Connect with us

Eveniment

Guvernul interzice vânzarea și cumpărarea locuinţelor ANL destinate tinerilor din învăţământ şi sănătate

Publicat

Publicitate

Guvernul a aprobat miercuri, o Ordonanță pentru excluderea de la procedura de vânzare a locuinţelor ANL destinate tinerilor din învăţământ şi/sau sănătate, conform Agerpres.

Actul normativ prevede „excluderea de la procedura de vânzare a locuințelor destinate închirierii tinerilor specialiști din învățământ şi/sau sănătate, ținând cont de situațiile înregistrate la nivel local prin înstrăinarea acestor tipuri de locuințe după achiziția lor”, conform unui comunicat de presă al Executivului.

Guvernul a mai decis că nivelul maxim al chiriei nu poate fi mai mic decât anumite limite stabilite prin același act normativ, deoarece au fost identificate situaţii în care chiria era mai mică decât noile limite propuse.

Chiria minimă

Ordonanța prevede astfel stabilirea unui plafon minimal al chiriilor stabilite după ponderarea acestora prin:

– aplicarea coeficienţilor de ierarhizare a localităţilor pe ranguri, stabilită conform prevederilor Legii 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional Secţiunea a IV – a – Reţeaua de localităţi, şi a celor rezultaţi din veniturile medii nete pe membru de familie ale titularului contractului de închiriere, realizate în ultimele 12 luni;

– aplicarea ponderărilor în funcţie de venitul mediu de bază net lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în raport de salariul net rezultat din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, în condiţiile art. 164 alin. (1) din Legea 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, citează stiripesurse.ro.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: Viitori polițiști, în practică la IPJ Botoșani

Publicat

Publicitate

Începând de luni, 17 februarie, până la în luna august 2025, 38 de elevi ai școlilor de agenți de poliție, vor desfășura stagiu de practică la Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani.

 

În această perioadă elevii au oportunitatea de a-și completa cunoștințele teoretice acumulate în timpul școlii, sub îndrumarea unor tutori aleși din rândul polițișilor  cu experiență.

 

Aceștia au fost repartizați pe raza întregului județ, la structuri de ordine publică și poliție rutieră.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Amplă acțiune a polițiștilor din Dorohoi

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, polițiștii din Dorohoi, împreună cu cei ai Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, Secției de Poliție Rurală nr. 6 Pomârla și polițiști de frontieră au acționat în cadrul planului de acțiune BLOCADA, pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor stradale și pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică.

 

Astfel, polițiștii au acționat în intervalul orar 08:00-12:00,  prilej cu care au fost legitimate peste 70 de persoane și au fost controlate 60 de autovehicule.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 28 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 6.000 de lei, pentru nerespectarea legislației privind circulația pe drumurile publice.

 

Publicitate

De asemenena, au fost reținute două certificate de înmatriculare și un permis de conducere.

Citeste mai mult

Eveniment

Claritate mai mare pe etichete: Reguli noi pentru producătorii de sucurile naturale și nectarul din comerț

Publicat

Publicitate

Claritate mai mare pe etichete: Reguli noi pentru producătorii de sucuri naturale și nectarul din comerț. Un nou ordin publicat în Monitorul Oficial stabilește cerințe mai stricte pentru sucurile naturale și nectarul din comerț, scrie alba24.ro.

Pentru a putea fi vândute, acestea trebuie să conțină o cantitate minimă de fructe pentru a asigura o compoziție mai clară și mai naturală. În plus, producătorii vor fi obligați să menționeze pe etichetă tipurile exacte de fructe folosite, astfel încât consumatorii să știe exact ce cumpără.

Un ordin emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății și de președintele ANPC, aduce modificări importante în legislația privind sucurile de fructe și produsele similare.

Acest act normativ aliniază regulile din România la mai multe directive europene, stabilind cerințe clare pentru compoziția, fabricarea și etichetarea acestor produse, potrivit termene.ro.

Noile norme vor intra în vigoare pe 14 iunie 2026. Până atunci, producătorii vor trebui să epuizeze stocurile de produse care nu respectă noile cerințe.

Producătorii susțin noile reguli

Publicitate

Noile norme privind compoziția și etichetarea produselor alimentare sunt bine primite de unii producători, care spun că respectă deja aceste cerințe.

„Este foarte bine că se impun aceste norme de transparență. Noi le respectam oricum, de multă vreme. Cumpărătorul trebuie să știe să aleagă în cunoștință de cauză”, a declarat pentru termene.ro Diana Stanciulov, director juridic și comercial al Sonimpex Topoloveni, producătorul magiunului de Topoloveni.

Noile reglementări, care transpun directive europene în legislația națională, nu se aplică doar sucurilor de fructe, ci și altor produse alimentare, inclusiv gemurilor.

Una dintre modificări prevede că un kilogram de gem trebuie să conțină cel puțin 450 de grame de fruct, față de 350 de grame, cât este în prezent.

Ce alte modificări aduce noul ordin

Noul ordin aduce modificări importante privind denumirile și informațiile care trebuie să apară pe etichetele produselor alimentare. Printre cele mai semnificative schimbări se numără eliminarea unor denumiri generice care erau folosite pentru a indica materia primă sau țara de origine a produselor.

Astfel, atunci când un produs este realizat din una sau două categorii de fructe, acestea vor trebui menționate clar pe etichetă, iar ordinea va fi stabilită în funcție de ponderea fiecărui fruct. În cazul în care produsul conține mai mult de trei fructe, se va folosi denumirea „diferite fructe”.

De asemenea, vor apărea mențiuni suplimentare pentru a ajuta consumatorii să facă diferența între sucurile naturale și nectaruri.

De exemplu, sucurile de fructe pot include mențiunea „conțin numai zaharuri prezente în mod natural”, iar nectarul de fructe va trebui să aibă specificat pe etichetă dacă nu conține zaharuri adăugate, în conformitate cu reglementările europene.

Alte reglementări includ menționarea pe etichetă a adaosului de pulpă sau miez de fructe, dar și informații detaliate pentru produsele obținute din concentrat.

De exemplu, sucurile din concentrat vor trebui să aibă inscripționate mențiunile „obținut din concentrat” sau „obținut parțial din concentrat”, iar nectarurile de fructe vor trebui să includă un procent minim de suc de fructe sau piure de fructe, menționat clar pe etichetă.

Citeste mai mult

Eveniment

Blocada la Darabani: Permise reținute, zeci de amenzi

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au acționat în ultimele zile pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru prevenirea accidentelor rutiere.

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost legitimate peste 60 de persoane și verificate 47 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 33 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 20.000 de lei.

 

De asemenea, au fost reținute patru permise de conducere și un certificat de înmatriculare.

            

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending