Connect with us
Publicitate

Eveniment

Hidrologii au anunțat că se menține riscul riscul de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia. COD GALBEN prelungit

Publicat

Publicitate

Hidrologii au anunțat că, în continuare, există risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia și au prelungit codul galben pânâ mâine, la ora 12:00.

Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale COTELOR DE ATENȚIE”.

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.

Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

▪ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluvial;

▪ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro ( https://fiipregatit.ro/ghid/ghid-inundatie/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cafeaua ar putea deveni o armă împotriva Alzheimerului

Publicat

Publicitate

Cofeina ar putea deveni o armă împotriva Alzheimerului, potrivit unui nou studiu care sugerează că poate încetini progresia bolii în stadii incipiente. Cercetările anterioare indică deja că consumul moderat de cofeină poate proteja împotriva declinului cognitiv legat de îmbătrânire și reduce riscul de Alzheimer.

Într-un studiu recent din revista Brain, cercetătorii de la centrul de cercetare Lille Neuroscience and Cognition au investigat mecanismele implicate în dezvoltarea bolii Alzheimer. Ei au descoperit că o creștere patologică a receptorilor țintă de cofeină în neuroni în timpul evoluției bolii poate conduce la distrugerea sinapselor și apariția timpurie a tulburărilor de memorie în modelele de studiere a bolii pe animale, relatează AFP, citată de Agerpres.

Boala Alzheimer se caracterizează prin tulburări ale memoriei, funcţiilor motrice şi orientării în timp şi în spaţiu.

În 2016, aceeaşi echipă de cercetare a descris unul dintre mecanismele prin care cofeina poate bloca la animale aceiaşi receptori, a căror expresie este anormal de crescută în creierele persoanelor diagnosticate cu maladia Alzheimer.

„Putem astfel să ne imaginăm că prin blocarea acelor receptori, a căror activitate este crescută la pacientul cu Alzheimer, cofeina poate interveni în dezvoltarea tulburărilor de memorie sau chiar a altor simptome cognitive şi comportamentale”, a declarat David Blum, director de cercetare în cadrul Institutului francez pentru sănătate şi cercetare medicală (INSERM), unul dintre coordonatorii noului studiu.

Un studiu clinic de fază 3 la Spitalul Universitar din Lille, implicând 248 de pacienți, testează efectul a 400 mg de cofeină versus placebo asupra funcțiilor cognitive la persoanele cu forme incipiente sau moderate de boală Alzheimer. Obiectivul acestui studiu clinic este de a evalua modul în care cofeina influențează funcțiile cognitive ale pacienților cu forme incipiente sau moderate ale bolii Alzheimer.

Publicitate

„Dacă studiul este pozitiv, el ne va încuraja să lansăm un studiu de mai mare amploare. Acest lucru ar putea însemna că substanţa studiată, cofeina, poate fi utilizată ca medicament pentru tratarea acestei boli”, a precizat David Blum.

Citeste mai mult

Eveniment

Preşedintele CNAS: „Suntem ţara care are cea mai tânără bunică, la 23 de ani. Este cutremurător”

Publicat

Publicitate

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Valeria Herdea, a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că România este ţara care are cea mai tânără bunică, la 23 de ani, fetiţe însărcinate la 12 ani şi fete de 14 ani cu câte doi copii, şi, inclusiv din acest motiv, printre prevederile noului contract-cadru, intrat în vigoare la 1 iulie, figurează şi o serie de capitole care privesc adolescentul.

“Printre prevederile pe care le anunţ în acest nou contract, în această prelungire, pentru că este o prelungire a contractului de la 01.07.2023, avem şi prevederi care privesc adolescentul. Putem consilia adolescentul împotriva bolilor cu transmitere sexuală, împotriva riscului de dependenţă de alcool, dependenţă de droguri, dependenţă de jocuri de noroc, dependenţă de jocuri video (…). Avem, din păcate, fetiţe care sunt cu sarcini la 12 ani, la 14 ani au doi copii. Suntem ţara care are cea mai tânără bunică, la 23 de ani. Este cutremurător să vezi la ce sunt supuşi copiii noştri! Şi atunci, refuzul de a discuta despre sănătatea acestor fetiţe şi acestor copii, care îşi încep viaţa sexuală foarte devreme, rămâne încă sub semnul întrebării, încă rămâne sub semnul stigmei sociale”, a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.

Valeria Herdea a făcut un apel la părinţi şi la bunici să vorbească cu tinerii, să îi încurajeze pe copii să spună ce gândesc.

“Vorbiţi cu ei pentru că noi, cei care poate că am fost altfel crescuţi, avem nevoie să ne aplecăm spre ei. Este ceea ce vă rog cel mai mult: Ascultaţi-i pe tineri! (…) Haideţi să încercăm să-i prevenim şi să prevenim îmbolnăvirile. Haideţi să recunoaştem că există nişte probleme. Nu pot să concep secolul 21 fără să vorbeşti cu copiii tăi. Sexualitatea nu este o ruşine, dar este o ruşine să nu vorbim despre sănătatea dentară, să nu vorbim despre sănătatea corpului, să nu vorbim despre ceea ce este normal fiziologic în organismul nostru. E normal să avem cultură medicală în şcoli şi îmi menţin părerea fermă. Este obligatoriu să avem educaţie medicală în şcoli. Este obligatoriu să vorbim şi să ne asumăm să fim un exemplu pentru copiii noştri”, a mai declarat preşedintele CNAS.

Valeria Herdea a susţinut că în noul contract-cadru există multe prevederi care privesc adolescenţii şi tinerii, cum ar fi prevenirea infecţiei cu HPV prin vaccinare compensată 50% sau prevenirea infectării cu virusul hepatitic B şi C.

“România, din păcate, este încă o ţară endemică pentru hepatita B şi C. Există posibilitatea de depistare a virusului hepatitic B şi C, iar pentru gravide accesul la testarea HIV. Sunt câteva lucruri care aparent poate par simple, dar să ştiţi că în realitate sunt extrem de complexe, pentru că într-o ţară în care există încă infecţie cu virus hepatitic B şi C înseamnă că există o rată încă redusă de vaccinare. Există la noi în ţară vaccinarea împotriva infecţiei cu virus hepatitic B din 1995. Şi totuşi încă ne confruntăm cu ea. Din păcate, scăderea acoperirii vaccinale din ultimii ani (…) îşi vede astăzi roadele”, a menţionat Herdea.

Publicitate

Potrivit acesteia, începând cu data de 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi ale contractului-cadru, se oferă posibilitatea ca persoanele neasigurate să poată să se prezinte la un medic de familie, să poată fi înregistrate, iar pentru persoanele care au risc oncologic există posibilitatea depistării precoce a bolii.

Totodată, ea a mai spus că singurul lucru pe care trebuie să îl facă părinţii, tinerii şi copiii este să se adreseze medicilor de familie pentru a fi sfătuiţi în privinţa demersurilor care ar trebui făcute pentru a beneficia de prevederile noului contract.

Valeria Herdea a arătat că este un promotor al prevenţiei de peste 35 de ani, în calitate de medic de familie, şi că va susţine în continuare prevenţia. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: O sută de botoșăneni s-au alăturat în această săptămână echipei PSD Botoșani

Publicat

Publicitate

100 de botoșăneni au semnat adeziunile și s-au alăturat în această săptămână celei mai puternice echipei politice din județul: PSD Botoșani!
Vineri, la sediul PSD Botoșani, în prezența președintelui organizației județene Doina Federovici, a parlamentarilor Marius Budăi, Alexandra Huțu, Dan Șlincu, Trufin Lucian, a vicepreședintele CJ Dorin Birta și a conducerilor organizațiilor locale, noii membri și-au expus pe scurt motivele care i-au determinat să semneze adeziunile și să se implice în PSD. „Ni s-au alăturat oameni importanți profesori, cadre medicale, specialiști în administrație, fermieri, mici antreprenori, studenți. Performanța organizației PSD Botoșani în actul administrativ, recunoscută de botoșăneni la alegerile locale, care au reconfirmat statutul de principală forță politică a județului, dar mai ales viziunea noastră de dezvoltare a tuturor comunităților locale i-a determinat pe acești botoșăneni să vină în echipa social-democrată și să se implice în proiectele noastre, fie că vorbim de partea socială, culturală, economică sau de dezvoltarea locală. Fiecare om este valoros și poate să contribuie prin propriile idei la dezvoltarea comunității locale”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani și al Consiliului Județean Botoșani, care le-a urat „bun venit în echipă” noilor membri.
“Am susținut mereu că cea mai importantă resursă pe care Dumnezeu a lăsat-o pe pământ este resursa umană. Astăzi, PSD Botoșani se îmbogățește cu peste 100 de noi membri. Vârstele diferite, profesiile diferite ale noilor noștri colegi ne arată că noi PSD suntem un partid care prin politicile pe care le implementăm suntem un partid care se bucură de o susținere largă din partea cetățenilor români. Vă mulțumim mult tuturor și bine ați venit în echipa social-democrată”, a declarat Marius Budăi, prim-vicepreședinte PSD Botoșani.
Echipa PSD Botoșani continuă implicarea în proiectele importante ale județului și ale fiecărei comunități locale, fiind formațiunea politică ce construiește, cu oameni, pentru oameni. „Continuăm munca, așa cum am făcut-o și până acum, cu responsabilitate și dorința fermă de a transforma proiectele în fapte. Echipa PSD Botoșani este o familie, în care s-a construit o stare de spirit ce nu va putea fi frântă de nicio provocare a viitorului. Sunt președintele acestei echipe minunate, dar mai presus de toate sunt colegul fiecărui membru ce ne trece pragul și se implică în proiectul nostru. Ușa PSD Botoșani este și va fi deschisă întotdeauna pentru oamenii de bună-credință. Împreună suntem mai puternici”, a conchis Doina Federovici.

Citeste mai mult

Educație

Liceele tehnologice cu profil agricol vor putea beneficia de investiții finanțate de Ministerul Agriculturii

Publicat

Publicitate

Liceele tehnologice cu profil agricol vor putea beneficia de investiții finanțate de Ministerul Agriculturii. Guvernul a aprobat în ședința de joi, 4 iulie, metodologia privind susţinerea financiară, de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol, precizează alba24.ro.

Reamintim faptul că în județul Alba sunt două licee tehnologice cu profil preponderent agricol. Este vorba despre Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea“ din Blaj și Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza“ din Ciumbrud. 

Potrivit notei de fundamentare a Hotărârii de Guvern, pentru stoparea declinului învățământului agricol românesc, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a susținut modificarea și completarea Legii educației prin promovarea Legii nr. 57/2020. Astfel, a fost creat cadrul legal pentru asigurarea finanțării unor investiții specifice activității din agricultură, a cheltuielilor materiale necesare funcționării liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol, precum și a celor aferente înființării de noi specializări/calificări și pentru programele de perfecționare a cadrelor didactice de specialitate din aceste instituții.

În data de 5 iulie 2023 a fost publicată Legea învățământului preuniversitar nr. 198, în care, la articolele 36 și art. 37 au fost cuprinse o serie de prevederi legale care vin cu completări și clarificări referitoare la tipurile de investiții și cheltuieli ce pot fi finanțate liceelor de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Astfel, potrivit prevederilor alin. (5) al art. 36 și alin (3) al art. 37 din lege, investițiile și cheltuielile materiale necesare funcționării liceelor se referă la:

Publicitate
  • construcțiile agricole și zootehnice, clădirile cu destinație săli de clasă și laboratoare, inclusiv costurile aferente modernizării, înființării sau demolării acestora, precum și cele legate de cheltuielile privind costurile generale ale proiectului și pentru racordarea la utilități;
  • achiziționarea de combine, tractoare și echipamentele de lucru specifice acestora, mijloace de transport, echipamente pentru irigații, motoare și alte tipuri de echipamente pentru dotarea laboratoarelor și loturilor didactice, a atelierelor mecanice, animale vii și echipamente specifice activității în zootehnie și medicină veterinară, echipamente de procesare, încălzire, celule fotovoltaice, mijloace informatice pentru digitalizare în domeniul agriculturii și conexe acesteia;
  • înființarea/modernizarea de plantații pomicole, viticole, sere, solarii și răsadnițe, inclusiv cheltuielile privind costurile generale de proiectare;
  • alte tipuri de construcții precum cantine, internate, săli de sport, inclusiv costurile aferente modernizării, înființării sau demolării acestora, precum și cele legate de cheltuielile privind costurile generale ale proiectului;
  • întreținerea și repararea bunurilor achiziționate;
  • cheltuielile privind costurile generale ale proiectului, care sunt cele prevăzute în legislația în vigoare cu privire la elaborarea și desfășurarea obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice;
  • elaborarea de manuale/module școlare de specialitate în format digital;
  • modernizarea stagiilor de practică a elevilor în concordanță cu noile schimbări din agricultură;
  • perfecționarea cadrelor didactice de specialitate și schimburi de experiență;
  • cheltuieli aferente înființării de noi specializări/calificări profesionale în domeniul agriculturii.

Liceele tehnologice cu profil agricol vor putea beneficia de investiții finanțate de Ministerul Agriculturii

Pentru implementarea prevederilor art. 36 și 37 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, a fost  necesară elaborarea metodologiei prin care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale să poată finanța investițiile specifice din agricultură, precum și a cheltuielilor materiale necesare funcționării liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol.

Astfel, liceele tehnologice cu profil preponderent agricol vor beneficia de susținere financiară din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Susținerea financiară a liceelor va consta în finanțarea de investiții specifice în agricultură, industria alimentară cu toate ramurile ei și a cheltuielilor materiale necesare funcționării liceelor.

Finanțarea se realizează în baza unui program anual de finanțare a investițiilor specifice activității de învățământ, precum și a cheltuielilor materiale necesare funcționării liceelor, aprobat prin hotărâre de către Consiliul de Administrație al liceului în baza propunerii prezentate de conducerea acestuia.

Publicitate

Programul elaborat de către licee este avizat de către autoritățile administrației publice locale pe raza cărora funcționează respectivele licee și se aprobă de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Liceele tehnologice cu profil agricol vor putea beneficia de investiții finanțate de Ministerul Agriculturii. Criterii

Criteriile pentru finanţarea de investiţii specifice în agricultură, precum şi a cheltuielilor materiale necesare funcţionării liceelor de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt următoarele:

  • menținerea profilului liceului pe toată perioada finanțării pentru care a fost inclus în lista liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol;
  • prezentarea către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, înainte de începerea anului școlar următor, a unui program de măsuri care să conducă atât la menținerea sau, după caz, la creșterea numărului de clase/calificări profesionale, cât și la diversificarea acestora, în raport cu cerințele de pe piața muncii în domeniul agriculturii, industriei alimentare cu toate ramurile ei și conexe acesteia.

Manuale școlare de specialitate în domeniul agricol, în format digital

Metodologia prevede constituirea unor grupuri de lucru pe discipline de specialitate pentru elaborarea proiectelor de manuale școlare de specialitate în format digital la inițiativa conducerii unor consorții universitare și/universități agricole de profil, în baza unei solicitări a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru lansarea de apeluri de către Ministerul Educației prin Centrul Național Politici și Evaluare în Educație.

La elaborarea proiectelor de manuale școlare de specialitate în domeniul agricol și a ramurilor conexe acesteia pentru învățământul liceal tehnologic cu profil preponderent agricol, în cadrul grupurilor de lucru, alături de cadre didactice din învățământul preuniversitar și superior care predau disciplinele de specialitate pentru care se propune elaborarea proiectului de manual școlar, pot participa sau pot fi cooptați/consultați:

  • reprezentanți ai agenților economici din agricultură,
  • organizații neguvernamentale care desfășoară activități în domeniul învățământului agricol,
  • reprezentanți ai unor unități de cercetare,
  • reprezentanți ai unor instituții de învățământ agricol din state membre ale Uniunii Europene cu care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are încheiate parteneriate de colaborare în domeniul învățământului agricol.

Ministerul Agriculturii poate propune înființarea/dezvoltarea unor noi calificări profesionale

La propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Educației prin Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic poate aproba înființarea/dezvoltarea unor noi calificări profesionale, în conformitate cu prevederile Metodologiei de elaborare și actualizare a calificărilor profesionale școlarizate prin învățământul preuniversitar.

Finanțarea pentru înființarea/dezvoltarea unor noi calificări profesionale se asigură de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în baza contractelor încheiate între liceele tehnologice cu profil preponderent agricol și Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale susține stagiile de practică a elevilor din învățământul tehnologic prin finanțarea următoarelor categorii de activități:

  • achiziția de echipamente de protecția muncii;
  • cheltuielile cu transportul elevilor la și de la locul de practică, după caz;
  • cheltuielile cu rechizitele necesare pe perioada practicii;
  • cheltuieli pentru obținerea permisului de tractorist rutierist;
  • cheltuieli pentru achiziția de microbuze pentru transportul elevilor la practică.
  • cheltuieli pentru acordarea unui suport alimentar pe perioada stagiilor de practică, constând într-o masă caldă sau după caz, într-un pachet alimentar, în cuantum maxim de 20 lei/elev/zi.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending