Connect with us
Publicitate

Cultura

FOTO&VIDEO: Vernisajul expoziției personale de pictură ,,Locuri și stări”. Natura în splendoarea sa, marca Liviu Șoptelea

Publicat

Publicitate

Miercuri seară, în spațiul Colecției de Artă din Botoșani, a avut loc vernisajul expoziției personale de pictură ,,Locuri și stări”, evenimentul organizat de Societatea Culturală ,,Expo-Art” fiind onorat de numeroși oameni de cultură din județ, dar și de președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

Expoziția a fost semnată de artistul botoșănean, Liviu Șoptelea, membru titular al U.A.P.R. – Filiala Iași, un om care a încercat să-și croiască drum în lumea aceasta a artelor vizuale și a reușit cu brio, jonglând cu variate metode și tehnici pentru a se impune, nu pentru că cineva l-a obligat să facă aceasta, ci pentru că așa simte. Arta este parte din sufletul său și  prin artă și pentru artă încearcă să trăiască frumos. Deși multă lume dă like-uri pe facebook, puțini cumpără tablouri.

 

Publicitate

Suita remarcabilă de lucrări a surprins de această dată natura în toată splendoarea sa, mărturie a stărilor pe care le-a trăit artistul Liviu Șoptelea în ultimii doi ani marcați și de perioada COVID. După ce a trecut prin mai multe etape ale creației așa cum fac toți marii artiști, Liviu Șoptelea s-a îndreptat din 2014 spre lumea cerească, lumea îngerilor și a făcut o serie de lucrări dedicate acestora. A participat la numeroase expoziții naționale, apoi a venit acea perioadă mai tristă a Covidului. Dar nu a renunțat, iar îngerii de altădată au devenit îngeri covidieni, îngeri care au adus prin culorile folosite, orange și negru, pe lângă teama de necunoscut și speranța de mai bine. La fel, aceste expoziții îngerești au fost itinerate în țară și în străinătate, după cum a descris muzeograful Ana-Elisabeta Coșerenu.

 

„Cu toate cele care înconjoară un artist, neajunsuri, nemulțumiri, starea sănătății, a făcut față la toate cu brio și s-a gândit că este momentul să se întoarcă la o parte a sufletului său, este vorba despre natură. Astfel că a folosit acele impresii, stări,pe care le-a trăit în momentele în care a călătorit în țară și în străinătate. Se regăsește în picturi frumoasa Veneție, dar și Constanța, Măliniș,chiar și o clădire veche din Botoșani. Clădiri, peisaje, flori…Este un motiv în plus de a spune că este o dovadă în plus că un artist complet și complex cum este Liviu Șoptelea, poate trece cu ușurință de la grafică la pictură, de la ceea ce înseamnă artă abstractă la ceea ce vedeți astăzi, o artă pe înțelesul tuturor și cred că asta înseamnă să fii un artist adevărat, să te raportezi la ceea ce te sfătuiește sufletul tău și ceea ce dorește publicul  să vadă de la tine.

Publicitate

Deci un artist pe înțelesul tuturor, pe placul unora, un artist complet și complex în  fața căruia fac reverență”, a spus Ana-Elisabeta Coșereanu.

Președintele Consiliului Județean, Doina Federocivi, a avut o scurtă intervenție în care a dorit să îi îndemne pe botoșăneni să cumpere creațiile magice ale artistului Liviu Șoptelea și a cerut să îi fie rezervat un tablou care i-a rămas în suflet. „Pentru că trebuie să dăm un exemplu și pentru că nu am acasă la mine o pictură de a dumneavoastră aș vrea să cumpăr un tablou. Iubesc imaginea clădirilor vechi, dar nu mai mult decât iubesc florile”, a spus Doina Federovici.

Profesorul Ludvic Schibinschi a înveselit atmosfera cu un scurt moment artistic, la finalul evenimentului.

Publicitate

Expoziția este găzduită în perioada 1-14 noiembrie 2022 în spațiul Colecției de Artă Botoșani, iar lucrările pot fi achiziționate de iubitorii de artă.

Născut pe 24 ianuarie 1966, la Botoșani, Liviu Șoptelea este licențiat în arte vizuale și absolvent de studii de master în conservarea și restaurarea operei de artă al Universității de Arte „George Enescu” din Iași. În prezent este conservator la Secția de Artă Pastică și Etnografie a Muzeului Județean Botoșani, Galeriile de Artă „Ștefan Luchian”.

Liviu Șoptelea este membru titular al U.A.P.R. – Filiala Iași, secția Pictură. De-a lungul timpului, a deschis numeroase expoziții personale la: Getafe-Madrid (Spania), ,,Angeles entres nostros”, 2022; EM ART Gallery, Deva, ,,Printre îngeri”, 2022; Memorialul Ipotești, Sala „Horia Bernea”, „Îngeri la Ipotești”, 2019; Galeriile Armas 51, Toledo (Spania), „Angelos Urbanos”, 2018; Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, București, „Printre îngeriˮ, 2017; Galeriile Elite Art București, „Îngeri urbani – Îngerariumˮ, 2016; pictură și instalație „Poezia semnelorˮ, Universitatea „Ștefan cel Mareˮ din Suceava, martie 2014; gravură „Eroticaˮ, Prăvălia cu cărți, Constanța, octombrie 2011; artă plastică, City Gallery Suceava, august 2009; pictură „Liviu Șoptelea ʼ40ˮ, Botoșani, ianuarie 2006; pictură și gravură „Repetând bronzul tăceriiˮ, Universitatea „Spiru Haretˮ Brașov, august 2005 etc.

Publicitate

 

A participat la prestigioase evenimente expoziționale – expoziții de grup: Anuala U.A.P.R. Iași ,,ARTIS”, 2014-2022; Bienala „Gheorghe Petrașcuˮ, Târgoviște, 2020, 2022; Bienala de Grafică ,,Ștefan Găvenea” Tulcea, 2022; Bienala „Alexandru Ciucurencuˮ, Tulcea, 2019, 2021; „100 de artiști pentru Româniaˮ, Palatul Parlamentului, București, 2018; „Desenul post-Brâncușiˮ, Târgu Jiu, 2016, 2017, 2018; „Saloanele Moldoveiˮ, Bacău, Chișinău, 2014-2021; Bienala „Ion Andreescuˮ, Buzău, 2014-2022; „Fabricat în Româniaˮ, Iași, 2015, 2016; „Valul grecescˮ, Muzeul Militar Național București, martie 2014; Festivalul internațional A.R.T.E., Iași, februarie 2014-2020; Expoziția internațională „Eminescianaˮ, Iași, ianuarie 2014; Expoziția națională „Roșia Montanăˮ, București, 2014; patru expoziții „Balcic – Artiștii fără frontieră”, București, Călărași, Silistra, Ruse, 2012, 2013; Salonul Național de Arte Vizuale „Interferențeˮ, Botoșani, 2012-2020; Salonul de Plastică Mică, Brăila, 2018-2022; Bienala „Lascăr Vorelˮ Piatra-Neamț, 2015-2020.

 

A fost distins cu: Premiul pentru ilustrator – Târgul de Carte Românească 2022, Getafe-Madrid, Spania; Premiul pentru instalație – „Identități ieșeneˮ, Iași, 2020; Premiul pentru Pictură – Festivalul Internațional „Empatii de o parte și alta a Prutuluiˮ, Iași, Chișinău, 2020; Premiul WEB LIKE – Festivalul Internațional „ARTEˮ, Iași, 2019; „Teiul de argintˮ, Botoșani, 2017; „Gratitudeˮ – The Small Monmartre of Bitola, Macedonia, 1999; Mențiune specială la Concursul de Artă Plastică „Artur Veronaˮ, Dorohoi, 1992; Premiul Special al Juriului – Expoziția „Atelier ʼ89ˮ Botoșani, 1989; Premiul I la Concursul Republican de Artă Plastică, 1987, 1985, 1983.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

FOTO: Provocarea Pedagogic & ISJ BT: „Lasă Pământul să respire! Lasă-ți mașina acasă de Ziua Pământului!”  

Publicat

Publicitate

Astăzi, 22 aprilie 2024, provocarea lansată de Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani și Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a fost primită cu entuziasm de elevii și profesorii din Municipiul Botoșani.

La primele ore ale dimineții elevii, părinții, profesorii și inspectorii școlari s-au îndreptat spre unitățile de învățământ pe jos sau cu mijloace de transport nepoluante, demonstrând că, prin implicarea tuturor, o problemă globală poate fi soluționată, oferind o lume locuibilă generațiilor viitoare.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

FOTO: Peste 500 de elevi din Vorona au învățat cum să se protejeze în caz de cutremur

Publicat

Publicitate

Peste 500 de elevi, cadre didactice și personal auxiliar s-au evacuat, astăzi, pe timpul unor exerciții organizate la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona și Școala Gimnazială „Raluca Iurașcu” din Joldești.

Conform scenariului, în timpul orelor de curs s-a produs un cutremur. Cu acest prilej, cadrele didactice și elevii au simulat toți pașii ce trebuie urmați în cazul producerii unor astfel de evenimente, pentru a fi în siguranță. Însoțiți de învățători sau profesori, elevii au ieșit din sălile de clasă în momentul în care au auzit alarma și au mers la locurile de adunare. Acolo, îi așteptau pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu o autospecială de stingere. Elevii au avut ocazia să vadă mijloacele tehnice și echipamentele folosite de salvatori în misiuni.

Pe timpul activității, pompierii le-au transmis următoarele sfaturi:

Publicitate

În caz de cutremur:

– adăpostiți-vă sub pupitre și stați departe de ferestre, de pereții exteriori sau de obiectele care v-ar putea răni;

– protejaţi-vă capul şi faţa;

Publicitate

– nu ieșiți din clasă în timpul cutremurului;

– cadrul didactic va deschide ușa clasei și se va proteja lângă un perete de rezistență;

– veți putea ieși după terminarea seismului și verificarea căilor de evacuare.

Publicitate

Persoanele responsabile la nivelul unităților de învățământ au fost instruite cu privire la măsurile ce trebuie adoptate în cazul unei situații de urgență reale, astfel încât elevii și cadrele didactice să fie în siguranță.

Activitățile s-au desfășurat în baza protocoalelor de colaborare încheiate între ISU Botoșani și unițățile de învățământ, în cadrul „Săptămânii Verde” și ”Școlii Altfel”.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Amendă de 3000 de lei pentru proprietarul unui câine dintr-o rasă periculoasă. L-a lăsat liber și fără botniță la Coțușca

Publicat

Publicitate

În misiunile desfășurate de către echipajele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani în acest weekend, cu scopul de a preveni faptele antisociale, atât independent, cât și în colaborare cu polițiștii botoșăneni, au fost impuse sancțiuni contravenționale în sumă totală de peste 12.000 de lei, cu precădere pentru încălcări ale ordinii și liniștii publice.

Cea mai mare amendă, în sumă de 3000 de lei, a fost aplicată unui bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice, care sâmbătă seară a lăsat liber și fără botniță un câine din rasa Cane Corso în incinta spațiului de joacă pentru copii de lângă Primăria comunei Coțușca, fără să îi pese de posibilele consecințele ale atacului canin asupra unei persoane.

Rasa de câini Cane Corso face parte din categoria a II-a de câini periculoși, așa cum este definită de Ordonanța de Urgență nr.55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi.

Publicitate

“Proprietarii sau deținătorii temporari ai câinilor din rasele periculoase trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, capacitate deplină de exercițiu și să nu fi fost condamnați pentru săvârșirea unei infracțiuni contra persoanei.

De asemenea, accesul câinilor periculoși din categoria a II-a (American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor) în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum și în părțile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceștia poartă botniță și sunt ținuți în lesă de o persoană care îndeplinește condițiile legale, iar nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1500 de lei la 3000 de lei”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, plutonier adjutant șef Dan Izotov.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA scoate ce este mai rău din trafic. Peste 300 de amenzi aplicate de polițiștii din Botoșani în ultimele 24 de ore

Publicat

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 7 acțiuni punctuale în județ, în cadrul planului BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la 41 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 313 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 200.000 de lei.

De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 23 de permise de conducere și 17 certificate de înmatriculare.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending