Connect with us

Eveniment

FOTO&VIDEO: Prilej de bucurie duhovnicească în Parohia „Sfântul Pantelimon” din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Protector al medicilor și tămăduitor al bolnavilor, Sfântul Mare Mucenic și Pantelimon este cinstit cu multă evlavie în fiecare an la data de 27 iulie, zi care amintește de martiriul său din anul 304, când a primit cununa muceniciei, dobândind astfel Împărăția lui Dumnezeu.

Sărbătoarea Sfântului Pantelimon a fost prilej de profunde bucurii duhovnicești și pentru enoriașii bisericuței de la marginea municipiului Botoșani, care poartă hramul acestui sfânt atât de iubit.

Pentru al doilea an consecutiv, credincioșii din Botoșani au venit numeroși pentru a se închina Sfântului Pantelimon, în parohia relativ nou-înființată pentru circa o mie de familii de la marginea orașului, situată în zona străzilor: Împărat Traian (parțial), Parcul Tineretului (parțial), Vâlcelei, Cișmelei și adiacente.

După analiza teritorială făcută de Protopopiatul Botoșani, această parohie nou-înființată era necesară pentru o mai bună păstorire a credincioșilor. Misiunea de a păstori credincioșii a primit-o părintele paroh Constantin Iordache, venit prin transfer de la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” – Bodeasa, Protopopiatul Săveni.

S-au împlinit astfel rugăciunile a sute de credincioși care erau nevoiți să urce un deal foarte anevoios „la pas” pentru a se putea închina în cea mai apropiată biserică în duminici și în sărbători.

Părintele Constantin, care prin statura sa pare mai degrabă un ascet, vorbește puțin, dar se roagă mult și acționează și mai mult. Astfel încât, noua biserică este de nerecunoscut față de anul trecut. Cu toate că mai sunt multe de făcut, care țin de aspectul financiar, lăcașul de închinăciune a devenit cu adevărat Casa lui Dumnezeu. Pentru multă lume poate părea iluzoriu, dar Sfântul Pantelimon este acolo printre enoriași, mijlocind la Dumnezeu continuu, în sprijinul acestei afirmații stând rezolvări ale unor situații care nu aveau soluții. Amintim aici, printre altele, declarația de anul trecut a părintelui Cristian Buhaciuc: „Am avut emoții pentru că am fost ieri aici și o parte a acoperișului nu era acoperit cu tablă, pereții nu erau gata, nu erau uși, geamuri. Și am zis: Nu se poate. Nu va fi gata până mâine. Și uite că astăzi totul este perfect”, spunea părintele Cristian la prima slujbă din această biserică. Mângâietor al celor aflați în suferințe trupești și sufletești, Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon săvârșește și astăzi nenumărate minuni, ascultând rugăciunilor tuturor celor care cinstesc numele Preasfintei Treimi.

Publicitate

Sărbătoarea de anul acesta a început cu slujba Vecerniei cu LITIE, săvârșită de un sobor numeros de preoți în frunte cu părintele protopop Petru Fercal.

Acum, acum, slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor…” a răsunat în lăcașul de cult închinat Sfântului Pantelimon, din glasurile și din harul preoților prezenți, dar și din inimile zecilor de credincioși care au umplut biserica până la refuz, în semn de evlavie față de sfântul care tămăduiește bolnavi și oblojește suflete întristate.

Răspunsurile la strană au fost date psaltul Iulian Iordache, sprijinit de un grup alcătuit dintre credincioșii prezenți. Anul acesta, printre cei care au înălțat imnuri de slavă lui Dumnezeu, de la strană, s-a aflat și preoteasa Maria Macuc, soția protopopului de Săveni, Constantin Macuc.

La finalul slujbei, prin rugăciunea Litiei, părintele protopop de Săveni, Constantin Macuc, a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.

Despre martiriul Sfântului Pantelimon, despre faptele sale minunate, despre minunile acestui sfânt cunoscut tămăduitor de boli și doctor fără de arginți a vorbit celor prezenți părintele protopop Constantin Macuc. Preotul a îndemnat la mărturisire, urmând exemplul Sfântului Pantelimon.

„Omul păcătos chiar dacă vrea să fie liber, nu poate. Se învrednicește de toată suferința și pământească și cea veșnică. Dintotdeauna în inima omului a existat această dorință de a nu-L asculta pe Dumnezeu. Așa și în zilele noastre. Foarte mulți vor să fie liberi de Dumnezeu și care sunt deranjați de cuvântul și Evanghelia lui Hristos, de cuvântul și morala bisericii, de semnele bisericii, a preoților și a creștinilor. Iar nouă astăzi, celor puțini, pentru că din păcate nu am mai rămas așa de mulți, ne revine cinstea să ne întărim în credință și mai ales în râvna și dragostea pentru Dumnezeu, pentru ca și noi să ÎL putem mărturisi pe Dumnezeu în zilele noastre. Ne mirăm de credința Sfântului Pantelimon. La el nu exista posibil ori poate că, la el era ori albă ori neagră. El CREDEA că Hristos poate să facă minuni, de aceea nu s-a îndoit. De aceea ni se cuvine azi să fim tari, să fim puternici în credință. Trebuie să mărturisim în lume, trebuie să mărturisim în familiile noastre,pentru că acei mai mici care vor vedea la noi aceea vom face. Și între prieteni! Și între colegi si pe facebook! Să fim bucuroși că suntem creștini”, a spus părintele protopop de Săveni.

Sărbătoarea a continuat, vineri, cu Sfânta Liturghie.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tentative de fraudă prin mesaje pe WhatsApp sau alte rețele. Atenționările polițiștilor

Publicat

Publicitate

Polițiștii atenționează privind tentative de fraudă prin mesaje pe telefon, Whatsapp sau alte rețele. Au fost înregistrate cazuri în care persoane au primit mesaje, unele ce păreau să fie de la prieteni sau cunoștințe prin care li se cereau bani împrumut, scrie alba24.ro.

Cetățenii sunt atenționați să nu transfere bani în conturi suspecte și să verifice autenticitatea solicitărilor primite.

”La nivelul țării noastre, au fost înregistrate o serie de fapte cu acest mod de operare. Pentru o mai bună prevenție, cetățenii trebuie să se protejeze în mediul online.

Cum vă protejați?

  • citiți cu atenție mesajul și nu vă grăbiți să acționați!
  • nu accesați linkuri din mesaje nesolicitate, chiar dacă acestea par a proveni de la prieteni sau cunoștințe!
  • evitați accesarea linkurilor suspecte, a celor din mesajele nesolicitate sau a celor din surse necunoscute, deoarece acestea ar putea conduce către site-uri malware sau ar putea fi utilizate pentru phishing.
  • nu introduceți coduri!
  • nu transferați bani în conturi suspecte!
  • dacă primiți un mesaj suspect de la un prieten, contactați-l printr-un alt canal (de exemplu, telefonic) pentru a verifica autenticitatea solicitării.
  • dacă ați fost victima unei astfel de fraude sau ați observat activități suspecte, contactați imediat autoritățile competente și sesizați incidentul.
  • educați-vă și educați-i pe alții.
  • Informați-vă despre tehnicile de fraudă și tacticile utilizate de autorii infracțiunilor informatice și fiți mereu vigilenți în mediul online. De asemenea, discutați cu familia și prietenii despre aceste tipuri de fraude pentru a-i ajuta să se protejeze.
  • folosiți autentificarea în doi pași, aceasta adăugând un nivel suplimentar de securitate conturilor voastre online, solicitând o parolă suplimentară sau un cod de verificare înainte de a vă conecta.
  • fiți la curent cu cele mai recente amenințări cibernetice și cu modalitățile de protejare împotriva acestora!
  • fiți vigilenți, protejați-vă conturile” – transmite IPJ Alba

Citeste mai mult

Eveniment

În atenția angajatorilor botoșăneni: Modificările legii privind dialogul social și completările ulterioare

Publicat

Publicitate

Legea nr. 367/2022 privind Dialogul Social, prevede că negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători. În cazul în care intr-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită  să participe la negocierea colectivă, conform prezentei legi, poate iniția negocierea contractului colectiv de muncă în orice moment(art.108, alin.3 din Legea nr. 367/2022).

Pentru angajați, negocierea colectivă generează avantaje multiple precum: mai multă justiție socială, drepturi superioare privind condițiile de muncă și de angajare, salariile, securitatea și sănătatea în muncă, aplicarea principiului egalității de șanse și tratament, protecție suplimentară în exercitarea drepturilor legale, concilierea vieții profesionale cu cea de familie, locuri de muncă și venituri mai stabile, o influență mai mare la locul de muncă și participarea la procesele decizionale.

Pentru angajatori, negocierea colectivă aduce avantaje privind asigurarea păcii sociale și a unui climat de muncă favorabil performanței, productivitatea și loialitatea personalului îmbunătățite,participarea mai mare a forței de muncă la locul de muncă, eficacitate și planificare bugetară, rezolvarea timpurie a litigiilor.

Neîndeplinirea de către angajatori a obligației privind negocierea colectivă constituie contravenție și se sancționează cu amendă de  la 15.000 lei la 20.000 lei.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

Hartă cu riscul seismic pe localități, pregătită de guvern. Primăriile vor putea accesa finanțări pentru consolidarea clădirilor

Publicat

Publicitate

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va face publică o hartă a României cu riscul seismic pe fiecare localitate în parte. Anunțul a fost făcut de ministrul de resort, Cseke Attila, informează alba24.ro.

Autoritățile din zonele cu risc seismic ridicat vor putea accesa un program guvernamental de consolidare a clădirilor publice, finanțat integral de la bugetul de stat.

”În zilele următoare o să dăm (…) o listă a localităților, după gradul de accelerație a terenului, care este practic cuantificarea expunerii la risc seismic a localităților și vom da o listă pe fiecare județ, cu localitățile care sunt eligibile pentru acest program.

Avem programe de investiții, de finanțare și le-am spus și primarilor să vină, dacă au expertiză tehnică pe o asemenea clădire – poate fi o clădire mai veche, o școală, o grădiniță, o clădire sediul primăriei, un cămin cultural, orice alt tip de clădire publică – dacă este expertizată în risc seismic I sau II, poate primi finanțare pentru lucrări de consolidare”, a precizat Cseke Attila, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului Dezvoltării, programul de consolidare de risc seismic a clădirilor publice este finanțat integral de la bugetul de stat.

sursă imagine: infp.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Două spectacole, în acest sfârșit de săptămână, Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

Publicitate

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani vă invită în acest sfârșit de săptămână, la spectacolele „Ivan Turbincă” după Ion Creangă și „Bani din cer” de Ray Cooney.

Botoșănenii sunt invitați sâmbătă, 25 ianuarie de la ora 1900 la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5 la spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, regia Ion Sapdaru. Scenografia spectacolului este semnată de Mihai Pastramagiu, coregrafia de Victoria Bucun, iar din distribuție fac parte actorii: Bogdan Horga, Andreea Moţcu, Ella Nistor, Alexandra Vicol, Lorena-Petronela Chiribuţă, Silvia Răileanu, Bogdan Muncaciu, Sorin Ciofu, Cezar Amitroaei, Florin Aioniţoaei, Gheorghe Frunză, Alexandru Dobynciuc, Răzvan Amitroaei.

Spectacolul „Ivan Turbincă” este o dramatizare a regizorului Ion Sapdaru după unul dintre cei mai importanți scriitori clasici români – Ion Creangă. Povestea este transformată dintr-un basm într-o metaforă a destinului uman, dar mai ales, o meditaţie pe tema relaţiei omului cu moartea. Dorinţa protagonistului de „a opri timpul” se izbeşte inevitabil de perspectiva unei veşnicii plictisitoare şi chinuitoare deopotrivă, astfel încât finitudinea existenţei umane devine o binecuvântare refuzată de divinitate. Episoadele de meditaţie filosofică sunt alternate cu multiple momente specifice folclorului românesc. Astfel, sunt înserate dansuri tradiționale, care sunt susținute de muzica populară, specifică mai ales zonei din care provine teatrul nostru. De asemenea sunt folosite elemente din teatrul cu măști, tradiție care aparține patrimoniului național românesc.

Duminică, 26 ianuarie de la ora 1900, vă invităm la spectacolul „Bani din cer” de Ray Cooney, în regia lui Alexandru Vasilachi.

Regia artistică şi coloana sonoră: Alexandru Vasilachi

Scenografia: Mihai Pastramagiu

Publicitate

Distribuția:

Jean Perkins – Dana Bucătaru

Henry Perkins – Sorin Ciofu

Bill – Ioan Crețescu

Davenport – Gheorghe Frunză

Betty Johnson – Lorena-Petronela Chiribuță

Vic Johnson – Răzvan Amitroaei

Slater – Vali Popa

Un trecător – Petruț Butuman

„Orice situaţie de acest fel te învaţă ceva, te reface!”

Ray Cooney, autorul textului este, în primul rând, actor. El ştie ce înseamnă pentru un actor o situaţie foarte incitantă, explozivă. El ştie ce înseamnă replica. A scris un şir de piese ştiind toate cele spuse şi „Bani din cer” nu face excepţie de la „regulă”. Este o piesă scrisă pentru actori. Textul aduce la rampă, în primul rând, actorii. Situaţiile se schimbă din trei în trei minute, dacă nu şi mai repede. Şi actorul şi personajul sunt puşi în situaţii limită. Este vorba de limita comediei, să ne înţelegem, nu de limita umanului! Iar echipa de actori de la Botoşani a probat reacţii deosebite, evident, în situaţii cu totul şi cu totul deosebite!

Orice situaţie de acest fel – când capeţi, surprinzător – o sumă mare de bani – te învaţă ceva, te reface! Chiar dacă, până la urmă, nu vei avea parte de acei bani!

 

Pret bilet – 𝟰𝟬 𝗹𝗲𝗶 – balcon; 𝟱𝟬 𝗹𝗲𝗶 – stal; 𝟲𝟬 𝗹𝗲𝗶 – lojă

Biletele se găsesc la:

🔘 CASA TINERETULUI, B-dul Mihai Eminescu nr. 48📞0231.510.970 și 0735.779.821▪️de marți până vineri: 10:00-18:00▪️sâmbătă și duminică: 12:00-18:00

𝒃𝙞𝒍𝙚𝒕𝙚 𝙤𝒏𝙡𝒊𝙣𝒆 https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending