Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO&VIDEO: Festivalul de datini de la Săveni, obiceiuri și teatru popular, artificii și cântec

Publicat

Orașul Săveni a încheiat anul 2021 într-o atmosferă memorabilă cu foc de artificii, cântece din repertoriul folclorului românesc interpretate de marile artiste Sofia Vicoveanca, Valentina Tipa Lulciuc și Brândușa Covalciuc Ciobanu  și producții ale teatrului popular românesc, cu datini și obiceiuri tradiționale din străbuni.

Parade spectaculoase de costume tradiționale, muzica tobelor și a instrumentelor de suflat, zurgălăii și clopețeii au adunat pe pietonalul orașului și în fața Primăriei câteva mii de spectatori. „ N-am văzut atâtea sumane nici la Vicov!”, observa Sofia Vicoveanca, apreciind conservarea și promovarea teatrului popular românesc și a tradițiilor locale, surprinzător de însușite de tinerii din zilele noastre.

Organizat de Primăria orașului Săveni prin Casa de Cultură, având ca parteneri Asociația ,,Arlechin” și Stage M Events, Festivalul de datini, obiceiuri și teatru popular românesc a debutat cu reprezentațiile grupurilor de colindători, urători, a benzilor de căiuți, de capre și urși din localitate și din satele alăturate: Bodeasa, Petricani, Sat Nou, Bozeni, Chișcăreni, Vlăsinești, Hănești, Vorniceni, Știubieni, Potriga, Drăgușeni, Avrămeni. Astfel, urși, capre, jocul căluților, urători și colindători s-au restrâns de dimineață în fața Primăriei pentru a defila în fața reprezentanților acesteia și a locuitorilor Săveniului cu cele mai vechi și mai îndrăgite obiceiuri populare. La trecerea dintre ani doamnele cântecului popular moldovenesc au încântat publicul cu repertorii vesele din folclorul deja cunoscut, încălzind inimile și trupurile amorțite ale celor prezenți.

Începând cu ora 22, aplauzele publicului au adus pe scena din faţa primăriei oraşului Săveni pe îndrăgitele interprete Sofia Vicoveanca, Valentina Tipa Lulciuc şi Brândușa Covalciuc Ciobanu. Fără a se lăsa copleșite de evenimentele din ultimii ani, acestea au cântat cu drag pentru spectatori. Doritoare de spectacol la fel de mult ca și locuitorii orașului Săveni, cele trei doamne ale cântecului românesc au încântat, aproape trei ore, până după miezul nopții urechile spectatorilor. Artistele nu s-au dezmințit nici de data aceasta și au interpretat live, neobosite, urături şi piese cunoscute din repertoriul naţional românesc.

Spectacolul s-a încheiat cu prestația marei artiste Sofia Vicoveanca. Mult așteptată de spectatori, Sofia Vicoveanca a uimit prin prezența sa impecabilă, cu interpretarea numeroaselor piese adulate de numerosul public. Programat să se deruleze 30 de minute, recitalul Sofiei s-a prelungit la o oră. Oamenii au cântat, au dansat, au aplaudat și s-au bucurat de prezența aceleeași Sofia dintotdeauna. „ Atât mi-era de dor de voi !…” , a declarat artista chiar de la urcarea pe scenă. Dragostea pentru spectatori și dorul de a le cânta s-au simțit în vorbele marei cântărețe încă de la început. De pe scenă, împreună cu domnul Călin Angel Iulian, viceprimar al orașului Săveni, a asistat la focul de artificii spectaculos și interminabil. ” Eu cânt. De-adevăratelea!” Vocea artistei a răsunat veselă, sarcastică, antrenantă, făcând un periplu prin tot repertoriul arhicunoscut.

Încă vreo 30 de minute artista a făcut fotografii cu spectatorii și a dat autografe, ca în vremurile bune.  O iubitoare de folclor, o artistă completă, Sofia Vicoveanca nu s-a dezmințit nici la Săveni, după o pauză cauzată de pandemie: „ Vreau să audă cuvintele cântecelor!” Conștientă că folclorul nu binedispune numai, Sofia Vicoveanca nu precupețește niciun moment să educe publicul, să-i transmită valoroasa moștenire din bătrâni, din înțelepciunea populară, iar petrecerile pot deveni astfel de momente. Fota, ia, cojocelul, trăistuța plină cu suveniruri pentru cei ce o întâmpină, vocea groasă, săltăreață, înfățișarea unei înțelepte Vitoria Lipan au reîntregit imaginea celei pe care așa o știm cu toții: Sofia Vicoveanca.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Iar au răsturnat căruța CAII lui IFTIME. Rapid câștigă cu 3 – 1 la Botoșani în Grupele din Cupa României

Publicat

Ciuca bătăilor din prima ligă de fotbal din România, cu “lanterna roșie” în mănă și căutând disperați calea pentru a fugi de pe ultimul loc din clasamentul din Super Liga, “caii” lui Iftime iar au răsturnat căruța în această seară. FC Botoșani a fost învinsă și de Rapid București, cu scorul general de 3 – 1,  în Grupele din Cupa României la fotbal.

La FC Botoșani antrenorul Dan Alexa începea meciul din această seară de pe Stadionul Municipal de la Botoșani cu Ducan, Benzar, Creț, Șeroni, Mutombo, Friday, E. Florescu, Dican, Pinson, N’Goma și Drole în timp ce antrenorul Rapidului, Cristiano Bergodi, îi alinia la linia de start pe Drăghia, Onea, Cristea, Iacob, Borza, Kait, Albu, Pănoiu, Cîrjan, Papeau și Rrahmani.

Decizia lui Bergodi avea să aducă rezultate notabile pentru bucureșteni încă din primele minute ale meciului, așa că nu a fost deloc o surpriză când, în minutul 17, Iulian Cristea marca cu o lovitură de cap după un corner executat excelent de pe partea dreaptă a terenului. Mai mult, faza venea la doar un minut după ce Romario Benzar fusese pe punctul a marca în propria poartă, iar golul Rapidului venea clar ca rezultat al unui pragmatism impus de Bergodi la echipa din București.

Patru minute mai târziu rapidiștii îi ridiculizează din nou pe botoșăneni sub ochii sălbatici ai lui Dan Alexa. În minutul 21, Paul Iacob îl execută pe Ducan ca la manual după o lovitură liberă de la 18 metri și stabilește scorul pauzei: FC Botoșani – Rapid București, 0 – 2.

După pauză Rapidul continuă să facă ravagii și să-și facă jocul, și bagă din nou în corzi echipa lui Dan Alexa, inclusiv în ciuda comentatorilor de la TV care păreau plătiți de Iftime ca să laude jocul Botoșaniului.

În minutul 53 Ducan este ridiculizat iar de rapidiști, după ce este lăsat practic singur, iar Pănoiu șutează puternic la colțul scurt și duce scorul la 3 – 0 pentru rapidiști.

Abia după minutul 80 mingea începe să mai stea și pe la botoșăneni, iar în minutul 82 Carlo Casap reușește că mai ungă puțin sufletul botoșănenilor cu un gol absolut superb marcat la “păianjen”, în colțul stâng al porții celor de la Rapid.

Carlo Casap marchează probabil cel mai frumos al Botoșaniului din ultimul an dintr-o lovitură liberă și stabilește scorul final al partidei: FC Botoșani – Rapid București 0 – 3.

Citeste mai mult

Eveniment

Sondaj INSCOP: PSD ar câștiga alegerile dacă duminică ar fi vot pentru parlamentare. AUR se luptă cu PNL pentru locul secund

Publicat

PSD ar fi primul partid în intenția de vot a românilor, dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare. Pe locul doi se află PNL, într-o lupta puternică cu AUR. 

USR este pe locul trei, iar după restul partidelor cu un procent mic. 

Datele de mai sus sunt rezultatul unui sondaj INSCOP realizat pe 1550 de persoane. Informațiile au fost culese prin apeluri telefonice, în perioada 15 – 22 septembrie 2023.

Respondenți care își exprimă preferința pentru un partid din listă si declară că merg sigur la vot (37.8% din total eșantion)

Raportat la cei care au exprimat o preferință concretă pentru un partid din listă (nu au fost luați în considerare nehotărâții și non-răspunsurile) și acordă nota 10 la întrebarea privind prezența la vot (37.8% din total eșantion):

31% dintre alegători ar vota cu PSD,

20.4% cu PNL,

19.7% cu AUR

USR ar obține 12% 

UDMR ar obține 4.6%

Pentru SOS ar vota 3.1% dintre alegători, iar 2,7% pentru Partidul Verde. 1.7% dintre cei intervievați ar opta pentru PMP, 1.5% pentru Pro România,  1% pentru Forța Dreptei, 0.7% pentru REPER. 1.6% dintre voturi ar merge către alt partid.

Respondenți care își exprimă preferința pentru un partid din listă (63.8% din total eșantion)

Raportat la cei care au exprimat preferința pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (63.8% din total eșantion), 29.1% dintre români ar vota cu PSD, 22.4% cu AUR, iar 19% cu PNL.

Pentru USR ar vota 11.6% dintre români, în timp ce UDMR ar obține 4.1% dintre opțiunile de vot.

Pentru SOS ar vota 3.1% dintre cei care și-au exprimat o opțiune de vot, iar 2,5% pentru PMP.

2.5% dintre cei intervievați își exprimă opțiunea de vot pentru Partidul Verde, 2.2% pentru Pro România, 1% pentru Forța Dreptei, 0.5% pentru REPER, 1.8% dintre respondenți își exprimă preferința pentru alt partid.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 28 septembrie 2023

Publicat

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 28 septembrie 2023, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 28 septembrie 2023:

Loto 6/49: 1, 41, 13, 45, 17, 24

Loto 5/40: 16, 10, 38, 8, 2, 37

Joker: 11, 33, 9, 20, 35 + 16

Noroc: 1 9 7 9 1 9 9

Noroc Plus: 0 5 1 9 3 0

Super Noroc: 4 0 9 0 5 8

Citeste mai mult

Economie

Din 2024 românii vor primi VOUCHERE pentru renovarea caselor: 72.500 de lei pentru izolație, termopane noi și acoperiș

Publicat

Statul Român va acorda vouchere pentru renovarea exterioară a locuințelor. Mai exact, este vorba despre izolație termică la exterior, montări sau înlocuire de termopane și izolare a acoperișului, relatează alba24.ro

Pentru toate lucrările de acest fel, cei interesați ar putea primi un voucher de 72.500 de lei.

Banii ar urma să vină dintr-un proiect promovat la nivel european, de unde România ar urma să primească 1,4 miliarde de euro. Este vorba despre proiectul RePowerEU.

Cum ar urma să primească românii banii pentru izolație și schimbări de uși și ferestre din termopan

Cei care ar putea să beneficieze de banii de la stat trebuie să facă dovada că au o casă încadrată în clasa energetică G, F, D sau E. Încadrarea trebuie făcută în urma unui audit energetic.

Apoi, când va fi depusă documentația, cei care vor să primească voucherul de 72.500 de lei vor fi nevoiți să prezinte un contract cu o firmă de construcții. Ulterior, vor avea nevoie de un proiect din care să reiasă că lucrările vor crește eficiența energetică a locuinței cu minim 30%.

Clădirile catalogate în clasa I și II de risc seismic nu vor fi admise în proiect.

Înscrierea se va realiza pe principiul ”primul venit, primul servit”, pe o platformă ce va fi creată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

La ce va putea fi folosit voucherul în valoare de 72.500 de lei

– montarea unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică cu o capacitate de 3kW net

– lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, incluzând ferestre și uși

– izolarea termică a peretelui exterior și a fațadei

– izolarea termică a acoperișului/planșeului

Când ar putea fi derulat programul

Potrivit documentului care a fost trimis de România către Comisia Europeană, termenul pentru a fi format ghidul solicitantului, publicarea măsurii și pregătirea apelului este trimestrul al patrulea al anului 2023. Asta înseamnă lunile octombrie, noiembrie, decembrie.

Apoi, pentru derularea apelului de proiecte și contractarea proiectelor, termenul este al treiea trimestru al anului 2024: iulie, august și septembrie.

Cei care vor primi voucherul vor fi obligați să își renoveze casele până în anul 2026.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending