Connect with us

Eveniment

FOTO&VIDEO: Biserica „Sfinții Voievozi” din municipiul Botoșani și-a cinstit ocrotitorii spirituali

Publicat

Publicitate

Mai multe biserici şi mănăstiri din Patriarhia Română au îmbrăcat, astăzi, haine de sărbătoare la prăznuirea hramului Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. În toate lăcaşurile de cult s-au oficiat aseară Vecernia, Litia şi Acatistul Sfinţilor Arhangheli, iar astăzi, Utrenia, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru ctitori şi cei adormiţi întru Domnul.

Biserica a rânduit ziua de 8 noiembrie ca zi de cinstire a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, începând cu secolul al V-lea. Ca semn de cinstire, Sfinţii Voievozi sunt pictaţi pe uşile diaconeşti ale Sfântului Altar, unul purtând crini în mână, semn al Bunei Vestiri, iar celălalt o sabie de foc, semn al pazei care i-a fost rânduită la poarta Raiului sau, potrivit tradiţiei iconografice bizantine, Sfântul Arhanghel Mihail poartă scut, sabie şi platoşă militară, iar Sfântul Arhanghel Gavriil ţine în mână un sceptru, simbolul binecuvântării pe care o vesteşte oamenilor. Tot în semn de preţuire, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil au fost aleşi drept patroni spirituali ai Jandarmeriei Române.

Și în municipiul Botoșani există o biserică care are hramul „Sfinții Voievozi”, care se înalță semeață la câțiva pași de Teatrul „Vasilache”, pictată ca în povești, așa cum se cuvine unei Mirese a lui Hristos.

Sărbătoarea a debutat, marți seară, cu slujba Vecerniei cu Litie, oficiată în sobor. Au fost alături de părintele paroh Viorel Berciuc, unii dintre cei mai îndrăgiți duhovnici din municipiul Botoșani, frunte cu părintele protopop Petru Fercal. Nu au lipsit directorul Seminarului Teologic Botoșani, părintele Daniel Dascălu și părintele Grigore Diaconu care, mulți ani în urmă, a fost paroh al Bisericii „Sfinții Voievozi”.

Acum, acum, slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor…” a răsunat în lăcașul de cult închinat celor mai cunoscuți și iubiți dintre Sfinții Arhangheli și cei care duc la îndeplinire porunca milei și a dreptății lui Dumnezeu. Zeci de credincioși din toate colțurile municipiului Botoșani au umplut biserica până la refuz, din evlavie pentru Sfinții Voievozi, dar și pentru părintele Viorel Berciuc, actualul paroh, cunoscut pentru blândețea cu care potolește întristarea oricărui creștin trece pragul lăcașului și îi cere ajutorul în problemele existențiale.

La finalul slujbei, prin rugăciunea Litiei, părintele Grigore Diaconu, care se bucură de asemenea de recunoștința unui oraș întreg, a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.

Publicitate

Cuvântul de învățătură i-a aparținut părintelui protopop Petru Fercal care a încercat să pună la inimile credincioșilor prezenți importanța iubirii față de aproapele, importanța iertării și înțelegerii pe care ar trebui să le manifestăm față de cei cu care interacționăm pe calea vieții.

„După 2000 și ceva de ani, lumea nu-și găsește locul. Se aprind focare de mânie și răzbunare, oamenii nu se mai îngăduie între ei. Și ne întrebăm de ce… Ne părăsește Duhul Sfânt și cauza păcatelor și neascultării față de Cel ce ne-a zidit și ne-a învățat să trăim în pace și în iubire. Și iată că sărbătoarea de astăzi vine să ne arate că se poate trăi în armonie. Sfinții îngeri, cu cele nouă cete cerești, sunt icoana grăitoare pentru noi că se poate trăi în liniște și pace. Sfinții îngeri între ei nu se urăsc, nu se răzbună, nu sunt egoiști. Așa trebuie și noi oamenii să înțelegem că fiecare se naște cu darul lui. De la om i se cere să înmulțească darurile. Și dacă îngerii între ei nu se ceartă, oare noi oamenii de ce ne răzbunăm unii pe alții pentru că unul este deștept  sau altfel. Să ne punem în slujba semenului nostru, să fim o echipă așa cum îngerii. Pe de o parte să ne bucurăm de înțelepciunea semenilor, pe de altă parte să înmulțim talantul nostru.

În această vreme de tulburare, când popoarele se învrăjbesc, religiile se învrăjbesc, nu mai este înțelegere. Nu mai este Duhul sfânt între noi. Darurile de la Sfântul Botez le-am pierdut”, a spus părintele protopop la începutul predicii pe care o puteți asculta integral în acest articol.

Și părintele paroh Viorel Berciuc s-a adresat credincioșilor prezenți, mulțumind tuturor pentru rugăciuni și implicare.

„Dacă se împuținează credința, atunci se deteriorează legătura cu Dumnezeu care le ține pe toate.  În primul rând trebuie să existe o legătură cât se poate de frumoasă între soți ca să lucreze în casa lor Sfinții îngeri, ca să avem pace, liniște, bună-cuviință. Nașterea de copii îi aduce mai aproape” s-a adresat părintele paroh Viorel Berciuc celor prezenți, rugându-i printre altele să nu le lipsească milostenia față de aproapele aflat la ananghie. De altfel, la fiecare predică și cu orice prilej, părintele Viorel repetă, aproape obsesiv, acest îndemn la bunătate și milostenie față de semeni.

Sărbătoarea a continuat astăzi, în ziua praznicului „Sfinților Voievozi”, cu Utrenia, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru ctitori şi cei adormiţi întru Domnul. Nu a lipsit agapa frățească care a dat prilej gospodinelor din parohie să ofere o demonstrație de talent culinar, dar în primul rând de milostenie, oferind creștinilor prezenți la slujbă câte un pachețel și un pahar de vin.

Scurt istoric

Biserica „Sf. Voievozi” din municipiul Botoşani, str. Victoriei, nr. 13, a fost construită între anii 1850 – 1862 din iniţiativa domnului Manoil Vasilieve, fost preşedinte al Tribunalului Botoşani.
Fondul iniţial a fost constituit de Turel Sisoschi, după care au contribuit mulţi buni creştini. Sfinţirea bisericii a fost oficiată la 30 iulie 1862 de către P.S. Arhierei Kesarie Răsmeriţă Senadon, Marchian Ierapoleos Folescu şi Iosif Sevastian Bobulescu. Arhitectura bisericii e simplă, predominând stilul bizantin. În interior are patru arcade, în cele patru părţi ale naosului, pe care se sprijină o boltă simplă. Pronaosul este marcat de pereţii ce sprijină arcada de la intrare. Ca anexe ale corpului principal, biserica are o veşmântărie la partea dreaptă a altarului şi un pridvor la intrare, construite în acelaşi stil cu al bisericii. Clopotniţa face corp comun cu clădirea bisericii, fiind clădită pe pereţii solizi ai pronaosului, construit în stil semigotic.
Biserica este construită din piatră şi cărămidă, fiind acoperită cu tablă zincată. De jur-împrejurul acoperişului străjuiesc 22 de turnuleţe. Pictura murală interioară s-a făcut prin străduinţa preotului Vasile Arnăutu de către pictorul Ştefan Stroiny, între anii 1934 – 1935, în stil neobizantin. Pe bolta altarului este pictată Sfânta Treime, iar pe cea a naosului cei patru evanghelişti şi Pantocratorul. Pe pereţii laterali sunt pictaţi diferiţi sfinţi şi scene biblice, într-un cadru decorativ. În anul 1935 s-a turnat cafasul şi apoi s-a resfinţit biserica, la 26 octombrie, de către Î.P.S. Nicodim, Patriarhul României.
Dintre preoţii parohi ai acestui sfânt aşezământ, apropiaţi zilelor noastre, amintim pe: pr. Hristofor Manoilescu, pr. Vasile Arnăutu, pr. Amitroaie, pr. Grigore Diaconu şi Viorel Berciuc.
Biserica „Sf. Voievozi”, cu toată frumuseţea şi bogăţia ei, reprezintă un adevărat monument de artă din municipiul Botoşani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

DEZASTRU: Un sfert dintre TINERII români nu au un loc de muncă. Rata șomajului a urcat la 5,6% în februarie 2025

Publicat

Publicitate

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat marți, 1 aprilie, că rata șomajului în România a ajuns în luna februarie 2025 la 5,6%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna ianuarie. Tendința ascendentă este vizibilă și în comparație cu aceeași lună a anului trecut, când rata era de 5,3%.

Conform datelor oficiale, numărul total al șomerilor cu vârste între 15 și 74 de ani a fost estimat la 456.800 de persoane, față de 450.900 înregistrate în ianuarie și 436.300 în februarie 2024.

Distribuția pe sexe arată că șomajul afectează mai mult bărbații decât femeile. În timp ce rata șomajului în rândul bărbaților a fost de 5,7%, cea a femeilor s-a situat la 5,3%, diferența fiind de 0,4 puncte procentuale.

Cea mai gravă situație se înregistrează în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani, unde rata șomajului rămâne alarmant de ridicată, la 26,3%. Este același nivel înregistrat și în ultimul trimestru al anului 2024, ceea ce indică o problemă structurală pe piața muncii.

În cazul adulților cu vârste între 25 și 74 de ani, rata șomajului a fost estimată la 4,3% în februarie 2025, cu 4,4% pentru bărbați și 4,1% pentru femei. Totodată, această categorie reprezintă 72,5% din totalul șomerilor la nivel național.

Potrivit INS, doar într-o singură săptămână, aproximativ 6.000 de români și-au pierdut locurile de muncă, ceea ce confirmă o dinamică negativă pe piața forței de muncă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bătaie cu sabie într-un cazinou din Botoșani: Trei bărbați trimiși în judecată pentru tentativă de omor

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a anunțat astăzi trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a trei bărbați acuzați de comiterea unor fapte de o gravitate extremă, petrecute într-o sală de jocuri din centrul municipiului Botoșani.

Potrivit anchetatorilor, este vorba despre B.D., în vârstă de 23 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor, tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Alături de el, au fost trimiși în judecată și M.C.S., de 19 ani, respectiv P.D., de 42 de ani, ambii acuzați de tentativă la omor și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Faptele au avut loc în seara zilei de 9 martie 2025, în jurul orei 23:15, într-un cazinou situat în zona centrală a municipiului. Victima, I.D., se afla în incinta localului când a fost atacată de M.C.S. și P.D., care, ulterior, l-au alertat pe B.D. cu privire la prezența acesteia.

La scurt timp, B.D. a intrat în cazinou și l-a lovit pe I.D. cu o sabie în zona capului și a umerilor. Victima a suferit leziuni care au necesitat între 14 și 15 zile de îngrijiri medicale. Prin actele de violență comise, inculpații au provocat o stare de panică și au tulburat grav ordinea și liniștea publică.

Procurorii au transmis că această etapă a procesului penal marchează trimiterea dosarului în instanță și nu înfrânge în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție, care le este garantat tuturor inculpaților până la pronunțarea unei hotărâri definitive.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani

Publicat

Publicitate

În perioada 29-3 martie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în stațiile de călători, în trenurile care circulă pe raza județului, precum și pe arterele rutiere din proximitatea acestora.

 

Astfel,  au fost controlate 18 autovehicule și  fost desfășurate activități specifice în patru trenuri de călători și cinci stații CFR, prilej cu care au fost legitimate 27 de persoane.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 6.000 de lei și a fost constatată o infracțiune.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Dorohoi, reținut de polițiștii de la Transporturi

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 23 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, ar fi condus  un autoturism, pe drumul public din municipiul Dorohoi, având exercitarea dreptului de a conduce suspendată de pe data de 22 martie a.c. Mai mult decât atât, fiind testat cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending