Protector al medicilor și tămăduitor al bolnavilor, Sfântul Mare Mucenic și Pantelimon este cinstit cu multă evlavie în fiecare an la data de 27 iulie, zi care amintește de martiriul său din anul 304, când a primit cununa muceniciei, dobândind astfel Împărăția lui Dumnezeu.
Sărbătoarea Sfântului Pantelimon a fost prilej de profunde bucurii duhovnicești și pentru enoriașii bisericuței de la marginea municipiului Botoșani, care poartă hramul acestui sfânt atât de iubit.
Pentru al doilea an consecutiv, credincioșii din Botoșani au venit numeroși pentru a se închina Sfântului Pantelimon, în parohia relativ nou-înființată pentru circa o mie de familii de la marginea orașului, situată în zona străzilor: Împărat Traian (parțial), Parcul Tineretului (parțial), Vâlcelei, Cișmelei și adiacente.
După analiza teritorială făcută de Protopopiatul Botoșani, această parohie nou-înființată era necesară pentru o mai bună păstorire a credincioșilor. Misiunea de a păstori credincioșii a primit-o părintele paroh Constantin Iordache, venit prin transfer de la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” – Bodeasa, Protopopiatul Săveni.
S-au împlinit astfel rugăciunile a sute de credincioși care erau nevoiți să urce un deal foarte anevoios „la pas” pentru a se putea închina în cea mai apropiată biserică în duminici și în sărbători.
Părintele Constantin, care prin statura sa pare mai degrabă un ascet, vorbește puțin, dar se roagă mult și acționează și mai mult. Astfel încât, noua biserică este de nerecunoscut față de anul trecut. Cu toate că mai sunt multe de făcut, care țin de aspectul financiar, lăcașul de închinăciune a devenit cu adevărat Casa lui Dumnezeu. Pentru multă lume poate părea iluzoriu, dar Sfântul Pantelimon este acolo printre enoriași, mijlocind la Dumnezeu continuu, în sprijinul acestei afirmații stând rezolvări ale unor situații care nu aveau soluții. Amintim aici, printre altele, declarația de anul trecut a părintelui Cristian Buhaciuc: „Am avut emoții pentru că am fost ieri aici și o parte a acoperișului nu era acoperit cu tablă, pereții nu erau gata, nu erau uși, geamuri. Și am zis: Nu se poate. Nu va fi gata până mâine. Și uite că astăzi totul este perfect”, spunea părintele Cristian la prima slujbă din această biserică. Mângâietor al celor aflați în suferințe trupești și sufletești, Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon săvârșește și astăzi nenumărate minuni, ascultând rugăciunilor tuturor celor care cinstesc numele Preasfintei Treimi.
Publicitate
Sărbătoarea de anul acesta a început cu slujba Vecerniei cu LITIE, săvârșită de un sobor numeros de preoți în frunte cu părintele protopop Petru Fercal.
„Acum, acum, slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor…” a răsunat în lăcașul de cult închinat Sfântului Pantelimon, din glasurile și din harul preoților prezenți, dar și din inimile zecilor de credincioși care au umplut biserica până la refuz, în semn de evlavie față de sfântul care tămăduiește bolnavi și oblojește suflete întristate.
Răspunsurile la strană au fost date psaltul Iulian Iordache, sprijinit de un grup alcătuit dintre credincioșii prezenți. Anul acesta, printre cei care au înălțat imnuri de slavă lui Dumnezeu, de la strană, s-a aflat și preoteasa Maria Macuc, soția protopopului de Săveni, Constantin Macuc.
La finalul slujbei, prin rugăciunea Litiei, părintele protopop de Săveni, Constantin Macuc, a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.
Despre martiriul Sfântului Pantelimon, despre faptele sale minunate, despre minunile acestui sfânt cunoscut tămăduitor de boli și doctor fără de arginți a vorbit celor prezenți părintele protopop Constantin Macuc. Preotul a îndemnat la mărturisire, urmând exemplul Sfântului Pantelimon.
„Omul păcătos chiar dacă vrea să fie liber, nu poate. Se învrednicește de toată suferința și pământească și cea veșnică. Dintotdeauna în inima omului a existat această dorință de a nu-L asculta pe Dumnezeu. Așa și în zilele noastre. Foarte mulți vor să fie liberi de Dumnezeu și care sunt deranjați de cuvântul și Evanghelia lui Hristos, de cuvântul și morala bisericii, de semnele bisericii, a preoților și a creștinilor. Iar nouă astăzi, celor puțini, pentru că din păcate nu am mai rămas așa de mulți, ne revine cinstea să ne întărim în credință și mai ales în râvna și dragostea pentru Dumnezeu, pentru ca și noi să ÎL putem mărturisi pe Dumnezeu în zilele noastre. Ne mirăm de credința Sfântului Pantelimon. La el nu exista posibil ori poate că, la el era ori albă ori neagră. El CREDEA că Hristos poate să facă minuni, de aceea nu s-a îndoit. De aceea ni se cuvine azi să fim tari, să fim puternici în credință. Trebuie să mărturisim în lume, trebuie să mărturisim în familiile noastre,pentru că acei mai mici care vor vedea la noi aceea vom face. Și între prieteni! Și între colegi si pe facebook! Să fim bucuroși că suntem creștini”, a spus părintele protopop de Săveni.
Sărbătoarea a continuat, vineri, cu Sfânta Liturghie.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Programul Rabla va începe imediat după adoptarea pachetului doi de măsuri fiscale, a anunțat joi ministrul Mediului, Diana Buzoianu. Bugetul alocat pentru persoanele fizice este de 200 de milioane de lei.
„Imediat ce va fi adoptat pachetul 2 de măsuri, vom putea să emitem Ordinul de ministru care stabilește valoarea voucherelor noi. După cele 10 zile de transparență, conform legii, programul poate fi lansat”, a explicat Diana Buzoianu, după ședința de Guvern.
Ministrul a precizat că platforma tehnică, criteriile de selecție și procesul de evaluare rămân neschimbate, astfel încât nu vor exista întârzieri din punct de vedere procedural.
Inspectoratul de Poliție atrage atenția cetățenilor să fie vigilenți în fața tentativelor de fraudă informatică, care s-au diversificat considerabil în ultima perioadă. Infractorii folosesc metode tot mai ingenioase pentru a obține date personale, informații bancare sau sume de bani sub pretexte false, prin mesaje, e-mailuri, apeluri telefonice sau site-uri clonă, scrie alba24.ro.
Subcomisarul Aurelian Bărbat, șeful Biroului pentru Combaterea Infracțiunilor contra Patrimonului și Grupări Infracționale din cadrul IPJ Alba, a vorbit despre mai multe tipuri de metode pe care le folosesc infractorii.
”Se observă o creștere consistentă a valorii prejudiciilor suferite de către victime. Acest aspect se datorează în mod special perfecționării și utilizării de către infractori a unor moduri de operare mult mai elaborate, care au la bază inducerea în eroare a victimelor inclusiv că sunt contactați de reprezentanții unor institutii” a spus Aurelian Bărbat.
El a vorbit despre trei metode: creditul, dividentele și investițiile. Toate aceste metode sunt ilegale și pot constitui infracțiuni precum înșelăciunea, falsul în înscrisuri, spălarea banilor sau constituirea unui grup infracțional organizat, în funcție de legislația aplicabilă.
Precizările IPJ Alba. Modurile de operare:
1. Investițiile – victima intră în contact cu autorii prin accesarea unor reclame plasate de aceștia în mediul on line, prin care li se promit câștiguri mari bazate pe investiții minime.
Pentru aceasta, persoanele sunt fie induse în eroare să efectueze plăți din conturile proprii, fie li se cere să ofere controlul asupra telefoanelor mobile sau a altor dispozitive, prin instalarea unor programe dedicate, astfel încât autorii să aibă acces la aplicațiile bancare și să efectueze chiar ei aceste transferuri.
Publicitate
Aceștia vor încerca în permanență să țină victima într-o stare de eroare pentru a putea obține cât mai mulți bani.
În cazul în care persoana realizează că a fost înșelată, o vor contacta sub o altă identitate, sub pretextul că o vor ajuta să recupereze suma de bani.
Astfel îi vor cere să accepte anumite tranzacții în conturile proprii, apoi să ridice sumele de bani și să le schimbe în cryptomonede, oferindu-i victimei o mică sumă de bani ca și recompensă, făcând-o astfel complice la fapta lor.
2. Creditul – victima este contactată de persoane care se prezintă ca fiind reprezentanți ai unor instituții bancare sau ai poliției și este convinsă că pe numele său a fost obținut un credit bancar bazat pe documente falsificate.
Apoi aceștia sunt convinși să transfere toți banii pe care îi dețin într-un cont de cryptomonede pus la dispoziție de către autori.
Mai mult sunt îndemnați să acceseze și un credit bancar a cărui valoare să o transfere în același cont despre care autori spun că este un cont securizat.
3. Dividendele – la fel ca și în cazul modului de operare creditul, victima este abordată de presupuși reprezentanți ai unor instituții financiare (ex: Bursa de Valori București) și sub pretextul că trebuie să încaseze dividendele unor acțiuni achiziționate în anii 90 și că vor fi sprijiniți de către aceștia în întreg procesul, îi conving să își instaleze programe dedicate pe dispozitive.
Astfel autorii au acces la aplicațiile bancare și efectuează tranzacții fără autorizarea titularului.
Semnale de alarmă:
– Autorii insistă ca întreaga comunicare să se efectueze prin anumite aplicații de telefonie,
– Țin în permanență legătura cu victima, prin apeluri telefonice, asigurându-se astfel că aceasta nu poate contacta o altă persoană de încredere;
– Cer instalarea unor programe/aplicații prin intermediul cărora să obțină accesul la dispozitivele victimei,
– Induc o stare de alertă, făcând victima să creadă că totul trebuie rezolvat cât mai repede și astfel dictându-i acțiunile următoare;
– Promit câștiguri foarte mari raportat la suma investită;
Recomandări:
– Nu oferiți acces la telefonul mobil sau alte dispozitive,
– Nu dați curs solicitărilor și promisiunilor unor persoane pe care le-ați cunoscut doar prin intermediul telefonului/rețelelor de socializare,
– Nu accesați link-uri necunoscute,
– Nu oferiți datele cardului bancar, parole sau coduri de acces,
– Folosiți mijloace de securitate suplimentare, cum ar fi autentificarea in 2 pași,
– Dacă ați fost victimă sau ceva vi se pare suspect, contactați de îndată organele de poliție.
Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o noua atenționare nowcasting cod galben de instabilitate atmosferică pentru alte trei comune din județul Botoșani astăzi, între orele 18:30 – 19:30.
Localitățile vizate sunt: Vârfu Câmpului, Cândești și Văculești
Sunt prognozate intensificări ale vântului (50…70 km/h), averse torențiale care vor acumula 15…25 l/mp, grindină (sub 2 cm), descărcări electrice.
Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani.
Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.
Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:
Publicitate
– fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
– nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;
– parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
– îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
– nu atingeți firele căzute la pământ;
– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
Programul Casa Verde Fotovoltaice ar putea fi finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a declarat joi ministrul Mediului, Diana Buzoianu.
Potrivit acesteia, un proiect din cadrul PNRR, gestionat de Ministerul Fondurilor Europene, respectiv RePower EU, care are exact același obiect.
„Acesta este ceea ce s-a creat în coaliție, iar pe partea de Casa Verde, noi astăzi suntem în analiză pentru toate programele de la AFM, urmează ca în pachet 2 de măsuri să fie toate introduce cu toate concluziile pentru fiecare dintre programe, dar în special la Casa Verde trebuie să fie analizat foarte atent, pentru că noi avem anul acesta un proiect din PNRR gestionat de Ministerul Fondurilor Europene, RePower EU, care are exact același obiect, exact partea de fotovoltaice, și nu suntem într-un an în care să putem să lansăm două proiecte în valoare de câteva miliarde de lei sau euro, gestionate de două ministere diferite cu exact același obiect.
Deci trebuie să vedem exact unde se va gestiona și dacă există deja bani, fonduri europene, pe care noi putem să le luăm prin PNRR, nu văd de ce nu am merge pe varianta de fonduri europene care să fie atrase”, a precizat Diana Buzoianu.