Connect with us

Economie

Guvernul vrea eliminarea facilităților fiscale oferite angajaților din domeniile agriculturii și construcțiilor

Publicat

Publicitate

Guvernul României ia în calcul eliminarea facilităților fiscale oferite angajaților din domeniile agriculturii și al construcțiilor, relatează alba24.ro.

Informația a fost obținută pe surse de G4Media.ro, care mai scrie că guvernanții plănuiesc eliminarea acestor facilități fiscale etapizat.

Astfel, prima etapă ar urma să aibă loc la 1 septembrie 2023, iar a doua la 1 ianuarie 2024.

Potrivit sursei citate, ar fi vorba despre contribuțiile la sănătate, în valoare de 10% din venitul brut, pe care aceste categorii de angajați nu le plăteau până acum.

Angajatorii din sectorul agricol au obligația de a plăti angajaților un salariu minim brut de 3.000 de lei. Facilitățile fiscale de care beneficiază aceștia includ plata unor taxe fiscale reduse și scutirea de la plata contribuțiilor de sănătate.

În cazul angajaților din domeniul construcțiilor, situația la zi este următoarea: Facilitățile fiscale sunt valabile până în 2028, iar acestea cuprind scutirea plății impozitului pe venit, scutirea contribuțiilor la sănătate și reducerea contribuțiilor la pensii. În prezent, legea obligă angajatorii la plata unui salariu minim brut de 4.000 de lei.

Publicitate

Angajații din IT sunt scutiți în prezent doar de plata impozitului pe venit, astfel aceștia nu vor fi afectați de probabilele schimbări care urmează să apară.

Aceste modificări vin în contextul în care Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), program asumat de Guvernul României la Comisia Europeană, presupune renunțarea la acest tip de facilități până în 2026.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Românii au returnat aproape 349 milioane de ambalaje în luna martie 2025

Publicat

Publicitate

Românii au returnat 348,8 milioane de ambalaje în luna martie 2025, echivalentul a peste 32.100 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu, care au fost direcționate către reciclare, arată datele oficiale transmise de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

‘Sistemul Garanție-Returnare (SGR) continuă să înregistreze rezultate pozitive, consolidându-se ca un mecanism esențial pentru protejarea mediului și reducerea deșeurilor din România. Potrivit datelor oficiale, doar în luna martie 2025, românii au returnat peste 348,8 milioane de ambalaje, echivalentul a peste 32.100 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu, care au fost direcționate către reciclare’, se arată într-un comunicat al MMAP, remis vineri AGERPRES.

Ritmul susținut de dezvoltare al infrastructurii SGR este confirmat și de extinderea rețelei naționale de puncte de colectare automată, cu 192 de noi RVM-uri (Reverse Vending Machines) puse în funcțiune în ultima lună. Acestea sprijină o rețea națională în continuă expansiune, care facilitează accesul cetățenilor la reciclare.

În primul trimestru din 2025, Sistemul Garanție-Returnare a atins performanțe semnificative: peste 190,2 milioane PET-uri, 88,7 milioane doze de aluminiu și 69,7 milioane sticle.

‘SGR are rezultate foarte bune pentru începutul acestui an, iar în ultima lună am continuat împreună să facem România mai curată. Returnarea ambalajelor se face mai eficient, iar numărul punctelor de colectare nefuncționale este în scădere constantă’, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

Potrivit evaluărilor recente, județele Mureș și Sălaj se remarcă prin funcționarea integrală a punctelor automate de colectare în ultimele patru săptămâni. De asemenea, județele Vrancea și Botoșani au menținut un nivel ridicat de operativitate, cu doar câteva excepții punctuale.

Publicitate

Ministerul Mediului anunță o nouă etapă în implementarea SGR, prin extinderea colectării și în comunitățile rurale. În următoarele săptămâni va fi testat un sistem mobil de colectare, care va tranzita comunele din România. Astfel, locuitorii din satele din zone montane sau din Delta Dunării vor avea acces facil la returnarea ambalajelor și recuperarea garanției aferente.

‘SGR trebuie să ajungă în fiecare comunitate, fie ea urbană sau rurală. Natura are nevoie de prieteni și în marile orașe, dar și în cele mai îndepărtate cătune’, a adăugat Mircea Fechet.

În perioada următoare, județele Bihor și Constanța vor deveni noi noduri logistice importante pentru SGR, prin deschiderea a două centre regionale de numărare și sortare a ambalajelor. Acestea se vor alătura celor deja operaționale în județele Prahova, Dolj, Bacău, Brașov, Cluj, Ilfov și Timiș.

Potrivit sursei citate, tot mai mulți cetățeni aleg să colecteze ambalajele separat și să le returneze, iar acest comportament este susținut activ de inițiative antreprenoriale dedicate reciclării. ‘Rezultatele sunt remarcabile și demonstrează că reciclarea devine o practică frecventă în viața de zi cu zi a românilor’, a mai transmis oficialul MMAP, în comunicatul citat.

Ministerul Mediului monitorizează constant și partea de gestionare a garanțiilor financiare. Aproximativ 60% dintre comercianții înregistrați – dintr-un total de peste 67.000 – sunt activi în sistem. Eficiența funcționării SGR depinde inclusiv de promptitudinea plăților către comercianți, iar Ministerul susține un dialog constant pentru remedierea rapidă a eventualelor întârzieri sau disfuncționalități.

AGERPRES

Citeste mai mult

Cultura

„Pe urmele lui Marco Polo”, volum semnat de Cătălin Mihai Alex, la Galeriile de Artă Botoșani

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește duminică, 6 aprilie 2025, începând cu ora 11.30, în spațiul Galeriilor de Artă ‘Ștefan Luchian’, lansarea unui nou volum semnat de Cătălin Mihai Alexa.

Autorul a mai lansat anterior două volume, respectiv ‘Muzicieni de ieri și de azi. Botoșanii – o bornă culturală’ (30 octombrie 2024, prezentare jurnalistul Traian Apetrei) și ‘Jurnalul unui călător’, un volum apărut ca urmare a însemnărilor făcute de autor după vizitarea Greciei și a impresiilor deosebite pe care le are despre insula elenă Creta (26 ianuarie 2025), prezentare jurnalistul Traian Apetrei).

Noul volum, ‘Pe urmele lui Marco Polo’, apărut în aprilie 2025 la editura Quadrat din Botoșani, prezintă imagini, locuri și personaje legate de istoria Veneției prin prisma călătorului pasionat de frumos. Prezentarea volumului va fi făcută de către Florin Simion Egner și Traian Apetrei.

Citeste mai mult

Eveniment

Medicii veterinari Daniel Bejinariu și Dănuț Bratu, Cetățeni de Onoare ai municipiului Botoșani!

Publicat

Publicitate
Cunoscuți în comunitatea botoșăneană, cei doi medici au o activitate de peste 10 ani, timp în care au salvat și tratat gratuit mai bine de 10.000 de animale cu sau fără stăpân. Dacă toate aceste necuvântătoare ar ar putea vorbi, ar spune cu siguranță despre cei doi medici că sunt îngeri!
„Nu întâmplător am ales această zi, 4 aprilie – Ziua Internațională a animalelor fără stăpân, pentru a le conferi titlurile de Cetățeni de Onoare ai municipiului Botoșani, meritate pe deplin!
Aveți parte de stima, respectul și aprecierea noastră!
Mult succes!” a spus primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Un incendiu violent s-a produs într-o gospodărie din localitatea Sârbi

Publicat

Publicitate

Furajele și o cantitatea însemnată de deșeuri vegetale au fost cuprinse de flăcări de la un foc aprins de proprietară pentru prepararea hranei. Îngrijorată că incendiul se putea extinde la casă, femeia a cerut ajutor de la pompieri. Pompierii de la Stația Săveni și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vlăsinești au ajuns, în cel mai scurt timp, la caz. Aceștia au acționat rapid și au stins flăcările înainte ca acestea să cuprindă și locuința.

Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor s-a intervenit, aproximativ două ore, cu autospeciale de stingere și un buldoexcavator.
Au ars aproximativ zece tone de furaje și resturi vegetale.

Proprietara, în vârstă de 87 de ani, a fost preluată de un echipaj medical aparținând Serviciului Județean de Ambulanță, întrucât a suferit arsuri la nivelul feței.

Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, vă recomandăm:
– aprindeți focul doar în locurile special amenajate pentru prepararea hranei și numai dacă vremea permite acest lucru;

– supravegheați focul în permanență;

– nu aruncați chibrituri sau orice alte obiecte aprinse, la întâmplare;

Publicitate

– înainte de a pleca, stingeți focul;

– nu lăsați copiii să se joace cu focul.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending