Zeci de copii din comuna Blândești au trăit momente de neuitat timp de două zile, în cadrul activităților care au fost organizate în „Tabăra Bucuriei”, 24 și 25 august, un eveniment marca „profesor George Brânzei”, care este deja un militant consacrat pentru dreptul copiilor de a se bucura de această vârstă a inocenței, de a avea acces la informație, dar și un păstrător al credinței și tradiției strămoșești.
În sprijinul inimosului profesor de religie au venit directorul Școlii din Blândești, profesor Elena Tănase, părintele Liviu ROTARU, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” Cerchejeni, mai mulți voluntari, care sunt elevi sau absolvenți ai Seminarului Teologic din Botoșani. Acestora li s-au alăturat enoriașii din satul Cerchejeni, dar și alți oameni de bine, care au contribuit pentru a fi asigurată hrana, apa, strictul necesar, pentru o experiență care a adus zâmbetul pe chipurile a 80 de copii care pot spune că au avut două zile de vacanță de neuitat. Aceasta a fost de altfel și dorința organizatorilor: totul să fie gratuit, așa cum au fost toate activitățile din acest an școlar.
În prima zi, copiii au participat la activități care s-au derulat pe ateliere de lucru în sălile de clasă a Școlii Blândești, în cadrul cărora le-au fost puse la încercare atenția și istețimea, după care abilitățile sportive au fost testate în diverse jocuri antrenante, mediate de voluntarii responsabili. Nu au lipsit surprizele, printre acestea regăsindu-se acțiunea jandarmilor botoșăneni. Momentul cel mai așteptat al întâlnirilor a fost cel în care câinii de serviciu din dotarea Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au executat, împreună cu conductorii lor, exerciții de disciplină canină și de intervenție pentru prinderea unui infractor care nu se supune somațiilor. La finalul activităților, s-au organizat ședințe foto ad-hoc, la dorința expresă a copiilor de a se fotografia cu câinii de serviciu Țuțu, Bruno și Echo.
A doua zi a taberei care a reunit 80 de copii, a început, cum altfel fiind duminică, cu Sfânta Liturghie, o slujbă impresionantă, la finalul căreia părintele a adresat un cuvânt celor mici, plin de învățăminte rostite pentru puterea lor de înțelegere. Cei care au primit dezlegare de la duhovnic au primit Sfânta Împărtășanie.
După-amiază, acțiunea s-a mutat „la Cerchejeni, în deal”, pe un tăpșan care a devenit pentru câteva ore locul bucurie necondiționate. Organizatorii au deschis acțiunea cu un dialog al părintelui Ciprian Munteanu, preot paroh la Biserica „Învierea Domnului”, din Dorohoi, fost preot misionar în Italia, fiu al comunei, cu copiii care au răspuns fără emoții la întrebările subtile ale acestuia care le-a oferit sfaturi prețioase, menite să aducă succesul în viață. La final, la Cerchejeni, în deal, a răsunat CREZUL, simbolul de credință rostit din zeci de piepturi, moment de altfel foarte emoționant.
Momentul duhovnicesc a fost urmat de un program de muzică populară, animat de doi interpreți care au adus veselia la propriu pentru zeci de copii s-au prins în horă, într-o coregrafie ad-hoc, demonstrând că lumea satului nu a pierdut nicio clipă tradiția strămoșească. Trebuie creat doar contextul în care să se manifeste. Teodor Gireadă, interpretul de muzică populară cunoscut și de la emisiunea „Românii au talent” a adus „arsenalul” de instrumente muzicale pe care le stăpânește impecabil și a scos copiii la joc. După interpretarea sa a venit rândul unei fete superbe și talentate, care începând din acest an este studentă la Conservator, Elisabeta Șeremet, ovaționată de copiii prezenți în tabără. Programul său muzical a fost susținut de o horă imensă.
Publicitate
Momentul folcloric a fost încheiat de prestația unei apreciate interprete, Valentina Tipa Lulciuc , un nume deja consacrat pe firmamentul muzicii populare, care este și psiholog la origine. Distinsa artistă i-a încântat pe copii cu cântece de joc din folclorul autentic, dar a ales special o melodie de suflet dedicată părinților prezenți.
Bucuria copiilor din tabăra de la Blândești a fost amplificată de focul de tabără, aprins după ce s-a înserat, moment savurat cu o porție de cârnăciori care au sfârâit suficient pe grătarul încins din vreme. „Tabăra bucuriei” s-a încheiat cu un foc de artificii, aplaudat de copiii care au trăit momentul la intensitate maximă.
Profesorul George Brânzei a apreciat faptul că toți copiii care s-au înscris pentru Tabăra Bucuriei au fost prezenți, alături de aceștia regăsindu-se și câțiva veniți în vacanță din străinătate.
„Organizez evenimente pentru copii din 2016, pe când eram dascăl în Parohia Curtești, din Botoșani, unde împreună cu un grup de copii am readus obiceiul colindatului, am organizat pelerinaje pedestre până la Peștera Sfântului Onufrie la Curtești. În ultimii ani am mai organizat trei ediții a Festivalului „N-au murit colindătorii”. În principal, activitățile se organizează la nivel de școală, cu elevii pe care îi am la catedră. Primul gând pentru această tabără a fost acela de a oferi copiilor o vacanță pentru a mai alina dorul de a avea așa ceva și am reușit pentru două zile să aducem vacanța la ei acasă. Sperăm să facem și în anul următor o ediție poate și mai extinsă, cu mai mulți artiști și ne dorim ca prin aceste activități să promovăm frumosul, credința și bucuria. În tabără au fost înscriși optzeci de copii și ne bucurăm că au fost toți, chiar și copii din afara școlii, care locuiesc în străinătate care și-au exprimat dorința de a participa la o tabără și noi i-am primit cu toată dragostea. Și ne dorim ca în anii care urmează să colaborăm și cu alte școli. de exemplu, pe 1 Iunie am organizat un eveniment Tabăra prieteniei, de o zi, la care au participat elevi de clasa a opta de la elevi din Gorbănești , Unțeni și Blândești. Nu știu să dau decât note de 10”, a detaliat profesorul George Brânzei.
Directorul Școlii Blândești, profesor Elena Tănase, a fost aplaudată frenetic de copiii care o îndrăgesc nespus poate și pentru faptul că pe parcursul anului școlar, dar mai ales a vacanțelor, le face tot felul de surprize menite să le deschidă orizontul cunoașterii și, pe de altă parte, să-i încurajeze să ducă mai departe credința și tradițiile lăsate moștenire de înaintași.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Institutul Național al Patrimoniului a emis ordinul de începere a lucrărilor de restaurare, consolidare și punere în valoare a clădirii Muzeul de Științele Naturii Dorohoi, care își va recăpăta astfel strălucirea de odinioară.
„Este un proiect în care puțini au crezut, dar pe care, în calitate de președinte al Consiliului Județean, l-am promovat și susținut cu toată convingerea. Am demonstrat că, atunci când există determinare și profesionalism, imposibilul devine posibil. Asocierea formată din firmele Mădbeton (Borșa) și Euras (Satu Mare) are la dispoziție 36 de luni pentru a transforma muzeul din Dorohoi într-unul modern, care să pună în valoare exponatele deosebite din patrimoniu”, a declarat senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.
Lucrările prevăd consolidarea structurală, restaurarea arhitecturală și reconfigurarea spațiilor interioare pentru a răspunde nevoilor actuale ale publicului și ale personalului muzeal. Valoarea totală a contractului de execuție este de 42.959.495,05 lei, inclusiv TVA. Finanțarea este asigurată de Institutul Național al Patrimoniului, proiectul fiind cel mai important care a obținut sprijin în cadrul Programului Național de Restaurare a Monumentelor Istorice.
Prin implementarea acestui proiect, județul va beneficia de un muzeu modern, care va pune în lumină colecții deosebite, precum cea de insecte și fluturi exotici a profesorului Ioan Nemeș, cea de fluturi exotici a farmacistului Wilhelm Weber, cea de păsări de pe continentul african a profesorului Cătălin Rang sau expoziția de obiecte din sticlă și porțelan realizate în fosta fabrică de sticlă din Dorohoi.
„Pe lângă lucrările de consolidare, restaurare și punere în valoare a patrimoniului expozițional, la Muzeul Științelor Naturii din Dorohoi se va readuce la viață biblioteca, care deține peste 6.500 de volume de specialitate și care vor putea fi consultate în sala de lectură. De asemenea, se vor amenaja un auditorium, o sală de educație muzeală, o sală pentru conferințe și simpozioane, precum și o cafenea. La subsolul clădirii vor fi amenajate două laboratoare – unul de cercetare și unul de conservare”, a mai spus senatorul Doina Federovici.
Clădirea muzeului a fost construită în 1887, ca sediu al Prefecturii județului Dorohoi, fiind prima clădire publică din oraș care a beneficiat de instalație de apă, canalizare și încălzire centralizată.
În perioada 15-18 mai 2025, comuna Vorona va găzdui Olimpiada Națională a Sportului Școlar, etapa națională, la volei pentru gimnaziu fete, ediția 2024-2025.
La competiție vor participa echipele câștigătoare ale celor opt zone din țară, după cum urmează:
Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava, jud. Suceava
Școala Gimnazială „Lucian Grigorescu” Medgidia, jud. Constanța
Colegiul Național „Mihai Viteazul” Ploiești, jud. Prahova
Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești, jud. Argeș
Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” Ștei, jud. Bihor
Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” Sibiu, jud. Sibiu
Liceul Teoretic „Marin Preda” București
Această competiție este organizată în premieră la Vorona și reprezintă un moment important al sportului la nivel național.
Evenimentul este organizat de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al comunei Vorona.
Deschiderea oficială a competiției va avea loc la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din Vorona, începând cu ora 18.00.
Publicitate
„Este o mare onoare și o bucurie pentru județul Botoșani să găzduiască etapa națională a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar la volei pentru gimnaziu fete, ediția 2025, în una dintre cele mai frumoase comune din țară, Vorona. Acest eveniment nu doar că promovează excelența sportivă, ci și valori esențiale ale educației: fair-play-ul, disciplina și spiritul de echipă. Fetele care participă la această competiție demonstrează nu doar talent și determinare, ci și puterea de a inspira generațiile viitoare.
Le mulțumesc organizatorilor, profesorilor și părinților care susțin aceste tinere sportive în parcursul lor. Mult succes participantelor și să trăiască din plin această experiență care, cu siguranță, le va îmbogăți pe plan personal și educațional!” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.
Polițiștii din Botoșani atrag atenția asupra creșterii cazurilor de fraude comise în mediul virtual și lansează un apel la vigilență și prevenție.
În contextul dezvoltării rapide a tehnologiei, tot mai mulți infractori profită de încrederea utilizatorilor de internet, recurgând la metode din ce în ce mai rafinate pentru a obține bani sau date personale.
CAZURILE DE FRAUDE ONLINE AU SCĂZUT LA BOTOȘANI
Scăderea numărului de fraude online la nivelul județului Botoșani reflectă eficiența activităților de prevenire demarate în luna decembrie 2024, prin campania ”Siguranța ta on-line depinde de tine!”, prin care a fost informată populația cu privire la cele mai frecvente metode de înșelăciune din mediul virtual.
Publicitate
Deși au fost desfășurate activități preventive și au fost transmise în spațiul public mesaje de informare, unele persoane continuă să cadă victime unor astfel de metode, oferind acces la dispozitivele mobile unor necunoscuți care le păcălesc folosindu-se de identități false.
La nivelul județului Botoșani, de la începutul anului până în prezent, au fost înregistrate 61 de infracțiuni comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronică, cu 46 mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Dintre cele 61 de cauze penale înregistrate:
24 reprezintă efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos;
7 fapte de acces ilegal la un sistem informatic;
1 faptă de fraudă informatică;
29 de fapte de înșelăciune săvârșită prin mijloace de comunicare online.
În urma activităților desfășurate de polițiști, în 9 cazuri au fost identificate persoanele bănuite de comiterea faptelor, acestea dobândind calitatea de suspect.
EXEMPLU:
La data de 7 mai a.c., un bărbat din municipiul Botoșani a sesizat, prin apel 112, faptul că i-au fost sustrași din cont 1.000.000 de lei.
Din verificările efectuate a reieșit că acesta a fost victima infracțiunilor de înșelăciune, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.
Victima a fost contactată telefonic de un bărbat care s-a recomandat ca fiind reprezentant al Băncii Transilvania și care a întrebat dacă au fost autorizate mai multe tranzacții către platforme online. I s-a spus că de pe cardul său ar fi fost efectuate plăți neautorizate în valoare de 5.000 de lei, către o țară străină. Bărbatul a verificat contul și a constatat că nu lipseau bani.
A doua zi, a fost apelat din nou, de pe un număr ce părea a aparține Băncii Transilvania, cel mai probabil creat prin metoda „spoofing”. De această dată, presupusul angajat i-a spus că datele sale bancare ar fi fost compromise de un angajat al băncii și că este necesară aplicarea unor „măsuri de securitate”.
Sub acest pretext, victima a fost convinsă să instaleze pe telefon mai multe aplicații de tip remote-control, care i-au permis infractorului accesul la telefon și autorizarea unei plăți în valoare de 1.000.000 de lei către un cont Revolut.
În momentul efectuării tranzacției, victima a fost contactată de reprezentanții reali ai băncii, însă autorul, aflat încă în apel cu victima, i-a spus să nu răspundă, susținând că este vorba despre un robot automat.
Apelul telefonic cu autorul a durat aproximativ trei ore și abia după acest timp timp victima a realizat că este înșelată.
TIPURI FRECVENTE DE FRAUDE ONLINE:
Phishing – E-mailuri sau SMS-uri care par a fi trimise de bănci, firme de curierat sau instituții publice, ce conțin linkuri false și solicită date personale.
Vânzări fictive – Anunțuri cu produse inexistente, vândute la prețuri avantajoase pe site-uri sau platforme de anunțuri.
Escrocherii romantice (love scam) – Infractorii câștigă încrederea victimelor în mediul online, apoi solicită bani sub diverse pretexte.
Investiții false / criptomonede – Promisiuni de câștig rapid prin aplicații sau platforme fictive.
Furt de identitate – Clonarea conturilor și utilizarea datelor personale pentru comiterea altor infracțiuni.
CUM RECUNOȘTI O ÎNȘELĂTORIE DIGITALĂ?
Mesaje cu un ton alarmist sau cu promisiuni nerealiste.
Linkuri suspecte, greșeli de scriere, lipsa certificatului de securitate („https”).
Solicitări de date personale, coduri de autentificare sau copii ale actelor de identitate.
DACĂ AI FOST VICTIMĂ A UNEI FRAUDE ONLINE:
Nu șterge mesajele sau conversațiile.
Fă capturi de ecran cu toate schimburile de mesaje.
Jandarmeria Română vrea să cumpere sisteme anti-dronă portabile. În prezent, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române se află în etapa de consultare a pieței, aceasta fiind o fază preliminară ce precede o posibilă licitație oficială pentru achiziționarea echipamentelor, scrie Profit.ro.
Sistemele anti-dronă vor fi folosite de către jandarmi pentru asigurarea securității spațiilor publice și a infrastructurii critice.
Acestea sunt concepute special pentru detectarea, interceptarea și capturarea prin bruiere a vehiculelor aeriene fără pilot (Counter-Unmanned Aircraft Systems sau C-UAS).
Potrivit informațiilor disponibile, fiecare set anti-dronă va include:
Un dispozitiv de detectare a dronelor (distanță de detecție – minim 3 km, detecție 360 de grade, greutate minimă – 4 kg)
Un dispozitiv de interceptare și bruiere (distanță de acțiune – minim 700 m, greutate minimă – 2 kg)
Un aspect important al acestor sisteme este portabilitatea lor – greutatea totală a unui set complet nu va depăși 6 kilograme, ceea ce le face ușor de transportat și utilizat de către jandarmii aflați în misiune.