Connect with us
Publicitate

Eveniment

Gata cu distracția. Nu mai sunt bani pentru concerte și festivaluri

Publicat

Publicitate

Deficitul bugetar tot mai mare îi obligă pe guvernanți la măsuri de reducere a cheltuielilor în sectorul bugetar. Prin noua Ordonanță de Urgență care ar trebui să intre în vigoare din ianuarie 2025, se vor interzice distracțiile pe bani publici, noi credite, dar și intrarea în noul an cu datorii, relatează ADEVĂRUL.

Gata cu distracția. Nu mai sunt bani pentru concerte și festivaluri

Deficitul bugetar înregistrat de țara noastră este tot mai mare de la un an la altul. Cel mai probabil, în 2024, va depăși 7% din PIB. Mai mare decât anul trecut. Accelerarea problemelor financiare cauzate inclusiv de cheltuielile tot mai mari ale instituțiilor bugetare, dar și a primăriilor din țară, i-a determinat pe guvernanți să încerce măsuri urgente pentru a pune frână deficitului măcar începând cu anul 2025. Ministerul Finanțelor a realizat deja draftul unei Ordonanțe de Urgență care să asigure măsuri de austeritate mai ales în sectorul bugetar. Scopul declarat al ordonanței este de a aplica măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului bugetar la finalul anului 2024. Aceste măsuri urmează să fie discutate cu primul-ministru, Marcel Ciolacu.

Publicitate

Fără distracții pe bani publici, la Primăriile din România

O parte a articolelor proiectului de Ordonanță se referă la reducerea cheltuielilor făcute de unitățile administrativ teritoriale sau de instituțiile publice. Articolul XXI, punctul 1 interzice organizarea de festivaluri, concerte și alte distracții comunitare finanțate din bani publici. Acestea vor putea fi organizate doar din sponsorizări. „În anul 2024, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, instituțiile și autoritățile publice locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, pot finanța din fonduri publice organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice, dar fără a se limita la acestea, numai în situația în care fondurile respective provin din donații și sponsorizări.(….) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) cheltuielile cu evenimentele ocazionate de sărbătorile publice stabilite prin lege precum și sărbătorile de sfârșit de an.”, se arată în draftul ordonanței, informează ADEVĂRUL.

Fără credite și cheltuieli pe consultanțe, expertize, cărți sau pregătire profesională
Totodată în același draft mergând pe ideea de reducerea a cheltuielilor, la articolul XX se interzic proceduri de achiziție publică și angajamente legale, ale instituțiilor publice, pentru ”furnituri de birou”, pentru cărți, publicații,materiale documentare, consultanță și expertiză, pregătire profesională sau studii și cercetări. Cu excepțiile de rigoare. De exemplu, sunt permise consultanțele și expertizele în cazul proiectelor cu fonduri europene aflate în derulare. Se închide robinetul fondurilor publice și pentru asociații și fundații cu excepția celor din domeniul sănătate și asistență socială. În plus, nu mai este permisă majorarea creditelor de angajament și creditele bugetare pentru investiții. Prin draftul noii ordonanțe a reducerii deficitului bugetar, ordonatorii principali de credite, adică primari sau președinți de Consilii Județene, trebuie să se asigure că încheie anul fără datorii. Deasemenea nu pot fi încheiate noi contracte, pe ultimele patru luni ale anului dacă sunt deja contracte neachitate din lunile anterioare.

Publicitate

Cum vor fi afectați bugetarii
De noile prevederi vor fi afectați cei care lucrează, de exemplu, cu fondurile europene. Angajații Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene primesc bonus 50% din salariu. Aceste bonusuri nu vor mai fi încasate în ultimele patru luni ale anului, adică din septembrie până în decembrie, inclusiv. Afectați vor fi angajații companiilor cu capital de stat care primeau tot felul de bonusuri pentru diverse activități sau cu ocazia anumitor sărbători. Noua ordonanță interzice acordarea de bonusuri sau creșteri salariale angajațiilor companiilor de stat dacă nu înregistrează profit sau sunt pe pierdere. Tot în ultimele patru luni ale acestui an, instituțiile publice nu pot acorda angajaților diferite avantaje în natură.

„În anul 2024, în perioada septembrie 2024 – decembrie 2024 nu pot fi acordate avantaje în natură personalului angajat în autoritățile/instituțiile publice de natura combustibilului destinat deplasărilor în concedii de odihnă sau altor avantaje în natură care nu sunt în legătură directă cu exercitarea atribuțiilor de serviciu.”, se arată în draft.

Sursa: ADEVĂRUL

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Valeriu Iftime: Așa se face treabă în județ! Cam atât de eficient se lucrează și se rezolvă problemele

Publicat

Publicitate

Așa se face treabă în județ! Cam atât de eficient se lucrează și se rezolvă problemele, atunci când pleci pe teren după fiecare sesizare pe care o fac oamenii. Dacă stăteam și eu prin birouri, la căldură, îmbrăcat la costum, așteptând să mi se aducă documente la semnat, condamnam județul la alți 4 ani de stagnare și amorțeală, cum bine ne-a obișnuit PSD.

Mă bucur că reușesc să aduc o altă abordare și că și voi observați asta, judecând după numărul de mesaje pe care îl primesc de la voi! Vă îndemn să continuăm să lucrăm la fel de uniți, iar eu vă asigur că voi ajunge oriunde îmi veți semnala o problemă. Mandatul aceste este despre dialog, lucru în echipă și mobilizare pe teren. Acesta e drumul pe care trebuie să înaintăm dacă vrem să schimbăm real ceva în Botoșani!

#continuamschimbarea #ValeriuIftime

Publicitate

CMF 11240002

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cum poți face ITP la mașină, chiar dacă aplicația nu funcționează. RAR a emis o decizie temporară

Publicat

Publicitate

Cum poți face ITP la mașină, chiar dacă aplicația nu funcționează: Stațiile ITP din toată țara efectuează marți inspecția tehnică prin înregistrare manuală, din cauză că aplicația utilizată în mod uzual nu funcționează de câteva zile.

Un incident tehnic neprevăzut, apărut în camera serverelor centrale ale Registrului Auto Român, generat de sistemele de prevenire a incendiilor, a provocat o întrerupere a echipamentelor vitale care susțin infrastructura IT a RAR.

Decizia temporară pe care instituția a decis să o urmeze este ca stațiile ITP din toată țara să efectueze inspecția tehnică prin înregistrare manuală, până la reluarea funcționării aplicației.

Publicitate

Măsura a fost luată pentru ca șoferii să nu fie amendați din cauza lipsei dovezii inspecției tehnice. Reprezentanții RAR explică faptul că această măsură este temporară, deoarece aplicația online care gestionează evidența inspecțiilor nu funcționează încă, după incidentul cibernetic de săptămâna trecută.

Între timp, specialiștii lucrează pentru a repara sistemul cât mai repede posibil, spun reprezentanții Registrului Auto.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Cea de-a VI-a ediție a Festivalului internațional de colinde al diasporei române va avea loc la Iași

Publicat

Publicitate

În acest an, Festivalul Internațional de Colinde al Diasporei Române, ediția a VI-a, se va desfășura la Iași, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2024. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan și a Înaltpreasfințitului Mitropolit Iosif, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și implicarea Ateneului Național din Iași și al Asociației Culturale Educație ReCreație, evenimentul reunește în acest an cinci corale din diaspora.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Iosif și sub egida Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale (MOREOM), Asociația „La Chorale les Saints Archanges – Paris” a organizat, la inițiativa președintelui Ionuț Furtună, prima ediție a „Festivalului Internațional de Colinde”, care a avut loc la Catedrala Ortodoxă Română „Sfinții Arhangheli” din Paris, în 2016.

Festivalul a continuat în anii următori la Torino (2017), Viena (2018) și Nürenberg (2019), bucurându-se de aprecierea atât a comunităților de români, cât și a diverselor comunități din spațiul gazdelor. La fiecare ediție, peste 500 de persoane au fost prezente în cele două zile de desfășurare, iar peste 8000 de auditori au urmărit evenimentul online. Au fost prezenți reprezentanți ai Centrelor Culturale Române, ai Ambasadelor și Guvernului României, membri ai fundațiilor și asociațiilor internaționale cu care colaborăm, reprezentanți politici locali, precum și mass-media locală și internațională.

Publicitate

După pauza pandemică, sub egida și împreună cu Episcopia Ortodoxă Română din Italia, asociația „La Chorale les Saints Archanges – Paris” a organizat, în perioada 1-3 decembrie 2023, a V-a ediție a Festivalului, la Roma (Castel Gandolfo, Centro Mariapoli). Spre deosebire de edițiile anterioare, festivalul a marcat și Ziua Națională a României, devenind un festival al colindelor și al apartenenței naționale, având titlul „Festivalul Internațional de Colinde și Cântece Patriotice”, ediția a V-a. Totodată, festivalul a adus pe scenă, pentru prima dată în cele cinci ediții, o corală formată din 35 de copii români și 40 de tineri ai asociației NEPSIS.

În acest an, Festivalul Internațional de Colinde al Diasporei Române, ediția a VI-a, se va desfășura la Iași, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2024. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan și a Înaltpreasfințitului Mitropolit Iosif, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și implicarea Ateneului Național din Iași și al Asociației Culturale Educație ReCreație, evenimentul reunește în acest an cinci corale din diaspora.

Vor participa Corala „Sfinții Arhangheli” din Paris, Franța; Corul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Viena, Austria; Corala „Cântăm Domnului” din Torino, Italia; Corul „Sfântul Roman Melodul” al asociației tinerilor NEPSIS din Irlanda; Ansamblul etnofolcloric „Izvoraș” din Cernăuți, Ucraina; Corul mic de copii „VITEJII” al IPLT „Mihai Viteazul” din Chișinău, Republica Moldova. Participanții vor fi întâmpinați cu căldura caracteristică gazdelor ieșene, în glasurile îngerești ale coralei de copii a Școlii „Varlaam Mitropolitul” din Iași.

Publicitate

Festivalul Internațional de Colinde contribuie la promovarea imaginii României în Europa, prin intermediul artei și culturii românești. Identitatea națională a unui popor nu se limitează la granițele sale. În procesul de integrare într-o nouă societate, este esențial să ne păstrăm identitatea românească. Aceasta se realizează prin implicarea în activități care vizează conservarea și transmiterea culturii și tradițiilor românești.

Sărbătoarea Nașterii Domnului, alături de Sfintele Paști, constituie un pilon esențial al culturii românești. Tradiția de a asculta și cânta colinde în ajunul Crăciunului face parte din ființa noastră, devenind un simbol al identității noastre culturale, naționale și spirituale.

Sursa Doxologia.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Programul manifestărilor culturale la Casa Memorială „Nicolae Iorga”, prilejuite de împlinirea a 84 de ani de la trecerea în eternitate a istoricului

Publicat

Publicitate

Muzeul Judeţean Botoşani organizează miercuri, 27 noiembrie 2024, ora 13.00, la Casa Memorială „Nicolae Iorga”, manifestările prilejuite de împlinirea a 84 de ani de la trecerea în eternitate a istoricului.

Programul manifestărilor:

  • depunere de flori la bustul lui Nicolae Iorga, opera sculptorului Oscar Han;
  • vernisajul expoziției foto-documentare „Nicolae Iorga – elev la Botoșani”;
  • fragmente din opera lui Nicolae Iorga, în lectura istoricului Andrei Pippidi.

 

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending