Connect with us
Publicitate

Eveniment

Gradele de invaliditate, redefinite în noua lege a pensiilor. Alte precizări importante: vechime, calcul contribuție și opțiuni

Publicat

Gradele de invaliditate, redefinite în noua lege a pensiilor. Guvernul aduce modificări în cazul pensiei de invaliditate. Pensia de urmaş se menţine şi, în plus de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie, şi anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor, scrie alba24.ro.

Acestea va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.

Gradele de invaliditate, redefinite în noua lege a pensiilor
Gradul I e caracterizat de deficienţă funcţională gravă şi capacitate de muncă diminuată,
Gradul II e caracterizat de deficienţă funcţională accentuată şi capacitate de muncă diminuată, iar
Gradul III e caracterizat de deficienţă funcţională medie şi capacitate de muncă diminuată.
Alte modificări în noua lege a pensiilor: vechime
Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv.

Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta.

Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislaţia în vigoare, din cauza căreia nu se făcea nici o diferenţiere în funcţie de anii lucraţi între beneficiarii de pensie minimă.

Majorare pensii 2024: exemple de calcul pe noua lege a pensiilor. Simulări în funcție de stagiu și punctaj
Adică, în practică se ajunge în situaţia în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie, potrivit iniţiatorilor.

Pensie sau indemnizație socială minimă: pensionarul poate opta
O altă noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opţiunii pentru indemnizaţia socială minimă, potrivit Europa Liberă.

Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă.

Opţiunea se va face prin Poştă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozile la ghişee.

Pensionarii în plată care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani beneficiază de recalculare pe noua formulă.

Dacă suma rezultată este sub indemnizaţia socială minimă ei pot opta pentru aceasta din urmă.

Pensionarii care nu optează rămân în plată cu suma rezultată din calculul pe baza contributivităţii.

Vechimea în muncă necesară este de minimum 15 ani, pentru a putea ieși la pensie.

Persoanele care vor avea o vechime mai mică de la data intrării în vigoare a legii vor primi o indemnizaţie socială şi vor face obiectul unei alte legi.

Toate drepturile salariale pentru care s-au plătit contribuții intră la pensie
Proiectul prevede că se valorifică toate drepturile de natură salarială, pentru care s-au plătit contribuţii: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii şi alte bonusuri.

Se va acorda un procent de 10% din oficiu. Acesta va putea fi majorat dacă pensionarul va aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare.

Dacă după recalcularea conform adeverinţelor aduse rezultă o pensie mai mică, atunci se păstrează pensia calculată cu majorarea de 10% acordată iniţial.

Citește și: Cumpărarea de vechime în muncă: Ce prevede noua lege a pensiilor
Această modificare a fost operată deoarece pentru astfel de venituri s-au plătit contribuţii şi, cu toate acestea, ele nu sunt luate în calcul, în prezent, la stabilirea pensiei.

Pensia va fi reprezentată de Numărul Total de Puncte (NTP) înmulţit cu Valoarea Punctului de Referinţă (VPR). Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale.

Punctajul anual este suma punctajelor lunare împărţit la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat împărţit la câştigul mediu brut pe economie.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 7 decembrie 2023

Publicat

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 7 decembrie 2023, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 7 decembrie 2023:

Loto 6 din 49:  2   24   1   47   17  41

Loto 5 din 40:  22   34   3    15   14   36

Noroc:   5  6  3  1  6   1  0

Noroc Plus:   5   8   7   8   2   9

Super Noroc:   0  5  7  2  0   1

Joker:    12   29   10   16  37  17

Citeste mai mult

Eveniment

Accident la Gulioaia, în Dângeni. Un autoturism cu cinci oameni s-a răsturnat în afara părții carosabile

Publicat

Un grav accident rutier a avut loc în această seară la Botoșani. Un autoturism cu cinci oameni s-a răsturnat în afara părții carosabile la Gulioaia, în comuna Dângeni. 

Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, echipajul de Terapie Intensivă Mobilă și un echipaj de prim ajutor SMURD, dar și două ambulanțe din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță, au intervenit în urma cu puțin timp la un accident rutier care a avut loc pe raza localității Gulioaia, comuna Dângeni.

Ajunse la fața locului, forțele de intervenție au constatat că este vorba de un autoturism răsturnat în afara părții carosabile, iar cei cinci ocupanți erau ieșiți din interior.

În urma evaluării medicale, patru dintre aceștia au fost transportați la spital pentru investigații și ingrijiri medicale de specialitate.

“Cercetările sunt preluare de polițiști”a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Un MICROBUZ s-a răsturnat la Suceava. O persoană a ajuns la spital

Publicat

O persoană a fost rănită, după ce un microbuz s-a răsturnat joi pe raza localităţii Marginea, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, citat de agerpres.ro

“În urma evenimentului, o persoană de sex masculin în vârstă de 22 de ani a fost transportată la spital pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate”, a precizat ISU.

La faţa locului au intervenit pompierii militari ai Detaşamentului Rădăuţi cu o autospecială pentru descarcerare şi o ambulanţă SMURD B2.

Citeste mai mult

Eveniment

Dispar VENITUL Minim Garantat şi Alocaţia de Susţinere a Familiei. De la 1 ianuare, înlocuite cu Venitul Minim de Incluziune

Publicat

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, împreună cu Banca Mondială şi cu sprijinul autorităţilor locale din întreaga ţară vor implementa, de la 1 ianuarie 2024, Venitul Minim de Incluziune (VMI), potrivit unei postări pe Facebook a Ministerului, relatează agerpres.ro.

Conform sursei citate, beneficiari vor fi doar cei care au cu adevărat nevoie. Este un program focalizat pe cei vulnerabili care înlocuieşte Venitul Minim Garantat şi Alocaţia pentru Susţinerea Familiei.

Ministerul precizează că în acest fel se reduce birocraţia, dar cresc şi beneficiile pentru persoanele vulnerabile vizate. “Copiii din familiile beneficiare de Venit Minim de Incluziune trebuie înscrişi la şcoală şi vor beneficia automat şi de bursa socială. Beneficiari vor fi doar cei care au cu adevărat nevoie pentru că, odată cu beneficiile, cresc şi responsabilităţile. Cei apţi de muncă primesc sprijin din partea statului, dar sunt şi încurajaţi să îşi găsească un serviciu”, subliniază sursa citată.

Venitul Minim de Incluziune se acordă şi pentru vârstnicii instituţionalizaţi care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate. Aceştia vor deveni astfel automat şi asiguraţi în sistemul de sănătate.

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale Simona Bucura-Oprescu, împreună cu delegaţia Bănci Mondiale, a Agenţiei Naţionale pentru Plăţi Inspecţie Socială Ialomiţa şi a Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a efectuat o vizită în teren în comunităţile vulnerabile din judeţul Ialomiţa.

“Am întâlnit, în judeţul Ialomiţa, oameni cu poveşti de viaţă impresionante. Sunt viitori beneficiari ai Venitului Minim de Incluziune care va fi implementat de la 1 ianuarie 2024. La Scânteia am cunoscut-o pe Ştefania. Are 6 ani, iar mama ei este bolnavă şi mai lucrează cu ziua prin sat. Pentru familia copilei până şi o banală periuţă de dinţi este o cheltuială enormă. Chiar şi aşa, fetiţa are un zâmbet molipsitor şi este de un bun simţ care arată că, în ciuda deprivării materiale severe, nu a lipsit educaţia din familie”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu

Ministerul precizează că Ştefania va merge, în curând, la clasa pregătitoare.

“La nici 10 kilometri distanţă, în comuna Valea Ciorii, Nicolae îşi creşte singur cele 4 fetiţe, după ce mama acestora a decis, în 2019 să plece definitiv de lângă copile. Bărbatul le este şi mamă şi tată, iar curăţenia şi buna creştere pe care le-am găsit în casa modestă a acestora sunt o adevărată lecţie pentru mulţi dintre noi”, a mai arătat ministrul Bucura-Oprescu.

Pentru a se integra în program, familiile cu copii beneficiare de Venit Minim de Incluziune trebuie să îi aibă pe cei mici înscrişi la şcoală. Ca o măsură suplimentară de sprijin, elevii din aceste familii vor beneficia automat şi de bursă socială.

Venitul Minim de Incluziune se acordă şi pentru vârstnicii instituţionalizaţi care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate. Astfel aceştia vor deveni automat şi asiguraţi în sistemul asigurărilor de sănătate. Cei care sunt apţi de lucru vor intra automat în programele ANOFM pentru integrare pe piaţa muncii.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending