Connect with us
Publicitate

Eveniment

Fumatul în apropierea şcolilor, spitalelor şi în staţiile de autobuz ar putea fi interzis. Proiectul a trecut de Senat

Publicat

Publicitate

Proiectul de lege potrivit căruia fumatul în apropierea şcolilor şi unităţilor sanitare, precum şi în apropierea staţiilor de transport în comun este interzis, a trecut de Senatul României, inițiativa intrând la vot decizional în Camera Deputați.

Fumatul este interzis în apropierea şcolilor şi unităţilor sanitare (50 de metri), precum şi în apropierea staţiilor de transport în comun (15 metri), iar aruncarea chiştoacelor de ţigări şi a altor deşeuri din tutun în locurile publice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 la 500 de lei, prevede un proiect legislativ iniţiat de către parlamentari USR, adoptat de plenul Senatului, potrivit edupedu.ro

Această modificare legislativă este menită să protejeze sănătatea populaţiei, în special a grupurilor vulnerabile precum copiii, de consecinţele nocive ale fumatului pasiv, arată inițiativa. „Un studiu extins publicat de American Lung Association în 2019 a scos în evidenţă că expunerea la fumul de tutun este responsabilă pentru aproape 50.000 de decese printre nefumători în fiecare an numai în Statele Unite. Acest impact sever asupra sănătăţii publice necesită acţiuni legale concrete pentru a diminua riscul asupra populaţiei”, se arată în expunerea de motive.

Publicitate

 

Referitor la consumul de tutun şi ţigarete electronice în rândul copiilor din România al organizaţiei Salvaţi Copiii (2019), relevă că 1

Citeşte şi:5% dintre fumătorii adulţi din România au declarat că au început să fumeze înainte de a împlini 14 ani, iar 38% înainte de a împlini 18 ani.

Publicitate

14,6% dintre copiii şcolarizaţi cu vârsta între 13 şi 15 ani fumează actual tutun, ceea ce înseamnă că aproximativ 90.000 de copii din această categorie de vârstă au şanse mari de a deveni în curând fumători zilnic.

8,2% dintre copii (13-15 ani) au folosit (în ultimele 30 de zile) ţigarete electronice. 3,1% dintre copiii şcolarizaţi (13-15 ani) au folosit (în ultimele 30 de zile) dispozitive electronice de încălzit tutun.

Potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, ţări precum Irlanda şi Marea Britanie au implementat deja legi similare, cu rezultate pozitive în reducerea expunerii la fumatul pasiv şi în îmbunătăţirea sănătăţii publice.

Publicitate

Proiectul de lege va fi dezbătut şi supus plenului Camerei Deputaţilor, for legislativ decizional în acest caz.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Avertizare WinterCast pentru România: Sunt posibile ninsori pe arii extinse

Publicat

Publicitate

Avertizare WinterCast pentru România. Potrivit AccuWeather una dintre cele mai cunoscute aplicații meteo, utilizate pe scară largă de români, luna noiembrie va aduce ninsori semnificative în majoritatea regiunilor țării, scrie alba24.ro

Conform prognozei, temperaturile vor scădea considerabil, iar ninsorile vor afecta atât zonele de câmpie, cât și regiunile montane.

În localitățile de munte, precum Brașov, se preconizează o ninsoare intensă și continuă timp de trei zile consecutive, începând cu 28 noiembrie și continuând până la sfârșitul lunii.

Publicitate

Potrivit aplicației, cu o săptămână înainte, adică din data de 21 noiembrie sunt posibile ninsori în Apuseni.

Potrivit AccuWeather, vor fi perioade de ploi și lapoviță amestecate cu ninsoare.

După încă câteva zile, un nou val de ninsori va viza întreaga țară. Vremea se va schimba și se așteaptă ca ninsorile să persiste trei zile consecutive, începând pe 28 noiembrie și continuând pe 29 și 30 noiembrie.

Publicitate

Avertizarea WinterCast vizează posibilitatea unor condiții de iarnă pe arii estinse. În cazul acesta este vorba despre ninsori, cel mai adeseara însoțite de ploi, care vor favoriza formarea poleiului.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Dersca, aproape de comă alcoolică și fără permis, scos din trafic de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au oprit pentru control, pe drumul național D.N. 29C, în comuna Mihăileni, un autoturism condus de un tânăr, de 28 de ani, din comuna Dersca.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Mia mult decât atât, tânărul emana halenă alcoolică motiv pentru care a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 1,38 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Publicitate

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului și conducere fără permis.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Polițiștii au confiscat zece metri cubi de material lemnos, la Ștefănești 

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ștefănești, împreună cu cei ai Secției de Poliție Rurală nr. 10 Ștefănești au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere, pe raza de competență, prilej cu care au identificat în trafic o autoutilitară condusă de un bărbat, de 53 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta 8,2 metri cubi de material lemnos, fără a deține documente de proveniență sau transport.

Publicitate

 

Față de conducătorul auto a fost dispusă măsura sancționarii contravenționale cu amendă în valoare de 3.000 de lei, iar materialul lemnos a fost supus confiscării.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bătăuș din municipiul Botoșani, scos din locuință după ce și-a bagat soția în sperieți

Publicat

Publicitate

Duminică polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani  au emis ordin de protecție provizoriu față de un bărbat, de 36 de ani, din municipiul Botoșani, pentru faptul că a provocat scandal și a amenințat-o pe soția sa cu acte de violență.

 

Ordinul de protecție a fost emis pe o perioadă de 5 zile, iar bărbatul are obligația de a păstra o distanță de 50 de metri față de concubina sa. În situația în care nu sunt respectate aceste obligații, se vor demara cercetări pentru infracțiunea de încalcare a ordinului de protecție, iar față de bărbat poate fi dispusă o măsură privativă de libertate.

Publicitate

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de violență în familie, urmând ca în funcție de rezultate să fie dispuse măsuri legale.

Măsurile de siguranță care se pot lua în cazul violenței în familie 

Publicitate

Măsurile de siguranţă au ca scop eliminarea stării de pericol public şi prevenirea infracţionalităţii în general.

Astfel,  Legea nr. 217/2003 Rep., pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, prevede instituirea Ordinului de protecţie. Potrivit prevederilor art.23, ordinul de protecţie reprezintă hotărârea emisă de instanţa de judecată cu caracter provizoriu, prin care aceasta dispune, la solicitarea unei persoane a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei, una sau mai multe dintre următoarele măsuri/obligaţii/interdicţii:

evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

Publicitate

reintegrarea victimei, și după caz, a copiilor în locuința familiei;

obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de copiii acesteia sau față de alte rude ale acesteia, ori  față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ ale victimei.

interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau orice alt mod cu victima.

 

Victima violenței în familie se poate adresa:

-Poliției pentru a depune o plângere;

– unei unități spitalicești, pentru a primi îngrijiri medicale;

  – Medicului legist pentru a obține certificat medico legal;

-Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului pentru a beneficia de servicii sociale complexe, mai ales în cazul în care sunt implicați copiii victimei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending