Zeci de credincioși au umplut, luni seară, până la refuz frumoasa bisericuță din cartierul Rotunda, uniți în duh de rugăciune și cinstire a ocrotitorului spiritual al parohiei, Sfântul Cuvios Antonie.
Un sobor impresionant de preoți din municipiul Botoșani, în frunte că părintele protopop Petru Fercal, a oficiat slujba Vecerniei cu Litie, care a marcat începutul sărbătorii. „Acum, acum, slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor…” a răsunat în lăcașul de cult închinat Sfântului Antonie, din glasurile și din harul a peste treizeci de preoți care au evlavie la acest sfânt ce s-a nevoit și a sfințit pustia Egiptului.
Răspunsurile la strană au fost date de un grup de psalți, reuniți de la mai multe parohii din municipiul Botoșani, imnurile de slavă completând frumusețea slujbei.
La finalul slujbei, prin rugăciunea Litiei, au fost binecuvântate pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.
Cuvântul de învățătură i-a aparținut fostului protopop de Hârlău, Nicolae Crăciun, invitat la sărbătoare, care în câteva cuvinte a pus la sufletul credincioșilor importanța moștenirii duhovnicești lăsate de Sfântul Cuvios Antonie cel Mare.
„Ispitit ca Sfântul Antonie puțini cred că au fost vreodată. Fiecare dintre noi putem face din viața noastră o viață de slujire a lui Dumnezeu. Și mă gândeam zilele acestea la cele trei îndemnuri pe care i le-a dat unui ucenic al său. Primul îndemn: Totdeauna unde vei merge să îl ai pe Dumnezeu în fața ta”. Și dacă mergem pe această cale nu avem cum să ne abatem…pentru că drumul este ghidat de vederea luminii dumnezeiești. Al doilea sfat, pe care am putea să îl urmăm și noi este să ne ghidăm spre învățătura Evangheliei. De multe ori vedem că Dumnezeu nu ne împlinește cererea. Pentru că nu a fost făcut din învățătura Evangheliei. Biserica ne învață că rugăciunea este mai întâi de slavă lui Dumnezeu, apoi de mulțumire și la urmă de cerere. Dar noi, în egoismul nostru, le-am inversat. Mai întâi cerem, uneori cu insistență, rareori Îi mulțumim, iar de slavă….greu… Este bine când săvârșim un lucru să aduce slavă Lui Dumnezeu. Mesajul Sfântului Antonie este să îi urmăm lui Hristos!”, a spus părintele Nicolae Crăciun.
Publicitate
La sfârșitul cuvântului de învățătură, părintele a accentuat ideea că biserica este formată de fapt din credincioșii care se roagă cu evlavie la sfintele slujbe, totodată felicitând și progresul remarcabil înregistrat an de an în ce privește înfrumusețarea lăcașului de cult, prin contribuția credincioșilor și strădania neobositului preot paroh, Dumitru Butnariuc.
„Faptul că sunteți lumânări vii în duminici și în sărbători la sfintele liturghii, aceasta dă frumusețea unei biserici. Vă felicităm și întru toate cele administrative și văd că de la an la an tot mai încropiți câteva. Neobositul dumneavoastră părinte mai găsește câte ceva”, a rostit fostul protopop de Hârlău.
Părintele paroh al Bisericii Sfântul Antonie, Dumitru Butnariuc, a mulțumit credincioșilor, cu această ocazie, pentru prezența la slujbe și pentru osteneala și deschiderea de care dau dovadă în încercarea de a lăsa ceva în urmă, pentru generațiile viitoare, care să servească drept mărturie a credinței creștine fierbinți și lucrătoare în viețile enoriașilor parohiei din cartierul Rotunda.
Seara s-a încheiat cu o manifestare a bucuriei și iubirii creștine, enoriașii parohiei oferind participanților la slujbă pachete cu bunătăți pregătite de gospodine și vin fiert.
Sărbătoarea continuă marți cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
Scurt istoric
Din încredințarea IPS Părinte Mitropolit Daniel, în anul 1997 a luat ființă parohia cu hramul „Sf. Cuvios Antonie cel Mare”, care s-a desprins din parohia „Sf. Trei Ierarhi”.
În anul 2001, la 1 octombrie, a fost numit prin transfer de la parohia „Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul”, Negreni, Protopopiatul Săveni, actualul preot paroh, Dumitru Butnariuc,
La 25 decembrie 2001, în prima zi de Crăciun, s-a slujit pentru prima oară Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul credincioșilor din această parohie.
Prin grija p.c. Protopop Lucian Leonte și a p.c.pr. Marian Timofte, actual consilier administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, parohia ,,Sf. Antonie’’ a primit ca donație din partea parohiei ,,Sf. Treime’’, Botoșani, păstorită de p.c. Marian Timofte, o capelă de lemn ce a fost reansamblată în cartierul Rotunda.
Începând cu anul următor s-au făcut demersurile pentru obținerea autorizației de construcție pentru biserica din zid. Lucrările propriu-zise au început la 24 mai 2004, sfințirea locului și punerea pietrei de temelie s-au realizat pe data de 25 septembrie de către p.c. Prot. Lucian Leonte, ca delegat al IPS. Daniel.
Biserica ,,Sfântul Antonie cel Mare și Sfântul Pantelimon” a crescut de la an la an în rugăciunile comune ale enoriașilor și preotului păstor Dumitru Butnariuc. A devenit prin contribuția financiară a tuturor și a devotamentului și muncii neobosite a slujitorilor de la altar un adevărat colț de Rai, mai ales de când pictura bisericii a fost desăvârșită.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Polițiștii din Hlipiceni au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță publică în zona de competență, în cadrul planului de activitate Blocada.
Astfel, la data de 22 ianuarie 2024, în intervalul orar 16:00-22:00, au fost desfășurate activități de verificare a conducătorilor auto, cu privire la legalitatea documentelor și pentru identificarea celor care nu respectă regulile de circulație. Totodată, au fost verificate cinci localuri publice, precum și zonele din proximitatea acestora și cele în care se formeză aglomerări de persoane, pentru identificarea celor care tulbură ordinea și liniștea publică.
În cadrul activităților desfășurate au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 13.000 de lei, 13 dintre acestea fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind circulația pe drumurile publice, (conducere agresivă, depășirea limitei legale de viteză, folii neomologate etc.), iar cinci sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială (tulburarea ordinii și liniștii publice, provocare de scandal).
Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele a două persoane, o femeie și un bărbat, din municipiul Botoșani, cercetate sub aspectul comiterii infracțiunii de furt.
Din cercetări, a reieșit faptul că aceștia, la data de 14 ianuarie 2024, în timp ce se aflau în zona Pieței Centrale, profitând de neatenția victimei, o femeie de 70 de ani, i-ar fi sustras acesteia din poșeta pe care o purta pe umăr, un telefon mobil, creându-i un prejudiciu în valoare de aproximativ 1.000 de lei.
Cei doi au fost introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentați în fața instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.
Din această cauză, pe drumurile din județ se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.
Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul galben de ceață, până la ora 13:00, pentru județul Botoșani.
Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic!
Mica Unire: Slujbe religioase în toate lăcașurile ortodoxe de cult din România, la 166 de ani de la Unirea Principatelor Române, anunțate de Patriarhia Română.
”Conform Legii 215/2016 privind ceremoniile oficiale și Hotărârii Sfântului Sinod nr. 6.312/2022, slujbele liturgice vor fi săvârșite de clerici, iar depunerile de coroane la monumente vor fi realizate de către autoritățile civile și militare.
În ziua de 24 ianuarie 2025, ierarhii, preoții și diaconii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia slujba de Te Deum în toate bisericile parohiale și lăcașurile de cult ale mănăstirilor din Patriarhia Română. La sfârșitul acestei slujbe vor fi trase clopotele timp de un minut.
Celebrarea Unirii Principatelor Române și comemorarea făuritorilor acesteia constituie un act solemn de recunoștință, care are menirea să mențină aprinsă candela unității și demnității noastre naționale” au transmis reprezentanții BOR.
MICA UNIRE din 24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române: Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.
Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia), reprezintă unificarea vechilor principate, Moldova și Țara Românească, într-un Principat unit.
Publicitate
La mijlocul secolului al XIX-lea, soarta principatelor Moldovei și Țării Românești era în mâinile Rusiei și ale Imperiului Otoman, care se opuneau unirii lor.
Situația s-a schimbat în urma războiului Crimeii, dintre 1853 și 1856, când Rusia a fost învinsă de Marile Puteri, formate din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, Imperiul Francez, Regatul Sardiniei și Imperiul Otoman.
Mai multe detalii legate de ceea ce s-a întâmplat atunci, puteți citi AICI.