Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO&VIDEO: DUPLEX Botoșani-ROMA. Poveste despre istorie, tradiție și dor de bunici, în Parohia „Sf. Ioan Botezătorul”

Publicat

Publicitate

O acțiune extrem de emoționantă s-a desfășurat, sâmbătă, în Parohia „Sf. Ioan Botezătorul” din Botoșani și a antrenat peste treizeci de copii din parohia menționată, coordonați de prof. de religie: Maria Timofti, Mariana Fortoeș, Gheorghe Bulboacă, având în mijlocul lor binecuvântarea și prezența părintelui protopop Petru Fercal.

Evenimentul s-a desfășurat în parteneriat cu copiii din Parohia „Sf. Dimitrie cel Nou”, din Roma, Italia, coordonați de părintele Nicolae Strugaru și  preoteasa Petronela, moderator fiind părintele Nicolae Budui. De asemenea, partea românilor din Italia a avut ca invitat special pe prof. conf. dr. Vasile Timiș, inspector general pe disciplina religie.

Duplexul de suflet, aflat la a doua ediție, a fost de fapt un atelier de creație, denumit generic, „Tinerii la sfat cu bunicii” și s-a dorit a fi un dialog între generații.

Publicitate

Istoria colacului și a colivei

La Botoșani, acțiunea a vizat  istoria colacului și a colivei și semnificația religioasă a acestora, ca legătură și unitate între mădularele Bisericii și transmitere a tradițiilor strămoșești celor de astăzi. În acest context, copiii au avut parte de un moment intens, gestionat admirabil de Mariana Alecu, brutar de meserie, cu mulți ani experiență, care a frământat aluat în direct, prezentând rețeta pentru colaci. Copiii au primit la rândul lor câte o porție de aluat, necesară unui colăcel, dovedindu-se extrem de dibaci și interesați să fie vlăstare care să ducă mai departe tradiția. La final, copiii au gustat din produsul finit: colaci și colivă. Profesorul Gheorghe Bulboacă a pregătit, împreună cu copiii, un program de cântări specifice Postului Mare, care a sporit frumusețea momentului.

Dorul de bunici

Publicitate

La Roma, copiii care trăiesc printre italieni au pus în această acțiune un ingredient „de suflet” care a sporit intensitatea evenimentului: dorul de bunici, dorul de casă al părinților pe care micuții îl simt în chip nevăzut în ochii triști ai mamelor și în momentele de tăcere ale taților.

Copiii din Parohia „Sf. Dimitrie cel Nou”, coordonați de părintele Nicolae Strugaru și  preoteasa Petronela, au apărut pe ecranul care asigura comunicarea dintre cele două tabere îmbrăcați în costumul popular românesc pus la patru ace. Aceștia au detaliat elementele folclorice ale ținutei strămoșești și au explicat rețeta tradițională de cornulețe și plăcintă cu mere. Au fost atenți la orice element care să reconstituie tradiția. De exemplu, cornulețele au fost gătite în tavă de lut, așa cum pregăteau odinioară bunicii, În timpul prezentării din Italia, cântecele copiilor din România răsunau prin ecranul video și cei mici, mânuind cornulețe, cu toate că nu erau auziți, țineau isonul, murmurând „Cămara ta, Mântuitorule” și alte imnuri specifice Postului Mare. Emoția de a fi în legătură cu românii de acasă, cu bunicii și cu copilașii care au avut șansa să fie crescuți în patria-mamă, a fost vizibilă și s-a transmis la un nivel copleșitor.

Dragostea nu are hotare

Publicitate

Pe parcursul activității părintele protopop Petru Fercal a avut câteva intervenții în care a subliniat importanța comunicării, indiferent de bariere, dar a punctat și dorința de sădi în inimile copiilor de azi dragostea pentru tradiția strămoșească. Legătura din ieri, azi și mâine trebuie să rămână la fel de trainică. „Deși este greu, deși avem multe de întâmpinat, sub toate aspectele, dar dragostea dintre noi și dragostea pentru viața și mântuirea noastră, precum și dorința de a fi mereu în comuniune, iată ne implicăm și în astfel de activități ca să mărturisim că nu suntem nepăsători, ci dimpotrivă să fim într-o continuă lucrare. Ne-am bucura ca în viitor să ne întâlnim față către față, un schimb de experiență, convinși că dragostea nu are hotare”, a încurajat părintele protopop Petru Fercal.

 

Publicitate

 

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O femeie din Vlădeni este de negăsit. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi, a părăsit domiciliul fără a anunță familia și nici nu a mai putut fi contactată ulterior.

Anușcă Ionela Violeta are următoarele semnalmente: păr șaten închis, ochi căprui, ten deschis.

Vestimentație: Tricou larg de culoare roșie, pantaloni de trening negri, în picioare purta șlapi roz.

Publicitate

Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Citeste mai mult

Eveniment

În ultimele trei zile, jandarmii au dat amenzi pe capete. La noapte vor sta cu ochii pe biserici

Publicat

Publicitate

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii publice, independent sau în cooperare cu polițiștii botoșăneni.
De asemenea, jandarmii au verificat respectarea cadrului legal în ceea ce privește desfășurarea activităților de picnic și au avut în vedere combaterea consumului ilicit de substanțe psihoactive.
În acest sens, în primele trei zile ale lunii mai, echipajele de jandarmerie au aplicat 45 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 12000 de lei și au întocmit în două situații acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu.
Două persoane care au apelat nejustificat numărul unic pentru apeluri de urgență 112 au fost amendate cu câte 2000 de lei, iar opt sancțiuni au vizat nerespectarea prevederilor Legii nr.171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
În această noapte, jandarmii vor fi alături de botoșăneni, în zona bisericilor și a cimitirelor, la.slujbele de Înviere și vor lua măsurile necesare pentru ca liniștea credincioșilor și a clerului să nu fie tulburată de producerea unor incidente nedorite, care ar putea afecta siguranța participanților la manifestările religioase.
Recomandăm cetățenilor să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine,să acorde atenția cuvenită minorilor care îi însoțesc și bunurilor personale de valoare, să aleagă trasee de deplasare luminate corespunzător și circulate și să solicite sprijinul jandarmilor în mod direct în cazul sesizării unor fapte antisociale de natură penală și contravențională.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA la Dorohoi. Zeci de amenzi pentru depășirea limitei de viteză

Publicat

Publicitate

La data de 3 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secților de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, nr. 5 Mihăileni și nr. 6 Pomîrla au organizat o acțiune pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță publică și pentru prevenirea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare consumul de alcool sau de substanțe psihoactive.

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost controlate 57 de autovehicule, iar 27 dintre conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind pozitiv în unul dintre cazuri.

De asemenea, au fost aplicate 37 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 16.000 de lei, dintre care 32 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea limitei legale de viteză.
În același context, au fost confiscați aproximativ doi metri cubi de material lemnos.

Publicitate

Exemplu:
La data de 3 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.5 Mihăileni au oprit pentru control, pe DJ 291 B, în comuna Mihăileni, un tânăr de 25 de ani, din județul Suceava, care transporta aproximativ doi metri cubi de material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale de proveniență sau transport pentru acestea.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 2.000 de lei, iar materialul lemnos a fost supus confiscării.

Publicitate

Foto: ARHIVĂ

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr beat din Hilișeu Horia, dat jos de la volan de polițiști pe o stradă din Dorohoi

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, în jurul orei 3:00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Dorohoi au oprit pentru control, pe o stradă din municipiul Dorohoi, un autoturism condus de un tânăr, de 26 de ani, din comuna Hiliseu Horia.

În urma testării cu aparatul etilotest,.valoarea rezultată a fost de 0, 51 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending