Zeci de copii din comuna Blândești au trăit momente de neuitat timp de două zile, în cadrul activităților care au fost organizate în „Tabăra Bucuriei”, 24 și 25 august, un eveniment marca „profesor George Brânzei”, care este deja un militant consacrat pentru dreptul copiilor de a se bucura de această vârstă a inocenței, de a avea acces la informație, dar și un păstrător al credinței și tradiției strămoșești.
În sprijinul inimosului profesor de religie au venit directorul Școlii din Blândești, profesor Elena Tănase, părintele Liviu ROTARU, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” Cerchejeni, mai mulți voluntari, care sunt elevi sau absolvenți ai Seminarului Teologic din Botoșani. Acestora li s-au alăturat enoriașii din satul Cerchejeni, dar și alți oameni de bine, care au contribuit pentru a fi asigurată hrana, apa, strictul necesar, pentru o experiență care a adus zâmbetul pe chipurile a 80 de copii care pot spune că au avut două zile de vacanță de neuitat. Aceasta a fost de altfel și dorința organizatorilor: totul să fie gratuit, așa cum au fost toate activitățile din acest an școlar.
În prima zi, copiii au participat la activități care s-au derulat pe ateliere de lucru în sălile de clasă a Școlii Blândești, în cadrul cărora le-au fost puse la încercare atenția și istețimea, după care abilitățile sportive au fost testate în diverse jocuri antrenante, mediate de voluntarii responsabili. Nu au lipsit surprizele, printre acestea regăsindu-se acțiunea jandarmilor botoșăneni. Momentul cel mai așteptat al întâlnirilor a fost cel în care câinii de serviciu din dotarea Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au executat, împreună cu conductorii lor, exerciții de disciplină canină și de intervenție pentru prinderea unui infractor care nu se supune somațiilor. La finalul activităților, s-au organizat ședințe foto ad-hoc, la dorința expresă a copiilor de a se fotografia cu câinii de serviciu Țuțu, Bruno și Echo.
A doua zi a taberei care a reunit 80 de copii, a început, cum altfel fiind duminică, cu Sfânta Liturghie, o slujbă impresionantă, la finalul căreia părintele a adresat un cuvânt celor mici, plin de învățăminte rostite pentru puterea lor de înțelegere. Cei care au primit dezlegare de la duhovnic au primit Sfânta Împărtășanie.
După-amiază, acțiunea s-a mutat „la Cerchejeni, în deal”, pe un tăpșan care a devenit pentru câteva ore locul bucurie necondiționate. Organizatorii au deschis acțiunea cu un dialog al părintelui Ciprian Munteanu, preot paroh la Biserica „Învierea Domnului”, din Dorohoi, fost preot misionar în Italia, fiu al comunei, cu copiii care au răspuns fără emoții la întrebările subtile ale acestuia care le-a oferit sfaturi prețioase, menite să aducă succesul în viață. La final, la Cerchejeni, în deal, a răsunat CREZUL, simbolul de credință rostit din zeci de piepturi, moment de altfel foarte emoționant.
Momentul duhovnicesc a fost urmat de un program de muzică populară, animat de doi interpreți care au adus veselia la propriu pentru zeci de copii s-au prins în horă, într-o coregrafie ad-hoc, demonstrând că lumea satului nu a pierdut nicio clipă tradiția strămoșească. Trebuie creat doar contextul în care să se manifeste. Teodor Gireadă, interpretul de muzică populară cunoscut și de la emisiunea „Românii au talent” a adus „arsenalul” de instrumente muzicale pe care le stăpânește impecabil și a scos copiii la joc. După interpretarea sa a venit rândul unei fete superbe și talentate, care începând din acest an este studentă la Conservator, Elisabeta Șeremet, ovaționată de copiii prezenți în tabără. Programul său muzical a fost susținut de o horă imensă.
Publicitate
Momentul folcloric a fost încheiat de prestația unei apreciate interprete, Valentina Tipa Lulciuc , un nume deja consacrat pe firmamentul muzicii populare, care este și psiholog la origine. Distinsa artistă i-a încântat pe copii cu cântece de joc din folclorul autentic, dar a ales special o melodie de suflet dedicată părinților prezenți.
Bucuria copiilor din tabăra de la Blândești a fost amplificată de focul de tabără, aprins după ce s-a înserat, moment savurat cu o porție de cârnăciori care au sfârâit suficient pe grătarul încins din vreme. „Tabăra bucuriei” s-a încheiat cu un foc de artificii, aplaudat de copiii care au trăit momentul la intensitate maximă.
Profesorul George Brânzei a apreciat faptul că toți copiii care s-au înscris pentru Tabăra Bucuriei au fost prezenți, alături de aceștia regăsindu-se și câțiva veniți în vacanță din străinătate.
„Organizez evenimente pentru copii din 2016, pe când eram dascăl în Parohia Curtești, din Botoșani, unde împreună cu un grup de copii am readus obiceiul colindatului, am organizat pelerinaje pedestre până la Peștera Sfântului Onufrie la Curtești. În ultimii ani am mai organizat trei ediții a Festivalului „N-au murit colindătorii”. În principal, activitățile se organizează la nivel de școală, cu elevii pe care îi am la catedră. Primul gând pentru această tabără a fost acela de a oferi copiilor o vacanță pentru a mai alina dorul de a avea așa ceva și am reușit pentru două zile să aducem vacanța la ei acasă. Sperăm să facem și în anul următor o ediție poate și mai extinsă, cu mai mulți artiști și ne dorim ca prin aceste activități să promovăm frumosul, credința și bucuria. În tabără au fost înscriși optzeci de copii și ne bucurăm că au fost toți, chiar și copii din afara școlii, care locuiesc în străinătate care și-au exprimat dorința de a participa la o tabără și noi i-am primit cu toată dragostea. Și ne dorim ca în anii care urmează să colaborăm și cu alte școli. de exemplu, pe 1 Iunie am organizat un eveniment Tabăra prieteniei, de o zi, la care au participat elevi de clasa a opta de la elevi din Gorbănești , Unțeni și Blândești. Nu știu să dau decât note de 10”, a detaliat profesorul George Brânzei.
Directorul Școlii Blândești, profesor Elena Tănase, a fost aplaudată frenetic de copiii care o îndrăgesc nespus poate și pentru faptul că pe parcursul anului școlar, dar mai ales a vacanțelor, le face tot felul de surprize menite să le deschidă orizontul cunoașterii și, pe de altă parte, să-i încurajeze să ducă mai departe credința și tradițiile lăsate moștenire de înaintași.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Noi derogări de la ”ordonanța trenuleț”: Guvernul dă liber, treptat, la majorări salariale pentru bugetarii de lux. Sunt vizați angajații Romgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica și Hidroelectrica, după ce alte derogări vizează angajații din domeniul transporturilor, cum ar fi RAR, CNAIR, ISCTR și altele, scrie alba24.ro.
Guvernul aprobă derogări de la ”ordonanța trenuleț” pentru care companiile ale căror acțiuni sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată, precum și filialele acestora, potrivit Hotnews.
Aceste companii pot acorda majorări salariale angajaților în acest an.
Aceasta după ce angajații mai multor companii din energie listate la bursă, precum Romgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica și Hidroelectrica, au amenințat că vor intra în grevă, mai scriu jurnaliștii publicației.
Alte derogări de la ordonanța trenuleț: Și Ministerul Transporturilor a pregătit un proiect prin care permite unor instituții publice finanțate integral din venituri proprii să majoreze salariile, potrivit Economedia.
După măsurile anunțate inițial, acum se stabilesc derogări de la ”ordonanța trenuleț” exact pentru categoriile cele mai bine plătite.
Publicitate
Austeritatea bugetară a durat, așadar, mai puțin de două luni, iar Guvernul pare că se pregătește astfel de următoarele alegeri, cele prezidențiale, care vor avea loc în luna mai.
”Ordonanța trenuleț” prevede că salariile de bază ale bugetarilor şi cuantumul sporurilor se vor menţine în anul 2025 la nivelul din noiembrie 2024, la fel ca şi valoarea indemnizaţiei de hrană şi a alocaţiei de stat pentru copii.
De asemenea, nu se vor mai acorda bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă, conform proiectului de Ordonanţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, publicat duminică de Ministerul Finanţelor.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului H.C., în vârstă de 40 de ani, din comuna Santa Mare, jud. Botoșani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativă la omor calificat” și „tulburarea ordinii și liniștii publice”.
S-a reţinut următoarea situație de fapt:
În ziua de 08.01.2025, în intervalul orar 21.30-22.00, pe fondul unei discuții contradictorii cu persona vătămată C.A.M., legată de restituirea unei sume de bani, inculpatul s-a deplasat la domiciliul unei alte persoane, de unde s-a înarmat cu o bărdiță, după care a mers la domiciliul persoanei vătămate, pe care a amenințat-o cu moartea și i-a aplicat o lovitură cu bărdița pe direcția cap/umăr, de care persoana vătămată s-a apărat cu brațul stâng, suferind o fractură pentru vindecarea căreia a necesitat 45-50 de zile de îngrijiri medicale.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Sâmbătă, 1 MArtie, debutează Luna pentru Viață „Fiecare viață contează” – 2025, o inițiativă dedicată promovării valorilor vieții și sprijinului acordat femeilor aflate în criză de sarcină. Pe parcursul acestei luni, parohii, asociații, instituții și comunități locale se implică activ în organizarea unor evenimente menite să crească gradul de conștientizare și solidaritate față de cei vulnerabili.
Activitățile desfășurate includ conferințe, dezbateri, concursuri, activități artistice și de creație, cateheze, campanii de conștientizare, proiecții de filme, ateliere pentru tineri și familii, precum și vizite și oferire de daruri mamelor, femeilor însărcinate și persoanelor vârstnice. De asemenea, sunt organizate târguri, ateliere de povești și campanii de informare, toate având scopul de a susține viața și pe cei aflați în situații dificile. Prin această inițiativă, comunitățile se unesc pentru a promova respectul pentru viață, sprijinul concret și empatia față de femeile care se confruntă cu o criză de sarcină, oferindu-le ajutor și resurse pentru a depăși provocările cu care se confruntă.
În această zi va fi lansat Imnul pentru viață, interpretat de bursierii înscriși în Proiectul de susținere la studii din Programul de solidaritate pentru familia cu mulți copii „Sfântul Stelian” și compus de Olivia Neagu, voluntar în cadrul Departamentului Pro Vita Iaşi.
Inițiatorii propunerii legislative, care prevede că un șofer a comis o infracțiune atunci când în sângele său a fost depistată o substanță psihoactivă, organizează, pe 4 martie, la Senat, dezbaterea publică intitulată ‘Droguri. Toleranță zero’.
La această dezbatere vor participa senatori și deputați, reprezentanți ai instituțiilor interesate, medici cu diverse specializări, psihologi, reprezentanți ai DIICOT, ai Uniunii Naționale a Barourilor din România, alți specialiști și experți.
‘Mesajul proiectului inițiat este foarte clar: ‘Toleranță zero la droguri’. Totul pornește de la o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție privind stabilirea unor limite pentru a determina cazuistica condamnării în condițiile consumului de substanțe psihotrope și pentru a stabili dacă substanțele psihoactive afectează capacitatea de a conduce. În cadrul dezbaterii, vom analiza ce înseamnă să definim substanțele psihotrope și ce înseamnă consumul acestor substanțe. Pe lângă droguri, așa cum le numim noi, mai există și medicamente care conțin aceste substanțe și societatea civilă s-a alarmat că simplul consum de substanțe medicamentoase ar putea conduce la condamnarea celor care au condus sub influența lor’, a declarat, pentru AGERPRES, președintele Comisiei de cultură din Senat, Cristian Niculescu-Țâgârlaș, unul dintre inițiatorii proiectului.
El a explicat că ‘orice medicament care conține astfel de substanțe are prevăzută în prospect interdicția de a conduce’.
‘Iar dacă vorbim de Xanax, de medicamente care se eliberează doar cu prescripție medicală pentru persoane cu tulburări anxioase, stări depresive sau alte afecțiuni, în momentul eliberării rețetei, medicul atenționează pacientul că nu are voie să conducă. Din punct de vedere legal, nu există diferență dacă fumezi un joint sau iei Xanax și conduci. Efectul este imposibilitatea de a conduce în mod normal, cu toate elementele care determină reflexele și, drept urmare, pui în pericol viața și siguranța celorlalți care se află în trafic sau în zone de posibilă interferență cu autoturismul condus de către persoana aflată sub influența substanțelor psihotrope’, a adăugat Niculescu-Țâgârlaș.
Senatorul a punctat că și ‘partea de media este foarte importantă pe latura de prevenție, pentru a informa și avertiza populația asupra riscului de a conduce după consumul de substanțe cu efecte psihotrope, pentru a nu intra în sfera infracțională’.
Publicitate
Pe 30 ianuarie, la Senat, ca primă Cameră sesizată, a fost depusă o inițiativă legislativă care prevede că un șofer a comis o infracțiune atunci când în sângele său a fost depistată o substanță psihoactivă. Propunerea legislativă de modificare a Codului penal a fost inițiată de mai mulți parlamentari, printre care se numără Alina Gorghiu, Robert Cazanciuc, Cristian Niculescu-Țâgârlaș și Daniel Fenechiu.
‘Conducerea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are în sânge droguri sau alte substanțe cu efecte psihoactive se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi’, prevede propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.
În expunerea de motive a propunerii legislative se arată că ‘legiuitorul a considerat, dintotdeauna, gravă conduita persoanei care conduce autovehiculul ulterior consumului de substanțelor psihoactive, indiferent de cantitatea consumată sau de concentrația depistată în organism, având în vedere efectele pe care astfel de substanțe le produc asupra organismului. De aceea, pe fondul creșterii consumului de droguri, e necesară mărirea limitelor de pedeapsă de la 2 la 7 ani pentru a descuraja conducerea sub efectul unor droguri sau substanțe cu efecte psihoactive’.
În prezent, Codul penal pedepsește conducerea unui vehicul sub influența alcoolului/substanțelor psihoactive cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă.