Credincioșii din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”, din municipiul Botoșani, au avut parte de momente impresionante duminică, de mare încărcătură duhovnicească, când în mijlocul lor au fost prezenți membrii Asociației Naționale a Surzilor – Filiala Botoșani, veniți din toate colțurile județului. Cu toții s-au unit în duh de rugăciune în lăcașul de la marginea orașului.
Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată în sobor de părintele paroh Dumitru Butnariuc, părintele co-slujitor Emilian și de PC Pr. Mirel Ilie, consilier patriarhal, slujitor al Comunității Surzilor din Arhiepiscopia Bucureștilor. Slujba a fost tradusă în limbaj mimico-gestual de către Pr. Mirel Ilie, iar răspunsurile la strană au fost redate, dacă se poate spune așa, de Paul Teodorescu, absolvent de Teologie, cu master în limbaj mimico-gestual și de Daniel Hliban, președintele Asociației ANSR Filiala Botoșani – Asociația Națională a Surzilor din România Botoșani.
Un moment impresionant a fost cel al rostirii rugăciunii „Tatăl nostru”, de la final, atunci când credincioșii se roagă împreună. Peste cincizeci de persoane cu deficiențe auz, printre care câțiva copii, care au stat nemișcați pe tot parcursul slujbei, au „rostit” rugăciunea cu ajutorul semnelor, cu ochii ațintiți asupra părintelui Mirel Ilie.
Cei care au avut binecuvântare s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh al Bisericii „Sfântul Antonie” Botoșani, Dumitru Butnariuc, a ținut un scurt cuvânt de învățătură în care a atras atenția asupra adevăratei bogății care nu stă în conturi sau în buzunar, ci în suflet. A mulțumit enoriașilor parohiei pentru că i-au primit cu atâta dragoste în mijlocul lor pe acești semeni ai noștri care au deficiențe de auz.
„Deși ni se pare că suntem mai săraci decât ceilalți, fiecare suntem bogați în felul nostru. Suntem bogați cei ce putem vorbi și putem auzi, dar asta nu înseamnă că ei nu sunt. Sunt bogați așa cum ar trebui să fie fiecare dintre noi, sufletește.
Publicitate
Deși nu aud, asta nu –i oprește să participe la Sfânta Liturghie, nu-i oprește să se integreze frumos în comunitate. De mai bine de trei ani colaborăm cu această asociație, pe mulți dintre cei prezenți deja îi cunoașteți, dar am înțeles că au venit din tot județul. Și noi nu i-am marginalizat, ne-am bucurat și suntem împreună o familie frumoasă, sunt de-ai casei.
De mai bine de trei ani de când l-am cunoscut pe președintele Asociației, Daniel Hliban, am organizat cateheze săptămânale la asociație și sper să putem relua. Le realizam alternativ, o dată eu, altădată parintele Vasile Acatrinei, apoi părintele Liviu Florariu și părintele Gheorghiță Bădărău.
Dumneavoastră, credincioșii parohiei, ați fost solidari cu noi și, dacă vă amintiți, la începutul războiului din Ucraina, am ajutat câteva familii cu pături , încălțăminte, alimente neperisabile”, a spus părintele Dumitru Butnariuc.
În semn de prețuire, oaspetele de la București a dăruit părintelui o cruce adusă din Egipt de la mănăstirea unde se găsesc moaștele Sfântului Antonie cel Mare.
„Cu această cruce voi merge să sfințesc la Bobotează casele dumneavoastră, primind astfel și binecuvântarea sfântului nostru ocrotitor. Să fim încredințați că suntem toți un cuget și o simțire”, a dat asigurări părintele Dumitru.
Părintele Mirel Ilie, un munte de smerenie și de bunătate
Părintele consilier patriarhal Mirel Ilie este cunoscut credincioșilor de pe postul de televiziune TRINITAS, unde apare întru-un chenar în colțul ecranului, traducând slujbele pentru credincioșii care nu pot auzi. Este solicitat în toată țara, fie la sfințiri de biserici, fie la diverse evenimente pentru a traduce în limbaj mimico-gestual. Duminică, a adus bucurie în rândul credincioșilor cu deficiențe de auz din Botoșani, prin darurile cu care părintele a fost înzestrat, cei prezenți simțind până la lacrimi Slujba Sfintei Liturghii.
„Mă simt că fac parte din parohia dumneavoastră de aceea mă bucur că stau o singură zi pentru că altfel făceam cerere și mă mutam la dumneavoastră”, a spus celor prezenți părintele Mirel.
Consilierul patriarhal a rememorat momentele în care a început colaborarea cu persoanele care nu au darul auzului.
„Prețuiți timpul pe care îl aveți, prețuiți darurile pe care le-ați primit. Dacă ne-a dat mai mult, înseamnă că așteptările sunt mai mari. Să-L căutăm pe Hristos, să batem la ușile Împărăției. Și, personal, vă mulțumesc din tot sufletul pentru acești frați ai noștri. Cea mai minunată slujire pe care am avut-o a fost în comunitatea surzilor. Mi-a dat Dumnezeu darul acesta, nu este al meu. Nu eu dau din mâini, Dumnezeu… Vă spun din tot sufletul, am fost luat cu forța și am fost mutat. Am fost luat de la azilul de bătrâni și dus în comunitate. Am plâns două săptămâni. Când am venit prima dată în comunitatea din București am fost bătut. Tras de barbă, scuipat…Înlocuisem pe cineva. Simțeam că toată lumea este împotriva mea și m-am rugat într-o zi vreo patru ceasuri, am citit toată psaltirea plângând. M-am trezit dimineață, după ce am visat că dădeam din mâini, deși nu știam să fac asta și m-am trezit și făceam semne. Este o lucrare. Te pune Dumnezeu să faci ceva”, a spus părintele Mirel.
„Mulțumim pentru că nu râdeți de noi”
O scurtă intervenție a avut și președintele ANSR Filiala Botoșani – Asociația Națională a Surzilor din România Botoșani, Daniel Hliban, care cu greu a putut să-și învingă emoțiile, mulțumind cu ochii în lacrimi tuturor factorilor implicați.
„Mulțumim părintelui paroh Dumitru Butnariuc și enoriașilor din această parohie pentru că aveți răbdare cu noi, pentru că nu râdeți de noi. Limbajul folosit de părintele Mirel Ilie este unul liturgic și este remarcabil, personal am plâns toată slujba. Și de când lucrez, aproape șapte ani, în asociați am înțeles că misiune mea este de a ajuta persoanele surde să cunoască cuvântul lui Dumnezeu, să aibă și ei o șansă la mântuire, așa cum avem toți. Ei vin la biserică și ne simțim ca acasă, suntem ca niște copii ai părintelui și ai dumneavoastră. Mereu ne-ați oferit cu generozitate cadouri și vă mulțumim din suflet pentru jertfă. Mulțumim și părintelui Mirel că a binecuvântat, să zic așa, comunitatea surzilor din Botoșani”, a spus Daniel Hliban.
O șansă uriașă
Comunitatea surzilor din Botoșani ar putea avea un preot local în viitorul apropiat, în persoana lui Paul Teodorescu, absolvent de Teologie, cu un master în limbaj mimico-gestual, care este sub evaluare la Mitropolia Moldovei. Persoanele cu deficiențe de auz din Botoșani așteaptă cu nerăbdare momentul în care Dumnezeu ar putea îngădui să trimită Harul Său peste inimosul Paul Teodorescu, care traduce în limbaj mimico-gestual slujbele oficiate la Biserica „Sfântul Antonie” din Botoșani.
La final, toți cei prezenți au primit fructe donate de elevii Liceului de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Dragalina, județul Botoșani. O alarmă străpunge liniștea dimineții în curtea Detașamentului de Pompieri Dorohoi. Un incendiu a cuprins acoperișul unei case din satul Dragalina. Flăcările amenință să mistuie întreaga gospodărie.
– Incendiu casă, sat Dragalina. Acoperiș cuprins de flăcări. Se pleacă!
– Veniți și voi, elevii aflați în practică!
– Carla! Și tu mergi cu noi!, a spus șeful gărzii de intervenție.
Inima Alexandrei Carla, o tânără de 23 ani, elevă la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, a început să bată mai tare. Se află în practică la Detașamentul de Pompieri Dorohoi, de doar câteva zile.
Nu era un exercițiu. Nu mai erau scenariile din timpul orelor. Era real. Carla s-a echipat rapid și a urcat în autospecială, alături de colegii ei. În mașina de intervenție, tăcerea era apăsătoare. Carla își strângea palmele în poală. Mâinile ei tremurau ușor, dar privirea rămânea fixă.
Publicitate
O voce în capul ei îi repeta mereu: „Ești pregătită! Ai muncit pentru asta! Oamenii au nevoie de tine!”
Privea prin geam, încercând să rămână calmă. Mirosea a fum încă de la intrarea în sat.
Când au ajuns la fața locului, ardeau acoperișul casei, dar și bunurile din două camere. Flăcările se ridicau amenințător, focul trosnea, iar temperatura era sufocantă.
În curte, două femei — o bătrână și fiica ei — plângeau. Suferiseră atacuri de panică și aveau nevoie urgentă de îngrijiri medicale.
– Vă rugăm să ne salvați casa! Nu vrem să rămânem pe drumuri!, a spus bătrâna.
Fără ezitare, Carla a pășit spre casa în flăcări, alături de echipa de intervenție. În acel moment, nu mai era doar o elevă în practică. Era un pompier. A luptat cu flăcările, cot la cot cu ceilalți colegi, împiedicând extinderea flăcărilor spre restul casei, dar și la o altă locuință din gospodărie.
La finalul misiunii, doar a zâmbit, iar ochii i s-au umplut de lacrimi. Murdară de funingine, cu costumul ud de apă, Clara a înțeles că nu a fost doar prima ei intervenție. A fost botezul focului. Momentul în care nu a mai fost doar o elevă cu un vis, ci un pompier adevărat. A simțit pe pielea ei ce înseamnă să rămâi când alții fug, să fii puternică pentru cei care nu mai pot, să fii lumină în mijlocul fumului.
„Felicitări întregii echipe formată din oameni curajoși, dedicați și plini de compasiune, respectiv plutonier adjutant șef Cătălin Gavriliu, plutonier adjutant Mihai Frunzuc, plutonier Marius Amarie, plutonier Robert Gorgan, sergent major Daniel Rusu, soldat Gabriel Sandu, elev Carla Alexandra Poliec și elev Sebastian Ilaș”, a transmis ISU Botoșani.
Senatorii au aprobat în plen, acordarea unui sprijin financiar în valoare de 800 de lei pentru pensionarii cu venituri lunare de până la 2.574 de lei, echivalentul salariului minim net pe economie. Măsura vine în sprijinul a aproximativ 2,6 milioane de seniori din România și face parte din programul social asumat de actualul guvern.
Anunțul a fost făcut de senatorul PSD Doina Federovici, care a subliniat că această inițiativă reprezintă îndeplinirea uneia dintre promisiunile-cheie ale Partidului Social Democrat din campania electorală: protejarea puterii de cumpărare a pensionarilor cu venituri reduse.
„Astăzi, în plenul Senatului, am votat acordarea unui sprijin financiar în valoare de 800 de lei pentru seniorii care au venituri de până la 2.574 de lei. De acest sprijin vor beneficia 2,6 milioane de pensionari!”, a transmis parlamentarul social-democrat.
Guvernul condus de Marcel Ciolacu a alocat suma de 2 miliarde de lei în Bugetul pentru anul 2025 pentru implementarea acestei măsuri. Potrivit calendarului anunțat, prima tranșă din ajutor, în valoare de 400 de lei, urmează să fie acordată în luna aprilie, astfel încât pensionarii să o primească înaintea Sărbătorilor de Paști.
Măsura are un caracter social și urmărește atenuarea efectelor inflației asupra populației vârstnice, în contextul creșterii prețurilor la alimente, medicamente și servicii de bază.
Tribunalul Suceava a respins marți, 8 aprilie 2025, propunerea Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava de arestare preventivă a trei persoane acuzate de fapte de corupție: doi primari din județul Botoșani și un om de afaceri. Instanța a dispus, în schimb, măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, până la data de 6 iunie 2025 inclusiv, impunând mai multe interdicții.
Cei vizați sunt Vasile-Marcel Bîrsan, om de afaceri, Dumitru-Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu, și Dan Oloeriu, primarul orașului Flămânzi. Toți trei sunt cercetați de DNA pentru infracțiuni de dare și luare de mită, în legătură cu atribuirea și plata unor contracte de lucrări publice, relatează NewsBucovina.ro.
Interdicții stricte și suspendarea din funcții
Vasile-Marcel Bîrsan, acuzat de două infracțiuni de dare de mită – una în formă continuată –, va fi supravegheat de Poliția din comuna Roma, județul Botoșani. Pe durata controlului judiciar, acestuia îi este interzis să părăsească județul fără acordul anchetatorilor, să comunice cu ceilalți inculpați sau cu martorul Daniel Pătrăuțanu, să administreze firme și să intre în sediile primăriilor Mihai Eminescu și Flămânzi.
Primarul comunei Mihai Eminescu, Dumitru-Verginel Gireadă, care este acuzat de luare de mită, pe perioada măsurii preventive, nu își poate exercita funcția, nu are voie să intre în sediul primăriei și este supus acelorași interdicții de comunicare și deplasare ca și omul de afaceri Bîrsan.
La rândul său, Dan Oloeriu, primarul orașului Flămânzi, și el acuzat de DNA de luare de mită, a fost plasat sub control judiciar și supravegheat de Poliția Flămânzi. Acesta a fost suspendat din funcție, are interdicție de acces în sediul primăriei și nu poate lua legătura cu ceilalți inculpați sau martori.
Publicitate
Instanța a atras atenția că nerespectarea obligațiilor impuse poate atrage înlocuirea controlului judiciar cu arestul la domiciliu sau chiar arestarea preventivă. De asemenea, a dispus punerea în libertate imediată a celor trei, dacă nu sunt reținuți sau arestați în alte cauze. Hotărârea poate fi contestată în termen de 48 de ore.
Dosar amplu: cauțiuni, fapte grave și nume sonore
În același dosar, DNA Suceava a instituit controlul judiciar pe cauțiune în valoare de 50.000 de euro pentru alți trei inculpați: Voicu Ionuț, secretar general adjunct al unei filiale locale de partid, acuzat de trafic de influență; Ilie Ivanache, fost primar al comunei Ungureni, și Rareș Batîr, administrator public al aceleiași comune, ambii cercetați pentru luare de mită și folosirea neautorizată a informațiilor confidențiale. Cauțiunea a fost garantată cu bunuri imobile.
Viceprimarul comunei Coșula, Neculai Șchiopu, a fost pus și el sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzat de luare de mită.
Potrivit DNA, în perioada aprilie 2023 – octombrie 2024, Gireadă ar fi primit mită de la Bîrsan sub forma plății unor materiale de construcții în valoare de 91.822 de lei, a prioritizării plăților către o firmă apropiată și a unui contract avantajos privind un teren estimat la 50.000 de euro. Dan Oloeriu ar fi primit, în august 2024, materiale de construcții în valoare de 75.111 lei, beton și lucrări de excavații pentru un imobil personal, în schimbul urgentării plăților aferente unor contracte publice. La rândul său, viceprimarul Șchiopu ar fi pretins materiale de peste 30.000 de lei pentru o lucrare din comuna Coșula.
Voicu Ionuț ar fi cerut bani de la Bîrsan în septembrie-octombrie 2024 pentru a influența licitații și pentru deblocarea unor plăți. Ivanache și Batîr sunt acuzați că ar fi solicitat, pe 11 septembrie 2024, un comision de 5% dintr-un contract de 635.000 de lei în schimbul furnizării de informații confidențiale legate de o licitație.
Primăria orașului Bucecea a anunțat că invită locuitorii și iubitorii tradițiilor populare să participe la Balul Gospodarilor, un eveniment dedicat comunității și valorilor autentice românești, ce va avea loc în data de 1 mai 2025.
Organizat sub semnul bucuriei și al respectului față de tradițiile strămoșești, balul se va desfășura într-o atmosferă festivă, în care portul popular va fi piesa centrală. Participanții sunt încurajați să poarte straie tradiționale, acestea fiind obligatorii pentru accesul la eveniment.
Înscrierile se fac până cel târziu pe 20 aprilie 2025, la Centrul Cultural Bucecea, la colega Arina Spătaru. Tot acolo poate fi achitată și taxa de participare, necesară pentru buna organizare a balului.
„Vă așteptăm cu drag, voie bună și dorință de petrecere, să celebrăm împreună spiritul românesc și frumusețea comunității noastre”, a transmis primarul orașului Bucecea, Angel Gheorghiu, într-un mesaj transmis către bucecenii dornici să se alăture acestui moment festiv.
Evenimentul este prilejul perfect pentru reîntâlniri, dansuri tradiționale și celebrarea Zilei Muncii într-o manieră autentic românească.