fi ușor mai crescute decât normal, atunci vom înregistra temperaturi mixe – ploaie sau ninsori.

Cum va fi vremea în iarna 203 – 2024. Vremea în luna Februarie 2024

Februarie este o lună care în ultimele decenii a avut un regim al precipitaților ceva mai bogat, în special în partea de vest a țării. Temperaturile în general sunt comparabile cu cele ale lunii ianuarie.

În ultimele decenii, în luna februarie s-au înregistrat chiar și temperaturi maxime care nu au trecut de 20 de grade, dar și minime care au coborât sub minus 30 de grade Celsius.

Vremea în luna februarie 2024: prognoza arată probabilitatea de a avea temperaturi peste normal în mare parte a țării, dar cu precădere în regiunile extracarpatice – partea de est și partea de sud a țării.

Totuși, indiferent ce arată estimările sezoniere, care sunt realizate pe o durată de 3-4 luni, nu trebuie să uităm ce înseamnă iernile normale în România, care pot aduce episoade cu vreme severă: viscol cu ger și posibil cantități mai importante de ninsoare, care să depună strat consistent de zăpadă.

Chiar dacă vom fi pe un fond de temperaturi în medie ceva mai ridicate decât norma ultimelor decenii, nu este exclusă apariția episoadelor cu vreme severă și cu probabilitatea de a depune un  strat de zăpadă mai consistent și în zonele mai joase ale țării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Femeie din Suceava, amendată și lăsată fără transportul de lemne la Dersca

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din Mihăileni au oprit pentru control, pe drumul județean DJ 291B, în comuna Dersca, un autoturism condus de o femeie, de 35 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că aceasta nu deținea documente legale pentru materialul lemnos pe care îl transporta, în cantitate de aproximativ 2 metri cubi.

Publicitate

 

Conducătoarea auto a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, iar materialul lemnos a fost supus confiscării.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Prima Bursă a locurilor de muncă, din anul 2024. Când va avea loc

Publicat

Publicitate

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Munca Botoşani pregăteste prima Bursa a locurilor de munca  din  anul 2024,  care va avea loc în data de 17.05.2024, evenimentul se va  desfăşura  începând cu ora 9.00, în incinta SĂLII POLIVALENTE “ELISABETA LIPĂ” din Municipiul Botoșani, B-dul M.Eminescu nr15A .

Obiectivele principale ale evenimentului sunt creşterea gradului de ocupare pentru toate categoriile de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă şi crearea de noi oportunităţi pentru angajatori în identificarea potenţialilor viitori angajaţi, care prin experienţa şi abilităţile lor pot contribui la succesul activităţii economice.

Este cea mai importantă măsură activă privind cresterea gradului de ocupare a forței de muncă aflata într-o formă de evidență și plată reprezentând o oportunitate pentru angajatori, pentru a-și recruta forța de muncă necesară.

Publicitate

Evenimentul se adresează tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, viitorilor absolventi, șomeri, persoane care doresc să își schimbe locul de muncă sau care doresc îmbunătățirea poziției profesionale.

Participarea la bursă va oferi participanților posibilitatea de a obţine un loc de muncă sau de a obţine informaţii suplimentare privind : cursurile de formare profesională derulate de către A.J.O.F.M. Botoșani, facilităţi acordate în cazul angajării , condiții de acces pentru ocuparea unui loc de muncă în străinătate prin intermediul reţelei EURES.

Agenții economici, interesaţi să participe la bursă, sunt asteptaţi să ne contacteze  și să transmită  ofertele de locuri de muncă, pe adresa de e-mail ajofm.bt@anofm.gov.ro, în care să specifice opțiunea participării la bursă precum și numărul locurilor de muncă vacante.

Publicitate

Informaţii suplimentare se pot obţine şi la numărul de telefon 0231536791.

Citeste mai mult

Eveniment

Amenzi pe capete, zeci de permise reținute, după ultima acțiune BLOCADA a polițiștilor din Botoșani

Publicat

Publicitate

În ultimele 48 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 15 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la peste 126 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 507 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 240.000 de lei.

Publicitate

 

Cele mai multe dintre sancțiuni au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Publicitate

De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 35 de permise de conducere și 18 certificate de înmatriculare.ultima

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer beat din Havârna, dat jos de la volan de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Darabani au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Havârna, un autoturism condus de un tânăr, de 34 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,79 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru prelevarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending