Connect with us

Actualitate

Guvernul a majorat salariile polițiștilor și militarilor. Care este nivelul actualizat al salariului personalului vizat

Publicat

Publicitate

Prin ordonanță se acordă o majorare salarială de până la 30% din solda de funcție sau salariul de funcție sau salariul de bază pentru personalul din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională.

Mai mulți bani pentru militari și angajații MAI. Guvernul a majorat salariile personalului din instituțiile de apărare și ordine publică. Este stabilit nivelul actualizat al soldei/salariului de grad pentru personalul militar, poliţişti şi poliţiştii de penitenciare.

Ordonanța de urgență adoptată joi de Guvern prevede stabilirea unor drepturi specifice personalului Ministerului Apărării Naționale. De asemenea, se referă la cheltuieli determinate de pregătirea și executarea unor misiuni în afara teritoriului național.

Totodată, se reglementează dublarea, raportat la anul 2018, a indemnizației de delegare, detașare pentru personalul din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională care

  • participă la misiuni de instrucție, exerciții militare și aplicații, în tabere sau în poligoane cu participare internațională
  • sau în misiuni pe teritoriul României cu durată mai mare de 48h și la o distanță mai mare de 5km de localitatea în care-și au locul permanent de muncă.

De asemenea, se creează cadrul legal unic pentru

  • salarizarea personalului pe perioada cursurilor de formare și de perfecționare pentru personalul care urmează cursuri de carieră și nivel
  • cât și pentru cei care urmează cursuri de zi în cadrul instituțiilor de învățământ superior.

Precizările au fost făcute de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Publicitate

Potrivit sursei citate, se are în vedere, totodată, crearea cadrului legal care să permită, pentru soldații și gradații profesioniști, posibilitatea acordării

  • concediului de odihnă suplimentar
  • concediului de studii și compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat

în condițiile prevăzute de legislația în vigoare pentru cadrele militare.

Mai mulți bani pentru militari și angajați MAI. Ce prevede OUG

Potrivit ordonanței, cadrele militare în activitate, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare

pe timpul cât urmează cursuri de zi în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, cu acordul şi în interesul autorităţilor sau instituţiilor publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională beneficiază de

  • solda de funcţie/salariul de funcţie și, după caz, solda de comandă/salariul de comandă avută/avut la data începerii cursurilor
  • solda de grad/salariul gradului profesional deţinut și de gradații
  • celelalte drepturi aplicabile personalului din instituţia de învăţământ, în condiţiile stabilite prin ordin al ordonatorului principal de credite.

Personalul din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, care participă la realizarea și menținerea capacității operaționale a structurilor/unităților, pentru îndeplinirea misiunilor specifice

  • beneficiază de o majorare salarială în cuantum de până la 30% din solda de funcție/salariul de funcție/salariul de bază.

Structurile/unitățile se stabilesc prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Perioada, categoriile de personal şi mărimea majorării salariale se stabilesc prin ordin al conducătorului instituției.

Mai mulți bani pentru militari și angajați MAI. Solda/salariul de grad

Cuantumul actualizat al soldei de grad/salariului gradului profesional pentru personalul militar, poliţişti şi poliţiştii de penitenciare:

Grad militar/profesional – Cuantumul actualizat al soldei de grad/salariului gradului profesional deţinut

Ofițeri

  • general, amiral, chestor general de poliţie: 3135 lei
  • general-locotenent, viceamiral, chestor-şef de poliţie: 3069 lei
  • general-maior, contraamiral, chestor principal de poliţie/penitenciare: 3003 lei
  • general de brigadă, general de flotilă aeriană, contraamiral de flotilă, chestor de poliţie/penitenciare: 2937 lei
  • colonel, comandor, comisar-şef de poliţie/penitenciare: 2838 lei
  • locotenent-colonel, căpitan-comandor, comisar de poliţie/penitenciare: 2706 lei
  • maior, locotenent-comandor, subcomisar de poliţie/penitenciare: 2607 lei
  • căpitan, inspector principal de poliţie/penitenciare: 2508 lei
  • locotenent, inspector de poliţie/penitenciare: 2409 lei
  • sublocotenent, aspirant, subinspector de poliţie/penitenciare: 2310 lei

Maiştri militari

  • maistru militar principal: 2277 lei
  • maistru militar clasa I: 2211 lei
  • maistru militar clasa a II-a 2145 lei
  • maistru militar clasa a III-a 2079 lei
  • maistru militar clasa a IV-a 1980 lei
  • maistru militar clasa a V-a 1881 lei

Subofiţeri şi agenţi de poliţie/penitenciare

  • plutonier adjutant principal/şef, agent-şef principal de poliţie/penitenciare: 2277 lei
  • plutonier adjutant, agent-şef de poliţie/penitenciare: 2211 lei
  • plutonier major, agent-şef adjunct de poliţie/penitenciare: 2145 lei
  • plutonier, agent principal de poliţie/penitenciare: 2079 lei
  • sergent major, agent de poliţie/penitenciare: 1980 lei
  • sergent: 1881 lei

Soldaţi şi gradaţi profesionişti

  • caporal clasa I: 1848 lei
  • caporal clasa a II-a: 1782 lei
  • caporal clasa a III-a: 1716 lei
  • fruntaş: 1650 lei
  • soldat: 1584 lei

Ordonanța mai prevede că toate instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională acordă valoarea financiară anuală a normei de echipare și valoarea financiară a drepturilor de echipament la nivelul actualizat al acestora.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 10 iulie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 10 iulie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase joi, 10 iulie 2025:

Loto 6/49: 19, 44, 21, 20, 29, 12

Loto 5/40: 2, 11, 16, 10, 7, 25

Joker: 34, 24, 39, 11, 36 + 1

Noroc: 5 5 5 0 7 9 7

Publicitate

Noroc Plus: 9 7 4 4 5 0

Super Noroc: 1 6 6 5 3 3

Citeste mai mult

Eveniment

Pământul se învârte tot mai repede: Ziua de 9 iulie 2025, una dintre cele mai scurte înregistrate vreodată

Publicat

Publicitate

Pe 9 iulie 2025, Pământul a avut una dintre cele mai scurte zile înregistrate până acum, durata acesteia fiind cu 1,3 milisecunde mai mică decât cele 86.400 de secunde ale unei „zile solare” medii, potrivit dailymail.co.uk, citat de mediafax.ro. Astronomii estimează că zilele de 22 iulie și 5 august ar putea fi chiar și mai scurte.

Această scurtare este legată de poziția Lunii față de Pământ: în perioada când satelitul natural se află la cea mai mare distanță (apogeu), forța mareelor – care în mod normal frânează rotația planetei – este mai slabă. Prin urmare, Pământul se poate învârti ușor mai repede. Totuși, diferența este atât de mică încât nu este perceptibilă de oameni (o clipire durează aproximativ 100 de milisecunde).

Specialiștii atrag atenția că motivele exacte ale accelerării rotației Pământului rămân, în mare parte, necunoscute. Deși în mod obișnuit planeta își încetinește mișcarea de rotație cu aproximativ două milisecunde pe secol, măsurători cu ceasuri atomice au indicat o accelerare neobișnuită în ultimii ani, în special în 2020 și 2022.

Cercetătorii au propus diverse explicații, de la modificări în atmosfera terestră și slăbirea câmpului magnetic până la schimbări în dinamica nucleului planetei. Se crede că nucleul intern al Pământului a început să încetinească în jurul anului 2010 și chiar să se rotească în sens invers, influențând subtil mișcarea de rotație.

Istoric, rotația Pământului nu a fost niciodată complet stabilă. În era mezozoică, zilele durau aproximativ 23 de ore, iar în Epoca Bronzului erau cu aproape o jumătate de secundă mai scurte decât astăzi. Pe termen foarte lung, atracția gravitațională a Lunii (prin fenomenul de frânare mareică) continuă să încetinească progresiv planeta.

În schimb, în prezent, topirea ghețarilor și deplasarea apelor subterane asociate schimbărilor climatice contribuie la o ușoară creștere a duratei zilelor – estimată la 1,33 milisecunde pe secol între 2000 și 2018.

Publicitate

Cea mai scurtă zi înregistrată vreodată a fost pe 5 iulie 2022, cu o durată cu 1,66 milisecunde mai mică decât media. Experții avertizează că, dacă tendința de accelerare continuă, ar putea deveni necesară ajustarea timpului oficial prin reducerea unei secunde bisecte în jurul anului 2029 – o premieră în istoria cronometrajului modern.

Citeste mai mult

Administratie

Razie a Poliției Locale Botoșani: 20 de amenzi și opt mașini blocate, în doar o zi, pentru parcări neregulamentare

Publicat

Publicitate

Polițiștii locali din Botoșani au aplicat marți, 9 iulie 2025, un număr de 20 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2.910 lei, în cadrul unei acțiuni pentru verificarea respectării normelor locale și rutiere.

Pe străzile Mihail Kogălniceanu, bd. Mihai Eminescu și str. Cuza Vodă, polițiștii au identificat zece șoferi care și-au parcat autoturismele neregulamentar, fie pe treceri de pietoni, fie în zone unde oprirea este interzisă, afectând astfel fluența traficului. Aceștia au fost amendați conform prevederilor O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

De asemenea, în colaborare cu reprezentanții S.C. Eltrans S.A., s-au desfășurat controale în parcările cu parcometre din oraș. Au fost identificate opt autoturisme fără tichet valabil sau cu termenul expirat. Polițiștii locali au aplicat opt sancțiuni contravenționale: cinci amenzi în valoare totală de 2.100 lei și trei avertismente. Totodată, roțile celor opt mașini au fost blocate.

Poliția Locală Botoșani a intervenit și pentru siguranța traficului rutier în urma ploilor torențiale care au afectat orașul. S-au semnalat zone inundate pe Calea Națională (în dreptul Brico Depot), unde apa a dislocat capacele canalelor, pe strada Mihail Kogălniceanu (zona Fabi Trans), dar și o surpare de carosabil pe strada Petru Rareș, unde zona a fost delimitată și semnalizată corespunzător.

Autoritățile locale anunță că astfel de controale vor continua zilnic și recomandă tuturor cetățenilor să respecte legislația în vigoare pentru evitarea sancțiunilor și pentru siguranța circulației în municipiu.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

România cumpără Iron Dome, scutul care apără Israelul de rachete. Ce spune ministrul Apărării

Publicat

Publicitate

România va achiziționa sistemul Iron Dome, după ce ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu, a anunțat miercuri, 9 iulie, într-o emisiune la TVR, că a fost desemnat câștigătorul licitației pentru programul SHORAD-VSHORAD, relatează alba24.ro.

„Sunt rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune. A fost derulată procedura de licitație restrânsă și există un câștigător al procedurii, urmează să fie semnat contractul. În toamnă.

Mai e un schimb de corespondență. Rafael e, din ce știu eu, este câștigătorul procedurii. Sper să nu ne încurcăm pe drum.

Sunt aceste baterii de rachete defensive pe care noi nu le avem și avem nevoie de ele. Dacă e să dau un exemplu familiar telespectatorilor noștri, când văd imagini de la Tel Aviv când atacă iranienii și văd Iron Dome-ul, acela e SHORAD-VSHORAD și protejează Tel Avivul.

O să ne protejeze și pe noi. Fie că e vorba de aeroporturi, de baze militare sau, Doamne ferește, să fie nevoie să ne apărăm orașele”, a spus Ionuț Moșteanu la TVR.

Cum funcționează Iron Dome?

Iron Dome constă în trei componente principale:

Publicitate
  • Radarul de detecție și urmărire – detectează lansarea unei rachete și îi calculează traiectoria.
  • Centrul de comandă și control – analizează dacă proiectilul va cădea într-o zonă locuită sau importantă.
  • Unitatea de lansare a interceptoarelor – dacă racheta este considerată o amenințare, lansează un interceptor (rachetă Tamir) pentru a o distruge în aer.

Sistemul nu trage asupra tuturor rachetelor, ci doar asupra celor care riscă să lovească ținte critice, ceea ce îl face eficient și rentabil.

Rata de succes estimată este de peste 90% în interceptarea rachetelor considerate amenințări. Mai multe țări și-au anunțat intenția de a cumpăra un asemenea sistem.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending