Connect with us

Cultura

FOTO&VIDEO: Vernisajul expoziției personale de pictură ,,Locuri și stări”. Natura în splendoarea sa, marca Liviu Șoptelea

Publicat

Publicitate

Miercuri seară, în spațiul Colecției de Artă din Botoșani, a avut loc vernisajul expoziției personale de pictură ,,Locuri și stări”, evenimentul organizat de Societatea Culturală ,,Expo-Art” fiind onorat de numeroși oameni de cultură din județ, dar și de președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

Expoziția a fost semnată de artistul botoșănean, Liviu Șoptelea, membru titular al U.A.P.R. – Filiala Iași, un om care a încercat să-și croiască drum în lumea aceasta a artelor vizuale și a reușit cu brio, jonglând cu variate metode și tehnici pentru a se impune, nu pentru că cineva l-a obligat să facă aceasta, ci pentru că așa simte. Arta este parte din sufletul său și  prin artă și pentru artă încearcă să trăiască frumos. Deși multă lume dă like-uri pe facebook, puțini cumpără tablouri.

 

Suita remarcabilă de lucrări a surprins de această dată natura în toată splendoarea sa, mărturie a stărilor pe care le-a trăit artistul Liviu Șoptelea în ultimii doi ani marcați și de perioada COVID. După ce a trecut prin mai multe etape ale creației așa cum fac toți marii artiști, Liviu Șoptelea s-a îndreptat din 2014 spre lumea cerească, lumea îngerilor și a făcut o serie de lucrări dedicate acestora. A participat la numeroase expoziții naționale, apoi a venit acea perioadă mai tristă a Covidului. Dar nu a renunțat, iar îngerii de altădată au devenit îngeri covidieni, îngeri care au adus prin culorile folosite, orange și negru, pe lângă teama de necunoscut și speranța de mai bine. La fel, aceste expoziții îngerești au fost itinerate în țară și în străinătate, după cum a descris muzeograful Ana-Elisabeta Coșerenu.

 

„Cu toate cele care înconjoară un artist, neajunsuri, nemulțumiri, starea sănătății, a făcut față la toate cu brio și s-a gândit că este momentul să se întoarcă la o parte a sufletului său, este vorba despre natură. Astfel că a folosit acele impresii, stări,pe care le-a trăit în momentele în care a călătorit în țară și în străinătate. Se regăsește în picturi frumoasa Veneție, dar și Constanța, Măliniș,chiar și o clădire veche din Botoșani. Clădiri, peisaje, flori…Este un motiv în plus de a spune că este o dovadă în plus că un artist complet și complex cum este Liviu Șoptelea, poate trece cu ușurință de la grafică la pictură, de la ceea ce înseamnă artă abstractă la ceea ce vedeți astăzi, o artă pe înțelesul tuturor și cred că asta înseamnă să fii un artist adevărat, să te raportezi la ceea ce te sfătuiește sufletul tău și ceea ce dorește publicul  să vadă de la tine.

Publicitate

Deci un artist pe înțelesul tuturor, pe placul unora, un artist complet și complex în  fața căruia fac reverență”, a spus Ana-Elisabeta Coșereanu.

Președintele Consiliului Județean, Doina Federocivi, a avut o scurtă intervenție în care a dorit să îi îndemne pe botoșăneni să cumpere creațiile magice ale artistului Liviu Șoptelea și a cerut să îi fie rezervat un tablou care i-a rămas în suflet. „Pentru că trebuie să dăm un exemplu și pentru că nu am acasă la mine o pictură de a dumneavoastră aș vrea să cumpăr un tablou. Iubesc imaginea clădirilor vechi, dar nu mai mult decât iubesc florile”, a spus Doina Federovici.

Profesorul Ludvic Schibinschi a înveselit atmosfera cu un scurt moment artistic, la finalul evenimentului.

Expoziția este găzduită în perioada 1-14 noiembrie 2022 în spațiul Colecției de Artă Botoșani, iar lucrările pot fi achiziționate de iubitorii de artă.

Născut pe 24 ianuarie 1966, la Botoșani, Liviu Șoptelea este licențiat în arte vizuale și absolvent de studii de master în conservarea și restaurarea operei de artă al Universității de Arte „George Enescu” din Iași. În prezent este conservator la Secția de Artă Pastică și Etnografie a Muzeului Județean Botoșani, Galeriile de Artă „Ștefan Luchian”.

Liviu Șoptelea este membru titular al U.A.P.R. – Filiala Iași, secția Pictură. De-a lungul timpului, a deschis numeroase expoziții personale la: Getafe-Madrid (Spania), ,,Angeles entres nostros”, 2022; EM ART Gallery, Deva, ,,Printre îngeri”, 2022; Memorialul Ipotești, Sala „Horia Bernea”, „Îngeri la Ipotești”, 2019; Galeriile Armas 51, Toledo (Spania), „Angelos Urbanos”, 2018; Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, București, „Printre îngeriˮ, 2017; Galeriile Elite Art București, „Îngeri urbani – Îngerariumˮ, 2016; pictură și instalație „Poezia semnelorˮ, Universitatea „Ștefan cel Mareˮ din Suceava, martie 2014; gravură „Eroticaˮ, Prăvălia cu cărți, Constanța, octombrie 2011; artă plastică, City Gallery Suceava, august 2009; pictură „Liviu Șoptelea ʼ40ˮ, Botoșani, ianuarie 2006; pictură și gravură „Repetând bronzul tăceriiˮ, Universitatea „Spiru Haretˮ Brașov, august 2005 etc.

 

A participat la prestigioase evenimente expoziționale – expoziții de grup: Anuala U.A.P.R. Iași ,,ARTIS”, 2014-2022; Bienala „Gheorghe Petrașcuˮ, Târgoviște, 2020, 2022; Bienala de Grafică ,,Ștefan Găvenea” Tulcea, 2022; Bienala „Alexandru Ciucurencuˮ, Tulcea, 2019, 2021; „100 de artiști pentru Româniaˮ, Palatul Parlamentului, București, 2018; „Desenul post-Brâncușiˮ, Târgu Jiu, 2016, 2017, 2018; „Saloanele Moldoveiˮ, Bacău, Chișinău, 2014-2021; Bienala „Ion Andreescuˮ, Buzău, 2014-2022; „Fabricat în Româniaˮ, Iași, 2015, 2016; „Valul grecescˮ, Muzeul Militar Național București, martie 2014; Festivalul internațional A.R.T.E., Iași, februarie 2014-2020; Expoziția internațională „Eminescianaˮ, Iași, ianuarie 2014; Expoziția națională „Roșia Montanăˮ, București, 2014; patru expoziții „Balcic – Artiștii fără frontieră”, București, Călărași, Silistra, Ruse, 2012, 2013; Salonul Național de Arte Vizuale „Interferențeˮ, Botoșani, 2012-2020; Salonul de Plastică Mică, Brăila, 2018-2022; Bienala „Lascăr Vorelˮ Piatra-Neamț, 2015-2020.

 

A fost distins cu: Premiul pentru ilustrator – Târgul de Carte Românească 2022, Getafe-Madrid, Spania; Premiul pentru instalație – „Identități ieșeneˮ, Iași, 2020; Premiul pentru Pictură – Festivalul Internațional „Empatii de o parte și alta a Prutuluiˮ, Iași, Chișinău, 2020; Premiul WEB LIKE – Festivalul Internațional „ARTEˮ, Iași, 2019; „Teiul de argintˮ, Botoșani, 2017; „Gratitudeˮ – The Small Monmartre of Bitola, Macedonia, 1999; Mențiune specială la Concursul de Artă Plastică „Artur Veronaˮ, Dorohoi, 1992; Premiul Special al Juriului – Expoziția „Atelier ʼ89ˮ Botoșani, 1989; Premiul I la Concursul Republican de Artă Plastică, 1987, 1985, 1983.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un erou al badmintonului din Botoșani a plecat dintre noi: Rămas bun, „Profu” Daniel Hrițcu

Publicat

Publicitate

Badmintonul din Botoșani și din întreaga țară își ia astăzi rămas bun de la cel mai mare antrenor pe care aceste meleaguri l-au dat vreodată. Daniel Hrițcu, un Maestru Emerit al Sportului, a lăsat o moștenire de neprețuit în lumea sportului, fiind un mentor deosebit pentru zeci de generații de copii.

Timp de aproape trei decenii, Daniel Hrițcu a fost sufletul secției de badminton a Clubului Sportiv Botoșani. Prin mâinile sale au trecut sute de sportivi care au obținut rezultate excepționale atât pe plan național, cât și internațional.

„Profu”, așa cum era cunoscut și respectat de toți cei care l-au avut ca antrenor, a reușit să modeleze și să șlefuiască talente care au dus numele Botoșaniului și al României pe cele mai înalte trepte ale podiumurilor.

Fost handbalist, Daniel Hrițcu a ales să își dedice viața badmintonului după încheierea carierei sportive. Chiar dacă drumul său s-a schimbat, pasiunea și devotamentul față de sport au rămas aceleași. A „dat ora exactă” în nenumărate rânduri, prin rezultatele extraordinare obținute de sportivii pe care i-a îndrumat.

„Astăzi, când veștile triste ne aduc în față dispariția sa, întreaga comunitate de badminton din Botoșani și din România este în doliu. Rămas bun, „Profu”! Moștenirea ta va trăi mereu în fiecare sportiv care a avut privilegiul de a te cunoaște și de a învăța de la tine”, au transmis cei care l-au cunoscut și l-au prețuit ăe marele antrenor.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 23 februarie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 23 februarie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 23 februarie 2025:

Loto 6/49: 23, 43, 21, 32, 1, 49

Loto 5/40: 19, 18, 31, 16, 1, 17

Joker: 42, 14, 6, 44, 40 +9

Noroc: 5 1 9 6 5 0 3

Publicitate

Noroc Plus: 1 2 5 6 6 8

Super Noroc: 1 0 9 8 2 6

Citeste mai mult

Eveniment

Dacă plecați la drum: Transport agabaritic de 788 de tone pe șoselele din România. Este cel mai mare care a traversat țara

Publicat

Publicitate

Transport agabaritic RECORD pentru centrala de la Mintia, adus duminică pe șoselele din România. Ministrul Energiei a declarat că la Mintia prinde contur cea mai mare centrală pe gaz din UE, relatează alba24.ro.

În aceste zile, la Mintia este adusă o turbină de mari dimensiuni, cu un convoi agabaritic record pentru România.

Centrala ar urma să fie pusă în funcţiune în totalitate în anul 2026.

Imagini cu transportul turbinei de mari dimensiuni, au fost postate duminică de DRPD Timișoara.

Potrivit reprezentanților DRDP Timișoara, duminică dimineață, la ora 9, de la Nădlac DN 7, a pornit cel mai mare transport agabaritic care parcurge vestul țării, un transport lung cât un teren de fotbal.

Publicitate

Utilajul are o greutate de 788 de tone și convoiul care îl transportă are o lungime de 120 de metri.

Destinația finală a acestuia este Termocentrala Mintia.

Citeste mai mult

Eveniment

Liga Profesionistă de Fotbal a modificat ora la care se joacă sâmbătă Universitatea Cluj – FC Botoşani în etapa a 29-a

Publicat

Publicitate

Liga Profesionistă de Fotbal a anunțat astăzi că vor avea loc trei modificări în programul etapei a 29-a din Superliga, respectiv la orele de disputare ale meciurile de sâmbătă şi a primului programat duminică, relatează mediafax.ro.

Potrivit sursei citate, programul modificat este următorul:

Vineri, 28 februarie

Ora 17.00 Unirea Slobozia – Oţelul Galaţi

Ora 20.00 Sepsi OSK Sf. Gheorghe – CFR 1907 Cluj

Sâmbătă, 1 martie

Publicitate

Ora 16.00 Universitatea Cluj – FC Botoşani

Ora 19.00 Universitatea Craiova – Farul Constanţa

Duminică, 2 martie

Ora 15.00 Politehnica Iaşi – Petrolul Ploieşti

Ora 20.00 FC Rapid 1923 – FCSB

Luni, 3 martie

Ora 17.00 Gloria Buzău – UTA Arad

Ora 20.00 Dinamo Bucureşti – FC Hermannstadt

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending