Connect with us
Publicitate

Educație

FOTO&VIDEO: Mii de copii au început școala la Botoșani. Emoții și bucurie la festivitățile de deschidere

Publicat

Aproximativ 60.000 de elevi au început luni cursurile anului şcolar 2023 – 2024, la Botoșani, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

În toate unitățile școlare au avut loc festivități de la care nu au lipsit emoțiile și bucuria revederii. Și la Școala Gimnazială Nr. 11 din municipiul Botoșani, începutul de an școlar a fost garnisit cu flori și manifestări ale bucuriei, terenul de sport dovedindu-se neîncăpător pentru elevii însoțiți de părinți și de bunici.

După cuvântul de încurajare adresat copiilor de către directorul Școlii 11, Eugenia Filip, au urmat discursul reprezentantului Inspectoratului Școlar Botoșani, inspector Ana-Maria Loghin și o slujbă de binecuvântare a anului școlar, oficiată de părintele Ștefan Grădinaru.

Liceul de Artă “Ștefan Luchian” din Botoșani a fost și în acest an “la înălțime”, startul anului școlar fiind dat în aplauzele elevilor de profesorul și directorul Cătălina Beatrice Păpădie.

La Școala Gimnazială Nr. 1, au binecuvântat elevii și noul an școlar noi preoți de la Biserica Sfântul Nicolae, preotul Marcel Asmarandei și Ionuț Simionică, diminuând emoțiile celor prezenți în curtea unități de învățământ.

Iată și câteva imagini surprinse cu această ocazie la Școala Gimnazială Nr. 11 din municipiul Botoșani:

 

 

Iată imagini și de la Liceul de Artă “Ștefan Luchian” din Botoșani unde ceremonia a fost una foarte emoționantă, imnul național și imnul Uniunii Europene fiind intonat de un grup de elevi ai școlii amintite.

Iată și câteva imagini de la Școala Gimnazială “Sfântul Nicolae” din municipiul Botoșani:

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Administratie

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură Botoșani: „Clarificări importante cu privire la controlul prin monitorizare”

Publicat

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023.

Astfel, Regulamentul (UE) nr. 2116/2021 al Parlamentului European şi al Consiliului privind finanțarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune în ceea ce priveşte sistemul integrat de administrare și control, prevede la art. 70 obligația statelor membre de a institui și utiliza un sistem de monitorizare (checks by monitoring) a suprafețelor ce trebuie să fie operațional începând cu 1 ianuarie 2023.

Totodată, art. 10 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1173/2022 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2116/2021 al Parlamentului European şi al Consiliului instituie Sistemul de monitorizare a suprafețelor agricole, care are ca

  • Scop verificarea condițiilor de eligibilitate în vederea gestionării corespunzătoare a cererilor de sprijin depuse de fermieri
  • Pentru toate intervențiile legate de suprafață finanțate din FEGA
  • Pentru anumite intervenții legate de suprafață finanțate din FEADR

prin utilizarea datelor furnizate de sateliții Sentinel din cadrul programului Copernicus.

Acesta reprezintă o procedură de observare, de urmărire și de evaluare regulată și sistematică a tuturor criteriilor de eligibilitate, a angajamentelor sau a obligațiilor care pot fi monitorizate cu ajutorul datelor obținute de la sateliții Sentinel ai programului Copernicus sau a altor date cu valoare cel puțin echivalentă și este utilizat pentru observarea, urmărirea şi evaluarea activităților şi practicilor agricole desfășurate pe parcelele care fac obiectul intervențiilor bazate pe suprafață astfel încât să se ajungă la o concluzie cu privire la eligibilitatea sprijinului solicitat.

Printr-un algoritm de inteligență artificială dezvoltat pe baza unei serii cronologice de imagini provenite de la sateliții Sentinel 1 și 2, în combinație cu informațiile conținute în declarațiile fermierilor, se identifică:

  • categoria de folosință a terenului,
  • tipul culturii agricole,
  • stadiul lucrărilor minime efectuate: arat/însămânțat,
  • data de răsărire,
  • cosit/pășunat, recoltat,
  • suprafețe incendiate,
  • suprafețe inundate,
  • suprafețe care nu au utilizare agricolă în interiorul parcelelor de referință, etc.

Parcelele în cazul cărora rezultatul algoritmului corespunde declarației fermierului sunt marcate cu un steguleț verde, fiind confirmate în procent de 95,2% din punct de vedere al categoriei de folosință, al culturii și al suprafeței solicitate și vor putea fi gestionate în control administrativ în vederea determinării și efectuării plăților.

 

Parcelele în cazul cărora rezultatul algoritmului nu corespunde declarației fermierului sunt marcate cu un steguleț roșu și vor face obiectul unei acțiunii follow-up de clarificare cu fermierul.

 

Această acțiune are ca scop clarificarea neconformităților identificate, cum ar fi prezența unei/unor alte culturi, prezenţa unor suprafeţe neeligibile, modificarea categoriei suprafeţei agricole, prezenţa unei utilizări neeligibile a terenurilor, tocmai pentru a veni în sprijinul fermierilor astfel încât cererile să fie gestionate în mod corespunzător în control administrativ, respectiv pentru a putea fi autorizate la plata în avans, începând cu 16 octombrie 2023.

Citeste mai mult

Administratie

Primăria comunei Mihai Eminescu: „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

Publicat

„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

Numele beneficiarului: Comuna MIHAI EMINESCU

Apel de proiecte gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României și din fonduri naționale, Componenta C15: FONDUL LOCAL, Investiția I.9 – Asigurarea echipamentelor si resurselor tehnologice digitale pentru unitatile de invatamant și I.11 – Asigurarea dotarilor pentru salile de clasa preuniversitare si laboratoarele /atelierele scolare, titlu apel: PNRR/2022/C15/ I9; PNRR/2022/C15/ I 11; Educatie reforma 4

Numele proiectului de investiție: „ Dotarea cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale a unitatilor de invatamant preuniversitar si a unitatilor conexe, in comuna Mihai Eminescu, judetul Botosani”

Cod proiect: F-PNRR-DOTARI 2023-1620 /18.08.2023

Contract de finanțare nr. 10394/18.08.2023

Durata proiectului: 27 de luni; Data de începere: 18.08.2023; Data finalizare: 31.12.2024

Investiția permite achiziționarea de echipamente TIC (Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor) si mobilier scolar, respectiv materiale didactice specifice laboratoarelor, ce contribuie la îmbunătățirea unitatilor de invatamant preuniversitar din Comuna Mihai Eminescu, judetul Botosani.

Obiectivele generale urmărite:

  • Obiectivul proiectului este acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, fiind implementat de catre UEFISCDI in numele si pentru Ministerul Educatiei – Urmatoarea Generatie UE.
  • Proiect finantat prin PNRR Componenta C15 Dotari, Investitia I.9 Asigurarea echipamentelor si resurselor tehnologice digitale pentru uniitatile de invatamant si I.11 Asigurarea dotarilor pentru salile de clasa preuniversitare si laboratoarele /atelierele scolare.
  • Creșterea performantei elevilor / prescolarilor prin personalizarea si modernizarea unitatilor de invatamant si a abordarii unui proces de predare – invatare – evaluare la nivelul acestora, asigurand un spatiu stimulativ /creativ pentru furnizarea unei educatii de calitate.
  • Cresterea gradului de activitate a profesorilor si de invatare a copiilor in cadrul orelor de curs; asigurarea unui climat civilizat, curat si sigur pentru toti elevii din scolile si gradinitele comunei.
  • Compensarea decalajelor intre mediul rural si cel urban prin dotarea cu echipamente IT (table intgeractive, laptop-uri, multifunctionale, camere videoconferinta, routere, sisteme sunet), precum si dotarea cu mobilier (scaune, catedre, banci, dulapuri,cuiere, etc) a salilor de clasa si a laboratoarelor de informatica/cabinet psihopedagogic/sala de sport.

 

Valoare totală proiect 1.580.155,66 lei

Valoarea nerambursabilă finanțată din PNRR : 1.262.012,66 lei

 

Detalii suplimentare se pot obține de la: Gireada Dumitru – Verginel – Primar, Bagiu Marius – Cristian – Manager de proiect, telefon: 0231512183, e-mail: registratura@comunamihaieminescu.ro

„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”

 

„PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerație UE”

https://mfe.gov.ro/pnrr/        https://www.facebook.com/PNRROficial/

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat din Drăgușeni, care conducea un utilaj agricol, a fost oprit de polițiști. I-au făcut dosar penal

Publicat

Joi, polițiștii  Vlăsinești au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 282, din comuna Drăgușeni, un utilaj agricol care tracta o remorcă, condus de un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte autovehiculul condus, iar remorca pe care o tracta nu era înmatriculată.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis și punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat.

Citeste mai mult

Eveniment

Elevi chiulangii din Botoșani, duși cu poliția cursuri

Publicat

Joi, polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară cu sprijinul celor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Biroului de Ordine Publică, Biroului de Investigații Criminale și Biroului rutier au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor de delincvență juvenilă,  creșterii gradului de siguranță a elevilor, precum și pentru prevenirea absenteismului școlar.

 

Activitățile s-au desfășurat în zona unităților de învățământ, din municipiul Botoșani, prilej cu care au fost identificați 41 de elevi care absentau de la cursuri, fiind  informate unitățile de învățământ de care aparțineau, precum și Inspectoratul Școlar Județean în vederea monitorizării și dispunerii de măsuri conform competențelor.

 

De asemenea, au fost verificate 11 societăți comerciale, din zona unităților de învățământ, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, în valoare de 11.000 de lei, 2 dintre acestea fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind obligativitatea utilizării caselor de marcat electronice. Totodată au fost confiscați 680 de lei, reprezentând numerar nefiscalizat.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending