Connect with us

Eveniment

„Gerul Bobotezei” vine cu temperaturi de primăvară anul acesta

Publicat

Nici vorbă de gerul Bobotezei anul acesta, potrivit meteorologilor. Din datele prezentate de romania24.ro, Gerul Bobotezei,vine cu maxime de primăvară, 14 – 15 grade prin unele zone ale țării. Totuși, spre sfârșitul săptămânii temperaturile scad consistent.  

Cât despre ninsori, acestea sunt prezente doar prin zonele montane, dar, în weekend, devin de interes și pentru zona Transilvaniei și nordul Moldovei.

Vă prezentăm prognoza meteo pentru săptămâna 3 – 9 ianuarie 2022

Temperaturi:
– Gerul Bobotezei este istorie în acest an, săptămâna în care sărbătorim Botezul Domnului urmând să fie una cu valori de temperatură mult peste normalul perioadei. Astfel, luni și marți vorbim de temperaturi maxime cuprinse, în cea mai mare parte a țării, între 8 – 10 grade, iar Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei am putea ajunge chiar la temperaturi de 12 – 14 grade. Ajunul Bobotezei, miercuri, aduce temperaturi la nivelul întregii țări între 12 – 14, izolat chiar 15 grade, doar prin zonele montane urmând să vorbim de valori mai mici, spre 8 – 10 grade, cu 6 –7 grade pe creste.

Odată cu ziua de joi vremea intră într-un proces de răcire, care duce maximele doar spre 7 –8 grade în mare parte din țară, excepția urmând să fie Muntenia , Dobrogea, sudul Moldovei, unde ziua de Bobotează vine cu maxime de 12 – 14 grade. În zonele montane vorbim de maxime diurne care vor rămâne negative, –0 spre –2 grade, iar pe creste chiar spre –3, –5 grade.

Weekendul aduce temperaturi din ce în ce mai mici, astfel că doar prin sudul țării (Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei) mai avem parte de valori spre 4 – 5 grade, în timp ce prin Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei vom varia de la 0 spre 1 – 2 grade, posibil valori mai mici mai ales prin zonele depresionare și montane (aici maximele vor fi negative, –2 spre –4 grade, cu –6, –7 grade pe creste).

Precipitații:
– Luni avem parte de ploi prin Crișana, Maramureș, Transilvania, dar, izolat, sunt posibile ploi și prin sudul Moldovei și nordul Dobrogei. În zonale montane predomină lapovița și ninsorile. Tot în zonele montane sunt posibile și cantități de 10 – 15 l/mp.

Pe parcursul zilei de marți avem parte de ploi prin Crișana, Maramureș, Moldova, ploi, lapoviță și ninsori prin zonele montane, precipitații care vor acumula maxim un 3 – 5 l/mp.

Ajunul Bobotezei vine cu ploi prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, iar spre finalul zilei și prin Banat. Ploi care, pe parcursul zilei de joi ajung și prin Oltenia, Transilvania, nordul Moldovei și, la finalul intervalului de prognoză, prin estul Munteniei, Dobrogea, sudul Moldovei. În zonele montane, iar seara și prin Transilvania și Maramureș, vor predomina lapovița și ninsorile. Din nou, cele mai importante cantități le vom avea doar prin zonele montane (7 – 10 l/mp). Pe parcursul nopții de joi spre vineri ploile rămân de interes în estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea, ninsorile prin zonele montane, pentru ca, în restul zilei, precipitațiile să lipsească.

Pe parcursul zilei de sâmbătă va ploua prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, izolat și prin Banat, în timp ce prin zona Meridionalilor și a Carpaților de Curbură vom avea parte de lapoviță și ninsori. Așteptăm cele mai mari cantități prin nordul Munteniei, 7 – 10 l/mp.

Ultima zi a săptămânii aduce precipitații la nivelul întregii țări, și importante cantitativ. Predomină ploile prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, în timp ce prin Transilvania, Maramureș, zonele montane și nordul Moldovei predomină ninsorile, chiar moderat / abundente. În aceste regiuni se vor acumula și 15 – 20 de l/mp.

Vorbim de o săptămână cu destul de puține precipitații, salvată spre finalul ei. Se vor acumula între 10 – 15 l/mp în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor montane, centrului și nordului Munteniei, zone unde se pot acumula și 15 – 20, izolat 25 de l/mp.

Deși am intrat în luna ianuarie și zăpada ar trebui să fie la ordinea zilei, din păcate, nici această primă săptămână din noul an nu aduce mult așteptatele ninsori și prin sudul țării. De fulgi de nea se vor bucura tot cei din zonele montane, izolat cei din Transilvania și nordul Moldovei.

Strat de zăpadă:
– Ca atare, nici stratul de zăpadă nu aduce cine știe ce noutăți. Avem în continuare zăpadă din belșug în zonele montane (pe creste ajungem și la peste 50 – 60 cm), prin Transilvania (3 – 5, izolat 7 cm) dar și prin nordul Moldovei (5 – 7 cm).

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Elicopterul SMURD a fost chemat la Dorohoi pentru a prelua o femeie în stare gravă

Publicat

Medicii dorohoieni au decis să apeleze la transportul aerian în cazul unei paciente care avea nevoie urgentă de ajutor medical de specialitate.

O femeie de 74 de ani se luptă pentru viață după ce a suferit un infarct. Doctorii au decis să o trimită cu elicopterul SMURD la o clinică din județul vecin pentru intervenții de specialitate.

Aeronava sanitară a aterizat pe Stadionul Municipal Dorohoi.

Citeste mai mult

Eveniment

Mai puțin de jumătate din populația României este activă în câmpul muncii

Publicat

Procesul de îmbătrânire se accentuează în România. Mai puțin de jumătate dintre români sunt activi în câmpul muncii și produc pentru a susține întreg sistemul, informează alba24.ro

Este o tendință care se va accentua în anii care urmează, avertizează economiștii.

Dintr-un total de aproape 19 milioane de oameni, 10,8 sunt inactivi în câmpul muncii, 39,5% dintre ei sunt pensionari și beneficiari de ajutor social, iar 32%, elevi și studenți.

Cele mai recente cifre oferite de Institutul Național de Statistică ne arată că populația activă a țării noastre este de aproape 8,2 milioane de persoane.

Citeste mai mult

Eveniment

Două incendii la Crasnaleuca și Flămânzi, în ultimele 24 de ore. Pompierii fac din nou apel la responsabilitate

Publicat

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.

În ultimele ore, aceștia au acționat pentru stingerea a două incendii și acordarea primului ajutor și transportul la spital a unui număr de zece de persoane care aveau probleme medicale.

La aceste evenimente se adaugă două activități de verificare a secției ATI de la Spitalul de Urgență Județean „Mavromati” Botoșani, două misiuni în sprijinul refugiaților din Ucraina și două misiuni de recunoaștere în teren.

 

▪ stingerea a două incendii

 

Pompierii botoșăneni au fost solicitați, ieri după-amiază, să intervină pentru stingerea a două incendii, la Flămânzi și Crasnaleuca.

Acestea au fost stinse înainte de a produce pagube materiale însemnate.

Evenimentul de la Crasnaleuca s-a produs ca urmare a utilizării unei sobe defecte, iar la Flâmânzi din cauza unui coș de fum necurățat de funingine.

Pentru evitarea unor incidente similare, ISU Botoșani vă reamintește câteva măsuri de prevenire:

– verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);

– curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

– îngrășați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

– păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

– nu așezați materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete;

– nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

– nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia;

– nu puneți hainele la uscat, pe sobă;

– în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei deschisă;

– amplasaţi, în faţa sobelor cu lemne, o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;

– focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor;

– stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

– nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;

– depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat. Jăratecul nestins nu trebuie aruncat în apropierea casei, a adăposturilor animalelor, a magaziilor de lemne sau de furaje.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Mai mulți elevi de la Colegiul „A.T.Laurian” au ales un mod inedit pentru a marca Ziua Internațională a Cititului Împreună

Publicat

Mai mulți elevi de la Colegiul Național „A.T.Laurian”, din clasa a IX-a B, la inițiativa profesoarei Elena Alecsa, sau ales un mod inedit pentru a marca  Ziua Internațională a Cititului Împreună, lecturarea făcându-se în sala de sport, în timpul orei de educație fizică. Au fost îndemnați să-și aleagă o poziție comodă, o carte interesantă și să înceapă să-și citească unii altora.

Cum un trup sănătos nu vine decât cu o minte sănătoasă, laurienii au acceptat invitația, dar și-au făcut și câteva fotografii pentru a surprinde ineditul momentului.

Ziua Internațională a Cititului Împreună / World Read Aloud Day (WRAD) a fost inițiată de LitWorld, o organizație nonprofit fondată în anul 2007. Această inițiativă reunește într-o singură zi copii, tineri și adulți din peste o 160 de țări ale lumii pentru a celebra puterea cuvintelor.

Este deja un fapt cunoscut că citirea cu voce tare are un rol foarte important în dezvoltarea copiilor. Copiii cărora li se citește zilnic pot avea un avans de aproape un an, comparativ cu acei copii cărora nu li se citește cu voce tare în fiecare zi. Printre beneficiile cititului se numără dezvoltarea creativității, a empatiei și a gândirii critice. De asemenea, cei care citesc sunt capabili să comunice mai bine atât verbal, cât și în scris.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate