Connect with us

Actualitate

Hristos a Înviat! Ciocnitul ouălor în prima, a doua și a treia zi de Paști. Ce simbolizează și care sunt regulile

Publicat

Publicitate

Ciocnitul ouălor, sacrificiu al divinităţii primordiale înfrumuseţată prin vopsire şi încondeiere, simbol al jertfei Domnului Iisus, este permis şi aşteptat cu nerăbdare de credincioşi după slujba de Înviere a Mântuitorului în noaptea Paştelui, până la Ispas – înălţarea Sa la ceruri, relatează alba24.ro.

Deşi regulile ciocnitului ouălor pot varia de la zonă la zonă, respectarea lor este obligatorie: cine are prima lovitură, ce părţi ale ouălor să fie lovite, ciocnitul să fie „pe luate”, „pe schimbate”, „pe văzute”, „pe nevăzute”, etc.

Ouăle, vopsite în Joia Mare, se ciocnesc după anumite reguli de Paşte. Oul are trei părţi: vârful (care se numeşte cap), partea opusă (dos) şi feţele laterale (coaste).

În prima zi de Paşte se ciocneşte numai „cap cu cap”, a doua zi se poate ciocni „cap cu dos”, iar în a treia zi și în zilele următoare „dos cu dos”.

Cum se ciocnesc ouăle de Paști. Tradiții și credințe populare

Ca regulă generală, primul care ciocneşte este cel mai vârstnic bărbat de la masă. Astfel, persoana mai în varstă ciocneşte capul oului ţinut de partener, rostind cunoscuta formula „Hristos a înviat!”, în timp ce acesta va răspunde cu cuvintele „Adevarat a înviat!”.

Ciocnesc mai întâi soţii între ei, apoi copiii cu părinţii, după care părinţii cu celelalte rude, cu prietenii şi vecinii invitaţi la masă.

Publicitate

În ziua de Paşte nu se mănâncă oul cu sare, întrucât se spune că vei transpira tot anul.

Se spune că este bine să mănânce toată familia din primul ou ciocnit pentru a fi mereu împreună.

La masa de Paște e bine să mănânci mai întâi un ou

La masă de Paşte e bine să mănânci mai întâi un ou, căci se crede că acesta aduce sănătate trupului pe parcursul anului, apoi peste şi pasăre, pentru a fi sprinten precum peştele şi uşor că pasărea.

Cu cine ciocneşti ouăle vopsite în ziua de Paşte, te vei întâlni în lumea cealaltă. Dacă păstrezi un ou roşu 40 de zile după Paşte şi nu se strică, vei avea noroc tot anul.

Tradiția din bătrâni spune că dacă oul pe care îl ciocniţi are două gălbenuşuri, e semn că vă veţi căsători curând. De asemenea, ouăle de Paşti apără de ghinioane, iar coaja lor, îngropată în pământ, apără vitele de deochi. Fetele nemăritate dacă păstrează cojile grăbesc căsătoria.

Sfintele Paști – tradiții din trecut

De Paşti, spun preoţii, nimeni nu trebuie să fie trist, nimeni nu trebuie să plângă. În zilele de Paști, bucuria trebuie să fie predominantă.

Lumânarea Învierii se păstrează, pentru a fi la îndemână la vreo revărsare mare de apă, la grindină şi la trăsnet.

În prima zi de Paști există obiceiul de a se purta haine noi, în semn de respect pentru această aleasă sărbătoare, dar și pentru că ea semnifică primenirea trupului și a sufletului, așa cum se primenește întreaga natură odată cu primăvara. Îmbrăcămintea nouă, la fel că şi apa, are un rol purificator.

În ziua de Paşte nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion, viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă şi te va prinde ploaia ori de cîte ori vei vrea să lucrezi câmpul.

De Paşte, există credinţă că cerurile se deschid, permiţând sufletelor celor morţi să se întoarcă acasă, pentru a-şi proteja rudee dragi. Există credinţa că cine moare în ziua de Paşte sau în Săptămâna Luminată merge direct în Rai, fiindcă în această zi uşile Raiului sunt deschise, iar ale iadului închise.

Copiii născuţi în prima zi de Paşte au noroc toată viaţa.

Se spune că, dacă de Paşte se aşază o bucăţică de fier sub prag , va reprezenta protecţie pentru casă. Dacă prima persoană care îţi intră în casă de Paşte este bărbat, vei avea noroc tot anul.

În dimineața de Paște e bine să privești într-un vas cu apă proaspătă

Se spune că în dimineaţa de Paşte e bine să priveşti prima dată într-un vas cu apă proaspătă. Se spune că vei avea vederea bună în restul anului.

Duminică dimineaţa, exista tradiţia ca toţi membrii familiei să se spele pe faţă cu apă luată dintr-un izvor, în care se pune un ou roşu şi un ban de argint: să fie sănătoşi şi cu faţa frumoasă, argintul simbolizând, de asemenea, şi noroc la bani.

De asemenea, flăcăii şi fetele se uitau în fântână pentru ca să fie curaţi şi frumoşi ca apa de izvor.

Fetele și flăcăii obișnuiesc în dimineța primei zile de Paște, înainte de răsăritul soarelui și fără a fi văzuți de nimeni, să se scalde într-o apă curgătoare spre a fi „iuți, sprinteni, ușori, sănătoși, harnici și iubiți”.

În a doua zi de Paşte, finii mergeau la naşi cu dar de colaci, un covor ţesut în casă şi un ulcior.

Flăcăii mergeau la fete cu stropitul şi cu văluritul, iar o năframă albă pusă într-o prăjină se poartă în fruntea alaiului care merge din casă în casă şi face urări de Paşte. Tradiţia udatului, care s-a mai păstrat în Transilvania, are semnificaţia unui act de purificare, fetele fiind stropite cu apă sau parfum.

În unele părţi din Transilvania, în ziua de Paşte, fetele se spălau cu apă de la moară, de pe roata morii, să fie frumoase. Tot prin aceste locuri feciorii ţineau toaca pe un deal şi o păzeau zi şi noapte.

Alţii se străduiau să o fure. Dacă o furau, feciorii trebuiau să dea bani grei pentru răscumpărare. Toaca se păzea de joi până luni, la ieşirea din biserică iar, în timpul acesta, flăcăii erau cinstiţi cu mâncare şi băutură.

Apoi se făcea joc şi toţi coborau în centrul satului. Înainte mâncau pe câmp, în zilele noastre se duc la casele rudelor. Petrecerea ţine până marţi, când toţi se întorc la casele lor.

Un alt obicei, în prima zi de Paşte, este ca, după ce se întorceau de la Înviere şi luau anafura, toţi ai casei să mănânce un ou roşu, pască şi o bucăţică de slănină, pentru ca să fie „curaţi ca pasca, sănătoşi ca oul şi graşi ca porcul”.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Noaptea Muzeelor: expoziția „Pe urmele lui Eminescu”

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești precizează în legătură cu ediția 2025 a Nopții Muzeelor, cu genericul „Mai aproape de oameni într-o noapte de mai”, câteva detalii privind expoziția „Pe urmele lui Eminescu”, care formează un traseu Botoșani – Ipotești.

30 de copii din grafica lui Spiru Vergulescu sunt expuse în cafenele și pub-uri din Botoșani și se finalizează la Ipotești. Copiile sunt însoțite de coduri QR, iar la accesarea acestora derulează un film despre un moment din viața lui Mihai Eminescu. Amintim, în acest context, că în 2024, Memorialul Ipotești a obținut finanțare externă, prin AFCN, pentru derularea proiectului „Tabloul povestește”. A fost organizată o tabăra de pictură în care elevii de la liceele de artă din țară au lucrat la detalierea unui tablou  de Spiru Vergulescu, deținut de Memorialul Ipotești. Desenele elevilor, fotografii de epocă, fotografii actuale au fost folosite pentru digitalizarea, augmentarea a 101 desene de Spiru Vergulescu – Pe urmele lui Eminescu, acestea fiind însoțite de un text sonorizat. În prezent tablourile au un cod QR, care permite animarea, deschizându-se o povestire despre o etapă sau alta din viața lui Mihai Eminescu.

Itinerarul expoziției este: Soro Pizza – Wenge Bistro – Society Restaurant  – Cafeneaua Artelor – Kafeteque Bulevard – El Passo – Pensiunea Bianca – Facefood – Papillon Marchian – Papillon Grivița – Serenity – La Strada – Pergola Unirii – Uvertura Mall – Memorialul Ipotești.

 

Citeste mai mult

Eveniment

„Hristos îi așteaptă pe fiecare cu brațele deschise, nu ca să îi judece, ci ca să le vindece rănile”. Interviu cu noul președinte ATOR Botoșani

Publicat

Publicitate

Într-o lume în care reperele spirituale par tot mai greu de găsit, tinerii au nevoie de modele vii, de îndrumători care să le vorbească atât prin cuvânt, cât și prin faptă. Asociația Tineretului Ortodox Român, filiala Botoșani rămâne un spațiu viu de întâlnire, formare și mărturisire în duh și adevăr.

De curând, în fruntea ATOR Botoșani a fost rânduit un nou președinte, un slujitor al altarului, cunoscut pentru apropierea sa de tineri și pentru implicarea activă în viața comunității. Prin acest interviu, vă invităm să-l cunoaștem mai bine pe părintele Alexandru Coșofreț,, preot paroh în Parohia „Izvorul Tămăduirii” Siliște, comuna Stăuceni, să descoperim viziunea sa pentru lucrarea cu tinerii și să primim un cuvânt de încurajare în drumul  duhovnicesc.

Rep.: Preacucernice Părinte, cum ați ajuns să vă implicați în activitatea ATOR și ce v-a motivat să acceptați această responsabilitate?

Pr. AC: Implicarea mea în activitatea ATOR a venit ca un răspuns firesc la dorința de a fi aproape de tineri și de a-i ajuta să Îl cunoască mai profund pe Hristos. ATOR mi s-a părut locul potrivit pentru a lucra împreună cu ei, nu doar ca preot, ci și ca frate, ca însoțitor de drum. M-a motivat mai ales convingerea că Biserica are nevoie de tineri formați duhovnicește, dar și curajoși, implicați în viața comunității. Am primit această responsabilitate ca pe o lucrare încredințată de Dumnezeu, cu nădejdea că, prin mijlocirea Duhului Sfânt, putem semăna în inimile tinerilor dragostea pentru Hristos, pentru Biserică și pentru aproapele.

 

Rep.: Cum se împletește misiunea preoțească cu implicarea în formarea tinerilor din cadrul asociației?

Publicitate

Pr. A.C: Misiunea preoțească și implicarea în formarea tinerilor din cadrul ATOR se împletesc în mod natural, deoarece ambele vizează același scop: mântuirea și formarea omului întru Hristos. Preotul este chemat nu doar să slujească în Sfântul Altar, ci și să fie păstor viu, aproape de oameni, mai ales de tineri, care au nevoie de încredere, direcție și sprijin duhovnicesc.

 

Rep.: Ce loc ocupă tinerii în slujirea Sfinției Voastre?

Pr. AC: Tinerii ocupă un loc aparte și foarte important în slujirea mea preoțească. Ei sunt nu doar viitorul Bisericii, ci deja prezentul ei viu, conștient și activ. De aceea, consider că o parte esențială a misiunii mele este să fiu aproape de ei, să îi ascult, să îi încurajez și să îi îndrum pe calea credinței, cu răbdare și cu dragoste.

Rep.: Care este, în opinia Sfinției Voastre, rolul ATOR în viața unui tânăr creștin de astăzi?

Pr. AC: În opinia mea, ATOR are un rol esențial în viața unui tânăr creștin de astăzi. Trăim într-o lume în care tinerii sunt adesea puși în fața unor alegeri dificile, tentații și confuzii identitare. În acest context, ATOR devine un spațiu binecuvântat în care tinerii pot crește frumos, într-un cadru de prietenie, rugăciune și formare duhovnicească.

 

Rep.: Ce provocări observați în rândul tinerilor din zilele noastre și cum răspunde ATOR acestor nevoi?

Pr.AC: Una dintre cele mai mari provocări în rândul tinerilor din zilele noastre, pe lângă confuzia identitară, observăm cu toții dependența de tehnologie, de instabilitatea emoțională și de ruperea legăturilor autentice cu familia sau comunitatea. ATOR răspunde acestor nevoi printr-o lucrare atentă și apropiată de sufletul tânăr. Le oferă un cadru în care pot fi ascultați, înțeleși și sprijiniți, fără a fi judecați. Prin activitățile pe car ele vom organiza – de la seri de dialog, la tabere, pelerinaje, ateliere – tinerii vor regăsi un sens, își vor întări credința și vor învăța că nu sunt singuri în căutările lor. ATOR devine astfel o familie duhovnicească, un sprijin real în formarea lor ca oameni deplini, cu rădăcini în Hristos.

Rep.: Cum poate Biserica, prin ATOR, să îi ajute pe tineri să rămână ancorați în credință într-o lume tot mai agitată?

Pr. AC: Într-o lume tot mai agitată, grăbită, tinerii au nevoie mai mult ca oricând de un punct de sprijin. Biserica, prin ATOR, le poate oferi acest sprijin printr-o prezență vie, apropiată și autentică. Nu este suficient să le vorbim despre credință – trebuie să le arătăm, prin propriul exemplu, că a trăi cu Hristos în mijlocul lumii este posibil, frumos și plin de sens. Astfel, chiar dacă lumea din jur se schimbă rapid, tinerii care au rădăcini în viața Bisericii, sădite și cultivate în cadrul ATOR, vor putea rămâne ancorați în Hristos și vor avea curajul să fie lumină pentru ceilalți.

Rep.: Ce direcții de dezvoltare vedeți pentru ATOR Botoșani în perioada următoare?

Pr. AC: Pentru ATOR Botoșani, văd mai multe direcții de dezvoltare în perioada următoare, toate având ca scop întărirea legăturii tinerilor cu Hristos și cu Biserica. În primul rând, cred că este important să consolidăm formarea duhovnicească a membrilor, prin participarea la Sfintele Slujbe, cu precădere la Sfânta Litughie, întâlniri regulate cu preoți, duhovnici și persoane cu experiență care să le ofere sprijin și orientare.

De asemenea, mi-aș dori să dezvoltăm proiecte de voluntariat în comunitate, în care tinerii să învețe să dăruiască din timpul și energia lor celor aflați în nevoie. Apoi, este important să investim în ateliere de dezvoltare personală, comunicare, leadership și organizare, pentru a-i pregăti să fie mărturisitori ai credinței și în viața publică.

Nu în ultimul rând, cred că trebuie să lucrăm constant la consolidarea comunității: să cultivăm prietenia, sprijinul reciproc și un climat de încredere, în care fiecare tânăr să se simtă valorizat și încurajat. ATOR Botoșani are un potențial frumos, iar cu rugăciune, răbdare și implicare, putem crește împreună roade bogate pentru Biserică și societate.

Rep.: Aveți în plan proiecte sau inițiative noi care să atragă mai mulți tineri spre viața duhovnicească și comunitară?

Pr. AC: Da, cu ajutorul lui Dumnezeu, avem în vedere mai multe proiecte și inițiative menite să atragă tinerii spre o viață duhovnicească autentică și spre o implicare activă în comunitate. Ne dorim să organizăm întâlniri tematice , în care să abordăm subiecte de actualitate din perspectiva credinței, într-un cadru deschis și prietenos. De asemenea, lucrăm la dezvoltarea unor ateliere creative – de muzică, fotografie, teatru sau scriere – prin care tinerii să își poată exprima trăirea interioară și să învețe că darurile lor pot fi puse în slujba lui Dumnezeu.

Un alt obiectiv este organizarea de tabere duhovnicești și pelerinaje, în care tinerii să se poată deconecta de la agitația cotidiană și să aprofundeze relația cu Dumnezeu și cu ceilalți. Totodată, dorim să inițiem acțiuni caritabile și de voluntariat, care să le arate cât de important este să fim aproape de cei aflați în suferință.

Rep.: Cum încurajați voluntariatul, implicarea și lucrarea împreună în spiritul dragostei creștine?

Pr. AC: Încurajez tinerii să înțeleagă că Biserica nu este doar un loc în care primim, ci și un loc în care suntem chemați să dăruim, să slujim și să lucrăm împreună. Fiecare are un dar de la Dumnezeu, iar voluntariatul este o cale prin care putem pune aceste daruri în slujba celorlalți.

 

Rep.: Există o figură din viața Bisericii sau un moment din slujire care v-a inspirat în mod deosebit în lucrul cu tinerii?

Pr.AC: Din viața Bisericii îl cunoaștem foarte bine pe Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul, (patronul spiritual al ATOR Botoșani), ca ocrotitor al copiilor, care și-a dedicat viața lui Hristos, fiind încă din copilărie curat și plin de dragoste.

Înainte de a fi hirotonit preot, aveam o dorință, și anume aceea de a lucra cu tinerii. Sunt preot paroh la Parohia Siliștea, com. Stăuceni, nu de foarte mult timp, din toamna anului 2023, și cu drag îmi amintesc de prima activitate pe care am desfășurat-o cu tinerii din parohia în care slujesc.

Așa se face că în preajma Sărbătorii Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos a anului 2023, am organizat un cor parohial format cu tinerii din parohie și am participat la un concert de colinde la Parohia Victoria, ctitorie a  vrednicului de pomenire, Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist. A fost o experiență de neuitat. De asemenea, în vara anului 2024 am organizat o tabără de vară în parteneriat cu Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor în cadrul căreia, ne-am rugat împreună, am participat la diversele sesiuni pregătite de către voluntarii prezenți, dar cel mai important, tinerii au  participat cu toții la Sfânta Liturghie și s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Pornind de la aceste activități, am observat dorința și deschiderea tinerilor în a-L cunoaște și mărturisi pe Dumnezeu.

De asemenea, cunoaștem cu toții cuvintele Mântuitorului nostru Iisus Hristos adresate ucenicilor Săi:„Lăsați copiii să vină la Mine  şi nu-i opriţi, căci împărăţia lui Dumnezeu este a unora ca aceştia.” (Luca 18,16). Pornind de la acest verset, m-am întrebat și eu: Cine suntem noi să-i oprim pe tineri din drumul lor spre Hristos? Oare nu suntem noi (preoți și laici ancorați în credința creștin-ortodoxă) cei care trebuie să-i încurajăm și sprijini în această frumoasă călătorie? Cu siguranță că da.

 

Rep.: Cum vedeți colaborarea cu celelalte filiale ATOR din țară și cu structurile eparhiale?

Pr. AC: Îmi doresc să avem o colaborare cât mai strânsă. Participarea la întâlniri naționale, schimburile de experiență, proiectele comune – toate acestea aduc un plus de dinamism și ajută la dezvoltarea unei perspective mai largi asupra misiunii tinerilor în Biserică. De asemenea, colaborarea cu structurile eparhiale este esențială pentru a păstra legătura vie cu ierarhia, pentru a primi îndrumare și binecuvântare, dar și pentru a armoniza lucrarea ATOR cu viziunea pastoral-misionară a Bisericii.

 

Rep.: Ce mesaj ați transmite tinerilor care încă nu s-au apropiat de Biserică sau de ATOR?

Pr.AC: Le-aș spune, cu toată sinceritatea și dragostea, că Biserica nu este un loc doar pentru cei „perfecți” sau „pregătiți”, ci este casa lui Dumnezeu, a tuturor – mai ales a celor care caută, se frământă și nu au încă toate răspunsurile. Hristos îi așteaptă pe fiecare cu brațele deschise, nu ca să îi judece, ci ca să le vindece rănile, să le dea lumină și sens vieții. Îi încurajez să aibă curajul să vină, măcar o dată, să vadă, să asculte, să simtă. Restul îl va lucra Dumnezeu în inima lor. Nimeni nu pierde nimic apropiindu-se de Hristos – din contră, descoperă cine este cu adevărat și pentru ce merită să trăiască.

 

Rep.: Și, în încheiere, ce îndemn le oferiți tinerilor din ATOR Botoșani pentru a rămâne statornici în credință și uniți în lucrare?

Pr. AC: Dragi tineri, vă îndemn din toată inima să rămâneți ancorați în Hristos, căci El este singura temelie trainică într-o lume care se schimbă mereu. Nu vă fie teamă să fiți altfel – să fiți lumina și sarea acestei lumi, prin viața voastră curată, prin credința sinceră și prin dragostea lucrătoare. Păstrați-vă rugăciunea vie, căutați mereu răspunsuri în dialog cu Dumnezeu și nu vă izolați unii de alții. ATOR este familia voastră duhovnicească – fiți uniți, sprijiniți-vă reciproc, lucrați cu bucurie și cu responsabilitate. Nu lucrăm pentru noi, ci pentru Dumnezeu, iar ceea ce facem din iubire pentru El va rămâne.

A consemnat Liliana Anuței

Citeste mai mult

Eveniment

Un polițist din Botoșani, aflat la cumpărături, a intervenit într-o bătaie izbucnită în parcarea unui supermarket. Ce a urmat

Publicat

Publicitate

Un polițist din cadrul Biroului de Investigații Criminale Botoșani, aflat în timpul liber, a intervenit rapid pentru a opri o bătaie izbucnită în parcarea unui supermarket.

În timp ce își făcea cumpărăturile, agentul a observat un tânăr care îl lovea cu brutalitate pe un alt tânăr, trântindu-l la pământ. Când agresorul a încercat să continue atacul, polițistul a intervenit imediat, strigând către acesta. Bărbatul violent a încercat să fugă, dar polițistul l-a urmărit, l-a prins și l-a ținut imobilizat până la sosirea colegilor chemați în sprijin.

Intervenția sa promptă a oprit escaladarea violenței și a dus la reținerea agresorului, care a fost dus la secție pentru cercetări.

Ulterior, tânărul a fost reținut pentru 24 de ore. Este cercetat pentru lovire și alte violențe, precum și pentru tulburarea ordinii publice.

Reprezentanții Poliției Botoșani au lăudat reacția colegului lor, subliniind că polițiștii sunt pregătiți să acționeze pentru siguranța oamenilor, indiferent dacă se află sau nu în timpul programului

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Festivalul de voie bună „aRoma Fest”, sub lupa jandarmilor

Publicat

Publicitate

În acest sfârșit de săptămână, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani va acționa pentru siguranța botoșănenilor la manifestările publice cu caracter cultural-artistic sau sportiv, cu participare numeroasă.

Începând de azi, jandarmii, împreună cu efective de poliție rutieră, vor acționa timp de trei zile în zona de desfășurare a Festivalului de voie bună – aRoma Fest pentru prevenirea faptelor antisociale, precum și pentru dirijarea circulației rutiere, conform competențelor instituționale, dar vor interveni și în parcarea privată unde are loc evenimentul, la solicitarea organizatorului sau agenților de securitate contractați de acesta, în eventualitatea apariției unor situații de tulburare a ordinii și liniștii publice.

Sâmbăta, jandarmii vor fi alături de participanții înscriși la competiția de alergare în natură Forest Run, în pădurea Rediu, iar duminică, împreună cu polițiștii și pompierii botoșăneni, vor acorda sprijin Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, în cadrul misiunii de asigurare a ordinii publice la meciul de fotbal de Liga I dintre echipele F.C. Botoșani și F.C. Hermannstadt, disputat de la ora 16.00 pe Stadionul municipal Botoșani.

Recomandăm participanților la aceste manifestări publice să acorde atenția cuvenită minorilor care îi însoțesc și bunurilor personale de valoare, să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine și să solicite sprijinul jandarmilor în mod direct, în cel mai scurt timp, în cazul sesizării unor fapte antisociale care îi afectează pe ei sau pe cei din jur.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending