Miercuri seară, în spațiul Colecției de Artă din Botoșani, a avut loc vernisajul expoziției personale de pictură ,,Locuri și stări”, evenimentul organizat de Societatea Culturală ,,Expo-Art” fiind onorat de numeroși oameni de cultură din județ, dar și de președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.
Expoziția a fost semnată de artistul botoșănean, Liviu Șoptelea, membru titular al U.A.P.R. – Filiala Iași, un om care a încercat să-și croiască drum în lumea aceasta a artelor vizuale și a reușit cu brio, jonglând cu variate metode și tehnici pentru a se impune, nu pentru că cineva l-a obligat să facă aceasta, ci pentru că așa simte. Arta este parte din sufletul său și prin artă și pentru artă încearcă să trăiască frumos. Deși multă lume dă like-uri pe facebook, puțini cumpără tablouri.
Suita remarcabilă de lucrări a surprins de această dată natura în toată splendoarea sa, mărturie a stărilor pe care le-a trăit artistul Liviu Șoptelea în ultimii doi ani marcați și de perioada COVID. După ce a trecut prin mai multe etape ale creației așa cum fac toți marii artiști, Liviu Șoptelea s-a îndreptat din 2014 spre lumea cerească, lumea îngerilor și a făcut o serie de lucrări dedicate acestora. A participat la numeroase expoziții naționale, apoi a venit acea perioadă mai tristă a Covidului. Dar nu a renunțat, iar îngerii de altădată au devenit îngeri covidieni, îngeri care au adus prin culorile folosite, orange și negru, pe lângă teama de necunoscut și speranța de mai bine. La fel, aceste expoziții îngerești au fost itinerate în țară și în străinătate, după cum a descris muzeograful Ana-Elisabeta Coșerenu.
„Cu toate cele care înconjoară un artist, neajunsuri, nemulțumiri, starea sănătății, a făcut față la toate cu brio și s-a gândit că este momentul să se întoarcă la o parte a sufletului său, este vorba despre natură. Astfel că a folosit acele impresii, stări,pe care le-a trăit în momentele în care a călătorit în țară și în străinătate. Se regăsește în picturi frumoasa Veneție, dar și Constanța, Măliniș,chiar și o clădire veche din Botoșani. Clădiri, peisaje, flori…Este un motiv în plus de a spune că este o dovadă în plus că un artist complet și complex cum este Liviu Șoptelea, poate trece cu ușurință de la grafică la pictură, de la ceea ce înseamnă artă abstractă la ceea ce vedeți astăzi, o artă pe înțelesul tuturor și cred că asta înseamnă să fii un artist adevărat, să te raportezi la ceea ce te sfătuiește sufletul tău și ceea ce dorește publicul să vadă de la tine.
Publicitate
Deci un artist pe înțelesul tuturor, pe placul unora, un artist complet și complex în fața căruia fac reverență”, a spus Ana-Elisabeta Coșereanu.
Președintele Consiliului Județean, Doina Federocivi, a avut o scurtă intervenție în care a dorit să îi îndemne pe botoșăneni să cumpere creațiile magice ale artistului Liviu Șoptelea și a cerut să îi fie rezervat un tablou care i-a rămas în suflet. „Pentru că trebuie să dăm un exemplu și pentru că nu am acasă la mine o pictură de a dumneavoastră aș vrea să cumpăr un tablou. Iubesc imaginea clădirilor vechi, dar nu mai mult decât iubesc florile”, a spus Doina Federovici.
Profesorul Ludvic Schibinschi a înveselit atmosfera cu un scurt moment artistic, la finalul evenimentului.
Expoziția este găzduită în perioada 1-14 noiembrie 2022 în spațiul Colecției de Artă Botoșani, iar lucrările pot fi achiziționate de iubitorii de artă.
Născut pe 24 ianuarie 1966, la Botoșani, Liviu Șoptelea este licențiat în arte vizuale și absolvent de studii de master în conservarea și restaurarea operei de artă al Universității de Arte „George Enescu” din Iași. În prezent este conservator la Secția de Artă Pastică și Etnografie a Muzeului Județean Botoșani, Galeriile de Artă „Ștefan Luchian”.
Liviu Șoptelea este membru titular al U.A.P.R. – Filiala Iași, secția Pictură. De-a lungul timpului, a deschis numeroase expoziții personale la: Getafe-Madrid (Spania), ,,Angeles entres nostros”, 2022; EM ART Gallery, Deva, ,,Printre îngeri”, 2022; Memorialul Ipotești, Sala „Horia Bernea”, „Îngeri la Ipotești”, 2019; Galeriile Armas 51, Toledo (Spania), „Angelos Urbanos”, 2018; Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, București, „Printre îngeriˮ, 2017; Galeriile Elite Art București, „Îngeri urbani – Îngerariumˮ, 2016; pictură și instalație „Poezia semnelorˮ, Universitatea „Ștefan cel Mareˮ din Suceava, martie 2014; gravură „Eroticaˮ, Prăvălia cu cărți, Constanța, octombrie 2011; artă plastică, City Gallery Suceava, august 2009; pictură „Liviu Șoptelea ʼ40ˮ, Botoșani, ianuarie 2006; pictură și gravură „Repetând bronzul tăceriiˮ, Universitatea „Spiru Haretˮ Brașov, august 2005 etc.
A participat la prestigioase evenimente expoziționale – expoziții de grup: Anuala U.A.P.R. Iași ,,ARTIS”, 2014-2022; Bienala „Gheorghe Petrașcuˮ, Târgoviște, 2020, 2022; Bienala de Grafică ,,Ștefan Găvenea” Tulcea, 2022; Bienala „Alexandru Ciucurencuˮ, Tulcea, 2019, 2021; „100 de artiști pentru Româniaˮ, Palatul Parlamentului, București, 2018; „Desenul post-Brâncușiˮ, Târgu Jiu, 2016, 2017, 2018; „Saloanele Moldoveiˮ, Bacău, Chișinău, 2014-2021; Bienala „Ion Andreescuˮ, Buzău, 2014-2022; „Fabricat în Româniaˮ, Iași, 2015, 2016; „Valul grecescˮ, Muzeul Militar Național București, martie 2014; Festivalul internațional A.R.T.E., Iași, februarie 2014-2020; Expoziția internațională „Eminescianaˮ, Iași, ianuarie 2014; Expoziția națională „Roșia Montanăˮ, București, 2014; patru expoziții „Balcic – Artiștii fără frontieră”, București, Călărași, Silistra, Ruse, 2012, 2013; Salonul Național de Arte Vizuale „Interferențeˮ, Botoșani, 2012-2020; Salonul de Plastică Mică, Brăila, 2018-2022; Bienala „Lascăr Vorelˮ Piatra-Neamț, 2015-2020.
A fost distins cu: Premiul pentru ilustrator – Târgul de Carte Românească 2022, Getafe-Madrid, Spania; Premiul pentru instalație – „Identități ieșeneˮ, Iași, 2020; Premiul pentru Pictură – Festivalul Internațional „Empatii de o parte și alta a Prutuluiˮ, Iași, Chișinău, 2020; Premiul WEB LIKE – Festivalul Internațional „ARTEˮ, Iași, 2019; „Teiul de argintˮ, Botoșani, 2017; „Gratitudeˮ – The Small Monmartre of Bitola, Macedonia, 1999; Mențiune specială la Concursul de Artă Plastică „Artur Veronaˮ, Dorohoi, 1992; Premiul Special al Juriului – Expoziția „Atelier ʼ89ˮ Botoșani, 1989; Premiul I la Concursul Republican de Artă Plastică, 1987, 1985, 1983.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Au apărut noile formulare de înregistrare fiscală care includ taxa pe stâlp și impozitul suplimentar pentru instituțiile de credit.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „proiectul de ordin pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor și a tipurilor de obligații fiscale care formează vectorul fiscal” potrivit Termene.ro.
Anexele acestuia includ noile variante ale formularelor 010 (pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică), 013 (pentru contribuabilii nerezidenți care desfășoară activitate în România prin unul sau mai multe sedii permanente) și 700 (pentru mențiuni ulterioare înregistrării fiscale).
Noile formulare de înregistrare fiscală au fost modificate astfel încât să reflecte modificările fiscale intrate în vigoare în lunile trecute, mai precis cele două noi impozite ce vor fi achitate de contribuabilii vizați: impozitul suplimentar pentru instituțiile de credit și impozitul pe construcții speciale.
În referatul de aprobare se menționează că având în vedere noile prevederi legale, este necesară completarea vectorului fiscal cu două noi categorii de obligații fiscale de declarare, cu caracter permanent, respectiv:
impozitul suplimentar pentru instituțiile de credit;
impozitul pe construcții.
Noile formulare de înregistrare fiscală
Prevederile art.496 din Codul fiscal reglementează categoriile de contribuabili care sunt obligate la plata impozitului pe construcții, respectiv:
Publicitate
– persoanele juridice române, cu excepția instituțiilor publice, institutelor naționale de cercetare-dezvoltare, asociațiilor, fundațiilor și a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare și funcționare;
– persoanele juridice străine care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România;
– persoanele juridice cu sediul social în România înființate potrivit legislației europen
Patru noi taxe introduse pentru companii în 2024 și 2025
Din cauza deficitului bugetar excesiv, statul a introdus anul trecut și anul acesta patru noi taxe pentru marii contribuabili.
Astfel, introdus de la 1 ianuarie 2024, prin legea 296/2023, impozitul minim de 1% pe cifra de afaceri a fost impus companiilor cu venituri peste 50 de milioane în cazul cărora impozitul de 16% pe profit este mai mic decât cota de 1% din venituri.
Tot de la 1 ianuarie instituțiile de credit au plătit un impozit de 2% pe veniturile din dobânzi, dividende, taxe și comisioane etc, peste cota de impozit pe profit.
Astfel, după cum prevede legea 296, ”instituţiile de credit – persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituțiilor de credit – persoane juridice străine datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a următoarelor cote de impozitare: 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2025 inclusiv, 1% începând cu data de 1 ianuarie 2026”.
În ceea ce privește impozitul suplimentar pentru companiile din sectoarele petrol și gaze, acesta a fost impus întreprinderilor cu cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro sub forma unei cote de 0,5% ”suplimentar impozitului pe profit”.
Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a centralizat rezultatele obținute de elevii cl. a VIII-a la prima simulare județeană a examenului de Evaluare Națională din acest an școlar.
Simularea s-a desfășurat în zilele de 11 și 12 decembrie 2024, în 104 unități de învățământ.
Ratele de promovare pe discipline sunt următoarele:
Limba și literatura română – procent de promovare: 66,08%. 1 elev a obținut nota 10.
Matematică – procent de promovare: 59,40%. 3 elevi au obținut nota 10.
„Rezultatele au fost aduse la cunoștința elevilor și a părinților de către profesorii de la clasă. Aceste note nu sunt publice și nu se trec în catalog, însă rezultatele obținute sunt analizate, la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin discuții cu elevii și cu părinții, precum și la nivelul Consiliului profesoral.” ne-a transmis Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.
Din totalul celor 3781 de elevi înscriși în clasa a VIII-a, la proba de Limba și literatura română s-au prezentat 3605 elevi, absenți fiind 176 de elevi, iar la Matematică au fost prezenți 3576 de elevi, absentând 205.
Următoarea simulare județeană a examenului de Evaluare Națională va avea loc în zilele de 14 și 15 aprilie 2025, precedată de simularea națională care se va desfășura în 17 și 18 martie 2025.
Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale au emis odonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 18 ani, din municipiul Botoșani, bănuit de comiterea infracțiunii de furt calificat.
În urma probatoriului administrat de polițiști s-a stabilit faptul că acesta, la data de 17 ianuarie a.c., ar fi sustras din incinta unei societăți comerciale, mai multe bunuri de uz casnic, în valoare de aproximativ 2.000 de lei. Prejudiciul a fost recuperat integral și restituit victimei.
Tânărul a fost ontrodus în Centrul de reținer eși Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate pentru stabilirea întregii situații de fapt.
În perioada 13-19 ianuarie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani și nr. Hlipiceni, au acționat, în zona de competență, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță publică în municipiul Botoșani, fiind organizate șase acțiuni atât pe timp de noapte cât și de zi, pentru identificarea celor care nu respectă prevederile legale, precum și pentru probarea activității infracționale în mai multe cauze penale.
Astfel, ca urmare a acestor activități a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, pentru 11 persoane, cercetate pentru infracțiuni la regimul rutier, infracțiuni contra persoanei și infracțiuni contra patrimoniului. Față de două dintre acestea, cercetate pentru infracțiuni de tâlhărie, a fost dispusă arestarea preventivă pentru 30 de zile.
EXEMPLE:
Dosar penal, sancțiune de 20.000 de lei si auto confiscat
Publicitate
De asemenena, în cadrul activităților desfășurate în trafic a fost depistat un conducător auto care avea permisul de conducere anulat ca urmare a unor probleme medicale. A fost întocmit dosar penal pentru conducere fără permis.
Mai mult decât atât, în interiorul autoturismului, polițiștii au depistat mai multe pachete de țigarete de proveniență extracomuitară, fără timbru de acciză, motiv pentru care, șoferul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 20.000 de lei, iar autoturismul a fost supus confiscării.