Connect with us

Cultura

FOTO&VIDEO: Vernisajul expoziției personale de pictură ,,Locuri și stări”. Natura în splendoarea sa, marca Liviu Șoptelea

Publicat

Publicitate

Miercuri seară, în spațiul Colecției de Artă din Botoșani, a avut loc vernisajul expoziției personale de pictură ,,Locuri și stări”, evenimentul organizat de Societatea Culturală ,,Expo-Art” fiind onorat de numeroși oameni de cultură din județ, dar și de președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

Expoziția a fost semnată de artistul botoșănean, Liviu Șoptelea, membru titular al U.A.P.R. – Filiala Iași, un om care a încercat să-și croiască drum în lumea aceasta a artelor vizuale și a reușit cu brio, jonglând cu variate metode și tehnici pentru a se impune, nu pentru că cineva l-a obligat să facă aceasta, ci pentru că așa simte. Arta este parte din sufletul său și  prin artă și pentru artă încearcă să trăiască frumos. Deși multă lume dă like-uri pe facebook, puțini cumpără tablouri.

 

Suita remarcabilă de lucrări a surprins de această dată natura în toată splendoarea sa, mărturie a stărilor pe care le-a trăit artistul Liviu Șoptelea în ultimii doi ani marcați și de perioada COVID. După ce a trecut prin mai multe etape ale creației așa cum fac toți marii artiști, Liviu Șoptelea s-a îndreptat din 2014 spre lumea cerească, lumea îngerilor și a făcut o serie de lucrări dedicate acestora. A participat la numeroase expoziții naționale, apoi a venit acea perioadă mai tristă a Covidului. Dar nu a renunțat, iar îngerii de altădată au devenit îngeri covidieni, îngeri care au adus prin culorile folosite, orange și negru, pe lângă teama de necunoscut și speranța de mai bine. La fel, aceste expoziții îngerești au fost itinerate în țară și în străinătate, după cum a descris muzeograful Ana-Elisabeta Coșerenu.

 

„Cu toate cele care înconjoară un artist, neajunsuri, nemulțumiri, starea sănătății, a făcut față la toate cu brio și s-a gândit că este momentul să se întoarcă la o parte a sufletului său, este vorba despre natură. Astfel că a folosit acele impresii, stări,pe care le-a trăit în momentele în care a călătorit în țară și în străinătate. Se regăsește în picturi frumoasa Veneție, dar și Constanța, Măliniș,chiar și o clădire veche din Botoșani. Clădiri, peisaje, flori…Este un motiv în plus de a spune că este o dovadă în plus că un artist complet și complex cum este Liviu Șoptelea, poate trece cu ușurință de la grafică la pictură, de la ceea ce înseamnă artă abstractă la ceea ce vedeți astăzi, o artă pe înțelesul tuturor și cred că asta înseamnă să fii un artist adevărat, să te raportezi la ceea ce te sfătuiește sufletul tău și ceea ce dorește publicul  să vadă de la tine.

Publicitate

Deci un artist pe înțelesul tuturor, pe placul unora, un artist complet și complex în  fața căruia fac reverență”, a spus Ana-Elisabeta Coșereanu.

Președintele Consiliului Județean, Doina Federocivi, a avut o scurtă intervenție în care a dorit să îi îndemne pe botoșăneni să cumpere creațiile magice ale artistului Liviu Șoptelea și a cerut să îi fie rezervat un tablou care i-a rămas în suflet. „Pentru că trebuie să dăm un exemplu și pentru că nu am acasă la mine o pictură de a dumneavoastră aș vrea să cumpăr un tablou. Iubesc imaginea clădirilor vechi, dar nu mai mult decât iubesc florile”, a spus Doina Federovici.

Profesorul Ludvic Schibinschi a înveselit atmosfera cu un scurt moment artistic, la finalul evenimentului.

Expoziția este găzduită în perioada 1-14 noiembrie 2022 în spațiul Colecției de Artă Botoșani, iar lucrările pot fi achiziționate de iubitorii de artă.

Născut pe 24 ianuarie 1966, la Botoșani, Liviu Șoptelea este licențiat în arte vizuale și absolvent de studii de master în conservarea și restaurarea operei de artă al Universității de Arte „George Enescu” din Iași. În prezent este conservator la Secția de Artă Pastică și Etnografie a Muzeului Județean Botoșani, Galeriile de Artă „Ștefan Luchian”.

Liviu Șoptelea este membru titular al U.A.P.R. – Filiala Iași, secția Pictură. De-a lungul timpului, a deschis numeroase expoziții personale la: Getafe-Madrid (Spania), ,,Angeles entres nostros”, 2022; EM ART Gallery, Deva, ,,Printre îngeri”, 2022; Memorialul Ipotești, Sala „Horia Bernea”, „Îngeri la Ipotești”, 2019; Galeriile Armas 51, Toledo (Spania), „Angelos Urbanos”, 2018; Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, București, „Printre îngeriˮ, 2017; Galeriile Elite Art București, „Îngeri urbani – Îngerariumˮ, 2016; pictură și instalație „Poezia semnelorˮ, Universitatea „Ștefan cel Mareˮ din Suceava, martie 2014; gravură „Eroticaˮ, Prăvălia cu cărți, Constanța, octombrie 2011; artă plastică, City Gallery Suceava, august 2009; pictură „Liviu Șoptelea ʼ40ˮ, Botoșani, ianuarie 2006; pictură și gravură „Repetând bronzul tăceriiˮ, Universitatea „Spiru Haretˮ Brașov, august 2005 etc.

 

A participat la prestigioase evenimente expoziționale – expoziții de grup: Anuala U.A.P.R. Iași ,,ARTIS”, 2014-2022; Bienala „Gheorghe Petrașcuˮ, Târgoviște, 2020, 2022; Bienala de Grafică ,,Ștefan Găvenea” Tulcea, 2022; Bienala „Alexandru Ciucurencuˮ, Tulcea, 2019, 2021; „100 de artiști pentru Româniaˮ, Palatul Parlamentului, București, 2018; „Desenul post-Brâncușiˮ, Târgu Jiu, 2016, 2017, 2018; „Saloanele Moldoveiˮ, Bacău, Chișinău, 2014-2021; Bienala „Ion Andreescuˮ, Buzău, 2014-2022; „Fabricat în Româniaˮ, Iași, 2015, 2016; „Valul grecescˮ, Muzeul Militar Național București, martie 2014; Festivalul internațional A.R.T.E., Iași, februarie 2014-2020; Expoziția internațională „Eminescianaˮ, Iași, ianuarie 2014; Expoziția națională „Roșia Montanăˮ, București, 2014; patru expoziții „Balcic – Artiștii fără frontieră”, București, Călărași, Silistra, Ruse, 2012, 2013; Salonul Național de Arte Vizuale „Interferențeˮ, Botoșani, 2012-2020; Salonul de Plastică Mică, Brăila, 2018-2022; Bienala „Lascăr Vorelˮ Piatra-Neamț, 2015-2020.

 

A fost distins cu: Premiul pentru ilustrator – Târgul de Carte Românească 2022, Getafe-Madrid, Spania; Premiul pentru instalație – „Identități ieșeneˮ, Iași, 2020; Premiul pentru Pictură – Festivalul Internațional „Empatii de o parte și alta a Prutuluiˮ, Iași, Chișinău, 2020; Premiul WEB LIKE – Festivalul Internațional „ARTEˮ, Iași, 2019; „Teiul de argintˮ, Botoșani, 2017; „Gratitudeˮ – The Small Monmartre of Bitola, Macedonia, 1999; Mențiune specială la Concursul de Artă Plastică „Artur Veronaˮ, Dorohoi, 1992; Premiul Special al Juriului – Expoziția „Atelier ʼ89ˮ Botoșani, 1989; Premiul I la Concursul Republican de Artă Plastică, 1987, 1985, 1983.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un tânăr de 32 de ani din Ungureni a fost salvat de la moarte de polițiștii care au intervenit în forța

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din Vlăsinești au fost apelați prin apel 112, de către un tânăr, de 32 de ani, din comuna Ungureni, care le-a spus că intenționează șă-și ia viața.

Polițiștii s-au deplasat la locuința apelantului, unde au identificat-o pe mama sa, tânărul aflându-se într-o cameră ce era asigurată pe interior. Acesta a refuzat accesul în camera a forțelor de ordine.

Polițiștii au încercat să discute cu tânărul, însă acesta era într-o stare de agitație, iar la un moment dat, din cauză că s-au auzit zgomote din camera în care se afla, au forțat ușa de acces și l-au găsit în timp ce încerca să-și ia viața.

Forțele de ordine l-au eliberat din ștreangul pe care și-l improvizase și i-au acordat primul ajutor, până la sosirea echipajului medical. În acest moment, tânărul este în afara oricărui pericol și primește ajutor de specialitate.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Daruri de la pompieri pentru mai mulți bunici din Dorohoi

Publicat

Publicitate

Sărbătorile de Iarnă se apropie, dar pentru mulți părinți și bunici care locuiesc singuri nu mai au farmec. Fără colindători, fără brad împodobit, masă bogată și oameni dragi alături, doar amintirea Crăciunurilor de altădată, când casa era plină de râsete și lumină, mai încălzesc atmosfera. Deși nu rostesc cu glas tare, toți visează la o vorbă bună sau un gest de omenie care să le aducă aminte nu sunt uitați.

Casele unor bunici din municipiul Dorohoi au prins, astăzi viață. Îmbrăcați în uniforme, care simbolizează nu doar siguranța, ci și speranța, pompierii de la Detașamentul Dorohoi, le-au trecut pragul. Alimentele dăruite au însemnat pentru bătrâni mai mult decât hrană.

„Pentru un om bătrân ca mine, cel mai mare dar nu sunt doar alimentele, ci faptul că cineva și-a amintit de mine. Nu mai sunt singur”, a spus unul dintre bătrânii vizitați.

Pompierii din Dorohoi au adus un strop de bucurie și în casele a două mame care își cresc singure patru, respectiv trei copii.

Aceste povești sunt doar câteva din multele misiuni frumoase realizate de pompieri care, dincolo de intervențiile lor obișnuite, aleg să aducă lumină și căldură în casele celor care au cel mai mult nevoie. Gesturile lor arată că înseamnă mai mult decât cadouri materiale – ele înseamnă umanitate, bunătate și grijă față de cei mai vulnerabili membri ai comunității.

Pompierii nu sunt doar salvatori în situații de urgență; ei sunt, mai presus de toate, oameni cu suflet mare, care, chiar și în cele mai grele momente, găsesc timp să dăruiască speranță.

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Corul VOIEVODUL din Parohia Cătămărăști Deal a câștigat Trofeul Festivalului Concurs de Colinde „O, ce veste minunată!”, de la Coșula

Publicat

Publicitate

După o absență de un an, Festivalul Concurs de Colinde „O, ce veste minunată!”, a readus emoția și vibrația bucuriei nașterii Mântuitorului printr-un buchet de colinde tradiționale și religioase oferite de toți cei prezenți pe scena Centrului Cultural din Coșula.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție subordonată Consiliului Județean Botoșani, a căutat toate soluțiile posibile desfășurării acestui festival și printr-o mână de oameni dedicați a reușit să renască și să ducă această tradiție mai departe.

Momente de înălțare spirituală, de rugăciune cântată  au transformat scena în fereastră către trecut, readucându-se în atenție colinde vechi, costume tradiționale autentice, ceea ce ne confirmă conservarea și promovarea valorilor artistice spirituale ale strămoșilor noștri.

Totodată  s-a oferit concurenților și oportunitatea de a interpreta noi creații, ceea ce dă posibilitatea ca tradiția să fie adaptată la vremurile noastre însă fără a-i știrbi autenticitatea.

Centrul Cultural Coșula reprezentat prin domnul Nicolae Șchiopu a fost mai mult decât o gazdă primitoare. Ne-au oferit o parte din sufletele lor generoase creând dintr-o sală de spectacol un cămin cald, un cadru de poveste în care Maica Domnului a putut să renască pe Fiul ei.

O misiune dificilă a avut juriul care a evaluat prestațiile concurenților. Ei au urmărit atât autenticitatea colindelor, căt și calitățile intepretative, corectitudinea lingvistică, dificultatea repertoriului, etc.

Publicitate

Toți participanții au fost felicitați pentru pregătirea temeinică și pentru grija deosebită pe care coordonatorii o implementează copiilor, tinerilor și chiar adulților de a aduce colindul ca pios omagiu celei ce ne-a adus mântuirea prin nașterea Pruncului Iisus.

Trofeul festivalului a fost câștigat de un cor pe 3-4 voci condus de Pr. Emanoil Vasile Crețu din Cătămărăști-Deal. Președinta juriului lect. univ. dr. Gabriela Pepelea a ținut să aprecieze acuratețea, omogenitatea și nuanțele date de corul „Voievodul”  și a evidențiat profesionalismul părintelui în arta dirijatului.

Premiul I  – Grupul  „Sf. Ierarh Nicolae”, Botoșani, coordonator – Gabriel Azamfirei

Premiul I  – Grupul „Flori de mai”, Todirești Iași, coordonator –  Oana Gabriela Damaschin

Premiul al II – lea – Ansamblul folcloric „Brăduleț” , Dorohoi, coordonator – Lavinia Strugariu

Premiul al II – lea – Grupul „Cetinioară din Scobinți” , Scobinți, Iași, coordonator – Mariana Moruzi

Premiul al III – lea – Grupul „Voces Angelicae” Săveni, Botoșani – dirijor Maria Macuc

Premiul a III – lea Corul cadrelor didactice al Liceului Tehnologic „Ștefan cel mare și sfânt”, Vorona, Botoșani, dirijor – Andreea Amaricăi

Premiul special – Grupul de copii al Șc. primare Mănăstireni, Botoșani, coordonator –  Gabriela Zăiceanu

Premiul special – „Pescărușii Suliței”, Sulița, Botoșani, coordonator – Adrian Ursache

După înmânarea premiilor s-a servit masa la Mănăstirea Coșula unde Părintele Stareț, Calinic Chirvase, ne-a pregătit o agapă pentru cei aproximativ 200 de participanți, ne-a ghidat în muzeul care găzduiește o parte din tezaurul care s-a păstrat de pe timpul domnitorului Ștefan cel Mare, cel care a și construit Mănăstirea.

Cu sufletul înduhovnicit, cu bucurie și cu recunoștință s-a încheiat cea de-a XII – a ediție a Festivalului Concurs de Colinde „O, ce veste minunată!” 2024.

(Comunicat de presă)

Citeste mai mult

Eveniment

Ilie Bolojan este noul președinte al Senatului. A obținut 70 de voturi

Publicat

Publicitate

Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a fost ales luni, în funcţia de preşedinte al Senatului, informează alba24.ro.

Ilie Bolojan a obţinut 70 de voturi, în timp ce contracandidaţii săi, Mircia Chelaru (AUR) şi Nadia-Cosmina Cerva (SOS România), au întrunit 29 de voturi, respectiv 14 voturi, potrivit Agerpres.

Grupul parlamentar al PSD şi cel al UDMR nu au avut o propunere pentru această funcţie.

De asemenea, nici USR și nici grupul parlamentar POT, nu au propus un candidat pentru funcţia de preşedinte al Senatului.

Fiecare dintre cei trei candidaţi la şefia Senatului s-a prezentat de la microfonul forului.

Senatorul AUR Mircia Chelaru a dat detalii despre cariera sa militară şi politică, Ilie Bolojan (PNL) a arătat că are experienţă de 20 de ani în administraţie, iar senatoarea SOS România Nadia-Cosmina Cerva a declarat că este avocat.

Publicitate

„Vă mulţumesc pentru acest vot de încredere, nu m-am gândit niciodată că voi ajunge să fiu preşedintele Senatului României. Nu a fost un obiectiv pentru mine ocuparea acestei funcţii, dar voi face tot ce este posibil ca să reprezint cu demnitate Senatul şi ţara noastră.

Pentru mine cred că sunt importante câteva lucruri din această poziţie şi sper să rezonaţi şi dumneavoastră cu ele.

În primul rând să putem genera legi cât mai bune, cât mai clare, nu legi care sună neapărat bine, dar care creează probleme de obicei, ci legi care rezolvă probleme, legi care creează un context bun pentru ca românii, pentru ca antreprenorii să se dezvolte şi ţara noastră să aibă o direcţie bună în anii următori”, a afirmat Bolojan, citat de G4Media.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending