Zeci de copii din comuna Blândești au trăit momente de neuitat timp de două zile, în cadrul activităților care au fost organizate în „Tabăra Bucuriei”, 24 și 25 august, un eveniment marca „profesor George Brânzei”, care este deja un militant consacrat pentru dreptul copiilor de a se bucura de această vârstă a inocenței, de a avea acces la informație, dar și un păstrător al credinței și tradiției strămoșești.
În sprijinul inimosului profesor de religie au venit directorul Școlii din Blândești, profesor Elena Tănase, părintele Liviu ROTARU, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” Cerchejeni, mai mulți voluntari, care sunt elevi sau absolvenți ai Seminarului Teologic din Botoșani. Acestora li s-au alăturat enoriașii din satul Cerchejeni, dar și alți oameni de bine, care au contribuit pentru a fi asigurată hrana, apa, strictul necesar, pentru o experiență care a adus zâmbetul pe chipurile a 80 de copii care pot spune că au avut două zile de vacanță de neuitat. Aceasta a fost de altfel și dorința organizatorilor: totul să fie gratuit, așa cum au fost toate activitățile din acest an școlar.
În prima zi, copiii au participat la activități care s-au derulat pe ateliere de lucru în sălile de clasă a Școlii Blândești, în cadrul cărora le-au fost puse la încercare atenția și istețimea, după care abilitățile sportive au fost testate în diverse jocuri antrenante, mediate de voluntarii responsabili. Nu au lipsit surprizele, printre acestea regăsindu-se acțiunea jandarmilor botoșăneni. Momentul cel mai așteptat al întâlnirilor a fost cel în care câinii de serviciu din dotarea Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au executat, împreună cu conductorii lor, exerciții de disciplină canină și de intervenție pentru prinderea unui infractor care nu se supune somațiilor. La finalul activităților, s-au organizat ședințe foto ad-hoc, la dorința expresă a copiilor de a se fotografia cu câinii de serviciu Țuțu, Bruno și Echo.
A doua zi a taberei care a reunit 80 de copii, a început, cum altfel fiind duminică, cu Sfânta Liturghie, o slujbă impresionantă, la finalul căreia părintele a adresat un cuvânt celor mici, plin de învățăminte rostite pentru puterea lor de înțelegere. Cei care au primit dezlegare de la duhovnic au primit Sfânta Împărtășanie.
După-amiază, acțiunea s-a mutat „la Cerchejeni, în deal”, pe un tăpșan care a devenit pentru câteva ore locul bucurie necondiționate. Organizatorii au deschis acțiunea cu un dialog al părintelui Ciprian Munteanu, preot paroh la Biserica „Învierea Domnului”, din Dorohoi, fost preot misionar în Italia, fiu al comunei, cu copiii care au răspuns fără emoții la întrebările subtile ale acestuia care le-a oferit sfaturi prețioase, menite să aducă succesul în viață. La final, la Cerchejeni, în deal, a răsunat CREZUL, simbolul de credință rostit din zeci de piepturi, moment de altfel foarte emoționant.
Momentul duhovnicesc a fost urmat de un program de muzică populară, animat de doi interpreți care au adus veselia la propriu pentru zeci de copii s-au prins în horă, într-o coregrafie ad-hoc, demonstrând că lumea satului nu a pierdut nicio clipă tradiția strămoșească. Trebuie creat doar contextul în care să se manifeste. Teodor Gireadă, interpretul de muzică populară cunoscut și de la emisiunea „Românii au talent” a adus „arsenalul” de instrumente muzicale pe care le stăpânește impecabil și a scos copiii la joc. După interpretarea sa a venit rândul unei fete superbe și talentate, care începând din acest an este studentă la Conservator, Elisabeta Șeremet, ovaționată de copiii prezenți în tabără. Programul său muzical a fost susținut de o horă imensă.
Publicitate
Momentul folcloric a fost încheiat de prestația unei apreciate interprete, Valentina Tipa Lulciuc , un nume deja consacrat pe firmamentul muzicii populare, care este și psiholog la origine. Distinsa artistă i-a încântat pe copii cu cântece de joc din folclorul autentic, dar a ales special o melodie de suflet dedicată părinților prezenți.
Bucuria copiilor din tabăra de la Blândești a fost amplificată de focul de tabără, aprins după ce s-a înserat, moment savurat cu o porție de cârnăciori care au sfârâit suficient pe grătarul încins din vreme. „Tabăra bucuriei” s-a încheiat cu un foc de artificii, aplaudat de copiii care au trăit momentul la intensitate maximă.
Profesorul George Brânzei a apreciat faptul că toți copiii care s-au înscris pentru Tabăra Bucuriei au fost prezenți, alături de aceștia regăsindu-se și câțiva veniți în vacanță din străinătate.
„Organizez evenimente pentru copii din 2016, pe când eram dascăl în Parohia Curtești, din Botoșani, unde împreună cu un grup de copii am readus obiceiul colindatului, am organizat pelerinaje pedestre până la Peștera Sfântului Onufrie la Curtești. În ultimii ani am mai organizat trei ediții a Festivalului „N-au murit colindătorii”. În principal, activitățile se organizează la nivel de școală, cu elevii pe care îi am la catedră. Primul gând pentru această tabără a fost acela de a oferi copiilor o vacanță pentru a mai alina dorul de a avea așa ceva și am reușit pentru două zile să aducem vacanța la ei acasă. Sperăm să facem și în anul următor o ediție poate și mai extinsă, cu mai mulți artiști și ne dorim ca prin aceste activități să promovăm frumosul, credința și bucuria. În tabără au fost înscriși optzeci de copii și ne bucurăm că au fost toți, chiar și copii din afara școlii, care locuiesc în străinătate care și-au exprimat dorința de a participa la o tabără și noi i-am primit cu toată dragostea. Și ne dorim ca în anii care urmează să colaborăm și cu alte școli. de exemplu, pe 1 Iunie am organizat un eveniment Tabăra prieteniei, de o zi, la care au participat elevi de clasa a opta de la elevi din Gorbănești , Unțeni și Blândești. Nu știu să dau decât note de 10”, a detaliat profesorul George Brânzei.
Directorul Școlii Blândești, profesor Elena Tănase, a fost aplaudată frenetic de copiii care o îndrăgesc nespus poate și pentru faptul că pe parcursul anului școlar, dar mai ales a vacanțelor, le face tot felul de surprize menite să le deschidă orizontul cunoașterii și, pe de altă parte, să-i încurajeze să ducă mai departe credința și tradițiile lăsate moștenire de înaintași.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Președintele PSD Botoșani, senatorul Doina Federovici, va face parte din conducerea camerei superioare a Parlamentului.
După depunerea jurământului de către senatorii aleși pe 1 Decembrie, plenul Senatului și-a ales noua conducere, din care fac parte reprezentanții tuturor partidelor. Senatorul Doina Federovici a fost aleasă să ocupe una dintre cele patru funcții de secretar. Din partea celorlalte partide politice, secretari au fost aleși: Vasile Blaga (PNL), Cristian Ghinea (USR) și Niculina Stelea (AUR).
„Mulțumesc colegilor pentru nominalizare și susținerea pentru ocuparea acestei funcții. Este o onoare și o responsabilitate deosebită să fiu parte a echipei care va coordona activitatea camerei superioare a Parlamentului. Vă asigur că voi munci cu dedicație pentru a susține valorile și principiile în care credem cu toții, pentru a face ca Senatul să fie un loc al dialogului și al soluțiilor eficiente. Alegerea în funcția de secretar al Senatului reprezintă nu doar o recunoaștere a muncii pe care am depus-o până acum, ci și importanța pe care o are județul nostru în arhitectura statului român. Mulțumesc botoșănenilor pentru votul de încredere pe care l-au acordat echipei PSD Botoșani!
Mulțumesc echipei PSD Botoșani, primarilor și consilierilor pentru susținere!
Împreună vom continua pe drumul dezvoltării județului nostru drag!”, a declarat Doina Federovici.
În primele două mandate de senator, Doina Federovici a mai deținut funcțiile de chestor și vicepreședinte al Senatului.
Pe lângă cei patru secretari, din Biroul Permanent al Senatului mai fac parte patru vicepreședinți și patru chestori. Grupul PSD va avea doi vicepreședinți (Robert Cazanciuc și Paul Stănescu), precum și un chestor (Marius Dunca).
Elevii Grupului Vocal al Liceului „Regina Maria” din Dorohoi au adus bucurie în două centre de asistență pentru persoanele în vârstă din județul Botoșani
Vineri, 20 decembrie, elevii Grupului Vocal al Liceului ”Regina Maria” din Dorohoi, coordonați de părintele profesor Șoptică Ciprian, au adus bucurie și lumină în inimile celor mai încercați, colindând la două centre de asistență pentru persoanele în vârstă din județul Botoșani, scrie slovacrestina.com.
Primul popas al colindătorilor a fost la Centrul Creștin de Bătrâni ”Casa Simeon” din Răchiți, județul Botoșani. Colindele tinerilor care au fost însoțite de emoție și dăruire, au transformat ziua într-o sărbătoare a sufletului, iar bătrânii au fost profund mișcați de gestul lor.
Ulterior, colindătorii s-au îndreptat către CIAPAD „Sf.Daniel” Leorda din cadrul DGASPC Botoșani . Aici, rezidenții au fost întâmpinați în biserica din cadrul complexului cu colinde tradiționale care au creat o atmosferă emoționantă, încărcată de speranță și căldură sufletească. Fiecare vers al colindelor a fost primit cu zâmbete și lacrimi de recunoștință, iar elevii au reușit să aducă alinare și bucurie celor aflați în suferință.
”A venit la noi Domn Bunu’ ” aceste cuvinte au fost laitmotivul unei zile în care prin versurile colindelor, elevii au vestit nașterea Domnului, Soarele cel luminos care a coborât pe pământ pentru a aduce pace,bucurie și alinare celor încercați.
Inițiativa a fost posibilă și datorită implicării domnului director Emil Sticea, care a avut un rol crucial în organizarea acestui parteneriat. Eforturile sale de a conecta lumea educațională cu cea a persoanelor aflate în dificultate au fost esențiale pentru succesul acestei acțiuni caritabile. ”Într-un timp al bucuriei și speranței, cum sunt sărbătorile de iarnă, astfel de gesturi ne învață cât de mult contează să fim aproape de cei aflați în nevoie.” Acțiunea elevilor de la Liceul ”Regina Maria” a reușit să îmbine frumusețea colindelor tradiționale cu spiritul caritabil ei oferind rezidenților centrelor vizitate și câte un mic dar care să le aducă aminte de acest frumos moment.
“Vin colindători cinstiți, și urează să trăiți, s-aveți pacea Domnului, dragostea și harul Lui, bucuria cerului …” cu această urare au încheiat tinerii ziua, lăsând în urmă zâmbete și pace în inimile celor colindați. FOTO(pr. Șoptică Ciprian)
Ultima săptămână de școală a Modulului II a fost una plină de activități făcute din drag pentru cei de lângă noi. Săptămâna a început cu o vizită la copiii de la Grădinița Girotondo de la Răchiți cărora le-am dus cadouri și am făcut schimb de colinde. Cadourile au constat în jucării și dulciuri donate de elevii și profesorii din liceului nostru. După ce s-au împărțit cadouri și s-au auzit colindele au început îmbrățișările, și cei mici dar și cei mari au fost darnici cu îmbrățișările.
Miercuri grupul de colindători ai liceului și-au bucurat profesorii și personalul auxiliar cu un mini spectacol de colinde și urături în cancelaria liceului unde au fost răsplătiți de profesori și direcțiunea liceului cu bunătăți conform datini de Crăciun.
Joi grupul de colindători ai liceului, îmbrăcați în costume tradiționale au străbătut orașul pentru a ajunge la Inspectoratul Școlar Județean Botoșani unde au fost primiți de inspectorul general prof. Bogdan Suruciuc împreună cu colegii inspectori. A fost prima lor participare la această activitate pe care ISJ Botoșani o organizează în fiecare an. Elevii au fost foarte încântați de atmosfera și bunăvoința cu care au fost primiți, motiv pentru care au promis că vor spune prezent și la activitatea de anul viitor.
Ultima activitate din săptămână a fost vizita la Centrul Maternal ”Micul Prinț” unde am dus cadouri și dulciuri pentru copiii micuți ai mamelor minore aflate în centru. Legătura noastră cu personalul care administrează unitatea ”Micul Prinț” este foarte strânsă deoarece avem înscrisă la cursurile liceului nostru o mămică minoră cu un bebeluș de 6 luni pe care o susținem în demersul ei de a nu abandona școala. Aici elevii noștri au fost foarte încântați de cei copii, i-au luat în brațe au făcut fotografii împreună și chiar le-au cântat o colindă micuților.
Forțu Dana Magdalena, consilier educativ: „Suntem foarte mândri de ceea ce am realizat în această săptămână. Le mulțumesc elevilor noștri care au participat la activități și s-au implicat în donații, pentru inimile lor mari și dorința de a dărui și celorlalți din puținul lor. Sunt niște copii minunați care alături de profesorii lor la fel de minunați au reușit să aducă bucurii în sufletele celor mari și mici în această săptămâna.”
Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 31 de ani, care, din luna august a.c.,se afla la muncă în Olanda, iar pe data de 8 decembrie, ar fi trebuit să revină la domiciliu, conform contractului, însă acest lucru nu s-a întâmplat și nici nu și-a contactat familia.
Ferbei Alexandra Vasilică are următoarele semnalmente: înălțime: 1,60m, greutate 60 kg, păr blond, ochi căprui, fără semne particulare.
Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!