Connect with us

Eveniment

FOTO&VIDEO: Festivalul de datini de la Săveni, obiceiuri și teatru popular, artificii și cântec

Publicat

Orașul Săveni a încheiat anul 2021 într-o atmosferă memorabilă cu foc de artificii, cântece din repertoriul folclorului românesc interpretate de marile artiste Sofia Vicoveanca, Valentina Tipa Lulciuc și Brândușa Covalciuc Ciobanu  și producții ale teatrului popular românesc, cu datini și obiceiuri tradiționale din străbuni.

Parade spectaculoase de costume tradiționale, muzica tobelor și a instrumentelor de suflat, zurgălăii și clopețeii au adunat pe pietonalul orașului și în fața Primăriei câteva mii de spectatori. „ N-am văzut atâtea sumane nici la Vicov!”, observa Sofia Vicoveanca, apreciind conservarea și promovarea teatrului popular românesc și a tradițiilor locale, surprinzător de însușite de tinerii din zilele noastre.

Organizat de Primăria orașului Săveni prin Casa de Cultură, având ca parteneri Asociația ,,Arlechin” și Stage M Events, Festivalul de datini, obiceiuri și teatru popular românesc a debutat cu reprezentațiile grupurilor de colindători, urători, a benzilor de căiuți, de capre și urși din localitate și din satele alăturate: Bodeasa, Petricani, Sat Nou, Bozeni, Chișcăreni, Vlăsinești, Hănești, Vorniceni, Știubieni, Potriga, Drăgușeni, Avrămeni. Astfel, urși, capre, jocul căluților, urători și colindători s-au restrâns de dimineață în fața Primăriei pentru a defila în fața reprezentanților acesteia și a locuitorilor Săveniului cu cele mai vechi și mai îndrăgite obiceiuri populare. La trecerea dintre ani doamnele cântecului popular moldovenesc au încântat publicul cu repertorii vesele din folclorul deja cunoscut, încălzind inimile și trupurile amorțite ale celor prezenți.

Începând cu ora 22, aplauzele publicului au adus pe scena din faţa primăriei oraşului Săveni pe îndrăgitele interprete Sofia Vicoveanca, Valentina Tipa Lulciuc şi Brândușa Covalciuc Ciobanu. Fără a se lăsa copleșite de evenimentele din ultimii ani, acestea au cântat cu drag pentru spectatori. Doritoare de spectacol la fel de mult ca și locuitorii orașului Săveni, cele trei doamne ale cântecului românesc au încântat, aproape trei ore, până după miezul nopții urechile spectatorilor. Artistele nu s-au dezmințit nici de data aceasta și au interpretat live, neobosite, urături şi piese cunoscute din repertoriul naţional românesc.

Spectacolul s-a încheiat cu prestația marei artiste Sofia Vicoveanca. Mult așteptată de spectatori, Sofia Vicoveanca a uimit prin prezența sa impecabilă, cu interpretarea numeroaselor piese adulate de numerosul public. Programat să se deruleze 30 de minute, recitalul Sofiei s-a prelungit la o oră. Oamenii au cântat, au dansat, au aplaudat și s-au bucurat de prezența aceleeași Sofia dintotdeauna. „ Atât mi-era de dor de voi !…” , a declarat artista chiar de la urcarea pe scenă. Dragostea pentru spectatori și dorul de a le cânta s-au simțit în vorbele marei cântărețe încă de la început. De pe scenă, împreună cu domnul Călin Angel Iulian, viceprimar al orașului Săveni, a asistat la focul de artificii spectaculos și interminabil. ” Eu cânt. De-adevăratelea!” Vocea artistei a răsunat veselă, sarcastică, antrenantă, făcând un periplu prin tot repertoriul arhicunoscut.

Încă vreo 30 de minute artista a făcut fotografii cu spectatorii și a dat autografe, ca în vremurile bune.  O iubitoare de folclor, o artistă completă, Sofia Vicoveanca nu s-a dezmințit nici la Săveni, după o pauză cauzată de pandemie: „ Vreau să audă cuvintele cântecelor!” Conștientă că folclorul nu binedispune numai, Sofia Vicoveanca nu precupețește niciun moment să educe publicul, să-i transmită valoroasa moștenire din bătrâni, din înțelepciunea populară, iar petrecerile pot deveni astfel de momente. Fota, ia, cojocelul, trăistuța plină cu suveniruri pentru cei ce o întâmpină, vocea groasă, săltăreață, înfățișarea unei înțelepte Vitoria Lipan au reîntregit imaginea celei pe care așa o știm cu toții: Sofia Vicoveanca.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Elicopterul SMURD a fost chemat la Dorohoi pentru a prelua o femeie în stare gravă

Publicat

Medicii dorohoieni au decis să apeleze la transportul aerian în cazul unei paciente care avea nevoie urgentă de ajutor medical de specialitate.

O femeie de 74 de ani se luptă pentru viață după ce a suferit un infarct. Doctorii au decis să o trimită cu elicopterul SMURD la o clinică din județul vecin pentru intervenții de specialitate.

Aeronava sanitară a aterizat pe Stadionul Municipal Dorohoi.

Citeste mai mult

Eveniment

Mai puțin de jumătate din populația României este activă în câmpul muncii

Publicat

Procesul de îmbătrânire se accentuează în România. Mai puțin de jumătate dintre români sunt activi în câmpul muncii și produc pentru a susține întreg sistemul, informează alba24.ro

Este o tendință care se va accentua în anii care urmează, avertizează economiștii.

Dintr-un total de aproape 19 milioane de oameni, 10,8 sunt inactivi în câmpul muncii, 39,5% dintre ei sunt pensionari și beneficiari de ajutor social, iar 32%, elevi și studenți.

Cele mai recente cifre oferite de Institutul Național de Statistică ne arată că populația activă a țării noastre este de aproape 8,2 milioane de persoane.

Citeste mai mult

Eveniment

Două incendii la Crasnaleuca și Flămânzi, în ultimele 24 de ore. Pompierii fac din nou apel la responsabilitate

Publicat

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.

În ultimele ore, aceștia au acționat pentru stingerea a două incendii și acordarea primului ajutor și transportul la spital a unui număr de zece de persoane care aveau probleme medicale.

La aceste evenimente se adaugă două activități de verificare a secției ATI de la Spitalul de Urgență Județean „Mavromati” Botoșani, două misiuni în sprijinul refugiaților din Ucraina și două misiuni de recunoaștere în teren.

 

▪ stingerea a două incendii

 

Pompierii botoșăneni au fost solicitați, ieri după-amiază, să intervină pentru stingerea a două incendii, la Flămânzi și Crasnaleuca.

Acestea au fost stinse înainte de a produce pagube materiale însemnate.

Evenimentul de la Crasnaleuca s-a produs ca urmare a utilizării unei sobe defecte, iar la Flâmânzi din cauza unui coș de fum necurățat de funingine.

Pentru evitarea unor incidente similare, ISU Botoșani vă reamintește câteva măsuri de prevenire:

– verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);

– curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

– îngrășați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

– păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

– nu așezați materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete;

– nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

– nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia;

– nu puneți hainele la uscat, pe sobă;

– în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei deschisă;

– amplasaţi, în faţa sobelor cu lemne, o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;

– focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor;

– stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

– nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;

– depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat. Jăratecul nestins nu trebuie aruncat în apropierea casei, a adăposturilor animalelor, a magaziilor de lemne sau de furaje.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Mai mulți elevi de la Colegiul „A.T.Laurian” au ales un mod inedit pentru a marca Ziua Internațională a Cititului Împreună

Publicat

Mai mulți elevi de la Colegiul Național „A.T.Laurian”, din clasa a IX-a B, la inițiativa profesoarei Elena Alecsa, sau ales un mod inedit pentru a marca  Ziua Internațională a Cititului Împreună, lecturarea făcându-se în sala de sport, în timpul orei de educație fizică. Au fost îndemnați să-și aleagă o poziție comodă, o carte interesantă și să înceapă să-și citească unii altora.

Cum un trup sănătos nu vine decât cu o minte sănătoasă, laurienii au acceptat invitația, dar și-au făcut și câteva fotografii pentru a surprinde ineditul momentului.

Ziua Internațională a Cititului Împreună / World Read Aloud Day (WRAD) a fost inițiată de LitWorld, o organizație nonprofit fondată în anul 2007. Această inițiativă reunește într-o singură zi copii, tineri și adulți din peste o 160 de țări ale lumii pentru a celebra puterea cuvintelor.

Este deja un fapt cunoscut că citirea cu voce tare are un rol foarte important în dezvoltarea copiilor. Copiii cărora li se citește zilnic pot avea un avans de aproape un an, comparativ cu acei copii cărora nu li se citește cu voce tare în fiecare zi. Printre beneficiile cititului se numără dezvoltarea creativității, a empatiei și a gândirii critice. De asemenea, cei care citesc sunt capabili să comunice mai bine atât verbal, cât și în scris.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate