Connect with us

Actualitate

Garda de Mediu Botoșani în 2022: Zeci de plângeri penale, aproape 500 de acțiuni de control și 2 milioane de lei amenzi

Publicat

Publicitate

Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naţionale de Mediu și-a făcut public astăzi raportul de activitate desfășurat anul trecut, cu controalele și amenzile date între 01.01-2022 și 31.12.2022,

Conform planului anual de inspecții, aprobat de Comisarul General, Comisariatul Județean Botoșani Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat nu mai puțin 497 acțiuni de inspecţie și control, a anunțat instituția într-un comunicat publicat pe pagina de socializare.

Ca urmare a acestor inspecții, pentru neconformitățile constatate au fost aplicate 189 sancțiuni contravenționale, din care, 88 avertismente și 101 amenzi contravenționale, în valoare totală de 2.040.200 lei.

Din total de 101 amenzi contravenționale: 65 de amenzi au fost achitate, 11 amenzi au fost trimise în debit către Administrația Financiară iar 36 amenzi sunt contestate.

Au fost aplicată 1 sancțiune complementară de aducerea terenului la stare inițială.

În urma analizei activității pe cele două domenii, controlul poluării și biodiversității și al ariilor naturale protejate, controalele efectuate au acoperit majoritatea tipurilor de acțiuni de inspecție și control prevăzute de HG nr. 1005/2012 privind organizarea și funcționarea Gărzii Naționale de Mediu.

Publicitate

Mai exact, au fost efectuate:

– 99 acțiuni de inspecție și control planificate la obiectivele cu impact semnificativ asupra mediului sau obiectivele care s-au încadrat în cerințele tematicilor transmise de Comisaratul General

– 398 acțiuni de inspecție și control neplanificate, astfel:

– 57 inspecţii pentru verificarea modului de respectare a condiţiilor impuse în actele de reglementare,

– 37 inspecţii în urma autosesizării Gărzii Naţionale de Mediu,

– 133 inspecţii pentru soluţionarea sesizărilor/petiţiilor,

– 93 inspecţii dipuse de Comisariatul

– 2 inspecții pentru verificarea modului de realizare al obligațiilor stabilite la încetarea activităţii

– 3 inspecţii la obiective noi,

– 12 inspecţii pentru verificarea realizării măsurilor impuse,

– 61 inspecţii cu alte autorităţi (IPJ, SGA,ANANP, ISU, ANPC, BTN, IJJ).

Insitituția a mai adăugat că în numeroase cazuri au fost făcute și plângeri penale.

“A fost înaintate către organele de cercetare penală 23 de plângeri penale, pentru săvârșirea faptelor prevazute de OUG 92/2021, art. 66, alin (1), lit. e, lit. f și lit. g, OUG 57/2007, art. 50, alin (1), lit. a și art. 52, alin (2), OUG 195/2005, art. 99, alin (2), OUG 195/2005, art. 98, alin (1), lit. a, Legii Apelor 107/1996 art. 93, alin.1, OUG 57/2007 de art. 52 alin (1) lit. a), respectiv: incendierea/îngroparea/eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate, arderea miriștilor/stufului/tufarișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate, executarea de lucrări/construcţii/instalaţii pe ape sau care au legătură cu apele, fără avizul legal, precum şi darea în exploatare de unităţi fără punerea concomitentă în funcţiune a reţelelor de canalizare, a staţiilor şi instalaţiilor de epurare a apei uzate, potrivit, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol ori silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate, uciderea unor specii de păsări protejate”,a mai adăugat instituția.

S-a înregistrat un incident de mediu, care a fost anunțat și gestionat corform procedurilor interne.

Au fost înregistrate un număr de 209 sesizări, din care: 126 soluționate în termenul legal prevăzut de OG 27/2002, 70 redirecționate către alte instituții (datorită aspectelor ce exced atribuțiilor GNM), 8 sesizări au fost clasate (anonime sau care nu conțin datele de identificare a petiționarului, cf. art. 7 din OG nr. 27/2002, sau petiții multiple ale unui petiționar referitoare la aceeași problemă, cf. art. 10, din OG nr. 27/2002), iar 5 sesizări la sfârșitul anului 2022 erau în termen de soluționare.

Au fost înregistrate un număr de 9 solicitari în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la inforațiile de interes public, pentru toate solicitările au fost formulate răspunsuri, în termenul legal, fără a se înregistra reveniri din partea solicitantului.

Pentru neconformitățile constatate s-au stabilit măsuri cu termen în vederea remedierii acestora și conformarea obiectivelor verificate la legislația privind protecția mediului.

Un aspect important al activității Comisariatului a fost acela de informare cu ocazia controalelor a agenților economici și reprezentanților autorităților publice locale cu privire la obligațiile care le au din punct de vedere al protecției mediului.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

O săptămână de concediu fără plată pentru bugetari, în fiecare lună. Măsură analizată de Guvern (surse)

Publicat

Publicitate

O săptămână de concediu fără plată pentru bugetari, în fiecare lună: Guvernul ar pregăti o măsură dramatică pentru reducerea cheltuielilor statului.

Astfel, angajații din sectorul bugetar ar putea fi trimiși în concediu fără plată timp de 5 zile în fiecare lună. Adică o săptămână de lucru, completă.

Informația a fost publicată în exclusivitate de Profit.ro, care citează surse sindicale credibile.

Nu este clar la acest moment câte luni s-ar aplica o astfel de măsură, cum ar fi distribuite în cursul lunii cele 5 zile de concediu fără plată și dacă s-ar aplica tuturor angajaților din sectorul public sau doar unor categorii, mai scriu jurnaliștii publicației.

Totodată, ordonanța care plafonează sporul de condiții vătămătoare pentru bugetari a fost aprobată, luni.

Proiectul prevede plafonarea la 300 lei brut a sporului de condiții vătămătoare pentru bugetari și reducerea duratei ”concediului special”.

Publicitate

În paralel, în ministere și alte instituții, au fost anunțate proteste.

De asemenea, ordonanța prevede că, începând cu data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, salariații din administrația publică, din regiile autonome cu specific deosebit și din unitățile bugetare, care prestează munci grele, periculoase sau vătămătoare, ori lucrează în locuri de muncă în care există astfel de condiții, stabilite potrivit Legii nr. 31/1991, au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă suplimentar cu o durată cuprinsă între o zi și trei zile lucrătoare.

Hotărârea a generat nemulțumire. În ministere și alte instituții publice, au fost anunțate proteste

Citește știrea completă pe Profit.ro

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi

Publicat

Publicitate

Sfântul Ierah Leontie s-a născut din părinţi creştini in oraşul Rădăuţi la începutul secolului al XlV-lea. Mergând cu părinţii săi la biserică a fost cuprins de o mare dragoste faţă de casa lui Dumnezeu, unde mai apoi mergea zilnic şi asculta cu toată luarea aminte întreaga slujbă. Părinţii din obştea catedralei văzându-l cu atâta dragoste pentru casa lui Dumnezeu, l-au primit în obştea lor, unde fericitul Leontie arăta râvnă şi smerenie. Pentru viaţa lui duhovnicească a fost călugărit primind numele de Lavrentie.

Luând binecuvântare de la stareţul obştei s-a îndreptat către un loc sihăstresc, nu departe de Putna, unde erau câţiva sihastri. Mitropolitul Moldovei de atunci, losif Muşat, aflând de această vatră sihăstrească cu rânduială prea frumoasă a mers şi a sfinţit biserica acelui schit şi odată cu aceasta a hirotonit în preot pe cuviosul Lavrentie, numindu-l tot atunci egumen. Aici, în această cuvioasă obşte, vine să se nevoiască şi cuviosul Daniil Sihastrul sub povaţa părintelui său duhovnicesc Lavrentie.

Înfiinţându-se scaun episcopal la Rădăuţi, în timpul lui Alexandru cel Bun, Cuviosul Lavrentie este chemat la înalta vrednicie de ierarh. Arhiereu fiind nu a încetat nici o clipă nevoinţele sihăstreşti, în chilia sălaşului său episcopal.

A sfințţit biserici şi a hirotonit preoţi şi diaconi pentru toate bisericile unde era trebuinţă, veghind la păstrarea rânduielilor canonice. După ani mulţi de arhipăstorie, s-a reîntors la mănăstirea sa, Laura. Aici a cerut să i se dea schima cea mare primind numele de Leontie nevoindu-se zi de zi şi ducând cu adevărat viaţă de înger în trup. Cunoscându-şi dinainte sfârşitul vieţii sale pământeşti a chemat întreg soborul pentru a le da ultimele sale poveţe părinteşti, a rânduit ca egumen al acestei sfinte mănăstiri pe cel mai apropiat ucenic al lui, cuviosul Danii! Sihastrul şi binecuvântându-l a adormit în Domnul întru nădejdea învierii şi a vieţii veşnice.

În anul 1639, racla cu sfintele moaşte au fost ascunse din calea năvălitorilor, fără să se ştie până astăzi locul. Amintirea faptelor sale minunate a rămas până astăzi. Satul Laura, unde a fost mănăstirea în care s-a nevoit sfântul Leontie pe când era egumenul mănăstirii, înainte de a fi chemat la treapta arhieriei, îi poartă numele; acest nume de Laura era tocmai numele acelei mănăstiri.

Cu rugăciunile sfântului ierarh Leontie, Doamne lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru miluieşte-ne pe noi. Amin.

Publicitate

Citeste mai mult

Actualitate

Senat: Descurajarea consumului de droguri, prin introducerea unor sancțiuni progresive – adoptare tacită

Publicat

Publicitate

Senatul a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă a S.O.S. România care vizează reducerea consumului de droguri în rândul minorilor și al tinerilor prin aplicarea unor sancțiuni progresive și măsuri de reabilitare obligatorii.

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere și vot s-a împlinit pe 27 iunie, a fost prezentată de președintele Senatului, Mircea Abrudean, care a condus ședința de luni a plenului.

Prin propunerea legislativă se urmărește descurajarea consumului de droguri prin introducerea unor sancțiuni progresive, astfel:

(1) Prima abatere – Consumatorul va fi obligat să participe la un program de consiliere și dezintoxicare pe o perioadă de minimum 3 luni. În caz de refuz, acesta va fi sancționat cu amendă penală de 1.000 de lei.
(2) A doua abatere – Consumatorul va fi sancționat cu amendă penală de 2.000 de lei și va fi obligat să urmeze un program de consiliere și dezintoxicare timp de 6 luni.
(3) A treia abatere – Consumatorul va fi sancționat cu amendă penală de 3.000 de lei și va fi obligat să urmeze un program de consiliere și dezintoxicare timp de 12 luni.
(4) A patra abatere – Consumatorul va fi condamnat la 1 lună de închisoare cu executare și va fi obligat să urmeze un program de consiliere și dezintoxicare timp de 6 luni post-detenție.
(5) A cincea abatere -Consumatorul va fi condamnat la 2 luni de închisoare cu executare și va fi obligat să urmeze un program de consiliere și dezintoxicare timp de 6 luni post-detenție.
(6) Pentru fiecare abatere ulterioară, pedeapsa cu închisoarea crește progresiv cu 1 lună, până la un maxim de 1 an de închisoare cu executare și va fi supus unui program de monitorizare electronică timp de 12 luni post-detenție.

‘Modelul propus de sancțiuni este inspirat din legislația unor state care au reușit să reducă semnificativ consumul de droguri. Prin creșterea graduală a amenzilor și pedepselor privative de libertate, consumatorii sunt motivați să renunțe la acest obicei înainte de a ajunge în situații critice. În același timp, sancțiunile pemit o intervenție etapizată, evitând aplicarea unor pedepse disproporționate din prima abatere’, se arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaților, for decizional în acest caz. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Locuințe moderne și eficiente energetic în curs de execuție în zona fostului Obor

Publicat

Publicitate

Primăria Municipiului Botoșani continuă implementarea unuia dintre cele mai ambițioase proiecte de locuințe din ultimii ani: construirea a 64 de apartamente nZEB (Near Zero Energy Building), dedicate tinerilor și specialiștilor din municipiu. Proiectul, în valoare de 29 de milioane de lei, este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și are ca obiectiv creșterea calității locuirii urbane prin soluții moderne și sustenabile.

Stadiul lucrărilor la finalul lunii iunie 2025:

* La primul bloc, construcția a ajuns la etajul 3, iar în prezent se lucrează intensiv la acoperiș;
* La al doilea bloc, lucrările sunt în desfășurare la nivelul fundației, aceasta fiind în curs de execuție.
Elemente cheie ale proiectului:
* Construcții cu consum energetic aproape zero, în conformitate cu standardul nZEB Plus, având performanțe energetice superioare celor impuse de reglementările actuale;
* Montarea de panouri solare, care vor produce energie din surse regenerabile;
* Instalarea a 8 stații de încărcare pentru vehicule electrice, în sprijinul mobilității verzi;
* Amenajarea unui loc de joacă pentru copii, integrat în ansamblul rezidențial, pentru un mediu sigur și prietenos dedicat familiilor.
Durata estimată de execuție a proiectului este de 18 luni.
În imediata vecinătate a acestor imobile, Primăria Municipiului Botoșani va construi și o creșă modernă, cu o capacitate de 40 de locuri, contribuind astfel la extinderea infrastructurii educaționale pentru copiii antepreșcolari.
Primăria Municipiului Botoșani investește constant în viitorul comunității, dezvoltând proiecte cu impact real asupra calității vieții și asigurând un oraș modern, eficient energetic și adaptat nevoilor actuale ale cetățenilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending