Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO&VIDEO: Sute de credincioși au participat cu emoție la primul hram al Parohiei Sfântul Pantelimon din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Sute de botoșăneni din toate colțurile municipiului Botoșani s-au rugat împreună la sărbătoarea Parohiei Sfântul Pantelimon, nou-înființată pentru circa o mie de familii de la marginea orașului, situată în zona străzilor: Împărat Traian (parțial), Parcul Tineretului (parțial), Vâlcelei, Cișmelei și adiacente.

După analiza teritorială făcută de Protopopiatul Botoșani, această parohie nou-înființată era necesară pentru o mai bună păstorire a credincioșilor. Misiunea de a aduna credincioșii în noua formulă i-a revenit preotului paroh Constantin Iordache, venit prin transfer de la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” – Bodeasa, Protopopiatul Săveni.

Cu un chip blând și inimă smerită, cu o credință insuflată din fragedă copilărie și șlefuită în anii în care a fost cântăreț la o biserică din oraș, părintele Iordache a intrat repede la sufletul noilor enoriași, care au făcut scut în jurul său. Cea mai puternică dovadă o reprezintă  lăcașul de rugăciune, care ține loc de biserică până când posibilitățile materiale vor permite o construcție trainică. Prin demersurile făcute la Primăria municipiului Botoșani, a obținut terenul pentru construcția bisericii parohiale. Prin contribuția proprie, cu ajutorul enoriașilor și a multor făcători de bine, părintele Constantin a ridicat o Capelă provizorie din material lemnos pentru săvârșirea slujbelor și serviciilor religioase.

Publicitate

Bisericuța de lemn a fost ridicată într-un ritm incredibil, în câteva săptămâni, la lucrări contribuind oameni harnici și pricepuți din parohie, aduși parcă de cineva nevăzut. Părintele Iordache a dezvăluit acest lucru la sfârșitul primei slujbe oficiate în noul locaș sfânt. „Au venit oameni de peste tot, pe care nu i-am chemat și într-un timp scurt a fost posibil să facem ceea ce vedeți acum. La anul pe vremea aceasta, lucrurile vor sta altfel”, a spus părintele. De mare ajutor în mobilizarea celor care au făcut posibil hramul Sfântului Pantelimon, primul din istoria noii parohii, a fost și preoteasa Alexandrina Iordache care nu s-a îndoit nicio clipă de ajutorul divin. „Atâta încredere am avut în Sfântul Pantelimon… încât nicio clipă nu mi-a fost frică că nu se termină lucrările la timp pentru hram. Și într-adevăr am reușit cu toții”, a spus soția părintelui Constantin Iordache.

Astfel că marți seară s-a săvârșit prima slujbă, Vecernia cu litie, în cinstea Sfântului Pantelimon, ocrotitorul parohiei cu multă emoție din partea credincioșilor prezenți, dar și a soborului de preoți. Au fost alături de părintele paroh, printre alții, preotul Cristian Buhaciuc – protopop misionar, îndrăgitul duhovnic Ioan Alupoaiei de la Biserica „Izvorul Tămăduirii”, preotul de la Biserica „Sfântul Spiridon”, Vasile Acatrinei, părintele de la Biserica „Duminica Mare” Ștefan Vasile, unde părintele Constantin a fost cântăreț mulți ani la rând, preotul Gabriel Mihăescu de la Biserica Sfinții „Trei Ierarhi”.

Cuvântul de învățătură după slujba vecerniei l-a avut părintele Cristian Buhaciuc, care și-a mărturisit emoția de a participa la prima slujbă a unei biserici.

Publicitate

„Am avut emoții pentru că am fost ieri aici și o parte a acoperișului nu era acoperit cu tablă, pereții nu erau gata, nu erau uși, geamuri. Și am zis: Nu se poate. Nu va fi gata până mâine. Și uite că astăzi totul este perfect. Nu cred că se putea un hram mai potrivit în aceste vremuri pentru o biserică nouă decât să îl aibă ca ocrotitor pe Sfântul Pantelimon, doctorul fără de arginți, care a avut grijă de cei necăjiți așa cum suntem noi, cei care nu mai terminăm cu bolile, nu mai terminăm cu necazurile, cu boli care nu se mai termină, cu pandemii care apar și dispar…”, a rostit părintele Cristian în predica sa extrem de mobilizatoare.

Miercuri dimineață, sărbătoarea parohiei a continuat cu Sfânta Liturghie care i-a unit în rugăciune pe cei care pun nădejde în Sfântul Pantelimon, preoți și credincioși. Pe lângă rugăciunile specifice, cei prezenți au implorat în genunchi mila lui Dumnezeu pentru ploaie.

Primul hram al parohiei de la marginea orașului s-a încheiat cu o agapă frățească și cu nădejdea că în acest loc va răsări în timp scurt o biserică de zid, adevărată, care să reziste la intemperii. Pentru că biserica vie, cea formată din credincioși, a fost consolidată temeinic de Sfântul Pantelimon care l-a făcut  pe părintele Constantin Iordache ucenicul său și a arătat că, dacă sunt uniți, oamenii pot înfăptui lucruri minunate.

Publicitate

 

 

Publicitate

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Care este programul pentru transport în comun electric din municipiul Botoșani realizat de primarul Cosmin Andrei

Publicat

Publicitate

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a anunțat cele mai importante investiții din programul de transport electric în comun, care este în curs de implementare.

În primul rând botoșăneii vor avea un transport în comun ecologic prin cele 66 de autobuze și microbuze electrice care vor fi puse pe traseele din oraș, stații inteligente dotate cu panouri digitale și sisteme automate de emitere a tichetelor și încărcare a cardurilor de călătorii. Este vorba de un program în valoare de 32 de milioane de euro. Banii europeni au fost obținuți. Contractele au fost semnate. Urmează implementarea până la finalul actualului mandat. Așa cum am finalizat multe proiecte în ultimii trei ani și jumătate, reabilitarea Bisericii Sfântul Gheorghe, Teatrul Mihai Eminescu, care va fi deschis în curând, multe străzi din oraș printre care Primăverii, Sucevei, Viilor-Nicolae Iorga, Doboșari, intrăriile în oraș dinspre Iași, Suceava, Ștefănești și Săveni, Parcul Filatelei, Parcul Junior, Parcul Laval, Parc Adamiu, spații verzi și locuri de joacă în fiecare cartier, la fel voi finaliza toate investițiile și voi începe altele noi”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Programul „TRANSPORT ECOLOGIC ÎN BOTOȘANI” realizat de primarul Cosmin Andrei prevede de asemenea peste 50 de puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice și un sistem automat de camere video pentru monitorizarea și managementul traficului cu prioritizarea transportului în comun și cu delimitarea unei benzi unice pentru autobuze și microbuze pe mai multe străzi principale.

Publicitate

Prin programul european pe care l-am semnat în urma câștigării proiectului de mobilitate urbană, Municipiul Botoșani va avea unul dintre cele mai moderne și eficiente sisteme de transport în comun din țară. O dată cu achiziția autobuzelor și microbuzelor electrice, extindem traseele de transport public, modernizăm depourile și amenajăm parcări la capătul liniilor. Transportul public ecologic, care urmează să intre în circulație în orașul nostru în următoarele luni este accesibil și persoanelor cu dizabilități”, a explicat primarul Cosmin Andrei.

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Răspunderea penală a minorilor, subiect dezbătut de polițiști cu elevii de la Liceul „Ştefan Luchian” Ştefăneşti 

Publicat

Publicitate

Joi,  poliţiştii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Botoşani au participat împreună cu elevi ai liceului Ştefan Luchian Ştefăneşti  la mai multe activităţi  de informare pe diferite teme : siguranţa online, prevenirea victimizării minorilor prin trafic şi consum de droguri,  răspunderea penală a minorilor, reguli de siguranţă personală şi prevenirea plecărilor voluntare/dispariţiilor .

 

Siguranţa pe Internet a fost subiectul dezbătut de poliţişti cu elevii claselor liceale din cadrul unității  de învățământ. Recomandările generale s-au referit la  protejarea datelor personale, protejarea parolei, evitarea întâlnirilor cu persoane cunoscute pe internet sau anunţarea părinţilor despre intenţia unor astfel de întâlniri, selectarea atentă a imaginilor pe care le postează pe internet, respingerea unor contacte „agresive” venite din partea altor persoane şi anunţarea acestor incidente.

Publicitate

Poliţiştii au  discutat cu liceenii şi aspecte care au vizat legislaţia în vigoare în domeniul consumului şi traficului drogurilor, exemple de situaţii în care tinerii au consumat droguri sau au fost implicaţi în alte infracţiuni din sfera traficului de substanţe interzise, precum şi consecinţele legale ale acţiunilor acestora. Elevilor li s-a explicat ce sunt drogurile, ce efecte au, din ce sunt obţinute, încercându-se informarea acestora cu privire la consecinţele consumului de substanţe interzise.

De asemenea, au fost oferite date şi exemple concrete de situaţii în care minorii pot răspunde penal şi care sunt consecinţele unor astfel de fapte pentru aceştia.

În cadrul întâlnirii care a avut loc cu elevii claselor primare , aceştia au fost informaţi într-un mod cât mai interactiv pe diverse teme : siguranţa pentru sănătate, siguranţă în clasă, siguranţa în pauză, prevenirea, recunoaşterea şi gestionarea bullyingului, relaţiile cu colegii, când lipsesc părinţii de acasă, situaţiile periculoase, accesarea internetului, siguranţa în curte, deplasarea pe stradă şi traversarea carosabilului, mersul pe bicicletă în siguranţă şi copilul ca pasager, siguranţa în vacanţa de vară.

Publicitate

Întâlnirea cu elevii claselor întâi s-a derulat în cadrul Programului Şcoala Siguranţei Tedi, program în care copiii au fost înscrişi de către cadrele didactice ale şcolii.

Prevenirea victimizării minorilor şi a infracţiunilor informatice reprezintă priorităţi ale Poliției Române pentru anul 2024, copiii și tinerii reprezentând unul din grupurile țintă ale activităților preventive.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din municipiul Botoșani, dus cu escortă la penitenciar

Publicat

Publicitate

Mandat executat

La data de 15 mai 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri au identificat un bărbat, de 39 de ani, din municipiul Botoșani, pe numele căruia era emis de către Judecătoria Botoșani, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

 

Publicitate

Acesta a fost condamnat la șapte luni de închisoare cu executare pentru comiterea infracțiunii de lovire sau alte violențe.

 

Bărbatul a fost depistat pe o stradă din municipiul Botoșani, fiind reținut și, ulterior, escortat către Penitenciarul Botoșani, în vederea încarcerării.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Un accident ușor a dus la dosar penal pentru un șofer care nu a vrut să cadă la înțelegere amiabilă. Firul poveștii

Publicat

Publicitate

Un bărbat care s-a prezentat singur la poliție, a rămas fără permis

La data de 15 mai 2024, pe Calea Națională, din municipiul Botoșani a avut loc un accident rutier soldat cu pagube materiale, în care au fost implicate două autoturisme. Întrucât cei doi conducători auto nu s-au înțeles amiabil, s-au prezentat la sediul poliției rutiere pentru soluționarea accidentului.

 

Publicitate

În urma testării cu aparatul etilotest, în cazul unuia dintre conducătorii auto, valoarea rezultată a fost de 0,45 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending