Parohia Coșula, prin mila lui Dumnezeu și prin jertfa și dragostea unei credincioase din părțile locului, s-a îmbogățit cu o frumoasă troiță închinată Maicii Domnului, o adevărată invitație deschisă de a intra în alt spațiu, un spațiu unde Maica Domnului și Iisus Hristos ne păzesc și ne binecuvintează pe toți.
Credincioșii din localitatea Coșula au avut prilejul să participe, joi, 15 august, la sfințirea unei troiţe închinate Maicii Domnului, ridicată cu osteneala unei fiice a satului, Viorica Mătrescu, o fostă învățătoare la școala din localitatea amintită.
Binecuvântarea lucrărilor edificiului a fost săvârşită de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, protosinghelul Elisei, alături de părintele Adrian Achițenei, parohul Bisericii din Coșula, de arhimandritul Calinic Chirvase, starețul Mănăstirii Coșula, protopopul de Botoșani, Petru Fercal și mai mulți preoți de la parohiile învecinate.
La slujbă au participat numeroși credincioși din Coșula care, de dimineață, au fost alături și de familia fostului primar al comunei, Mircia Acatrinei, la parastasul acestuia. Edilul a trecut la cele veșnice la vârsta de 67 de ani, în urmă cu 40 de zile.
Nevoia de a ridica o troiță vine din moși-strămoși. Dintotdeauna, dacă nu putea ridica singur o biserică, omul simţea nevoia sufletească să construiască o troiță, să înalțe o cruce , în semn de recunoștință pentru binefacerile aduse de Dumnezeu sau pur și simplu din evlavie pentru cele sfinte.
Publicitate
„Vreau să pun flori multe și să fac Grădina Maicii Domnului”
Din această convingere a pornit și inițiativa Vioricăi Mătrescu, fiică a comunei Coșula, care a fost învățătoare acolo mai mulți ani. După o viață încercată de tot felul de ispite, a venit momentul și oportunitatea de a realiza ceva care va rămâne pentru posteritate, o troiță cu hramul Acoperământul Maicii Domnului.
Locul ales este unul strategic într-o zonă vizibilă, la jumătatea drumului dintre biserica parohiei și Mănăstirea Coșula și la baza mulțimii de trepte pe care zeci de ani au urcat către școală adulții de astăzi. Un loc unde este concentrată toată energia spirituală a comunei. Nu este doar un simplu monument religios, ci un punct de întâlnire spiritual pentru sătenii din Coșula, simbolizând credința, speranța și unitatea comunității.
„Am o prietenă în județul Galați. Și când am mers la ea, am văzut troiță, mai mică, am început să plâng și am zis că asta vreau și eu. Și am luat legătura cu pictorul care face și, în amintirea mamei Eugenia și al tatălui Ion, am vrut să fac și eu ceva și rămâne și pentru sat. Cea mai mare realizare…dau un sfat….casă, mașini, nimic nu rămâne, dar ce facem pentru Dumnezeu este, pentru totdeauna. Ce era aici…Pietre…Toloacă! S-a săpat, s-au făcut săpături de un metru jumătate, am adus pământ negru…Am adus flori… Fostul primar , care azi a împlinit 40 de zile de când a murit, mi-a dat locul pe care am făcut și apoi tot primăria a pus gărduțul. Pe 25 iunie a adus pictura, dar zidăria și fundația totul e făcut cu două luni în urmă. Am duhovnic pe părintele Ioan de la Popăuți. El mi-a dat binecuvântare să fac. Vreau să pun flori multe și o să fac Grădina Maicii Domnului! Nu am întâmpinat nicio piedică, cu atâta bucurie am făcut totul…Cât costă?..Atâta! nu am spus nimic , să negociez ceva… Așa de bucuroasă sunt că am reușit să fac așa ceva…”, a spus Viorica Mătrescu, care a împlinit 73 de ani. Fiica sa, Beatrice, a apreciat că este foarte mândră că mama sa a reușit să realizeze ceva care poate fi lăsat mărturie peste vremuri.
„Fiecare dintre noi avem un plan al Domnului de împlinit
Preasfințitul Nichifor a ținut un scurt cuvânt de învățătură. „Fiecare dintre noi avem un plan al Domnului de împlinit, mai mic sau mai mare, și atunci când îl împlinim este și o lucrare a Binelui, o lucrare a Adevărului. Lucrarea aceasta este o ocrotire pentru noi înșine, dar ne ajută și să înțelegem că nu suntem slabi, că nu suntem părăsiți de Dumnezeu. Nu suntem doar o colonie coordonată de popoare mai mari, ci suntem un popor iubit de Dumnezeu. Că în mijlocul acestui popor sunt mulți oameni care CRED, mulți oameni care se unesc cu Dumnezeu prin icoană, prin slujire, prin binecuvântare, prin unirea cu Domnul prin Trupul și Sângele LUI. Și când această unire este nealterată, atunci acel popor este puternic”, a spus PS Nichifor celor prezenți. Ierarhul i-a înmânat fostei învățătoare Viorica Mătrescu o diplomă de vrednicie , ca un simbol al recunoașterii meritului său în apărarea credinței strămoșești, aceasta primind distincția cu lacrimi de bucurie și de emoție.
Un scurt cuvânt, plin de emoție, a avut și părintele Adrian Achițenei, parohul Bisericii Coșula, care a împlinit, în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, 20 de ani de când a fost hirotonit, evenimentul sfințirii dublând bucuria acestui moment.
La final, toți cei prezenți și-au potolit setea cu un pahar de suc, însoțit de o gustare oferită de Viorica Mătrescu.
Alocarea spațiului în care a fost construită troița, sfințită joi, a fost ultima decizie luată de fostul primar Mircia Acatrinei, un apropiat și un susținător al Bisericii, un om credincios și iubitor de aproapele. Văduva sa și copiii au fost binecuvântați și întăriți în durerea lor de Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul după ceremonia de sfințire.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Din 1 aprilie: La Bucecea colectarea gunoiului se va face din poartă în poartă. Punctele fixe de colectare vor fi desființate. Ce reguli trebuie respectate
Primăria orașului Bucecea a anunțat introducerea unui nou sistem de colectare a deșeurilor menajere, care va fi implementat începând cu data de 1 aprilie 2025. Colectarea se va face direct din poartă în poartă, începând cu ora 7:00 dimineața, fiecare stradă având alocată o zi clar stabilită în graficul oficial de colectare.
Măsura are drept scop îmbunătățirea gestionării deșeurilor, creșterea gradului de curățenie în oraș și reducerea poluării. Potrivit autorităților locale, noul sistem va aduce mai mult confort cetățenilor, care nu vor mai fi nevoiți să transporte gunoiul la punctele de colectare.
Principalele beneficii ale sistemului nou de colectare sunt eliminarea necesității deplasării la punctele fixe, reducerea depozitărilor necontrolate de deșeuri, un oraș mai curat și un mediu mai sănătos și colectare organizată, pe zile și străzi, a transmis administrația publică locală.
Puncte de colectare desființate, sancțiuni pentru depozitări ilegale
Începând cu aceeași dată, toate punctele fixe de colectare din zonele de case – inclusiv cele din Călinești, Bohoghina, Bucecea (str. Gării), Leordei, Satul Nou, Siminiceanu, Eroilor, Stadionului – vor fi desființate, iar depozitarea deșeurilor pe amplasamentele vechi va fi strict interzisă.
Cetățenii care vor fi surprinși depozitând deșeuri vegetale, resturi provenite de la animale sau alte tipuri de gunoi în aceste locații riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 10.000 de lei, în funcție de gravitatea faptelor. Persoanele care aruncă gunoi pe câmp și sunt identificate cu ajutorul camerelor de supraveghere vor fi sancționate cu amendă fixă de 10.000 de lei.
Publicitate
Reguli pentru colectarea deșeurilor și informații pentru cetățeni
Primăria face apel la cetățeni să respecte programul de colectare și să pregătească deșeurile în recipientele distribuite, pentru ca procesul să se desfășoare în mod eficient.
Persoanele care nu au primit încă recipientele pot depune o cerere la secretariatul primăriei, urmând ca acestea să fie livrate a doua zi, împreună cu contractul de salubrizare.
Societățile comerciale care au nevoie de containere de capacitate mare sunt rugate să transmită o cerere oficială pentru a primi logistica necesară în cel mai scurt timp.
Pentru orice întrebări sau nelămuriri, locuitorii sunt invitați să se adreseze direct Primăriei Bucecea.
„Împreună facem Bucecea un oraș mai curat și mai frumos!”, a fost mesajul transmis de reprezentanții administrației locale, prin primarul Angel Gheorghiu, care au mulțumit tuturor cetățenilor care se implică activ în acest demers de modernizare a serviciului de salubrizare.
Guvernul României a decis, joi, prelungirea plafonării tarifelor pentru polițele de asigurare auto obligatorie (RCA) cu încă trei luni, până la data de 30 iunie 2025. Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.
„Prelungim cu încă trei luni plafonarea prețurilor la polițele RCA, până la 30 iunie 2025. Vrem să prevenim atât dezechilibre în piață, cât și posibile creșteri de prețuri”, a declarat prim-ministrul, menționând că măsura vine la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Prelungirea plafonării vine în contextul în care piața asigurărilor auto continuă să fie fragilă, iar autoritățile încearcă să evite majorări semnificative de tarife care ar putea afecta consumatorii.
Potrivit proiectului de hotărâre aprobat joi, se prelungește aplicarea prevederilor din HG nr. 1326/2023, referitoare la stabilirea tarifelor de primă maxime și a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare RCA, până la 30 iunie 2025. Documentul prevede că hotărârea va intra în vigoare la 1 aprilie 2025.
Contextul acestei decizii are rădăcini în HG 298/2023, care a stabilit tarifele RCA la nivelul celor practicate de fiecare asigurător la data de 28 februarie 2023. Inițial, plafonarea era valabilă pentru 6 luni, până la 10 octombrie 2023, însă a fost prelungită în mai multe rânduri. Cele mai recente prevederi urmau să expire la 31 martie 2025.
Totodată, în aceeași perioadă a fost plafonat și comisionul de distribuție la 8% din prima netă, o măsură menită să tempereze presiunea asupra tarifelor finale achitate de șoferi.
Publicitate
Prin această decizie, Guvernul își propune să mențină un echilibru pe piața asigurărilor, oferind protecție consumatorilor în fața unor eventuale scumpiri nejustificate.
Vești bune pentru elevii și cadrele didactice din orașul Darabani. Două noi investiții în infrastructura educațională vor fi realizate cu finanțare prin Programul Național de Investiții „Școli sigure și sănătoase”, gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Orașul Darabani a fost inclus oficial, săptămâna aceasta, pe lista obiectivelor finanțate prin acest program, care are ca scop reabilitarea, modernizarea și consolidarea seismică a unităților de învățământ preuniversitar din România.
Concret, vor fi realizate două investiții majore, respectiv reabilitarea celui de-al doilea corp de clădire al Școlii Bajura, pentru a asigura un mediu educațional sigur și eficient pentru elevii din această zonă, precum și construirea unui corp nou de clădire în incinta Liceului „Dimitrie Cantemir”, pe amplasamentul fostei săli de festivități, cu scopul de a extinde capacitatea și funcționalitatea spațiilor destinate activităților educaționale.
Primarul orașului Darabani, Mihai-Alin Gîrbaci, a anunțat că în ședința ordinară a Consiliului Local, desfășurată astăzi, cele două proiecte au primit votul în unanimitate al consilierilor locali, ceea ce reflectă sprijinul deplin al administrației pentru investițiile în educație.
„Aceste proiecte vin ca răspuns la nevoile reale ale comunității noastre și sunt un pas important pentru viitorul copiilor din Darabani. Le mulțumesc consilierilor locali pentru susținerea unanimă”, a explicat primarul Mihai-Alin Gîrbaci.
Programul „Școli sigure și sănătoase” prevede, printre altele, lucrări de consolidare seismică, reabilitare, modernizare, creșterea performanței energetice, dar și intervenții la internate, cantine, biblioteci sau ateliere școlare. Prin aceste fonduri, se urmărește crearea unui mediu educațional sigur, modern și adaptat nevoilor actuale.