Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO&VIDEO: Furtuna a făcut prăpăd la Tudora și Coșula. Avertizarea de COD PORTOCALIU este încă în vigoare

Publicat

Publicitate

În această după-miază, primele situații de urgență generate de fenomenele meteo periculoase au început să apară, în județul Botoșani.

Până în acest moment, la dispeceratul integrat ISU – SAJ Botoșani, au fost preluate nouă apeluri care sesizau faptul că mai mulți copaci au fost rupți de vânt și au căzut pe partea carosabilă, pe raza localităților Mesteacăn, Tudora și Costești.

În comunele Tudora și Coșula, cetățenii au semnalat faptul că sunt cabluri electrice rupte de vânt, căzute pe șosea.

La Bobulești, un bărbat a anunțat că vântul a rupt mai multe crengi care au căzut peste cabluri electrice, iar în municipiul Botoșani un copac ar putea să cadă peste mașinile parcate în zonă.

La Vlădeni, un bătrân a sesizat că sunt mai multe cabluri rupte, în apropierea casei.

La Cristești, acoperișul unei anexe a fost smuls de vânt și a căzut pe mai multe cabluri electrice.

Publicitate

Pentru înlăturarea pericolelor intervin pompierii militari din cadrul Detașamentului Botoșani, Gărzii de Intervenție Ștefănești, Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Tudora, Răchiți, Ștefănești, Cristești, Corni și Vlădeni, precum și echipele de intervenție ale distribuitorului de energie electrică.

Vă reamintim faptul că, până la ora 23:00, județul Botoșani se află sub incidența unei avertizări meteorologice tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin perioade cu vijelii puternice, grindină de medii și, posibil, mari dimensiuni, averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25 …40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp. Vântul va avea la rafală 70 …90 km/h.

Publicitate

Pentru prevenirea unor situații de urgență vă recomandăm:

▪ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

▪ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

▪ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

▪ îndepărtați copacii sau ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

▪ nu atingeți firele căzute la pământ.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro FURTUNĂ: https://fiipregatit.ro/ghiduri/furtuna-despre-8-6#siguranta-in-caz-de-furtuna-23 sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Una dintre cele mai frumoase biserici din municipiul Botoșani și-a cinstit ocrotitoarea spirituală

Publicat

Publicitate

În ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, miercuri, 14 octombrie 2024, una dintre cele mai frumoase biserici din municipiul Botoșani, situată pe Pietonalul Unirii, şi-a serbat hramul. Sute de credincioși au umplut până la refuz lăcașul de cult, dar și curtea, cu toții închinându-se la racla cu veșmintele sfintei, formând un rând pe întreg întreg pietonalul.

Sărbătoarea a începutul duminică seară, când s-a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie, fiind alături de preoții slujitori: Visarion Vizitiu și Gabriel Țîfrea un sobor în fruntea căruia s-a aflat părintele protopop Petru Fecal.

Acum, acum, slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor…” a răsunat în lăcașul de cult închinat Sfintei Parascheva, din glasurile și din harul preoților care au evlavie la această sfântă care ocrotește Moldova.  Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de cântăreți de la bisericile din oraș, înfrumusețând slujba în mod deosebit. La finalul slujbei, prin rugăciunea Litiei, au fost binecuvântate pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.

A doua zi a fost oficiată Sfânta Liturghie, slujbă la care credincioșii au participat numeroși.

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, părintele Visarion i-a îndemnat pe credincioşii prezenţi la slujbă să urmeze modelul de vieţuire şi de sfinţenie al Sfintei Cuvioase Parascheva., care a reuşit să se desprindă de lumea aceasta păcătoasă, renunţând la averi, la bunuri, pe care le-a împărţit săracilor, şi şi-a dedicat viaţa în întregime lui Hristos. Ea nu a suferit moarte martirică – de aceea, este numită «cuvioasă» –, dar viaţa ei plină de asceză a fost un martiriu.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Băiat de 15 ani, din Săveni, căutat în vederea arestării preventive, ridicat de jandarmi din Centrul Vechi din Botoșani

Publicat

Publicitate

În această dimineață, un jandarm aflat în timpul liber a observat, în zona Centrului Vechi din municipiul Botoșani, un băiat în vârstă de aproximativ 15 ani, cu domiciliul în orașul Săveni, care era căutat în vederea arestării preventive.

Jandarmul și-a chemat colegii aflați în serviciu, care după verificarea identității băiatului l-au predat polițiștilor botoșăneni.

Există suspiciunea ca băiatul să fie și posibilul autor al unei fapte penale comise duminică seară pe strada Ștefan Luchian din municipiul Botoșani, caz în care ar fi deposedat un copil în vârstă de 12 ani de telefonul mobil pe care acesta îl avea asupra sa.

Citeste mai mult

Eveniment

Rotary Club Botoșani lansează o nouă ediție a programului bursier „Prof. dr. Constantin Manolache”

Publicat

Publicitate

 Proiectul bursier „Ajută un copil să învețe!” desfășurat de către Rotary Club Botoșani și susținut de sponsori și parteneri a creat posibilitatea acordării pentru anul școlar 2024-2025 a unui număr de 10 burse școlare „Profesor Doctor Constantin Manolache“, în scopul sprijinirii elevilor din ciclul preuniversitar liceal din județul Botoșani.

Valoarea unei burse este de 6.000 lei/an și se va acorda conform Regulamentului în baza unui concurs de dosare. Este considerat eligibil pentru a aplica la BURSA ȘCOLARĂ ROTARY orice elev care urmează cursurile liceale ale învățământului de zi și care îndeplinește următoarele criterii. • este elev intr-o unitate de invatamant liceal din județul Botoșani și are domiciliul în județul Botoșani; • a fost participant la faza naționala a Olimpiadelor sau concursurilor școlare in anul școlar 2023-2024 sau a reușit să ocupe locul I, II sau III la etapele județene ale Olimpiadelor. • are media generală în anul școlar trecut (2023-2024) peste 8,50; • nu beneficiază de alte burse cu surse din mediul privat; • venitul mediu net lunar pe membru de familie nu depășește suma de 3000 lei/luna. Perioada de primire a dosarelor de candidatură este 10-31 octombrie 2024, acestea urmând a fi trimise electronic la adresa de email : office@rotarybotosani.ro

Atribuirea burselor de studii se va face în urma unui proces de evaluare a candidaților înscriși, lista bursierilor câștigători fiind publicată în data de 22 noiembrie 2024. Regulamentul programului, criteriile de eligibilitate și conținutul dosarului de candidatură pot fi accesate pe site-ul clubului: https://rotarybotosani.ro/ajuta-un-copil-sa-invete-profesor doctor-constantin-manolache-editia-2024-2025.html www.rotarybotosani.ro office@rotarybotosani.ro www.facebook.com/RotaryBotosani

Bursele poarta numele distinsului nostru coleg, profesor doctor Constantin Manolache, personalitate cu o carieră didactică deosebită, dascăl ce a inițiat în tainele cărților generații și generații de elevi. In memoria sa, Rotary Club Botoșani a hotărât ca bursele de studiu, care vor fi acordate începând cu anul școlar 2014-2015, să-i poarte numele, în semn de prețuire, de respect dar și ca model de urmat pentru generațiile următoare.

Asociația Clubul Rotary – Botoșani este o organizație non-guvernamentală și non-profit alcătuită dintr-un grup de voluntari din comunitatea locală, lideri și conducători din diverse domenii, profesioniști de elită în domeniul lor de activitate și are ca obiectiv susținerea performanței și a excelenței, prin implicarea în proiecte sociale, culturale, sportive și educaționale, sub sloganul “A servi mai presus de sine însuși”.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Preot nou la Stănești, comuna Lunca! Diaconul Filip Eduard Petru a fost hirotonit în timpul slujbei închinate Sfintei Parascheva

Publicat

Publicitate

În cadrul Sfintei Liturghii în cinstea Sfintei Parascheva, îndată după momentul ieșirii cu Cinstitele Daruri, diaconul Filip Eduard Petru a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir” din localitatea Stănești, Protopopiatul Botoșani. Sfânta Liturghie, săvârșită în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva, unește an de an pelerini din Iași și din toată țara. În acest an sunt aduse la Iași, spre închinare, moaştele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.

Părintele Filip Eduard Petru este din județul Neamț. A învăţat la Seminarul Teologic “Sfintii Imparati Constantin si Elena” din Piatra Neamt, după care a studiat Facultatea de Teologie Ortodoxă Pastorală “Dumitru Staniloae” la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi. A studiat Master – Teoria și Practica Formării Religioase la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Este căsătorit cu Roxana-Lăcrămioara Filip și au împreună trei copii.

Scurt istoric al Bisericii din Stănești

În anul 1796 familia Cristea Banu, defunctul proprietar al acestei zone, ridică prima biserică făcută din furci cu o lungime de 4 m, lățime 3 m și înălțime de 2,5 m acoperită cu șindrilă.

Pe icoanele de pe catapeteasmă era menționat anul 1772, probabil de la o biserică mai veche dar despre care nu avem date.

A doua biserică a fost construită de către Logofătul Ștefanache Cristea între anii 1832-1837 din lemn de stejar acoperită cu tablă, preot paroh fiind Ioan Gheorghiu.

La anul 1928 satul avea 60 de familii cu 200 de persoane. Deoarece biserica necesita repareții capitale părintele Vasile Ionescu împreuna cu, consilierii au luat decizia de a dărâma biserica și de a reconstrui alta, ce a avut loc între 1931-1933, din scândură și sfințită în anul 1939.

Publicitate

În 1958 această biserică a luat foc în data de 13 iunie, la orele 23. Satul a stat fără biserică până în anul 1971 când, la inițiativa părintelui Elisei Florea, călugăr cu metanie din Mănăstirea Cozancea, și cu osteneala sătenilor s-a construit actuala biserică și a fost sfințită în anul 1973.

De-a lungul timpului Satul Stănești a făcut parte din comunele: Zlătunoaia, Ionășeni, Albești, Bâznoasa, iar acum Lunca. Regimul comunist a vrut total să șteargă acest sat de pe hartă interzicând în totalitate eliberarea de autirizații de construcții în scopul ca terenul sa fie dat spre agricultură.

Pe aici au trecut țăranii din 1907 care au pornit răscoala la Todireni și a fost înăbușită la Flămânzi.

Publicitate

Din acest sat provin importanți călugări cu viață alesă și preoți de mir devotați. Satul în momentul de față are un număr de 83 de casa locuite din care 47 doar cu o singură persoană.

Sfânta Liturghie, săvârșită în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva, unește an de an pelerini din Iași și din toată țara. În acest an sunt aduse la Iași, spre închinare, moaştele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.

Preoții și diaconii slujitori la Sfânta Liturghie din ziua praznicului Sfintei Cuvioase Parascheva au fost numeroși:

Preoţi:

  1. Ierom. Mitrofanis Paliouras (Mănăstirea Sfântul Pavel, Muntele Athos) – protos
  2. Pr. Dimitrios Mamouchas (membru al delegației IPS Nikitas)
  3. Pr. Konstantinos Mitev (membru al delegației IPS Naum)
  4. Arhim. Petroniu Marin (starețul Mănăstirii Pângărați și exarhul mănăstirilor din zona Neamțului)
  5. Arhim. Benedict Sauciuc (stareţul Mănăstirii Neamţ)
  6. Arhim. Teodosie Pleşca (stareţul Mănăstirii Zosin)
  7. Protos. Elisei Nedescu (stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”)
  8. Pr. Cristian Barnea (prodecanul Facultății de Teologie din Iași)
  9. Pr. Ionuţ Apetrei (protopop al Protopopiatului Dorohoi)
  10. Pr. Mihai Zaharia (Belceşti)

Diaconi:

  1. Arhid. Florin Guzgă
  2. Arhid. Ciprian Rusu
  3. Arhid. George Tsourous (membru al delegației  IPS Nikitas)
  4. Diac. Andrei Matei (membru al delegației PS Grigorios)
  5. Arhid. Alexandru Rădulescu
  6. Arhid. Paul Dolhascanu

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending