Connect with us
Publicitate

Administratie

Guvernul vrea să înghețe SPORURILE bugetarilor și pensiile speciale

Publicat

Publicitate

Guvernul pregăteşte pentru începutul anului 2022 mai multe măsuri prin care câteva categorii socio-profesionale vor avea la creşteri de venituri, dar și un pachet de măsuri prin care vor fi înghețate anumite beneficii acordate până acum bugetarilor și pensionarilor de lux.

Potrivit unor surse citate de adevărul.ro veniturile personalului din educaţie și sănătate precum şi salariile poliţiştilor şi militarilor vor crește în 2022. De asemenea TVA va fi redus la 5% pentru diferite tipuri de locuinţe. Guvernul vrea să înghețe pensiile speciale și să proroge acordarea pensiilor speciale pentru primari.

Vezi  și DOCUMENT: Guvernul vrea să înghețe sporurile bugetarilor și pensiile speciale. Cine va avea creșteri de salarii. LISTA măsurilor pentru 2022

De asemenea, vor fi îngheţate şi indemnizaţiile demnitarilor şi funcţiile asimilate acestora, au declarat surse politice pentru „Adevărul”.

Publicitate

Sporurile acordate bugetarilor vor fi înghețate, iar orele suplimentare recompensate doar cu zile libere în 2022

Angajaţii din sistemul bugetar ar urma să rămână fără mai multe beneficii, întrucât vor fi îngheţate şi sporurile în sistemul bugetar, orele suplimentare vor fi compensate cu zile libere şi nu se vor mai acorda premii, decât pentru sportivi şi elevii şi profesorii îndrumători cu rezultate la olimpiade.

Doar pentru anumite categorii de personal plătit din fonduri publice, se vor creşte salariile cu o pătrime din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021.

Publicitate

Este vorba de categorii de personal din sistemul de sănătate, sistemul de învăţământ (profesori, personal didactic auxiliar), poliţişti şi militari.

TVA redus pentru locuințe de până la 120 mp și pentru energia termică utilizată de populație, spitale și școli

TVA-ul şi pentru energia termică, în perioada iernii, pentru populaţie, şcoli şi spitale va fi 5%

Publicitate

TVA-ul pentru locuinţele de până în 140.000 de euro (prima locuinţă) va fi de 5%.

O altă măsură este introducerea voucherele de vacanţă pentru anul 2022.

Măsuri fiscale în 2022

Publicitate

Sunt și noi măsuri fiscale pe care Guvernul PNL-PSD-UDMR vrea să le introducă în anul 2022. Una dintre acestea prevede ca patronii care nu plătesc contribuţiile la stat ale angajaţilor riscă dosar penal și condamnări de până la 6 ani de închisoare.

Potrivit unor surse, Guvernul pregăteşte noi măsuri fiscale în 2022, în timp ce unele facilități cum ar fi cele din IT şi construcţii rămân valabile şi anul viitor.

Noi măsuri fiscale pentru 2022, pregătite de Guvern

De asemenea, autorităţile vor implementa „radarul mărfurilor” prin care TIR-urile vor putea fi urmărite pentru a se vedea unde distribuie marfa. De asemenea, angajaţi ai ANAF vor putea să oprească pe traseu anumite TIR-uri pentru a verifica dacă marfa declarată corespunde cu realitatea.

O altă măsură fiscală pregătită pentru 2022 se referă la patronii care nu vor plăti contribuţiile la pensii sau la salarii. Aceştia ar putea fi cercetaţi penal. Autorităţile au anunţat că vor fi efectuate controale masive.

Patronii vor avea un termen de 60 de zile în care vor putea să plătească, dacă vor fi găsiţi cu restanţe. Potrivit antena3.ro, măsura ar putea fi pusă în aplicare în ianuarie-februarie 2022.

O altă măsură fiscală se referă la plata concediilor medicale restante. În acest caz, patronii care au de recuperat bani pe concedii medicale, nu vor mai plăti CASS, prin intermediul unui sistem de compensare.

Facilităţile pentru cei care lucrează în IT şi construcţii rămân valable şi anul viitor.

Guvernul ar putea renunța să introducă taxa pe solidaritate

Pe de altă parte se pare că Guvernul nu va lua decizia de a taxa, cu 1% , companiile din România care au o cifră de afacere mai mare de 100 de milioane de euro. Taxa de solidaritate a stârnit reacții dure de la mediul de afaceri din România.

De altfel, conform statisticii sunt peste 300 de firme care ar fi putut contribui cu 1 miliard de euro la bugetul de stat prin această taxare. Totuși, specialiștii spuneau că acest lucru nu ar fi benefic pentru mediul de afaceri din România, pentru că marile companii vor încerca să ocolească România pentru noi investiții și chiar își vor muta activitățile în țări cu fiscalitate mai prietenoasă.

De asemenea, se instituie stopajul la sursă pentru contribuţiile pentru angajaţi – dacă patronii sau şefii de instituţii găsiţi cu nereguli în urma controalelor nu plătesc aceste contribuţii datorate angajaţilor în termen de 60 de zile atunci riscă deschiderea unui dosar penal, dar şi măsuri de combatere a evaziunii fiscale, precum factura electronică.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Comunele Dângeni și Durnești rămân două zile fără apă

Publicat

Publicitate

Operatorul botoșănean de apă a revenit la comunicatul anterior, privind avaria din zona localității Cucuteni, cu mențiunea că S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani restricționează furnizarea apei și către utilizatorii din localitățile aparținând comunelor Dângeni și Durnești, începând cu data de 22.05.2024 pentru o perioada de 48 de ore.

„Ne cerem scuze utilizatorilor pentru disconfortul creat prin această intervenție neprogramată!”, au transmis reprezentanții Nova Apaserv.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

22  mai 2024 – Ziua Internațională a Diversității Biologice

Publicat

Publicitate

Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani sărbătorește pe data de 22 mai 2024, Ziua Internațională a Diversității Biologice.

În acest an, acest eveniment este dedicat adoptării Cadrului global de biodiversitate Kunming-Montreal, cunoscut și sub numele de Planul pentru biodiversitate, document care stabilește obiective și măsuri concrete pentru a opri pierderea diversității biologice până în anul 2050.

Astfel, tema Zilei Internaționale a Diversității Biologice este „Fii parte din Plan”. Acesta este un apel la acțiune pentru a încuraja guvernele, popoarele indigene și comunitățile locale, organizațiile neguvernamentale, parlamentarii, agenții economici și persoanele fizice să evidențieze modalitățile în care susțin implementarea Planului pentru biodiversitate. Fiecare are un rol de jucat și, prin urmare, poate fi #PartOfThePlan.

Publicitate

Pe măsură ce comunitatea internațională este chemată să-și reexamineze relația cu mediul înconjurător, un lucru este cert: în ciuda tuturor progreselor noastre tehnologice, suntem complet dependenți de ecosistemele sănătoase pentru apă, hrană, medicamente, haine, combustibil, adăpost și energie. Aceasta implică respectarea, protejarea și restaurarea bogăției noastre biologice.

În județul Botoșani, există o biodiversitate bogată, reprezentată de habitate naturale, specii de plante și animale sălbatice protejate, cu valoare ridicată de conservare, iar altele care pot fi exploatate, cu măsuri speciale de management. Dintre speciile de floră protejate amintim: papucul doamnei, laleaua pestriță, angelica, rușcuța de primăvară. Speciile de faună protejate sunt mai bine reprezentate și amintim dintre acestea: speciile de păsări răpitoare acvila de câmp, acvila țipătoare mare, șorecarul încălțat, codalbul, acvila mică, vânturelul de seară, speciile de carnivore strict protejate ca pisica sălbatică, specii de amfibieni și reptile – broasca țestoasă de apă, tritonul cu creastă și altele.

Speciile cele mai valoroase din punct de vedere conservativ le putem observa în ariile naturale protejate, care sunt eșantioane reprezentative pentru flora și fauna sălbatică a județului. Pe teritoriul județului Botoșani sunt declarate 16 arii naturale protejate de interes comunitar, având o suprafață de 494,4 km2, reprezentând cca 10% din suprafața județului.” a declarat directorul executiv al APM Botoșani, Eugen Mateciuc.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Biserica „Eternitatea” din municipiul Botoșani și-a sărbătorit hramul

Publicat

Publicitate

Biserica „Eternitatea” din municipiul Botoșani, cum este cunoscută tuturor, și-a sărbătorit hramul în ziua Sfinților Constantin și Elena. Credincioșii au participat numeroși, din mai multe zone din oraș, la slujbele oficiate în cadrul lăcașului de cult. Sărbătoarea hramului a  început luni seară, cu Slujba Vecerniei cu Litie, după care  a doua zi, pe 21 mai, s-au oficiat Utrenia, Sfânta Liturghie și Slujba de pomenire a ctitorilor și a celor adormiți înmormântați în Cimitirul Eternitatea.

Luni seara, slujba Vecerniei cu Litie a a fost săvârșită de părintele protopop Petru Fercal împreună cu un sobor numeros de preoți din municipiul Botoșani și localitățile limitrofe. La strană au oferit răspunsurile duhovnicești mai mulți cântăreți din oraș, coordonați de Gabriel Corolea.

În cuvântul de învățătură pus la sufletul credincioșilor, părintele protopop Petru Fercal a vorbit despre importanța trăirii vieții în poruncile lui Dumnezeu, fără de care nu se poate face nimic. „ Cei care se îndoiesc să se gândească bine dacă nu cumva se află în război cu Dumnezeu. Și astăzi în societatea noastră, peste care trece tăvălugul acesta al modernismului, al îndepărtării de credință, se pune într-un mare pericol viața și viitorul omenirii”, a spus părintele protopop (VIDEO în articol).

Publicitate

După popasul duhovnicesc, gospodinele parohiei au oferit, potrivit tradiției, o felie de pască sau de cozonac tuturor participanților la slujbă, ca gest al dragostei și prețuiri.

 De la învestirea noului preot paroh, Vasile Burlacu, a reușit să însuflețească viața socială a parohiei pe care a preluat-o, antrenând în primul rând tinerii în activități care să le modeleze frumos sufletele, demonstrând prin acțiunile care s-au derulat că Biserica este Vie, nu din zid, ci din suflete și inimi iubitoare de Dumnezeu și de semeni.
Biserica Eternitatea a devenit ceea ce trebuia să fie, un loc unde se pot tămădui trupurile și sufletele, demonstrând tuturor că nu este strict o biserică de cimitir, ci un loc unde oamenii se pot întâlni cu Dumnezeu și în momentele de bucurie ale vieții nu numai în cele de întristare. Enoriașii au făcut front comun cu părintele Vasile Burlacu în hotărârea sa de a pune lucrurile în ordine și îl sprijină fără echivoc în toate acțiunile sale, lucru admirabil dacă avem în vedere că acești oameni care locuiesc în zonă au de împlinit o mare jertfă aducătoare de câștig duhovnicesc și anume îngrijirea cimitirului Eternitatea, a mormintelor uitate de ani de zile.

O activitate deosebită și ziditoare de suflet desfășoară și corul Bisericii Eternitatea, condus de Gabriel Corolea, acest psalt inimos care folosește orice prilej ca să antreneze tinerii parohiei în proiecte duhovnicești în care Dumnezeu este slăvit prin muzică.

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Polițiștii au reușit să dea de urma celor doi copii din Botoșani, dați dispăruți după ce nu s-au mai întors de la școală

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni au reușit în timp record să dea de urma celor doi copii care fuseseră dați dispăruți de familie. Oamenii legii au cerut ajutor de la populație pentru găsirea a doi adolescenți de 13 ani, din locuri diferite , dispăruți la ore diferite, dar care au provocat disperare membrilor familiei după ce nu s-au mai întors acasă.

Băiatul 13 ani, din satul și comuna Dersca, a părăsit domiciliul ieri, în jurul orei 14.00, și nu și-a mai  contactat familia. Ailoaie Vlăduț Gabriel se deplasa cu o bicicletă de culoare gri. „Minorul a fost identificat în municipiul Dorohoi. Acesta nu a fost victima vreunei infracțiuni în perioada în care a lipsit de la domiciliu”, au dat asigurări polițiștii în această dimineață, prin purtătorul de cuvânt al instituției.

În aceeași zi, dispăruse de la domiciliu BEJUJȘCĂ MARIA SABINA,  din satul Draxini, comuna Bălușeni, de 13 ani, care a plecat de dimineață la școală și   nu și-a contactat familia. „Minora a fost identificată în trenul Botoșani- București, fiind preluată de polițiști. Aceasta nu a fost victima vreunei infracțiuni în perioada în care a lipsit de la domiciliu”, au transmis polițiștii cu privire la acest caz.

Publicitate

Oamenii legii urmează să stabilească circumstanțele în care acești copii au ales să recurgă la acest gest care a pus pe jar comunitățile din care fac parte.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending