Connect with us
Publicitate

Actualitate

Guvernul a aprobat plata online pentru ajutorul de încălzire

Publicat

Publicitate

Membrii Guvernului Ciucă au aprobat în ședința de marți, 31 ianuarie 2023, o nouă modalitate de plată privind ajutorul de încălzire. Este vorba de plata online cu ajutorul cardului de energie.

Guvernul a aprobat, prin Ordonanță de Urgență, cea de-a treia modalitate de a efectua plăți din ajutorul de încălzire.

Concret, beneficiarii vor putea plăti online. Ei vor accesa aplicația informatică prin introducerea seriei cardului de energie și vor face plățile cu ajutorul celor trei documente necesare, cartea de identitate, cardul de energie și factura de la furnizorul de energie.

Celelalte două modalități de plată sunt la oficiul poștal și direct la poștaș.

„În acest fel avem trei modalități de efectuare a plăților din ajutorul de încălzire, de către beneficiari”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Ministrul Boloș a confirmat că începând de miercuri vor fi distribuite cardurile de energie. Ulterior, vor fi transferați bani către Poșta Română, iar de pe 20 februarie se vor putea efectua plățile.

Publicitate

Schema are aproximativ patru milioane de beneficiari.

(sursa: Mediafax)

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Modificări la Statutul poliţistului: Poliţiştii nu trebuie să aibă tatuaje pe faţă sau pe gât

Publicat

Publicitate

Statutul polițistului urmează să fie modificat, iar printre propunerile incluse în Ordonanța de Urgență pentru modificarea legii se numără și aceea ca persoanele care participă la concursuri pentru ocuparea funcțiilor de execuție vacante prin încadrare directă, reîncadrare sau transfer să nu aibă tatuaje sau alte elemente ornamentale pe față, gât sau în alte zone ale capului, pentru a evita situațiile de vulnerabilitate care ar putea apărea din cauza identificării acestora pe baza acestor semne distinctive, relatează agerpres.ro.

Ministerul Afacerilor Interne a organizat marţi o dezbatere publică asupra proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, la cererea Sindicatului poliţiştilor Europol. Proiectul de act normativ a fost iniţiat de Ministerul Afacerilor Interne din necesitatea întăririi cadrului normativ pentru protecţia juridică a poliţiştilor, precum şi pentru punerea în acord a legii care reglementează statutul poliţistului cu mai multe decizii ale Curţii Constituţionale prin care a fost constatată neconstituţionalitatea unor dispoziţii din cuprinsul Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare.

Iniţiatorii au mai argumentat că, pentru a evita anumite situaţii care pot aduce atingere unor valori şi principii consacrate la nivel naţional şi internaţional, se propune statuarea prin lege ca tatuajele ori elementele ornamentale prezente pe corpul candidatului să nu reprezinte sau să nu semnifice simboluri, mesaje, sloganuri sau reprezentări de natură să incite la violenţă, ură sau discriminare ori să aibă conotaţii politice, fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.

În ceea ce priveşte probele la concursurile de ocupare a posturilor vacante, pentru claritate şi aplicare unitară, se propune ca prin lege să se stabilească, în mod expres, faptul că înregistrarea acestora se realizează audio şi video.

O serie de modificări propuse vizează reconsiderarea în Statutul Poliţistului a masteratului profesional ca sursă de provenienţă a ofiţerilor de poliţie, fiind destinat, la forma de învăţământ cu frecvenţă, persoanelor care nu au absolvit anterior un program/curs de formare iniţială a personalului Ministerului Afacerilor Interne, iar la cea cu frecvenţă redusă agenţilor de poliţie absolvenţi de studii superioare, care îndeplinesc anumite condiţii expres stabilite de lege.

Conform directorului general adjunct al Direcţiei Generale Management Resurse Umane, chestor principal de poliţie Valentin Minoiu, se are în vedere crearea unei distincţii între situaţiile juridice ale persoanelor care optează pentru admiterea la programul de master profesional pentru formarea ofiţerilor de poliţie, prin raportate la sursa acestora de provenienţă şi la pregătirea profesională care, în cazul agenţilor de poliţie, relevă un nivel al competenţelor specifice statului profesional deja dobândite.

Publicitate

Se propune reducerea termenului interdicţiei de modificare a raporturilor de serviciu pentru agentul de poliţie absolvent al programului de master profesional pentru formarea ofiţerilor de poliţie de la 5 la de 3 ani, cu scopul realizării unui echilibru echitabil între interesul instituţional de asigurare a necesarului de resurse umane potrivit nevoilor beneficiarului, cheltuielile alocate pregătirii şi dreptul poliţistului de a-şi modifica raportul de serviciu.

Ministerul Afacerilor Interne mai propune ca pentru reducerea deficitului de personal şi pentru a încuraja candidaţii respinşi la concursul de admitere la programul de studii universitare de licenţă la Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, dar care au obţinut media minimă de admitere pentru acel concurs, să continue demersul pentru o carieră în acest domeniu, a fost instituită măsura de a fi repartizaţi, fără concurs de admitere, pe locuri la instituţiile de învăţământ postliceale ale Ministerului Afacerilor Interne, în prima serie de şcolarizare care urmează după concursul de admitere la Academia de Poliţie, în ordinea descrescătoare a mediilor obţinute şi potrivit opţiunilor formulate în acest scop.

Discuţiile s-au purtat şi pe marginea prevederilor referitoare la răspunderea civilă şi materială a poliţistului pentru pagubele cauzate patrimoniului unităţii sau patrimoniului Ministerului Afacerilor Interne şi decontarea cheltuielilor de asistenţă juridică a a poliţiştilor în cazul în care ar fi cercetaţi pentru faptele comise în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu.

Publicitate

Un alt set de modificări şi completări propuse prin proiectul ordonanţei de urgenţă urmăresc stabilirea conţinutului juridic şi a limitelor dreptului în virtutea căruia poliţistului împotriva căruia se desfăşoară un proces penal şi/sau civil pentru fapte săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau care are sau a avut, într-un proces penal, calitatea de persoană vătămată printr-o faptă de ultraj, i se decontează cheltuielile de asistenţă juridică, care vizează în mod exclusiv sumele de bani plătite în  mod efectiv de către poliţist cu titlu de onorariu al avocatului ales.

Citeste mai mult

Eveniment

Cum poți să faci față caniculei. Recomandări pentru populaţie de la Ministerul Sănătăţii

Publicat

Publicitate

Ministerul Sănătăţii a făcut mai multe recomandări pentru populaţie pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor cu caniculă, mai ales în condițiile în care întreaga zonă a României este practic sub o “cupolă de foc”, relatează agerpres.ro.

Astfel, nu se recomandă, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00 – 18,00.

“Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius. Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine). Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă”, sunt câteva recomandări în perioadele de caniculă.

De asemenea, se recomandă în aceste perioade să se bea zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.

În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

“Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice. Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc). Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate”, sunt alte recomandări.

Publicitate

Pentru a limita creşterea temperaturii în locuinţe se recomandă închiderea ferestrelor expuse la soare, să se tragă jaluzelele şi/sau draperiile.

De asemenea, ferestrele să se deschidă seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.

Se recomandă stingerea sau scăderea intensitatea luminii artificiale şi închiderea oricărui aparat electrocasnic de care nu este nevoie.

Publicitate

Pentru sugari şi copiii mici se recomandă realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de căldura, umiditate excesivă şi curenţi de aer, iar sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă. Se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită.

La cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie, care va decide conduita terapeutică.

În ceea ce priveşte angajatorii, se recomandă reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor se recomandă asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie, asigurarea de duşuri.

Ministerul Sănătăţii a făcut recomandări şi pentru situaţiile de cod roşu:
* reduceţi deplasările la cele esenţiale;
* nu vă deplasaţi între orele 11,00-17,00;
* consumaţi lichide între 2-4 litri /zi;
* nu consumaţi alcool;
* dacă faceţi tratamente pentru afecţiuni cronice, luaţi-vă medicamentele în mod regulat, cu multă apa:
* nu scoateţi copii sub 3 ani afară decât înainte de ora 9.00 şi după ora 20,00
* evitaţi mâncărurile grele şi mesele copioase.

Citeste mai mult

Eveniment

Cerc pastoral misionar la Biserica „Întâmpinarea Domnului” din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Biserica „Întâmpinarea Domnului” Botoșani va găzdui astăzi, 18 iunie 2024, începând cu ora 18:00, întâlnirea Cercului Pastoral Misionar „Sfântul Ioan Botezătorul”. Din acest cerc fac parte parohiile din partea de centru a municipiului Botoșani și prin rotație, la fiecare Biserică parohială se oficiază în sobor câte o slujbă și se prezintă o temă misionară.

În cadrul întâlnirii din această după-amiază, va fi oficiată Taina Sfântului Maslu și va fi susținută conferința cu tema „Sfinții vindecători și taumaturgi cinstiți în mod special pe teritoriul României”, de către Preot Dumitru Volentiru, fost preot paroh la Biserica „Sfântul Dumitru”. Dacă se vor mai întreba unii: de ce avem nevoie de mijlocirea sfinţilor pentru ca Hristos să ne ajute sau să ne tămăduiască?, le răspundem cu nemuritoarele cuvinte ale Sfântului Apostol Pavel: Sfinții sunt prietenii lui Hristos, casnicii Lui. Cum ar putea Mântuitorul să nu asculte şi să nu împlinească rugăminţile unor prieteni devotaţi Lui până la moarte? Și nu doar că-i ascultă ci, Darnic fiind Stăpânul, le și dăruiește harul Său tămăduitor pe care sfinții, la rândul lor, deveniți prin rugăciunile noastre prieteni cu noi, ni-l împărtăşesc şi nouă, spre slava desăvârșitului Vindecător al sufletelor și trupurilor noastre.

CERCUL PASTORAL MISIONAR „SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL” Parohii, lăcașuri de cult și slujitori: 1. Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, Protopop Petru Fercal, paroh; 2. Biserica „Sfânta Treime”, Preot Gheorghiță Bădărău, paroh; 3. Biserica „Vovidenia”, Preot Partenie Apostoae, paroh; 4. Biserica „Cuvioasa Parascheva”, Preot Visarion Vizitiu, paroh; 5. Biserica „Întâmpinarea Domnului”, Preot Gheorghe Grigorași, paroh; 5. Biserica „Sfântul Dumitru”, Preot Ștefan Grădinaru, paroh; 6. Biserica „Sfântul Vasile cel Mare”, Preot Petru Chirvase, paroh; 7. Biserica „Sfântul Andrei și Sfântul Nectarie”, Preot Marius Ciobanu, paroh; 9. Capela Maternitate, Preot Alexandru Manole, misionar de caritate.

Citeste mai mult

Cultura

FOTO: „Mărturisirea lui Dumnezeu pe Rețelele de Socializare: Oportunități și Provocări pentru Tinerii de Azi!”, activitate la Liceul „Demostene Botez” Trușești

Publicat

Publicitate

„Mărturisirea lui Dumnezeu pe Rețelele de Socializare: Oportunități și Provocări pentru Tinerii de Azi!” a fost activitatea de tip dezbatere, moderată de către preotul Andrei Ionuț Bodai, în cadrul proiectului CAER “Adolescenții, Biserica și provocarile lumii contemporane!” de la Liceul “Demostene Botez” Trușești.

În era digitală, rețelele de socializare joacă un rol central în viața tinerilor și adolescenților. Deși adesea percepute ca surse de distragere și superficialitate, aceste platforme pot fi utilizate și pentru a-l găsi și mărturisi pe Dumnezeu, oferind oportunități unice de a îmbogăți viața spirituală.

Temele abordate au fost:

1.Cum ne putem folosi de rețelele de socializare să îl găsim pe Dumnezeu? Rețelele de socializare pot deveni un loc de întâlnire spirituală. Prin urmărirea paginilor și grupurilor religioase, vizionarea conținutului edificator și participarea la discuții online, tinerii pot să-și aprofundeze credința.

Aceste platforme oferă acces la resurse religioase valoroase, cum ar fi predici, meditații zilnice și comunități de credință care inspiră și sprijină.

2.Găsirea timpului pentru a vorbi cu Dumnezeu prin rugăciune! În mijlocul agitației digitale, găsirea timpului pentru rugăciune poate fi provocatoare, dar esențială. Tinerii și adolescenții pot stabili un program zilnic de rugăciune, folosind alarmele și notificările smartphone-urilor pentru a-și reaminti de aceste momente sacre. Crearea unor spații de liniște și reflecție, departe de ecranele digitale, ajută la cultivarea unui dialog autentic cu Dumnezeu.

Publicitate

3.Să nu ne rușinăm de a ne mărturisi credința! Este important ca tinerii să nu se rușineze de credința lor. Exprimarea autentică a convingerilor și valorilor creștine pe rețelele de socializare poate inspira și influența pozitiv comunitatea online.

Postările cu versete biblice, reflecții personale și mărturii de credință pot aduce lumină și speranță într-un spațiu adesea dominat de negativitate.

4.Importanța rugăciunii în viața tânărului care folosește un smartphone! Rugăciunea joacă un rol vital în viața tinerilor utilizatori de smartphone-uri. Aceasta le oferă echilibrul necesar pentru a folosi telefonul ca unealtă de dezvoltare personală și spirituală, nu ca metodă de pierdere a viziunii realității. Aplicațiile de rugăciune și meditație pot transforma smartphone-ul într-un aliat al credinței, ajutând tinerii să rămână conectați cu Dumnezeu.

Publicitate

5.Rolul esențial al Familiei, Școlii și Bisericii! Familia, școala și Biserica au un rol fundamental în educația și creșterea tinerilor. Împreună, aceste instituții pot veghea ca tinerii să învețe cum să se cunoască pe sine, cum să evite dependențele virtuale și să caute sprijin în relațiile reale. Îndrumarea oferită de părinți, profesori și preoți este crucială pentru dezvoltarea armonioasă a tinerilor.

6.Aplicațiile și site-urile religioase! Aplicațiile și site-urile religioase joacă un rol important în atragerea tinerilor către o trăire autentică în Hristos. Aceste platforme oferă resurse valoroase, cum ar fi texte sacre, ghiduri de rugăciune și comunități de sprijin, ajutând tinerii să își aprofundeze credința și să rămână conectați cu valorile creștine. 7.O postare creștină pentru curajul de a mărturisi credința! O postare de tip creștin poate încuraja tinerii să își arate credința fără a se teme de bullying-ul din mediul social sau de judecata prietenilor virtuali. Mesaje simple și autentice, precum un verset biblic sau o reflecție personală, pot avea un impact profund și pot promova valori pozitive într-un spațiu digital adesea ostil.

8.Dumnezeu se descoperă și prin mijloace moderne de mărturisire? Dumnezeu ni se descoperă și prin mijloacele moderne de mărturisire. Rețelele de socializare pot deveni canale prin care tinerii descoperă lucrarea continuă a iubirii și chemării Sale. Tinerii pot învăța că, indiferent de tehnologia utilizată, Dumnezeu rămâne prezent și activ în viețile lor, oferindu-le sprijin și ghidare în fiecare moment.

Rețelele de socializare, utilizate corect, pot deveni instrumente puternice pentru a-l găsi și mărturisi pe Dumnezeu. Tinerii trebuie să fie încurajați să își exprime credința cu curaj și autenticitate, să găsească timp pentru rugăciune și să folosească tehnologia într-un mod care să le îmbogățească viața spirituală. Familia, școala și biserica au un rol esențial în ghidarea tinerilor, ajutându-i să navigheze provocările mediului digital și să își construiască o viață bazată pe valori solide și autentice.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending