Connect with us

Economie

Gospodari fără pereche la Nicșeni. Urmaşii dorobanţilor din Războiul de Independenţă fac bani frumoși din legumicultură

Publicat

Publicitate

În satul Dorobanţi, judeţul Botoşani, se află unul dintre cele mai fascinante bazine legumicole din Moldova. Urmaşii dorobanţilor care au luptat în Războiul de Independenţă se ocupă de creşterea legumelor din tată-n fiu şi spun că au sacrificat cantitatea în favoarea calităţii, relatează adevărul.ro.

În comuna Nicşeni, la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Botoşani, se află satul Dorobanţi. Oricine intră în aceste cătun nu poate să nu observe abundenţa solariilor. S-ar putea spune că sunt mai multe solarii decât case.

Pentru oamenii din Dorobanţi creşterea legumelor reprezintă însăşi supravieţuirea dar şi o pasiune care-i ţine legaţi, de generaţii întregi, de brazdă. În pieţele din judeţul Botoşani, legumele crescute de oamenii din Dorobanţi sunt cele mai căutate, sătenii ajungând să aibă abonaţi an de an, la roşii, castraveţi, ardei sau cartofi.

Dincolo de legumicultură, la Dorobanţi există şi o mândrie locală aparte, care-i face pe oameni să păstreze moştenirea strămoşilor, mai ales că majoritatea sunt urmaşi ai celebrilor ”curcani” moldoveni care au impresionat cu vitejia lor în Războiul de Indepedenţă din anul 1877, mai scrie adevărul.ro.

Urmaşii dorobanţilor, de la Plevna, la legumicultură 

Numele satului Dorobanţi vine chiar de la soldaţii de infanterie cunoscuţi drept dorobanţi.  Atestaţi în oştile principatelor încă din secolul al XVII-lea, dorobanţii erau trupe formate mai ales din ţărani, chemaţi sub arme o săptămână pe lună, în restul timpului fiind lăsaţi să se ocupe de muncile câmpului.

Publicitate

Dorobanţii moldoveni şi-au creat un renume în timpul Războiului ruso-turc din 1876-1878, cunoscut în istoriografia românească drept Războiul de Independenţă.

În aceea perioadă mulţi localnici din Nicşeni au ajuns să servească în trupele de dorobanţi, porecliţi drept „curcani” după pana de curcan purtată la căciulile voluminoase, asemănătoare cuşmelor ţărăneşti.

Aşa cum arată şi monumentul din comuna Nicşeni, „curcanii” din această zonă s-au distins în cele mai grele bătălii ale Războiului de Independenţă.

Localnicii mai în vârstă sunt mândrii de străbunicii lor.  „Sunt care s-au bătut la Plevna. Le ziceau aşa în glumă «curcani», dar când i-au văzut ce pot face la bătălie, nu i-a mai venit nimănui să râdă”, spune un localnic.

După Primul Război Mondial, acolo unde ţăranii din Nicşeni s-au distins din nou pe câmpul de luptă, sătenii au fost împroprietăriţi. „Curcanii” din Dorobanţi începeau o nouă aventură, de această dată cu legumicultura, transformând această ocupaţie într-un adevărat brand, renumit, ce puţin, în tot judeţul.  „Este o tradiţie care a fost menţinută şi dezvoltată. În momentul de faţă este un bazin legumicol de mare valoare”, spune Claudiu Bulboacă, primarul din Dorobanţi, pentru adevărul.ro.

Ţara solariilor şi a câmpurilor pline cu legume

Dorobanţiul, este aproape fără nicio exagerare, o adevărată Matca din nordul Moldovei. De la un capăt în celălalt al satului, aproape că nu există casă fără măcar un solar, plus familie fără câteva hectare în câmp cultivate cu legume. Este o adevărată ţară a solariilor şi a legumelor.

Câmpurile sunt pline de cartofi, vinete, conopidă sau pepeni. În solarii se cresc roşii, ardei, castraveţi, de toate soiurile.

Deşi multe sate sunt aproape goale din cauza numărului mare de tineri plecaţi în străinătate pentru a-şi găsi un rost şi a scăpa de sărăcie, la Dorobanţi oamenii par legaţi de glie. Şi totul datorită pasiunii pentru legumicultură dar şi a unei datorii faţă de înaintaşi pentru a menţine tradiţia.

Liviu Cotruţă are peste 40 de ani şi a făcut legumicultură de când se ştie. Tatăl, bunicul şi înaintaşii săi au cultivat legume. Nici nu se gândeşte să facă altceva sau să rupă această genealogie de legumicultori.

„Noi avem tradiţie în legumicultură. O practicăm din tată-n fiu. Şi bunicul meu s-a ocupat cu aşa ceva. Este vorba despre pasiune şi tradiţie”, spune săteanul, citat de adevărul.ro.

La fel face şi Florin Damian. Era copil când a început să lucreze pe câmpurile de legume. Mai apoi s-a căsătorit şi a reuşit să-şi facă propriul solar şi propriile culturi. Le lucrează împreună cu familia.  „Aici am crescut. De mic copil am fost implicat în agricultură. De când m-am căsătorit am făcut o afacere de familie, am implicat chiar şi copiii.  Suntem cinci membrii care lucrăm la legumele în câmp dar şi la cele la solar. Avem cartofi, roşii, pepeni, vinete, de toate. Suntem cinci membrii ai familiei care lucrăm în legumicultură. Din luna ianuarie şi până în luna decembrie, asta facem. Este o muncă colosală dar asta este moştenirea înaintaşilor noştrii şi este pâinea noastră. Am moştenit de la părinţi pasiunea,  care au fost agricultori din tată-n fiu”, spune Florin Damian.

Fiica lui Florin, Beatrice, o tânără de 24 de ani, a ajuns deja să continue afacerea legumicolă a familiei. Într-un sat cu numai 1.200 de locuitori, însă, aşa cum arată autorităţile locale sunt peste 20 de hectare cultivate, în câmp, cu legume, la care se adaugă aproape 10 hectare în solarii.  „Au rămas acasă, la pământul lor, să-l muncească. Şi pe lângă familiile care lucrează acolo sunt şi oameni care lucrează zilieri. Bunăstarea asta se propagă. Se munceşte mult”, spune primarul localităţii.

Cantitate sacrificată în favoarea calităţii

Sătenii din Dorobanţi au ajuns să producă puţin dar bun, spun autorităţile locale dar şi legumicultorii. Şi asta pentru a evita să folosească stimulentele de creştere ale legumelor, pesticidele sau alţi compuşi chimici.  „La noi primează calitatea, nu cantitatea. De aceea avem soiuri diferite de alţi producători.”, spune convins, Liviu Cotruţă.

La rândul său, Florin Damian, este convins că legumele produse de el şi de consătenii săi sunt cele mai bune de pe piaţă, mai ales că sunt crescute natural.  „Pot să spun cu mâna pe inimă că produsele din Dorobanţi sunt superioare calitativ tuturor legumelor care sunt în piaţă la ora actuală. Noi nu folosim îngrăşăminte chimice, folosim gunoi de grajd, evităm intervenţia chimică. Noi nu suntem producători de en-gros. Noi ne vindem marfa la tarabă, iar familiile noastre mănâncă şi ele din marfa aceea. Deci nu ne otrăvim singuri”, spune legumicultorul botoşănean pentru adevărul.ro.

Autorităţile locale spun că pe lângă evitarea pesticidelor, localnicii au ajuns, datorită experienţei, să folosească seminţele cele mai bune dar şi o combinaţie de metode moderne cu tehnici tradiţionale.  „Legumicultorii şi-au selectat deja seminţele, şi-au selectat soiurile, fac producţie premium, nu fac cantităţi extraordinare dar sunt nişte produse foarte bune şi la mare căutare. Evită pesticidele, folosesc tot felul de tehnologii, lucrează cu bondari, agricultură modernă şi în zona de bio”, spune edilul din Nicşeni.

Unii folosesc soiuri autohtone, alţii în schimb hibrizi performanţi. „Folosim doar seminţe tip hibrid cumpărate din Olanda şi Israel”, spune Florin Damian.

„Noi compensăm prin muncă”

Cea mai mare problemă a legumicultorilor din Dorobanţi este însă lipsa apei. Zilnic, sunt nevoiţi să meargă cu cisternele la un iaz comunal şi să aducă apă pentru a uda culturile. „Cărăm apă cu tractoarele din iaz, este singura sursă accesibilă de apă. Din cauza secetei, dacă nu am avea apă, am fost pierduţi”, spune unul dintre legumicultori.  În plus, clima din nordul Moldovei este mai rece decât cea din sudul ţării, o regiune renumită pentru legumicultură. Cu toate acestea, spun moldovenii de la Dorobanţi, ei compensează prin muncă mai multă.

„Pentru cei din sud, clima lor îi avantajează foarte mult. Dacă la noi sunt 5 grade, la ei sunt 12 grade, ceea ce pentru agricultură poate face diferenţa. Noi însă compensăm prin muncă. Pentru a produce răsadul, noi pornim cu trei-patru săptămâni înaintea lor. Cuvântul vacanţă este străin pentru agricultorul de la Dorobanţi.  Plantele sunt ca nişte copii de care trebuie să aibă grijă zi de zi”, spune Florin Damian.

Un brand legumicol din nordul Moldovei

A durat mai bine de trei decenii pentru ca bazinul legumicol al Dorobanţiului să ajungă la rezultate de top, spun localnicii. Toţi au început cu legume în câmp, apoi cu solarii de mici dimensiuni, făcute din te miri ce. Apoi au investit totul pentru a se dezvolta, de la an la an, până la tehnologii şi plante premium.

Viorel Boariu este legumicultor de peste 20 de ani şi a văzut toată această transformare. „Este costisitor, îţi trebuie finanţare, seminţe bune, să ştii câtă apă au nevoie, ce temperatură trebuie să fie. Este şi asta o ştiinţă care se deprinde în timp”, spune săteanul.  Astăzi, legumele de la Dorobanţi au devenit un adevărat brand. Legumicultorii au clienţi abonaţi de ani de zile şi care-i aşteaptă în pieţele judeţului. „Noi avem, la piaţă, clienţii noştrii, care-i păstrăm an de an şi tocmai fiindcă  la noi primează calitatea, nu cantitatea”, adaugă Liviu Cotruţă.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: Adevărul.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Sâmbătă și duminică: COD GALBEN de caniculă, la Botoșani

Publicat

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie a emis si un cod galben de temperaturi deosebit de ridicate și discomfort termic, valabil pentru județul Botoșani, sâmbătă și duminică, între orele 12:00 – 21:00.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 30 și 36 de grade, iar disconfortul termic va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Pentru a trece cu bine de această perioadă, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri:

efectuaţi deplasări în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul;
evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;
purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
evitaţi băuturile ce conţin alcool, cofeină sau zahăr;
consumaţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe sau ceaiuri;
mâncaţi fructe şi legume şi evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi;
păstraţi legătura cu persoanele în vârstă din familia dumneavoastră, interesați-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă la nevoie;
nu lăsaţi copiii / animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.
Evitaţi creşterea temperaturii, având grijă să:

limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură;
menţineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis;
scădeţi temperatura, având grijă să aerisiţi dimineaţa devreme sau seara târziu;
reglaţi aerul condiţionat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
Pentru a preveni incendiile în perioada caniculei, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor;
nu utilizați focul deschis în zonele cu vegetație uscată, la distanțe mici față de locurile cu pericol de explozie sau față de materiale combustibile, fără a-l supraveghea și asigura prin măsuri corespunzătoare;
nu expuneți la soare sau în zone supraîncălzite recipiente sau rezervoare ce conțin lichide inflamabile sau gaze sub presiune;
pregătiți hrana prin utilizarea focului deschis doar în locurile special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți;
nu aruncați țigările nestinse în apropierea vegetației uscate;
nu lăsați copiii nesupravegheați, cu mijloace ce pot produce aprinderea (chibrituri, brichete etc.).
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Ce este „Popcorn Brain”, modul în care rețelele sociale distrug răbdarea și capacitatea de concentrare

Publicat

Publicitate

Ce este „Popcorn Brain”, modul în care rețelele sociale distrug răbdarea și capacitatea de concentrare. Majoritatea oamenilor nu pot lăsa telefonul din mână fără a avea o situație de disconfort. Disconfortul este și mai acut, dacă îl uiți acasă, relatează alba24.ro

Potrivit dicționarului Cambridge, termenul definește o condiție psihologică în care o persoană nu își poate menține mintea și atenția fixate asupra a ceva pentru o perioadă mai lungă, despre care se crede că este cauzată de petrecerea prea mult timp pe rețelele de socializare.

Termenul a fost inventat inițial de David M. Levy, doctor în filosofie și informatician la Universitatea din Washington, potrivit unui articol publicat de Clinica Mayo, scrie G4Media, într-un articol dedicat acestui fenomen.

El l-a descris ca fiind „atât de dependent de multitasking-ul electronic încât viața offline, cu ritm mai lent, nu prezintă niciun interes”.

Adolescenții obsedați de rețelele sociale și angajații obsedați de e-mailuri nu sunt singurii afectați.

Clinica Mayo sugerează un test simplu: „Dacă nu sunteți sigur dacă experimentați «popcorn brain», faceți propriul experiment. Puneți telefonul într-o altă cameră și țineți evidența de câte ori simțiți nevoia să mergeți să-l luați. Incomod, nu-i așa?”

Publicitate

Un studiu citat de New York Post a constatat că 62,3% din populația globală utilizează rețelele de socializare, utilizarea medie zilnică în 2024 fiind de 2 ore și 23 de minute. Acest lucru arată amploarea fenomenului la nivel global.

Această tendință este susținută de cercetări care evidențiază modul în care tehnologia modernă influențează negativ capacitatea noastră de a ne concentra și de a tolera amânarea dorințelor.

Platformele digitale, precum TikTok sau YouTube Shorts, oferă conținut rapid și captivant, antrenând creierul să caute stimulare constantă.

Acest tip de conținut, adesea denumit „sludge content”, combină videoclipuri principale cu elemente vizuale secundare pentru a menține atenția utilizatorilor, ceea ce poate duce la o scădere a capacității de concentrare și la o toleranță redusă la plictiseală.

Obiceiul de a jongla între mai multe sarcini digitale simultan, cunoscut sub numele de „atenție parțială continuă”, afectează negativ memoria de lucru și flexibilitatea cognitivă. Aceasta duce la dificultăți în menținerea atenției și la o capacitate redusă de a face față frustrărilor, contribuind la o pierdere generală a răbdării.

Ce este „Popcorn Brain”: Efectele dispozitivelor digitale asupra sănătății mintale

Studiile arată că notificările frecvente de pe dispozitivele digitale pot fragmenta atenția și pot duce la o stare de supra-stimulare, cunoscută sub numele de „popcorn brain”. Aceasta se manifestă prin dificultăți de concentrare, iritabilitate și o nevoie constantă de stimulare digitală.

Expunerea prelungită la supra-stimulare digitală poate avea efecte negative asupra sănătății mintale, inclusiv creșterea nivelului de stres și anxietate. De asemenea, poate afecta capacitatea de a lua decizii și de a menține relații sociale sănătoase.

Specialiștii de la MedLife vorbesc despre „nomofobie”, adică despre teama de a nu avea un telefon mobil, de asemenea un simptom al „popcorn brain”.

Semne că ai putea suferi de popcorn brain

  • Dificultate de concentrare pe sarcini care necesită timp și răbdare (citit, conversații lungi, muncă profundă)
  • Nevoia constantă de verificare a telefonului – chiar și fără notificări
  • Iritabilitate sau anxietate atunci când ești deconectat (de ex., fără internet, telefon sau rețea socială)
  • Scăderea capacității de a te bucura de activități simple (o plimbare, gătitul, o carte, o cină liniștită)
  • Senzația că trebuie să faci mai multe lucruri deodată și că „nu ești eficient” dacă te concentrezi doar pe una
  • Tendința de a sări rapid de la o activitate la alta, fără să finalizezi nimic
  • Probleme cu somnul din cauza supra-stimulării creierului, mai ales seara

Soluții pentru combaterea „popcorn brain”

Chiar dacă ai alunecat spre aceste simptome, vestea bună este că sunt soluții. Poți face o serie de lucruri pentru a ameliora efectele „popcorn brain”:

  • Stabilește perioade zilnice de detox digital
  • Stabilește intervale în care să nu folosești deloc ecranele
  • Exersează monotasking-ul (nu te uita la telefon când mănânci)
  • Creează spații de tăcere și plictiseală
  • Închide sau redu notificările de pe telefon și aplicații

Recunoașterea acestei probleme este primul pas către recuperarea capacității de concentrare și redescoperirea plăcerii activităților simple, fără stimulare digitală constantă.

Sursă: G4Media

Citeste mai mult

Cultura

„Angajare de clovn” de Matei Vișniec, săptămâna aceasta la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

Publicitate

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită botoșănenii în acest sfârșit de săptămână, la spectacolele „La Academie” de Alexandra Felseghi și „Angajare de clovn” de Matei Vișniec.

Iubitorii de teatru sunt așteptați sâmbătă, 7 iunie de la ora 1900 la Teatrul „Mihai Eminescu” la spectacolul „La Academie” de Alexandra Felseghi, regizat de Andrei Măjeri. Scenografia spectacolului este semnată de Adrian Balcău, coregrafia de Victoria Bucun, iar sound-design-ul de Adrian Piciorea. Din distribuția spectacolului fac parte: Gina Patrașcu-Zamfirache, Dana Bucătaru, Crenola Muncaciu, Cezar Amitroaei, Ioan Crețescu, Răzvan Amitroaei, Gheorghe Frunză, Sorin Ciofu, Radu Dragoș și elevii Ionuț Crețu, Matei Său.

„La Academie” de Alexandra Felseghi, în regia lui Andrei Măjeri este spectacolul cu care Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani a fost selectat să participe la Festivalul Național de Teatru, ediția XXXIII, 2023.

Spectacolul lui Andrei Măjeri de la teatrul botoșănean, construit pe dramaturgia Alexandrei Felseghi, explorează sensibil, ironic și empatic ruralul românesc, aspirând explicit spre un tip de „teatru popular” (în fapt, asemănător acelui „teatru brut” teoretizat de Peter Brook). Proiectul urmărește aproape metodologic, sprijinindu-se pe formula caragialescă „râsu’-plânsu’”, mutațiile structurale suferite de una dintre cele mai ambigue categorii sociale: țăranul. Cercetarea se face nu doar în raport cu prezentul, ci și cu eternitatea, regizorul dezvoltând imprevizibile registre ironic-metafizice. Un argument suplimentar în favoarea spectacolului ține de evoluția evidentă a unei echipe artistice și de necesara ei revenire în prim plan teatral național. (argumentul curatorilor FNT)

„LA ACADEMIE este prima mea abordare a ceea ce se cheamă «teatru popular», un tribut adus mediului rural românesc, căruia îi aparțin și de la care mă revendic. Am lăsat toți porii deschiși către durerea celor care urlă din spatele unui mare râs, a unor grimase exprimate prin ludic și grotesc. Pociți, sleiți de forțe și adunați de spate, de munci, de abandon și bătrânețe, ei reușesc să-și descrețească frunțile, organizându-și propriile bucurii, imaginându-și libertăți și înșfăcându-și soarta chiar de gât. Ei sunt puternici, mândri și frumoși. Sunt liberi. Spectacolul nostru poate fi receptat ca o comedie pastorală, agrestă, bucolică, câmpenească, rustică sau rurală… Pe scurt, cu țărani. Dar poate fi și, totodată, răsturnat spre o tragedie în desfășurare. Spre un iminent cataclism.” (Andrei Măjeri)

Durata spectacolului: 1 h 50 min. (fără pauză)

Publicitate

Duminică, 8 iunie de la ora 1900 vă invităm la spectacolul „Angajare de clovn” de Matei Vișniec, regia Ion Sapdaru.

E teatru. E circ. E spectacol. E cu adevărat spectaculos. E impresionant. Are emoție și melancolie. E precum o amintire. E o călătorie înapoi în copilărie. E amar, e comic, real, uman, pătrunzător și simplu. Este deopotrivă pentru cei mari și cei mici. Cu clovni, cu magie și acrobație, împletite cu teatru, cu jocul actoricesc, cu conflict și replici inteligente, cu poveste și puterea cuvântului pe scenă, un spectacol pentru suflet, pentru bucuria amintirii și pentru melancolia prezentului.

„Angajare de clovn” este ultima piesã scrisã în România de Matei Vișniec, în 1986, înainte de emigrarea dramaturgului la Paris. Cel mai jucat autor român contemporan a primit Premiul UNITER pentru cea mai bunã piesã româneascã în 1991.

Regia, decoruri, coloana sonoră:  Ion Sapdaru

Coregrafia: Victoria  Bucun

Costume:  Alina  Dincă

Distribuţia: Bogdan Muncaciu, Dragoş  Radu, Răzvan Amitroaei, Volin  Costin, Cezar Amitroaei

 

Biletele se găsesc la Agenția teatrală din Teatrul „Mihai Eminescu”, intrarea din strada Cuza Vodă.

Preț bilet – 𝟰𝟬 𝗹𝗲𝗶 – balcon; 𝟱𝟬 𝗹𝗲𝗶 – stal; 𝟲𝟬 𝗹𝗲𝗶 – lojă

Preț bilet elevi – 2𝟬 𝗹𝗲𝗶 ; pensionari – 25 lei

Tel. 0735.779.821 ▪marți-vineri: 10°°-18°° ▪ sâmbătă, duminică: 13°°-19°°
𝒃𝙞𝒍𝙚𝒕𝙚 𝙤𝒏𝙡𝒊𝙣𝒆 https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

Citeste mai mult

Eveniment

Cum să scăpăm teferi de canicula începutului de vară. Sfaturile medicilor pentru a scăpa de disconfort

Publicat

Publicitate

După ploi abundente, România este lovită de un val de temperaturi tropicale iar canicula ne poate afecta grav sănătatea, spun medicii. Specialiștii ne învață cum să ne protejăm în timpul căldurilor extreme, scrie ADEVARUL.

Luna iunie vine cu temperaturi extrem de ridicate. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), sunt anunțate pentru toată luna temperaturi mai ridicate decât cele specifice perioadei, în cea mai mare parte a țării. Sunt zile în care temperaturile vor ajunge și la 37 de grade Celsius. În aceste condiții, mai ales copii, bătrânii și persoanele cu afecțiuni cronice pot avea probleme destul de serioase, dacă nu iau măsuri. Nici celelalte categorii ale populației nu sunt ferite de potențiale neplăceri cauzate de căldură, iar medicii oferă câteva sfaturi utile pentru a depăși cu bine canicula.

Orele la care să nu ieșim din casă și temperatura optimă a camerei

Corneliu Saradan este medic cu o vastă experiență în cadrul Direcției de Sănătate Publică Botoșani, activând în zona de prevenție. Acesta spune că temperaturile caniculare ne pot da serioase bătăi de cap dacă nu ne protejăm corespunzător. În primul rând, spune medicul botoșănean, ideal ar fi limităm deplasările între orele 11.00 și 18.00, atunci când radiațiile solare au efect maxim și ne pot afecta într-o mutidudine de moduri. În acest interval se recomandă ca bebelușii, copiii mici, femeile însărcinate, vârstnicii, dar și persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare sau psihice să evite părăsirea domiciliului. Și temperatura camerei este importantă.

„Este ideal să nu existe o diferență mai mare de cinci grade între temperatura de afară și cea din cameră. Și asta fiindcă se poate produce un dezechilibru termic atunci când ieșim afară. Trebuie să avem grijă cu aerul condiționat. Puteți face în schimb dușuri sau băi răcoritoare, dar nu cu apă rece, pentru că provocăm un răspuns total opus al organismului. Cu apă călduță”, spune Corneliu Saradan. Nu în ultimul rând, spun specialiștii, trebuie să scăpăm de aerul cald din casă. Este recomandată activarea hotei din bucătărie pentru a scoate aerul cald, dar și a ventilatorului din baie pentru a scoate aburul atunci când facem baie. Nu trebuie să uităm să închidem electrocasnicele sau corpurile de iluminat care stau deschise inutil.

Haine din materiale naturale

Publicitate

Dacă trebuie să ieșim afară, trebuie să evităm expunerea îndelungată la soare în spațiu deschis. În plus, este nevoie de o atenție sporită la hainele pe care le purtăm. Nu trebuie să lipsească pălăria de vară, cu boruri largi, pentru a ne proteja fața. „Este indicat să purtăm haine de culoare albă sau în culori deschise. În niciun caz haine de culoare negră fiindcă absorb complet lumina solară și o transformă parțial în căldură. De asemenea, hainele trebuie să fie din fibre naturale, precum inul sau bumbacul, cunoscute pentru capacitatea lor de a absorbi transpirația”, adaugă medicul botoșănean. Este indicat să nu umblăm cu zone ale corpului expuse direct soarelui. De exemplu, este de preferat o cămașă de in subțire decât un maieu.

Citește și: Lipsa de precipitaţii şi temperaturile ridicate ar putea afecta culturile agricole din Mehedinţi
La fiecare un sfert de oră câte un pahar de apă
Și dacă tot am ieșit afară, pe lângă ținuta recomandată, este nevoie neapărat de hidratare. „Trebuie să bem apă, aproximativ doi litri pe zi. Sau dacă este foarte cald, să bem un pahar cu apă la fiecare sfert de oră. Nu trebuie să așteptăm să ni se facă sete. Atunci când ne este sete, suntem deja deshidratați”, spune Corneliu Saradan. Eventual, putem să bem sucuri naturale. De evitat sunt băuturile carbogazoase, băuturile dulci, cafeaua și băuturile alcoolice. „Cafeaua are efect diuretic iar băuturile carbogazoase trebuie evitate. Alcoolul, la fel, este diuretic, duce la deshidratare și o supraîncălzire a organismului”, adaugă Saradan.

Multe fructe și legume

Pe lângă hidratare, trebuie să avem grijă și la alimentație. Medicii recomandă în special fructele și legumele. Mai ales fructele zemoase. „Sunt bogate în apă. Au vitamina C și electroliți. Pepenele verde este excelent în această perioadă”, spune medicul. Fasolea albă, spanacul, caisele, avocado și bananele sunt câteva dintre fructele și legumele bogate în electroliți. Mamele care alăptează au nevoie de precauții suplimentare. Este indicat să se hidrateze corespunzător, să facă o baie pe zi copilului, cu apă la temperatura camerei, obligatoriu seara înainte de culcare.

Canicula este mortală

Dacă nu ne protejăm de căldura excesivă, nu ne hidratăm și nu ne alimentăm corect, canicula ne poate face probleme serioase. În anul 2022, căldurile excesive au ucis peste 60.000 de europeni, spune „The Guardian”. Cei mai afectați au fost cardiacii, hipertensivii dar și cei care suferă de probleme renale și pulmonare. Cea mai comună afectare a organismului produsă de caniculă este insolația. Se caracterizează prin dureri de cap, slăbiciuni, amețeli, greață, vărsături, sete excesivă.

Medicii recomandă să ne ducem la umbră, dacă avem simptome de acest fel, și să punem un prosop umed în zona capului, pentru a ne răcori. Trebuie să ne hidratăm imediat și eventual să luăm săruri de rehidratare. Dacă prezentăm piele umedă și fierbinte (fără transpirație), stări de confuzie, convulsii sau leșin trebuie neapărat anunțate serviciile de urgență.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending