Connect with us
Publicitate

Administratie

Guvernul vrea să înghețe SPORURILE bugetarilor și pensiile speciale

Publicat

Guvernul pregăteşte pentru începutul anului 2022 mai multe măsuri prin care câteva categorii socio-profesionale vor avea la creşteri de venituri, dar și un pachet de măsuri prin care vor fi înghețate anumite beneficii acordate până acum bugetarilor și pensionarilor de lux.

Potrivit unor surse citate de adevărul.ro veniturile personalului din educaţie și sănătate precum şi salariile poliţiştilor şi militarilor vor crește în 2022. De asemenea TVA va fi redus la 5% pentru diferite tipuri de locuinţe. Guvernul vrea să înghețe pensiile speciale și să proroge acordarea pensiilor speciale pentru primari.

Vezi  și DOCUMENT: Guvernul vrea să înghețe sporurile bugetarilor și pensiile speciale. Cine va avea creșteri de salarii. LISTA măsurilor pentru 2022

De asemenea, vor fi îngheţate şi indemnizaţiile demnitarilor şi funcţiile asimilate acestora, au declarat surse politice pentru „Adevărul”.

Sporurile acordate bugetarilor vor fi înghețate, iar orele suplimentare recompensate doar cu zile libere în 2022

Angajaţii din sistemul bugetar ar urma să rămână fără mai multe beneficii, întrucât vor fi îngheţate şi sporurile în sistemul bugetar, orele suplimentare vor fi compensate cu zile libere şi nu se vor mai acorda premii, decât pentru sportivi şi elevii şi profesorii îndrumători cu rezultate la olimpiade.

Doar pentru anumite categorii de personal plătit din fonduri publice, se vor creşte salariile cu o pătrime din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021.

Este vorba de categorii de personal din sistemul de sănătate, sistemul de învăţământ (profesori, personal didactic auxiliar), poliţişti şi militari.

TVA redus pentru locuințe de până la 120 mp și pentru energia termică utilizată de populație, spitale și școli

TVA-ul şi pentru energia termică, în perioada iernii, pentru populaţie, şcoli şi spitale va fi 5%

TVA-ul pentru locuinţele de până în 140.000 de euro (prima locuinţă) va fi de 5%.

O altă măsură este introducerea voucherele de vacanţă pentru anul 2022.

Măsuri fiscale în 2022

Sunt și noi măsuri fiscale pe care Guvernul PNL-PSD-UDMR vrea să le introducă în anul 2022. Una dintre acestea prevede ca patronii care nu plătesc contribuţiile la stat ale angajaţilor riscă dosar penal și condamnări de până la 6 ani de închisoare.

Potrivit unor surse, Guvernul pregăteşte noi măsuri fiscale în 2022, în timp ce unele facilități cum ar fi cele din IT şi construcţii rămân valabile şi anul viitor.

Noi măsuri fiscale pentru 2022, pregătite de Guvern

De asemenea, autorităţile vor implementa „radarul mărfurilor” prin care TIR-urile vor putea fi urmărite pentru a se vedea unde distribuie marfa. De asemenea, angajaţi ai ANAF vor putea să oprească pe traseu anumite TIR-uri pentru a verifica dacă marfa declarată corespunde cu realitatea.

O altă măsură fiscală pregătită pentru 2022 se referă la patronii care nu vor plăti contribuţiile la pensii sau la salarii. Aceştia ar putea fi cercetaţi penal. Autorităţile au anunţat că vor fi efectuate controale masive.

Patronii vor avea un termen de 60 de zile în care vor putea să plătească, dacă vor fi găsiţi cu restanţe. Potrivit antena3.ro, măsura ar putea fi pusă în aplicare în ianuarie-februarie 2022.

O altă măsură fiscală se referă la plata concediilor medicale restante. În acest caz, patronii care au de recuperat bani pe concedii medicale, nu vor mai plăti CASS, prin intermediul unui sistem de compensare.

Facilităţile pentru cei care lucrează în IT şi construcţii rămân valable şi anul viitor.

Guvernul ar putea renunța să introducă taxa pe solidaritate

Pe de altă parte se pare că Guvernul nu va lua decizia de a taxa, cu 1% , companiile din România care au o cifră de afacere mai mare de 100 de milioane de euro. Taxa de solidaritate a stârnit reacții dure de la mediul de afaceri din România.

De altfel, conform statisticii sunt peste 300 de firme care ar fi putut contribui cu 1 miliard de euro la bugetul de stat prin această taxare. Totuși, specialiștii spuneau că acest lucru nu ar fi benefic pentru mediul de afaceri din România, pentru că marile companii vor încerca să ocolească România pentru noi investiții și chiar își vor muta activitățile în țări cu fiscalitate mai prietenoasă.

De asemenea, se instituie stopajul la sursă pentru contribuţiile pentru angajaţi – dacă patronii sau şefii de instituţii găsiţi cu nereguli în urma controalelor nu plătesc aceste contribuţii datorate angajaţilor în termen de 60 de zile atunci riscă deschiderea unui dosar penal, dar şi măsuri de combatere a evaziunii fiscale, precum factura electronică.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 7 decembrie 2023

Publicat

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 7 decembrie 2023, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 7 decembrie 2023:

Loto 6 din 49:  2   24   1   47   17  41

Loto 5 din 40:  22   34   3    15   14   36

Noroc:   5  6  3  1  6   1  0

Noroc Plus:   5   8   7   8   2   9

Super Noroc:   0  5  7  2  0   1

Joker:    12   29   10   16  37  17

Citeste mai mult

Eveniment

Accident la Gulioaia, în Dângeni. Un autoturism cu cinci oameni s-a răsturnat în afara părții carosabile

Publicat

Un grav accident rutier a avut loc în această seară la Botoșani. Un autoturism cu cinci oameni s-a răsturnat în afara părții carosabile la Gulioaia, în comuna Dângeni. 

Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, echipajul de Terapie Intensivă Mobilă și un echipaj de prim ajutor SMURD, dar și două ambulanțe din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță, au intervenit în urma cu puțin timp la un accident rutier care a avut loc pe raza localității Gulioaia, comuna Dângeni.

Ajunse la fața locului, forțele de intervenție au constatat că este vorba de un autoturism răsturnat în afara părții carosabile, iar cei cinci ocupanți erau ieșiți din interior.

În urma evaluării medicale, patru dintre aceștia au fost transportați la spital pentru investigații și ingrijiri medicale de specialitate.

“Cercetările sunt preluare de polițiști”a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Un MICROBUZ s-a răsturnat la Suceava. O persoană a ajuns la spital

Publicat

O persoană a fost rănită, după ce un microbuz s-a răsturnat joi pe raza localităţii Marginea, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, citat de agerpres.ro

“În urma evenimentului, o persoană de sex masculin în vârstă de 22 de ani a fost transportată la spital pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate”, a precizat ISU.

La faţa locului au intervenit pompierii militari ai Detaşamentului Rădăuţi cu o autospecială pentru descarcerare şi o ambulanţă SMURD B2.

Citeste mai mult

Eveniment

Dispar VENITUL Minim Garantat şi Alocaţia de Susţinere a Familiei. De la 1 ianuare, înlocuite cu Venitul Minim de Incluziune

Publicat

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, împreună cu Banca Mondială şi cu sprijinul autorităţilor locale din întreaga ţară vor implementa, de la 1 ianuarie 2024, Venitul Minim de Incluziune (VMI), potrivit unei postări pe Facebook a Ministerului, relatează agerpres.ro.

Conform sursei citate, beneficiari vor fi doar cei care au cu adevărat nevoie. Este un program focalizat pe cei vulnerabili care înlocuieşte Venitul Minim Garantat şi Alocaţia pentru Susţinerea Familiei.

Ministerul precizează că în acest fel se reduce birocraţia, dar cresc şi beneficiile pentru persoanele vulnerabile vizate. “Copiii din familiile beneficiare de Venit Minim de Incluziune trebuie înscrişi la şcoală şi vor beneficia automat şi de bursa socială. Beneficiari vor fi doar cei care au cu adevărat nevoie pentru că, odată cu beneficiile, cresc şi responsabilităţile. Cei apţi de muncă primesc sprijin din partea statului, dar sunt şi încurajaţi să îşi găsească un serviciu”, subliniază sursa citată.

Venitul Minim de Incluziune se acordă şi pentru vârstnicii instituţionalizaţi care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate. Aceştia vor deveni astfel automat şi asiguraţi în sistemul de sănătate.

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale Simona Bucura-Oprescu, împreună cu delegaţia Bănci Mondiale, a Agenţiei Naţionale pentru Plăţi Inspecţie Socială Ialomiţa şi a Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a efectuat o vizită în teren în comunităţile vulnerabile din judeţul Ialomiţa.

“Am întâlnit, în judeţul Ialomiţa, oameni cu poveşti de viaţă impresionante. Sunt viitori beneficiari ai Venitului Minim de Incluziune care va fi implementat de la 1 ianuarie 2024. La Scânteia am cunoscut-o pe Ştefania. Are 6 ani, iar mama ei este bolnavă şi mai lucrează cu ziua prin sat. Pentru familia copilei până şi o banală periuţă de dinţi este o cheltuială enormă. Chiar şi aşa, fetiţa are un zâmbet molipsitor şi este de un bun simţ care arată că, în ciuda deprivării materiale severe, nu a lipsit educaţia din familie”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu

Ministerul precizează că Ştefania va merge, în curând, la clasa pregătitoare.

“La nici 10 kilometri distanţă, în comuna Valea Ciorii, Nicolae îşi creşte singur cele 4 fetiţe, după ce mama acestora a decis, în 2019 să plece definitiv de lângă copile. Bărbatul le este şi mamă şi tată, iar curăţenia şi buna creştere pe care le-am găsit în casa modestă a acestora sunt o adevărată lecţie pentru mulţi dintre noi”, a mai arătat ministrul Bucura-Oprescu.

Pentru a se integra în program, familiile cu copii beneficiare de Venit Minim de Incluziune trebuie să îi aibă pe cei mici înscrişi la şcoală. Ca o măsură suplimentară de sprijin, elevii din aceste familii vor beneficia automat şi de bursă socială.

Venitul Minim de Incluziune se acordă şi pentru vârstnicii instituţionalizaţi care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate. Astfel aceştia vor deveni automat şi asiguraţi în sistemul asigurărilor de sănătate. Cei care sunt apţi de lucru vor intra automat în programele ANOFM pentru integrare pe piaţa muncii.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending