Connect with us

Eveniment

Hai ploaie, hai! Meteorologii spun că se răcorește și vin ploile. Prognoza meteo pentru săptămâna 4 – 10 iulie

Publicat

Publicitate

Pârjolită de temperaturi caniculare de săptămâni bune, cu o secetă severă care nu amenință doar agricultura, ci și accesul oamenilor la apă, România pare că primește o nesperată șansă.
Săptămâna care urmează, mai ales din a doua jumătate a ei, vine cu o răcorire semnificativă, care va aduce temperaturi maxime și de doar 18 – 20 de grade, dar și cu ploi importante cantitativ, pe arii extinse.

Prognoza meteo pentru săptămâna 4 – 10 iulie. Temperaturi minime:
Primele 3 zile ale săptămânii (luni – miercuri) vin cu temperaturi minime, la nivelul întregii țări cuprinse între 20 – 22, 23 de grade, Valori un pic mai scăzute vom avea prin Transilvania (17 – 19 grade), zonele montane (16 – 18 grade, cu 10 – 12 grade pe creste).

Dimineața zilei de joi aduce o binevenită răcorire prin Transilvania, Maramureș, nordul și centrul Moldovei, nordul Crișanei, zonele montane și deluroase, regiuni unde minimele nu mai trec de 14 – 16 grade, iar pe crestele montane ne oprim la un 7 – 9 grade. Prin Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea rămânem la minime de nopți tropicale (19 – 21, 22 de grade).

Pe parcursul wekendului (vineri – duminică) situația nu se schimbă foarte mult, minimele mai pierd un grad, două și prin oltenia, mare parte din Muntenia, astfel că valori de 20 – 22 de grade vom avea doar prin sudul Moldovei, estul Munteniei, Dobrogea, iar în restul țării se vor atinge 15 – 17, 18 grade.

Prognoza meteo pentru săptămâna 4 – 10 iulie. Temperaturi maxime:
LUNI vor fi temperaturi caniculare prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei (33 – 35, 36 de grade), în timp ce prin Moldova, Transilvania, Maramureș, Dobrogea vom atinge 28 – 30, 31 de grade. La munte maximele zilei de luni se vor duce spre un 24 – 26 de grade, cu 17 – 19 grade pe creste.

Pe parcursul zilei de MARȚI temperaturile devin caniculare la nivelul întregii țări, din nou excepția urmând să fie dată de Dobrogea (27 – 29 de grade), zonele montane (25 – 27 de grade).

Publicitate

Începând cu ziua de MIERCURI, mult așteptata răcire își face simțită prezența. La început prin Transilvania, Maramureș, Transilvania, Banat și Crișana (24 – 26, 27 de grade). Aceleași valori le vom avea și prin nordul extrem al Moldovei, zonele montane (pe creste 14 – 16 grade), în timp ce prin Muntenia, mare parte a Moldovei și Dobrogra vom avea maxime de la 32 spre 34, 35 de grade.

Ziua de JOI, respirăm un aer plăcut la nivelul întregii țări (24 – 26, 27 de grade), doar prin Banat, crișana și Dobrogea urmând să avem temperaturi spre 29 – 30 de grade.

Maximele de VINERIvor aduce diferențe semnificative între fiecare regiune a țării. Astfel, prin Transilvania, Maramureș, zonele montane, nordul Olteniei nu trecem de 19 – 21 de grade, prin Banat, Crișana, restul Olteniei, nordul și centrul Moldovei urcăm spre 27 – 29 de grade, pentru ca cel mai cald să fie în estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea, cu 30 – 32 de grade. Prin centrul Munteniei ne vom opri la valori de 24 – 25 de grade.

SÂMBĂTĂ, maximele sunt cuprinse între 26 – 28, 29 de grade în cea mai mare parte a țării, cu posibile valori de 30, 31 de grade prin estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea și vestul Banatului. Prin Transilvania și Maramureș termometrele se opresc la 23 – 25 de grade, cu 18 – 20 de grade la munte (11 – 13 grade pe creste).

Încheiem săptămâna cu o răcire semnificativă la nivelul întregii țări. DUMINICĂ maximele se opresc la 9 – 21 de grade, doar prin Banat să ajungă la un 24 – 25 de grade, iar prin estul Munteniei, sudul Moldovei și nordul Dobrogei la 28 – 29 de grade. La munte și în zonele intracarpatice va fi și mai frig, cu doar 13 – 14 grade iar pe crestele montane 7 – 9 grade.

Prognoza meteo pentru săptămâna 4 – 10 iulie. Precipitații:
Nopatea de duminică spre LUNI aduce ploi aduce ploi prin nordul și centrul Moldovei iar odată cu a doua parte a dimineții ploile se extind în zonele montane, prin Oltenia, sudul Transilvaniei și izolat, prin Muntenia. Mai ales prin zonele montane se pot acumula și 10 – 15 l/mp.

Scenariul se repetă și MARȚI, odată cu a doua parte a dimineții ploile apar prin zonele montane iar după amiaza aduce condiții de precipitații și prin Oltenia, Muntenia, Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei. Din nou, cantitățile cele mai importante le vom avea în zonele montane (15 – 20, izolat chiar spre 30 de l/mp).

Ziua de MIERCURI vine cu ploi în cea mai mare parte a țării, cu excepția estuluii Munteniei, sudului Moldovei și Dobrogei, regiuni de unde ploile vor lipsi. Vorbim de cantități importante, 20 – 25, izolat 30 de l/mp, iar pe la munte chiar spre 40 – 50 de l/mp.

JOI, ploile sunt prezente prin Muntenia, Moldova, sudul Transilvaniei, Meridionali, litoral iar cantitățile așteptate ar putea ajunge la 15 – 20, 25 l/mp.

Și pe parcursul zilei de VINERI ploile se concentrează pe Oltenia, vestul Munteniei, Transilvania, zonele montane, Maramureș, izolat și prin sudul Dobrogei. Din nou avem parte de cantități importante, 15 – 20 de l/mp.

SÂMBĂTĂ, ploile rămân prezente prin Muntenia, sudul Dobrogei și sudul Transilvaniei. Se pot acumula, inclusiv în zona Capitalei, 25 – 30, izolat 40 de l/mp.

Încheiem săptămâna cu ploi în toată țara, cu excepția unei bune părți din Moldova și Crișana. Prin Muntenia, Dobrogea, zonele montane, Transilvania, se vor acumula și 15 – 20, 25 de l/mp.

O săptămână care aduce cantități importante de precipitații, cel puțin prin Oltenia, Muntenia, mare parte din Transilvania (30 – 40, izolat 50 de l/mp).

În zonele montane se vor acumula peste 60 – 80 de l/mp. Nu de același noroc au parte, cel puțin momentan, Banatul, Crișana, Maramureșul, Moldova, nordul Dobrogei, regiuni unde vorbim din nou de cantități slabe, sub 10 l/mp.

Context sinoptic:
Săptămâna care urmează, deși o începem tot sub un scenariu de presiune ridicată, anticiclonică, lucrurile se vor schimba destul de repede, astfel că țara noastră va fi traversată, pe rând, de un front rece, de o frontoliză caldă, de linii de convergență iar finalul de săptămână pare să ne aducă o veste extraordinară: un ciclon meditareean ca la carte, care va avea și o tendință de retrograd, ceea ce ar putea aduce precipitații abundente, atât de așteptate de agricultori.

Și în ceea ce privește circulația maselor de aer lucrurile se schimbă radical. Astfel, încpând cu ziua de marți, dar mult mai intens odată cu venirea weekendului, circulația devine preponderent NV – SE și transportă spre noi o masă de aer mult ma rece, cu abateri termice negative care pot ajunge și la –8, –10 grade sub normalul perioadei.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: prognozemeteo.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Declarația unică. Modificările din 2025 pentru persoanele fizice. Cum se fac raportările către ANAF

Publicat

Publicitate

Declarația unică. În 2025, au intrat în vigoare mai multe modificări la Formularul 212 privind raportările veniturilor obținute de către persoanele fizice, din activități independente, chirii și alte surse, scrie alba24.ro.

Termenul pentru depunerea Declarației unice – Formular 212 este 25 mai, însă anul acesta va fi 23 mai (vineri).

Aceasta trebuie depusă de către persoanele fizice cu venituri obținute din:

  • activități independente
  • chirii
  • drepturi de autor
  • investiții
  • alte surse similare (de exemplu criptomonede, dobânzi)

Formularul trebuie completat și de cei care nu au venituri, dar aleg să plătească contribuția pentru asigurările de sănătate

Declarația unică. Noutăți în 2025

A fost eliminată obligația de estimare a veniturilor și contribuțiile pentru anul curent. Contribuabilii declară doar veniturile realizate în anul precedent.

Publicitate

Persoanele care înregistrează pierderi sau venituri zero nu mai datorează CASS. Acestea pot opta pentru asigurare.

Veniturile din chirii vor fi calculate simplificat, deducând 20% din venitul brut.

ANAF va introduce anul viitor Declarația precompletată. Redirecționarea impozitului de până la 3,5% va fi posibilă doar pentru veniturile din salarii și pensii, potrivit ziare.com.

Citeste mai mult

Eveniment

Camere de supraveghere video, obligatorii în centrele de asistență socială. Inițiativă legislativă la Parlament

Publicat

Publicitate

Camere de supraveghere video, obligatorii în centrele de asistență socială. Înregistrările vor fi stocate cel puțin 30 de zile. Un proiect în acest sens a fost depus la Parlament, scrie alba24.ro.

Inițiativa vine în contextul în care, recent, în patru centre de îngrijire a copiilor cu dizabilități din Târgu Mureș au fost semnalate probleme grave.

Proiectul vizează o mai bună protecție și monitorizare a beneficiarilor și a angajaților, reiese dintr-un comunicat transmis miercuri de Uniunea Salvați România.

”E nevoie ca în toate centrele de asistență medico-socială din România care îngrijesc copii, adulți si vârstnici – atât de stat, cât și private – să fie amplasate obligatoriu camere video. Monitorizarea, care va respecta cu strictețe legislația GDPR, va oferi autorităților instrumente obiective de măsurare și supraveghere a calității îngrijirii beneficiarilor din aceste centre”, a precizat Emanuel Ungureanu, membru în Comisia pentru sănătate din Camera Deputaților, potrivit Agerpres.

Proiectul modifică și completează Legea privind reforma în protecția și promovarea drepturilor copilului și Legea privind asistența socială în sensul introducerii obligației de instalare și menținere în stare de funcționare a unor sisteme de supraveghere video.

Camerele vor fi amplasate astfel încât să asigure monitorizarea continuă a activităților, dar fără a compromite intimitatea persoanelor, în conformitate cu normele legale privind protecția datelor cu caracter personal și drepturile copiilor, se mai arată în comunicat.

Publicitate

Înregistrările video, stocate cel puțin 30 de zile

Înregistrările video vor fi stocate minimum 30 de zile, maximum 6 luni. Vor putea fi accesate doar de personalul autorizat și doar în scopul monitorizării calității activității, investigării unor incidente sau pentru asigurarea securității persoanelor.

Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 50.000 și 200.000 lei, în funcție de gravitatea abaterii și de impactul asupra securității și siguranței persoanelor.

Ungureanu a subliniat că ”marea problemă” a copiilor îngrijiți în aceste centre nu este atât ‘spațiul înghesuit unde supraviețuiesc, ci faptul că nu există personal specializat, multidisciplinar și aparatura aferentă” pentru tratarea bolilor lor extrem de grave.

Deputatul lucrează și la o propunere legislativă prin care să fie înființate centre medico-sociale pentru îngrijiri paliative pentru copiii cu afecțiuni grave, potrivit sursei citate.

Citeste mai mult

Cultura

Volumul semnat de Cătălin Mihai Alexa va fi lansat duminică, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchianˮ

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește duminică, 26 ianuarie 2025, ora 11.00, în spațiul Galeriilor de Artă ,,Ștefan Luchianˮ, lansarea unui volum semnat de Cătălin Mihai Alexa. Autorul, fiu al cunoscuților și apreciaților medici botoșăneni Emil și Marieta Alexa, trecuți în neființă, a mai lansat, în 30 octombrie 2024, cartea ,,Muzicieni de ieri și de azi. Botoșanii – o bornă culturalăˮ, prezentată de Traian Apetrei.

Actuala carte, cu titlul ,,Jurnalul unui călătorˮ, este urmarea firească a însemnărilor făcute de autor după vizitarea Greciei și a impresiilor deosebite pe care le are despre insula elenă Creta. Volumul se dorește a fi un omagiu adus de către autor tatălui său, acesta fiind cel care i-a sugerat atât vizitarea spațiului geografic deosebit, cât și consemnarea lucrurilor care îi vor atrage atenția în călătoria nu doar turistică, ci și spirituală. Cartea, apărută în ianuarie 2025, la Editura Quadrat din Botoșani, va fi prezentată de ziaristul Traian Apetrei.

Citeste mai mult

Cultura

Lansare de carte – Constantin Iftime, „Eseul carnivor”, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchianˮ

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește sâmbătă, 25 ianuarie 2025, ora 11.00, în spațiul Galeriilor de Artă ,,Ștefan Luchianˮ, lansarea volumului ,,Eseul carnivorˮ, semnat de scriitorul botoșănean Constantin Iftime.

Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumină asupra lumii românești de astăzi, punându-i în evidență detaliile cele mai ascunse.

De mare rafinament stilistic, cu tăietură necruțătoare, scrutând până în urzeală, cartea lui Constantin Iftime este un instrument de înțelegere profundă a realității din ziua de azi. O lectură incitantă, surprinzătoare de la o pagina la alta.

Cartea va fi prezentată de Viorel Ilișoi, alt botoșănean, în tripla sa calitate de prieten al autorului, editor și redactor de carte. Cei doi publiciști, ambii lansați în presă din Botoșani, în anii ’90, vor discuta cartea și vor analiza împreună situația presei de astăzi, locală și națională.

La stand se vor găsi și toate celelalte cărți ale Editurii GRI.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending