Connect with us

Educație

FOTO&VIDEO: „Tabăra Bucuriei” de la Blândești: Zile de vacanță de neuitat! „Promovăm frumosul, credința și bucuria”

Publicat

Publicitate

Zeci de copii din comuna Blândești au trăit momente de neuitat timp de două zile, în cadrul activităților care au fost organizate în „Tabăra Bucuriei”, 24 și 25 august, un eveniment marca „profesor George Brânzei”, care este deja un militant consacrat pentru dreptul copiilor de a se bucura de această vârstă a inocenței, de a avea acces la informație, dar și un păstrător al credinței și tradiției strămoșești.

În sprijinul inimosului profesor de religie au venit directorul Școlii din Blândești, profesor Elena Tănase, părintele Liviu ROTARU,  parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” Cerchejeni, mai mulți voluntari, care sunt elevi sau absolvenți ai Seminarului Teologic din Botoșani. Acestora li s-au alăturat enoriașii din satul Cerchejeni, dar și alți oameni de bine, care au contribuit pentru a fi asigurată hrana, apa, strictul necesar, pentru o experiență care a adus zâmbetul pe chipurile a 80 de copii care pot spune că au avut două zile de vacanță de neuitat.  Aceasta a fost de altfel și dorința organizatorilor: totul să fie gratuit, așa cum au fost toate activitățile din acest an școlar.

În prima zi, copiii au participat la activități care s-au derulat pe ateliere de lucru în sălile de clasă a Școlii Blândești, în cadrul cărora le-au fost puse la încercare atenția și istețimea, după care abilitățile sportive au fost testate în diverse jocuri antrenante, mediate de voluntarii responsabili. Nu au lipsit surprizele, printre acestea regăsindu-se acțiunea jandarmilor botoșăneni. Momentul cel mai așteptat al întâlnirilor a fost cel în care câinii de serviciu din dotarea Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au executat, împreună cu conductorii lor, exerciții de disciplină canină și de intervenție pentru prinderea unui infractor care nu se supune somațiilor. La finalul activităților, s-au organizat ședințe foto ad-hoc, la dorința expresă a copiilor de a se fotografia cu câinii de serviciu Țuțu, Bruno și Echo.

A doua zi a taberei care a reunit 80 de copii, a început, cum altfel fiind duminică, cu Sfânta Liturghie, o slujbă impresionantă, la finalul căreia părintele a adresat un cuvânt celor mici, plin de învățăminte rostite pentru puterea lor de înțelegere. Cei care au primit dezlegare de la duhovnic au primit Sfânta Împărtășanie.

După-amiază, acțiunea s-a mutat „la Cerchejeni, în deal”, pe un tăpșan care a devenit pentru câteva ore locul bucurie necondiționate. Organizatorii au deschis acțiunea cu un dialog al părintelui Ciprian Munteanu, preot paroh la Biserica „Învierea Domnului”, din Dorohoi, fost preot misionar în Italia, fiu al comunei, cu copiii care au răspuns fără emoții la întrebările subtile ale acestuia care le-a oferit sfaturi prețioase, menite să aducă succesul în viață.  La final, la Cerchejeni, în deal, a răsunat CREZUL, simbolul de credință rostit din zeci de piepturi, moment de altfel foarte emoționant.

Momentul duhovnicesc a fost urmat de un program de muzică populară, animat de doi interpreți care au adus veselia la propriu pentru zeci de copii s-au prins în horă, într-o coregrafie ad-hoc, demonstrând că lumea satului nu a pierdut nicio clipă tradiția strămoșească. Trebuie creat doar contextul în care să se manifeste. Teodor Gireadă, interpretul de muzică populară cunoscut și de la emisiunea „Românii au talent” a adus „arsenalul” de instrumente muzicale pe care le stăpânește impecabil și a scos copiii la joc. După interpretarea sa a venit rândul unei fete superbe și talentate, care începând din acest an este studentă la Conservator, Elisabeta Șeremet, ovaționată de copiii prezenți în tabără. Programul său muzical a fost susținut de o horă imensă.

Publicitate

Momentul folcloric a fost încheiat de prestația unei apreciate interprete, Valentina Tipa Lulciuc , un nume deja consacrat pe firmamentul muzicii populare, care este și psiholog la origine. Distinsa artistă i-a încântat pe copii cu cântece de joc din folclorul autentic, dar a ales special o melodie de suflet dedicată părinților prezenți.

Bucuria copiilor din tabăra de la Blândești a fost amplificată de focul de tabără, aprins după ce s-a înserat, moment savurat cu o porție de cârnăciori care au sfârâit suficient pe grătarul încins din vreme. „Tabăra bucuriei” s-a încheiat cu un foc de artificii, aplaudat de copiii care au trăit momentul la intensitate maximă.

Profesorul George Brânzei a apreciat faptul că toți copiii care s-au înscris pentru Tabăra Bucuriei au fost prezenți, alături de aceștia regăsindu-se și câțiva veniți în vacanță din străinătate.

„Organizez evenimente pentru copii din 2016, pe când eram dascăl în Parohia Curtești, din Botoșani, unde împreună cu un grup de copii am readus obiceiul colindatului, am organizat pelerinaje pedestre până la Peștera Sfântului Onufrie la Curtești. În ultimii ani am mai organizat trei ediții a Festivalului „N-au murit colindătorii”. În principal, activitățile se organizează la nivel de școală, cu elevii pe care îi am la catedră. Primul gând pentru această tabără a fost acela de a oferi copiilor o vacanță pentru a mai alina dorul de a avea așa ceva și am reușit pentru două zile să aducem vacanța la ei acasă. Sperăm să facem și în anul următor o ediție poate și mai extinsă, cu mai mulți artiști și ne dorim ca prin aceste activități să promovăm frumosul, credința și bucuria. În tabără au fost înscriși optzeci de copii și ne bucurăm că au fost toți, chiar și copii din afara școlii, care locuiesc în străinătate care și-au exprimat dorința de a participa la o tabără și noi i-am primit cu toată dragostea. Și ne dorim ca în anii care urmează să colaborăm și cu alte școli. de exemplu, pe 1 Iunie am organizat un eveniment Tabăra prieteniei, de o zi, la care au participat elevi de clasa a opta de la elevi din Gorbănești , Unțeni și Blândești. Nu știu să dau decât note de 10”, a detaliat profesorul George Brânzei.

Directorul Școlii Blândești, profesor Elena Tănase, a fost aplaudată frenetic de copiii care o îndrăgesc nespus poate și pentru faptul că pe parcursul anului școlar, dar mai ales a vacanțelor, le face tot felul de surprize menite să le deschidă orizontul cunoașterii și, pe de altă parte, să-i încurajeze să ducă mai departe credința și tradițiile lăsate moștenire de înaintași.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Redacția Botoșani24.ro vă urează Paște Fericit! Hristos a înviat!

Publicat

Publicitate

Hristos a Înviat!

Cu ocazia celei mai însemnate sărbători a creștinătății, vă transmitem cele mai calde gânduri și urări de bine. Paștele este momentul renașterii, al speranței și al iubirii, o sărbătoare a luminii care ne amintește de puterea credinței și a sacrificiului făcut din dragoste pentru omenire.

Fie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă liniște în suflet, pace în familie și clipe pline de armonie alături de cei dragi. Să întâmpinați Sfintele Paști cu inimile deschise, cu recunoștință și iubire!

Să aveți parte de sănătate, împliniri și Sărbători pline de lumină!
Paște Fericit alături de cei pe care îi iubiți!

Redacția Botoșani24.ro

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Primarul comunei Știubieni, Pavel Ștefanache: Sfintele Sărbători să vă facă viaţa frumoasă, casa mai bogată şi masa înbelşugată

Publicat

Publicitate

Primarul comunei Știubieni, Pavel Ștefanache, vă transmite cele mai calde urări cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

„Cu ocazia Învierii Domnului vrem să vă urăm toate cele bune: lumina în suflet, dragoste și sănătate. 

Fie ca sfânta sărbătoare a Învierii Domnului să-ţi aducă cele 4 taine divine: încredere, lumină, iubire, speranţă. Clipe de neuitat alături de cei dragi şi numai realizări!

Sfintele Sărbători să vă facă viaţa mai frumoasă, casa mai bogată şi masa înbelşugată. Fie ca Învierea Mântuitorului să ne facă să aducem lumină, căldură şi iubire în suflet.

Un Paste Fericit! Hristos a înviat!”, a transmis primarul comunei Știubieni, Pavel Ștefanache.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Primarul comunei Călărași, Claudiu Vrajotis: Fie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă clipe magice alături de cei dragi!

Publicat

Publicitate

Primarul comunei Călărași, Claudiu Vrajotis, vă transmite cele mai calde urări cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

„Hristos a Înviat ! Paște Fericit !

Sărbătoarea Paștelui reprezintă cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii, care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos.

Este un moment de pace sufletească, de interiorizare, de împăcare, de bucurie.

Fie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă în suflet linişte, pace şi fericirea de a petrece aceste clipe magice alături de cei dragi. Hristos a înviat!

Să aveți un Paște fericit! Sărbători fericite!”, a transmis primarul comunei Călărași, Claudiu Vrajotis.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Primarul comunei Gorbănești, Ionuț-Lucian Melinte: Lumina cea pururea vie a Învierii lui Hristos să vă lumineze sufletul cu pace

Publicat

Publicitate

Primarul comunei Gorbănești, Ionuț-Lucian Melinte, vă transmite cele mai calde urări cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

„Lumina cea pururea vie a Învierii lui Hristos să vă lumineze sufletul cu pace, să vă umple inima de bucurie cerească și să vă călăuzească spre toată fapta cea bineplăcută Lui.

Fie ca Sfintele Sărbători să ne facă viaţa mai frumoasă, casa mai bogată şi masa înbelşugată. Fie ca Învierea Mântuitorului să ne facă să aducem lumină, căldură şi iubire în suflet. Hristos a Înviat!”, a transmis primarul comunei Gorbănești, Ionuț-Lucian Melinte.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending