Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO&VIDEO: Copac rupt de vânt pe o stradă din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

În această dimineață, pompierii au acționat pe strada Vârnav din municipiul Botoșani pentru înlăturarea unui copac căzut pe partea carosabilă, dupa ce fost rupt de vânt. O femeie a sunat la 112, deoarece arborele bloca circulația rutieră.

La caz au ajuns pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de intervenție, dotată cu accesorii specifice pentru tăierea arborelui și au înlăturat obstacolul. În această situație nu au fost înregistrate pagube materiale.

Vă reamintim că până la ora 10:00, județul Botoșani se află sub o atenționare meteorologică tip Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică. Acesta se manifestă prin perioade cu averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25 …40 l/mp și izolat de peste 50 … 70 l/mp. Vântul va avea la rafală 70 …90 km/h.

Pentru evitarea unor situații de urgență în caz de vânt puternic, trebuie respectate următoarele măsuri:

▪ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

▪ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

Publicitate

▪ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

▪ îndepărtați copacii sau ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

▪ nu atingeți firele căzute la pământ.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Liceele tehnologice cu profil agricol vor putea beneficia de investiții finanțate de Ministerul Agriculturii

Publicat

Publicitate

Liceele tehnologice cu profil agricol vor putea beneficia de investiții finanțate de Ministerul Agriculturii. Guvernul a aprobat în ședința de joi, 4 iulie, metodologia privind susţinerea financiară, de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol, precizează alba24.ro.

Reamintim faptul că în județul Alba sunt două licee tehnologice cu profil preponderent agricol. Este vorba despre Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea“ din Blaj și Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza“ din Ciumbrud. 

Potrivit notei de fundamentare a Hotărârii de Guvern, pentru stoparea declinului învățământului agricol românesc, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a susținut modificarea și completarea Legii educației prin promovarea Legii nr. 57/2020. Astfel, a fost creat cadrul legal pentru asigurarea finanțării unor investiții specifice activității din agricultură, a cheltuielilor materiale necesare funcționării liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol, precum și a celor aferente înființării de noi specializări/calificări și pentru programele de perfecționare a cadrelor didactice de specialitate din aceste instituții.

În data de 5 iulie 2023 a fost publicată Legea învățământului preuniversitar nr. 198, în care, la articolele 36 și art. 37 au fost cuprinse o serie de prevederi legale care vin cu completări și clarificări referitoare la tipurile de investiții și cheltuieli ce pot fi finanțate liceelor de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Astfel, potrivit prevederilor alin. (5) al art. 36 și alin (3) al art. 37 din lege, investițiile și cheltuielile materiale necesare funcționării liceelor se referă la:

Publicitate
  • construcțiile agricole și zootehnice, clădirile cu destinație săli de clasă și laboratoare, inclusiv costurile aferente modernizării, înființării sau demolării acestora, precum și cele legate de cheltuielile privind costurile generale ale proiectului și pentru racordarea la utilități;
  • achiziționarea de combine, tractoare și echipamentele de lucru specifice acestora, mijloace de transport, echipamente pentru irigații, motoare și alte tipuri de echipamente pentru dotarea laboratoarelor și loturilor didactice, a atelierelor mecanice, animale vii și echipamente specifice activității în zootehnie și medicină veterinară, echipamente de procesare, încălzire, celule fotovoltaice, mijloace informatice pentru digitalizare în domeniul agriculturii și conexe acesteia;
  • înființarea/modernizarea de plantații pomicole, viticole, sere, solarii și răsadnițe, inclusiv cheltuielile privind costurile generale de proiectare;
  • alte tipuri de construcții precum cantine, internate, săli de sport, inclusiv costurile aferente modernizării, înființării sau demolării acestora, precum și cele legate de cheltuielile privind costurile generale ale proiectului;
  • întreținerea și repararea bunurilor achiziționate;
  • cheltuielile privind costurile generale ale proiectului, care sunt cele prevăzute în legislația în vigoare cu privire la elaborarea și desfășurarea obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice;
  • elaborarea de manuale/module școlare de specialitate în format digital;
  • modernizarea stagiilor de practică a elevilor în concordanță cu noile schimbări din agricultură;
  • perfecționarea cadrelor didactice de specialitate și schimburi de experiență;
  • cheltuieli aferente înființării de noi specializări/calificări profesionale în domeniul agriculturii.

Liceele tehnologice cu profil agricol vor putea beneficia de investiții finanțate de Ministerul Agriculturii

Pentru implementarea prevederilor art. 36 și 37 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, a fost  necesară elaborarea metodologiei prin care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale să poată finanța investițiile specifice din agricultură, precum și a cheltuielilor materiale necesare funcționării liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol.

Astfel, liceele tehnologice cu profil preponderent agricol vor beneficia de susținere financiară din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Susținerea financiară a liceelor va consta în finanțarea de investiții specifice în agricultură, industria alimentară cu toate ramurile ei și a cheltuielilor materiale necesare funcționării liceelor.

Finanțarea se realizează în baza unui program anual de finanțare a investițiilor specifice activității de învățământ, precum și a cheltuielilor materiale necesare funcționării liceelor, aprobat prin hotărâre de către Consiliul de Administrație al liceului în baza propunerii prezentate de conducerea acestuia.

Publicitate

Programul elaborat de către licee este avizat de către autoritățile administrației publice locale pe raza cărora funcționează respectivele licee și se aprobă de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Liceele tehnologice cu profil agricol vor putea beneficia de investiții finanțate de Ministerul Agriculturii. Criterii

Criteriile pentru finanţarea de investiţii specifice în agricultură, precum şi a cheltuielilor materiale necesare funcţionării liceelor de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt următoarele:

  • menținerea profilului liceului pe toată perioada finanțării pentru care a fost inclus în lista liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol;
  • prezentarea către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, înainte de începerea anului școlar următor, a unui program de măsuri care să conducă atât la menținerea sau, după caz, la creșterea numărului de clase/calificări profesionale, cât și la diversificarea acestora, în raport cu cerințele de pe piața muncii în domeniul agriculturii, industriei alimentare cu toate ramurile ei și conexe acesteia.

Manuale școlare de specialitate în domeniul agricol, în format digital

Metodologia prevede constituirea unor grupuri de lucru pe discipline de specialitate pentru elaborarea proiectelor de manuale școlare de specialitate în format digital la inițiativa conducerii unor consorții universitare și/universități agricole de profil, în baza unei solicitări a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru lansarea de apeluri de către Ministerul Educației prin Centrul Național Politici și Evaluare în Educație.

La elaborarea proiectelor de manuale școlare de specialitate în domeniul agricol și a ramurilor conexe acesteia pentru învățământul liceal tehnologic cu profil preponderent agricol, în cadrul grupurilor de lucru, alături de cadre didactice din învățământul preuniversitar și superior care predau disciplinele de specialitate pentru care se propune elaborarea proiectului de manual școlar, pot participa sau pot fi cooptați/consultați:

  • reprezentanți ai agenților economici din agricultură,
  • organizații neguvernamentale care desfășoară activități în domeniul învățământului agricol,
  • reprezentanți ai unor unități de cercetare,
  • reprezentanți ai unor instituții de învățământ agricol din state membre ale Uniunii Europene cu care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are încheiate parteneriate de colaborare în domeniul învățământului agricol.

Ministerul Agriculturii poate propune înființarea/dezvoltarea unor noi calificări profesionale

La propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Educației prin Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic poate aproba înființarea/dezvoltarea unor noi calificări profesionale, în conformitate cu prevederile Metodologiei de elaborare și actualizare a calificărilor profesionale școlarizate prin învățământul preuniversitar.

Finanțarea pentru înființarea/dezvoltarea unor noi calificări profesionale se asigură de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în baza contractelor încheiate între liceele tehnologice cu profil preponderent agricol și Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale susține stagiile de practică a elevilor din învățământul tehnologic prin finanțarea următoarelor categorii de activități:

  • achiziția de echipamente de protecția muncii;
  • cheltuielile cu transportul elevilor la și de la locul de practică, după caz;
  • cheltuielile cu rechizitele necesare pe perioada practicii;
  • cheltuieli pentru obținerea permisului de tractorist rutierist;
  • cheltuieli pentru achiziția de microbuze pentru transportul elevilor la practică.
  • cheltuieli pentru acordarea unui suport alimentar pe perioada stagiilor de practică, constând într-o masă caldă sau după caz, într-un pachet alimentar, în cuantum maxim de 20 lei/elev/zi.

Citeste mai mult

Eveniment

Meciul F.C. Botoșani și Ceahlăul Piatra Neamț, păzit de jandarmi

Publicat

Publicitate

În prima zi a acestui sfârșit de săptămână, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani va asigura ordinea și siguranța publică pe Stadionul municipal Botoșani, la meciul amical de fotbal disputat începând cu ora 12.00 de echipele F.C. Botoșani și Ceahlăul Piatra Neamț.

Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a evenimentului sportiv, jandarmii botoșăneni, în cooperare cu efective de poliție și pompieri, vor acționa pentru prevenirea apariției unor evenimente de natură să afecteze fair-play-ul și buna desfășurare a manifestării sportive.

Intrarea spectatorilor se va realiza doar pe la poarta de acces nr.1, dinspre strada Calea Națională.

Pe traseele către locul de desfășurare a partidei, în apropierea și în incinta arenei sportive, spectatorii sunt obligați să se supună efectuării controlului corporal preventiv şi al bagajelor, la solicitarea forţele de ordine.

De asemenea, recomandăm suporterilor să nu se implice în incidente care ar putea duce la tulburarea ordinii şi liniştii publice, delimitându-se de orice formă de violenţă verbală sau fizică ce ar putea conduce la manifestări violente.

Reamintim suporterilor că este interzis accesul în incinta stadionului cu artificii, petarde, materiale explozive, substanțe toxice, iritant lacrimogene ori paralizante, corpuri contondente ori alte obiecte care pot pune în pericol securitatea participanților.

Publicitate

Jandarmii botoșăneni vor acționa zilnic, independent sau în cooperare cu efective de poliție, pentru prevenirea faptelor antisociale de natură penală și contravențională ce ar putea afecta liniștea publică și siguranța cetățenilor și vor interveni la solicitările făcute de cetățeni prin apel la numărul unic de urgență 112.

Nu în ultimul rând, jandarmii vor avea în atenție zonele aglomerate și vor acționa pentru prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de substanțe psihoactive.
Aducem la cunoștința cetățenilor că, în conformitate cu prevederile Legii nr.143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul vânzării sau distribuirii acestora, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Dacă plecați la drum: Valea Oltului se închide. Ministrul Grindeanu: Nu vom renunța la restricționarea traficului

Publicat

Publicitate

Valea Oltului se închide. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a declarat, vineri, că nu va renunța la restricționarea traficului pe Valea Oltului, programată timp de o lună. „Știu că e an electoral, dar sunt mai importante autostrăzile decât alegerile. Îmi asum” a spus acesta, informează alba24.ro.

Rute ocolitoare după ce se închide Valea Oltului. Drumul dintre Vâlcea și Sibiu va dura cu 3,5 ore mai mult

„Știu că e an electoral și știu că poate 90% dintre oamenii politici ar fi luat decizia să amâne eventualele lucruri care să ducă la un disconfort.

Dar autostrăzile nu au culoare politică și atât timp cât soluția este aceasta, dacă vrem să avem autostrăzi, de a restricționa pe o perioadă de o lună traficul, eu nu ezit, chiar dacă e an electoral și chiar dacă mulți mi-au spus că ar fi mai bine să amânăm, sunt mai importante autostrăzile decât alegerile.

Au fost destui ani în care probabil că s-a gândit altcumva și au fost mai importante alte lucruri.

Îmi asum acest lucru. Pe mine mă interesează să fac autostrăzi în România, cu toate riscurile”, a adăugat Sorin Grindeanu.

Publicitate

Valea Oltului se închide: Rute ocolitoare

Ministerul Transporturilor va anunța vineri rutele alternative, pe unde șoferii vor trece Carpații.

De la București se va putea ajunge în Transilvania pe Valea Prahovei, sau spre Banat, pe Valea Jiului.

Publicitate

Se poate ajunge pe Valea Jiului până la Autostrada A1 la Simeria, iar apoi spre celelalte direcții, inclusiv spre Banat.

Din Râmnicu Vâlcea ocolul care trebuie făcut pentru a ajunge în Sibiu este uriaș.

Autoritățile se gândesc să îi direcționeze pe șoferi pe traseul Târgu Jiu – Simeria – Sibiu.

Drumul se va lungi cu 265 de kilometri și va dura cu 3 ore și 40 de minute mai mult.

Pentru mașinile mici, o altă variantă ar fi Transfăgărășanul – aproape 100 de kilometri în plus, dar având în vedere dificultatea traseului durata va crește cu 2 ore și 20 de minute.

Construcția autostrăzii Sibiu – Pitești impune niște sacrificii, a explicat ministrul Transportului – odată cu anunțul închiderii circulației pe Valea Oltului.

Citeste mai mult

Eveniment

Pruncul Rafail al preotului Dumitru Anușca va fi botezat de PS Nichifor Botoșăneanul. Va sfinți casa parohială la Icușeni-Vale

Publicat

Publicitate

PS Nichifor Botoșăneanul va boteza pruncul preotului paroh și va sfinți Casa parohială la Icușeni-Vale, comuna Vorona

Sâmbătă, 13 iulie 2024, în parohia „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din localitatea Icușeni-Vale, comuna Vorona, județul Botoșani, va fi prilej de îndoită bucurie.

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, va boteza pe pruncul Rafail al preotului paroh Dumitru Anușca.

Al doilea moment de bucurie pentru enoriașii comunității din satul Icușeni-Vale, va fi sfințirea Casei parohiale, care se află în curtea bisericii și este ocrotită de Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași.

Programul zilei:

♦ 07:30 – Utrenia;

Publicitate

♦ 09:00 – Primirea ierarhului;

♦ 09:30 – Sfânta Liturghie Arhierească unită cu botezul pruncului Rafail;

♦ 11:30 – Slujba de sfințire a Casei parohiale;

Publicitate

♦ 12:00 – Agapa frățească.

Împreună cu PS Nichifor Botoșăneanul, va sluji un sobor ales de ieromonahi preoți și diaconi.

Slujbele vor fi înfrumusețate prin cântări oferite de membri ai Corului psaltic „Chivotul” de la Catedrala Mitropolitană din Iași.

„După trei ani de muncă ne bucurăm și de sărbătoarea sfințirii casei parohiale! Vă așteptăm și Vă rugăm să susțineți în continuare proiectele micii noastre comunități! Cu ajutorul Domnului, împreună cu Dumneavoastră, cele 65 de familii din sat și cei peste 4000 de prieteni din online, s-au făcut la parohia noastră lucrări mărețe, peste toate așteptările noastre. Mai presus de edificiile din piatră, s-au plămădit aici stări de spirit, prietenii, legături sufletești. S-a format aici o școală a răbdării, un atelier de formare pentru tineri, un spațiu de socializare pentru bătrâni, un loc al comuniunii întru Hristos”, a spus Pr. Dumitru Anușca, parohul comunității din Icușeni-Vale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending