Connect with us
Publicitate

Eveniment

Guvernul pregătește un program Rabla pentru utilaje agricole

Publicat

Publicitate

Guvernul pregătește Rabla pentru tractoare. Guvernul a aprobat miercuri o hotărâre prin care persoanele fizice autorizate din domeniul agricol vor putea beneficia de cofinanțare pentru achiziționarea de utilaje agricole autopropulsate, scrie alba24.ro.

„Persoanele fizice autorizate ca producători agricoli vor putea să beneficieze de fonduri pentru achiziționarea de utilaje agricole autopropulsate cu un cuantum de confinanțare din fondul Administrației Fondului pentru Mediu de 65%.

Ce este nevoie pentru a fi eligibili? E nevoie de depunerea unei cereri și de alte criterii care vor fi detaliate în normele de aplicare care vor veni în curând după această hotărâre de Guvern adoptată astăzi”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Conform acestuia, va fi un program asemănător cu Rabla.

„Trebuie depus un autovehicul sau un alt utilaj agricol, printr-un program Rabla să spunem, și în urma analizei dosarului acești beneficiari se pot califica pentru confinanțare pentru a achiziționa tractoare sau utilaje”, a explicat Mihai Constantin.

Publicitate

În cazul tinerilor sub 40 de ani confinanțarea va fi asigurată în proporție de 80%.

Bugetul programului va fi de 500 de milioane de lei.

Fermierii vor putea achiziționa tractoare și utilaje agricole noi în valoare de cel mult 55.000 de euro cu sprijin de la stat, în schimbul casării tractorului vechi. Printre condițiile impuse fermierilor este ca, la trei ani de la primirea finanțării, să se transforme din persoane fizice într-o formă de organizare juridică.

Publicitate

Ministerul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu au lansat în dezbatere publică ghidul de finanțare, însă nu au stabilit deocamdată când va demara programul.

„Este un program-pilot, pentru că nu am mai finanțat până acum tractoare sau mașini agricole autopropulsate. Finanțăm inclusiv accesorii auto noi, nepoluante”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, într-o conferință de presă.

Bugetul programului de înnoire a parcului național de tractoare este de 500 de milioane de lei.

Prin acest program, se poate achiziționa un tractor nou, cu utilajele aferente, în valoare de maximum 55.000 de euro cu TVA inclus.

Valoarea sprijinului este între 65 și 80%. Tinerii fermieri, care au până la 40 de ani, pot deconta 80%, iar alte categorii vor putea beneficia de finanțare de maximum 65%.

Rabla pentru tractoare: Condiții de participare

  • Fermierul trebuie să fie persoană fizică
  • Să dețină atestat de producător.
  • După trei ani de la primirea acestei finanțări, fermierul persoană fizică trebuie să se transforme într-o formă de organizare juridică: persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală. În caz contrar va trebui să dea banii înapoi.

Cum se va face achiziția utilajului agricol prin Rabla

  • Fermierul va casa un tractor vechi
  • Va primi un voucher
  • Cu acel voucher se va duce la dealer, își va achiziționa un tractor și utilaje aferente tractorului respectiv până la valoarea maximă de 55.000 de euro.
  • Dealerul va depune decontul la AFM”

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

APIA Botoșani a demarat plata avansului pentru cererile de plată aferente anului 2024

Publicat

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Centrul Județean Botoșani informează că începând cu data de astăzi – 16.10.2024 a demarat plata avansului pentru cererile de plată aferente anului 2024. Au fost autorizate la plată 3499 de dosare cu suma de  2.225.959,05 EURO, echivalentul a 11.074.814,50 lei. 

Nivelul avansului este prevăzut la 70% din cuantumul plății iar cursul de schimb aplicat la efectuarea plăților este de  4,9753 de lei /euro. Avansul se va plăti în perioada 16.10 – 30.11 2024 și se va acorda  pentru :

  • sector vegetal–  intervenții aferente plăților directe :

 

  • PD-01Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS)                                     

                  96,39 euro/ha;

  • PD-02       Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul

                 sustenabilității (CRISS)    52,34 euro/ha ;

  • PD-03Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii  fermieri                                     

                 42,47 euro/ha;

Publicitate
  • PD-04Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil

                  69,76 euro/ha;

  • PD-05 unei agriculturi. prietenoase cu mediul în fermele mici

                      (gospodăriile tradiționale) 98,80 euro/ha;

  • PD-06Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantatiile pomicole,

               viticole, pepiniere și hameiști  102,60 Euro/ha.

Publicitate

 

  • sector zootehnic– intervenții  aferente sprijinului cuplat :

 

  • PD-21Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte

                   296,12 euro / cap de animal;

  • PD-22Sprijin cuplat pentru venit – carne de vită

                  190,82 euro /cap de animal;

  • PD-23Sprijin cuplat pentru venit – bivolițe de lapte
  • euro p/ cap de animal;
  • PD-24     Sprijin cuplat pentru venit – ovine- caprine.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO Botoșani: Amplă acțiune de prevenire a accidentelor rutiere desfășurată în tot județul

Publicat

Publicitate

Astăzi, polițiștii rutieri desfășoară o amplă activitate de prevenire a accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare abateri ale pietonilor, neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversare, precum și neacordarea priorității de trecere vehiculelor care au acest drept, acestea fiind cele mai întâlnite cauze ale accidentelor rutiere produse în județul nostru.

Polițiștii rutieri din tot județul acționează pentru reducerea riscului de victimizare prin accidente rutiere a participanților la trafic.

„Pentru siguranța dumneavoastră si a celorlalți participanti la trafic, vă recomandăm să respectați regulile de circulație!”, transmit polițiștii.

 

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Dosar penal pentru un șofer din Flâmânzi care s-a urcat beat la volan

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Flămânzi au identificat în trafic, un autoturism condus de un bărbat, de 43 de ani, din localitate, care emana halenă alcoolică.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,74 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Campanie de informare a angajatorilor și salariaților cu privire la eliberarea adeverințelor de vechime

Publicat

Publicitate

Perioada în care se desfășoară această campanie este 11.10.2024-31.12.2024.

Motivarea campaniei

Potrivit dispozițiilor Codului muncii și Hotărârii Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților, la încetarea activităţii salariatului, angajatorii au obligaţia să îi elibereze acestuia o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate.

Acest document aduce informații necesare despre perioada de activitate a salariatului, în cadrul angajatorului și cuprinde următoarele elemente: datele de identificare ale salariatului, datele de identificare ale angajatorului, data și numărul contractului individual de muncă, tipul de contract, data începerii activității, funcția ocupată, salariul de bază și sporurile prevăzute în contractul de muncă, modificările suferite în executarea raportului de muncă, data încetării contractului individual de muncă, temeiul de încetare, perioadele de absențe nemotivate și concedii fără plată, semnătura reprezentantului legal al angajatorului și ștampila.

Având în vedere numărul mare de sesizări prin care sunt semnalate dificultăți întâmpinate cu privire la obținerea adeverințelor referitoare la activitatea realizată în baza unui contract de muncă, este necesară desfășurarea la nivel național a unei campanii de informare și conștientizare cu privire la eliberarea acestora.

 

Publicitate

Obiectivul campaniei

Informarea persoanelor fizice care au sau au avut calitatea de salariat cu privire la condițiile în care pot solicita adeverințe de vechime și informarea și conștientizarea angajatorilor și a altor deținători de arhivă,  cu privire la obligația legală de eliberare a acestora.

 

Publicitate

Grupul–țintă al acestei campanii sunt angajatorii, administratorii judiciari/lichidatorii judiciari, salariații/foștii salariați.

 

Până la data de 31.12.2010, actul oficial prin care s-a dovedit vechimea în muncă, vechimea neîntreruptă în muncă, vechimea neîntreruptă în aceeaşi unitate, vechimea în  funcţie, meserie sau specialitate, timpul lucrat în locuri de munca cu condiţii deosebite, retributia tarifara de încadrare şi alte drepturi ce se includ în aceasta, a fost carnetul de muncă.

Persoanele care au fost încadrate în muncă până la data de 31.12.2010 pot solicita adeverințe de vechime aferente perioadelor lucrate, în cazul pierderii carnetului de muncă, în cazul în care în carnetul de muncă nu se regăsesc toate perioadele lucrate sau în cazul în care nu au avut întocmit carnet de muncă.

Adeverințele de vechime se solicită fostului angajator. 

În cazul în care acesta nu mai există, adeverințele se vor solicita în scris, după cum urmează:

unității care a preluat arhiva acestuia, în cazul angajatorilor cu capital de stat și mixt;

 

inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază teritorială a avut sediul social angajatorul, în cazul angajatorilor cu capital privat, în schimbul unei taxe de 20 lei/document.

 

  1. Angajatoriiau obligația de a elibera adeverințe de vechime, astfel:

 

–  la încetarea activităţii salariatului, fără a fi  necesară vreo solicitare în acest sens, din partea acestuia;

la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, în termen de 15 zile de data solicitării formulate în scris.

<LLNK820003334955100001>

În cazul în care angajatorul se află, la momentul solicitării, în procedura de insolvență, faliment sau lichidare conform prevederilor legale in vigoare, administratorul judiciar sau, dupa caz, lichidatorul judiciar este obligat sa elibereze salariatilor, in termen de maximum 60 de zile calendaristice, un document care sa ateste activitatea desfasurata de acestia, conform prevederilor art. 34 alin. (5) din Legea nr. 53/2003– Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

 

  1. Succesorii în drepturi ai angajatorilor desființațiau obligaţia de a elibera, la cerere, în termen de maximum 60 de zile calendaristice, adeverinţe cu datele existente în documentele pe care aceștia le deţin.

Cererea poate fi depusă în format letric sau în format electronic.

  1. În cazul în care angajatorul este desființat fără ca activitatea acestuia să fie continuată de un alt angajator, obligația de a elibera adeverințele de vechime o au operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice.

 

Documentele care stau la baza eliberării adeverinței de vechime se predau, pe bază de contract, operatorilor economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice, cu notificarea Arhivelor Naţionale sau, după caz, a serviciilor judeţene/Serviciului Municipiului Bucureşti ale/al Arhivelor Naţionale.

 

Notificarea conţine toate denumirile anterioare cunoscute ale angajatorilor desfiinţaţi, de la înfiinţare şi până la desfiinţare sau radierea din registrul comerţului, după caz.

 

Prin urmare, pentru a identifica operatoratul economic căruia trebuie să îi solicite adeverința, fostul salariat se va adresa Arhivelor Naţionale sau, după caz, a serviciilor judeţene/Serviciului Municipiului Bucureşti ale/al Arhivelor Naţionale.   

 

Serviciile arhivistice prestate de către operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice se efectuează contra cost, pe baza unor tarife ale căror limite maxime sunt stabilite anual de către Arhivele Naţionale.

 

Date privind societățile și succesorii în drepturi ai acestora pot fi obținute de la ONRC.

 

Adeverinţele, se eliberează în format letric şi se predau, la sediul deţinătorilor de documente, personal sau prin reprezentant legal, ori se transmit prin servicii de curierat/poştale, cu confirmare de primire. Costul serviciilor de curierat/poştale este suportat de către solicitant.

 

Încălcarea de către angajator sau de către succesorul în drepturi a acestuia, a obligaţiei de a elibera adeverința de vechime, se constată și se sancționează de către Inspecția Muncii prin inspectoratele teritoriale de muncă.

 

Nerespectarea de către operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice, a obligaţiei de a elibera adeverința de vechime se constată și se sancționează de către Arhivelor Naţionale şi, după caz, ai serviciilor judeţene ale Arhivelor Naţionale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending