Miercuri seară, în spațiul Colecției de Artă din Botoșani, a avut loc vernisajul expoziției personale de pictură ,,Locuri și stări”, evenimentul organizat de Societatea Culturală ,,Expo-Art” fiind onorat de numeroși oameni de cultură din județ, dar și de președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.
Expoziția a fost semnată de artistul botoșănean, Liviu Șoptelea, membru titular al U.A.P.R. – Filiala Iași, un om care a încercat să-și croiască drum în lumea aceasta a artelor vizuale și a reușit cu brio, jonglând cu variate metode și tehnici pentru a se impune, nu pentru că cineva l-a obligat să facă aceasta, ci pentru că așa simte. Arta este parte din sufletul său și prin artă și pentru artă încearcă să trăiască frumos. Deși multă lume dă like-uri pe facebook, puțini cumpără tablouri.
Suita remarcabilă de lucrări a surprins de această dată natura în toată splendoarea sa, mărturie a stărilor pe care le-a trăit artistul Liviu Șoptelea în ultimii doi ani marcați și de perioada COVID. După ce a trecut prin mai multe etape ale creației așa cum fac toți marii artiști, Liviu Șoptelea s-a îndreptat din 2014 spre lumea cerească, lumea îngerilor și a făcut o serie de lucrări dedicate acestora. A participat la numeroase expoziții naționale, apoi a venit acea perioadă mai tristă a Covidului. Dar nu a renunțat, iar îngerii de altădată au devenit îngeri covidieni, îngeri care au adus prin culorile folosite, orange și negru, pe lângă teama de necunoscut și speranța de mai bine. La fel, aceste expoziții îngerești au fost itinerate în țară și în străinătate, după cum a descris muzeograful Ana-Elisabeta Coșerenu.
„Cu toate cele care înconjoară un artist, neajunsuri, nemulțumiri, starea sănătății, a făcut față la toate cu brio și s-a gândit că este momentul să se întoarcă la o parte a sufletului său, este vorba despre natură. Astfel că a folosit acele impresii, stări,pe care le-a trăit în momentele în care a călătorit în țară și în străinătate. Se regăsește în picturi frumoasa Veneție, dar și Constanța, Măliniș,chiar și o clădire veche din Botoșani. Clădiri, peisaje, flori…Este un motiv în plus de a spune că este o dovadă în plus că un artist complet și complex cum este Liviu Șoptelea, poate trece cu ușurință de la grafică la pictură, de la ceea ce înseamnă artă abstractă la ceea ce vedeți astăzi, o artă pe înțelesul tuturor și cred că asta înseamnă să fii un artist adevărat, să te raportezi la ceea ce te sfătuiește sufletul tău și ceea ce dorește publicul să vadă de la tine.
Publicitate
Deci un artist pe înțelesul tuturor, pe placul unora, un artist complet și complex în fața căruia fac reverență”, a spus Ana-Elisabeta Coșereanu.
Președintele Consiliului Județean, Doina Federocivi, a avut o scurtă intervenție în care a dorit să îi îndemne pe botoșăneni să cumpere creațiile magice ale artistului Liviu Șoptelea și a cerut să îi fie rezervat un tablou care i-a rămas în suflet. „Pentru că trebuie să dăm un exemplu și pentru că nu am acasă la mine o pictură de a dumneavoastră aș vrea să cumpăr un tablou. Iubesc imaginea clădirilor vechi, dar nu mai mult decât iubesc florile”, a spus Doina Federovici.
Profesorul Ludvic Schibinschi a înveselit atmosfera cu un scurt moment artistic, la finalul evenimentului.
Expoziția este găzduită în perioada 1-14 noiembrie 2022 în spațiul Colecției de Artă Botoșani, iar lucrările pot fi achiziționate de iubitorii de artă.
Născut pe 24 ianuarie 1966, la Botoșani, Liviu Șoptelea este licențiat în arte vizuale și absolvent de studii de master în conservarea și restaurarea operei de artă al Universității de Arte „George Enescu” din Iași. În prezent este conservator la Secția de Artă Pastică și Etnografie a Muzeului Județean Botoșani, Galeriile de Artă „Ștefan Luchian”.
Liviu Șoptelea este membru titular al U.A.P.R. – Filiala Iași, secția Pictură. De-a lungul timpului, a deschis numeroase expoziții personale la: Getafe-Madrid (Spania), ,,Angeles entres nostros”, 2022; EM ART Gallery, Deva, ,,Printre îngeri”, 2022; Memorialul Ipotești, Sala „Horia Bernea”, „Îngeri la Ipotești”, 2019; Galeriile Armas 51, Toledo (Spania), „Angelos Urbanos”, 2018; Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, București, „Printre îngeriˮ, 2017; Galeriile Elite Art București, „Îngeri urbani – Îngerariumˮ, 2016; pictură și instalație „Poezia semnelorˮ, Universitatea „Ștefan cel Mareˮ din Suceava, martie 2014; gravură „Eroticaˮ, Prăvălia cu cărți, Constanța, octombrie 2011; artă plastică, City Gallery Suceava, august 2009; pictură „Liviu Șoptelea ʼ40ˮ, Botoșani, ianuarie 2006; pictură și gravură „Repetând bronzul tăceriiˮ, Universitatea „Spiru Haretˮ Brașov, august 2005 etc.
A participat la prestigioase evenimente expoziționale – expoziții de grup: Anuala U.A.P.R. Iași ,,ARTIS”, 2014-2022; Bienala „Gheorghe Petrașcuˮ, Târgoviște, 2020, 2022; Bienala de Grafică ,,Ștefan Găvenea” Tulcea, 2022; Bienala „Alexandru Ciucurencuˮ, Tulcea, 2019, 2021; „100 de artiști pentru Româniaˮ, Palatul Parlamentului, București, 2018; „Desenul post-Brâncușiˮ, Târgu Jiu, 2016, 2017, 2018; „Saloanele Moldoveiˮ, Bacău, Chișinău, 2014-2021; Bienala „Ion Andreescuˮ, Buzău, 2014-2022; „Fabricat în Româniaˮ, Iași, 2015, 2016; „Valul grecescˮ, Muzeul Militar Național București, martie 2014; Festivalul internațional A.R.T.E., Iași, februarie 2014-2020; Expoziția internațională „Eminescianaˮ, Iași, ianuarie 2014; Expoziția națională „Roșia Montanăˮ, București, 2014; patru expoziții „Balcic – Artiștii fără frontieră”, București, Călărași, Silistra, Ruse, 2012, 2013; Salonul Național de Arte Vizuale „Interferențeˮ, Botoșani, 2012-2020; Salonul de Plastică Mică, Brăila, 2018-2022; Bienala „Lascăr Vorelˮ Piatra-Neamț, 2015-2020.
A fost distins cu: Premiul pentru ilustrator – Târgul de Carte Românească 2022, Getafe-Madrid, Spania; Premiul pentru instalație – „Identități ieșeneˮ, Iași, 2020; Premiul pentru Pictură – Festivalul Internațional „Empatii de o parte și alta a Prutuluiˮ, Iași, Chișinău, 2020; Premiul WEB LIKE – Festivalul Internațional „ARTEˮ, Iași, 2019; „Teiul de argintˮ, Botoșani, 2017; „Gratitudeˮ – The Small Monmartre of Bitola, Macedonia, 1999; Mențiune specială la Concursul de Artă Plastică „Artur Veronaˮ, Dorohoi, 1992; Premiul Special al Juriului – Expoziția „Atelier ʼ89ˮ Botoșani, 1989; Premiul I la Concursul Republican de Artă Plastică, 1987, 1985, 1983.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
În cadrul „Taberei din pridvorul satului”, organizată de Parohia Văculești, 70 de copii au avut parte, astăzi de o experiență inedită și educativă, alături de pompierii botoșăneni.
Activitatea a avut ca scop informarea și educarea celor mici în domeniul situațiilor de urgență, prin explicații simple, exerciții practice și multă interacțiune.
Copiii au aflat cât de important este să știe cum să reacționeze în caz de incendiu, inundație, cutremur sau dacă descoperă muniție neexplodată. Informațiile primite pot face diferența în momente critice și, tocmai de aceea, astfel de acțiuni preventive sunt esențiale, indiferent de vârstă.
Pe înțelesul lor, pompierii le-au vorbit despre pericolele care îi pot pândi în viața de zi cu zi, acasă, pe stradă, la locurile de joacă sau la școală. Au fost oferite sfaturi concrete despre ce trebuie evitat pentru a rămâne în siguranță:
– nu vă jucați cu focul – chibrituri, brichete sau lumânări pot provoca incendii;
– stați departe de prize sau cabluri electrice căzute;
Publicitate
– nu vă cățărați în copacii din apropierea liniilor de înaltă tensiune;
– evitați zona căilor ferate electrificate și nu urcați pe vagoane, chiar dacă pare o idee bună pentru un selfie;
– înotați doar în locuri special amenajate și niciodată singuri, dacă nu știți să înotați.
Un alt moment interesant a fost cel dedicat prezentării autospecialelor – copiii au văzut cu ochii lor cum arată și cum funcționează mașinile de intervenție. Cei mai curajoși au avut chiar ocazia să probeze echipamentele de salvare din spații înguste.
Întreaga activitate s-a desfășurat în baza unui protocol de colaborare între Arhiepiscopia Iașilor și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani.
Pentru copiii din tabără, a fost o zi plină de învățături prețioase, dar și de entuziasm, curiozitate și bucuria descoperirii. Iar pentru pompieri, încă o ocazie de a transmite mai departe ceea ce contează cel mai mult: prevenția salvează vieți.
Un moment de profund respect și recunoștință a avut loc la Botoșani, unde primarul municipiului, Cosmin Andrei, l-a vizitat pe Ioan Pînzariu, botoșăneanul care a împlinit venerabila vârstă de 101 ani.
Evenimentul a fost descris de edil drept „unul dintre cele mai onorabile la care poate lua parte un primar”. Ioan Pînzariu nu este doar un simbol al longevității, ci și un veteran de război, parte a unei generații care a pus temelia libertăților de care ne bucurăm astăzi.
„Astăzi, am reușit să strâng mâna domnului Ioan Pînzariu, care a împlinit 101 ani! (…) Mă bucur că am avut onoarea să vă salut! La mulți ani și deplină recunoștință!”, a transmis primarul Cosmin Andrei, într-o postare publică.
Gestul autorităților locale de a marca astfel de aniversări vine în contextul în care din ce în ce mai puțini veterani de război mai sunt în viață. Comunitatea botoșăneană a transmis, la rândul său, mesaje de admirație și respect pentru domnul Ioan.
Un nou caz emoționant mobilizează comunitatea din Botoșani, după un apel făcut de Anamaria Macuc, unul dintre oamenii cu mult suflet implicat în foarte multe activități de întrajutorare la Biserica Pacea din Botoșani.
O mamă cu nouă copii, dintr-un sat aflat la distanță de municipiu, este internată în prezent la Spitalul Județean „Mavromati” împreună cu fetița sa de doar șase luni, după o internare de urgență.
Cadrele medicale fac tot posibilul pentru a trata micuța, însă mama a ajuns la spital fără cele necesare, întrucât plecarea a fost bruscă, fără pregătire. În acest context, botoșănenii sunt îndemnați să se mobilizeze pentru a oferi sprijin material și moral.
Printre cele necesare se numără:
apă plată și un biberon pentru bebeluș;
scutece (pampers) pentru vârsta de 6 luni;
lapte praf Aptamil nr. 2;
șervețele umede;
hăinuțe lejere pentru copil;
două tricouri și o pijama mărimea XXL pentru mamă;
produse de igienă personală (deodorant, pastă de dinți etc.).
Cei care doresc să ajute pot lua legătura direct cu mama la numărul de telefon 0756 519 170, pentru a afla detaliile legate de spital, salon și programul de vizită (14:00 – 17:00).
“Un mic gest poate însemna enorm pentru o mamă care își veghează copilul zi și noapte într-un salon de spital, departe de ceilalți opt copii ai săi”, a transmis Anamaria Macuc.