Connect with us
Publicitate

Educație

FOTO&VIDEO: „Tabăra Bucuriei” de la Blândești: Zile de vacanță de neuitat! „Promovăm frumosul, credința și bucuria”

Publicat

Publicitate

Zeci de copii din comuna Blândești au trăit momente de neuitat timp de două zile, în cadrul activităților care au fost organizate în „Tabăra Bucuriei”, 24 și 25 august, un eveniment marca „profesor George Brânzei”, care este deja un militant consacrat pentru dreptul copiilor de a se bucura de această vârstă a inocenței, de a avea acces la informație, dar și un păstrător al credinței și tradiției strămoșești.

În sprijinul inimosului profesor de religie au venit directorul Școlii din Blândești, profesor Elena Tănase, părintele Liviu ROTARU,  parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” Cerchejeni, mai mulți voluntari, care sunt elevi sau absolvenți ai Seminarului Teologic din Botoșani. Acestora li s-au alăturat enoriașii din satul Cerchejeni, dar și alți oameni de bine, care au contribuit pentru a fi asigurată hrana, apa, strictul necesar, pentru o experiență care a adus zâmbetul pe chipurile a 80 de copii care pot spune că au avut două zile de vacanță de neuitat.  Aceasta a fost de altfel și dorința organizatorilor: totul să fie gratuit, așa cum au fost toate activitățile din acest an școlar.

În prima zi, copiii au participat la activități care s-au derulat pe ateliere de lucru în sălile de clasă a Școlii Blândești, în cadrul cărora le-au fost puse la încercare atenția și istețimea, după care abilitățile sportive au fost testate în diverse jocuri antrenante, mediate de voluntarii responsabili. Nu au lipsit surprizele, printre acestea regăsindu-se acțiunea jandarmilor botoșăneni. Momentul cel mai așteptat al întâlnirilor a fost cel în care câinii de serviciu din dotarea Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au executat, împreună cu conductorii lor, exerciții de disciplină canină și de intervenție pentru prinderea unui infractor care nu se supune somațiilor. La finalul activităților, s-au organizat ședințe foto ad-hoc, la dorința expresă a copiilor de a se fotografia cu câinii de serviciu Țuțu, Bruno și Echo.

Publicitate

A doua zi a taberei care a reunit 80 de copii, a început, cum altfel fiind duminică, cu Sfânta Liturghie, o slujbă impresionantă, la finalul căreia părintele a adresat un cuvânt celor mici, plin de învățăminte rostite pentru puterea lor de înțelegere. Cei care au primit dezlegare de la duhovnic au primit Sfânta Împărtășanie.

După-amiază, acțiunea s-a mutat „la Cerchejeni, în deal”, pe un tăpșan care a devenit pentru câteva ore locul bucurie necondiționate. Organizatorii au deschis acțiunea cu un dialog al părintelui Ciprian Munteanu, preot paroh la Biserica „Învierea Domnului”, din Dorohoi, fost preot misionar în Italia, fiu al comunei, cu copiii care au răspuns fără emoții la întrebările subtile ale acestuia care le-a oferit sfaturi prețioase, menite să aducă succesul în viață.  La final, la Cerchejeni, în deal, a răsunat CREZUL, simbolul de credință rostit din zeci de piepturi, moment de altfel foarte emoționant.

Momentul duhovnicesc a fost urmat de un program de muzică populară, animat de doi interpreți care au adus veselia la propriu pentru zeci de copii s-au prins în horă, într-o coregrafie ad-hoc, demonstrând că lumea satului nu a pierdut nicio clipă tradiția strămoșească. Trebuie creat doar contextul în care să se manifeste. Teodor Gireadă, interpretul de muzică populară cunoscut și de la emisiunea „Românii au talent” a adus „arsenalul” de instrumente muzicale pe care le stăpânește impecabil și a scos copiii la joc. După interpretarea sa a venit rândul unei fete superbe și talentate, care începând din acest an este studentă la Conservator, Elisabeta Șeremet, ovaționată de copiii prezenți în tabără. Programul său muzical a fost susținut de o horă imensă.

Publicitate

Momentul folcloric a fost încheiat de prestația unei apreciate interprete, Valentina Tipa Lulciuc , un nume deja consacrat pe firmamentul muzicii populare, care este și psiholog la origine. Distinsa artistă i-a încântat pe copii cu cântece de joc din folclorul autentic, dar a ales special o melodie de suflet dedicată părinților prezenți.

Bucuria copiilor din tabăra de la Blândești a fost amplificată de focul de tabără, aprins după ce s-a înserat, moment savurat cu o porție de cârnăciori care au sfârâit suficient pe grătarul încins din vreme. „Tabăra bucuriei” s-a încheiat cu un foc de artificii, aplaudat de copiii care au trăit momentul la intensitate maximă.

Profesorul George Brânzei a apreciat faptul că toți copiii care s-au înscris pentru Tabăra Bucuriei au fost prezenți, alături de aceștia regăsindu-se și câțiva veniți în vacanță din străinătate.

Publicitate

„Organizez evenimente pentru copii din 2016, pe când eram dascăl în Parohia Curtești, din Botoșani, unde împreună cu un grup de copii am readus obiceiul colindatului, am organizat pelerinaje pedestre până la Peștera Sfântului Onufrie la Curtești. În ultimii ani am mai organizat trei ediții a Festivalului „N-au murit colindătorii”. În principal, activitățile se organizează la nivel de școală, cu elevii pe care îi am la catedră. Primul gând pentru această tabără a fost acela de a oferi copiilor o vacanță pentru a mai alina dorul de a avea așa ceva și am reușit pentru două zile să aducem vacanța la ei acasă. Sperăm să facem și în anul următor o ediție poate și mai extinsă, cu mai mulți artiști și ne dorim ca prin aceste activități să promovăm frumosul, credința și bucuria. În tabără au fost înscriși optzeci de copii și ne bucurăm că au fost toți, chiar și copii din afara școlii, care locuiesc în străinătate care și-au exprimat dorința de a participa la o tabără și noi i-am primit cu toată dragostea. Și ne dorim ca în anii care urmează să colaborăm și cu alte școli. de exemplu, pe 1 Iunie am organizat un eveniment Tabăra prieteniei, de o zi, la care au participat elevi de clasa a opta de la elevi din Gorbănești , Unțeni și Blândești. Nu știu să dau decât note de 10”, a detaliat profesorul George Brânzei.

Directorul Școlii Blândești, profesor Elena Tănase, a fost aplaudată frenetic de copiii care o îndrăgesc nespus poate și pentru faptul că pe parcursul anului școlar, dar mai ales a vacanțelor, le face tot felul de surprize menite să le deschidă orizontul cunoașterii și, pe de altă parte, să-i încurajeze să ducă mai departe credința și tradițiile lăsate moștenire de înaintași.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Românii care au asigurări de viață vor fi raportați la ANAF

Publicat

Publicitate

Românii care au asigurări de viață vor fi raportați la Fisc. Măsura este prevăzută prin Ordonanța de urgență a Guvernului 125 din 23 octombrie 2024. Prevederile vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025, scrie alba24.ro

Potrivit actului normativ, entitățile aflate în sfera de autorizare, reglementare, supraveghere și control a Autorității de Supraveghere Financiară vor raporta informații privind asigurările de viață și alte produse financiare.

Acestea au obligația ”să raporteze organului fiscal central, semestrial, lista persoanelor fizice rezidente care au contractat produse de asigurări de viață și alte produse financiare, tipurile de asigurări și alte produse financiare, precum și informații în legătură cu acestea”.

Publicitate

Prin urmare, firmele de asigurare vor raporta la ANAF date despre românii care-și fac asigurări de viață.

Ordonanța aduce modificări Codului de procedură fiscală (Legea nr. 207/2015).

Românii care au asigurări de viață vor fi raportați la Fisc. Care este motivul
În ordonanță se precizează că organul fiscal central nu beneficiază de un mecanism care să asigure colectarea informațiilor legate de asigurări de viață și alte produse financiare de la entitățile aflate în sfera de supraveghere a ASF. Iar ANAF trebuie să răspundă solicitărilor formulate de autoritățile competente din alte state membre cu privire la asistența la recuperare.

Publicitate

Este amintită în acest context Directiva 2010/24/UE privind asistența reciprocă în materie de recuperare a creanțelor legate de impozite, taxe și alte măsuri.

Astfel, ”este necesar ca Agenția Națională de Administrare Fiscală să colecteze date referitoare la asigurările de viață și alte produse financiare încheiate de persoanele fizice rezidente pe teritoriul României”.

Tipurile de asigurări de viață și alte produse financiare care fac obiectul obligației, conținutul informațiilor, formularul utilizat și termenele-limită ale raportării vor fi stabilite de ANAF și ASF

Publicitate

Precizările Ministerului Finanțelor
Ministerul Finanțelor (MF) a precizat că, prin aceste modificări legislative, se răspunde unei solicitări din partea Comisiei Europene privind aplicarea Directivei 2010/24/UE.

Comisia Europeană a cerut clarificări privind accesul la informațiile referitoare la asigurările de viață și alte produse financiare. De asemenea, se prevede posibilitatea furnizării unor astfel de informații care ar putea să facă obiectul asistenței la recuperare, potrivit hotnews.ro.

”În cazul în care sunt solicitate astfel de informații, pentru a putea da curs solicitării, ANAF, ar trebui să se adreseze punctual ASF pentru a intra în posesia datelor cerute, ceea ce conduce la un termen îndelungat de răspuns”, precizează MF.

Sunt cazuri în care românii primesc amenzi de circulație în străinătate și nu le plătesc. Iar autoritățile de peste hotare încearcă să recupereze sumele și constată că nu au ce recupera, mai notează sursa citată.

Chiar dacă poprirea pe asigurările de viață este interzisă prin Codul Civil, banii intră într-un cont bancar, pe care ANAF poate impune poprire.

Citeste mai mult

Eveniment

Biserica Ortodoxă este în doliu. Părintele Andrei Berbeci, parohul unei biserici din Botoșani, a trecut la cele veșnice. Avea doar 37 de ani

Publicat

Publicitate

La primele ore ale dimineții, comunitatea din Dămideni, județul Botoșani, a primit o veste cutremurătoare. Părintele Andrei Berbeci, cel care a păstorit în ultimii trei ani sufletele credincioșilor din această localitate, a trecut la Domnul, la numai 37 de ani.  Diaconul Andrei Berbeci a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Dămideni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani de mitropolitul Teofan, în anul 2001.

După ce părintele Ionică Alupoaiei a trecut în veșnicie, lăsând un gol imens în inimile celor care i-au fost fii duhovnicești, clerul botoșănean mai pierde încă un slujitor al Altarului extrem de devotat și de iubitor de cele sfinte. Părintele Andrei a lăsat în urmă două fetițe, de 5 și 10 ani, care vor fi alinate de mama lor, prezbitera Iuliana.

Părintele Andrei Berbeci, fiu de preot, s-a evidențiat ca fiind un foarte bun administrator și un bun pedagog. Catehezele sale aduceau la biserică numeroși copii care au învățat să-l iubească pe Dumnezeu din tot sufletul.

Publicitate

Dumnezeu să-l socotească cu sfinții! Condoleanțe familiei îndoliate!

Citeste mai mult

Eveniment

Atunci când izbucneşte un episod cu violenţe fizice în locuință, sună imediat la 112 dacă eşti în pericol. Alte recomandări

Publicat

Publicitate

Statul român, prin autoritățile competente, elaborează și implementează politici și programe destinate prevenirii și combaterii violenței domestice, precum și protecției victimelor violenței domestice.

Violența domestică înseamnă orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică care se produce în mediul familial sau domestic între soți sau fost soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit cu victima.

În nicio formă și nicio împrejurare, obiceiul, cultura, religia, tradiția și onoarea nu pot fi considerate drept justificare pentru niciun tip de acte de violență.

Publicitate

 

Recomandări ale polițiștilor atunci când izbucneşte un episod cu violenţe fizice în locuință :

*Sună imediat la 112 dacă eşti în pericol!

Publicitate

*Când nu poţi fugi din casă, încearcă să te închizi într-o cameră cu un telefon şi să suni la poliţie! Dacă nu ai apucat să iei un telefon mobil cu tine, strigă tare ca să te audă vecinii sau deschide geamul şi cere ajutor.

*Nu te adăposti în bucătărie!Acolo sunt cuţite şi alte obiecte cu care agresorul te poate răni.

*Spune-le copiilor să se încuie într-o cameră sau să fugă la vecini/rude de încredere.

Publicitate

 

După producerea unei agresiuni:

*Pentru siguranţa ta, părăseşte domiciliul dacă agresorul încă mai este în casă sau bănuieşti că se întoarce.Aşteaptă afară, într-un loc sigur, până ajunge poliţia.

*Dacă nu poţi să ieşi din casă sau să te deplasezi pentru îngrijiri medicale/plângere la poliţie, sună la 112 şi vei fi ajutată de urgenţă.

*În cazul în care eşti rănită, nu ezita să mergi la spital pentru un consult medical.Spune-le doctorilor ce ai păţit. Leziunile interne se pot agrava dacă nu le tratezi şi îţi pui viaţa în pericol.

*Până cercetează poliţia locul unde ai fost agresată, nu atinge nici un obiect din acea zonă.Astfel, se vor păstra toate probele şi poziţia lor     în cameră:obiecte sparte, haine rupte, lucruri trântite, pete, amprente, etc.

 

În cazul conflictelor familiale, poliţia poate acţiona în urma depunerii unei sesizări scrise sau apel telefonic la sediul structurii de poliţie de pe raza de domiciliu a victimei,  a unei solicitări la Serviciul Unic de Apel de Urgenţă 112 (care poate fi făcută de oricine are cunoştinţă de astfel de evenimente negative), a unei sesizări verbale făcută direct la agentul de poliţie din dispozitivul de siguranţă publică şi patrulare sau se poate sesiza din oficiu.

 

Dacă în urma evaluării situaţiei, poliţistul constată existenţa unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol, acesta poate emite un ordin de protecţie provizoriu cu valabilitate de 5 zile.

Citeste mai mult

Eveniment

Un tânăr de 23 de ani, din Stăuceni, bănuit că ar fi furat biciclete din scări de bloc, a fost reținut de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 23 de ani, din comuna Stăuceni, bănuit de comiterea infracțiunii de furt.

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în noaptea de 25 spre 26 octombrie 2024, ar fi pătruns în două scări de bloc, din municipiul Botoșani, de unde ar fi sustras  două biciclete, valoarea prejudiciului fiind de peste 3.000 de lei. Acesta a fost recuperat, iar bunurile au fost restituite persoanelor vătămate.

Tânărul bănuit de comiterea faptei a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending