Guvernul a venit cu a doua propunere pentru profesori, pe care sindicatele o consideră mai bună. Luni seara, după consultarea cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, Guvernul a trimis sindicatelor noua propunere în care a adăugat 1.500 de lei în plus față de oferta anterioară.
Veniturile propuse de Executiv sunt din fonduri europene, din PNRR, fără să fie clar ce anume a fost eliminat din PNRR și de unde vor fi luați acești bani, reformele din PNRR fiind foarte clar asumate și trasate.
Sindicatele au solicitat votul, prin referendum, al tuturor membrilor de sindicate, pe această propunere venită de la Guvernul Ciucă și Marcel Ciolacu.
Noua ofertă pentru profesori: 2.000 de lei în iunie și 2.000 de lei în octombrie
Este vorba despre două sume, de 2.000 de lei fiecare, acordate în tranșe diferite, în lunile iunie și octombrie. Practic, Executivul a adăugat 1.500 de lei în plus față de oferta anterioară. Informația a fost confirmată, luni seara, la B1TV și de Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație.
„Pentru personalul didactic (didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control și didactic auxiliar) prime pentru susținerea carierei didactice 2.000 de lei net suma forfetară, primită pe data de 5 iunie și 2.000 lei net, primiți pe data de 5 octombrie, din care 30% (600 lei) garantat suma forfetară – pentru diferența de 70% (1.400 lei pentru achiziție de laptopuri, tablete, cărți, materiale didactice, cu documente justificative pentru decont pana la încheierea proiectelor europene pe finanțare PNNR). Facem precizarea ca cei 2.000 lei din octombrie se vor acorda, în fiecare an, pana in anul 2027”, a transmis Guvernul.
Potrivit edupedu.ro, Executivul a mai precizat că în cazul cadrelor nedidactice va avea loc o majorare de 8-9% a salariilor și vor primi, de asemenea, prime de câte 500 de lei net, în luna iunie și 1.000 de lei net în luna octombrie, „din care 30% suma forfetară și 70% pentru cursuri de igienă și altele asemenea”.
Acești 1.000 lei din octombrie se vor acorda, în fiecare an, până în anul 2027.
De asemenea, profesorilor li s-a promis și încheierea unui acord cu cele două partide de guvernământ, PSD și PNL, care sa cuprindă toate aspectele din viitoarea lege a salarizării, Educația fiind prioritate și pornind de la principiul că salariul debutantului este la nivelul salariului mediu brut pe economie.
Anton Hadăr ( Alma Mater), după negocierile cu Guvernul: „Am primit o ofertă mai bună, dar problema rămâne legea salarizării”
„Am primit o ofertă mai bună. Practic, măsurile pe termen scurt de tranziție acel element numit susținere pentru cariera didactică în educaţie s-a îmbogățit din punct de vedere financiar cu aproape 1.500 de lei.
Adică 2000 de lei pentru prima parte pe 5 iunie, pe care îi poate folosi salariatul unde dorește şi a doua parte încă 2,000 ca primă pentru dezvoltarea carierei.
Asta înseamnă în bani 571 de lei pe lună până la apariţia noi legi a educației. Însă problema spinoasă este legea salarizării pe anul viitor.
Astăzi şi la ministerul Muncii lucrurile au fost în coadă de peste. Domnul ministru nu a avut mandat să ne spună în ce sens putem ajunge la o înțelegere. Noi am fi dorit un element legislativ care să ne ofere încredere că în legea salarizării vom avea certitudinea că vom începe salarizarea cu salariul mediu brut pe economie la asistentul universitar sau profesorul de generală.
Întrucât, din păcate, din legea educației pentru învățământul universitar a dispărut acel articol care reprezintă cauza principală a declanșării grevei.
Dacă oamenii aceștia ne ascultau și nu scoteau din legea educației articolul respectiv, astăzi nu am fi avut grevă. Ne-am fi înțeles cumva. (…)În seara asta nu iese nimeni din grevă”, a spus Anton Hadăr, preşedinte Alma Mater la Antena 3 CNN
Marius Nistor – marți vom avea un răspuns
Președintele Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, a precizat că ofertă a fost comunicată profesorilor, iar marți vor avea un răspuns din partea acestora.
Sindicatele din învățământ au solicitat aplicarea unui salariu de 3.000 de lei pentru debutanți și creșterea cu 25% a salariilor din Învățământ, iar guvernanții prezenți – Marius Budăi (PSD) și Ligia Deca au preluat solicitarea ca să o anunțe mai departe șefilor de partide.
Marius Budăi, ministrul Muncii a declarat, după întâlnirea cu liderii sindicali că „este o propunere nouă, trebuie s-o calculăm și imediat ce avem și impactul și cerințe asupra acestei cerințe, sigur că trebuie să informăm conducătorii coaliției și să se ia decizia”.