Connect with us
Publicitate

Eveniment

Grefierii paralizează activitatea tuturor instanțelor și parchetelor din țară, ca formă de protest față de salariile restante

Publicat

Publicitate

Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare ”Dicasterial” anunţă joi că se va suspenda activitatea la nivelul tuturor instanțelor și parchetelor din țară, inclusiv ședințele de judecată, timp de 4 ore, în intervalul orar 10.00-14.00.
Decizia a fost luată având în vedere că revendicările de ordin salarial nu au fost rezolvate și „nu se întrevăd premisele soluționării lor în perioada următoare”, iar Guvernul „intenționează sa transforme în titluri de plată sumele reprezentând drepturi salariale restante din hotărâri judecătorești și acte administrative pentru personalul din sistemul judiciar”, conform unui comunicat de presă.

„Gradul de tensiune și nemulțumire al personalului va conduce în perioada următoare, la blocarea totală a activității în instanțe și parchete”, adaugă sursa citată.

Revendicări:

Publicitate

„Solicităm coaliției de guvernare respectarea hotărârilor judecătorești definitive prin care instanțele de judecată române au constatat existența unor inechități ca urmare a aplicării sau neaplicării unitare a vechilor legi succesive de salarizare, în ceea ce privește personalul din sistemul judiciar. Emiterea unui act normativ prin care Statul Român se legitimează să nu respecte obligațiile stabilite prin hotărâri pronunțate de Puterea judecătorească, are un caracter arbitrar, lasă fără conținut forța executorie a hotărârilor judecătorești și este un atac direct la independența justiției, în ansamblul său.
Prin proiectul de ordonanță de urgență pus pe ordinea de zi a ședinței Guvernului din data de 14 decembrie 2023, plata sumelor reprezentand drepturi de natură salarială pentru personalul din sistemul justiției stabilite prin hotărâri judecătorești definitive și acte administrative emise anterior intrării în vigoare a prevederilor OUG nr. 99/2023, neplătite până la data de 31.12.2023, se realizează prin emiterea unor titluri de plată conform prevederilor din prezenta ordonanță, titluri de plata care se vor răscumpăra de către Ministerul Finanțelor, eșalonat pe o perioadă de 7 ani, în tranșe anuale egale, titluri care nu sunt purtatoare de dobânzi si pe durata eșalonării fiind interzisă executarea silită.
Or, aceste drepturi au fost deja eșalonate pe o perioadă de 5 ani, începând cu anul 2018, iar o nouă eșalonare pe o durată și mai îndelungată de timp face ca obligația de plată și de asigurare a fondurilor necesare plății să depindă exclusiv de voința guvernului, care în ultima perioadă a preluat prerogativele puterii legislative și care ”legiferează” după bunul plac, dacă, și mai ales când, își execută obligațiile față de proprii cetățeni”
Sindicaliștii grefieri amintesc că prin hotărârea din data de 30.03.2023, România a fost condamnată la CEDO în cauza State şi alții contra României, pentru că a refuzat să execute sau a executat întârziat hotărârile judecătorești.

Discriminare
Sindicaliștii mai susțin că prin introducerea în proiectul de ordonanță de urgență a unor măsuri fiscal-bugetare exclusiv cu privire la salariații din sistemul judiciar, Guvernul României instituie un tratament discriminatoriu în interiorul sistemului bugetar, întrucât numai drepturile salariale ale acestora sunt transformate în titluri de plată

„Totodată, este încălcat principiul egalității statutului cu cetățenilor în fața legii, în situația în care, în calitate de debitor, puterea executivă, stabilește arbitrar și prorogă modul de executare a obligațiilor stabilite prin hotărâri judecătorești definitive. Exemplul dat de Guvern propriilor cetățeni, prin alegerea, după bunul plac, a hotărârilor judecătorești pe care le va executa și de a stabili modul și perioada de punere în executare este un act specific dictaturilor și poate constitui un precedent periculos pentru statul de drept și pentru drepturile și libertățile cetățenilor, întrucât prin nerespectarea hotărârilor judecătorești, Justiția din România nu mai este respectată ca o putere în stat”, conform comunicatului.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

APIA Botoșani reamintește fermierilor termenul limită până la care pot depune cererea de plată

Publicat

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani reamintește fermierilor că termenul limită până la care pot depune Cererea de Plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024 este data de 07 iunie 2024.

Și în acest an, fermierii vor putea depune Cererea de Plată prin accesarea aplicației IPA-Online din versiunea internet, conform Instrucţiunilor de utilizare IPA-Online (accesibile în aplicaţie).

Dacă cererea de plată cuprinde şi intervenții din sectorul zootehnic, solicitantul se va adresa întâi responsabilului APIA în vederea completării declaraţiei privind sectorul zootehnic și ulterior va completa cererea pentru suprafaţă prin intermediul aplicației IPA- Online.

Publicitate

Se va completa o singură Cerere de Plată chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Persoana fizică, pe de-o parte, şi persoana fizică autorizată/întreprinderea familială/întreprinderea individuală, pe de altă parte, având acelaşi titular, depun o singură cerere de plată.

După data limită de depunere a cererii de plată, fermierii trebuie să notifice în scris APIA cu privire la orice modificare a datelor declarate în cererea de plată şi în documentele doveditoare, în termen de 15 zile de la data modificării.

Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie valabile la data depunerii Cererii.

Publicitate

Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz.

Foarte important este ca, înainte de semnarea Cererii de plată 2024, solicitanții să verifice încă o dată infomațiile înscrise și documentația depusă!

Informațiile detaliate pot fi consultate la Centrele APIA și pe site-ul: www.apia.org.ro .

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Lucian Trufin: „Așa cum am sprijinit ca senator producătorii locali, la fel voi susține toți fermierii botoșăneni în calitate de președinte al Consiliului Județean”

Publicat

Publicitate

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, senatorul Lucian Trufin a participat la finalul săptămânii trecute la Târgul Agro-Zoo de la Popăuți unde le-a adresat fermierilor și producătorilor locali din Botoșani un mesaj de susținere necondiționată pentru toată munca lor pe care o fac zi de zi.

Așa cum am reușit să sprijin ca senator cultivatorii locali prin proiectele de legi elaborate și prin programele guvernamentale adoptate, tot așa voi sprijini în calitate de președinte al Consiliului Județean toți fermierii botoșăneni, astfel încât hrana sănătoasă, de calitate să ajungă la toți locuitorii din județul Botoșani. Toți agricultorii din județul nostru vreau să știe că întotdeauna vor avea în mine un partener și un susținător al revigorării satului românesc și al produselor autohtone. Consiliul Județean va susține realizarea de centre locale pentru valorificarea produselor fermierilor botoșăneni pentru crearea de locuri de muncă și pentru susținerea produselor din Botoșani”, a declarat Lucian Trufin.

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani a făcut referire la faptul că împreună cu mulți dintre fermierii și producătorii locali a lucrat la mai multe proiecte legislative care astăzi sunt în vigoare: legea privind practicile comerciale neloiale, legea limitării adaosurilor comerciale la alimente, legea laptelui, legea vânătorii, legea privind vânzarea terenurilor agricole și multe altele.

Publicitate

Legea privind practicile comerciale neloiale: încetarea abuzurilor supermarketurilor asupra fermierilor și producătorilor români.

Legea plafonării adaosurilor comerciale la alimentele de bază prin limitarea adaosului comercial la principalele alimente de bază pentru protejarea consumatorilor și a producătorilor.

Legea laptelui pentru susținerea producătoriilor de lactate autentice și protejarea consumatorilor să cumpere lapte și nu înlocuitori.

Publicitate

Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic prin care fermierii sunt despăgubiți în urma pagubelor produse de animalele sălbatice.

Legea privind vânzarea terenurilor agricole unde au prioritate tinerii fermieri și vecinii proprietari. Terenurile agricole pot fi exploatate de cei cu experiență în activități agricole.

Există soluții pentru un trai mai bun!

Publicitate

Continuăm dezvoltarea județului!

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

A rămas doar amintirea! Evenimentul „Noaptea Muzeelor”, ediția 2024, la Muzeul Județean Botoșani, s-a ANULAT

Publicat

Publicitate

 În contextul protestelor de anvergură națională la care participă în această perioadă angajații din numeroase instituții muzeale din România, Muzeul Județean Botoșani se solidarizează cu revendicările legitime și firești ale miilor de profesioniști care își doresc condiții de muncă umane și remunerație decentă.

„Prin urmare, în așteptarea unor măsuri concrete din partea decidentului politic, a unor acțiuni palpabile care să indice interesul real pentru un domeniu subminat de prea mulți ani de o precaritate deplorabilă, instituția noastră anunță anularea activităților programate sub egida „Nopții Muzeelor” 2024. În locul tradiției anuale a deschiderii nocturne către public printr-un larg spectru de activități culturale, ziua de 18 mai 2024 va aduce, în schimb, un protest desfășurat în Piața Victoriei din București, unde din partea Muzeului Județean Botoșani vor lua parte mai mulți reprezentanți. În ziua respectivă, structurile aflate în componența muzeului vor funcționa după programul lor obișnuit.

„Cultura contează!”, au transmis reprezentanții Muzeului Județean Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Cum va arăta programul pentru combaterea violenței în școli, anunțat de primarul Cosmin Andrei

Publicat

Publicitate

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a anunțat programul pentru combaterea violenței în rândul elevilor prin organizarea de activități în toate școlile din oraș și prin implicarea directă a primăriei în prevenția și reducerea acestui fenomen.

Mulți părinți mi-au spus că sunt îngrijorați de creșterea fenomenului de bullying și că își doresc un sprijin din partea autorităților. Așa a apărut această inițiativă. Primăria va realiza activități regulate în școli, în coordonarea unor consilieri școlari și psihologi, care să le prezinte elevilor modalitățile non-violente de rezolvare a conflictelor și manifestarea respectului reciproc dintre copii. De asemenea, Primăria va finanța realizarea unei platforme online pe care să o pună la dispoziția unităților școlare și unde elevii să poată raporta anonim actele de violență sau de bullying, inclusiv pentru a semnala intervenția imediată din partea personalului școlar”, a explicat primarul.

Primarul Cosmin Andrei a precizat că acest program trebuie să se desfășoare în colaborare cu părinții elevilor, care vor primi de asemenea, informații utile despre cum îi pot proteja pe copii de acest fenomen.

Publicitate

Este foarte important ca în aceste activități de prevenție și combatere a violenței să implicăm direct profesorii, elevii și părinții acestora. De aceea prin comsilierii locali vom solicita în consiliile de administrație ale școlilor asigurarea prezenței permanente, prin rotație, a personalului școlar pe holurile sau în curtea școlii în timpul pauzelor dintre orele de curs, pentru a preveni actele de violență. La fel și atribuirea unor responsabilități elevilor din clasele superioare în prevenirea actelor de bullying din partea altor elevi. Totodată, Primăria va organiza periodic ateliere anti-violență în școli și analize pe baza unor chestionare anonime, aplicate în fiecare clasă, pe tema violenței, pentru evaluarea situației și pentru a propune intervenții în cazurile de risc”, a transmis primarul.

Cosmin Andrei a subliniat că este importantă o majoritate politică social-democrată și în Consiliul Local al Municipiului Botoșani în mandatul 2024-2028 pentru a putea pune în aplicare Programul „STOP VIOLENȚEI ÎN ȘCOLI”.

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending