Connect with us
Publicitate

Eveniment

„Gerul Bobotezei” vine cu temperaturi de primăvară anul acesta

Publicat

Publicitate

Nici vorbă de gerul Bobotezei anul acesta, potrivit meteorologilor. Din datele prezentate de romania24.ro, Gerul Bobotezei,vine cu maxime de primăvară, 14 – 15 grade prin unele zone ale țării. Totuși, spre sfârșitul săptămânii temperaturile scad consistent.  

Cât despre ninsori, acestea sunt prezente doar prin zonele montane, dar, în weekend, devin de interes și pentru zona Transilvaniei și nordul Moldovei.

Vă prezentăm prognoza meteo pentru săptămâna 3 – 9 ianuarie 2022

Temperaturi:
– Gerul Bobotezei este istorie în acest an, săptămâna în care sărbătorim Botezul Domnului urmând să fie una cu valori de temperatură mult peste normalul perioadei. Astfel, luni și marți vorbim de temperaturi maxime cuprinse, în cea mai mare parte a țării, între 8 – 10 grade, iar Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei am putea ajunge chiar la temperaturi de 12 – 14 grade. Ajunul Bobotezei, miercuri, aduce temperaturi la nivelul întregii țări între 12 – 14, izolat chiar 15 grade, doar prin zonele montane urmând să vorbim de valori mai mici, spre 8 – 10 grade, cu 6 –7 grade pe creste.

Odată cu ziua de joi vremea intră într-un proces de răcire, care duce maximele doar spre 7 –8 grade în mare parte din țară, excepția urmând să fie Muntenia , Dobrogea, sudul Moldovei, unde ziua de Bobotează vine cu maxime de 12 – 14 grade. În zonele montane vorbim de maxime diurne care vor rămâne negative, –0 spre –2 grade, iar pe creste chiar spre –3, –5 grade.

Weekendul aduce temperaturi din ce în ce mai mici, astfel că doar prin sudul țării (Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei) mai avem parte de valori spre 4 – 5 grade, în timp ce prin Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei vom varia de la 0 spre 1 – 2 grade, posibil valori mai mici mai ales prin zonele depresionare și montane (aici maximele vor fi negative, –2 spre –4 grade, cu –6, –7 grade pe creste).

Precipitații:
– Luni avem parte de ploi prin Crișana, Maramureș, Transilvania, dar, izolat, sunt posibile ploi și prin sudul Moldovei și nordul Dobrogei. În zonale montane predomină lapovița și ninsorile. Tot în zonele montane sunt posibile și cantități de 10 – 15 l/mp.

Publicitate

Pe parcursul zilei de marți avem parte de ploi prin Crișana, Maramureș, Moldova, ploi, lapoviță și ninsori prin zonele montane, precipitații care vor acumula maxim un 3 – 5 l/mp.

Ajunul Bobotezei vine cu ploi prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, iar spre finalul zilei și prin Banat. Ploi care, pe parcursul zilei de joi ajung și prin Oltenia, Transilvania, nordul Moldovei și, la finalul intervalului de prognoză, prin estul Munteniei, Dobrogea, sudul Moldovei. În zonele montane, iar seara și prin Transilvania și Maramureș, vor predomina lapovița și ninsorile. Din nou, cele mai importante cantități le vom avea doar prin zonele montane (7 – 10 l/mp). Pe parcursul nopții de joi spre vineri ploile rămân de interes în estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea, ninsorile prin zonele montane, pentru ca, în restul zilei, precipitațiile să lipsească.

Pe parcursul zilei de sâmbătă va ploua prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, izolat și prin Banat, în timp ce prin zona Meridionalilor și a Carpaților de Curbură vom avea parte de lapoviță și ninsori. Așteptăm cele mai mari cantități prin nordul Munteniei, 7 – 10 l/mp.

Publicitate

Ultima zi a săptămânii aduce precipitații la nivelul întregii țări, și importante cantitativ. Predomină ploile prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, în timp ce prin Transilvania, Maramureș, zonele montane și nordul Moldovei predomină ninsorile, chiar moderat / abundente. În aceste regiuni se vor acumula și 15 – 20 de l/mp.

Vorbim de o săptămână cu destul de puține precipitații, salvată spre finalul ei. Se vor acumula între 10 – 15 l/mp în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor montane, centrului și nordului Munteniei, zone unde se pot acumula și 15 – 20, izolat 25 de l/mp.

Deși am intrat în luna ianuarie și zăpada ar trebui să fie la ordinea zilei, din păcate, nici această primă săptămână din noul an nu aduce mult așteptatele ninsori și prin sudul țării. De fulgi de nea se vor bucura tot cei din zonele montane, izolat cei din Transilvania și nordul Moldovei.

Strat de zăpadă:
– Ca atare, nici stratul de zăpadă nu aduce cine știe ce noutăți. Avem în continuare zăpadă din belșug în zonele montane (pe creste ajungem și la peste 50 – 60 cm), prin Transilvania (3 – 5, izolat 7 cm) dar și prin nordul Moldovei (5 – 7 cm).

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: Părintele Ioan Alupoaiei s-a întors în biserica pe care a ctitorit-o. A fost întâmpinat de enoriașii care au plâns în hohote: Cui ne-ai lăsat, părinte?

Publicat

Publicitate

Vineri, trupul neînsuflețit al îndrăgitului duhovnic Ioan Alupoaiei a fost adus la Biserica „Izvorul Tămăduirii”  din municipiul Botoșani,unde a fost așteptat de zeci de credincioși, de membrii familiei îndoliate și de numeroși preoți. Clopotele care au început să bată din senin au anunțat că se apropia mașina care îl aduce pentru ultima dată în sfântul lăcaș, moment care  a dat frâu liber plânsului nemângâiat al tuturor celor care l-au iubit. A fost primit de frații săi întru preoție cu Sfânta Evanghelie așa cum se cuvine unui ostaș al lui Hristos care a păzit cu sfințenie legea divină. „Cui ne-ai lăsat, părinte???”, „Cum mai vin la biserică când știu că nu mai iese părintele nostru la predică”, au hohotit de plâns câțiva enoriași care și-au condus viața după sfaturile prețioase ale părintelui.

Șase preoți au purtat pe umeri sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui până în mijlocul bisericii, unde va rămâne până în ziua înmormântării. A urmat o scurtă slujbă, în care s-a citit o pericopă evanghelică. În armonie cu sunetul clopotelor s-a cântat de două ori „Veșnica pomenire”, iar a treia oară s-a intonat „Hristos a înviat din morți”, cântare specifică înmormântării preoților.

Părintele Daniel Țaranu, protopop misionar, a adresat celor prezenți câteva cuvinte de mângâiere.

Părintele a zidit doar o biserică, nu a pus doar cărămidă peste cărămidă, ci a pus suflete peste suflete, inimi peste inimi, lacrimi peste lacrimi și lasă în urmă biserică de zid atât de frumoasă și o biserică vie, a credincioșilor, de care se va îngriji și după moarte din postura de rugător la Tronul împărătesc.

Publicitate

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Noul prefect al judeţului a depus, vineri, jurământul

Publicat

Publicitate

Noul prefect al judeţului Botoşani, Dan Nechifor, a depus, vineri, jurământul de credinţă, în cadrul unei ceremonii derulate în sistem video-conferinţă.

Nechifor, care se află la al treilea mandat de prefect, îl înlocuieşte pe Sorin Cornilă, care a fost eliberat din funcţie în baza unei hotărâri de Guvern adoptate miercuri.

“Ştiu că este un mandat nu neapărat să spunem greu, ci provocator, dar vreau să spun că am avut doi ani şi şapte luni de zile în care să mă gândesc ce am greşit, ce am făcut bine, ce nu am făcut bine în cele două mandate. Au fost două mandate, cel puţin cel secund, foarte dificil. Ştiţi foarte bine pandemia, nemaivorbind de alegerile din 2016 şi 2020. Într-adevăr, alegerile din 2024, cele două tururi, prezidenţiale şi parlamentare, sunt într-o perioadă destul de dificilă, să spunem, nu neapărat la nivel naţional, dar complicată, dar sunt convins că împreună cu colegii de la Instituţia Prefectului, cu colegii mei din structurile Ministerului Afacerilor Interne, împreună cu ceilalţi colegi, inclusiv cu colegii din structurile instituţiilor deconcentrate ne vom canaliza şi vom reuşi să ne organizăm în mod exemplar. Sunt sigur că legea va prima în aceste alegeri”, a declarat Dan Nechifor.

Funcţia de prefect al judeţului Botoşani revine Partidului Naţional Liberal, iar înlocuirea prefectului a fost o decizie politică a liberalilor. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Omologarea provizorie a rasei Ciobănesc Românesc Corb: Aviz favorabil de la Federaţia Chinologică Internaţională

Publicat

Publicitate

Omologarea provizorie a rasei Ciobănesc Românesc Corb: Federaţia Chinologică Internaţională ar putea anunţa săptămâna viitoare acest lucru. Comisia de standarde şi cea ştiinţifică au emis un raport favorabil în acest sens.

Anunțul a fost făcut de preşedintele Asociaţiei Chinologice Române, Cristian Ştefănescu, citat de Agerpres.

„În ceea ce priveşte rasa Ciobănesc Românesc Corb, este o rasă ancestrală cu nucleu în Carpaţii Meridionali, în special zona Râşnov, Predeal, Rucăr şi Bran, rasă pe care noi acum 15 ani am omologat-o prima dată la nivel naţional şi am început să investigăm, să măsurăm exemplarele care se aflau în special la stâne (…).

În septembrie are loc şedinţa comitetului general al Federaţiei Internaţionale.

Din câte am fost informat, raportul final al comisiei de standarde şi comisiei ştiinţifice este favorabil pentru această rasă şi cred că vom avea o veste frumoasă săptămâna viitoare, în care federaţia să ne anunţe că a fost omologat provizoriu Ciobănescul Românesc Corb.

El va putea să primească propuneri de titluri în expoziţiile internaţionale din toată lumea şi, mai mult de atât, va putea participa la concursurile din ringul special, Ringul de Onoare”, a declarat preşedintele Asociaţiei Chinologice Române, Cristian Ştefănescu.

Publicitate

Ciobănescul Românesc Corb, a spus preşedintele Asociaţiei Chinologice Române, este un câine prin excelenţă utilitar, iar pentru omologarea rasei s-a muncit timp de 15 ani.

„Anul acesta am finalizat dosarul de omologare provizorie la Federaţia Internaţională. Am invitat la Timişoara, în mai, anul acesta, cele două comisii ale Federaţiei Internaţionale, respectiv comisia de standarde şi comisia ştiinţifică.

Noi am avut un număr de 70 de câini prezenţi la această vizionare (…).

Publicitate

Comisia de standarde ştiinţifice ne-a cerut, în afară de standarde şi de alte probe legate de caracter sau de temperamentul acestei rase, ne-au cerut examene de displazie coxofemurală, ne-au cerut examene de teste ADN, de filiaţie şi, bineînţeles, ne-au cerut nişte teste privind comportamentul acestor câini faţă de om.

Noi am îndeplinit aceste solicitări. Trebuie să spun că au costat foarte mult aceste lucruri, pentru că la cel puţin 50 de câini a trebuit să facem teste de displazie, bani pe care i-a suportat în întregime Asociaţia Chinologică Română”, a spus Ştefănescu.

Foto: Ciobănesc Românesc Corb – pagină de Facebook

Citeste mai mult

Eveniment

Sute de oameni au participat festivitățile prilejuite de Ziua pompierilor, la Darabani

Publicat

Publicitate

În fiecare an, pe 13 septembrie, pompierii își sărbătoresc ziua. Anul acesta, festivitățile au avut loc la Darabani, unde sute de oameni s-au adunat în centrul orașului pentru a-i ovaționa.
Au fost prezente, ca în fiecare an, oficialitățile județului, colegi ai acestora și directori de instituții.

La festivitățile din Darabani a participat și Ovidiu Jitaru, primul pe lista candidaților PNL la Senat în Botoșani. Acesta s-a declarat un admirator al pompierilor, pe care îi consideră adevărați paznici ai vieților.

Prefectul liberal al județului, Dan Nechifor, a fost prezent la sărbătoarea de astăzi chiar în ziua în care a fost instalat în funcție. El susține că pompierii reprezintă viața și că meseria pe care aceștia o practică este una dintre cele mai dificile, deoarece zilnic, în acțiunile lor, își asumă riscuri imense.

Au avut loc avansări în grad, s-au acordat distincții, iar toți pompierii au defilat pe străzile din Darabani spre deliciul publicului adunat în centrul orașului. Zece salvatori care au participat la diferite concursuri internaționale și naționale, au primit diplome de apreciere. Copiii au admirat mașinile de serviciu ale pompierilor, autoutilitarele, mascota unității, cu care s-au înghesuit să facă poze, și uniformele de intervenție.
Parada pompierilor si a tehnicii a încheiat festivitățile, însă darabănenii, de la mic la mare, au rămas în zonă pentru a se bucura de prezența salvatorilor de vieți.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending