Connect with us

Eveniment

FOTO&VIDEO: Sute de credincioși au participat cu emoție la primul hram al Parohiei Sfântul Pantelimon din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Sute de botoșăneni din toate colțurile municipiului Botoșani s-au rugat împreună la sărbătoarea Parohiei Sfântul Pantelimon, nou-înființată pentru circa o mie de familii de la marginea orașului, situată în zona străzilor: Împărat Traian (parțial), Parcul Tineretului (parțial), Vâlcelei, Cișmelei și adiacente.

După analiza teritorială făcută de Protopopiatul Botoșani, această parohie nou-înființată era necesară pentru o mai bună păstorire a credincioșilor. Misiunea de a aduna credincioșii în noua formulă i-a revenit preotului paroh Constantin Iordache, venit prin transfer de la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” – Bodeasa, Protopopiatul Săveni.

Cu un chip blând și inimă smerită, cu o credință insuflată din fragedă copilărie și șlefuită în anii în care a fost cântăreț la o biserică din oraș, părintele Iordache a intrat repede la sufletul noilor enoriași, care au făcut scut în jurul său. Cea mai puternică dovadă o reprezintă  lăcașul de rugăciune, care ține loc de biserică până când posibilitățile materiale vor permite o construcție trainică. Prin demersurile făcute la Primăria municipiului Botoșani, a obținut terenul pentru construcția bisericii parohiale. Prin contribuția proprie, cu ajutorul enoriașilor și a multor făcători de bine, părintele Constantin a ridicat o Capelă provizorie din material lemnos pentru săvârșirea slujbelor și serviciilor religioase.

Bisericuța de lemn a fost ridicată într-un ritm incredibil, în câteva săptămâni, la lucrări contribuind oameni harnici și pricepuți din parohie, aduși parcă de cineva nevăzut. Părintele Iordache a dezvăluit acest lucru la sfârșitul primei slujbe oficiate în noul locaș sfânt. „Au venit oameni de peste tot, pe care nu i-am chemat și într-un timp scurt a fost posibil să facem ceea ce vedeți acum. La anul pe vremea aceasta, lucrurile vor sta altfel”, a spus părintele. De mare ajutor în mobilizarea celor care au făcut posibil hramul Sfântului Pantelimon, primul din istoria noii parohii, a fost și preoteasa Alexandrina Iordache care nu s-a îndoit nicio clipă de ajutorul divin. „Atâta încredere am avut în Sfântul Pantelimon… încât nicio clipă nu mi-a fost frică că nu se termină lucrările la timp pentru hram. Și într-adevăr am reușit cu toții”, a spus soția părintelui Constantin Iordache.

Astfel că marți seară s-a săvârșit prima slujbă, Vecernia cu litie, în cinstea Sfântului Pantelimon, ocrotitorul parohiei cu multă emoție din partea credincioșilor prezenți, dar și a soborului de preoți. Au fost alături de părintele paroh, printre alții, preotul Cristian Buhaciuc – protopop misionar, îndrăgitul duhovnic Ioan Alupoaiei de la Biserica „Izvorul Tămăduirii”, preotul de la Biserica „Sfântul Spiridon”, Vasile Acatrinei, părintele de la Biserica „Duminica Mare” Ștefan Vasile, unde părintele Constantin a fost cântăreț mulți ani la rând, preotul Gabriel Mihăescu de la Biserica Sfinții „Trei Ierarhi”.

Cuvântul de învățătură după slujba vecerniei l-a avut părintele Cristian Buhaciuc, care și-a mărturisit emoția de a participa la prima slujbă a unei biserici.

Publicitate

„Am avut emoții pentru că am fost ieri aici și o parte a acoperișului nu era acoperit cu tablă, pereții nu erau gata, nu erau uși, geamuri. Și am zis: Nu se poate. Nu va fi gata până mâine. Și uite că astăzi totul este perfect. Nu cred că se putea un hram mai potrivit în aceste vremuri pentru o biserică nouă decât să îl aibă ca ocrotitor pe Sfântul Pantelimon, doctorul fără de arginți, care a avut grijă de cei necăjiți așa cum suntem noi, cei care nu mai terminăm cu bolile, nu mai terminăm cu necazurile, cu boli care nu se mai termină, cu pandemii care apar și dispar…”, a rostit părintele Cristian în predica sa extrem de mobilizatoare.

Miercuri dimineață, sărbătoarea parohiei a continuat cu Sfânta Liturghie care i-a unit în rugăciune pe cei care pun nădejde în Sfântul Pantelimon, preoți și credincioși. Pe lângă rugăciunile specifice, cei prezenți au implorat în genunchi mila lui Dumnezeu pentru ploaie.

Primul hram al parohiei de la marginea orașului s-a încheiat cu o agapă frățească și cu nădejdea că în acest loc va răsări în timp scurt o biserică de zid, adevărată, care să reziste la intemperii. Pentru că biserica vie, cea formată din credincioși, a fost consolidată temeinic de Sfântul Pantelimon care l-a făcut  pe părintele Constantin Iordache ucenicul său și a arătat că, dacă sunt uniți, oamenii pot înfăptui lucruri minunate.

 

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Sute de familii au rămas fără curent electric, mai mulți copaci au fost doborâți. Urmările furtunii de COD ROȘU în Botoșani

Publicat

Publicitate

Intervenții ale pompierilor botoșăneni în urma codurilor roșu și portocaliu de vreme severă

 

Ca urmare a manifestării codurilor roșu și portocaliu de averse torențiale, vijelii și grindină, pompierii militari și voluntari au intervenit în mai multe situații de urgență, astfel:

 

✔️ Municipiul Botoșani, strada Uzinei – mai multe baxuri de polistiren au fost împrăștiate pe carosabil și trotuar, după ce au fost luate de vânt din zona unui bloc unde erau depozitate. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani;

 

Publicitate

✔️ Cătămărăști Deal – un stâlp prezenta pericol iminent de prăbușire. Situația a fost remediată de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Mihai Eminescu;

 

✔️ Municipiul Botoșani, strada Marchian – o creangă ruptă de vânt îngreuna traficul rutier. A intervenit Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Botoșani.

 

✔️ Blândești, unde un stâlp de telecomunicații a fost doborât de vânt și a căzut pe partea carosabilă. Obstacolul a fost îndepărtat de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Blândești;

 

✔️ Sulița, pe DJ 297, unde circulația era blocată pe un sens de mers din cauza unui copac rupt de vânt. Cazul a fost preluat de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sulița;

 

✔️ Drislea, pe DN 29 D, unde un arbore doborât de vânt a căzut pe partea carosabilă și bloca traficul pe un sens de mers. Au acționat pompierii militari de la Garda de Intervenție Trușești și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Trușești;

 

✔️ Ștefănești, pe străzile Mihai Eminescu și Nicolae Iorga, unde două transformatoare electrice făceau flamă. Cazurile au fost preluate de echipe ale furnizorului de energie electrică;

 

Evoluția fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată de Centrul Operațional al ISU Botoșani. Echipajele de pompieri din toate subunitățile județului sunt pregătite să intervină rapid pentru sprijinirea cetățenilor.

 

ℹ️ Informații utile privind comportamentul în situații de urgență și manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute accesând portalul fiipregatit.ro sau prin descărcarea gratuită a aplicației DSU din Google Play Store și App Store.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Doi tineri din Dorohoi au fost prinși după ce au furat dintr-un magazin

Publicat

Publicitate

*Prinși de polițiști din Dorohoi imediat după ce au spart un magazin*

 

La data de 25 iulie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele a doi tineri, din municipiul Dorohoi, cercetați sub aspectul comiterii infracțiunilor de furt calificat și tentativă la furt calificat.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că aceștia, în noaptea de 24 înspre 25 iulie, împreună cu o tânără din aceeași localitate, prin forțarea ușilor mai multor vitrine aparținând unor societăți comerciale din municipiul Dorohoi, au sustras băuturi alcoolice și bunuri alimentare.

 

Publicitate

Imediat după comiterea faptelor, aceștia au fost interceptati de polițiștii din Dorohoi, fiind conduși la sediul poliției pentru verificări.

 

Tinerii erau urmăriți de polițiștii din Dorohoi de aproximativ două săptămâni, întrucât aceștia erau bănuiți ca ar fi comis mai multe tentative de furt din apartamente și din auto.

 

Ulterior, față de cei doi a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, fiind introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Mafia concediilor medicale: Șeful CNAS dezvăluie cum „se înțeleg” medicii cu pacienții pentru zile libere pe fals

Publicat

Publicitate

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Horațiu Moldovan, spune că abuzurile în acordarea concediilor medicale nu sunt doar responsabilitatea medicilor, ci există o complicitate între doctori și pacienți.

Șeful CNAS a subliniat că un concediu medical nu este doar o simplă hârtie, ci are în spate sume importante de bani. Bugetul pentru concedii medicale se ridică la peste 5 miliarde de lei anual, echivalentul întregului buget alocat medicinei de familie în România din totalul de 77 de miliarde, scrie mediafax.ro.

„Există două părți în această încălcare a legislației – pacientul care solicită un concediu pe care nu îl merită și medicul care îl acordă”, a declarat președintele CNAS pentru Digi24.

Oficialul consideră că neregulile sunt cazuri izolate și de aceea controalele s-au desfășurat inițial doar la 200 de medici, identificați prin analiza sistemului informatic ca având comportamente prescriptive riscante. Din aceștia, peste 33% au fost găsiți cu nereguli.

Moldovan speră că pachetul de măsuri implementat va contribui la reconcilierea dintre medici și pacienți, precum și între doctori și sistemul sanitar, fără a afecta imaginea întregii profesii medicale.

Anterior, ministrul Sănătății Alexandru Rogobete a anunțat că unii medici au eliberat între 100-200 de concedii medicale într-o singură zi, iar după finalizarea raportului Corpului de control se va interveni legislativ.

sursa: mediafax.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Grindina a făcut prăpăd la Văculești și Stăuceni! COD PORTOCALIU de furtună, culturi distruse în câteva minute

Publicat

Publicitate

Grindina a făcut prăpăd în această seară, în mai multe localități din județul Botoșani, acoperind curțile și culturile cu un strat gros de gheață. Bucățile de gheață, de dimensiunea unor boabe de porumb, au distrus grădini, livezi și culturi agricole.

Localnicii spun că în doar câteva minute, totul a fost acoperit de gheață, iar pagubele sunt considerabile. Meteorologii au emis cod portocaliu de vijelii, grindină și averse torențiale pentru mai multe localități din județul Botoșani.

Ulterior, meteorologii au emis o avertizare tip cod roșu de instabilitate atmosferică pentru mai multe localități din județul Botoșani valabilă de astăzi, până la ora 20:30.

Localitățile vizate sunt: Flămânzi, Frumușica, Albești, Trușești, Ștefănești, Bălușeni, Lunca, Copălău, Călărași, Gorbănești, Hlipiceni, Coșula, Todireni, Prăjeni, Sulița, Stăuceni, Santa Mare, Unțeni, Durnești, Blândești, Românești și Răuseni.

Se vor semnala : averse torențiale care vor acumula peste 40 l/mp, grindină de medii și posibil mari dimensiuni (2…5 cm), vijelie puternică de 70…90 km/h, frecvente descărcări electrice.

Populația a fost avertizată prin mesaj RO-ALERT.

Publicitate

FOTO: Meteo Nord-Est

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending