Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO&VIDEO: Hram la Biserica Parohiei „Schit Orăşeni”, o adevărată fortăreață duhovnicească

Publicat

Publicitate

Biserica de lemn cu hramul „Schimbarea la Faţă a Domnului“ din Schit Orăşeni, singurul lăcaş cu acest hram din zona Botoşanilor şi una dintre cele mai vechi vetre pustniceşti din județ, s-a aflat în aceste zile în sărbătoare. Credincioșii au participat numeroși la slujbele rânduite în această parohie devenită o adevărată fortăreață duhovnicească. 

Schimbarea la Față a Mântuitorului, unul din Praznicele împărătești ale Bisericii Ortodoxe, sărbătorit la 6 august, a fost prilej de bucurie și pentru creștinii din Parohia Schit Orășeni, comuna Cristești și din localitățile limitrofe, care participa în fiecare an la acest hram.

În bisericuța străjuită de stejari seculari, o nouă slujbă de cinstire a ocrotitorului spiritual a sporit încărcătura duhovnicească lăsată moștenire de monahii care au viețuit aici cu sute de ani în urmă.

Publicitate

Zeci de creștini au cinstit sărbătoarea Schimbării la la Față a Mântuitorului, participând și anul acesta la slujbele rânduite în Biserica din Schit Orășeni cu prilejul hramului.

Luni seară a fost săvârșită slujba Vecerniei cu Litie de un sobor de preoți, alături de părintele paroh, Constantin Andrei-Ionuț, fiind pr. Marius Babiuc  de la Parohia Uspenia Botoșani,  preoți cercul misionar Cristești, în frunte cu părintele Protopop Petru Fercal, stareți ai mănăstirilor din zonă. Sărbătoarea a fost încununată de prezența părintelui arhimandrit Do­sof­tei Dijmărescu, monah la Putna și exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădă­u­ților, care  a adus o raclă cu sfintele moaște alea unui sfânt viețuitor al acestei vechi vetre pustnicești, Sf. Iacob Putneanul, mai precis câteva părticele din mâna sa dreaptă, spre închinare pentru evlavia credincioșilor care frecventează slujbele acestui sfânt lăcaș.

La strană au oferit răspunsurile liturgice Corul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul din municipiul Botoșani și mai mulți cântăreți bisericești din oraș.

Publicitate

După rugăciunea de binecuvântare a Litiei, a urmat un cuvânt de învățătură rostit de oaspetele de la Mănăstirea Putna, care a pus la sufletul credincioșilor prezenți evlavia pentru monahii cu viață sfântă care s-au nevoit în această zonă a județului Botoșani. În Biserica de lemn cu hramul „Schimbarea la Faţă a Domnului“ din Schit Orăşeni se află, de altfel, o părticică a sfintelor moaște ale Sfântului Sila, originar din ținutul Botoșanilor -care a viețui un timp în Schitul Orășeni până la moartea starețului său Ghedeon.  La 17 ani a ajuns la Putna.

A doua zi , de hramul Schimbarea la față a Mântuitorului, s-a săvârșit Taina Sfintei Liturghii, de un sobor de preoți, la care au participat numeroși credincioși din oraș și din zonele limitrofe.

Publicitate

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

O elevă a Școlii Populare de Arte „George Enescuˮ Botoșani expune în spațiul Colecției de Artă. Când va avea loc vernisajul expoziției

Publicat

Publicitate
Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 3-15 noiembrie 2024, în spațiul Colecției de Artă, expoziția de pictură ,,Căutând armoniaˮ, cu lucrări semnate de Mihaela Timofte.
Aflată la prima „personalăˮ, expozanta, elevă a Școlii Populare de Arte „George Enescuˮ Botoșani, mărturisește pasiunea sa din copilărie pentru desen și consideră că: „Arta este felul meu de a celebra viața și diversitatea lumii din jurˮ.
A participat la expoziții colective organizate la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani: „Anuala botoșănenilor”, „Arta… la feminin” și Salonul Național de Arte Vizuale „Interferențe”.
După o perioadă dedicată carierei, de aproape șapte ani Mihaela Timofte își redescoperă pasiunea, sub îndrumarea profesorului Victor Hreniuc de la Școala Populară de Artă. Aici explorează multiple tehnici și stiluri, de la ulei și acrilic la pictura cu cuțit de paletă, de la pictura clasică la arta abstractă. Ca tematică sunt abordate compozițiile abstracte, portretele, peisajele și naturile statice.
Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 3 noiembrie 2024, ora 11.00. Prezintă: prof. Angela Hreniuc, Victor Hreniuc și Ana Coșereanu, muzeograf.
Intrarea este liberă. Program de vizitare: zilnic, 09.00-16.30.

Citeste mai mult

Eveniment

Românii care au asigurări de viață vor fi raportați la ANAF

Publicat

Publicitate

Românii care au asigurări de viață vor fi raportați la Fisc. Măsura este prevăzută prin Ordonanța de urgență a Guvernului 125 din 23 octombrie 2024. Prevederile vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025, scrie alba24.ro

Potrivit actului normativ, entitățile aflate în sfera de autorizare, reglementare, supraveghere și control a Autorității de Supraveghere Financiară vor raporta informații privind asigurările de viață și alte produse financiare.

Acestea au obligația ”să raporteze organului fiscal central, semestrial, lista persoanelor fizice rezidente care au contractat produse de asigurări de viață și alte produse financiare, tipurile de asigurări și alte produse financiare, precum și informații în legătură cu acestea”.

Publicitate

Prin urmare, firmele de asigurare vor raporta la ANAF date despre românii care-și fac asigurări de viață.

Ordonanța aduce modificări Codului de procedură fiscală (Legea nr. 207/2015).

Românii care au asigurări de viață vor fi raportați la Fisc. Care este motivul
În ordonanță se precizează că organul fiscal central nu beneficiază de un mecanism care să asigure colectarea informațiilor legate de asigurări de viață și alte produse financiare de la entitățile aflate în sfera de supraveghere a ASF. Iar ANAF trebuie să răspundă solicitărilor formulate de autoritățile competente din alte state membre cu privire la asistența la recuperare.

Publicitate

Este amintită în acest context Directiva 2010/24/UE privind asistența reciprocă în materie de recuperare a creanțelor legate de impozite, taxe și alte măsuri.

Astfel, ”este necesar ca Agenția Națională de Administrare Fiscală să colecteze date referitoare la asigurările de viață și alte produse financiare încheiate de persoanele fizice rezidente pe teritoriul României”.

Tipurile de asigurări de viață și alte produse financiare care fac obiectul obligației, conținutul informațiilor, formularul utilizat și termenele-limită ale raportării vor fi stabilite de ANAF și ASF

Publicitate

Precizările Ministerului Finanțelor
Ministerul Finanțelor (MF) a precizat că, prin aceste modificări legislative, se răspunde unei solicitări din partea Comisiei Europene privind aplicarea Directivei 2010/24/UE.

Comisia Europeană a cerut clarificări privind accesul la informațiile referitoare la asigurările de viață și alte produse financiare. De asemenea, se prevede posibilitatea furnizării unor astfel de informații care ar putea să facă obiectul asistenței la recuperare, potrivit hotnews.ro.

”În cazul în care sunt solicitate astfel de informații, pentru a putea da curs solicitării, ANAF, ar trebui să se adreseze punctual ASF pentru a intra în posesia datelor cerute, ceea ce conduce la un termen îndelungat de răspuns”, precizează MF.

Sunt cazuri în care românii primesc amenzi de circulație în străinătate și nu le plătesc. Iar autoritățile de peste hotare încearcă să recupereze sumele și constată că nu au ce recupera, mai notează sursa citată.

Chiar dacă poprirea pe asigurările de viață este interzisă prin Codul Civil, banii intră într-un cont bancar, pe care ANAF poate impune poprire.

Citeste mai mult

Eveniment

Biserica Ortodoxă este în doliu. Părintele Andrei Berbeci, parohul unei biserici din Botoșani, a trecut la cele veșnice. Avea doar 37 de ani

Publicat

Publicitate

La primele ore ale dimineții, comunitatea din Dămideni, județul Botoșani, a primit o veste cutremurătoare. Părintele Andrei Berbeci, cel care a păstorit în ultimii trei ani sufletele credincioșilor din această localitate, a trecut la Domnul, la numai 37 de ani.  Diaconul Andrei Berbeci a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Dămideni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani de mitropolitul Teofan, în anul 2001.

După ce părintele Ionică Alupoaiei a trecut în veșnicie, lăsând un gol imens în inimile celor care i-au fost fii duhovnicești, clerul botoșănean mai pierde încă un slujitor al Altarului extrem de devotat și de iubitor de cele sfinte. Părintele Andrei a lăsat în urmă două fetițe, de 5 și 10 ani, care vor fi alinate de mama lor, prezbitera Iuliana.

Părintele Andrei Berbeci, fiu de preot, s-a evidențiat ca fiind un foarte bun administrator și un bun pedagog. Catehezele sale aduceau la biserică numeroși copii care au învățat să-l iubească pe Dumnezeu din tot sufletul.

Publicitate

Dumnezeu să-l socotească cu sfinții! Condoleanțe familiei îndoliate!

Citeste mai mult

Eveniment

Atunci când izbucneşte un episod cu violenţe fizice în locuință, sună imediat la 112 dacă eşti în pericol. Alte recomandări

Publicat

Publicitate

Statul român, prin autoritățile competente, elaborează și implementează politici și programe destinate prevenirii și combaterii violenței domestice, precum și protecției victimelor violenței domestice.

Violența domestică înseamnă orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică care se produce în mediul familial sau domestic între soți sau fost soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit cu victima.

În nicio formă și nicio împrejurare, obiceiul, cultura, religia, tradiția și onoarea nu pot fi considerate drept justificare pentru niciun tip de acte de violență.

Publicitate

 

Recomandări ale polițiștilor atunci când izbucneşte un episod cu violenţe fizice în locuință :

*Sună imediat la 112 dacă eşti în pericol!

Publicitate

*Când nu poţi fugi din casă, încearcă să te închizi într-o cameră cu un telefon şi să suni la poliţie! Dacă nu ai apucat să iei un telefon mobil cu tine, strigă tare ca să te audă vecinii sau deschide geamul şi cere ajutor.

*Nu te adăposti în bucătărie!Acolo sunt cuţite şi alte obiecte cu care agresorul te poate răni.

*Spune-le copiilor să se încuie într-o cameră sau să fugă la vecini/rude de încredere.

Publicitate

 

După producerea unei agresiuni:

*Pentru siguranţa ta, părăseşte domiciliul dacă agresorul încă mai este în casă sau bănuieşti că se întoarce.Aşteaptă afară, într-un loc sigur, până ajunge poliţia.

*Dacă nu poţi să ieşi din casă sau să te deplasezi pentru îngrijiri medicale/plângere la poliţie, sună la 112 şi vei fi ajutată de urgenţă.

*În cazul în care eşti rănită, nu ezita să mergi la spital pentru un consult medical.Spune-le doctorilor ce ai păţit. Leziunile interne se pot agrava dacă nu le tratezi şi îţi pui viaţa în pericol.

*Până cercetează poliţia locul unde ai fost agresată, nu atinge nici un obiect din acea zonă.Astfel, se vor păstra toate probele şi poziţia lor     în cameră:obiecte sparte, haine rupte, lucruri trântite, pete, amprente, etc.

 

În cazul conflictelor familiale, poliţia poate acţiona în urma depunerii unei sesizări scrise sau apel telefonic la sediul structurii de poliţie de pe raza de domiciliu a victimei,  a unei solicitări la Serviciul Unic de Apel de Urgenţă 112 (care poate fi făcută de oricine are cunoştinţă de astfel de evenimente negative), a unei sesizări verbale făcută direct la agentul de poliţie din dispozitivul de siguranţă publică şi patrulare sau se poate sesiza din oficiu.

 

Dacă în urma evaluării situaţiei, poliţistul constată existenţa unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol, acesta poate emite un ordin de protecţie provizoriu cu valabilitate de 5 zile.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending