Connect with us

Eveniment

Hipertermia, urgența medicală care ne amenință viața pe caniculă. Care este măsura imediată care ne ajută

Publicat

Publicitate

După o săptămână de Cod Roșu, serviciile de ambulanță aproape că nu mai fac față solicitărilor. Dintre acestea, hipertermiile cauzate de caniculă sunt urgențe majore, supraîncălzirea organismului punând viața pacienților în pericol, informează Adevărul.

Temperaturile au început să scadă în jumătatea nordică a țării, însă sudul încă se află sub Cod Portocaliu de caniculă, fiind a doua săptămână cu aer aproape irespirabil. Nopțile sunt și ele tropicale, astfel că locuințele, acolo unde nu există instalații de aer condiționat, s-au transformat în cuptoare, aspect pe care îl constată și personalul medical chemat în ajutor prin 112 atunci când oamenilor li se face rău în casă.

Medicii sunt solicitați la maximum, pacienții resimțind disconfortul termic cum nu li s-a întâmplat, spun aceștia, niciodată. Mulți pacienți sunt transportați la spital, altora li se oferă primul ajutor acasă și refuză transportul, dezvăluie medicii de pe ambulanțe.

Expunerea la soare, risc de deces

În ultimele zile caniculare au fost sute de solicitări în toată țara pentru pacienți cu hipertermie. Expunerea directă la soare și chiar și perioade prelungite petrecute în încăperi supraîncălzite îi pun pe oameni în pericol de moarte. La hipertermie, care înseamnă o creștere anormală și periculoasă a temperaturii corpului, se poate ajunge, în condiții de temperatură cum am avut în aceste zile, în care s-au atins și pe alocuri și depășit 42 grade Celsius la umbră, și în doar câteva zeci de minute, spune medicul Dragoș Toader, din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Olt.

„Te supraîncinzi la hipertermie. Indiferent că intri în încăpere răcoroasă, simți că iei foc, că iese căldura din tine. Asta este hipertermia, spre deosebire de febră. Este diferență medicală între hipertermie și febră, deși se măsoară tot în grade Celsius”, spune medicul. În vreme ce febra este răspunsul organismului care luptă cu infecțiile, hipertermia este supraîncălzirea cauzată de factori externi, corpul nemaireușind să elibereze căldura pe care o produce sau o absoarbe.

Hipertermia, explică medicul, are trei grade, cea mai gravă formă fiind șocul termic, când temperatura corpului depășește 40 grade Celsius și începe să nu se mai poată realiza termoreglarea.

Publicitate

În zilele cu Cod Roșu, în Olt, de exemplu, mai mulți pacienți au fost preluați cu o temperatură a corpului de 42 grade Celsius, cazurile fiind deosebit de grave, internate în Terapie Intensivă. A fost și un caz de pacient decedat, echipajul medical chemat în ajutor nemaiavând ce să facă pentru un bărbat de 74 ani, găsit de către vecini căzut în curte.

Cum acționezi când simți că te-ai supraîncălzit

„Primul lucru care ajută în hipertermie este să intri într-un loc răcoros. În 15-20 de minute te poți elibera. Dacă tot te simți rău și tot simți că ai temperatură foarte mare, de obicei e șocul hipertermic care înseamnă temperatură peste 40-42 grade Celsius. La 42 grade, centrul termoreglării, hipotalamusul, nu mai funcționează, și poți muri”, adaugă medicul. Hipertermia este o urgență medicală, așa că cel mai potrivit este să chemăm ajutor de

specialitate.

Atunci când suntem nevoiți să ne expunem la soare în intervalul orar în care razele sunt deosebit de puternice, ar trebui să acordăm o importanță deosebită zonei capului, ne sfătuiește medicul Dragoș Toader. Să purtăm șepci, pălării etc., pentru că supraîncălzirea poate duce rapid la edem cerebral.

Hipertermia se instalează foarte rapid, într-o jumătate de oră (n. red. – de expunere directă) poți să sari de la 38 grade Celsius la 42 grade Celsius. Primul care se încălzește este craniul, pentru că protecția la nivelul cavității craniene e foarte mică”, spune medicul Dragoș Toader. Când centrul termoreglării se dă peste cap se produce o avalanșă de simptome care dau sindrom de insuficiență multiplă de sisteme și organe. „Devii inconștient, intri în stop și așa mai departe”, explică medicul.

Deși căldura devine extrem de greu de suportat și în încăperile supraîncălzite, în aceste cazuri apar frecvent disfuncționalitățile respiratorii. „Simți că îți este greu să respiri, pentru că fiind supraîncălzite, cantitatea de oxigen e foarte mică. Ai amețeli, îți vine să vomiți, te dor și te ustură ochiii, ai alte manifestări. Într-o încăpere supraîncălzită nu intri în șoc hipertermic rapid. De obicei se moare din insuficiență respiratorie, nu mai ai oxigen”, mai spune medicul.

Având în vedere că în aceste zile caniculare temperatura aerului crește foarte mult încă de la primele ore ale dimineații, nu mai este valabilă nici recomandarea de a ne refugia în parcuri, pentru că umbra nu mai este de ajuns. Sistemele de răcire pe care să le folosim în locuință ne mai pot fi de ajutor, iar în cazul în care acestea lipsesc, să încercăm să petrecem câteva ore pe zi în spații precum hipermarket-uri, farmacii sau alte locuri în care funcționează astfel de instalații care mențin o temperatură suportabilă.

Sursa: Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Începe a doua etapă de înscriere în învățământul primar

Publicat

Publicitate

Cea de-a doua etapă de înscriere în învățământul primar începe vineri și se încheie pe 29 mai, prevede calendarul aprobat de Ministerul Educației și Cercetării.

În această etapă se depun/transmit cererile-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.

În perioada 30 mai – 5 iunie se vor valida cererile-tip de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor.

Procesarea la nivelul unităților de învățământ a cererilor-tip de înscriere depuse de părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul școlar, pe baza criteriilor generale și a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile, se va face în perioada 6 iunie – 11 iunie.

Tot în această etapă se vor completa în aplicația informatică datele din cererile-tip de înscriere pentru candidații înscriși în această etapă.

Pe 12 iunie vor fi afișate în fiecare unitate de învățământ listele finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

Publicitate

În perioada 1 – 2 septembrie vor fi centralizate și soluționate de către inspectoratul școlar cererile părinților/ tutorilor legal instituiți/ reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la o unitate de învățământ.

În aceeași perioadă se vor soluționa de către inspectoratul școlar alte situații referitoare la înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul superior al copilului. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei

Publicat

Publicitate

Acest sfânt Mihail, dupa cum s-a invrednicit a fi de un nume cu ingerul cel mare al puterilor ceresti, tot astfel, si viata lui a fost ingereasca, de vreme ce si-a luat asupra-si curatia cea fecioreasca si celelalte fapte bune. El s-a afierosit lui Dumnezeu din bratele maicii sale, si s-a aratat slujitor ales al Lui, primind din tinerete viata monahiceasca, impreuna cu Sfantul Teofilact al Nicomidiei, in zilele Prea sfintitului patriarh Tarasie.

Acesta i-a trimis pe amandoi la o manastire, ce era zidita langa gura Pontului Euxin – Marea Neagra de azi – unde, nevoindu-se, au sporit in faptele cele bune si au cistigat indrazneala catre Dumnezeu prin rugaciunile lor.    Odata, pe vremea secerisului, fiind arsita mare si neavand apa, au slabit de multa sete, pentru aceasta s-a rugat lui Dumnezeu si un vas de arama uscat l-au facut sa izvorasca apa multa spre trebuinta; pentru ca Domnul face voia celor ce se tem de El si asculta rugaciunile lor. Aceasta minune a fost asemenea cu aceea care s-a facut in pustie, cand Dumnezeu a scos apa din piatra poporului Israel cel insetat, si cu alta, cand Samson, murind de sete, a izvorit izvor de apa vie, din osul cel uscat al falcii asinului.

Dupa aceasta, viata cea imbunatatita a acestor cuviosi parinti, stralucind ca o raza de soare, prea sfintitul patriarh Tarasie i-a judecat a fi vrednici de treapta cea inalta a arhieriei. Deci, pe fericitul Teofilact l-a pus mitropolit in Nicomidia; iar pe Sfantul Mihail, sfintindu-l episcop, l-a trimis in Sinad. El pastea bine turma lui Hristos cu cuvantul si cu felul vietii sale. Preasfintitul Tarasie, ducandu-se din viata aceasta, a venit ca patriarh la scaunul Bisericii Constantinopolului, Nichifor. Atunci iarasi s-a ridicat viforul eresului luptarilor contra sfintelor icoane, care acum era blestemat de al saptelea sinod al Sfintilor Parinti. Aceasta s-a facut fiindca raucredinciosul imparat Leon Armeanul, vatamandu-se de acel eres, a pornit prigoana impotriva Bisericii lui Hristos, numind sfintele icoane idoli; iar pe cei ce se inchinau lor, ii muncea si ii pierdea in multe feluri de chinuri. El a izgonit pe prea sfintitul patriarh Nichifor si pe ceilalti credinciosi arhierei de la scaunele lor; iar in locul acelora a ridicat pe ereticii cei de un gind cu el; si se vedea atunci uriciunea pustiirii sezind la locurile cele mai de cinste.

Atunci Sfantul Mihail s-a aratat ca este vestit marturisitor al dreptei credinte si mustrator al relei credinte a ereticilor. Pentru ca, intarindu-se si inteleptindu-se de darul Sfantului Duh, toata ura potrivnicilor lui Dumnezeu a impilat-o si a astupat gurile ereticilor care batjocoreau inchipuirile cele dumnezeiesti. Imparatul Leon cel cu nume de fiara, nesuferind limba lui cea aspra, care certa cu indrazneala ratacirea ereticilor, a pus inainte pe arhiereul lui Hristos, la cercarea judecatii celei nedrepte. Sfantul Mihail, netamandu-se de ingrozire, nici slabindu-se cu mintea, a strigat cu glas mare: „Cinstesc sfanta icoana a Mintuitorului meu Iisus Hristos si a Preacuratei Fecioare Maicii Lui, cum si ale celorlalti sfinti, si ma inchin lor; iar de porunca ta nu ma ingrijesc si intru nimic o socotesc”.

Iar Leon, infruntindu-se, s-a umplut de mania cea de fiara si a osandit pe marturisitorul lui Hristos la izgonire. Deci, Sfantul Mihail a rabdat multe si amare mahniri si necazuri. El a fost gonit din loc in loc, pana ce a ajuns in largimea cereasca si acolo a cistigat odihna cea vesnica. Astfel, savirsindu-se alergarea cea buna, s-a impodobit cu indoita cununa si s-a adaugat langa arhierei, ca un arhiereu, langa mucenici, ca un mucenic, intru slava lui Hristos Dumnezeul nostru.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Comuna Gorbănești trece la colectarea deșeurilor „din poartă în poartă” începând cu 1 iulie

Publicat

Publicitate

Locuitorii comunei Gorbănești vor beneficia, începând cu data de 1 iulie 2025, de un nou sistem de colectare a deșeurilor menajere, care va funcționa direct „din poartă în poartă”.

Anunțul a fost făcut de primarul Ionuț Melinte, care a explicat că această schimbare vine în sprijinul cetățenilor și are ca scop principal modernizarea procesului de gestionare a deșeurilor la nivel local.

„Ne dorim o comună mai curată, un mediu sănătos și, în același timp, să venim în întâmpinarea oamenilor care până acum erau nevoiți să transporte gunoiul la punctele fixe. Prin noul sistem, ridicarea deșeurilor se va face direct de la poarta fiecărei gospodării”, a explicat edilul.

Primăria a anunțat că toate containerele din punctele fixe existente vor fi desființate, iar depozitarea deșeurilor pe aceste amplasamente va fi strict interzisă. Cei care vor fi surprinși abandonând gunoiul în aceste zone riscă amenzi contravenționale.

În perioada următoare, vor fi distribuite pubelele necesare și va fi anunțat graficul oficial de colectare. Primarul face apel la cetățeni ca, în cazul în care nu primesc pubela în timp util, să se adreseze direct Primăriei Gorbănești.

„Fac un apel la responsabilitate. Vă rog să nu mai aruncați deșeurile pe câmp sau la întâmplare. Împreună putem păstra comuna curată. Este un pas important pentru noi toți”, a mai spus Ionuț Melinte.

Publicitate

Reprezentanții administrației locale au precizat că vor fi disponibili pentru orice întrebare sau nelămurire și le-au cerut oamenilor să ajute la răspândirea informației în comunitate.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 22 mai 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 22 mai 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase joi, 22 mai 2025:

Loto 6/49: 1, 14, 6, 32, 10, 46;

Loto 5/40: 22, 37, 31, 5, 27, 21;

Joker: 25, 32, 1, 28, 30, + 4;

Noroc: 0 1 1 2 4 0 3;

Publicitate

Noroc Plus: 7 4 0 7 6 6;

Super Noroc: 1 1 3 9 0 4

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending