Sărbătoarea Sfântului Ștefan a fost prilej de bucurie pentru credincioșii din Parohia Sfântul Gheorghe din municipiul Botoșani, care l-au sărbătorit cu emoție pe unul dintre părinții slujitori la Sfântul Altar.
Îndrăgitul preot duhovnic Ștefan Holban, care slujește de 18 ani la această biserică, a primit daruri și flori de la enoriașii care i-au cântat impresionați „La mulți ani” și i-au oferit tortul preferat.
A trei zi de Crăciun a început la biserica Sfântul Gheorghe cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată în sobor de părintele paroh Dumitru Mateciuc, părintele Grigore Diaconu, fost protopop de Botoșani și director al Seminarului Teologic. După predica de la finalul slujbei, mulți credincioși au făcut coadă la ușa sfântului Altar pentru a-l cinsti și bucura pe duhovnicul lor preferat.
Părintele Ștefan Holban este foarte iubit de credincioșii care s-au lăsat ghidați în viață după cele zece porunci. I-au înțeles slăbiciunile omenești și au ales să îi prețuiască binecuvântarea și învățăturile, au ales să îi cinstească misiunea venită din poruncă divină.
Ctitor a trei biserici
De numele părintelui Ștefan se leagă ctitoria sau restaurarea a trei biserici. Prima, în localitatea Apahida, lângă Cluj-Napoca, în intervalul 1969 – 1977. Revenit la Botoşani, s-a preocupat de salvarea a ceea ce a mai rămase din bisericuţa de lemn a Eminovicilor. Cu ajutorul unui meşter lemnar din Cucorăni, pe nume Buga, a refăcut din temelie bisericuţa conform cu originalul, în intervalul 1988 – 1994.
Apoi, părintele a pus prima piatră de temelie la biserica din satul Cătămărăşti Deal. Era anul de început 1993. Biserica a fost ctitorită cu Hramul Sf. Ştefan cel Mare – 2 iulie, prima biserică din România cu hramul închinat domnitorului Moldovei. În anul 1993, pe 8 august, a avut loc sfinţirea temeliei bisericii de către PS Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Lucrările de zidire a bisericii au fost începute sub îndrumarea preotului Ştefan Holban, cu ajutorul membrilor Corpului militar 1130 al Şcolii de şoferi din Botoşani, care au zidit biserica până la acoperiş şi prin voluntariatul creştinilor din sat şi din comună. În luna martie 2004, pr. Ştefan Holban a ieşit la pensie, iar în data de 24 aprilie 2004, în Duminica Floriilor, a fost instalat noul preot paroh, Emanoil Vasile Creţu.
Publicitate
Din păcate, un complex de factori a făcut ca părintele să ajungă într-un azil al Mitropoliei Iași, la Văratec. Aflat la pensie, părintele Fănică, cum îl alintă apropiații, ar fi trebuit să aibă o viață tihnită. Dar acolo ar fi murit de dorul botoșănenilor care îl sunau și îi cereau sfat. Zbuciumul său sufletesc a fost ascultat de Dumnezeu și prin mijlocirea părintelui Dumitru Mateciuc și cu ajutorul câtorva credincioși i s-a împlinit dorința de a locui lângă cei pe care îi iubește.
Momentul de astăzi i-a confirmat părintelui Ștefan Holban că este pe drumul bun, bucurându-se în mijlocul celor care îi apreciază misiunea. „Am slujit și Îi voi sluji lui Dumnezeu cu dăruire și sacrificiu. Nu puteam sta acolo la căminul acela, prea multă suferință, mă distrugea încet. Iubesc prea mult oamenii, nu-i pot privi atât de necăjiți cum erau acei bătrâni”, a rememorat părintele Ștefan.
„Mulțumim părintelui Ștefan Holban, care de 18 ani, iată, slujește la această biserică și îi dorim să mai slujească încă 18 ani de acum înainte. Vă pomenește pe fiecare dintre dumneavoastră în Sfântul Altar, toate pomelnicele și cu asta mă ajută foarte mult. Îi dorim viață lungă, sănătate. Uitați-vă, este tânăr, nu are niciun fir de păr alb!”, a spus cu duh de șagă părintele paroh Dumitru Mateciuc.
„ Mulțumesc părintelui paroh și părintelui ex-protopop și ex-director la Seminarul Botoșani. Vă doresc celor care m-ați felicitat și mi-ați adus atâtea cadouri frumoase să trăiți mulți ani în bucurie și să ne întâlnim, nu la Pacea (cimitirul Pacea, n.r.) în pace, ci să mai trăiesc măcar 20 de ani”, a spus cu emoție părintele Ștefan.
Printre numeroșii credincioși care au ținut să îl felicite s-a regăsit și doamna Lăcrămioara, pe care părintele a cununat-o acum mulți ani. „Așa a fost să fie atunci. Părintele Ștefan m-a cununat și îmi este și duhovnic. Mi-a dat atunci un sfat. Să am răbdare! Și mereu mi- am amintit acest îndemn. Cu răbdarea se rezolvă foarte multe”, a spus doamna Lăcrămioara.
Și Ana are cuvinte deosebite pentru părintele Ștefan Holban. „Cred că fiecare de aici are câte o amintire cu părintele despre un moment de cumpănă în care a primit sfat bun și a avut ajutor. Este părintele sărmanilor. Este părintele copilului necăjit pe care nimeni nu-l înțelege. Părintele săracilor, amărâților, la care nu se uită nimeni”, a spus Ana cu emoție.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Președintele PSD Botoșani, senatorul Doina Federovici, va face parte din conducerea camerei superioare a Parlamentului.
După depunerea jurământului de către senatorii aleși pe 1 Decembrie, plenul Senatului și-a ales noua conducere, din care fac parte reprezentanții tuturor partidelor. Senatorul Doina Federovici a fost aleasă să ocupe una dintre cele patru funcții de secretar. Din partea celorlalte partide politice, secretari au fost aleși: Vasile Blaga (PNL), Cristian Ghinea (USR) și Niculina Stelea (AUR).
„Mulțumesc colegilor pentru nominalizare și susținerea pentru ocuparea acestei funcții. Este o onoare și o responsabilitate deosebită să fiu parte a echipei care va coordona activitatea camerei superioare a Parlamentului. Vă asigur că voi munci cu dedicație pentru a susține valorile și principiile în care credem cu toții, pentru a face ca Senatul să fie un loc al dialogului și al soluțiilor eficiente. Alegerea în funcția de secretar al Senatului reprezintă nu doar o recunoaștere a muncii pe care am depus-o până acum, ci și importanța pe care o are județul nostru în arhitectura statului român. Mulțumesc botoșănenilor pentru votul de încredere pe care l-au acordat echipei PSD Botoșani!
Mulțumesc echipei PSD Botoșani, primarilor și consilierilor pentru susținere!
Împreună vom continua pe drumul dezvoltării județului nostru drag!”, a declarat Doina Federovici.
În primele două mandate de senator, Doina Federovici a mai deținut funcțiile de chestor și vicepreședinte al Senatului.
Pe lângă cei patru secretari, din Biroul Permanent al Senatului mai fac parte patru vicepreședinți și patru chestori. Grupul PSD va avea doi vicepreședinți (Robert Cazanciuc și Paul Stănescu), precum și un chestor (Marius Dunca).
Elevii Grupului Vocal al Liceului „Regina Maria” din Dorohoi au adus bucurie în două centre de asistență pentru persoanele în vârstă din județul Botoșani
Vineri, 20 decembrie, elevii Grupului Vocal al Liceului ”Regina Maria” din Dorohoi, coordonați de părintele profesor Șoptică Ciprian, au adus bucurie și lumină în inimile celor mai încercați, colindând la două centre de asistență pentru persoanele în vârstă din județul Botoșani, scrie slovacrestina.com.
Primul popas al colindătorilor a fost la Centrul Creștin de Bătrâni ”Casa Simeon” din Răchiți, județul Botoșani. Colindele tinerilor care au fost însoțite de emoție și dăruire, au transformat ziua într-o sărbătoare a sufletului, iar bătrânii au fost profund mișcați de gestul lor.
Ulterior, colindătorii s-au îndreptat către CIAPAD „Sf.Daniel” Leorda din cadrul DGASPC Botoșani . Aici, rezidenții au fost întâmpinați în biserica din cadrul complexului cu colinde tradiționale care au creat o atmosferă emoționantă, încărcată de speranță și căldură sufletească. Fiecare vers al colindelor a fost primit cu zâmbete și lacrimi de recunoștință, iar elevii au reușit să aducă alinare și bucurie celor aflați în suferință.
”A venit la noi Domn Bunu’ ” aceste cuvinte au fost laitmotivul unei zile în care prin versurile colindelor, elevii au vestit nașterea Domnului, Soarele cel luminos care a coborât pe pământ pentru a aduce pace,bucurie și alinare celor încercați.
Inițiativa a fost posibilă și datorită implicării domnului director Emil Sticea, care a avut un rol crucial în organizarea acestui parteneriat. Eforturile sale de a conecta lumea educațională cu cea a persoanelor aflate în dificultate au fost esențiale pentru succesul acestei acțiuni caritabile. ”Într-un timp al bucuriei și speranței, cum sunt sărbătorile de iarnă, astfel de gesturi ne învață cât de mult contează să fim aproape de cei aflați în nevoie.” Acțiunea elevilor de la Liceul ”Regina Maria” a reușit să îmbine frumusețea colindelor tradiționale cu spiritul caritabil ei oferind rezidenților centrelor vizitate și câte un mic dar care să le aducă aminte de acest frumos moment.
“Vin colindători cinstiți, și urează să trăiți, s-aveți pacea Domnului, dragostea și harul Lui, bucuria cerului …” cu această urare au încheiat tinerii ziua, lăsând în urmă zâmbete și pace în inimile celor colindați. FOTO(pr. Șoptică Ciprian)
Ultima săptămână de școală a Modulului II a fost una plină de activități făcute din drag pentru cei de lângă noi. Săptămâna a început cu o vizită la copiii de la Grădinița Girotondo de la Răchiți cărora le-am dus cadouri și am făcut schimb de colinde. Cadourile au constat în jucării și dulciuri donate de elevii și profesorii din liceului nostru. După ce s-au împărțit cadouri și s-au auzit colindele au început îmbrățișările, și cei mici dar și cei mari au fost darnici cu îmbrățișările.
Miercuri grupul de colindători ai liceului și-au bucurat profesorii și personalul auxiliar cu un mini spectacol de colinde și urături în cancelaria liceului unde au fost răsplătiți de profesori și direcțiunea liceului cu bunătăți conform datini de Crăciun.
Joi grupul de colindători ai liceului, îmbrăcați în costume tradiționale au străbătut orașul pentru a ajunge la Inspectoratul Școlar Județean Botoșani unde au fost primiți de inspectorul general prof. Bogdan Suruciuc împreună cu colegii inspectori. A fost prima lor participare la această activitate pe care ISJ Botoșani o organizează în fiecare an. Elevii au fost foarte încântați de atmosfera și bunăvoința cu care au fost primiți, motiv pentru care au promis că vor spune prezent și la activitatea de anul viitor.
Ultima activitate din săptămână a fost vizita la Centrul Maternal ”Micul Prinț” unde am dus cadouri și dulciuri pentru copiii micuți ai mamelor minore aflate în centru. Legătura noastră cu personalul care administrează unitatea ”Micul Prinț” este foarte strânsă deoarece avem înscrisă la cursurile liceului nostru o mămică minoră cu un bebeluș de 6 luni pe care o susținem în demersul ei de a nu abandona școala. Aici elevii noștri au fost foarte încântați de cei copii, i-au luat în brațe au făcut fotografii împreună și chiar le-au cântat o colindă micuților.
Forțu Dana Magdalena, consilier educativ: „Suntem foarte mândri de ceea ce am realizat în această săptămână. Le mulțumesc elevilor noștri care au participat la activități și s-au implicat în donații, pentru inimile lor mari și dorința de a dărui și celorlalți din puținul lor. Sunt niște copii minunați care alături de profesorii lor la fel de minunați au reușit să aducă bucurii în sufletele celor mari și mici în această săptămâna.”
Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 31 de ani, care, din luna august a.c.,se afla la muncă în Olanda, iar pe data de 8 decembrie, ar fi trebuit să revină la domiciliu, conform contractului, însă acest lucru nu s-a întâmplat și nici nu și-a contactat familia.
Ferbei Alexandra Vasilică are următoarele semnalmente: înălțime: 1,60m, greutate 60 kg, păr blond, ochi căprui, fără semne particulare.
Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!