Connect with us
Publicitate

Eveniment

Greva generală în învățământul preuniversitar: Școlile nu s-au închis. În ce condiții se țin cursuri

Publicat

Publicitate

Începând de luni este grevă generală în sistemul de educaţie din România . Sindicatele au anunţat declanşarea grevei săptămâna trecută şi au avut două runde de negocieri cu reprezentanţii Guvernului, care nu s-au încheiat cu un acord.

În total, potrivit sindicatelor, vor protesta peste 150.000 de cadre didactice, cărora li se va alătura şi personalul nedidactic din şcoli. De la ora 11.00 la 13.00 va fi organizată grevă de avertisment şi în învăţământul superior.

”Nu se pune lacătul pe școli”. Ce profesori țin cursuri

Liderii sindicatelor din educație au anunțat, după negocierile de duminică după-amiază, că greva generală va începe luni, când 150.000 de profesori vor fi în grevă. Cu toate acestea, sindicatele dau asigurări că „nu se pune lacătul pe şcoli”.

Publicitate

De exemplu, la un liceu din Alba Iulia elevii au mers la ore. Două din cinci ore se vor face, pentru că profesorii nu sunt membri în sindicatele implicate în grevă. La alt liceu unul dintre profesori este inspector școlar și nu are voie să intre în grevă, așa că elevii vor face cursuri la materia respectivă. Încă nu se știe ce vor face în celelalte ore în care profesorii au optat pentru grevă.

Liderii sindicatelor din educație au afirmat că Executivul a venit „cu aceeași ofertă ca în ultimele zile”.

Peste 150.000 de profesori şi 50.000 – 60.000 de angajați nedidactici şi personal auxiliar încep luni greva generală, însă sindicaliștii se declară „deschiși negocierilor”.

Publicitate

Liderii de sindicat au spus că la negocieri au fost menționate bonusuri pentru profesorii debutanți și cei din zonele defavorizate, fără a se stabili un calendar clar.

Sindicatele spun că durata grevei va depinde de răspunsul pe care îl va da Guvernul şi până când cei care au aderat la declanşarea ei vor renunţa.

Ei îi sfătuiesc pe părinți să își țină luni copiii acasă, chiar dacă școlile nu se vor închide.

Publicitate

Guvernul a anunțat, după negocieri, că Ministerul Muncii trebuie să vină cu proiectul pentru noua lege a salarizării până pe 15 iulie, iar aprobarea ar urma să aibă loc abia după 1 septembrie.

Negocierile cu reprezentanții sindicatelor va continua.

Problemele din Educație

Pentru elevi, greva profesorilor reprezinta o pauză forțată, după ce anul școlar în curs, primul cu o nouă structură, a avut porniri întârziate la fiecare modul iar zilele libere acordate de guvern și recuperările au bulversat și mai mult programul de învățământ, scrie antena3.ro

Specialiștii din Educație spun ca generațiile care suportă consecințele grevei generale suferă, deja, din cauzal golurilor din pandemie.

Efectele se văd în rezultatele ultimelor simulări, atât la BAC cât și la Evaluarea Națională, care sunt mai mult decât îngrijorătoare.

După opt ani de școală, aproape 25% dintre elevi nu au luat notă de trecere nici măcar la limba română, iar la matematică, ceva mai mult de 40% au reușit să obțină nota cinci.

Peste 40% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional

Ultimele teste la nivel național au arătat ca peste 40% dintre elevi nu înțeleg și nu se pot folosi de cunoștințele predate în școală.

Ultima grevă generală în învățământ a avut loc în 2005. A durat, atunci, trei săptămâni, timp în care profesorii nu au intrat la ore.

La momentul respectiv, s-au alăturat protestelor și profesorii din învățământul universitar. Sindicatele au cerut alocarea a 6% din PIB pentru Educație, salarii dublate până în 2007 și fonduri suplimentare pentru infrastructură.

Ministerul Educației a atacat greva la Curtea Constituțională, dar magistrații au fost de partea dascălilor. Mișcările de protest s-au încheiat după ce premierul de-atunci, Călin Popescu Tăriceanu, a promis alocarea a 4,8% din PIB pentru sectorul Educației și o mărire salarială de aproape 12%.

A fost cea mai substanțială reușită de până în prezent.

Propunerea guvernului de acordare a unor stimulente pentru profesori a fost respinsă

profesorii au respins categoric propunerea Guvernului de acordare a unor „stimulente” profesorilor debutanţi şi celor care lucrează în zona defavorizate, subliniind că profesorii nu sunt asistaţi social.

Întrebat duminică seară, într-o emisiune la B1 Tv, care sunt salariile angajaţilor din Educaţie, Marius Nistor a dat exemple concrete: cel mult 2.000 de lei pentru personalul nedidactic (îngrijitoare, bucătărese, infirmiere, fochişti), 2.580 de lei salariul unui profesor debutant, la care se adaugă alocaţia de hrană, ajungându-se la aproximativ 2.700 lei. Aproape 3.800 de lei pentru un profesor cu gradul didactic I şi vechime de 25 de ani şi 4.200 – 4.500 de lei net pentru un cadru didactic aflat la final de carieră.

”Când s-a discutat grila de salarizare la nivelul Ministerului Educaţiei, am plecat de la acel reper: salariul debutantului cu studii superioare trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Ce înseamnă în cifre nete pentru un debutant?

Că de la 2.500-2.700 de lei ar ajunge la aproape 4.000 de lei net. Acesta ar fi salariul de intrare în sistem. Şi categoric, te duci pe partea de final de carieră existând o creştere progresivă, colegii care ar ieşi din sistem ar ajunge pe undeva la 6.900-7.000 de lei salariu net. Acestea sunt salariile”, spune Marius Nistor, întrebat care ar fi salariile pe care şi le doresc cadrele didactice.

Acesta precizează că profesorii au respins categoric ideea acordării unor stimulente unor categorii de cadre didactice, avansată de oficialii guvernamentali la discuţiile de duminică.

”A existat o astfel de propunere din partea guvernanţilor, nişte stimulente care să fie acordate personalului didactic debutant şi colegilor noştri care au lucrat în medii sociale sau în medii mai defavorizate, adică zone izolate, cu anumite probleme.

Fără supărare, reacţia colegilor noştri din teritoriu a fost foarte clară: nu avem nevoie de aşa ceva, nu suntem asistaţi social, nu asta cerem noi în momentul de faţă. (…) Nu suntem asistaţi social, suntem angajaţi în învăţământ. Nu acceptăm să fim trataţi în acest mod. Asta este reacţia majorităţii colegilor noştri din teritoriu”, a adăugat Marius Nistor.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Accident la Ipotești! Cei doi pasageri, în vârstă de 70 de ani, ajutați să iasă din mașină de un jandarm în timpul liber

Publicat

Publicitate

În această dimineață, în jurul orei 09.00, un jandarm botoșănean aflat în timpul liber a observat cum autoturismul din fața sa, care se deplasa dinspre Ipotești spre municipiul Botoșani, a derapat într-o curbă și a intrat în șanțul de pe marginea drumului.

Jandarmul a oprit imediat, i-a ajutat pe cei doi pasageri, în vârstă de aproximativ 70 de ani, să coboare și s-a asigurat, în același timp, că aceștia nu au nevoie de îngrijiri medicale.

Jandarmul a solicitat sprijinul unei cunoștințe cu o mașină mai puternică și, cu ajutorul unei șufe, au scos autovehiculul din șanț și l-au readus pe carosabil pentru a-și continua deplasarea, după ce agentul de poliție sosit la fața locului a procedat conform prevederilor legale în astfel de situații.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Silegeanu Cătălin, prim-vicepreședinte AUR Botoșani, promite schimbări reale pentru județ

Publicat

Publicitate

Recent, prim-vicepreședintele AUR Botoșani și candidat la Senat, Silegeanu Cătălin, a efectuat o vizită în comuna Vorona, unde a fost întâmpinat cu interes de către localnici. În cadrul acestei vizite, Silegeanu a prezentat planurile ambițioase ale partidului pentru reconstrucția României și a subliniat importanța unei schimbări autentice în politica națională.

“Astăzi, am avut onoarea de a discuta cu cetățenii din Vorona, oameni care își doresc o Românie mai bună și mai prosperă. Așa cum am declarat, planul propus de George Simion și susținut de AUR se axează pe revitalizarea economiei și întărirea demnității naționale. Cetățenii ne-au transmis că sunt dezamăgiți de politicile PSD și PNL, care, de-a lungul anilor, au contribuit la declinul națiunii noastre. Ei cer o schimbare reală, și noi suntem pregătiți să fim această schimbare”, a declarat Silegeanu.

Acesta a subliniat că AUR este dedicat menținerii unui dialog deschis și continuu cu cetățenii, pentru a le înțelege nevoile și a colabora la construirea unui viitor mai bun. “Împreună, putem aduce schimbarea de care România are nevoie. Mulțumesc locuitorilor din Vorona pentru primirea călduroasă și pentru sinceritatea cu care ne-au împărtășit gândurile lor”, a adăugat Silegeanu.

Publicitate

Vizita în Vorona face parte dintr-o serie de întâlniri pe care Silegeanu și echipa sa le-au planificat în întreg județul Botoșani, având ca scop principal prezentarea programului politic al AUR și discutarea problemelor cu care se confruntă comunitățile locale.

CMF11240014

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer din Roma, beat la volan, scos din trafic de polițiștii botoșăneni

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 30 de ani, din comuna Roma, bănuit de comiterea infracțiunilor de conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 3 noiembrie a.c., în jurul orei 22:00, ar fi condus un autoturism fără a deține permis de conducere pentru vreo categorie de autovehicule și fiind sub influența alcoolului. Aparatul etilotest a indicat o valoare de 0,85 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Publicitate

  

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Orașele Săveni și Ștefănești rămân în continuare fără apă. Mai multe comune au aceeași soartă. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani informează că sistarea temporară a furnizării apei potabile, inițial programată până la data de astăzi, 05 noiembrie 2024, va fi prelungită până la data de 07 noiembrie 2024, orele 20:00, din cauza  lucrărilor gestionate de Administrația Națională Apele Române -Exploatarea Complexă Stânca Costești. Lucrările vizează reparații și modernizări importante la rețelele de apă, fiind necesare pentru a asigura calitatea serviciului pe termen lung.

Ca urmare, apa potabilă va fi furnizată cu presiune redusă (sistare în unele zone) către consumatorii din orașul Ștefănești, orașul Săveni, respectiv din comunele: Românești, Santa Mare, Călărași, Răuseni, Todireni, Albești, Trușești, Dângeni, Ungureni, Dobârceni, Durnești, Mihălășeni, Hlipiceni, Avrămeni, inclusiv comunele Bivolari și Andrieșeni din județul Iași.

Ne cerem scuze față de utilizatorii afectați și le mulțumim pentru înțelegere!

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending