Connect with us

Eveniment

FOTO&VIDEO: „Școala de vară” din pridvorul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” a adunat și anul acesta sute de copii

Publicat

Publicitate

Joi, curtea Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” a fost neîncăpătoare la deschiderea unei noi ediții a proiectului „Școala de vară”, organizată atât pentru copiii din parohie, cât și pentru alți doritori din oraș, din anul 2011, în fiecare vară, neîntrerupt. Anul acesta, programul se va desfășura în perioada 11 iulie – 14 august. „Gândul bun și rugăciunea vindecă trupul și sufletul” este tema aleasă anul acesta.

Joi, curtea lăcașului de cult a fost arhiplină, la startul Școlii de vară fiind prezenți copii între 5 și 12 ani, care au poposit de pe holurile școlii în curtea și în pridvorul bisericii, pentru a continua educația, de această dată prin metode extracurriculare, în atmosfera dragostei de Dumnezeu, pentru o experiență care le aduce zâmbetul și bucuria zilelor de vacanță.

În urmă cu 11 ani, la prima experiență a Școlii de vară de la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” s-au înscris doar…10 copii. Fiecare ediție a făcut ca interesul părinților și copiilor pentru un astfel de proiect să crească exponențial, ajungând ca anul acesta să se reverse o avalanșă de solicitări, organizatorii fiind nevoiți să sisteze înscrierile după numai o săptămână de la anunț.

Proiectul educațional de voluntariat interinstituțional este coordonat de către părintele protopop Petru Fercal, prof. Olguța Șchiopu, inspector școlar pentru învățământul primar la Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, precum și de către Elena Șoptea de la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoșani.

Partenerii implicați sunt: Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” Botoșani, Poliția Locală Botoșani, Muzeul Județean Botoșani, Centrul Militar Județean Botoșani și Protopopiatul Botoșani, precum și alte instituții.

Perioada de derulare a proiectului este 11 iulie – 14 august. Programul este de luni până vineri, între orele 10.00 și 12.00. Peste 60 de cadre didactice din Botoșani și-au dat mâna anul acesta pentru un succes demn de acest proiect cu tradiție. Profesorii vor fi sprijiniți de peste o sută de voluntari, elevi la liceele din oraș. Pentru voluntari este o adevărată provocare să interacționeze cu copii de 5 sau 6 ani, să creeze jocuri care să-i mențină atenți și să le aducă bucurie. Copiii participanți la „Școala de vară” vor experimenta activități din mai multe domenii: dezvoltare personală, limbi străine, pictură, jocuri interactive, cateheze, muzică, ateliere de cusut, sport și altele.

Publicitate

Și cum tot lucrul pe care îl face omul trebuie început cu rugăciunea, părintele protopop Petru Fercal s-a rugat împreună cu părinții, copilașii și profesorii voluntari, după care inspectorul școlar pentru învățământul primar la Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, prof. Olguța Șchiopu, a adresat copiilor îndemnul la bucurie și la cunoaștere și i-a invitat pe toți să îi răsplătească cu aplauze pe dascălii care fac ca acest proiect să își atingă scopul, participând ca voluntari.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

2 mai – Ziua națională a tineretului

Publicat

Publicitate

La 2 mai 2025 este marcată Ziua națională a tineretului. Aniversarea acestei zile se realizează prin textul Legii nr. 425/2004.

Proiectul legislativ privind decretarea marcării acestei zile a fost inițiat în 2004, de 15 deputați din formațiunile politice parlamentare. Respinsă de Senat, la 1 aprilie 2004, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților, for decizional, la 5 octombrie 2004. Legea nr. 425 privind instituirea Zilei naționale a tineretului a fost adoptată la 25 octombrie 2004.

Pentru marcarea acestei zile, sunt organizate și promovate activități sociale, culturale, artistice și sportive, care vizează domeniile de interes ale tineretului. Autoritățile administrației publice centrale și locale care au atribuții în domeniul tineretului se implică în sprijinirea materială, financiară și organizatorică a evenimentelor dedicate acestei zile.

Începând cu 2016, anual, un oraș din România reprezintă Capitala Tineretului din România, similar titulaturii Capitala Europeană a Tineretului. Este vorba despre un program național destinat tinerilor, ce are drept scop dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele românești, în general, și din mediul urban, în mod special. Desemnarea acestui oraș se face în urma unui concurs de concepte, potrivit capitalatineretului.ro. Primul oraș desemnat Capitala Tineretului din România a fost Timișoara în perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017.

În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2025, orașul Vaslui a fost desemnat capitala tineretului din România, selecția având loc cu prilejul Gala Tineretului din România, organizată la Târgu Jiu – Capitala Tineretului 2023 în cadrul Summitului Tinerilor 8.0, conform https://capitalatineretului.ro. Conceptul orașului Vaslui – #întinerEȘTI este o mișcare inițiată de către tineri, pe mai mulți ani, și are ca scop principal sincronizarea și tratarea, sub aceeași umbrelă, a intereselor mai multor categorii sociale din oraș. Programul este pregătit în jurul conceptului ACCED, denumire pentru o mișcare în Vaslui, conturată din dorința accentuată a tinerilor de a face din orașul lor și din județ un loc mai bun și plin de oportunități. Acest program este compus din cinci linii directoare generale, ce au la bază cinci domenii de activitate de profesionalizare sau re-profesionalizare. Fiecare dintre ele, în mod individual, trebuie privite ca o oportunitate de descoperire vocațională pentru orice tânăr din Vaslui, în anul 2025: A – antreprenorial, C – cultura, C – civico-politic, E – ecologie, D – digitalizare, indică portalul dedicat https://www.capitalatineretului.ro/.

Pentru anul 2026, Alba Iulia a câștigat, în octombrie 2024, competiția cu orașul Brașov pentru titlul Capitala Tineretului din România cu programul #yoUthNITED, succedând astfel orașul Vaslui, potrivit https://capitalatineretului.ro/. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

„Forest Run Botoșani”. Concurs de alergare în Pădurea Rediu din Botoșani 

Publicat

Publicitate

FOREST RUN BOTOȘANI este un concurs de alergare organizat de Work Tape Medical, având prima ediție programată pentru sâmbătă, 17 mai 2025, în Pădurea Rediu din Botoșani. Evenimentul își propune să promoveze un stil de viață sănătos și protejarea mediului înconjurător.

 

Categorii de concurs:
• Cursa principală: 15 km (10 ture de Rediu) – destinată participanților de peste 18 ani, cu categorii de vârstă separate.
• Cursa copiilor: 3 km (2 ture) – pentru copii până la 17 ani, împărțiți pe grupe de vârstă.

 

Taxe de înscriere:
• Copii: Participare gratuită.
• Adulți: 70 lei (100 lei în ziua cursei). O parte din fondurile strânse va fi direcționată către plantarea de copaci în zonele defrișate din Botoșani.

Programul evenimentului
Vineri, 16 mai 2025:
• 07:30-21:00: Înscrieri și ridicare kit-uri la Centrul de recuperare medicală Work Tape Medical Botoșani.

Publicitate

 

Sâmbătă, 17 mai 2025:
• 08:00: Deschiderea înscrierilor la fața locului și ridicarea kit-urilor în Pădurea Rediu.
• 09:00: Închiderea înscrierilor la fața locului.
• 09:45: Încălzire pentru cursa copiilor.
• 10:00: Start cursa copiilor.
• 10:40: Încheierea timpului limită pentru cursa copiilor.
• 10:45: Încălzire pentru cursa adulților.
• 11:00: Start cursa adulților.
• 14:00: Încheierea timpului limită pentru cursa adulților.
• 14:10: Festivitatea de premiere.

Înscrierile sunt deschise, iar cei interesați se pot înregistra online pe site-ul cronometrajonline.ro.

Evenimentul reprezintă o oportunitate excelentă pentru comunitatea locală de a se reuni în jurul valorilor sănătății și protecției mediului.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Prezidențiale 2025: Vineri, prima zi de vot în diaspora

Publicat

Publicitate

Vineri este prima zi de vot în diaspora la alegerile prezidențiale din acest an.

Prima secție de votare din străinătate s-a deschis la ora locală 7:00 (joi seara, ora 22:00, ora României) la Auckland în Noua Zeelandă.

În diaspora votul se desfășoară pe parcursul a trei zile:
* vineri, 2 mai, între orele 7:00 și 21:00 (orele locale);
* sâmbătă, 3 mai, între orele 7:00 și 21:00 (orele locale);
* duminică, 4 mai, între 7:00 (ora locală) și 21:00 (ora locală a României).

În cele 965 de secții de votare din diaspora organizate pentru alegerile prezidențiale din acest an pot vota cetățenii români care se află în străinătate în ziua scrutinului, indiferent dacă au sau nu domiciliul ori reședința în afara țării.

***

Cele mai multe secții de votare sunt în Italia și Malta – 161, Spania – 147, Marea Britanie – 108, Franța și Principatul Monaco – 69, Republica Moldova – 64, SUA – 50, Belgia – 29, Țările de Jos – 23.

Publicitate

Comparativ cu localitățile în care au fost organizate secții de votare în străinătate la alegerile prezidențiale și parlamentare din anul 2024, pentru alegerile din acest an, 29 de secții au fost relocate în localități sau zone apropiate, fie ca urmare a consultărilor cu reprezentanții comunităților de cetățeni români, fie pentru o mai bună acoperire a comunităților din diverse zone, în scopul facilitării accesului acestora la secțiile de votare, arată Ministerul Afacerilor Externe.

MAE precizează că în cazul a cinci secții de votare din Franța, Marea Britanie și Spania vor fi utilizate adrese diferite între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe menționează că, la fel ca în cazul alegerilor din 2024, din motive obiective, nu vor fi organizate secții de votare în următoarele zone: Afganistan (militarii români au fost retrași din teatrele de operațiuni), Rostov-pe-Don (oficiu consular închis), Odesa (activitatea oficiului consular este suspendată temporar), Sudan (activitatea misiunii este preluată de AR Addis Abeba), Venezuela (misiune închisă), Libia (misiunea este relocată la Tunis) și Phenian (activitatea misiunii este temporar suspendată).

***

Duminică, 4 mai, majoritatea secțiilor de votare din străinătate vor fi deschise între orele 7:00 – 21:00, orele locale ale țării în care se află secția de votare, cu excepția unor state din Europa, Africa, America de Sud, SUA și Canada, în care secțiile se vor închide la ora locală a României 21:00. Pentru alegătorii care se află la sediul secției la închiderea acesteia, există posibilitatea prelungirii votării cu încă trei ore, potrivit AEP.

Astfel, în Algeria, Austria, Belarus, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Croația, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Marea Britanie, Maroc, Muntenegru, Nigeria, Norvegia, Olanda, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tunisia, Ungaria – urnele se închid la ora 20:00 (ora locală), existând posibilitatea prelungirii pentru cei aflați la rând până la ora 22:59 (ora locală).

* în Islanda, Irlanda, Portugalia, Senegal – urnele se închid la ora 19:00 (ora locală); votarea se poate prelungi până la ora 21:59 (ora locală);

* în Brazilia, Chile, Argentina, Uruguay – votarea se încheie la ora 16:00 (ora locală), la ora 18:59 (ora locală) dacă se prelungește pentru cei aflați la rând;

* Canada (Dieppe) – votarea se încheie la ora 15:00 (ora locală); prelungire până la ora 17:59 (ora locală);

* Canada (Ottawa, Toronto, Montreal, Quebec), Columbia, Cuba, Peru, SUA (Washington, Miami, New York) – alegerile se termină la ora 14:00 (ora locală); prelungire până la ora 16:59 (ora locală);

* Canada (Winnipeg), SUA (Chicago, Houston, Dallas) – votarea se încheie la ora 13:00 (ora locală); se poate prelungi până la ora 15:59 (ora locală);

* Canada (Calgary, Edmonton) – votarea se finalizează la ora 12:00 (ora locală), cu posibilitatea prelungirii până la ora 14:59 (ora locală);

* SUA (San Francisco, Los Angeles), Canada (Vancouver) – secțiile se închid la ora 11:00 (ora locală); cei aflați la rând pot să voteze până la ora 13:59 (ora locală).

***

Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani dintre cei 11 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni.

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

„Creditul Fermierului” – nou program de sprijin pentru agricultură. Cine poate obține până la 50.000 de euro

Publicat

Publicitate

Ministerul Agriculturii propune spre consultare publică schema de ajutor „Creditul Fermierului”, un program menit să sprijine producătorii agricoli din România în accesarea capitalului de lucru.
Prin această inițiativă, MADR urmărește să ofere o soluție concretă la una dintre cele mai mari provocări din sectorul agricol: dificultatea fermierilor de a obține finanțare rapidă pentru desfășurarea activităților curente, relatează alba24.ro.

Schema urmează să fie valabilă până la 31 decembrie 2025, iar plata ajutorului de minimis poate fi realizată până la 31 martie 2029. Bugetul total alocat este de 250 milioane lei, fiind estimată susţinerea a aproximativ 1.500 de beneficiari,

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a postat pe site-ul instituției, spre consultare publică, proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Creditul Fermierului”, o inițiativă menită să faciliteze accesul la finanțare pentru fermierii români care activează în sectorul producției agricole primare

Obiectivul principal al schemei este acordarea unui sprijin financiar constând în subvenționarea parțială a dobânzii (partea echivalentă cu ROBOR la 3 luni) pentru creditele contractate de fermieri în vederea asigurării capitalului de lucru.

Creditul Fermierului – Cine sunt beneficiarii eligibili?

Potrivit MADR, pot beneficia de acest sprijin întreprinderile care desfășoară activitate în domeniul producției agricole primare (coduri CAEN 011–015), inclusiv:

  • societăți comerciale,
  • asociații și societăți agricole,
  • cooperative agricole,
  • persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale,
  • asociații de fermieri.

Condiții de eligibilitate esențiale

  • Contractarea unui credit non-revolving pentru capital de lucru, în lei, de la o bancă înscrisă în Program;
  • Fără proceduri de insolvență în derulare și fără incidente de plată majore în ultimele 6 luni;
  • Fără credite restante (sau în categoriile acceptate A, B, C);
  • Activitate economică autorizată în domeniul agricol, conform documentelor ONRC;
  • Plafonul maxim al ajutorului: echivalentul în lei a 50.000 euro per întreprindere unică în decurs de 3 ani.

Durata și bugetul programului

Publicitate

Schema este valabilă până la 31 decembrie 2025, iar plata ajutorului de minimis poate fi realizată până la 31 martie 2029.

Bugetul total alocat este de 250 milioane lei, fiind estimată susținerea a aproximativ 1.500 de beneficiari.

„Prin lansarea acestui program ne propunem să oferim un sprijin concret fermierilor noștri, care se confruntă cu dificultăți de acces la capitalul necesar pentru desfășurarea activităților curente. Creditul Fermierului este un instrument de intervenție rapidă și eficientă, cu beneficii directe pentru producătorii agricoli români”, a declarat ministrul agriculturii, Florin Barbu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending