Credincioșii din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”, din municipiul Botoșani, au avut parte de momente impresionante duminică, de mare încărcătură duhovnicească, când în mijlocul lor au fost prezenți membrii Asociației Naționale a Surzilor – Filiala Botoșani, veniți din toate colțurile județului. Cu toții s-au unit în duh de rugăciune în lăcașul de la marginea orașului.
Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată în sobor de părintele paroh Dumitru Butnariuc, părintele co-slujitor Emilian și de PC Pr. Mirel Ilie, consilier patriarhal, slujitor al Comunității Surzilor din Arhiepiscopia Bucureștilor. Slujba a fost tradusă în limbaj mimico-gestual de către Pr. Mirel Ilie, iar răspunsurile la strană au fost redate, dacă se poate spune așa, de Paul Teodorescu, absolvent de Teologie, cu master în limbaj mimico-gestual și de Daniel Hliban, președintele Asociației ANSR Filiala Botoșani – Asociația Națională a Surzilor din România Botoșani.
Un moment impresionant a fost cel al rostirii rugăciunii „Tatăl nostru”, de la final, atunci când credincioșii se roagă împreună. Peste cincizeci de persoane cu deficiențe auz, printre care câțiva copii, care au stat nemișcați pe tot parcursul slujbei, au „rostit” rugăciunea cu ajutorul semnelor, cu ochii ațintiți asupra părintelui Mirel Ilie.
Cei care au avut binecuvântare s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh al Bisericii „Sfântul Antonie” Botoșani, Dumitru Butnariuc, a ținut un scurt cuvânt de învățătură în care a atras atenția asupra adevăratei bogății care nu stă în conturi sau în buzunar, ci în suflet. A mulțumit enoriașilor parohiei pentru că i-au primit cu atâta dragoste în mijlocul lor pe acești semeni ai noștri care au deficiențe de auz.
„Deși ni se pare că suntem mai săraci decât ceilalți, fiecare suntem bogați în felul nostru. Suntem bogați cei ce putem vorbi și putem auzi, dar asta nu înseamnă că ei nu sunt. Sunt bogați așa cum ar trebui să fie fiecare dintre noi, sufletește.
Publicitate
Deși nu aud, asta nu –i oprește să participe la Sfânta Liturghie, nu-i oprește să se integreze frumos în comunitate. De mai bine de trei ani colaborăm cu această asociație, pe mulți dintre cei prezenți deja îi cunoașteți, dar am înțeles că au venit din tot județul. Și noi nu i-am marginalizat, ne-am bucurat și suntem împreună o familie frumoasă, sunt de-ai casei.
De mai bine de trei ani de când l-am cunoscut pe președintele Asociației, Daniel Hliban, am organizat cateheze săptămânale la asociație și sper să putem relua. Le realizam alternativ, o dată eu, altădată parintele Vasile Acatrinei, apoi părintele Liviu Florariu și părintele Gheorghiță Bădărău.
Dumneavoastră, credincioșii parohiei, ați fost solidari cu noi și, dacă vă amintiți, la începutul războiului din Ucraina, am ajutat câteva familii cu pături , încălțăminte, alimente neperisabile”, a spus părintele Dumitru Butnariuc.
În semn de prețuire, oaspetele de la București a dăruit părintelui o cruce adusă din Egipt de la mănăstirea unde se găsesc moaștele Sfântului Antonie cel Mare.
„Cu această cruce voi merge să sfințesc la Bobotează casele dumneavoastră, primind astfel și binecuvântarea sfântului nostru ocrotitor. Să fim încredințați că suntem toți un cuget și o simțire”, a dat asigurări părintele Dumitru.
Părintele Mirel Ilie, un munte de smerenie și de bunătate
Părintele consilier patriarhal Mirel Ilie este cunoscut credincioșilor de pe postul de televiziune TRINITAS, unde apare întru-un chenar în colțul ecranului, traducând slujbele pentru credincioșii care nu pot auzi. Este solicitat în toată țara, fie la sfințiri de biserici, fie la diverse evenimente pentru a traduce în limbaj mimico-gestual. Duminică, a adus bucurie în rândul credincioșilor cu deficiențe de auz din Botoșani, prin darurile cu care părintele a fost înzestrat, cei prezenți simțind până la lacrimi Slujba Sfintei Liturghii.
„Mă simt că fac parte din parohia dumneavoastră de aceea mă bucur că stau o singură zi pentru că altfel făceam cerere și mă mutam la dumneavoastră”, a spus celor prezenți părintele Mirel.
Consilierul patriarhal a rememorat momentele în care a început colaborarea cu persoanele care nu au darul auzului.
„Prețuiți timpul pe care îl aveți, prețuiți darurile pe care le-ați primit. Dacă ne-a dat mai mult, înseamnă că așteptările sunt mai mari. Să-L căutăm pe Hristos, să batem la ușile Împărăției. Și, personal, vă mulțumesc din tot sufletul pentru acești frați ai noștri. Cea mai minunată slujire pe care am avut-o a fost în comunitatea surzilor. Mi-a dat Dumnezeu darul acesta, nu este al meu. Nu eu dau din mâini, Dumnezeu… Vă spun din tot sufletul, am fost luat cu forța și am fost mutat. Am fost luat de la azilul de bătrâni și dus în comunitate. Am plâns două săptămâni. Când am venit prima dată în comunitatea din București am fost bătut. Tras de barbă, scuipat…Înlocuisem pe cineva. Simțeam că toată lumea este împotriva mea și m-am rugat într-o zi vreo patru ceasuri, am citit toată psaltirea plângând. M-am trezit dimineață, după ce am visat că dădeam din mâini, deși nu știam să fac asta și m-am trezit și făceam semne. Este o lucrare. Te pune Dumnezeu să faci ceva”, a spus părintele Mirel.
„Mulțumim pentru că nu râdeți de noi”
O scurtă intervenție a avut și președintele ANSR Filiala Botoșani – Asociația Națională a Surzilor din România Botoșani, Daniel Hliban, care cu greu a putut să-și învingă emoțiile, mulțumind cu ochii în lacrimi tuturor factorilor implicați.
„Mulțumim părintelui paroh Dumitru Butnariuc și enoriașilor din această parohie pentru că aveți răbdare cu noi, pentru că nu râdeți de noi. Limbajul folosit de părintele Mirel Ilie este unul liturgic și este remarcabil, personal am plâns toată slujba. Și de când lucrez, aproape șapte ani, în asociați am înțeles că misiune mea este de a ajuta persoanele surde să cunoască cuvântul lui Dumnezeu, să aibă și ei o șansă la mântuire, așa cum avem toți. Ei vin la biserică și ne simțim ca acasă, suntem ca niște copii ai părintelui și ai dumneavoastră. Mereu ne-ați oferit cu generozitate cadouri și vă mulțumim din suflet pentru jertfă. Mulțumim și părintelui Mirel că a binecuvântat, să zic așa, comunitatea surzilor din Botoșani”, a spus Daniel Hliban.
O șansă uriașă
Comunitatea surzilor din Botoșani ar putea avea un preot local în viitorul apropiat, în persoana lui Paul Teodorescu, absolvent de Teologie, cu un master în limbaj mimico-gestual, care este sub evaluare la Mitropolia Moldovei. Persoanele cu deficiențe de auz din Botoșani așteaptă cu nerăbdare momentul în care Dumnezeu ar putea îngădui să trimită Harul Său peste inimosul Paul Teodorescu, care traduce în limbaj mimico-gestual slujbele oficiate la Biserica „Sfântul Antonie” din Botoșani.
La final, toți cei prezenți au primit fructe donate de elevii Liceului de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele a două persoane, o femeie și un bărbat, din municipiul Botoșani, cercetate sub aspectul comiterii infracțiunii de furt.
Din cercetări, a reieșit faptul că aceștia, la data de 14 ianuarie 2024, în timp ce se aflau în zona Pieței Centrale, profitând de neatenția victimei, o femeie de 70 de ani, i-ar fi sustras acesteia din poșeta pe care o purta pe umăr, un telefon mobil, creându-i un prejudiciu în valoare de aproximativ 1.000 de lei.
Cei doi au fost introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentați în fața instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.
Din această cauză, pe drumurile din județ se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.
Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul galben de ceață, până la ora 13:00, pentru județul Botoșani.
Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic!
Mica Unire: Slujbe religioase în toate lăcașurile ortodoxe de cult din România, la 166 de ani de la Unirea Principatelor Române, anunțate de Patriarhia Română.
”Conform Legii 215/2016 privind ceremoniile oficiale și Hotărârii Sfântului Sinod nr. 6.312/2022, slujbele liturgice vor fi săvârșite de clerici, iar depunerile de coroane la monumente vor fi realizate de către autoritățile civile și militare.
În ziua de 24 ianuarie 2025, ierarhii, preoții și diaconii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia slujba de Te Deum în toate bisericile parohiale și lăcașurile de cult ale mănăstirilor din Patriarhia Română. La sfârșitul acestei slujbe vor fi trase clopotele timp de un minut.
Celebrarea Unirii Principatelor Române și comemorarea făuritorilor acesteia constituie un act solemn de recunoștință, care are menirea să mențină aprinsă candela unității și demnității noastre naționale” au transmis reprezentanții BOR.
MICA UNIRE din 24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române: Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.
Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia), reprezintă unificarea vechilor principate, Moldova și Țara Românească, într-un Principat unit.
Publicitate
La mijlocul secolului al XIX-lea, soarta principatelor Moldovei și Țării Românești era în mâinile Rusiei și ale Imperiului Otoman, care se opuneau unirii lor.
Situația s-a schimbat în urma războiului Crimeii, dintre 1853 și 1856, când Rusia a fost învinsă de Marile Puteri, formate din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, Imperiul Francez, Regatul Sardiniei și Imperiul Otoman.
Mai multe detalii legate de ceea ce s-a întâmplat atunci, puteți citi AICI.
Schimbare la Revolut: Clienţii persoane fizice ai Revolut au la dispoziţie o nouă funcţionalitate, prin care pot efectua apeluri telefonice direct în aplicaţie pentru a preîntâmpina fraudele prin impersonare. Este vorba despre acele fraude care permit atacatorului să simuleze identitatea unui apropiat, scrie alba24.ro.
Concret, scamurile de impersonare sunt un tip de fraudă în care cineva pretinde că reprezintă o bancă, o autoritate, o companie sau că este o persoană de încredere şi convinge victimele să trimită bani sau să divulge date personale, cu ajutorul cărora să aibă acces la fondurile acestora.
Schimbare la Revolut: precizările companiei
„Scam-urile de impersonare pot fi un pericol pentru foarte mulţi utilizatori. Noi am ajuns la concluzia că singura modalitate de a preveni acest tip de fraudă este să le punem clienţilor la dispoziţie instrumentele prin care să poată să rupă vraja escrocilor, înainte de a apuca să le trimită acestora bani.
Este prioritar pentru noi să le punem la dispoziţie soluţii cât mai inovatoare pentru depista cât mai rapid un scam.
Ce este important de reţinut e faptul că marea majoritate a apelurilor noastre către clienţi se realizează direct prin aplicaţie, numai după ce au fost stabilite de agenţii de la Relaţii cu clienţii cu utilizatorii care au nevoie de o astfel de interacţiune.
Deci, dacă cineva te sună pe nepusă masă, la telefon, printr-un alt canal decât aplicaţia Revolut, atunci trebuie să te opreşti şi să îţi pui întrebarea dacă este cu adevărat cineva din partea băncii care te apelează sau este un posibil escroc.
Publicitate
În schimb, dacă apelul se realizează prin aplicaţia noastră şi a fost antamat anterior, atunci poţi fi sigur că e Revolut, nu cineva care vrea să te păcălească”, a explicat, în comunicat, Woody Malouf, directorul Departamentului FinCrime Revolut, citat de un comunicat de presă transmis Agerpres.
Ce este Revolut?
Revolut este o platformă financiară digitală care oferă o gamă largă de servicii financiare, fiind cunoscută pentru flexibilitatea și accesibilitatea sa.Unmute
Fondată în 2015 de Nikolay Storonsky și Vlad Yatsenko în Marea Britanie, Revolut a devenit populară datorită soluțiilor inovatoare pentru gestionarea banilor, în special în contextul călătoriilor internaționale și al tranzacțiilor transfrontaliere.