Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ginsengul românesc: Cătina, una dintre cele mai bogate surse naturale de vitamina C

Publicat

Publicitate

Cunoscută și ca ginsengul românesc, cătina este considerată regina imunităţii, fiind foarte bogată în vitamina C, un puternic agent antioxidant care ajută organismul împotriva multor boli grave, relatează ADEVĂRUL. Cătina se găsește din abundență pe dealurile de la Curbura Carpaților, în județul Buzău, iar oamenii acestor locuri știu din străbuni cât de bune sunt pentru sănătate bobițele portocalii. Cătina a fost folosită de secole în medicina tradițională și are numeroase beneficii pentru sănătate, generate de conținutul său bogat de nutrienți și substanțe active.

Cei care i-au depistat proprietățile, în special aceea de a grăbi vindecarea și cicatrizarea rănilor, au fost tracii, hinduşii, grecii, chinezii, mongolii, apoi celţii şi slavii. Cătina conţine de zece ori mai multă vitamina C decât citricele sau măceşele.

Specialiștii în horticultură susțin că fructele de pădure, categorie care include și cătina, sunt o permanentă sursă de energie oferită organismului, printr-o serie de beneficii sub formă de vitamine, minerale şi diverşi compuşi organici. Licopenul, carotenul, biotina, vitaminele sunt câteva dintre substanţele produse de aceste fructe și de care organismul uman are mare nevoie. Cătina este una dintre cele mai bogate surse naturale de vitamina C, conținând de aproximativ 15 ori mai multă vitamină decât portocalele.

Publicitate
Potrivit cercetătorului în horticultură Costel Vânătoru, „flora noastră spontană este plină de plante medicinale, fructe de pădure, pe care le putem recolta acum şi pot să contribuie la menţinerea sănătăţii noastre“. Organismul are nevoie de vitaminele, sărurile minerale şi nutrienţii din cătină pe care natura ni le oferă.
image

În toate manualele de specialitate, cătina este prezentată ca o plantă cu numeroase beneficii pentru sănătate, fiind un puternic aliat al sistemului imunitar. Fructele de cătină sunt bogate în vitamina C, antioxidanți, vitaminele A, B, E, K, fosfor, potasiu, magneziu, fier, betacaroten și aminoacizi esențiali.

„Cătina este foarte bună pentru că are în compoziția sa foarte multă vitamina C, are de asemenea mult caroten. Este o plantă foarte bună pentru menţinerea imunităţii. Aceste plante medicinale sunt recomandate fie pentru a fi folosite în starea lor naturală, fie pentru a fi conservate pentru iarnă“, spune cercetătorul buzoian Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău.

Arbuștii de cătină învăluie dealurile de la Vulcanii Noroioși

Cătina face parte din flora sălbatică răspândită în zona colinară a județului Buzău, pe versanții din Subcarpații de Curbură. Dealurile de pe raza comunelor Scorțoasa și Berca, unde se găsesc vestiții Vulcani Noroioși, sunt pline de tufe de cătină care cresc spontan pe suprafețe întinse și rodesc toamna.

Publicitate
image

Fructele acestui arbust au fost din vechi timpuri sursă de materie primă pentru ceaiuri, sucuri și gemuri din poamele mici și portocalii, cunoscute pentru aroma lor inconfundabilă și gustul acru dat de concentrația ridicată de vitamina C.

Ceaiurile și tincturile din cătină sunt și în zilele noastre nelipsite din gospodăriile bătrânilor, care spun că au avut suficiente ocazii de-a lungul vremii să-și convingă propriul corp de calitățile terapeutice ale acestor fructe pe care le culeg din sălbăticie, în fiecare toamnă.

„Eu gripă nu am avut niciodată, credeți-mă. Toată lumea am văzut că răcește în jurul meu, copii, oameni mari. Am și eu nepoți acasă și îi văd cu nasurile înfundate, cum tușesc. Eu nu răcesc și vă spun că aceste fructe de pădure mă ajută la sănătate. Toamna, acum, iau câte 12 boabe din astea de cătină care pentru mine sunt cel mai bun medicament natural“, spune Stana Oprea, o vârstnică din comuna buzoiană Scorțoasa.

Publicitate

Cu îndemânare, la cules

Culegători de cătină sunt foarte mulți în comunitățile din jurul Vulcanilor Noroioși. Ei cunosc foarte bine tehnicile de recoltare, astfel că o persoană poate culege până la zece kilograme de fructe pe zi, fără să se rănească la mâini sau să strice fructele. Ca să obțină boabe de cătină de calitate, curate și ferme, este recomandată culegerea la mână, direct de pe arbust.

Recoltarea se poate face însă și cu tot cu rămurele, deoarece această tufă are o incredibilă putere de regenerare, astfel încât în următorul an va avea şi mai multe crengi.

Sursa: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședinte AUR Botoșani, își anunță viziunea pentru o Românie puternică: „Este timpul să acționăm!”

Publicat

Publicitate

Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședinte al AUR Botoșani și candidat la Senatul României, a făcut recent o vizită în piața din Dragalina și orașul Dorohoi, unde a discutat cu cetățenii despre #PlanulSimion și viziunea AUR.

În cadrul întâlnirilor, Silegeanu a subliniat importanța responsabilității personale, citând-o pe Elisabeth Kubler-Ross: “Cred că noi suntem singurii responsabili de alegerile noastre şi trebuie să acceptăm consecinţele fiecărei fapte, fiecărui cuvânt şi gând de-a lungul întregii noastre vieţi.”

 

Publicitate

Adresându-se botoșănenilor, Silegeanu a subliniat că AUR se află în mijlocul unei campanii de reconstrucție și transformare a României într-o țară respectată de Uniunea Europeană. El a evidențiat planurile economice și culturale ale partidului, atât pe plan intern, cât și extern, menționând măsuri de dezvoltare reale pentru fiecare român.

 

„Este timpul să recunoaștem realitatea: țara noastră a fost afectată de politici care au vândut resursele noastre și au subminat potențialul de dezvoltare, din dorința unor lideri de a-și servi doar interesele personale și de partid,” a declarat Silegeanu. El a făcut apel la cetățeni să devină patrioți adevărați și să se alăture luptei pentru o Românie mai bună.

Publicitate

 

Silegeanu a reafirmat angajamentul AUR față de valorile tradiționale și principiile românești autentice, subliniind că este momentul să acționăm pentru viitorul țării și al familiilor noastre. „Partidul AUR este angajat în susținerea valorilor tradiționale și a principiilor românești autentice,” a concluzionat el.

 

Publicitate

Această declarație vine într-o perioadă crucială pentru AUR, care își propune să aducă o schimbare semnificativă în peisajul politic românesc, prin promovarea unei viziuni clare și determinante pentru viitorul României. CMF 11240014

Citeste mai mult

Eveniment

Atelier de pictură icoane pe sticlă la Centrul educațional al Protopopiatului Dorohoi

Publicat

Publicitate

În dimineața zilei de 16 noiembrie, în cadrul Centrului educațional al Protopopiatului Dorohoi s-a desfășurat un atelier de pictură icoane pe sticlă. 

Desfășurat la inițiativa și prin implicarea părintelui protopop, Ionuț-Ștefan Apetrei, activitatea a reunit 25 de copiii din zona municipiului Dorohoi, care, sub coordonarea voluntarelor Evelina Mihalache și Alexandra Damian, studente la Iași și membre ale ASCOR Iași, au fost inițiați în tainele picturii pe sticlă. Urmând pașii necesari, copiii au avut de realizat câte o icoană după chipurile Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României și ale Sfântului Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, sărbătoriți în perioada următoare, timp în care au făcut cunoștință cu viața și personalitatea acestora, prin dialog și jocuri de cunoaștere. Icoanele realizate de copii vor fi cuprinse într-o expoziție prezentată cu ocazia tradiționalului Concert de colinde, organizat de Protopopiatului Dorohoi în luna decembrie 2024.

Alături de atelierele de scriere creativă (poezii, scrisori, povești), teatru (scenetă de Crăciun) și muzică (colinde), experiența picturii icoanelor pe sticlă se înscrie în rândul activităților pe care Centrul educațional al Protopopiatului Dorohoi le organizează în perioada 5 noiembrie – 12 decembrie pentru copiii din zona municipiului Dorohoi și a localităților limitrofe.

Publicitate

Activitățile vor continua și săptămâna viitoare (18 – 25 noiembrie), după următorul program:

  • Scriere creativă (scrisori, povești, poezii), marți 19 noiembrie, orele 11.00 – 12.30, prof. Munteanu Gabriela;

  • Teatru, joi 21 noiembrie, orele 18.30 – 20.00, prof. Onofrei Anamaria;

    Publicitate
  • Colinde, sâmbătă, 23 noiembrie, orele 10.00 – 12.00, prof. Sarafim Răzvan.

Citeste mai mult

Eveniment

Rămăşiţe umane din preistorie, descoperite pe un şantier din Iași

Publicat

Publicitate

Rămăşiţe umane şi vestigii arheologice datând din preistorie au fost descoperite în timpul lucrărilor la şantierul Spitalului Regional de Oncologie (SRU) Iaşi.

Directorul Agenţiei de Dezvoltare a Infrastructurii pentru Sănătate (ANDIS), Adrian Popa, afirmă, prin intermediul unei postări pe reţele de socializare, că în cadrul cercetărilor arheologice de pe amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgenţă din Iaşi, cercetătorii Institutului de Arheologie al Academiei Române, filiala Iaşi, au descoperit mai multe complexe datând din preistorie.

Conform sursei citate, echipa Institutului de Arheologie, condusă de dr. Măriuca Vornicu, a reuşit să atribuie vestigiile, pe baza resturilor ceramice descoperite în timpul săpăturilor arheologice, culturii arheologice Horodiştea-Erbiceni, dată la circa 3.500 î.Hr.

Publicitate

„Această cultură arheologică reprezintă o legătură importantă între sfârşitul culturii Cucuteni (Eneolitic) şi începutul Epocii Bronzului. În acea perioadă au avut loc schimbări sociale importante în întreaga Europă şi, de asemenea, în regiunea carpatică, prin afluxul de populaţii venite din zonele nord pontice, aflux care a remodelat harta genetică a acestei părţi din Lumea Veche. De remarcat sunt gropile care, conform estimărilor iniţiale, pot fi interpretate ca monumente funerare, conţinând rămăşiţele a cel puţin 14 indivizi. Cel puţin o parte dintre morminte sunt înmormântări secundare. După terminarea cercetărilor arheologice, resturile umane din gropile descoperite urmează să fie examinate în ceea ce priveşte modul lor de viaţă, cauza morţii şi bolile lor patologie, folosind metode moderne de cercetare ştiinţifică, analize ADN, analize izotopice, examinări antropologice”, menţionează Adrian Popa, în postarea pe Facebook.

Contactat telefonic, directorul ANDIS a declarat, pentru AGERPRES, că descoperirile arheologice nu vor afecta continuarea lucrărilor la SRU Iaşi.

„Lucrările nu sunt afectate. Zona este cumva separată. Acolo vor fi împrejmuirea şi pompele de căldură, lucrări care vor fi executate în ultima parte din proiect. Nu afectează fundaţia. Ea poate fi turnată, lucrările la clădire pot fi începute şi se pot desfăşura în paralel. Ce e bine e faptul că descărcările arheologice nu au scos la iveală aşezăminte care ar fi putut stopa lucrările. Deocamdată suntem într-un scenariu optimist”, a explicat ANDIS, Adrian Popa. AGERPRES

Publicitate

 

Sursa foto: Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate/Facebook

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Deputatul PSD Marius Budăi susține că scopul final al „Planului PNL” este ca Iohannis să conducă viitorul guvern al României

Publicat

Publicitate

Deputatul PSD Marius Budăi a scris într-o postare pe rețelele sociale că în spatele  eforturilor PNL de a-l califica pe candidatul lor, Nicolae Ciucă, în finala prezidențială se află „Planul PNL” al cărui scop final este ca Iohannis să conducă viitorul guvern ce se va forma după alegerile parlamentare de la 1 decembrie.

Deputatul social democrat susține că  cei de la PNL speră că dacă Nicolae Ciucă se va califica pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale, va fi votat de toți alegătorii celorlalți candidați necalificați, iar dacă va deveni președinte, îl va numi pe Iohannis premier.

Cum ar fi ca Iohannis să conducă viitorul guvern al României? Acesta e Planul PNL! La fel cum au făcut pentru Iohannis „Legea pentru un singur om”, tot așa vor să facă „un guvern pentru un singur om”, a scris Marius Budăi.

Publicitate

Acest susține că fiecare vot pentru PNL înseamnă de fapt un vot pentru „Guvernul Iohannis”. „Tot ce vedeți că face PNL (…), toate minciunile răspândite de PNL, totul este pentru „Planul Iohannis premier”. Deci țineți minte! Fiecare vot pentru Ciucă și PNL este un vot pentru „Guvernul Iohannis”, mai spus deputatul social-democrat. 

https://www.facebook.com/share/15REECptwJ/?mibextid=WC7FNe

 

Publicitate

CMF11240017

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending