Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO&VIDEO: Festivalul de datini de la Săveni, obiceiuri și teatru popular, artificii și cântec

Publicat

Publicitate

Orașul Săveni a încheiat anul 2021 într-o atmosferă memorabilă cu foc de artificii, cântece din repertoriul folclorului românesc interpretate de marile artiste Sofia Vicoveanca, Valentina Tipa Lulciuc și Brândușa Covalciuc Ciobanu  și producții ale teatrului popular românesc, cu datini și obiceiuri tradiționale din străbuni.

Parade spectaculoase de costume tradiționale, muzica tobelor și a instrumentelor de suflat, zurgălăii și clopețeii au adunat pe pietonalul orașului și în fața Primăriei câteva mii de spectatori. „ N-am văzut atâtea sumane nici la Vicov!”, observa Sofia Vicoveanca, apreciind conservarea și promovarea teatrului popular românesc și a tradițiilor locale, surprinzător de însușite de tinerii din zilele noastre.

Organizat de Primăria orașului Săveni prin Casa de Cultură, având ca parteneri Asociația ,,Arlechin” și Stage M Events, Festivalul de datini, obiceiuri și teatru popular românesc a debutat cu reprezentațiile grupurilor de colindători, urători, a benzilor de căiuți, de capre și urși din localitate și din satele alăturate: Bodeasa, Petricani, Sat Nou, Bozeni, Chișcăreni, Vlăsinești, Hănești, Vorniceni, Știubieni, Potriga, Drăgușeni, Avrămeni. Astfel, urși, capre, jocul căluților, urători și colindători s-au restrâns de dimineață în fața Primăriei pentru a defila în fața reprezentanților acesteia și a locuitorilor Săveniului cu cele mai vechi și mai îndrăgite obiceiuri populare. La trecerea dintre ani doamnele cântecului popular moldovenesc au încântat publicul cu repertorii vesele din folclorul deja cunoscut, încălzind inimile și trupurile amorțite ale celor prezenți.

Începând cu ora 22, aplauzele publicului au adus pe scena din faţa primăriei oraşului Săveni pe îndrăgitele interprete Sofia Vicoveanca, Valentina Tipa Lulciuc şi Brândușa Covalciuc Ciobanu. Fără a se lăsa copleșite de evenimentele din ultimii ani, acestea au cântat cu drag pentru spectatori. Doritoare de spectacol la fel de mult ca și locuitorii orașului Săveni, cele trei doamne ale cântecului românesc au încântat, aproape trei ore, până după miezul nopții urechile spectatorilor. Artistele nu s-au dezmințit nici de data aceasta și au interpretat live, neobosite, urături şi piese cunoscute din repertoriul naţional românesc.

Spectacolul s-a încheiat cu prestația marei artiste Sofia Vicoveanca. Mult așteptată de spectatori, Sofia Vicoveanca a uimit prin prezența sa impecabilă, cu interpretarea numeroaselor piese adulate de numerosul public. Programat să se deruleze 30 de minute, recitalul Sofiei s-a prelungit la o oră. Oamenii au cântat, au dansat, au aplaudat și s-au bucurat de prezența aceleeași Sofia dintotdeauna. „ Atât mi-era de dor de voi !…” , a declarat artista chiar de la urcarea pe scenă. Dragostea pentru spectatori și dorul de a le cânta s-au simțit în vorbele marei cântărețe încă de la început. De pe scenă, împreună cu domnul Călin Angel Iulian, viceprimar al orașului Săveni, a asistat la focul de artificii spectaculos și interminabil. ” Eu cânt. De-adevăratelea!” Vocea artistei a răsunat veselă, sarcastică, antrenantă, făcând un periplu prin tot repertoriul arhicunoscut.

Încă vreo 30 de minute artista a făcut fotografii cu spectatorii și a dat autografe, ca în vremurile bune.  O iubitoare de folclor, o artistă completă, Sofia Vicoveanca nu s-a dezmințit nici la Săveni, după o pauză cauzată de pandemie: „ Vreau să audă cuvintele cântecelor!” Conștientă că folclorul nu binedispune numai, Sofia Vicoveanca nu precupețește niciun moment să educe publicul, să-i transmită valoroasa moștenire din bătrâni, din înțelepciunea populară, iar petrecerile pot deveni astfel de momente. Fota, ia, cojocelul, trăistuța plină cu suveniruri pentru cei ce o întâmpină, vocea groasă, săltăreață, înfățișarea unei înțelepte Vitoria Lipan au reîntregit imaginea celei pe care așa o știm cu toții: Sofia Vicoveanca.

Publicitate

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

În ce situație poţi să scapi de amendă dacă ai uitat să plăteşti rovinieta. Explicația reprezentanților CNAIR

Publicat

Publicitate

Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au oferit un răspuns la întrebarea „Poți să scapi de amendă dacă faci rovinieta în aceeași zi?”.Taxa de drum (rovinieta) este obligatorie pentru toate vehiculele care circulă pe anumite drumuri din România. Rovinieta trebuie achitată de cei care circulă pe un drum național, european, expres sau pe autostradă. Proprietarul unei mașini care circulă, pe aceste sectoare de drum, fără rovinietă valabilă riscă să fie amendat. Sancțiunea este cuprinsă între 250 și 500 de lei. Poate ajunge și la 4.500 de lei, pentru camioanele de mare tonaj, scrie Adevărul.

În schimb, nu se aplică în cazul celor care folosesc drumurile locale sau județene. Valabilitatea rovinietei poate fi verificată online, pe site-ul CNAIR sau la orice benzinărie la care se poate plăti taxa de drum.

Șoferii nu sunt, însă, sancționați de fiecare dată când sunt prinși că circulă fără rovinietă. Conform legii, amenda se aplică o singură dată, din momentul în care a fost surprins de camerele CNAIR și până când îi este adusă la cunoștință abaterea.

Șoferii pot fi sancționați de CCNAIR imediat ce rovinieta a expirat, dacă circulă pe un drum unde e obligatorie achitarea acestei taxe de drum. CNAIR a făcut, însă, o derogare pentru anumiți conducători auto.

Dacă șoferul își va cumpăra rovinietă în ziua în care a fost înregistrat de camerele CNAIR că a circulat pe un drum unde e obligatorie achitarea acestei taxe, nu va fi sancționat. Este o derogare făcută pentru acești șoferi, de bună credință, care poate au omis să-și ia rovinieta. Sau poate nu au avut în drumul lor de unde să o cumpere. Deci, practic, dacă ești înregistrat de cameră la ora 08:00 că ai circulat fără rovinietă, dar tu achiți taxa de drum la ora 19:00, nu vei fi amendat”, a explicat  purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, pentru Promotor.

Indiferent de ora la care cumperi rovinieta, aceasta este valabilă din ziua pentru care se solicită eliberarea ei. Astfel, nu se va ține cont de ora de eliberare, ci doar de data la care își începe valabilitatea.

Publicitate

Costurile rovinietei în 2024

Prețurile rovinietei variază în funcție de tipul vehiculului și durata de valabilitate, de la 24 de ore la 365 de zile. Iată tarifele pentru 2024:

– Autoturisme: 1 zi – 2,5 euro; 10 zile – 3,3 euro; 30 zile – 5,3 euro; 60 zile – 8,4 euro; 12 luni – 28 euro;

– Vehicule de transport marfă până la 3,5 tone: 1 zi – 8,6 euro; 10 zile – 11,5 euro; 30 zile – 18,2 euro; 60 zile – 28,8 euro; 12 luni – 96 euro;

Publicitate

– Vehicule de transport marfă peste 3,5 tone: 1 zi – 4 euro; 10 zile – 16 euro; 30 zile – 32 euro; 12 luni – 320 euro;

– Vehicule de transport marfă peste 7,5 tone: 1 zi – 7 euro; 10 zile – 28 euro; 30 zile – 56 euro; 12 luni – 560 euro;

– Vehicule de transport marfă peste 12 tone, cu cel puțin 3 axe: 1 zi – 9 euro; 7 zile – 36 euro; 30 zile – 72 euro; 12 luni – 720 euro;

– Vehicule de transport marfă peste 12 tone, cu cel puțin 4 axe: 1 zi – 11 euro; 7 zile – 55 euro; 30 zile – 121 euro; 12 luni – 1.210 euro.

Citeste mai mult

Educație

Sărăcia duce la abandon școlar. Lipsa pachețelului de hrană, a unor rechizite și uniforme îi pot face victime ale bullyingului pe copiii nevoiași

Publicat

Publicitate

Un fapt știut pe care îl confirmă și ultimul studiu realizat de Asociația Salvați Copiii. Un sfert dintre copiii români de vârsta liceului au abandonat studiile, în anul școlar 2022-2023, relatează tvrinfo.ro.

Roxana are 36 de ani și are șase copii și doi nepoți. Trăiesc cu toții din salariul soțului. Neajunsurile de zi cu zi au determinat-o de mai multe ori să nu îi mai trimită pe copii la școală.

Roxana, 36 de ani, mama a șase copii: Au fost momente când au spus că nu mai merg la școală pentru că nu au pachet sau ceva. Că nu merg la școală. Le era rușine, poate că alții aveau și ei nu.

Liliana Bibac, specialist în Educație: Putem spune că principala cauză este sărăcia din rândul copiilor și familiilor din grupurile vulnerabile. O altă cauză este bullying-ul din școli. Copiii, dacă nu se prezintă la școală cu uniforme, rechizite scumpe la fel ca ale colegilor, pot fi victime ale bullying-ului. O altă cauză este legată de perpetuarea unei concepții greșite, și anume că școala nu e importantă, se merge foarte mult în comunitățile vulnerabile pe ideea că lasă că nici eu nu am avut școală și tot m-am descurcat.

Potrivit studiului făcut de Asociația Salvați Copiii, elevii aflaţi în situaţii socio-economice dificile renunţă la şcoală în număr tot mai mare, înainte de a-şi finaliza liceul sau chiar gimnaziul. Un sfert dintre tinerii cu vârste de liceu nu erau înscrişi în sistemul de învăţământ, iar 16% dintre elevii de gimnaziu erau în afara şcolii în anul şcolar 2022-2023. Cei mai afectaţi sunt copiii din mediul rural, unde rata abandonului şcolar este de câteva ori mai mare decât în marile oraşe.

Discrepanţele asociate mediului de locuire sunt uriaşe. Rata de părăsire timpurie a şcolii este de 3,3% în marile oraşe, de 14,3% în oraşele mici şi suburbii şi de 27,5% în mediul rural.

Gabriela Alexandrescu, președinte Asociația Salvați Copiii: Cred că, în primul rând, nu s-au alocat fonduri suficiente pentru educație. Alocarea financiară ar fi permis extinderea spațiilor școlilor, ar permite extinderea programului școlar astfel încât să fie armonizat cu programul de lucru al părinților, astfel încât copiii să aibă asigurată o masă caldă, să poată să își facă lecțiile la școală, sub supravegherea prodesorilor.

Publicitate

Analizele mai arată că părinţii din mediul urban plătesc cu 30-40% mai mult pentru pregătirea suplimentară a copiilor, prin meditaţii sau program şcolar prelungit, sume pe care foarte puţini părinţi din mediul rural şi le permit.

Citeste mai mult

Eveniment

Jandarmii au găsit droguri asupra unei fete de 15 ani și a prietenului său de 20 de ani, pe o stradă din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Ieri după-amiază, în jurul orei 16.30, un echipaj de jandarmerie aflat în executarea unei misiuni de menținere a ordinii și siguranței publice, a depistat, în zona străzii Marchian din municipiul Botoșani, un bărbat de 20 de ani și o fată de 15 ani care aveau asupra lor câteva bile din folie de plastic, ce conțineau substanțe vegetale de culoare brun-verzuie, cu miros înțepător.

Având în vedere că exista suspiciunea apartenenței acestora la categoria substanțelor cu efect psihoactiv, cei doi au fost conduși la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani pentru efectuarea de verificări.

Jandarmii au ridicat în vederea expertizării substanțele vegetale găsite și au întocmit acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, faptă pedepsită cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă, conform prevederilor Legii nr.143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Conform aceluiași act normativ, în cazul deținerii de droguri de mare risc pentru consum propriu, fără drept, pedeapsa se majorează si constă în închisoare de la șase luni la trei ani, la fel ca și pentru îndemnul la consumul ilicit de droguri de mare risc, prin orice mijloace.

Efectivele operative ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au zilnic în atenție, pe timpul misiunilor executate pentru siguranța cetățenilor, prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, sens în care cooperează permanent cu Serviciul Judeţean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani, către care sunt înaintate actele procedurale întocmite, în vederea continuării cercetărilor.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Șoferii pot obține despăgubiri în cazul în care mașina lor a suferit avarii din cauza stării părții carosabile. Ce spune legea

Publicat

Publicitate

Întreţinerea, repararea, administrarea şi exploatarea autostrăzilor, drumurilor expres, drumurilor naţionale și altor elemente de infrastructură rutieră este responsabilitatea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Nu mulți dintre șoferi știu că pot obține despăgubiri în cazul în care mașina lor a suferit avarii din cauza stării părții carosabile. Acestea sunt prevăzute în legislația în vigoare, scrie alba24.ro.

Compania este de interes strategic naţional cât timp statul este acţionar majoritar, care se organizează şi funcţionează sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.

Potrivit Codului Civil, cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare, scrie legalbadger.org.

Prin urmare, CNAIR poate să răspundă pentru prejudiciile cauzate unei persoane cu ocazia producerii unui eveniment rutier.

Legislația în vigoare prevede că printre obligațiile CNAIR se află

asigurarea condiţiilor de siguranţă a circulaţiei pe autostrăzi şi drumuri naţionale deschise circulaţiei public

Publicitate

Întreţinerea, repararea, administrarea şi exploatarea autostrăzilor, drumurilor expres, drumurilor naţionale și altor elemente de infrastructură rutieră este responsabilitatea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Compania este de interes strategic naţional cât timp statul este acţionar majoritar, care se organizează şi funcţionează sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.

Potrivit Codului Civil, cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare, scrie legalbadger.org.

Publicitate

Prin urmare, CNAIR poate să răspundă pentru prejudiciile cauzate unei persoane cu ocazia producerii unui eveniment rutier.

Legislația în vigoare prevede că printre obligațiile CNAIR se află

asigurarea condiţiilor de siguranţă a circulaţiei pe autostrăzi şi drumuri naţionale deschise circulaţiei publice

semnalizarea și menținerea în stare tehnică coresponzătoare a drumurilor

De asemenea, administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrărilor, conform competenţelor ce îi revin, cu avizul poliţiei rutiere, este obligat să instaleze indicatoare ori alte dispozitive speciale, să aplice marcaje pe drumurile publice, conform standardelor în vigoare, şi să le menţină în stare corespunzătoare.

Cazuri de mașini avariate din cauza drumului. Despăgubiri în instanță

Sursa citată prezintă exemple de cazuri în instanță în care au fost obținute despăgubiri.

Unul se referă la un accident în care o vulpe a intrat pe autostrada A2 Constanța-București, iar o mașină a fost avariată. S-a reținut lipsa indicatoarelor rutiere privind riscul ca animalele sălbatice să traverseze autostrada și lipsa gardurilor despărțitoare.

În alt caz, instanța a obligat Compania la plata sumei de 25.428,28 lei, după ce a fost estimate prejudiciul.

În măsura în care accidentul rutier produs din cauza neîntreținerii drumurilor publice s-a soldat cu vătămarea corporală a unei persoane, aceasta poate solicita și contravaloarea cheltuielilor efectuate în scopul revendicării:

”Prejudiciul cauzat constă în cheltuirea unor sume de bani pentru procurarea medicamentelor, pentru efectuarea unor tratamente medicale şi achiziționarea combustibilului în vederea efectuării unor deplasări în legătură directă cu situaţia medicală a persoanei vătămate. Aceste cheltuieli se ridică la suma de 2.285,74 lei după cum rezultă din înscrisurile depuse de persoana vătămată în faţa primei instanţe”, este alt exemplu.

Pe lângă daunele materiale, pot fi solicitate și daune morale, mai scrie sursa citată.

foto: arhivă, rol ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending