Connect with us

Eveniment

FOTO&VIDEO: „Hristos se Naște, Slăviți-L!”, concert de colinde în biserica frumoasă ca o catedrală din satul Doina, Răuseni

Publicat

Publicitate

În ultimele trei decenii, am asistat la o reînviere a obiceiului strămoșesc de a colinda în sfintele lăcașuri, în casele oamenilor și în instituțiile statului. În straie naționale, de la cele mai mici vârste până la bunici au încercat să demonstreze, prin glasurile lor, că o punte de legătură între generații, colindele, vechi ca neamul nostru, reprezintă  un tezaur care ne îmbogățește prezentul.

Concertul s-a desfășurat în Casa socială „Sf. Iosif cel Milostiv” a parohiei Doina, comuna Răuseni, . Aici, duminică a coborât Hristos în inimile celor prezenți la cea de-a doua ediție a concertului de colinde „Hristos se Naște, Slăviți-L!”. Comunitatea micuță a trăit anticipat bucuria Nașterii Domnului prin colindele interpretate de grupurile și artiștii invitați, întru-un adevărat spectacol care le-a picurat în suflet pace, liniște și bucurie.
Printre cei care au colindat s-au aflat Corul Parohiei Vovidenia, coordonator George Gontineac,
Matei Cîșlariu, Eliza Chiru, doi mici artiști despre care se va mai auzi cu siguranță, Maria și Raluca Axinte Jijie,  cele două gemene nelipsite de la evenimentele de suflet din cadrul parohiei, Anya Maria Olariu, o interpretă de muzică populară ce aduce cinste comunei Răuseni.
Au vestit Nașterea Domnului copiii din Corul Școlii Gimnaziale Nr. 1 Călărași condus de profesorul Ioan Radis, însoțiți de directorul  Larisa Gabriela Ichim, care au creat un moment unic, reușind să aducă lacrimile de emoție în ochii celor prezenți.
Nu au lipsit prietenii parohiei Doina, membrii Grupului „Eu Cred”, veniți tocmai din județul Neamț, oameni cu valoare și de valoare(artistică), cum îi numește părintele paroh Viorel Borcilă-Iftimescu. Oaspeții au reușit un minunat recital care a adus în inimile celor prezenți mândria de a fi români.

Câțiva membri ai Asociației „Grupul Zâmbetul Nostru” au asigurat sonorizarea, surprinzându-i pe cei prezenți cu o colindă înălțătoare.

Părintele Viorel Borcilă-Iftimescu a mulțumit cu emoție și cu recunoștință tuturor celor care s-au implicat în organizarea evenimentului și celor care au susținut pe toate planurile concertul care a vestit Nașterea Domnului.

„Cu nostalgie, dar și cu nădejde privesc la ziua de duminică. O zi binecuvântată, ca orice zi lăsată de Dumnezeu, dar mai cu seamă pentru că am încheiat cea de-a doua ediție a concertului de colinde „Hristos se Naște, Slăviți-L! Un concert frumos ce mi-a lăsat în suflet pace, liniște și bucurie!
Am dorit ca oamenilor frumoși la suflet din această comunitate micuță să le oferim în dar, în prag de sărbătoare, colindul nostru tradițional ce vestește Nașterea Pruncului Iisus Hristos!
Vă mulțumesc din suflet pentru tot ajutorul și sprijinul acordat!
Gând bun, Doamne, ai pus în mintea si sufletul celor prezenți. Ai îndreptat pașii lor pe cărare bisericii, de pe deal, la Doina. Cu toții aveam multe de făcut în acea zi, dar pentru o clipă am lasat totul la o parte, ne-am bucurat împreună, slăvindu-L pe Mântuitorul Hristos. Mulțumesc tuturor celor prezenți, fără dumneavoastră nu mai era magie și farmec la acest eveniment! L-am vestit împreună pe Domnul Hristos.
Mulțumesc tuturor binefăcătorilor care au făcut ca și de această dată să avem cele necesare pentru buna desfășurare . Prin ajutorul dvs necondiționat a fost posibil ca Moșul cel bun și darnic să poposeasca la noi, aducând tuturor câte o mică atenție. Mă înclin în fața dvs: Simona Chiru , Ionela Alina Sanduc , Balauca Raluca , doamnei primar Maria Jjijie, Achite Gabriel .
Dragi colindători, vă mulțumesc! Ați fost minunați cu toții”, a spus tuturor părintele Viorel Borcilă-Iftimescu, parohul Bisericii din satul Doina, comuna Răuseni, omul lui Dumnezeu care călăuzește pașii credincioșilor din zonă spre mântuire, cu blândețe, dar stăruitor, insistând pe muncă cu folos și pe fapta bun făcută cu inima curată.

Publicitate

 

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Camere de supraveghere video, obligatorii în centrele de asistență socială. Inițiativă legislativă la Parlament

Publicat

Publicitate

Camere de supraveghere video, obligatorii în centrele de asistență socială. Înregistrările vor fi stocate cel puțin 30 de zile. Un proiect în acest sens a fost depus la Parlament, scrie alba24.ro.

Inițiativa vine în contextul în care, recent, în patru centre de îngrijire a copiilor cu dizabilități din Târgu Mureș au fost semnalate probleme grave.

Proiectul vizează o mai bună protecție și monitorizare a beneficiarilor și a angajaților, reiese dintr-un comunicat transmis miercuri de Uniunea Salvați România.

”E nevoie ca în toate centrele de asistență medico-socială din România care îngrijesc copii, adulți si vârstnici – atât de stat, cât și private – să fie amplasate obligatoriu camere video. Monitorizarea, care va respecta cu strictețe legislația GDPR, va oferi autorităților instrumente obiective de măsurare și supraveghere a calității îngrijirii beneficiarilor din aceste centre”, a precizat Emanuel Ungureanu, membru în Comisia pentru sănătate din Camera Deputaților, potrivit Agerpres.

Proiectul modifică și completează Legea privind reforma în protecția și promovarea drepturilor copilului și Legea privind asistența socială în sensul introducerii obligației de instalare și menținere în stare de funcționare a unor sisteme de supraveghere video.

Camerele vor fi amplasate astfel încât să asigure monitorizarea continuă a activităților, dar fără a compromite intimitatea persoanelor, în conformitate cu normele legale privind protecția datelor cu caracter personal și drepturile copiilor, se mai arată în comunicat.

Publicitate

Înregistrările video, stocate cel puțin 30 de zile

Înregistrările video vor fi stocate minimum 30 de zile, maximum 6 luni. Vor putea fi accesate doar de personalul autorizat și doar în scopul monitorizării calității activității, investigării unor incidente sau pentru asigurarea securității persoanelor.

Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 50.000 și 200.000 lei, în funcție de gravitatea abaterii și de impactul asupra securității și siguranței persoanelor.

Ungureanu a subliniat că ”marea problemă” a copiilor îngrijiți în aceste centre nu este atât ‘spațiul înghesuit unde supraviețuiesc, ci faptul că nu există personal specializat, multidisciplinar și aparatura aferentă” pentru tratarea bolilor lor extrem de grave.

Deputatul lucrează și la o propunere legislativă prin care să fie înființate centre medico-sociale pentru îngrijiri paliative pentru copiii cu afecțiuni grave, potrivit sursei citate.

Citeste mai mult

Cultura

Volumul semnat de Cătălin Mihai Alexa va fi lansat duminică, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchianˮ

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește duminică, 26 ianuarie 2025, ora 11.00, în spațiul Galeriilor de Artă ,,Ștefan Luchianˮ, lansarea unui volum semnat de Cătălin Mihai Alexa. Autorul, fiu al cunoscuților și apreciaților medici botoșăneni Emil și Marieta Alexa, trecuți în neființă, a mai lansat, în 30 octombrie 2024, cartea ,,Muzicieni de ieri și de azi. Botoșanii – o bornă culturalăˮ, prezentată de Traian Apetrei.

Actuala carte, cu titlul ,,Jurnalul unui călătorˮ, este urmarea firească a însemnărilor făcute de autor după vizitarea Greciei și a impresiilor deosebite pe care le are despre insula elenă Creta. Volumul se dorește a fi un omagiu adus de către autor tatălui său, acesta fiind cel care i-a sugerat atât vizitarea spațiului geografic deosebit, cât și consemnarea lucrurilor care îi vor atrage atenția în călătoria nu doar turistică, ci și spirituală. Cartea, apărută în ianuarie 2025, la Editura Quadrat din Botoșani, va fi prezentată de ziaristul Traian Apetrei.

Citeste mai mult

Cultura

Lansare de carte – Constantin Iftime, „Eseul carnivor”, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchianˮ

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește sâmbătă, 25 ianuarie 2025, ora 11.00, în spațiul Galeriilor de Artă ,,Ștefan Luchianˮ, lansarea volumului ,,Eseul carnivorˮ, semnat de scriitorul botoșănean Constantin Iftime.

Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumină asupra lumii românești de astăzi, punându-i în evidență detaliile cele mai ascunse.

De mare rafinament stilistic, cu tăietură necruțătoare, scrutând până în urzeală, cartea lui Constantin Iftime este un instrument de înțelegere profundă a realității din ziua de azi. O lectură incitantă, surprinzătoare de la o pagina la alta.

Cartea va fi prezentată de Viorel Ilișoi, alt botoșănean, în tripla sa calitate de prieten al autorului, editor și redactor de carte. Cei doi publiciști, ambii lansați în presă din Botoșani, în anii ’90, vor discuta cartea și vor analiza împreună situația presei de astăzi, locală și națională.

La stand se vor găsi și toate celelalte cărți ale Editurii GRI.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tentative de fraudă prin mesaje pe WhatsApp sau alte rețele. Atenționările polițiștilor

Publicat

Publicitate

Polițiștii atenționează privind tentative de fraudă prin mesaje pe telefon, Whatsapp sau alte rețele. Au fost înregistrate cazuri în care persoane au primit mesaje, unele ce păreau să fie de la prieteni sau cunoștințe prin care li se cereau bani împrumut, scrie alba24.ro.

Cetățenii sunt atenționați să nu transfere bani în conturi suspecte și să verifice autenticitatea solicitărilor primite.

”La nivelul țării noastre, au fost înregistrate o serie de fapte cu acest mod de operare. Pentru o mai bună prevenție, cetățenii trebuie să se protejeze în mediul online.

Cum vă protejați?

  • citiți cu atenție mesajul și nu vă grăbiți să acționați!
  • nu accesați linkuri din mesaje nesolicitate, chiar dacă acestea par a proveni de la prieteni sau cunoștințe!
  • evitați accesarea linkurilor suspecte, a celor din mesajele nesolicitate sau a celor din surse necunoscute, deoarece acestea ar putea conduce către site-uri malware sau ar putea fi utilizate pentru phishing.
  • nu introduceți coduri!
  • nu transferați bani în conturi suspecte!
  • dacă primiți un mesaj suspect de la un prieten, contactați-l printr-un alt canal (de exemplu, telefonic) pentru a verifica autenticitatea solicitării.
  • dacă ați fost victima unei astfel de fraude sau ați observat activități suspecte, contactați imediat autoritățile competente și sesizați incidentul.
  • educați-vă și educați-i pe alții.
  • Informați-vă despre tehnicile de fraudă și tacticile utilizate de autorii infracțiunilor informatice și fiți mereu vigilenți în mediul online. De asemenea, discutați cu familia și prietenii despre aceste tipuri de fraude pentru a-i ajuta să se protejeze.
  • folosiți autentificarea în doi pași, aceasta adăugând un nivel suplimentar de securitate conturilor voastre online, solicitând o parolă suplimentară sau un cod de verificare înainte de a vă conecta.
  • fiți la curent cu cele mai recente amenințări cibernetice și cu modalitățile de protejare împotriva acestora!
  • fiți vigilenți, protejați-vă conturile” – transmite IPJ Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending