Credincioșii din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”, din municipiul Botoșani, au avut parte de momente impresionante duminică, de mare încărcătură duhovnicească, când în mijlocul lor au fost prezenți membrii Asociației Naționale a Surzilor – Filiala Botoșani, veniți din toate colțurile județului. Cu toții s-au unit în duh de rugăciune în lăcașul de la marginea orașului.
Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată în sobor de părintele paroh Dumitru Butnariuc, părintele co-slujitor Emilian și de PC Pr. Mirel Ilie, consilier patriarhal, slujitor al Comunității Surzilor din Arhiepiscopia Bucureștilor. Slujba a fost tradusă în limbaj mimico-gestual de către Pr. Mirel Ilie, iar răspunsurile la strană au fost redate, dacă se poate spune așa, de Paul Teodorescu, absolvent de Teologie, cu master în limbaj mimico-gestual și de Daniel Hliban, președintele Asociației ANSR Filiala Botoșani – Asociația Națională a Surzilor din România Botoșani.
Un moment impresionant a fost cel al rostirii rugăciunii „Tatăl nostru”, de la final, atunci când credincioșii se roagă împreună. Peste cincizeci de persoane cu deficiențe auz, printre care câțiva copii, care au stat nemișcați pe tot parcursul slujbei, au „rostit” rugăciunea cu ajutorul semnelor, cu ochii ațintiți asupra părintelui Mirel Ilie.
Cei care au avut binecuvântare s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh al Bisericii „Sfântul Antonie” Botoșani, Dumitru Butnariuc, a ținut un scurt cuvânt de învățătură în care a atras atenția asupra adevăratei bogății care nu stă în conturi sau în buzunar, ci în suflet. A mulțumit enoriașilor parohiei pentru că i-au primit cu atâta dragoste în mijlocul lor pe acești semeni ai noștri care au deficiențe de auz.
„Deși ni se pare că suntem mai săraci decât ceilalți, fiecare suntem bogați în felul nostru. Suntem bogați cei ce putem vorbi și putem auzi, dar asta nu înseamnă că ei nu sunt. Sunt bogați așa cum ar trebui să fie fiecare dintre noi, sufletește.
Publicitate
Deși nu aud, asta nu –i oprește să participe la Sfânta Liturghie, nu-i oprește să se integreze frumos în comunitate. De mai bine de trei ani colaborăm cu această asociație, pe mulți dintre cei prezenți deja îi cunoașteți, dar am înțeles că au venit din tot județul. Și noi nu i-am marginalizat, ne-am bucurat și suntem împreună o familie frumoasă, sunt de-ai casei.
De mai bine de trei ani de când l-am cunoscut pe președintele Asociației, Daniel Hliban, am organizat cateheze săptămânale la asociație și sper să putem relua. Le realizam alternativ, o dată eu, altădată parintele Vasile Acatrinei, apoi părintele Liviu Florariu și părintele Gheorghiță Bădărău.
Dumneavoastră, credincioșii parohiei, ați fost solidari cu noi și, dacă vă amintiți, la începutul războiului din Ucraina, am ajutat câteva familii cu pături , încălțăminte, alimente neperisabile”, a spus părintele Dumitru Butnariuc.
În semn de prețuire, oaspetele de la București a dăruit părintelui o cruce adusă din Egipt de la mănăstirea unde se găsesc moaștele Sfântului Antonie cel Mare.
„Cu această cruce voi merge să sfințesc la Bobotează casele dumneavoastră, primind astfel și binecuvântarea sfântului nostru ocrotitor. Să fim încredințați că suntem toți un cuget și o simțire”, a dat asigurări părintele Dumitru.
Părintele Mirel Ilie, un munte de smerenie și de bunătate
Părintele consilier patriarhal Mirel Ilie este cunoscut credincioșilor de pe postul de televiziune TRINITAS, unde apare întru-un chenar în colțul ecranului, traducând slujbele pentru credincioșii care nu pot auzi. Este solicitat în toată țara, fie la sfințiri de biserici, fie la diverse evenimente pentru a traduce în limbaj mimico-gestual. Duminică, a adus bucurie în rândul credincioșilor cu deficiențe de auz din Botoșani, prin darurile cu care părintele a fost înzestrat, cei prezenți simțind până la lacrimi Slujba Sfintei Liturghii.
„Mă simt că fac parte din parohia dumneavoastră de aceea mă bucur că stau o singură zi pentru că altfel făceam cerere și mă mutam la dumneavoastră”, a spus celor prezenți părintele Mirel.
Consilierul patriarhal a rememorat momentele în care a început colaborarea cu persoanele care nu au darul auzului.
„Prețuiți timpul pe care îl aveți, prețuiți darurile pe care le-ați primit. Dacă ne-a dat mai mult, înseamnă că așteptările sunt mai mari. Să-L căutăm pe Hristos, să batem la ușile Împărăției. Și, personal, vă mulțumesc din tot sufletul pentru acești frați ai noștri. Cea mai minunată slujire pe care am avut-o a fost în comunitatea surzilor. Mi-a dat Dumnezeu darul acesta, nu este al meu. Nu eu dau din mâini, Dumnezeu… Vă spun din tot sufletul, am fost luat cu forța și am fost mutat. Am fost luat de la azilul de bătrâni și dus în comunitate. Am plâns două săptămâni. Când am venit prima dată în comunitatea din București am fost bătut. Tras de barbă, scuipat…Înlocuisem pe cineva. Simțeam că toată lumea este împotriva mea și m-am rugat într-o zi vreo patru ceasuri, am citit toată psaltirea plângând. M-am trezit dimineață, după ce am visat că dădeam din mâini, deși nu știam să fac asta și m-am trezit și făceam semne. Este o lucrare. Te pune Dumnezeu să faci ceva”, a spus părintele Mirel.
„Mulțumim pentru că nu râdeți de noi”
O scurtă intervenție a avut și președintele ANSR Filiala Botoșani – Asociația Națională a Surzilor din România Botoșani, Daniel Hliban, care cu greu a putut să-și învingă emoțiile, mulțumind cu ochii în lacrimi tuturor factorilor implicați.
„Mulțumim părintelui paroh Dumitru Butnariuc și enoriașilor din această parohie pentru că aveți răbdare cu noi, pentru că nu râdeți de noi. Limbajul folosit de părintele Mirel Ilie este unul liturgic și este remarcabil, personal am plâns toată slujba. Și de când lucrez, aproape șapte ani, în asociați am înțeles că misiune mea este de a ajuta persoanele surde să cunoască cuvântul lui Dumnezeu, să aibă și ei o șansă la mântuire, așa cum avem toți. Ei vin la biserică și ne simțim ca acasă, suntem ca niște copii ai părintelui și ai dumneavoastră. Mereu ne-ați oferit cu generozitate cadouri și vă mulțumim din suflet pentru jertfă. Mulțumim și părintelui Mirel că a binecuvântat, să zic așa, comunitatea surzilor din Botoșani”, a spus Daniel Hliban.
O șansă uriașă
Comunitatea surzilor din Botoșani ar putea avea un preot local în viitorul apropiat, în persoana lui Paul Teodorescu, absolvent de Teologie, cu un master în limbaj mimico-gestual, care este sub evaluare la Mitropolia Moldovei. Persoanele cu deficiențe de auz din Botoșani așteaptă cu nerăbdare momentul în care Dumnezeu ar putea îngădui să trimită Harul Său peste inimosul Paul Teodorescu, care traduce în limbaj mimico-gestual slujbele oficiate la Biserica „Sfântul Antonie” din Botoșani.
La final, toți cei prezenți au primit fructe donate de elevii Liceului de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
O casă din localitatea Sârbi a fost în pericol, seara trecută, din cauza unui incendiu care a izbucnit în jurul coșului de fum.
Pompierii din cadrul Stației Săveni și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vlăsinești au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.
Cel mai probabil, evenimentul s-a produs din cauza coșului de fum neprotejat față de materialele combustibile din care este construit acoperișul casei.
Pentru evitarea unor incidente similare, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor reguli:
▪️îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;
▪️păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişul;
Publicitate
▪️verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);
▪️curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
▪️tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisuridle unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.).
Guvernul Albaniei a interzis TikTok pentru cel puţin un an, după moartea unui adolescent luna trecută, care a stârnit temeri cu privire la influenţa reţelelor sociale asupra copiilor, relatează mediafax.ro.
Premierul Edi Rama a confirmat interdicţia, ca parte a unui plan mai amplu de a face şcolile mai sigure, după o întâlnire cu grupuri de părinţi şi profesori din întreaga ţară.
„Timp de un an, îl vom închide complet pentru toată lumea. Nu va exista TikTok în Albania”, a declarat Rama, potrivit The Guardian.
Mai multe ţări europene, inclusiv Franţa, Germania şi Belgia, au impus restricţii privind utilizarea reţelelor sociale de către copii. În cadrul uneia dintre cele mai stricte reglementări din lume care vizează Big Tech, Australia a aprobat în noiembrie o interdicţie completă a utilizării reţelelor sociale pentru copiii sub 16 ani.
Rama a acuzat reţelele de socializare, în special TikTok, că alimentează violenţa în rândul tinerilor în şcoală şi în afara ei. Decizia guvernului său vine după ce un elev în vârstă de 14 ani a fost înjunghiat mortal în noiembrie de către un coleg de şcoală.
Presa locală a relatat că incidentul a avut loc după ce cei doi băieţi s-au certat pe reţelele de socializare. De asemenea, pe TikTok au apărut videoclipuri cu tineri care susţineau crima.
Publicitate
Interdicţia ar urma să intre în vigoare la începutul anului viitor.
Scandalul TikTok în România
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România.
„Un candidat la alegerile prezidenţiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferenţial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic”, a transmis CSAT după şedinţa din 28 noiembrie.
TikTok a declarat că susţine un spaţiu digital sigur în România şi respinge acuzaţiile privind influenţarea alegerilor din România, într-un comunicat oficial.
„În urma alegerilor recente din România, doresc să reafirm angajamentul de neclintit al TikTok de a oferi un spaţiu digital sigur, transparent şi de încredere pentru cei 8 milioane de utilizatori români ai platformei noastre. Pe TikTok, oamenii se reunesc pentru a învăţa, descoperi şi conecta, iar protejarea confidenţialităţii, securităţii şi siguranţei lor este prioritatea noastră principală”, a scris, într-un comunicat, Jakub Olek, director TikTok de relaţii guvernamentale pentru Europa Centrală şi de Est.
Vicepreşedintele ANCOM, Pavel Popescu, a cerut atunci, ca în baza unor dovezi cu privire la manipularea procesului electoral de către platforma TikTok, aceasta să fie suspendată pe teritoriul României.
Într-o postare pe Facebook, Popescu a precizat a doua zi că opinia sa a fost una „exagerată” şi „strict personală”.
Petru Movilă s-a născut în vestita familie domnitoare a movileştilor, în oraşul Suceava, la 21 decembrie 1596, primind din botez numele Petru (poate după cel al bunicului sau, Petru Rareş, fiul lui Ştefan cel Mare si Sfânt).
Tatăl său era Simion Movilă, domn în Tara Românească şi apoi în Moldova, iar mama sa – Marghita, care spre sfârşitul vieţii se călugăreşte luând numele de Melania. Un frate al tatălui său, Ieremia era domn în Moldova în perioada naşterii sale, iar altul Gheorghe era mitropolitul tarii. Dintre fraţii săi, trei vor ajunge domni, pentru scurtă vreme în Moldova sau Ţara Românească. Familia movileştilor a ctitorit si mănăstirea Suceviţa, ultima din şirul celor ale căror biserici sunt împodobite cu picturi exterioare.
În anul 1627 Petru Movilă a intrat în Lavra Pecersca A fost hirotonit preot ieromonah, apoi arhimandrit şi egumen al acestui sfânt aşezământ monahal. În anul 1633 a fost ales „arhiepiscop si mitropolit al Kievului, Haliciului şi a toata Rusia Mica” (Ucraina). A înfiinţat şcoli, a tipărit cărţi, a restaurat biserici. A scris Mărturisirea Ortodoxa, un Catehism, cu 261 de întrebări si răspunsuri, în care erau prezentate cele trei virtuţi teologice: credinţa, nădejdea şi dragostea. Pentru aprobarea ei s-a convocat un Sinod la Kiev, apoi unul la Iaşi . După ce a fost aprobată de sinodali, Mărturisirea a fost trimisă spre aprobare şi Patriarhiei din Constantinopol. În martie 1643, Sinodul patriarhal, în frunte cu patriarhul Partenie I a aprobat-o, ea devenind de atunci Marturisirea Ortodoxă a Bisericii soborniceşti si apostoleşti a Răsăritului. După aprobarea sa şi de ceilalţi patriarhi răsăriteni, ea a fost publicată în mai multe ediţii şi în diferite limbi de-a lungul timpului.
Cu toate că a trăit departe de ţară, mitropolitul Petru Movila, nu a uitat de neamul din care făcea parte. Cu ajutorul său, mitropolitul Varlaam înfiinţează prima tipografie în Moldova, cu meşteri tipografi trimişi de el de la Kiev. Cu profesori trimişi tot de Petru Movilă, este înfiinţat, în 1640 Colegiul de la Iaşi. A sprijinit de asemenea, şi pe domnitorul Matei Basarab şi pe mitropolitul Teofil, din Ţara Românească, cărora le-a trimis meşteri tipografi şi profesori pentru şcolile înfiinţate aici. După o păstorire de 13 ani plina de realizări, fiind în vârsta de 50 de ani, mitropolitul Petru Movila a trecut la cele veşnice în ziua de 22 decembrie 1646. A fost îngropat cu mare cinste în biserica mare a mănăstirii Lavra Pecerska din Kiev. Toata averea sa a lăsat-o pentru restaurarea unor biserici şi înfiinţarea de noi şcoli.
Pentru toate cele prezentate mai sus şi pentru multe altele necuprinse în aceasta scurtă prezentare a vieţii sale, în şedinţa din 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a hotărât cinstirea sa ca sfânt. De atunci, el este prăznuit în fiecare an în ziua morţii sale, 22 decembrie.
Președintele PSD Botoșani, senatorul Doina Federovici, va face parte din conducerea camerei superioare a Parlamentului.
După depunerea jurământului de către senatorii aleși pe 1 Decembrie, plenul Senatului și-a ales noua conducere, din care fac parte reprezentanții tuturor partidelor. Senatorul Doina Federovici a fost aleasă să ocupe una dintre cele patru funcții de secretar. Din partea celorlalte partide politice, secretari au fost aleși: Vasile Blaga (PNL), Cristian Ghinea (USR) și Niculina Stelea (AUR).
„Mulțumesc colegilor pentru nominalizare și susținerea pentru ocuparea acestei funcții. Este o onoare și o responsabilitate deosebită să fiu parte a echipei care va coordona activitatea camerei superioare a Parlamentului. Vă asigur că voi munci cu dedicație pentru a susține valorile și principiile în care credem cu toții, pentru a face ca Senatul să fie un loc al dialogului și al soluțiilor eficiente. Alegerea în funcția de secretar al Senatului reprezintă nu doar o recunoaștere a muncii pe care am depus-o până acum, ci și importanța pe care o are județul nostru în arhitectura statului român. Mulțumesc botoșănenilor pentru votul de încredere pe care l-au acordat echipei PSD Botoșani!
Mulțumesc echipei PSD Botoșani, primarilor și consilierilor pentru susținere!
Împreună vom continua pe drumul dezvoltării județului nostru drag!”, a declarat Doina Federovici.
În primele două mandate de senator, Doina Federovici a mai deținut funcțiile de chestor și vicepreședinte al Senatului.
Pe lângă cei patru secretari, din Biroul Permanent al Senatului mai fac parte patru vicepreședinți și patru chestori. Grupul PSD va avea doi vicepreședinți (Robert Cazanciuc și Paul Stănescu), precum și un chestor (Marius Dunca).