Connect with us
Publicitate

Eveniment

Grupare de traficanți de droguri și de persoane, destructurată de polițiști, cu sprijinul mascaților din Botoșani

Publicat

Publicitate

O grupare interlopă de traficanți de droguri și de persoane a fost destructurată miercuri, în urma efectuării a 27 de percheziții pe raza județului Bistrița-Năsăud. 16 persoane au fost reținute, dintre care 6 au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, iar pentru celelalte 10 procurorii au dispus aplicarea controlului judiciar. În urma perchezițiilor anchetatorii au confiscat arme, circa 200 kg de carne de vânat, precum și dispozitive night-vision și cu termoviziune, dar și o grenadă de manevră
Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa-Năsăud și Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase – Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud, au documentat activitatea infracțională a mai multor persoane, bănuite de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, trafic de droguri de risc și mare risc, efectuarea fără drept de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, trafic de minori, trafic de persoane și braconaj.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2021 – august 2023, în județul Bistrița-Năsăud, s-ar fi constituit și ar fi acționat un grup infracțional organizat, având drept scop procurarea, deținerea și folosirea fără drept a unor arme letale.

Sub coordonarea liderului grupului, cunoscut în comunitate ca având experiență în domeniul vânătorii, bănuiții ar fi participat la partide de vânătoare neautorizate, unde ar fi folosit și armele deținute ilegal.

Publicitate

O parte dintre membrii grupului ar fi procurat droguri de risc pentru consum propriu, dar și pentru a le oferi cu titlu gratuit unor persoane din anturaj.

În aceeași cauză, în perioada 2021 – 2022, s-ar fi constituit un alt grup infracțional organizat, în scopul obținerii de beneficii materiale atât prin comercializarea de droguri de risc, droguri de mare risc și de substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive cât și prin exploatarea unor persoane, inclusive minore, aflate în situații vulnerabile, pe care le-ar fi recrutat, adăpostit și determinat să practice prostituția.

Comercializarea drogurilor și substanțelor psihoactive s-ar fi realizat în incinta sau în proximitatea unor unități de cazare și alimentație publică, situate într-o zonă turistică a județului Bistrița-Năsăud, precum și la evenimente private desfășurate în astfel de locații.

Publicitate

La petrecerile organizate, bănuiții ar fi pus la dispoziția invitaților droguri de risc și de mare risc și ar fi asigurat prezența persoanelor vătămate, inclusiv minore, consumatoare de droguri, pe care le-ar fi exploatat, obligându-le să practice prostituția în schimbul unor sume de bani însușite ulterior de membri grupului.

Probele administrate au relevat existența unor conexiuni între membrii celor două grupuri, în sensul că o parte dintre bănuiți s-ar regăsi în structura ambelor grupuri infracționale.

Au fost puse în aplicare 27 de mandate de percheziție domiciliară, în locații din județul Bistrița-Năsăud, fiind descoperite și ridicate 11 arme letale cu destinația vânătoare, din care 2 deținute fără drept (una provenind din contrabandă și una confecționată artizanal), 3 arme neletale supuse regimului autorizării, deținute fără drept, una fiind provenită din contrabandă, un amortizor pentru armă letală, o arbaletă, 68 de cartușe pentru armă letală deținute fără drept.

Publicitate

Tot în urma perchezițiilor, au fost ridicate 3 dispozitive night-vision, un dispozitiv cu termoviziune, o grenadă de manevră, 190 de kilograme de carne de vânat, 25 de trofee, 3 blănuri de animale sălbatice, 20 de telefoane mobile, diferite înscrisuri, sume de bani, bijuterii și diferite cantități de droguri de risc.

La data de 10 august a.c., a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bistrița-Năsăud, cu propunerea de arestare preventivă, a șase dintre bănuiți, pentru alți zece, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud dispunând măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

În cursul aceleiași zile, propunerea formulată de către procurori a fost admisă, fiind dispusă arestarea preventivă, pentru cei șase bănuiți.

Publicitate

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor serviciilor pentru acțiuni speciale din cadrul inspectoratelor de poliție județene Bistrița-Năsăud, Mureș, Maramureș, Cluj, Sălaj, Alba, Sibiu, Bihor, Harghita, Covasna, Brașov, Botoșani, Suceava, Satu-Mare și Hunedoara.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Polițiștii de frontieră de la Botoșani continuă să curățe Prutul de plase monofilament interzise de lege

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră botoşăneni au depistat, pe suprafaţa râului Prut, aproximativ 500 metri de plase monofilament, care au fost îndepărtate de pe luciul de apă.

În ultima săptămână, poliţiştii de frontieră botoșăneni care executau misiuni de patrulare pe râul Prut sau în cooperare cu reprezentanți ai A.J.V.P.S. Botoșani, cu ambarcaţiile din dotare, au observat plase de pescuit, în lungime totală de aproximativ 500 metri, de tip monofilament, ce aveau ochiul de plasă sub dimensiunile admise de lege.

Poliţiştii de frontieră botoşăneni au îndepărtat plasele de pescuit din apă, fiind ridicate în vederea cercetărilor, iar peştii prinşi în ele au fost redaţi mediului natural acvatic.

Publicitate

“Polițiștii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de producere, import, deţinere, comercializare sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament”, a transmis purtătorul de cuvânt al S.T.P.F. Botoșani, comisar şef de poliţie Răcnea Minodora.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Florii. Ce nu trebuie să faci în 28 aprilie

Publicat

Publicitate

Sărbătoarea Floriilor, moment în care credincioșii celebrează intrarea Domnului în Ierusalim, este plină de tradiții, obiceiuri și superstiții care se leagă de această perioadă a anului și de renașterea naturii, relatează alba24.ro. Duminica Floriilor, cunoscută și sub numele de Duminica Stâlpărilor (o referire la ramurile de salcie sau măslin folosite pentru a-l întâmpina pe Iisus la intrarea sa în Ierusalim), este marcată cu o săptămână înaintea Învierii Domnului.

Simbolizează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, singurul moment din viaţa Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat.

De data aceasta, îşi pregăteşte singur intrarea, conform profeţiilor din Vechiul Testament, ca să fie recunoscut după lege că este Mesia, Mântuitorul lumii.

Publicitate

Poporul îl întâmpină pe Iisus cu ramuri de finic şi de măslin, strigând: ‘Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului’.

Prin aceste cuvinte, oamenii simţeau că însuşi Dumnezeu a venit în lume pentru a aduce mântuirea ei.

Intrând ca Împărat în Ierusalim, Iisus anticipează biruinţa Sa apropiată asupra morţii, ca şi biruinţa întregii omeniri pe care o purta în Sine, potrivit Agerpres.

Publicitate

De Florii își sărbătoresc ziua onomastica toti cei care, la botez, au primit nume de flori.

Tradiții și obiceiuri

„Floriile“ amintesc de o veche serbare romană de la începutul primăverii – „Floralia“.

După slujba de dimineaţă de la biserică, ramurile sfinţite şi binecuvântate de salcie sunt aduse acasă şi se ating cu ele copiii, ca să crească mari şi frumoşi. Sunt păstrate la icoane, la porţi, la grinda casei, sunt puse pe morminte sau într-un loc curat.

Publicitate

Alteori, crenguţele de salcie sfinţite se plantează undeva în grădină. Se spune că ele vindecă animalele bolnave sau aduc o recoltă mai bogată.

Cele puse la icoană se păstrează tot anul şi se folosesc ca leac împotriva relelor care ar putea lovi casa şi familia.

Sâmbăta dinaintea Floriilor este dedicată comemorării morţilor. Ziua aceasta este numită şi „Moşii de Florii” sau „Lazărul”, obişnuindu-se ca femeile să facă „plăcinte lui Lazăr“ şi să le dea de pomană.

Publicitate

De Florii se mănâncă peşte. Este a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

Superstiții

La sate, femeile nu torc deloc, pentru ca nu cumva morţii, care aşteaptă la poarta Raiului, să revină pe pământ, să se îmbăieze.

Cu ramurile de salcie sfințite, unii oameni se încing la mijloc, pentru a scăpa de durere.

De Florii, fetele puteau afla dacă se vor căsători sau nu în acel an. Puneau o oglindă și o cămașă curată sub un pom altoit. Când răsărea soarele, le foloseau pentru farmece de noroc în dragoste.

În unele zone, fetele fierbeau busuioc în apă, la miezul nopții. Dimineața se spălau pe cap cu această apă, ca să aibă păr frumos. Apoi turnau apa la rădăcina unui pom, ca să se uite băieții după ele ca după un copac înflorit.

Se spunea că cine se spală pe cap fără apă descântată risca să albească.

Se spune, de altfel, că nu e bine să te speli pe cap de Florii, deoarece vei albi și vei încărunți prematur.

Nu se spală pe cap, ca să nu înflorească la fel ca pomii.

Se mai spune că așa cum va fi vremea de Florii, va fi și de Paște.

Se crede că cel care înghite trei mâţişori întregi în ziua de Florii nu va suferi tot anul de dureri de gât.

Tot la sate exista credinţa potrivit căreia dacă aprinzi mâţişori şi afumi casa cu ei când este furtună, căminul va fi ferit de fulgere.

În ziua de Florii nu se lucrează. În toate casele de la sate se coc pâini din făină de grâu împletite şi ornate cu cruci, care se dau de pomană la săraci.

Citeste mai mult

Economie

EXODUL românilor a luat sfârşit? Un STUDIU arată că doar 8% dintre români mai vor să plece la muncă în străinătate

Publicat

Publicitate

Potrivit unui studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG), The Network și The Stepstone Group, numărul românilor în căutarea unor oportunități de angajare în străinătate este în declin, reprezentând doar 8% în prezent, comparativ cu 13% în 2020 și 22% în 2018. Cele trei destinații principale căutate de români pentru a lucra în afara țării sunt Germania, Regatul Unit și Spania, relatează mediafax.ro.

În ceea ce priveşte destinatiile globale preferate pentru relocare, România a ocupat locul 89, în creştere faţă de locul 92 în 2018 şi în scădere faţă de locul 78 în 2020.

Raportul se bazează pe răspunsurile a peste 150.000 de respondenţi din 188 de ţări. La nivel global, destinaţiile cele mai populare pentru cei care caută un loc de muncă sunt Australia, Statele Unite, Canada, Regatul Unit şi Germania, în timp ce oraşele cele mai populare sunt Amsterdam, Dubai, Abu Dhabi şi New York, alături de Londra.

Publicitate

În timp ce 22% dintre români căutau activ un loc de muncă în străinătate în 2018, numărul lor a scăzut la 13% acum trei ani şi la doar 8% anul trecut, mult mai mic decât media globală de 23% în 2023.

În acelaşi timp, în concordanţă cu tendinţele internaţionale, numărul românilor care ar accepta un loc de muncă în străinătate în regim de lucru la distanţă a crescut semnificativ, ajungând la 74% în 2023 faţă de 61% în 2020. Acest procentaj este mai mare decât media globală de 66%, care a crescut de la 57% acum trei ani.

Motivele financiare şi economice au fost menţionate ca fiind principalele argumente pentru români de a lua în considerare lucrul în străinătate, respectiv 85% dintre români (64% la nivel global). Un alt factor în favoarea mutării a fost o mai bună calitate a vieţii, motiv pentru care 77% dintre români (55% la nivel global) ar pleca în străinătate. O proporţie mult mai mare (59%) dintre români, comparativ cu media internaţională (35%), au menţionat sistemele mai bune de asistenţă socială şi de sănătate printre motive.

Publicitate

În România, 25% dintre cei care lucrează în design, artă, profesii creative şi arhitectură ar dori să lucreze în străinătate, urmaţi de muncitorii manuali (18%) şi profesioniştii în managementul afacerilor (17%).  În concordanţă cu tendinţa globală, aproximativ 30% dintre români ar lucra în străinătate pe termen lung, adică pentru o perioadă nedeterminată.

Studiul analizează şi motivele pentru care cei care au optat să rămână în ţările lor natale au decis să facă acest lucru. Atât respondenţii români (53%), cât şi cei globali (54%) au menţionat ca motiv principal faptul că nu ar putea să-şi ia cu ei membrii familiei sau partenerii. Atât respondenţii globali, cât şi românii (33% ambele grupuri) au făcut referire la legăturile puternice cu ţara natală ca motiv pentru a nu pleca.

În plus, 31% dintre români (16% la nivel global) au spus că dificultatea cumpărării de proprietăţi imobiliare în străinătate a fost un motiv pentru a rămâne.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cutremur în această dimineață în Vrancea

Publicat

Publicitate

Un cutremur de intensitate redusă s-a produs duminică dimineaţă în zona Vrancea. Anunţul a fost făcut de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului INCDFP, relatează mediafax.ro.

Potrivit INCDFP „în ziua de 28 Aprilie, la ora 06:43:04 (ora locală a României), s-a produs în Zona seismică Vrancea un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 90.0 km”.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 43km V de Focşani, 64km N de Buzău, 68km E de Sfântu-Gheorghe, 80km E de Braşov, 97km S de Bacău, 97km NE de Ploieşti, 98km SV de Bârlad.

Publicitate

Seismul nu a produs victime sau pagube.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending