Connect with us
Publicitate

Eveniment

Hidrologii au anunțat că există risc de inundații pe râurile Jijia, Prut, Siret și afluenții acestora. Este COD PORTOCALIU

Publicat

Publicitate

Hidrologii au anunțat că există risc de inundații pe râurile Jijia, Prut, Siret și afluenții acestora și au instituit cod portocaliu pe râul Jijia, pânâ mâine, la ora 14:00 și cod Galben pe Jijia, Prut, Siret și afluenții acestora până mâine, la ora 16:00.

Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale COTELOR DE APĂRARE”.

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.

Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

▪ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluvial;

▪ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro ( https://fiipregatit.ro/ghid/ghid-inundatie/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Programul primelor două etape ale sezonului 2024-2025 din Superliga României. FC Botoșani debutează pe 15 iulie cu Oțelul Galați

Publicat

Publicitate

Liga Profesionistă de Fotbal a comunicat programul primelor două etape ale noului sezon din Superliga la fotbal masculin. FC Botoşani debutează luni, 15 iulie, într-un meci cu Oţelul Galaţi, de la 18.30, dar prima etapă are cap de afiş confruntarea dintre CFR 1907 Cluj şi Dinamo Bucureşti.

Roș-alb-albaștrii revin de mâine la antrenamente după zece zile de cantonament în Austria iar pentru a pregăti debutul noului sezon va susține duminică, 7 iulie, un amical împotriva divizionarei secunde Ceahlăul Piatra Neamț, meci ce se va disputa pe stadionul „Municipal” din Botoșani începând cu ora 12.00.

Iată programul primelor două etape ale sezonului 2024-2025:

Program Etapa 1

Vineri, 12 iulie

Ora 18.30 Farul Constanţa – Unirea Slobozia

Ora 21.30 FC Hermannstadt – Universitatea Craiova

Publicitate

Sâmbătă, 13 iulie

Ora 17.00 Sepsi OSK Sf. Gheorghe – Politehnica Iaşi

Ora 19.15 UTA Arad – FC Rapid 1923

Publicitate

Ora 22.00 FCSB – Universitatea Cluj

Duminică, 14 iulie

Ora 19.00 CFR 1907 Cluj – Dinamo Bucureşti

Luni, 15 iulie

Ora 18.30 FC Botoşani – Oţelul Galaţi

Ora 21.30 Petrolul Ploieşti – Gloria Buzău

Program etapa a doua

Vineri, 19 iulie

Ora 18.30 Poli Iaşi – FC Botoşani

Ora 21.30 Unirea Slobozia – FCSB

Sâmbătă, 20 iulie

Ora 18.30 Universitatea Craiova – UTA Arad

Ora 21.30 FC Rapid 1923 – CFR 1907 Cluj

Duminică, 21 iulie

Ora 18.30 Universitatea Cluj – FC Hermannstadt

Ora 21.30 Dinamo Bucureşti – Petrolul Ploieşti

Luni, 22 iulie

Ora 18.30 Gloria Buzău – Sepsi OSK Sf. Gheorghe

Ora 21.30 Oţelul Galaţi – Farul Constanţa

Citeste mai mult

Eveniment

Nou SERVICIU electronic disponibil de la 1 iulie: Cum sunt anunțați șoferii când le expiră permisul auto

Publicat

Publicitate

Șoferii cărora le expiră permisul auto vor fi anunțați prin SMS și e-mail cu 30 de zile înainte de data expirării perioadei de valabilitate a permisului de conducere sau, după caz, la o zi după ce permisul de conducere e expirat, dacă deținătorul nu a preschimbat documentul, relatează alba24.ro.

Mesajul va conține data expirării permisului de conducere, seria lui și un link către platforma de programări online disponibilă AICI.

”Transmiterea notificărilor prin intermediul serviciilor de mesagerie la numărul de telefon mobil (valabil doar în rețelele naționale, aparținând titularului/ reprezentantului legal/persoanei împuternicite) și la adresa de e-mail comunicată la momentul depunerii cererii de eliberare a unui nou permis de conducere, se va realiza automat pentru toți deținătorii de permis.

Scopul inițiativei este de a acorda un sprijin real cetățenilor în vederea informării privind necesitatea reînnoirii permisului de conducere și, în același timp, evitarea unor situații neplăcute referitoare la conducerea cu un permis expirat.

Totodată, prin acest serviciu se asigură creșterea gradului de conform al cetățenilor și evitarea perioadelor aglomerate, prin redistribuirea graduală a volumului de cereri înregistrate la nivelul structurilor teritoriale”, a transmis DGPCI în comunicatul de presă.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 4 iulie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 4 iulie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 4 iulie 2024:

Loto 6/49: 41, 20, 43, 2, 25, 47

Loto 5/40: 4, 1, 27, 22, 24, 11

Joker: 26, 13, 31, 2, 11 + 3

Noroc: 2 4 1 8 0 6 7

Publicitate

Noroc Plus: 5 6 5 5 3 8

Super Noroc: 5 2 8 0 0 6

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

,,Expresii plastice în formă și culoare”. Expoziție de pictură și sculptură la Memorialul Ipotești

Publicat

Publicitate

În perioada 5 – 25 iulie 2024, la Memorialul Ipotești –  Centrul Național de Studii ,,Mihai Eminescu”, va fi deschisă expoziția de pictura și sculptură ,,Expresii plastice în formă și culoare”, ce reunește o serie de lucrări realizate de patru artiști ieșeni: Mircea Ștefănescu, Constantin Ciornei, Ciprian Romaniuc și Romeo Ionescu. Artiștii expozanți sunt absolvenți ai Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Iași, activând pe scena artistică națională de peste 30 de ani. Activitatea artistică și de cercetare a autorilor este materializată prin numeroase participări la expoziții de arte vizuale colective, simpozioane sau conferințe de specialitate din tară și din străinătate, dar și prin expozițiile personale pe care le-au realizat de-a lungul carierei lor profesionale.

Expoziția ,,Expresii plastice în formă și culoare” surprinde, într-o viziune poetică și metaforică, un univers al creativității în care formele și culorile, tehnicile și texturile se împletesc armonios, într-un discurs dinamic și compozițional, menit să ne sensibilizeze și să ne inspire.

Expoziția, curatoriată de  muzeograful Cotinel Munteanu, va fi vernisată pe data de 5 iulie 2024, ora 12:30, în Sala de expoziții Horia Bernea și va fi prezentată de criticul de artă, cercetător științific, prof. dr. Mirela Ștefănescu.

Principalele preocupări artistice ale sculptorului Mircea Ștefănescu sunt legate de provocarea de a transpune în material, în manieră proprie, lumea plină de simboluri a universului creștin. Integrate unui demers estetic substanțial, simbolurile creștine oferă cheia de descifrare a sensibilității și energiilor creatoare.  Prin alegerea lemnului ca material în exprimarea simbolurilor, cu o pluralitate de semnificații religioase și filosofice, sculptorul scoate în evidență noblețea materialului ce capătă noi valențe prin transpunerea lui în simbol.

Pictura lui Ciprian Romaniuc este imersată unui univers poetic traversat de interogații personale conturate de multiple ipostaze ale sinelui, proiectând prin formule plastice vibrante  viziuni estetice expresive. Fiind pasionat de poezie, artistul transformă toate trăirile și emoțiile în versuri pline de sensibilitate, concentrându-le într-o oglindă a sufletului care vibrează la unison cu expresia plastică.

Având ca sursă de inspirație motivele decorative din cultura Cucuteni, Romeo Ionescu reinterpretează stilistic, prin multiple semnificații, un labirint compozițional ce se desprinde din lumea imaginarului. Firul narativ este străbătut de simboluri și personaje fantastice recompuse în neașteptate direcții semantice. Cheia de lecturare a lucrărilor lui Romeo Ionescu se regăsește în abordarea unor teme universale concentrate în jurul genezei și a umanității, transpuse cromatic prin suprapuneri de texturi și forme într-o perspectivă personală, meditativă.

Publicitate

Constantin Ciornei își proiectează viziunea plastică într-o dimensiune spirituală a interpretărilor oferită de profunzimea semnificațiilor și simbolurilor reprezentate de compozițiile expuse. Fie că abordează teme filozofice sau religioase, lucrările generează un joc al materialității și spațialității care permite o receptare mai bună a detaliilor și vibrației conținutului estetic.

“Reunite în acest spațiu poetic, lucrările definite de viziunile stilistice și estetice distincte ale fiecărui artist proiectează, deopotrivă, un ansamblu compozițional unitar susținut de mesajul și energia ce rezonează cu sensibilitățile fiecăruia dintre noi”, a transmis într-un comunicat Memorialul Ipotești –  Centrul Național de Studii ,,Mihai Eminescu”.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending