Mai multe biserici şi mănăstiri din Patriarhia Română au îmbrăcat, astăzi, haine de sărbătoare la prăznuirea hramului Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. În toate lăcaşurile de cult s-au oficiat aseară Vecernia, Litia şi Acatistul Sfinţilor Arhangheli, iar astăzi, Utrenia, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru ctitori şi cei adormiţi întru Domnul.
Biserica a rânduit ziua de 8 noiembrie ca zi de cinstire a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, începând cu secolul al V-lea. Ca semn de cinstire, Sfinţii Voievozi sunt pictaţi pe uşile diaconeşti ale Sfântului Altar, unul purtând crini în mână, semn al Bunei Vestiri, iar celălalt o sabie de foc, semn al pazei care i-a fost rânduită la poarta Raiului sau, potrivit tradiţiei iconografice bizantine, Sfântul Arhanghel Mihail poartă scut, sabie şi platoşă militară, iar Sfântul Arhanghel Gavriil ţine în mână un sceptru, simbolul binecuvântării pe care o vesteşte oamenilor. Tot în semn de preţuire, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil au fost aleşi drept patroni spirituali ai Jandarmeriei Române.
Și în municipiul Botoșani există o biserică care are hramul „Sfinții Voievozi”, care se înalță semeață la câțiva pași de Teatrul „Vasilache”, pictată ca în povești, așa cum se cuvine unei Mirese a lui Hristos.
Sărbătoarea a debutat, marți seară, cu slujba Vecerniei cu Litie, oficiată în sobor. Au fost alături de părintele paroh Viorel Berciuc, unii dintre cei mai îndrăgiți duhovnici din municipiul Botoșani, frunte cu părintele protopop Petru Fercal. Nu au lipsit directorul Seminarului Teologic Botoșani, părintele Daniel Dascălu și părintele Grigore Diaconu care, mulți ani în urmă, a fost paroh al Bisericii „Sfinții Voievozi”.
„Acum, acum, slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor…” a răsunat în lăcașul de cult închinat celor mai cunoscuți și iubiți dintre Sfinții Arhangheli și cei care duc la îndeplinire porunca milei și a dreptății lui Dumnezeu. Zeci de credincioși din toate colțurile municipiului Botoșani au umplut biserica până la refuz, din evlavie pentru Sfinții Voievozi, dar și pentru părintele Viorel Berciuc, actualul paroh, cunoscut pentru blândețea cu care potolește întristarea oricărui creștin trece pragul lăcașului și îi cere ajutorul în problemele existențiale.
Răspunsurile la strană au fost date de un grup de cântăreți din parohie și de la bisericile din jur, imnurile de slavă completând frumusețea slujbei. Bucuria și trăirea credincioșilor prezenți s-a revărsat de asemenea în intonarea cântărilor specifice slujbei Vecerniei, devenind cu toții o strană imensă, într-o rugăciune comună, fierbinte și pătrunzător de emoționantă.
La finalul slujbei, prin rugăciunea Litiei, părintele Grigore Diaconu, care se bucură de asemenea de recunoștința unui oraș întreg, a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.
Publicitate
Cuvântul de învățătură i-a aparținut părintelui protopop Petru Fercal care a încercat să pună la inimile credincioșilor prezenți importanța iubirii față de aproapele, importanța iertării și înțelegerii pe care ar trebui să le manifestăm față de cei cu care interacționăm pe calea vieții.
„După 2000 și ceva de ani, lumea nu-și găsește locul. Se aprind focare de mânie și răzbunare, oamenii nu se mai îngăduie între ei. Și ne întrebăm de ce… Ne părăsește Duhul Sfânt și cauza păcatelor și neascultării față de Cel ce ne-a zidit și ne-a învățat să trăim în pace și în iubire. Și iată că sărbătoarea de astăzi vine să ne arate că se poate trăi în armonie. Sfinții îngeri, cu cele nouă cete cerești, sunt icoana grăitoare pentru noi că se poate trăi în liniște și pace. Sfinții îngeri între ei nu se urăsc, nu se răzbună, nu sunt egoiști. Așa trebuie și noi oamenii să înțelegem că fiecare se naște cu darul lui. De la om i se cere să înmulțească darurile. Și dacă îngerii între ei nu se ceartă, oare noi oamenii de ce ne răzbunăm unii pe alții pentru că unul este deștept sau altfel. Să ne punem în slujba semenului nostru, să fim o echipă așa cum îngerii. Pe de o parte să ne bucurăm de înțelepciunea semenilor, pe de altă parte să înmulțim talantul nostru.
În această vreme de tulburare, când popoarele se învrăjbesc, religiile se învrăjbesc, nu mai este înțelegere. Nu mai este Duhul sfânt între noi. Darurile de la Sfântul Botez le-am pierdut”, a spus părintele protopop la începutul predicii pe care o puteți asculta integral în acest articol.
Și părintele paroh Viorel Berciuc s-a adresat credincioșilor prezenți, mulțumind tuturor pentru rugăciuni și implicare.
„Dacă se împuținează credința, atunci se deteriorează legătura cu Dumnezeu care le ține pe toate. În primul rând trebuie să existe o legătură cât se poate de frumoasă între soți ca să lucreze în casa lor Sfinții îngeri, ca să avem pace, liniște, bună-cuviință. Nașterea de copii îi aduce mai aproape” s-a adresat părintele paroh Viorel Berciuc celor prezenți, rugându-i printre altele să nu le lipsească milostenia față de aproapele aflat la ananghie. De altfel, la fiecare predică și cu orice prilej, părintele Viorel repetă, aproape obsesiv, acest îndemn la bunătate și milostenie față de semeni.
Sărbătoarea a continuat astăzi, în ziua praznicului „Sfinților Voievozi”, cu Utrenia, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru ctitori şi cei adormiţi întru Domnul. Nu a lipsit agapa frățească care a dat prilej gospodinelor din parohie să ofere o demonstrație de talent culinar, dar în primul rând de milostenie, oferind creștinilor prezenți la slujbă câte un pachețel și un pahar de vin.
Scurt istoric
Biserica „Sf. Voievozi” din municipiul Botoşani, str. Victoriei, nr. 13, a fost construită între anii 1850 – 1862 din iniţiativa domnului Manoil Vasilieve, fost preşedinte al Tribunalului Botoşani.
Fondul iniţial a fost constituit de Turel Sisoschi, după care au contribuit mulţi buni creştini. Sfinţirea bisericii a fost oficiată la 30 iulie 1862 de către P.S. Arhierei Kesarie Răsmeriţă Senadon, Marchian Ierapoleos Folescu şi Iosif Sevastian Bobulescu. Arhitectura bisericii e simplă, predominând stilul bizantin. În interior are patru arcade, în cele patru părţi ale naosului, pe care se sprijină o boltă simplă. Pronaosul este marcat de pereţii ce sprijină arcada de la intrare. Ca anexe ale corpului principal, biserica are o veşmântărie la partea dreaptă a altarului şi un pridvor la intrare, construite în acelaşi stil cu al bisericii. Clopotniţa face corp comun cu clădirea bisericii, fiind clădită pe pereţii solizi ai pronaosului, construit în stil semigotic.
Biserica este construită din piatră şi cărămidă, fiind acoperită cu tablă zincată. De jur-împrejurul acoperişului străjuiesc 22 de turnuleţe. Pictura murală interioară s-a făcut prin străduinţa preotului Vasile Arnăutu de către pictorul Ştefan Stroiny, între anii 1934 – 1935, în stil neobizantin. Pe bolta altarului este pictată Sfânta Treime, iar pe cea a naosului cei patru evanghelişti şi Pantocratorul. Pe pereţii laterali sunt pictaţi diferiţi sfinţi şi scene biblice, într-un cadru decorativ. În anul 1935 s-a turnat cafasul şi apoi s-a resfinţit biserica, la 26 octombrie, de către Î.P.S. Nicodim, Patriarhul României.
Dintre preoţii parohi ai acestui sfânt aşezământ, apropiaţi zilelor noastre, amintim pe: pr. Hristofor Manoilescu, pr. Vasile Arnăutu, pr. Amitroaie, pr. Grigore Diaconu şi Viorel Berciuc.
Biserica „Sf. Voievozi”, cu toată frumuseţea şi bogăţia ei, reprezintă un adevărat monument de artă din municipiul Botoşani.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Muzeul Județean Botoșani găzduiește sâmbătă, 25 ianuarie 2025, ora 11.00, în spațiul Galeriilor de Artă ,,Ștefan Luchianˮ, lansarea volumului ,,Eseul carnivorˮ, semnat de scriitorul botoșănean Constantin Iftime.
Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumină asupra lumii românești de astăzi, punându-i în evidență detaliile cele mai ascunse.
De mare rafinament stilistic, cu tăietură necruțătoare, scrutând până în urzeală, cartea lui Constantin Iftime este un instrument de înțelegere profundă a realității din ziua de azi. O lectură incitantă, surprinzătoare de la o pagina la alta.
Cartea va fi prezentată de Viorel Ilișoi, alt botoșănean, în tripla sa calitate de prieten al autorului, editor și redactor de carte. Cei doi publiciști, ambii lansați în presă din Botoșani, în anii ’90, vor discuta cartea și vor analiza împreună situația presei de astăzi, locală și națională.
La stand se vor găsi și toate celelalte cărți ale Editurii GRI.
Polițiștii atenționează privind tentative de fraudă prin mesaje pe telefon, Whatsapp sau alte rețele. Au fost înregistrate cazuri în care persoane au primit mesaje, unele ce păreau să fie de la prieteni sau cunoștințe prin care li se cereau bani împrumut, scrie alba24.ro.
Cetățenii sunt atenționați să nu transfere bani în conturi suspecte și să verifice autenticitatea solicitărilor primite.
”La nivelul țării noastre, au fost înregistrate o serie de fapte cu acest mod de operare. Pentru o mai bună prevenție, cetățenii trebuie să se protejeze în mediul online.
Cum vă protejați?
citiți cu atenție mesajul și nu vă grăbiți să acționați!
nu accesați linkuri din mesaje nesolicitate, chiar dacă acestea par a proveni de la prieteni sau cunoștințe!
evitați accesarea linkurilor suspecte, a celor din mesajele nesolicitate sau a celor din surse necunoscute, deoarece acestea ar putea conduce către site-uri malware sau ar putea fi utilizate pentru phishing.
nu introduceți coduri!
nu transferați bani în conturi suspecte!
dacă primiți un mesaj suspect de la un prieten, contactați-l printr-un alt canal (de exemplu, telefonic) pentru a verifica autenticitatea solicitării.
dacă ați fost victima unei astfel de fraude sau ați observat activități suspecte, contactați imediat autoritățile competente și sesizați incidentul.
educați-vă și educați-i pe alții.
Informați-vă despre tehnicile de fraudă și tacticile utilizate de autorii infracțiunilor informatice și fiți mereu vigilenți în mediul online. De asemenea, discutați cu familia și prietenii despre aceste tipuri de fraude pentru a-i ajuta să se protejeze.
folosiți autentificarea în doi pași, aceasta adăugând un nivel suplimentar de securitate conturilor voastre online, solicitând o parolă suplimentară sau un cod de verificare înainte de a vă conecta.
fiți la curent cu cele mai recente amenințări cibernetice și cu modalitățile de protejare împotriva acestora!
fiți vigilenți, protejați-vă conturile” – transmite IPJ Alba
Legea nr. 367/2022 privind Dialogul Social, prevede că negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători. În cazul în care intr-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită să participe la negocierea colectivă, conform prezentei legi, poate iniția negocierea contractului colectiv de muncă în orice moment(art.108, alin.3 din Legea nr. 367/2022).
Pentru angajați, negocierea colectivă generează avantaje multiple precum: mai multă justiție socială, drepturi superioare privind condițiile de muncă și de angajare, salariile, securitatea și sănătatea în muncă, aplicarea principiului egalității de șanse și tratament, protecție suplimentară în exercitarea drepturilor legale, concilierea vieții profesionale cu cea de familie, locuri de muncă și venituri mai stabile, o influență mai mare la locul de muncă și participarea la procesele decizionale.
Pentru angajatori, negocierea colectivă aduce avantaje privind asigurarea păcii sociale și a unui climat de muncă favorabil performanței, productivitatea și loialitatea personalului îmbunătățite,participarea mai mare a forței de muncă la locul de muncă, eficacitate și planificare bugetară, rezolvarea timpurie a litigiilor.
Neîndeplinirea de către angajatori a obligației privind negocierea colectivă constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 15.000 lei la 20.000 lei.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va face publică o hartă a României cu riscul seismic pe fiecare localitate în parte. Anunțul a fost făcut de ministrul de resort, Cseke Attila, informează alba24.ro.
Autoritățile din zonele cu risc seismic ridicat vor putea accesa un program guvernamental de consolidare a clădirilor publice, finanțat integral de la bugetul de stat.
”În zilele următoare o să dăm (…) o listă a localităților, după gradul de accelerație a terenului, care este practic cuantificarea expunerii la risc seismic a localităților și vom da o listă pe fiecare județ, cu localitățile care sunt eligibile pentru acest program.
Avem programe de investiții, de finanțare și le-am spus și primarilor să vină, dacă au expertiză tehnică pe o asemenea clădire – poate fi o clădire mai veche, o școală, o grădiniță, o clădire sediul primăriei, un cămin cultural, orice alt tip de clădire publică – dacă este expertizată în risc seismic I sau II, poate primi finanțare pentru lucrări de consolidare”, a precizat Cseke Attila, potrivit Agerpres.
Potrivit ministrului Dezvoltării, programul de consolidare de risc seismic a clădirilor publice este finanțat integral de la bugetul de stat.