Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO&VIDEO: Momente emoționante pentru mămicile internate la Maternitatea Botoșani, dar și pentru cadrele medicale. „De ziua ta, mămico…”

Publicat

Publicitate

Inima de mamă și condiția de  femeie indiferent de poziția socială unde a fost așezată de Dumnezeu au fost omagiate astăzi, de Ziua Internațională a Femeii, la Maternitatea Botoșani. Acțiunea a fost orchestrată de Biroul Pro Vita al Protopopiatului Botoșani, care a organizat o cateheză și un recital în cadrul Secției de Obstretică și Ginecologie din cadrul Spitalului de Urgență „Mavromati”.

Ziua de 8 martie le-a prins pe unele femei între pereți de spital. O parte s-au simțit fericite pentru ca au adus pe lume copii și acest dar este de neprețuit. Altele așteaptă să-și țină pruncii în brațe. Pentru sufletele lor, dar și pentru dăruirea și profesionalismul cadrelor medicale – femei care le îngrijesc la Maternitatea Botoșani a fost pregătit un moment artistic care să le învăluie în bucurie, să le facă să se simtă speciale și de neprețuit. Părintele protopop Petru Fercal, împreună cu preoții de caritate Alexandru Manole și Marius Ciobanu, a deschis acțiunea așa cum era firesc cu un scurt moment de rugăciune, urmat de un colaj de cântece pentru mama pus la sufletul celor prezenți de profesorul Ludwig Schibinschi și de Iustin Manole. „De ziua ta, mămico…”,  a interpretat băiețelul care este fiul părintelui care face misiune la maternitate, reușind să aducă lacrimi de bucurie în ochii mămicilor prezente. S-au regăsit printre cei prezenți managerul Spitalului de Urgență Botoșani, Monica Adăscăliței, îndrăgitul medic neonatolog Carmen Zaboloteanu și alte doctorițe și asistente medicale care își desfășoară activitatea în cadrul Secției de Obstretică și Ginecologie.

Daruri de suflet

Publicitate

Pe lângă florile oferite ca simbol de părintele Alexandru Manole, fiecare femeie prezentă la eveniment a fost „cadorisită” cu cărți de rugăciuni și iconițe cu Maica Domnului oferite de tineri de la Parohia „Sf Ioan Botezătorul”și câțiva copii de la Școala Gimnaziala nr 10, împreună cu prof. Mariana Marcela Fortoeș de la Colegiul Tehnic,, Gheorghe Asachi”.

Mămicile internate în cele două secții ale maternității au primit produse necesare, pachețelele conținând printre altele hăinuțe noi de bebeluș, pampers, papucei, servetele, dar și cărți de rugăciuni pentru alinarea sufletelor proaspetelor mămici, această acțiune „Dăruiește pentru viață”, fiind parte integrantă a Proiectului „Samarineanul milostiv poți fi chiar tu”.

La final, femeile prezente au primit câte o cafea și o plăcintă caldă.

Publicitate

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seară

Publicat

Publicitate

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi oferită delegaţilor eparhiilor prezenţi la Aeroportul Internaţional “Henri Coandă”.

Ulterior, centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii, a informat luni Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Lumina Sfântă va fi dusă, şi în acest an, prin intermediul unui delegat al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, de la Bucureşti la Chişinău, unde va fi oferită parohiilor din Mitropolia Basarabiei.

Publicitate

În aceeaşi seară, în jurul orei 19,00, Sfânta Lumină va fi primită la Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost inaugurată de Patriarhul Daniel în anul 2009.

***

Publicitate

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, când deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.

Lumina este adusă credincioşilor de Patriarhul Ierusalimului.

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

Publicitate

După desfăşurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, el este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în “Capela Îngerului”, însoţit – conform tradiţiei – numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.

Ulterior, după rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în ‘Capela Îngerului’.

Publicitate

Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Eroii din Botoșani, 10% din veteranii români din cel de-al Doilea Război Mondial. Astăzi sunt sărbătoriți

Publicat

Publicitate

Ziua veteranilor de război este marcată anual, la 29 aprilie, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.

Această zi a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007. Data aleasă este cea la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de ”veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război.

𝟭𝟬% 𝗱𝗶𝗻 𝘃𝗲𝘁𝗲𝗿𝗮𝗻𝗶𝗶 𝗿𝗼𝗺𝗮𝗻𝗶 𝗱𝗶𝗻 𝗰𝗲𝗹 𝗱𝗲-𝗮𝗹 𝗗𝗼𝗶𝗹𝗲𝗮 𝗥𝗮𝘇𝗯𝗼𝗶 𝗠𝗼𝗻𝗱𝗶𝗮𝗹 𝘁𝗿𝗮𝗶𝗲𝘀𝗰 𝗶𝗻 𝗕𝗼𝘁𝗼𝘀𝗮𝗻𝗶

Publicitate

29 aprilie este ziua în care îi sărbătorim pe veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, mulți dintre ei ajunși la centenar, și în care ne aducem aminte de cei care au apărat cu prețul vieții fiecare palmă de pământ pe care ne-au lăsat-o nouă moștenire.

Veteranii de război sunt exemplul cel mai bun pentru noi în ceea ce privește patriotismul. Ei au demonstrat bărbăție, spirit civic și putere de sacrificiu pentru un țel suprem, așa cum este neatârnarea patriei. Sunt oameni deosebiți, caractere puternice, și este un privilegiu pentru noi să le fi contemporani. Ajunși la venerabile vârste, veteranii din cel de Al Doilea Război Mondial sunt eroii tăcuți de lângă noi, dar care merită tot respectul și recunoștința noastră.

„Acum, în această importantă zi, în numele Consiliului Județean, le transmit gânduri bune și multă sănătate. La mulți ani!” a transmis Doina Federovici.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Săptămâna Sfintelor Pătimiri: Care este semnificația fiecărei zile

Publicat

Publicitate

În timpul Săptămânii Patimilor ne reamintim și retrăim ultimele zile din viața Mântuitorului, cu întreaga lor tensiune și dramă lăuntrică. În această săptămână, fiecare zi are un înțeles și un mesaj foarte clar și adânc.

Cea mai veche perioadă de post din istoria Bisericii, Săptămâna Sfintelor Pătimiri, sau Săptămâna Mare, este perioada de la Florii până în Sâmbăta cea Mare, inclusiv. Caracteristica esențială a acestei săptămâni sunt Deniile, slujba Deniei fiind utrenia din ziua următoare, care se săvârșește în ajun, seara. Cuvântul „denie” vine de la slavonescul vdenie şi înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă.

Astfel, conform Sinaxarului din Triod, în fiecare zi din Săptămâna Mare ne reamintim și retrăim ultimele zile din viața Mântuitorului:

  • Sfânta și Marea Luni – ne aduce în faţă icoana tânărului Iosif care a fost vândut de fraţii săi în Egipt. Istorisirea vieţii sale în cultul liturgic este anticiparea Jertfei Mântuitorului Iisus Hristos Care a fost vândut de Iuda.
  • Sfânta și Marea Marți – se face pomenirea Pildei celor zece fecioare. Este o pildă care are menirea să ne țină trează datoria de a trăi permanent în Hristos.
  • Sfânta și Marea Miercuri  – se face pomenire de femeia păcătoasă care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului – simbol al pocăinţei adevărate şi al îndreptării omului păcătos.
  • Sfânta și Marea Joi – este închinată amintirii a patru evenimente deosebite din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie; Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii; rugăciunea arhierească; începutul Pătimirilor, prin vinderea Domnului.
  • Sfânta și Marea Vineri – se prăznuiesc „Sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.
  • Sfânta și Marea Sâmbătă – prăznuim îngroparea Mântuitorului nostru Iisus Hristos și pogorârea Sa la iad.

Sursa: DOXOLOGIA

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Accident la Rediu! Un tânăr de 21 de ani din Botoșani a văzut moartea cu ochii, noaptea trecută

Publicat

Publicitate

Un șofer din Botoșani a văzut moartea cu ochii, noaptea trecută.

Potrivit informațiilor furnizate de ISU Botoșani, în evenimentul de la Rediu, un tânăr de 21 de ani, a fost rănit după ce mașina pe care o conducea a lovit un cap de pod, după care s-a răsturnat pe partea carosabilă. Forțele de intervenție ajunse la fața locului l-au găsit pe șofer lângă mașină, conștient. Acesta a fost preluat de echipajul SAJ Botoșani și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor prin deconectarea bornelor de la bateriile autovehiculelor.

Publicitate

Cazul a rămas în atenția Poliției pentru cercetări.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending