Emoție, bucurie, taină și sfințenie sunt ingredientele unui eveniment care a avut loc, joi, la Biserica „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoșani, unde un sobor de preoți a oficiat Taina Sfântului Botez pentru Ștefania Ranya care a devenit astfel cel mai tânăr membru al Bisericii. Nașii bulgărașului de lumină, cu ochi negri și pătrunzători, au fost preotul paroh al bisericii amintite, Dumitru MATECIUC și soția sa, prezbitera Cătălina-Maria. Alături de ei au mărturisit credința în locul pruncului încă doi tineri, Corado și Lavinia.
Ceva mistic, ceva tainic a făcut ca momentul atât de așteptat să fie profund și emoționant, plin de bucurie, nădejde, iubire și omenie.
Micuța Ștefania a devenit membră a Bisericii, viața ei fiind astfel construită pe Taina Botezului, Taina Mirungerii, sau a ungerii cu Sfântul Mir, și Taina Împărtășaniei. Cele trei Taine pe care le primesc cei botezați și care stau la temelia vieții creștinului.
Din soborul de preoți a făcut parte directorul Seminarului Teologic din Botoșani, părintele profesor Daniel Dascălu, părintele Gheorghe Grigorași, părintele Grigore Diaconu și părintele Dumitru Leonte, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Săveni.
Micuța Ștefania nu a pus probleme nașilor extrem de emoționați sau părinților Socrate și Melisa, doi oameni de etnie rromă, extrem de muncitori și educați, profund recunoscători pentru bucuria pe care au trăit-o. Melisa a adus-o pe lume pe Ștefania la zece ani distanță după primul născut, lucru care a sporit bucuria în familie.
După cea mai însemnată parte a Botezului, și anume afundarea întreită în apă și rostirea de către preot a cuvintelor: „Se botează robul/roaba lui Dumnezeu (…) în Numele Tatălui – Amin, și al Fiului – Amin, și al Sfântului Duh – Amin”, cei patru preoți și cei patru nași s-au prins în dansul bucuriei, ca ritual ce simbolizează bucuria Bisericii pentru cel născut din botezul în Hristos, împlinind astăzi un moment emoționant din ceremonialul specific slujbei Botezului. „Câți în Hristos v-ați botezat, în Hristos v-ați și-mbrăcat (Gal. 3, 27). Ce mare adevăr ne încredințează prin aceste cuvinte Apostolul Pavel! Creștinii botezați nu poartă pe omul vechi, cu patimile și poftele lui păcătoase, ci sunt îmbrăcați în omul cel nou. S-au îmbrăcat în Hristos însuși, Care viețuiește acum în inimile lor! Și expresia s-au îmbrăcat nu se referă la o îmbrăcăminte simplă și exterioară, ci la ceva adânc, ființial și nedespărțit. Prin credința noastră în Hristos, și prin botezul nostru, ne-am îmbrăcat în Hristos însuși și ne-am făcut fii ai lui Dumnezeu, lăcașe ale Duhului Sfânt, bisericile lui Dumnezeu, sfinți și desăvârșiți, dumnezei după har”, spunea Sfântul Nectarie de Eghina despre acest moment.
Publicitate
A urmat predica părintelui profesor Daniel Dascălu, care cu mult tact a arătat celor prezenți dedesubturile acestei mari Taine care încununează și înveșmântează în Lumină. „Nu știu dacă știați atunci când ați ales numele, dar Ștefania înseamnă purtătoare de coroană, de cunună. Ștefania se pregătește de pe acum ca toate cununile și nestematele acestei lumi să îi fie așezate dinainte. Ce se cuvine să reținem la acest moment, pe lângă cinstea pe care trebuie să o arătăm noului botezat este și momentul în care realizăm o scurtă retrospectivă a propriei noastre vieți. Ștefania se întâmplă să se numească Ștefania, dar toți la Botez am avut cinstea să purtăm o coroană. Coroana aceasta, însă, depinde numai de noi cum reușim să o șlefuim. Astăzi, Ștefania are șansa iubirii necondiționate”, și-a început cuvântul părintele Daniel.
La final, noua creștină, pruncuța Ștefania Ranya, a primit Sfânta împărtășanie. Un moment la care fețița proaspăt botezată a prins cu mânuța reverenda părintelui Grigore Diaconu, cel care i-a dat Trupul și Sângele Domnului și preț de câteva minute a ținut strâns în pumnul micuț haina preoțească care girează misiunea pe care o are preotul în toate zilele vieții sale. Momentul a făcut deliciul membrilor familiei.
După tradiționala gustare, împărțită frățește între participanții la eveniment, nașii Dumitru și Cătălina Mateciuc și Corado și Lavinia au dus pruncuța înveșmântată în haină de lumină acasă, la părinții iubitori, încredințând-o prin cuvintele care sintetizează însemnătatea momentului: „De la mine fin, de la DUMNEZEU creștin!”.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Aceşti sfinți au pătimit pe timpul lui Deciu împăratul, în insula Creta şi nu erau toţi din acelaşi oraş, ci din mai multe părţi. Din mitropolia Gortinei erau cinci: Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie şi Evnichian; din Cnos, unul: Zotic; din Epinia Panormului, Agatopus; din Chionia Vasilide şi din Iraclia: Evarest şi Pompie.
Ei au fost daţi de necredincioşi ighemonului insulei, care a poruncit călăului să-i ducă la altarele idoleşti ca să jertfească. Vreme de treizeci de zile, Sfinţii au fost chinuiţi, batjocoriţi şi târâţi pe jos prin gunoaie, de necredincioşi, iar la 23 decembrie, au fost duşi la judecată. Au fost din nou bătuţi, loviţi cu pietre, pălmuiţi, scuipaţi, dar au rămas neînduplecaţi şi tari în credinţa Lui Hristos.
După ce au fost chinuiţi, dregătorul a dat osânda de moarte, prin sabie. Ei au făcut rugăciune şi ziceau: „Iartă Doamne, pe robii Tăi şi primeşte vărsarea sângelui nostru, pentru noi, pentru rudeniile şi prietenii noştri şi pentru toată ţara, ca să scape de întunericul nerecunoştinţei şi cu ochi curaţi să vadă credinţa cea bună şi să te cunoască pe tine, lumina cea adevărată, veşnice Împărat.
Aşa rugându-se i s-a tăiat fiecăruia capul, iar după tăiere, cunoscuţii au adunat Sfintele trupuri şi le-au îngropat cu cinste.
Duminică, partidele conduse de Marcel Ciolacu (PSD), Ilie Bolojan (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR) au convenit asupra repartizării finale a ministerelor în viitorul Executiv. Noul Guvern Ciolacu va include 16 ministere, dintre care opt vor reveni PSD, șase PNL și două UDMR, relatează alba24.ro.
Ministerul Economiei va fi comasat cu cel al Digitalizării, nu cu cel al Energiei, cum a fost propunerea iniţială.
Duminică au fost stabiliți și șefii celor două camere ale Parlamentului. Camera Deputaţilor va fi condusă de Daniel Suciu (PSD), iar Senatul de Ilie Bolojan, preşedintele PNL.
Luni se vor face anunțurile oficiale iar președintele Iohannis va desemna şi premierul, ce va fi conform surselor Marcel Ciolacu.
Noul Guvern Ciolacu. Cum vor fi împărțite ministerele
PSD va avea opt ministere, după cum urmează:
Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
Ministerul Economiei şi Digitalizării – Bogdan Ivan
Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila
Ministerul Muncii – Simona Bucura Oprescu
Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
Ministerul Culturii – Natalia Intotero
Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
Ministerul Justiţiei – Radu Marinescu
PNL va avea șase ministere, după cum urmează:
Publicitate
Ministerul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu, care va avea și calitatea de vicepremier
Ministerul de Externe – Emil Hurezeanu (fost ambasador al României în Germania)
Ministerul Fondurilor Europene – Marcel Boloș
Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
Ministerul Mediului – Mircea Fechet
Ministerul Educației și Cercetării – Daniel David (rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca)
Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a anunțat că a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului D.F., în vârstă de 45 de ani, din mun./jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativă de omor” și „tulburarea ordinii și liniștii publice”.
S-a reţinut că, în ziua de 07.04.2023, în jurul orei 13.25, în timp ce se afla în zona Centrul Vechi din mun. Botoșani, pe fondul unor neînțelegeri anterioare, inculpatul a aplicat o lovitură cu o bâtă din lemn în direcția capului persoanei vătămate F.B., care s-a apărat cu brațul stâng, la care a suferit o fractură pentru vindecarea căreia a necesitat 55-65 de zile de îngrijiri medicale.
“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”,a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.