Parohia Coșula, prin mila lui Dumnezeu și prin jertfa și dragostea unei credincioase din părțile locului, s-a îmbogățit cu o frumoasă troiță închinată Maicii Domnului, o adevărată invitație deschisă de a intra în alt spațiu, un spațiu unde Maica Domnului și Iisus Hristos ne păzesc și ne binecuvintează pe toți.
Credincioșii din localitatea Coșula au avut prilejul să participe, joi, 15 august, la sfințirea unei troiţe închinate Maicii Domnului, ridicată cu osteneala unei fiice a satului, Viorica Mătrescu, o fostă învățătoare la școala din localitatea amintită.
Binecuvântarea lucrărilor edificiului a fost săvârşită de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, protosinghelul Elisei, alături de părintele Adrian Achițenei, parohul Bisericii din Coșula, de arhimandritul Calinic Chirvase, starețul Mănăstirii Coșula, protopopul de Botoșani, Petru Fercal și mai mulți preoți de la parohiile învecinate.
La slujbă au participat numeroși credincioși din Coșula care, de dimineață, au fost alături și de familia fostului primar al comunei, Mircia Acatrinei, la parastasul acestuia. Edilul a trecut la cele veșnice la vârsta de 67 de ani, în urmă cu 40 de zile.
Nevoia de a ridica o troiță vine din moși-strămoși. Dintotdeauna, dacă nu putea ridica singur o biserică, omul simţea nevoia sufletească să construiască o troiță, să înalțe o cruce , în semn de recunoștință pentru binefacerile aduse de Dumnezeu sau pur și simplu din evlavie pentru cele sfinte.
Publicitate
„Vreau să pun flori multe și să fac Grădina Maicii Domnului”
Din această convingere a pornit și inițiativa Vioricăi Mătrescu, fiică a comunei Coșula, care a fost învățătoare acolo mai mulți ani. După o viață încercată de tot felul de ispite, a venit momentul și oportunitatea de a realiza ceva care va rămâne pentru posteritate, o troiță cu hramul Acoperământul Maicii Domnului.
Locul ales este unul strategic într-o zonă vizibilă, la jumătatea drumului dintre biserica parohiei și Mănăstirea Coșula și la baza mulțimii de trepte pe care zeci de ani au urcat către școală adulții de astăzi. Un loc unde este concentrată toată energia spirituală a comunei. Nu este doar un simplu monument religios, ci un punct de întâlnire spiritual pentru sătenii din Coșula, simbolizând credința, speranța și unitatea comunității.
„Am o prietenă în județul Galați. Și când am mers la ea, am văzut troiță, mai mică, am început să plâng și am zis că asta vreau și eu. Și am luat legătura cu pictorul care face și, în amintirea mamei Eugenia și al tatălui Ion, am vrut să fac și eu ceva și rămâne și pentru sat. Cea mai mare realizare…dau un sfat….casă, mașini, nimic nu rămâne, dar ce facem pentru Dumnezeu este, pentru totdeauna. Ce era aici…Pietre…Toloacă! S-a săpat, s-au făcut săpături de un metru jumătate, am adus pământ negru…Am adus flori… Fostul primar , care azi a împlinit 40 de zile de când a murit, mi-a dat locul pe care am făcut și apoi tot primăria a pus gărduțul. Pe 25 iunie a adus pictura, dar zidăria și fundația totul e făcut cu două luni în urmă. Am duhovnic pe părintele Ioan de la Popăuți. El mi-a dat binecuvântare să fac. Vreau să pun flori multe și o să fac Grădina Maicii Domnului! Nu am întâmpinat nicio piedică, cu atâta bucurie am făcut totul…Cât costă?..Atâta! nu am spus nimic , să negociez ceva… Așa de bucuroasă sunt că am reușit să fac așa ceva…”, a spus Viorica Mătrescu, care a împlinit 73 de ani. Fiica sa, Beatrice, a apreciat că este foarte mândră că mama sa a reușit să realizeze ceva care poate fi lăsat mărturie peste vremuri.
„Fiecare dintre noi avem un plan al Domnului de împlinit
Preasfințitul Nichifor a ținut un scurt cuvânt de învățătură. „Fiecare dintre noi avem un plan al Domnului de împlinit, mai mic sau mai mare, și atunci când îl împlinim este și o lucrare a Binelui, o lucrare a Adevărului. Lucrarea aceasta este o ocrotire pentru noi înșine, dar ne ajută și să înțelegem că nu suntem slabi, că nu suntem părăsiți de Dumnezeu. Nu suntem doar o colonie coordonată de popoare mai mari, ci suntem un popor iubit de Dumnezeu. Că în mijlocul acestui popor sunt mulți oameni care CRED, mulți oameni care se unesc cu Dumnezeu prin icoană, prin slujire, prin binecuvântare, prin unirea cu Domnul prin Trupul și Sângele LUI. Și când această unire este nealterată, atunci acel popor este puternic”, a spus PS Nichifor celor prezenți. Ierarhul i-a înmânat fostei învățătoare Viorica Mătrescu o diplomă de vrednicie , ca un simbol al recunoașterii meritului său în apărarea credinței strămoșești, aceasta primind distincția cu lacrimi de bucurie și de emoție.
Un scurt cuvânt, plin de emoție, a avut și părintele Adrian Achițenei, parohul Bisericii Coșula, care a împlinit, în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, 20 de ani de când a fost hirotonit, evenimentul sfințirii dublând bucuria acestui moment.
La final, toți cei prezenți și-au potolit setea cu un pahar de suc, însoțit de o gustare oferită de Viorica Mătrescu.
Alocarea spațiului în care a fost construită troița, sfințită joi, a fost ultima decizie luată de fostul primar Mircia Acatrinei, un apropiat și un susținător al Bisericii, un om credincios și iubitor de aproapele. Văduva sa și copiii au fost binecuvântați și întăriți în durerea lor de Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul după ceremonia de sfințire.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență în primele patru luni din 2025 a fost de 2.214, în scădere cu 12,35% față de perioada similară din 2024, când au fost înregistrate 2.526 insolvențe, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Cele mai multe firme și PFA intrate în insolvență au fost înregistrate în București, respectiv 478, număr în scădere cu 2,45% față de primele patru luni din 2024.
Pe locurile următoare în ierarhia insolvențelor se află județele Bihor, cu 170 insolvențe (minus 23,42%), Cluj – 160 insolvențe (minus 17,10%), Ilfov -116 (plus 20,83%), Timiș – 98 (minus 32,41%) și Prahova – 79 (plus 12,86%).
La polul opus, cele mai puțini cazuri de insolvență au fost consemnate în județele Harghita, respectiv 5 (la fel ca în perioada ianuarie-aprilie 2024), Covasna – 9 (minus 40%), Teleorman – 10 (minus 47,37%), Vaslui – 11 (minus 15,38%) și Gorj – 14 (minus 36,36).
Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de insolvențe s-a înregistrat în comerțul cu ridicata, amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, respectiv 555 (minus 18,04% comparativ cu primele patru luni din 2024), construcții – 433 (minus 17,21%), transport și depozitare – 269 (plus 0,37%) și industria prelucrătoare – 231 (minus 19,51%).
În aprilie 2025, au fost înregistrate 586 insolvențe, cele mai multe în București (108) și în județele Cluj (53), Bihor (41), Ilfov (31) și Timiș (26). AGERPRES
Leul românesc a crescut luni față de euro. Este cea mai mare creștere din ultimii 3 ani și este pusă pe seama faptului că Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale, scrie alba24.ro.
EUR/RON scade cu până la 1,2%, cel mai mult din octombrie 2022, la 5,0437.
USD/RON scade cu până la 1,2%, la 4,4966.
”Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale cu un rezultat simbolic, care păstrează România pe parcursul pro-european.
Totuși, nu există nici măcar un minut de pierdut. Noua conducere a țării preia o economie pe marginea prăpastiei, cu un rating care atârnă de un fir de ață”, scrie Economedia.
Concret, Comisia Europeană urmează să publice în data de 4 iunie, pentru toate statele membre, evaluarea privind derapajele fiscale, mai scriu jurnaliștii publicației.
România a avut anul trecut cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, de 9,3% și cel mai mare dezechilibru fiscal de la criza din 2009.
România și-a asumat un plan fiscal prin care să reducă deficitul de la 9,3% la 7%, în acest an. Însă datele de la începutul acestui an arată că deficitul ridicat se menține, în timp ce economia a stagnat.
Publicitate
În aceste condiții, Nicușor Dan trebuie să numească un premier imediat după învestire.
Acesta va trebui să prezinte urgent Comisiei Europene, până pe 4 iunie, un set de măsuri care să reducă în mod real deficitul bugetar pentru a evita suspendarea fondurilor europene.
Biroul Electoral Central a centralizat, până luni dimineața, la ora 9:00, datele venite din 99,89% din totalul secțiilor de votare.
Conform acestora, primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent, a obținut, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, un număr de 6.165.741 voturi (53,61%), iar contracandidatul său, liderul AUR George Simion – 5.335.752 de voturi (46,39%).
Din totalul de 19.945 de secții de votare au fost centralizate datele din 19.924 de secții de votare, reprezentând 99,89%.
Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne la cel de-al doilea tur de scrutin a fost de 11.635.741, reprezentând 64,72% din numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente.
Totalul voturilor valabil exprimate este de 11.501.493, reprezentând 98,85% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne.
Totalul voturilor nule este de 134.178, reprezentând 1,5% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne. AGERPRES
Începând cu data de 20 mai, Vodafone România va începe migrarea serviciilor de voce, date și comunicații machine-to-machine (M2M) din rețeaua 3G către rețeaua 4G. Această tranziție tehnologică are ca obiectiv principal îmbunătățirea performanței și a calității serviciilor oferite clienților.
Într-un e-mail transmis recent abonaților, compania subliniază avantajele acestei tranziții: „Prin această migrare utilizatorul va avea posibilitatea de a se bucura de toate beneficiile tehnologiei 4G, care permite viteze de internet mobil mult mai mari și apel de voce de calitate superioară”, scrie digitalio.
Procesul de înlocuire a tehnologiei 3G se desfășoară în etape la nivel național și este planificat să fie finalizat până la data de 1 iulie 2025.
Vodafone asigură că serviciile vor funcționa în continuare fără întreruperi, fiind susținute de tehnologiile 2G/4G/5G disponibile în rețea.
Operatorul evidențiază multiplele avantaje ale rețelei 4G, descriind-o ca fiind mai modernă, mai fiabilă și capabilă să ofere servicii mai stabile, cu mai puține discontinuități. În plus, migrarea va contribui la reducerea consumului de energie în rețea și a amprentei de carbon, sprijinind astfel eforturile pentru un mediu mai curat.
Un aspect important subliniat de companie este faptul că trecerea de la rețeaua 3G la 4G nu va implica nicio modificare a contractelor existente cu abonații sau a valorii serviciilor aferente acestora.
Pentru clienții Vodafone care utilizează deja rețelele 4G sau 5G, închiderea rețelei 3G nu va avea niciun impact asupra funcționării serviciilor lor.