Sute de botoșăneni din toate colțurile municipiului Botoșani s-au rugat împreună la sărbătoarea Parohiei Sfântul Pantelimon, nou-înființată pentru circa o mie de familii de la marginea orașului, situată în zona străzilor: Împărat Traian (parțial), Parcul Tineretului (parțial), Vâlcelei, Cișmelei și adiacente.
După analiza teritorială făcută de Protopopiatul Botoșani, această parohie nou-înființată era necesară pentru o mai bună păstorire a credincioșilor. Misiunea de a aduna credincioșii în noua formulă i-a revenit preotului paroh Constantin Iordache, venit prin transfer de la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” – Bodeasa, Protopopiatul Săveni.
Cu un chip blând și inimă smerită, cu o credință insuflată din fragedă copilărie și șlefuită în anii în care a fost cântăreț la o biserică din oraș, părintele Iordache a intrat repede la sufletul noilor enoriași, care au făcut scut în jurul său. Cea mai puternică dovadă o reprezintă lăcașul de rugăciune, care ține loc de biserică până când posibilitățile materiale vor permite o construcție trainică. Prin demersurile făcute la Primăria municipiului Botoșani, a obținut terenul pentru construcția bisericii parohiale. Prin contribuția proprie, cu ajutorul enoriașilor și a multor făcători de bine, părintele Constantin a ridicat o Capelă provizorie din material lemnos pentru săvârșirea slujbelor și serviciilor religioase.
Bisericuța de lemn a fost ridicată într-un ritm incredibil, în câteva săptămâni, la lucrări contribuind oameni harnici și pricepuți din parohie, aduși parcă de cineva nevăzut. Părintele Iordache a dezvăluit acest lucru la sfârșitul primei slujbe oficiate în noul locaș sfânt. „Au venit oameni de peste tot, pe care nu i-am chemat și într-un timp scurt a fost posibil să facem ceea ce vedeți acum. La anul pe vremea aceasta, lucrurile vor sta altfel”, a spus părintele. De mare ajutor în mobilizarea celor care au făcut posibil hramul Sfântului Pantelimon, primul din istoria noii parohii, a fost și preoteasa Alexandrina Iordache care nu s-a îndoit nicio clipă de ajutorul divin. „Atâta încredere am avut în Sfântul Pantelimon… încât nicio clipă nu mi-a fost frică că nu se termină lucrările la timp pentru hram. Și într-adevăr am reușit cu toții”, a spus soția părintelui Constantin Iordache.
Astfel că marți seară s-a săvârșit prima slujbă, Vecernia cu litie, în cinstea Sfântului Pantelimon, ocrotitorul parohiei cu multă emoție din partea credincioșilor prezenți, dar și a soborului de preoți. Au fost alături de părintele paroh, printre alții, preotul Cristian Buhaciuc – protopop misionar, îndrăgitul duhovnic Ioan Alupoaiei de la Biserica „Izvorul Tămăduirii”, preotul de la Biserica „Sfântul Spiridon”, Vasile Acatrinei, părintele de la Biserica „Duminica Mare” Ștefan Vasile, unde părintele Constantin a fost cântăreț mulți ani la rând, preotul Gabriel Mihăescu de la Biserica Sfinții „Trei Ierarhi”.
Cuvântul de învățătură după slujba vecerniei l-a avut părintele Cristian Buhaciuc, care și-a mărturisit emoția de a participa la prima slujbă a unei biserici.
„Am avut emoții pentru că am fost ieri aici și o parte a acoperișului nu era acoperit cu tablă, pereții nu erau gata, nu erau uși, geamuri. Și am zis: Nu se poate. Nu va fi gata până mâine. Și uite că astăzi totul este perfect. Nu cred că se putea un hram mai potrivit în aceste vremuri pentru o biserică nouă decât să îl aibă ca ocrotitor pe Sfântul Pantelimon, doctorul fără de arginți, care a avut grijă de cei necăjiți așa cum suntem noi, cei care nu mai terminăm cu bolile, nu mai terminăm cu necazurile, cu boli care nu se mai termină, cu pandemii care apar și dispar…”, a rostit părintele Cristian în predica sa extrem de mobilizatoare.
Miercuri dimineață, sărbătoarea parohiei a continuat cu Sfânta Liturghie care i-a unit în rugăciune pe cei care pun nădejde în Sfântul Pantelimon, preoți și credincioși. Pe lângă rugăciunile specifice, cei prezenți au implorat în genunchi mila lui Dumnezeu pentru ploaie.
Primul hram al parohiei de la marginea orașului s-a încheiat cu o agapă frățească și cu nădejdea că în acest loc va răsări în timp scurt o biserică de zid, adevărată, care să reziste la intemperii. Pentru că biserica vie, cea formată din credincioși, a fost consolidată temeinic de Sfântul Pantelimon care l-a făcut pe părintele Constantin Iordache ucenicul său și a arătat că, dacă sunt uniți, oamenii pot înfăptui lucruri minunate.
Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News