Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO&VIDEO: Biserica „Sfinții Voievozi” din municipiul Botoșani și-a cinstit ocrotitorii spirituali

Publicat

Publicitate

Mai multe biserici şi mănăstiri din Patriarhia Română au îmbrăcat, astăzi, haine de sărbătoare la prăznuirea hramului Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. În toate lăcaşurile de cult s-au oficiat aseară Vecernia, Litia şi Acatistul Sfinţilor Arhangheli, iar astăzi, Utrenia, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru ctitori şi cei adormiţi întru Domnul.

Biserica a rânduit ziua de 8 noiembrie ca zi de cinstire a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, începând cu secolul al V-lea. Ca semn de cinstire, Sfinţii Voievozi sunt pictaţi pe uşile diaconeşti ale Sfântului Altar, unul purtând crini în mână, semn al Bunei Vestiri, iar celălalt o sabie de foc, semn al pazei care i-a fost rânduită la poarta Raiului sau, potrivit tradiţiei iconografice bizantine, Sfântul Arhanghel Mihail poartă scut, sabie şi platoşă militară, iar Sfântul Arhanghel Gavriil ţine în mână un sceptru, simbolul binecuvântării pe care o vesteşte oamenilor. Tot în semn de preţuire, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil au fost aleşi drept patroni spirituali ai Jandarmeriei Române.

Și în municipiul Botoșani există o biserică care are hramul „Sfinții Voievozi”, care se înalță semeață la câțiva pași de Teatrul „Vasilache”, pictată ca în povești, așa cum se cuvine unei Mirese a lui Hristos.

Publicitate

Sărbătoarea a debutat, marți seară, cu slujba Vecerniei cu Litie, oficiată în sobor. Au fost alături de părintele paroh Viorel Berciuc, unii dintre cei mai îndrăgiți duhovnici din municipiul Botoșani, frunte cu părintele protopop Petru Fercal. Nu au lipsit directorul Seminarului Teologic Botoșani, părintele Daniel Dascălu și părintele Grigore Diaconu care, mulți ani în urmă, a fost paroh al Bisericii „Sfinții Voievozi”.

Acum, acum, slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor…” a răsunat în lăcașul de cult închinat celor mai cunoscuți și iubiți dintre Sfinții Arhangheli și cei care duc la îndeplinire porunca milei și a dreptății lui Dumnezeu. Zeci de credincioși din toate colțurile municipiului Botoșani au umplut biserica până la refuz, din evlavie pentru Sfinții Voievozi, dar și pentru părintele Viorel Berciuc, actualul paroh, cunoscut pentru blândețea cu care potolește întristarea oricărui creștin trece pragul lăcașului și îi cere ajutorul în problemele existențiale.

La finalul slujbei, prin rugăciunea Litiei, părintele Grigore Diaconu, care se bucură de asemenea de recunoștința unui oraș întreg, a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.

Publicitate

Cuvântul de învățătură i-a aparținut părintelui protopop Petru Fercal care a încercat să pună la inimile credincioșilor prezenți importanța iubirii față de aproapele, importanța iertării și înțelegerii pe care ar trebui să le manifestăm față de cei cu care interacționăm pe calea vieții.

„După 2000 și ceva de ani, lumea nu-și găsește locul. Se aprind focare de mânie și răzbunare, oamenii nu se mai îngăduie între ei. Și ne întrebăm de ce… Ne părăsește Duhul Sfânt și cauza păcatelor și neascultării față de Cel ce ne-a zidit și ne-a învățat să trăim în pace și în iubire. Și iată că sărbătoarea de astăzi vine să ne arate că se poate trăi în armonie. Sfinții îngeri, cu cele nouă cete cerești, sunt icoana grăitoare pentru noi că se poate trăi în liniște și pace. Sfinții îngeri între ei nu se urăsc, nu se răzbună, nu sunt egoiști. Așa trebuie și noi oamenii să înțelegem că fiecare se naște cu darul lui. De la om i se cere să înmulțească darurile. Și dacă îngerii între ei nu se ceartă, oare noi oamenii de ce ne răzbunăm unii pe alții pentru că unul este deștept  sau altfel. Să ne punem în slujba semenului nostru, să fim o echipă așa cum îngerii. Pe de o parte să ne bucurăm de înțelepciunea semenilor, pe de altă parte să înmulțim talantul nostru.

În această vreme de tulburare, când popoarele se învrăjbesc, religiile se învrăjbesc, nu mai este înțelegere. Nu mai este Duhul sfânt între noi. Darurile de la Sfântul Botez le-am pierdut”, a spus părintele protopop la începutul predicii pe care o puteți asculta integral în acest articol.

Publicitate

Și părintele paroh Viorel Berciuc s-a adresat credincioșilor prezenți, mulțumind tuturor pentru rugăciuni și implicare.

„Dacă se împuținează credința, atunci se deteriorează legătura cu Dumnezeu care le ține pe toate.  În primul rând trebuie să existe o legătură cât se poate de frumoasă între soți ca să lucreze în casa lor Sfinții îngeri, ca să avem pace, liniște, bună-cuviință. Nașterea de copii îi aduce mai aproape” s-a adresat părintele paroh Viorel Berciuc celor prezenți, rugându-i printre altele să nu le lipsească milostenia față de aproapele aflat la ananghie. De altfel, la fiecare predică și cu orice prilej, părintele Viorel repetă, aproape obsesiv, acest îndemn la bunătate și milostenie față de semeni.

Sărbătoarea a continuat astăzi, în ziua praznicului „Sfinților Voievozi”, cu Utrenia, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru ctitori şi cei adormiţi întru Domnul. Nu a lipsit agapa frățească care a dat prilej gospodinelor din parohie să ofere o demonstrație de talent culinar, dar în primul rând de milostenie, oferind creștinilor prezenți la slujbă câte un pachețel și un pahar de vin.

Scurt istoric

Biserica „Sf. Voievozi” din municipiul Botoşani, str. Victoriei, nr. 13, a fost construită între anii 1850 – 1862 din iniţiativa domnului Manoil Vasilieve, fost preşedinte al Tribunalului Botoşani.
Fondul iniţial a fost constituit de Turel Sisoschi, după care au contribuit mulţi buni creştini. Sfinţirea bisericii a fost oficiată la 30 iulie 1862 de către P.S. Arhierei Kesarie Răsmeriţă Senadon, Marchian Ierapoleos Folescu şi Iosif Sevastian Bobulescu. Arhitectura bisericii e simplă, predominând stilul bizantin. În interior are patru arcade, în cele patru părţi ale naosului, pe care se sprijină o boltă simplă. Pronaosul este marcat de pereţii ce sprijină arcada de la intrare. Ca anexe ale corpului principal, biserica are o veşmântărie la partea dreaptă a altarului şi un pridvor la intrare, construite în acelaşi stil cu al bisericii. Clopotniţa face corp comun cu clădirea bisericii, fiind clădită pe pereţii solizi ai pronaosului, construit în stil semigotic.
Biserica este construită din piatră şi cărămidă, fiind acoperită cu tablă zincată. De jur-împrejurul acoperişului străjuiesc 22 de turnuleţe. Pictura murală interioară s-a făcut prin străduinţa preotului Vasile Arnăutu de către pictorul Ştefan Stroiny, între anii 1934 – 1935, în stil neobizantin. Pe bolta altarului este pictată Sfânta Treime, iar pe cea a naosului cei patru evanghelişti şi Pantocratorul. Pe pereţii laterali sunt pictaţi diferiţi sfinţi şi scene biblice, într-un cadru decorativ. În anul 1935 s-a turnat cafasul şi apoi s-a resfinţit biserica, la 26 octombrie, de către Î.P.S. Nicodim, Patriarhul României.
Dintre preoţii parohi ai acestui sfânt aşezământ, apropiaţi zilelor noastre, amintim pe: pr. Hristofor Manoilescu, pr. Vasile Arnăutu, pr. Amitroaie, pr. Grigore Diaconu şi Viorel Berciuc.
Biserica „Sf. Voievozi”, cu toată frumuseţea şi bogăţia ei, reprezintă un adevărat monument de artă din municipiul Botoşani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Elevii de la Liceul ,,Demostene Botez” din Trușești au sărbătorit Săptămâna Educației Globale

Publicat

Publicitate

În cadrul Săptămânii Educației Globale, elevii de la Liceul „Demostene Botez” Trușești au desfășurat activitatea „It’s our world. Let’s heal it TOGETHER!”, fiind coordonați de către doamnele profesoare Rebeca Coșorianu, Ana-Maria Bodai, Ionescu Ana-Claudia și Gania Cătălina.

Dezbaterea a permis abordarea interdisciplinară care a unit religia cu limbile străine, istoria si geografia. Invitat la activitate a fost preotul Andrei-Ionuț Bodai care a reușit să le explice liceenilor că incluziunea reprezintă acceptarea, valorizarea și integrarea tuturor oamenilor, indiferent de diferențele dintre ei. În contextul unei planete incluzive, aceasta implică respectul pentru diversitatea culturală, religioasă, lingvistică, socială și de gândire. Diversitatea nu este despre cum ne deosebim, ci despre cum învățăm să trăim împreună.

În cadrul activității a fost explorat modul în care libertatea lingvistică, religioasă, geografică, respectul reciproc și colaborarea ne conectează și ne conduc către o lume mai incluzivă. Toleranța religioasă înseamnă să acceptăm dreptul fiecărei persoane de a-și alege credința, fără prejudecăți sau discriminare. Istoria ne învață că doar prin respect reciproc și cooperare putem depăși momentele de conflict. O planetă incluzivă este una în care toți oamenii își găsesc locul, contribuind la echilibrul social, ecologic și spiritual. Filosofia existenței ne îndeamnă să reflectăm asupra rolului nostru nu doar ca indivizi, ci și ca parte a unui întreg mai mare. Fără comunicare, nu putem crea empatie. De la Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948) la diverse tratate internaționale, umanitatea a luptat pentru o lume bazată pe egalitate, libertate și demnitate. Conexiunea autentică între oameni aduce progres social și personal. Întâlnirea cu Dumnezeu este o experiență profund personală, dar, în același timp, un punct comun care ne conectează pe toți. Autocunoașterea ne face să apreciem mai mult diversitatea din jurul nostru.

Publicitate

Sfatul primit de elevi a fost că trebuie să fim conectați nu doar prin tehnologie, ci prin empatie, respect și dragoste. O planetă incluzivă este posibilă dacă ne asumăm responsabilitatea de a crea legături autentice, pentru că „acolo unde iubirea există, nu există bariere!”.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bosch, cel mai mare furnizor de componente auto, anunță concedieri la nivel global. Care sunt motivele

Publicat

Publicitate

Bosch, cel mai mare furnizor de componente auto, anunță concedieri. Compania a anunţat vineri că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi, scrie alba24.ro. Este cel mai recent indiciu al dificultăţilor din industria auto germană, afectată de cererea slabă şi de concurenţa din China, citează Reuters.

Bosch, cel mai mare furnizor mondial de piese auto, ar urma să renunţe la 3.500 de angajaţi, până la finalul lui 2027, de la divizia sa de servicii informatice. Jumătate sunt la unităţile din Germania. Decizia vine pe fondul cererii slabe pentru sisteme de asistenţă de conducere inteligentă şi soluţii pentru conducere automată.

De asemenea, 750 de angajaţi ar urma să fie concediaţi până în 2032 la uzina din Hildesheim, în Germania. În plus, vor fi concedieri la divizia de mecanisme de direcţie la fabrica din Schwaebisch Gmuend, lângă Stuttgart. Compania vrea să concedieze acolo până la 1.300 de angajaţi, în perioada 2027 – 2030.

Publicitate

Consiliul angajaţilor Bosch şi sindicatul IG Metall şi-au exprimat opoziţia faţă de concedieri. „Ne vom organiza rezistenţa la acele fabrici la toate nivelurile”, a afirmat Frank Sell, adjunctul şefului Consiliului angajaţilor.

Continental, Robert Bosch GmbH şi ZF Friedrichshafen AG îşi reduc cheltuielile pentru a face faţă declinului din sectorul auto. Clienţii lor, inclusiv Volkswagen AG şi Mercedes-Benz Group AG, îşi reduc eforturile de electrificare, ca răspuns la cererea slabă, astfel încât furnizorii care investesc în noile tehnologii se confruntă cu dificultăţi.

Giganţii industriali germani sunt afectaţi de tranziţia la o economie mai curată. Tranziţia este una deosebit de dificilă pentru sectorul auto german, care a crescut graţie producţiei unor automobile de calitate, echipate cu motoare cu combustie, şi care beneficia de sute de producători locali de componente, scrie Reuters.

Publicitate

Bosch deține fabrici și în România, la Cluj Napoca și în Blaj (județul Alba).

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Cătălin Silegeanu: Este timpul să ne unim forțele și să facem împreună o schimbare reală, care să asigure un viitor mai bun și mai prosper pentru toți cetățenii acestei țări

Publicat

Publicitate

Într-o zi încărcată de emoție și speranță, pe 22 noiembrie 2024, Botoșaniul a fost martorul unui moment semnificativ în cadrul campaniei electorale, chiar înainte de turul 1 al alegerilor. Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședinte AUR Botoșani și candidat la Senat, a făcut o declarație de presă în care a subliniat importanța acestei zile.

 

Silegeanu a declarat: „În această zi importantă, am avut plăcerea de a oferi botoșănenilor câte un exemplar din Planul Simion, document care cristalizează viziunea noastră pentru un viitor mai bun al României. Am fost profund impresionat de discuțiile deschise cu cetățenii și de dorința lor sinceră de schimbare.”

Publicitate

 

El a continuat, subliniind că „mulți dintre cei cu care am discutat simt că a venit momentul ca România să fie condusă de un președinte patriot, muncitor și responsabil. George Simion este persoana care poate readuce demnitatea națiunii noastre pe scena internațională. Pentru unii, el poate părea o surpriză în politica românească, dar pentru cei care i-au urmărit parcursul, el reprezintă viitorul Președinte al României.”

 

Publicitate

Silegeanu a concluzionat cu un apel la unitate: „Este timpul să ne unim forțele și să facem împreună o schimbare reală, care să asigure un viitor mai bun și mai prosper pentru toți cetățenii acestei țări.”

 

Această zi marchează un moment de cotitură pentru AUR și susținătorii săi, care privesc cu încredere spre viitoarele alegeri. CMF : 11240014

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Marcel Ciolacu președinte și PSD la guvernare reprezintă garanția creșterii veniturilor botoșănenilor și continuarea investițiilor pentru județul Botoșani

Publicat

Publicitate

PSD Botoșani îndeamnă locuitorii județului Botoșani să voteze candidații PSD la alegerile parlamentare pe 1 decembrie și să-l voteze pe 24 noiembrie și 8 decembrie pe Marcel Ciolacu pentru funcția de președinte.

Marcel Ciolacu va fi un președinte al tuturor românilor, indiferent de orientările lor politice sau de categoriile sociale din care fac parte, care propune unirea românilor în jurul obiectivelor naționale, nu dezbinarea lor cum au procedat ultimii doi președinți de dreapta.

În programul de guvernare pentru următorul mandat, PSD se angajează să ducă salariul mediu net, în mână, la peste 1.500 de euro lunar, salariul minim net va crește la peste 750 de euro pe lună, iar  pensia medie la 810 euro pe lună. Atingerea acestor obiective este garantată de prestația PSD, cu Marcel Ciolacu premier, când a asigurat creșteri importante ale pensiilor și salariilor! Aceasta este diferența dintre PSD și celelalte partide. Aceasta e diferența între Marcel Ciolacu și ceilalți candidați la alegerile prezidențiale.

Publicitate

Marcel Ciolacu este prim-ministru care a alocat cele mai multe fonduri pentru începerea investițiilor din regiunea Moldovei și județul Botoșani. Premierul social-democrat este cel care a început construcția la Autostrada Moldovei, care leagă județul Botoșani la dezvoltarea României, care va aduce investitori și locuri de muncă pentru județul nostru și oportunități pentru tineri să nu mai plece în străinătate!

Marcel Ciolacu este un patriot, un bun român, care a pus interesul țării lui pe primul loc, nu a plecat capul și a obținut pentru România intrarea în spațiul de liberă circulație Schengen, care va aduce importante beneficii economice pentru companiile românești, a stabilit parteneriate economice cu cele mai puternice state din Uniunea Europenă și recunoșterea dublei cetățenii pentru români din Spania, cea mai mare comunitate din diaspora.

Votați candidații PSD pentru alegerile parlamentare și pe Marcel Ciolacu președinte al României pentru că este singurul candidat la Președinție care are în programul său măsuri prin care să susțină tinerii să se se angajeze pentru prima dată! Marcel Ciolacu va fi președintele tuturor tinerilor din România! Studenții și masteranzii cu vârsta mai mică de 26 ani, care lucrează vor fi scutiți de la plata contribuției de asigurări de sănătate și de impozitul pe venit pentru cei cu salariul minim, iar absolveții de facultate vor beneficia de prime de stabilitate pe 2 ani, de 1.000 lei/lună în primele 12 luni și de 1.250 lei/lună în anul următor”, a declarat Doina Federovici.

Publicitate

PSD la guvernare și Marcel Ciolacu președintele României este garanția că Moldova și județul Botoșani se dezvoltă!

Votați Marcel Ciolacu președinte pe 24 noiembrie, candidații PSD Botoșani la alegerile parlamentare pe 1 decembrie!

CMF1124001

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending