Connect with us

Eveniment

Gradele de invaliditate, redefinite în noua lege a pensiilor. Alte precizări importante: vechime, calcul contribuție și opțiuni

Publicat

Publicitate

Gradele de invaliditate, redefinite în noua lege a pensiilor. Guvernul aduce modificări în cazul pensiei de invaliditate. Pensia de urmaş se menţine şi, în plus de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie, şi anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor, scrie alba24.ro.

Acestea va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.

Gradele de invaliditate, redefinite în noua lege a pensiilor
Gradul I e caracterizat de deficienţă funcţională gravă şi capacitate de muncă diminuată,
Gradul II e caracterizat de deficienţă funcţională accentuată şi capacitate de muncă diminuată, iar
Gradul III e caracterizat de deficienţă funcţională medie şi capacitate de muncă diminuată.
Alte modificări în noua lege a pensiilor: vechime
Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv.

Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta.

Publicitate

Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislaţia în vigoare, din cauza căreia nu se făcea nici o diferenţiere în funcţie de anii lucraţi între beneficiarii de pensie minimă.

Majorare pensii 2024: exemple de calcul pe noua lege a pensiilor. Simulări în funcție de stagiu și punctaj
Adică, în practică se ajunge în situaţia în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie, potrivit iniţiatorilor.

Pensie sau indemnizație socială minimă: pensionarul poate opta
O altă noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opţiunii pentru indemnizaţia socială minimă, potrivit Europa Liberă.

Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă.

Opţiunea se va face prin Poştă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozile la ghişee.

Pensionarii în plată care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani beneficiază de recalculare pe noua formulă.

Dacă suma rezultată este sub indemnizaţia socială minimă ei pot opta pentru aceasta din urmă.

Pensionarii care nu optează rămân în plată cu suma rezultată din calculul pe baza contributivităţii.

Vechimea în muncă necesară este de minimum 15 ani, pentru a putea ieși la pensie.

Persoanele care vor avea o vechime mai mică de la data intrării în vigoare a legii vor primi o indemnizaţie socială şi vor face obiectul unei alte legi.

Toate drepturile salariale pentru care s-au plătit contribuții intră la pensie
Proiectul prevede că se valorifică toate drepturile de natură salarială, pentru care s-au plătit contribuţii: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii şi alte bonusuri.

Se va acorda un procent de 10% din oficiu. Acesta va putea fi majorat dacă pensionarul va aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare.

Dacă după recalcularea conform adeverinţelor aduse rezultă o pensie mai mică, atunci se păstrează pensia calculată cu majorarea de 10% acordată iniţial.

Citește și: Cumpărarea de vechime în muncă: Ce prevede noua lege a pensiilor
Această modificare a fost operată deoarece pentru astfel de venituri s-au plătit contribuţii şi, cu toate acestea, ele nu sunt luate în calcul, în prezent, la stabilirea pensiei.

Pensia va fi reprezentată de Numărul Total de Puncte (NTP) înmulţit cu Valoarea Punctului de Referinţă (VPR). Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale.

Punctajul anual este suma punctajelor lunare împărţit la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat împărţit la câştigul mediu brut pe economie.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Alegeri parlamentare 2024 EXIT-POLL: PSD – 26%, AUR – 20%, PNL – 15%, USR – 14%

Publicat

Publicitate

Duminică, 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, au avut loc alegerile parlamentare, o cursă al care pentru ocuparea celor 466 de fotolii din Parlament s-au înscris candidaţi din 31 de formaţiuni politice şi 19 organizaţii care reprezintă minorităţile etnice naţionale. Prezenţa la vot la închiderea urnelor a fost de 52,38%, relatează mediafax.ro.

Iată rezultatele principalelor estimări ale institutelor de sondare din România:

EXIT-POLL conform estimărilor Sociopol, cu datele colectate până la ora 19:00:

  • PSD – 26%
  • AUR – 20%
  • PNL – 15%
  • USR – 14%
  • SOS – 7%
  • UDMR – 5%
  • SENS – 5%
  • POT – 4%

INSCOP, sondaj de opinie de ziua votului

  • PSD – 25,1% Camera Deputaţilor, 24,8% Senat
  • AUR – 19,9% Camera Deputaţilor, 21,6% Senat
  • PNL – 13,4% Camera Deputaţilor, 14,6% Senat
  • USR – 13,3% Camera Deputaţilor, 12,6% Senat
  • SOS – 7% Camera Deputaţilor, 7,2 Senat
  • POT – 5,4% Camera Deputaţilor, 5,2% Senat
  • UDMR – 5% Camera Deputaţilor, 4,8% Senat
  • SENS – 4,2% Camera Deputaţilor, 3,6% Senat
  • FD – 1,4% Camera Deputaţilor, 1,4% Senat
  • REPER – 1% Camera Deputaţilor, 1% Senat
  • DREPT – 0,6% Camera Deputaţilor, 0,6% Senat
  • Alte partide – 2% Camera Deputaţilor, 1,4% Senat

CURS: 

  • PSD – 26 %
  • AUR – 19 %
  • USR – 15,5 %
  • PNL – 15,5 %
  • S.O.S – 5,5 %
  • POT – 5,5 %
  • UDMR – 5%
  • SENS – 3,5%

Estimarea este cu datele colectate până la ora 19:00.

Publicitate

Trebuie menţionat faptul că aceste date sunt estimări, rezultatele finale putând să difere.

Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri parlamentare 2024: STOP vot! Câți botoșăneni au ajuns la urne. Peste jumătate dintre români au votat

Publicat

Publicitate

Nu mai puțin de 153.419 de locuitorii cu drept de vot din județul Botoșani au mers astăzi, duminică, 1 decembrie 2024, la vot, pentru alegerea senatorilor și deputaților din Parlamentul României, ceea ce a plasat județul pe ultimele trei locuri din România în privința prezenței la vot.

Procentul participării la urne a fost de aproximativ 40,83 %, din cei 375.722 de locuitori cu drept de vot din județ, în fața urnelor ajungând aproape 153.419. Din ei, 141.458 au fost pe listele permanente, 9.665 pe liste suplimentare în timp ce 2.296 botoșăneni au votat la urnele mobile.

La Botoșani cea mai mare parte a votanților s-au prezentat în mediul rural, unde nu mai puțin de 84.401 au ajuns la vot, în timp ce în mediul urban au ajuns la vot în jur de 69.018.

Majoritatea celor care au votat au peste 45 de ani iar numărul femeilor care au fost la vot l-a depășit pe cel al bărbaților.

STOP vot – alegeri parlamentare 2024: Ora 21.00 – în țară

Publicitate

În schimb, 52,33 % dintre cetăţenii cu drept de vot din România s-au prezentat la urne astăzi, duminică, până la ora 21.00, potrivit informaţiilor de pe site-ul AEP.

Duminică, nu mai puțin de 9.423.565 de români au votat la alegerile parlamentare, pentru a-şi alege viitorii deputaţi şi senatori.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale prezenţa de 50% fost depăşită aproximativ la ora 20.00.

La alegerile parlamentare, şi-au exprimat votul 5.547.510 de cetăţeni români din mediul urban şi 3.876.055 din mediul rural.

Pe listele permanente sunt înscrişi 18.008.555 de români. Cei mai mulţi votanţi se încadrează în jurul vârstei de 45-64 de ani, urmaţi de cei cu vâste de peste 65 de ani. Cea mai slabă prezenţă la vot se înregistrează în rândul celor de 18-24 ani, urmaţi de categoriile de vârstă 25-34 de ani şi 35-44 de ani.

Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri parlamentare 2024: Două dosare penale întocmite astăzi la Botoșani

Publicat

Publicitate

Datele centralizate la nivelul Comandamentului Operațional al județului Botoșani, care monitorizează și coordonează misiunile desfășurate de structurile MAI în context electoral în județ, arată că până la acest moment nu s-au produs incidente care să afecteze procesul de vot.

De la începerea votării au fost primite 12 sesizări cu privire la săvârșirea unor contravenții sau infracțiuni în legătură cu alegerile parlamentare, dintre care 8 nu s-au confirmat, două sunt în curs de verificare, în două cazuri au fost întocmite dosare penale, iar într-un caz a fost aplicată o sancțiune contravențională.

Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani a fost sesizat cu privire la faptul că la o secție de votare din municipiul Botoșani, o persoană ar fi fotografiat buletinul de vot; în zona de protecție a unei secții de votare din Gorbănești, o persoană sfătuiește alegătorii cu cine să voteze și alte persoane ar fi continuat propaganda electorală.

“Precizăm faptul că ieri 30 noiembrie și astăzi, 1 decembrie,  Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor  a eliberat  278 de cărți de identitate și cărți de identitate provizorii”, a transmis Centrul de Comunicare Județean Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Unde vezi ESTIMĂRILE și rezultatele la televizor: Ce televiziuni dau EXIT-POLL la alegerile parlamentare

Publicat

Publicitate

La finalul serii de 1 decembrie, după închiderea urnelor, câteva posturi de televiziune vor prezenta rezultatele sondajelor realizate de CURS și ARA, relatează alba24.ro.

Biroul Electoral Central a acreditat în acest an patru instituții de sondare pentru a realiza sondaje exit-poll, însă doar două dintre ele vor afișa rezultatele votului de astăzi, 1 decembrie, în ceea ce privește alegerile parlamentare, respectiv CURS și ARA.

Celelalte două instituții, care au participat la alegerile prezidențiale ( Avangarde și CIRA) au decis să nu facă exit-poll-uri pentru aceste alegeri.

Ce televiziuni prezintă rezultate exit-poll în seara asta

Rezultatele exit-poll în urma alegerilor parlamentare vor putea fi urmările în direct pe Digi24, la ora 21.00. Imediat după închiderea secțiilor vor fi anunțate primele rezultate exit-poll. Digi 24 va difuza exit-poll realizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS”, potrivit Digi24.ro.

De asemenea, rezultatele alegerilor din 1 decembrie vor fi redate în direct pe Antena 3 CNN și ProTv, începând cu ora 21:00.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending