Connect with us

Eveniment

FOTO&VIDEO: Hram la Biserica Parohiei „Schit Orăşeni”, o adevărată fortăreață duhovnicească

Publicat

Publicitate

Biserica de lemn cu hramul „Schimbarea la Faţă a Domnului“ din Schit Orăşeni, singurul lăcaş cu acest hram din zona Botoşanilor şi una dintre cele mai vechi vetre pustniceşti din județ, s-a aflat în aceste zile în sărbătoare. Credincioșii au participat numeroși la slujbele rânduite în această parohie devenită o adevărată fortăreață duhovnicească. 

Schimbarea la Față a Mântuitorului, unul din Praznicele împărătești ale Bisericii Ortodoxe, sărbătorit la 6 august, a fost prilej de bucurie și pentru creștinii din Parohia Schit Orășeni, comuna Cristești și din localitățile limitrofe, care participa în fiecare an la acest hram.

În bisericuța străjuită de stejari seculari, o nouă slujbă de cinstire a ocrotitorului spiritual a sporit încărcătura duhovnicească lăsată moștenire de monahii care au viețuit aici cu sute de ani în urmă.

Zeci de creștini au cinstit sărbătoarea Schimbării la la Față a Mântuitorului, participând și anul acesta la slujbele rânduite în Biserica din Schit Orășeni cu prilejul hramului.

Luni seară a fost săvârșită slujba Vecerniei cu Litie de un sobor de preoți, alături de părintele paroh, Constantin Andrei-Ionuț, fiind pr. Marius Babiuc  de la Parohia Uspenia Botoșani,  preoți cercul misionar Cristești, în frunte cu părintele Protopop Petru Fercal, stareți ai mănăstirilor din zonă. Sărbătoarea a fost încununată de prezența părintelui arhimandrit Do­sof­tei Dijmărescu, monah la Putna și exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădă­u­ților, care  a adus o raclă cu sfintele moaște alea unui sfânt viețuitor al acestei vechi vetre pustnicești, Sf. Iacob Putneanul, mai precis câteva părticele din mâna sa dreaptă, spre închinare pentru evlavia credincioșilor care frecventează slujbele acestui sfânt lăcaș.

La strană au oferit răspunsurile liturgice Corul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul din municipiul Botoșani și mai mulți cântăreți bisericești din oraș.

Publicitate

După rugăciunea de binecuvântare a Litiei, a urmat un cuvânt de învățătură rostit de oaspetele de la Mănăstirea Putna, care a pus la sufletul credincioșilor prezenți evlavia pentru monahii cu viață sfântă care s-au nevoit în această zonă a județului Botoșani. În Biserica de lemn cu hramul „Schimbarea la Faţă a Domnului“ din Schit Orăşeni se află, de altfel, o părticică a sfintelor moaște ale Sfântului Sila, originar din ținutul Botoșanilor -care a viețui un timp în Schitul Orășeni până la moartea starețului său Ghedeon.  La 17 ani a ajuns la Putna.

A doua zi , de hramul Schimbarea la față a Mântuitorului, s-a săvârșit Taina Sfintei Liturghii, de un sobor de preoți, la care au participat numeroși credincioși din oraș și din zonele limitrofe.

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Botoșani: Vernisajul expoziției de fotografie „Obiceiuri și tradiții de iarnă”, ediția I, s-a desfășurat miercuri

Publicat

Publicitate

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, a organizat vernisajul expoziției de fotografie „Obiceiuri și tradiții de iarnă” Ediția I pe data de 29 ianuarie 2025, începând cu ora 12:00, în holul Casei Văsescu din Botoșani.

Curatoriată de domnișoara Gheorghiu Theodora, Consultant Artistic al Compartimentului Arte Vizuale și prezentată de domnul Liviu Șoptelea, expoziția a reunit lucrări impresionante care surprind esența tradițiilor de iarnă, precum colindatul, jocurile cu măști și obiceiurile de Anul Nou (căiuții, capra, ursul). Prin intermediul artei fotografice, evenimentul a oferit publicului prilejul de a redescoperi autenticitatea și simbolistica acestor obiceiuri, păstrate de-a lungul generațiilor.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 29 ianuarie – 3 martie 2025, aducând în prim-plan lucrările selectate ale unor fotografi talentați, care au imortalizat cu pasiune frumusețea patrimoniului cultural imaterial românesc. Expozanții sunt: Ababei Florin, Adrian Gârneață,, Cristian Halit, Cristina Luchian, Gorgan Cosmin, Ionuț Iosub, Luchian Niculae, Luchian Răzvan-Andrei, Mocrei Dănuț, Vărvăruc Emanuel și Sorin Ivasciuc.

Toți participanții au fost recompensați cu diplome de participare, iar lucrările expuse vor rămâne în patrimoniul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, contribuind astfel la promovarea și conservarea valorilor culturale locale.

Citeste mai mult

Eveniment

Spectacolul  „Frumoasa și Bestia” de la Teatrul „Vasilache” s-a amânat din cauza îmbolnăvirii unui actor

Publicat

Publicitate

Spectacolul  „Frumoasa și Bestia” programat pentru ziua  de joi, 30 ianuarie 2025 de la ora 18:00 nu se poate susţine din cauza îmbolnăvirii unui actor.

Joi seară, micuții po viziona spectacolul  „Povestea peştişorului de aur”, după Aleksandr Sergheevici Pușkin. Regia artistică, dramatizare şi adaptare scenică de Marius Rogojinschi. Scenografia şi costumele sunt realizate de Mihai Pastramagiu. Din distribuţie fac parte îndrăgiții actori:   Cosmin Tanasă, Adelina Cojocariu, Pavel Petraşi, Oana Asofiei  .

 

Spectacolul este recomandat copiilor cu vârsta peste 5 ani.

Preţ bilet 20  lei

 

Publicitate

Biletele achiziţionate atât online, cât şi fizic de la Agenţia teatrală pot fi folosite pentru spectacolul „Povestea Peştişorului de aur”, pe care îl vom susține în această seară.

Spectatorii care nu doresc participarea la noul spectacol pot solicita returnarea contravalorii biletelor achiziţionate online  la adresa contact@entertix.ro, iar pentru biletele achiziţionate de la sediul Teatrului „Vasilache” vor solicita returnarea contravalorii acestora de la Agenţia teatrală.

 

Vă mulțumim pentru înțelegere și nu uitați… vă așteptăm cu drag la Teatrul Vasilache!

Citeste mai mult

Eveniment

Beat criță, așa a condus un șofer pe străzile municipiului Botoșani până când a dat peste polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au oprit pentru control, pe strada Sucevei, un autoturism condus de un bărbat, de 45 de ani, din comuna Curtești, care avea o deplasare sinuoasă și a pătruns pe sensul opus de mers.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,07 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, conducătorul auto a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr reținut de polițiștii din Săveni. Acesta nu a oprit la semnalele polițișilor. Era beat și mașina nu avea asigurare și ITP

Publicat

Publicitate

Joi, în jurul orei 02:00, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Săveni au efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism, al cărui conducător auto nu s-a conformat, continuându-și deplasarea.

 

Polițiștii au procedat la urmărirea acestuia, iar în scurt timp conducătorul auto a pierdut controlul asupra volanului și a intrat într-un șanț, rezultând doar pagube materiale. Ulterior, a fost stabilită identitatea acestuia, în persoana unui tânăr de 28 de ani, din comuna Știubieni. În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Mai mult decât atât, autoturismul pe care îl conducea nu era asigurat cu poliță obligatorie și nici nu avea efectuată inspecția tehnică periodică.

 

Publicitate

Față de conducătorul auto a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani.

FOTO cu caracter ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending