Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO&VIDEO: Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul a sfințit o troiţă închinată Maicii Domnului, la Coșula

Publicat

Publicitate

Parohia Coșula, prin mila lui Dumnezeu și prin jertfa și dragostea unei credincioase din părțile locului, s-a îmbogățit cu o frumoasă troiță închinată Maicii Domnului, o adevărată invitație deschisă de a intra în alt spațiu, un spațiu unde Maica Domnului și Iisus Hristos ne păzesc și ne binecuvintează pe toți.

Credincioșii din localitatea Coșula au avut prilejul să participe, joi, 15 august, la sfințirea unei troiţe închinate Maicii Domnului, ridicată cu osteneala unei fiice a satului, Viorica Mătrescu, o fostă învățătoare la școala din localitatea amintită.

Binecuvântarea lucrărilor edificiului a fost săvârşită de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor,  starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, protosinghelul Elisei, alături de părintele Adrian Achițenei, parohul Bisericii din Coșula, de arhimandritul Calinic Chirvase, starețul Mănăstirii Coșula, protopopul de Botoșani, Petru Fercal și mai mulți preoți de la parohiile învecinate.

La slujbă au participat numeroși credincioși din Coșula care, de dimineață, au fost alături și de familia fostului primar al comunei, Mircia Acatrinei, la parastasul acestuia. Edilul a trecut la cele veșnice la vârsta de 67 de ani, în urmă cu 40 de zile.

Nevoia de a ridica o troiță vine din moși-strămoși. Dintotdeauna, dacă nu putea ridica singur o biserică, omul simţea nevoia sufletească să construiască o troiță, să înalțe o cruce , în semn de recunoștință pentru binefacerile aduse de Dumnezeu sau pur și simplu din evlavie pentru cele sfinte.

 

Publicitate

„Vreau să pun flori multe și să fac Grădina Maicii Domnului”

Din această convingere a pornit și inițiativa Vioricăi Mătrescu, fiică a comunei Coșula, care a fost învățătoare acolo mai mulți ani. După o viață încercată de tot felul de ispite, a venit momentul și oportunitatea de a realiza ceva care va rămâne pentru posteritate, o troiță cu hramul Acoperământul Maicii Domnului.

Locul ales este unul strategic într-o zonă vizibilă, la jumătatea drumului dintre biserica parohiei și Mănăstirea Coșula și la baza mulțimii de trepte pe care zeci de ani au urcat către școală adulții de astăzi. Un loc unde este concentrată toată energia spirituală a comunei.  Nu este doar un simplu monument religios, ci un punct de întâlnire spiritual pentru sătenii din Coșula, simbolizând credința, speranța și unitatea comunității.

Publicitate

„Am o prietenă în județul Galați. Și când am mers la ea, am văzut troiță, mai mică, am început să plâng și am zis că asta  vreau și eu. Și am luat legătura cu pictorul care face și, în amintirea mamei Eugenia și al tatălui Ion, am vrut să fac și eu ceva și rămâne și pentru sat. Cea mai mare realizare…dau un sfat….casă, mașini, nimic nu rămâne, dar ce facem pentru Dumnezeu este, pentru totdeauna. Ce era aici…Pietre…Toloacă! S-a săpat, s-au făcut săpături de un metru jumătate, am adus pământ negru…Am adus flori… Fostul primar , care azi a împlinit 40 de zile de când a murit, mi-a dat locul pe care am făcut și apoi tot primăria a pus gărduțul. Pe 25 iunie a adus pictura, dar zidăria și fundația totul e făcut cu două luni în urmă. Am duhovnic pe părintele Ioan de la Popăuți. El mi-a dat binecuvântare să fac. Vreau să pun flori multe și o să fac Grădina Maicii Domnului! Nu am întâmpinat nicio piedică, cu atâta bucurie am făcut totul…Cât costă?..Atâta! nu am spus nimic , să negociez ceva… Așa de bucuroasă sunt că am reușit să fac așa ceva…”, a spus Viorica Mătrescu, care a împlinit 73 de ani. Fiica sa, Beatrice, a apreciat că este foarte mândră că mama sa a reușit să realizeze ceva care poate fi lăsat mărturie peste vremuri.

 

„Fiecare dintre noi avem un plan al Domnului de împlinit

Preasfințitul Nichifor a ținut un scurt cuvânt de învățătură. „Fiecare dintre noi avem un plan al Domnului de împlinit, mai mic sau mai mare, și atunci când îl împlinim este și o lucrare a Binelui, o lucrare a Adevărului. Lucrarea aceasta este o ocrotire pentru noi înșine, dar ne ajută și să înțelegem că nu suntem slabi, că nu suntem părăsiți de Dumnezeu. Nu suntem doar o colonie coordonată de popoare mai mari, ci suntem un popor iubit de Dumnezeu. Că în mijlocul acestui popor sunt mulți oameni care CRED, mulți oameni care se unesc cu Dumnezeu prin icoană, prin slujire, prin binecuvântare, prin unirea cu Domnul prin Trupul și Sângele LUI. Și când această unire este nealterată, atunci acel popor este puternic”, a spus PS Nichifor celor prezenți. Ierarhul i-a înmânat fostei învățătoare Viorica Mătrescu o diplomă de vrednicie , ca un simbol al recunoașterii meritului său în apărarea credinței strămoșești, aceasta primind distincția cu lacrimi de bucurie și de emoție.

Un scurt cuvânt, plin de emoție, a avut și părintele Adrian Achițenei, parohul Bisericii Coșula, care a împlinit, în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, 20 de ani de când a fost hirotonit, evenimentul sfințirii dublând bucuria acestui moment.

La final, toți cei prezenți și-au potolit setea cu un pahar de suc, însoțit de o gustare oferită de Viorica Mătrescu.

Alocarea spațiului în care a fost construită troița, sfințită joi, a fost ultima decizie luată de fostul primar Mircia Acatrinei, un apropiat și un susținător al Bisericii, un om credincios și iubitor de aproapele. Văduva sa și copiii au fost binecuvântați și întăriți în durerea lor de Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul după ceremonia de sfințire.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bărbat de 40 de ani, din Cristinești, depistat la volan fără permis. Polițiștii i-au făcut dosar penal

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Poliția Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna George Enescu, un autoturism condus de un bărbat de, 40 de ani, din comuna Cristinești.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

Citeste mai mult

Eveniment

Dosar penal pentru un tânăr de 29 de ani, din Dorohoi, care s-a urcat beat la volan

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul public, din municipiul Dorohoi, un autoturism condus de un tânăr, de 29 de ani, din aceeași localitate.

 

Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,86 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Centura rutieră de ocolire a localității Flămânzi trece într-o nouă etapă a realizării

Publicat

Publicitate
Joi, am participat la București, la întrunirea Comisiei Tehnice de aprobare a indicatorilor pentru proiectul „Construire centura rutieră de ocolire a localității Flămânzi”, desfășurată la sediul CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere).
Prima etapă a fost finalizată, incluzând un studiu de trafic și două analize multicriteriale, care au condus la alegerea celui mai bun traseu (varianta cu roz) și a celei mai bune soluții tehnico-economice dintre cele trei variante propuse inițial.
Vezi aici traseul inițial: https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer
Pentru faza a doua, vom primi suma de 1 milion de euro, bani necesari pentru realizarea Studiului de fezabilitate, în cadrul căruia se vor evalua terenurile de pe traseul centurii, în vederea exproprierii. Se vor plăti intabulările, dezmembrările și exproprierile terenurilor.
În faza a treia se va realiza Proiectul Tehnic (PT) și Documentația Tehnică pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construcții (DATC). După finalizarea documentației tehnice, va începe licitația pentru execuția lucrării.
Valoarea investiției este estimată la 12,7 milioane de euro. Accesul pe această șosea de centură va fi la de pe DE 58, la intrarea în Flămânzi, dinspre Frumușica, înainte de pod, și se va intersecta cu drumul județean spre Prăjeni (DJ 282B), în zona oborului, unde probabil va fi un sens giratoriu. Drumul va continua până la intrarea în satul Cotu.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 25 de ani din Botoșani, reținut după ce ar fi smuls borseta unui bărbat care a ajuns la spital după ce s-a dezechilibrat

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 25 de ani, din municipiul Botoșani, bănuit de comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în noaptea de 17 spre 18 septembrie 2024, ar fi smuls victimei, un bărbat de 65 de ani, o borsetă în care avea un telefon mobil si bani. În urma evenimentului, victima s-a dezechilibrat și a căzut pe sol, fapt ce i-a cauzat leziuni care au necesitat îngrijiri medicale.

 

Tânărul a fost reținut pentru 24 de ore, cercetările fiind continuate pentru infracțiunea de tâlhărie calificată.

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending